Pages

26 July 2011

~Pasal Kak-Tus~


Kaktus yg aku beli kat Cameron Highland dulu.
Yg aku kasik sorang satu ke adik2 unit aku.
Seme dapat. Dan Alhamdulillah, da 2 minggu lebih kaktus memasing masih 'segar'.

 Gelap! Zaim la ni, amik gmbr tak guna flash. Heh! Ko saja dengki ngan kiterang kan.


Cuma masalahnya skang ni adalah igt nak tukar pasu.
Sbb ada yg da sendat pasu dia.
Lps tu memasing mcm da sayang takut bila tukar dia mati.
Kalo tak tukar mcm 'menzalimi' life nature dia plak.

So, aku pun google.
Ada yg kata kena amik masa 1,2 bulan baru tukar pasu kaktus yg kita beli kat Cameron, supaya dia biasa dgn udara tpt kita.
Lps tu google lagi. Jumpa ini.
Moga dapat memberikan panduan kepada kami.
Cara-cara untuk menukar pasu kaktus.
Kredit to : porem cari
Masukkan sedikit campuran tanah dlm pasu baru.

Lilit kertas suratkhabar keliling kaktus & keluarkan pokok perlahan-lahan.

Masukkan kaktus dlm pasu baru & tambahkan tanah campuran


Lps tu, kena gi beli tanah kat nurseri gak. Carik tanah yg sesuai dgn kaktus.
Hurm. Nanti nak carik lah. Nak bela kaktus ni smpai jadi camni.
Kredit : Here

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign