Pages

21 June 2017

Selamat Hari Raya!


Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Syawal 1438H.
Mohon maaf zahir batin.


#teamrayaperak
#teammintgreen

20 June 2017

Rizq Turn 1 Studio Photoshoot

Mak kan macam macam.
Haha.
Dah teringin nak studio photoshoot la plak.
Carik carik, guna hashtag segala dan nak jadi rezeki, ada satu studio ni buat promo ambik gambar bertema hari raya.
Terus pm tanya bleh tak kalau amik promo tu tapi tak amik gambar raya.
Tak kesah katanya.
So, terus deal.

Mari lah kita pergi ambik gambo.
10hb Jun. 
10 hari lepas birthday ke setahun.
Itu pun, sesi sepatutnya kul 12.30. Smpai studio tu dkt nak kul 1pm.

Mana tak nya. Dah siap lawa2. Dah naik keta semua.
Ttiba budak bertuah tu berak plak. Haha.

Naseb la tempat tu on d way nak ke office juga. Maka, singgah ofis.
Wash kat office. Haha.
Pitam tau.
Pastu pulak waktu tido dia.
Dah tertido dlm keta.


Tapi, Rizq Iskandar bukan jenis crancky tak memasal.
Dia okay je kalau ttiba terbangun dari tido.
Asal kita ada kat depan muka dia.

Nak warm up pun tak lama.

Patut sesi ni sejam. Tp sbb kami lewat dah jadi setgh jam je lah.
Tapi, setgh jam pun.. sgt successful tau. Sbb Rizq Iskandar sangat memberi kerjasama.

Memang anak soleh ibu ni :)

Gambar ada kt FB. Ada kat IG.
Ni mak sharing sket.
Yang lain dari yg dah share tu.
Cam biasa, mak dah design utk photobook juga.





19 June 2017

Hati Tenang, LDR Pun Datang

LDR?
Apa itu LDR?
Mak mak bf sure tahu lah term ni, kan.

Ye lah, dulu masa jadi TTC'ian, pun byk term nak kena tahu.
Now, jadi mak (fully) bf pun, ada juga term2 yg digunapakai.
LDR is stand for Let Down Reflect.
Apa ke benda nya tu? Secara ringkas LDR ni adalah satu keadaan di mana susu kita turun mencurah2. Kalau yg biasa pam tu, masa nak LDR tu, kita dapat rasa macam nyeri je... ha lepas tu cam ayo terojun jadinya. Itu lah momen paling heaven dalam menge-pam. LDR lah punca untuk susu kita jadi banyak. Hormon yang membantu LDR ni turun dinamakan oxytocin.
Boleh baca sini [link] dan sini [link]

Bagi mak mak mengepam ni, LDR ni paling dinantikan.
Kalau direct feed takde problem. Sbb sucking baby tu akan stimulate. Memang no prob at all lah orang kata tu. Biasanya kalau direct feed, bila LDR ni one side lagi akan menitik juga. 


Dia akan jadi prob nak ada LDR ni utk mak mak mengepam. Aduh.. susah hati kalau LDR tak datang. Nak taknak memang kena ada LDR, baru  hasil lumayan.
Bila nak ada LDR, kena ada oxytocin.
Nak ada oxytocin perlukan ketenangan.
Tu yang orang kata, tgk gambar anak, tgk video anak utk merembeskan hormon oxytocin.

Peringkat awal, masa baby baru newborn, atau masih dalam pantang, memang hormon kita tinggi lagi. Tak payah pikir2 pun, dia laju je. Once, Rizq Iskandar pernah reject one side sbb side tu dia tak bleh control. But now, side tu lah membantu utk mencukupkan keperluan dia sewaktu pam. Huhu.

