Pages

28 December 2017

Kebergantungan kepada Allah

Letakkan kebergantungan kita hanya pada Allah semata mata.
Allah.
Allah.
Allah.


26 December 2017

Hello 2018!

Haha. Awal mak say hello kat tahun 2018.
Ala.. seminggu je lagi kan kita nak melangkah ke tahun 2018.
Fuh.
Tahun 2018.
2 tahun je lagi ke tahun 2020.
Dulu rasa jauhhhhh sangat tahun 2020.
Siap pikir ada keta terbang bagai *rolled eyes*

Itu tak pe lah lagi.
Dulu rasa umo 40 tu dah tua dah.
Sekarang ha. Ambik kau. Next year udah 39 tahun.
So, apa yang kita lakukan pada tahun 2017 ni.
Anything yang berfaedah? Yang menggembirakan?
Yang baik sebagai khalifah di muka bumi Allah ni?

Tahun 2017.
Rasa macam cepat sangat berlalu nya.
Entry blog paling sikit sepanjang menjadi penulis blog.
Hanya 80 entry setakat ini.
Tak sempat ke tah cemana tah.
Takde la nak kata sejak jadi mak mak ni feel menulis merudum.
Idak pun. Sama je.

Tahun 2017.
Apa yang menarik ya??
Biasa je. Pergi cuti cuti.
Join hari sukan office kat Cherating.
Pasal kerja pun sama je.
Takde apa pun.
Pendek kata takde la wow pun untuk tahun 2017 melainkan melihat anakanda kesayangan semakin cheeky.
Mungkin tahun 2018 ni ada something new.
Who know?
Hehe.
Ye lah weh. I think I need new environment.
Tepu. Plus yada yada yada (membebel lah tu).

Tu je kot.
Nanti kita citer lagi.
Tahun depan ke, tahun ni ke. Tgk keadaan.
Citer Sabah pun tak habis lagi tu.
Kena tulis tu. Kenangan semua tu.
Akhir kalam.. selamat menyambut tahun baru 2018.


21 December 2017

Cuti Umum dan Cuti Sekolah Tahun 2018

Yeah.
Tu hari dah letak.
Kita update lagi dengan letak kan sekali date cuti sekolah.
Ramai dah ada plan pun untuk next year, kan?
Rasa macam nak pegi pulau2 lah next year.
Tapi bln 5 dah bulan puasa. Kan?
Gi pulau2 area Terengganu tu best dalam bulan 5.
Hurm.
Ke pergi lepas raya ke kan.
Takpe. Jom jom kita plan dulu, jom.



source : Kabinet

p/s : kalendar kuda tak dapat lagi ni. Nak kalendar kuda.. nak kalendar kuda.

20 December 2017

#kaptenRizqkeSabah : KLIA - KKIA - Kundasang

30 November 2017 (Khamis)

Perancangan dari awal tahun akhirnya ter realisasi juga. Awal tahun hapa nya. Dari tahun 2015 kot. Tak jadi, jadi.. (T___T).

Beli tiket flight dalam bulan 6. Mula kami nak ambik MAS. Tp dek kerana bertangguh2, harga da jadi mahal. Amik la AA juga.
Flight kami pada awal nya jam 7.50 pagi. Tapi di awalkan jam 7.20pagi.
AA emel. Dan 2 hari sebelum AA call bagitahu lagi. Nampaknya AA dah semakin bagus service nya. Dia taknak kita salahkan dia agaknya kalau terlewat. Siap emel, siap call.

Seawal jam 3 pagi dah kejutkan dak Rizq.

Oh ya. This is our 1st time fly wif infant. So, agak teruja jugak lah. MakRizq tak tido tau. Takut tak terjaga pun iye juga. Haha.
So, kejutkan dak Rizq dalam jam 3pagi. Rizq memang sejenis tak crancky dikejutkan. So, mandikan dia, sesiap then kami gerak dalam jam 3.45 pagi.
Gerak 2 kereta. Rombongan kami 10 orang semuanya, termasuk sorang infant.
So, pagi tu gerak 2 kereta. Abgcik, kakcik and Fatin (anak derang, 2 lagi tak ikut). Anak sulung abgcik yang antar smpai Putrajaya Sentral. Kami plak terus parking kat Putrajaya Sentral.
Abgnyah n famili gerak dari Ipoh direct to stesen Salak Tinggi. Parking kat situ.

{info : Total bayaran untuk 5 hari di Putrajaya Sentral adalah RM30. Dia kira dalam RM6/day. Okay lah kan. Tiket ERL dari Putrajaya Sentral ke KLIA2 - RM9.40 sehala}

Kami ambik erl paling awal. Dari Putrajaya Sentral jam 4.45pagi. Tiba KLIA2 dalam jam 5.10pagi camtu. Terus drop luggage and solat subuh. Orang ramai, tapi kaunter banyak buka. Kami dah buat web check in.

{tips : untuk baby pun boleh web check in. Memula baca tak boleh, tapi bila web check in, boleh ja}

Lps solat subuh baru masuk boarding. Tp ni silap sket. Patut lepas drop bag, terus je masuk boarding sbb beratur panjang la sangat kat imigresen tu. Dak Rizq dah tertido kat dalam carrier. Tapi dia terjaga balik sbb kena bukak carrier. Handbag sangkut kat bahu pulak. Tak boleh tanggal kalau tak bukak carrier. Handbeg kena scan. Aiseh. Naseb la anak ku itu bukan jenis crancky mengamok tak tentu pasal. Immigresen pun buat kerja dia gak. Handbeg memang kena scan.

{tips : drop luggage then terus boarding. Takde lah kelam kabut. Surau banyak kat dalam}.

Oleh kerana kami amik hot seat - zone 1 - dapat la masuk dulu. Hehe. Dulu dok dgr je orang announce suruh naik dulu. Skrg kami dah dapat benefit tu. Yey!. Haha.

{tips : kalau bawa infant, better much amik hot seat paling depan. Kalau mak yg bf baby, elok amik seat D/E/F. Pergi tu mak Rizq amik seat 1A, 1B. Mendapat lah bf sambil ngadap steward masa nak take off. Balik tu amik seat 1E, 1F - ha, baru selesa. Bawa infant mmg kena duk depan. Kalau tak... sempit amat seat AA tu}

Rizq okay memula tu. Steward tu suka lah sgt usik2 dia. Steward philipines. Tapi, sbb lama sgt nak take off, siap benti2 lagi flight tu tunggu turn terus dia cam crancky sket. Ngantuk pun iyer tu. Tapi, makRizq buat selamba je. DF kan je. Takpe lah. Kita pun pakai nursing blouse. Last2 dakRizq tido. Tak sempat nak makan.
{tips : terus pre-booked meal. Senang}


Sampai KKIA dalam jam 10 pagi. Kami saja gerak slow2 ja. Tak payah rush lah. Tukar kan diapers Rizq apa semua, baru keluar.
{tips : untuk travel tak tentu masa ni, much better pakaikan diapers yg selesa untuk baby. Rizq kalau jalan2, mmg pakai Applecrumbyandfish. Yang pants. Senang. Dan kalau tak yak yak, pakai lebih 6 jam pun still selesa, takde bontot merah ke apa}

Kat luar agen dah tunggu - sambil pegang nama makRizq (tak sempat nak ambik gambar dah sbb kami lah orang last keluar).
Terus bayar balance pada agent and terus pemandu pelancong bawa kami ke tempat seterusnya. Kali