Masuk peringkat umo 5,6 bulan, seterusnya dah masuk 1 tahun umur baby, hormon mula berkurangan.
Mula lah kita fikir susu tak cukup.
Okay, berkenaan susu tak banyak, susu tak cukup ni, nak taknak memang kita kena jaga makan. Dan perlu makan. Mak mak menyusu memang kena makan. Walau tak suka makan macam akak ni, tetap kena paksa makan. Itu je cara nya. Makan dan minum air secukupnya. Kalau minum saja pun tak boleh. Kena makan. Nasik terutamanya. Dan sayur2 hijau. Sawi, sangat membantu utk memekat susu. Kakak pun susu takde lah pekat sgt. Kakak tgk kat grup2 tu, siap jadi yogurt susu depa ni. Amboi aih. Kakak tak pernah dapat gitu. Tapi, kakak sangat yakin yang susu kakak membantu meningkat immune Rizq Iskandar. Itu kakak yakin. Alhamdulillah. 

Okay. Kakak pun ada berdepan dengan situasi susu drop.
Semua mak mak menyusu pun ada rasanya situasi ni.
Rasa sedih, rasa risau semua lah ada.

Tapi, kakak malas nak fikir sangat. Naseb juga kakak ada stock frozen. Tapi, biasanya stock frozen kakak tak usik unless dah emergency sangat. Biasa stock chiller (susu yang tidak dibekukan - susu ebm boleh disimpan dalam chiller dan tahan 5 hari utk peti ais 2 pintu) memang ada. Tapi, masa Rizq Iskandar nak masuk setahun, stock chiller licin. Maknanya, setiap hari kakak guna chiller tu. Kakak terpaksa guna frozen. Bekalan Rizq Iskandar tak tinggi selepas dia makan. Kakak bagi pengasuh 4 botol x 3 oz setiap hari. Tapi, itu pun kakak tak dapat supply dengan stock chiller.

Kakak ingat sbb pam. Hantar motor pam pergi service. Dapat pam ganti, pun camtu gak.
Kakak dah minum. Kakak dah makan kurma, kakak dah minum susu kurma.
Why? 

Buntu dah ni.
Tapi entah cemana, diilhamkan Allah utk sesuatu.
Kakak tergerak hati untuk buka zikir munajat di Youtube.
3 hari berturut2 masa pam kakak dengar zikir tu ikut sama bermunajat.
Dan Alhamdulillah. Susu kembali ke asal.
Kalau sebelum tu, dapat 2,3 oz je satu sesi, tapi lepas bermunajat, dapat kembali 4-5oz. Dan pernah up to 6oz.

Ya Allah.. nikmat mana yang kau dustakan.
Kadang kita terlalai, kita terleka.
Sebenarnya hati kita yang tak tenang.
Hati yang tenang hanya datang dari mengingati Allah.
Itu janji Allah untuk kita.

Kita je terkhilaf.
Kakak lah tu. Setiap kali pam asyik lah scroll FB, scroll IG. 
Betapa ruginya masa 20minit tu hanya buat benda tak berfaedah.

Lebih baik lah berzikir.
Seterusnya masa bulan puasa ni kakak baca Al Quran sambil pam.
And yes. Itu lah janji Allah utk kita.
Dengan ayatNya memang hati kita tenang.

Kakak ada share ni kat grup bfmembers.
Dan pertama kali post kakak tu dapat likers yang tinggi. Huhu.
Heharap tips ni dapat membantu ibu ibu yang mencari tips untuk banyakkan susu.
Kita tak perlu susu yang banyak sebenarnya. Kita perlukan susu yang cukup untuk anak kita. Banyak kang, takut ter expired. Cukuplah jika dapat menampung keperluan anak kita. Sehingga umurnya 2 tahun.
Susu kita ada. Tapi biasanya susah nak keluar.

Kakak memang selalu ada rasa camtu. Esp kalau tgh terkejar2. Cam ari tu ada interview tu. Turun jap pam - pun mmg tak dapat byk. Sbb kita tgh kelam kabut. Dia mmg kena tenang2 je. 
Bila tenang, LDR pun datang.
Bila membaca Al Quran memang kerap LDR datang.
LDR tu lah yang bantu susu keluar dan cukup utk bekalan anak.
Alhamdulillah.

Sehingga ini Alhamdulillah, susu untuk Rizq masih cukup. Terima kasih atas rezeki dan kurniaan ini Ya Allah. 
Tips utk susu masih ada sehingga setahun - jaga waktu pam. Itu saja. Dan konsisten pam. Dan selebihnya makan - dan hati kena tenang.

Semoga kawan2 juga akan beroleh rezeki ini.
Rizq Iskandar - anak susu ibu, walau kecil badannya, tapi antibodinya kuat. Kali terakhir demam dan batuk ketika usia 5 bulan. Jarang kena selsema yang teruk. Cepat baik. Tak pernah demam kalau tumbuh gigi dan selepas cucuk vaksin.
Jadi, nikmat mana yang kau dustakan :)



Antara tips utk LDR ;
LINK

9 June 2017

Jangan Cepat Menilai

Puasa puasa ni macam rasa nak bercerita sket lah.

Skrg memacam viral, kan?
Dah cam trend plak skrg, viral then nanti ada lah tindakan pihak2 berkuasa.


Bebaru ni ada terbaca kengkawan share satu cerita.
Cerita pasal orang ni nampak satu famili yang mana si isteri pregnant, pastu si suami duk buat tak reti hanya duk kat meja main tipon. Anak2 meraung menangis. Isteri lah yg gi beratur amik makanan, isteri lah yg tenteramkan anak-anak.

Hujung2, orang yg bercerita tu bagi nasihat - pada perempuan yang belum kahwin, sila lah cari lelaki yang bertanggungjawab bla bla bla.
Ewah. Ewah. Memula dia komain kasihan kat si isteri yg pregnant tu.
Tup tup hujung2 macam dia nak salahkan orang tu sbb pilih suami camtu.



Entah ek.
Aku kekadang menda camni baca je lah. Nak reshare reshare balik tak mau lah.
Sebab?
Ye. Ada sebab nya.




Once.


Aku pun camtu. Skeptikal.
Kita terlalu cepat menilai orang.

Cam cerita yg orang tulis - share - viral ni lah.
Kita duk cakap asben dia konon ada bisnes juta2 ke sampai tak nak tgk anak. Sampai tipon tak lepas dari tangan.

Eh... jangan lah kita terus menilai.
Kita tak tahu - tentah suami tu mmg bebtul tgh serius uruskan bisnes dia. Kan katanya si isteri tu sarat mengandung. Mungkin dia pun tgh nak carik duit utk bayaran bersalin wife dia. Pastu nak beli barang2 baby lagi.

Pun lagi satu, maybe si ayah dah kata - tak payah la makan luar, awak tu dah sarat2, meh saya beli, makan kat rumah ja. Saya pun tgh busy ni.
Tapi, maybe si isteri tak mahu. Nak juga makan kt luar.
Okay lah. Kalau makan kat luar - awak lah kena ambik makanan apa semua. Saya mmg tgh busy.
Okay. Deal.
Perempuan. Biasalah. 
Lelaki ni, kalau dia dah cakap camtu - dia stick lah apa dia cakap. Dah deal kata isteri boleh ambik makanan apa semua. Tapi perempuan biasa ingat lelaki ni blh ubah fikiran. Dia ingat boleh la suami dia pi ambik makanan, jaga anak. Pastu dah sedih2. Padahal kat rumah dia yg deal camtu.
Maybe. Maybe camtu.

Dulu, kalau aku tgk makcik2 kerja kat food court tu, mesti aku nak kata "anak2 dia tak bagi duit ke sampai dah tua kena kerja cuci cuci ni".


Tapi, sebenarnya tak semua camtu.
Tak mahu jump into conclusion. Tak mahu terus menilai tanpa tahu cerita sebenar.
Kita hanya nampak luaran. Yang secara "prima-facie"
Sedangkan kita tak tahu apa sebenar yang terjadi.
Kesah ini lah yang buat aku kena fikir 2,3 kali utk menilai orang yang kita tak kenal latar belakangnya.



Aku ada kenalan sorang ni.

Dia kata mak mertua dia kerja. Kerja cuci cuci, lap meja, angkat pinggan kat food court. Mak mertua dia mmg dah berumur lah. Dalam 60 camtu.
Sebabnya doktor kata, mak mertua dia perlu ada orang di sekeliling. Dia kena tekanan jiwa. Tak boleh duduk berseorangan. Dia penah alami kemurungan. Anak meninggal seorang demi seorang (2 orang). Lepas tu suami pun dah meninggal. Tinggal hanya seorang anak dia (yang tu lah kawen dgn kenalan aku ni). So, itu je lah anak dia ada. Dan bila anak dan menantu pergi kerja, dia tinggal seorang. Makanya, doctor advise utk dia bekerja. Alah, bkn kerja teruk2 pun. Just camtu lah. Lap2. Pastu takde lama sgt dia kerja. Dalam 2,3 jam sehari camtu. Asalkan dia ada aktiviti yg boleh buat dia lupa perihal kesedihan dia.
Dulu aku pun cam tertanya2 juga kenapa kenalan aku ni takmo beli rumah sendiri. Duduk sendiri. Kenapa nak duduk ngan mertua.
Dan cerita ini juga menjawab persoalan tu. Dia memang kena duduk ngan mak mertua dia sbb mak mertua dia dah takde sapa.

Sejak dari tu, aku takmo buat penilaian apatah lagi me-reka reka cerita andaian kita.
Macam cerita famili kat kedai makan tu lah.
Kita je kata lelaki tu hampeh la apa la.
Entah2 dia dah bergolok gadai untuk famili dia.

Kita tak kenal dia apatah lagi untuk bertanya perihal sebenar.
Jadi, jangan lah jump into conclusion.

Buat nya apa yg kita cakap tu salah - naya weh. Cerita kita buat tu dah merata tempat pergi nya.

Memang nampak kejam tapi hakikatnya - elok lah kita jaga kain kita sendiri sebelum kita nak jaga kain orang lain. 
Biar lah orang dgn cara orang. Sbb kita tak tahu apa masalah orang tu. 
Jangan nak disamakan orang lain dengan kita.
Mereka tahu apa terbaik utk mereka dan keluarga mereka.


7 June 2017

PP Bil 2 Tahun 2017 : Bantuan Khas Kewangan

Cam biasa lah.
Semua orang pun dah tahu.
Belum keluar pun, w app dah berlegar-legar.
Huhu.
So, RM500 sebagai bantuan khas kewangan.
Utk penjawat awam.
Orang kata bonus raya.
Alhamdulillah.

Dapat banyak - Alhamdulillah.
Dapat sket pun - Alhamdulillah.
Tak dpt pun - Alhamdulillah.

Sentiasa bersyukur dengan apa jua rezeki dari Allah.
Jangan iri dengan rezeki orang.
Kerana Allah itu sentiasa baik dan memberi rezeki untuk kita.

Jadik lah buat beli jengkaut utk dak Rizq.
Hadiah hari jadi dia.
Hahaha.

link [here]

1 June 2017

Selamat Hari Lahir Pertama, Rizq Iskandar






First and foremost, Thank You Allah for these greatest gift in our life.
Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.
Syukur atas kurniaan ini.

Moga Rizq Iskandar bin Mohd Ruslan, sentiasa berada dalam lindungan Allah, menjadi anak soleh, anak yang bijak, anak yang menyenangkan hati orang yang memandang, akhlak yang baik dan menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai idola.

We love you.
To the moon and back!


*walau bulan puasa, dah banyak program yg mak plan utk si kecik ni. Birthday party ditangguhkan hingga hari raya. Mungkin ada banyak version birthday party nya. So, nantikan undangan ya! 

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign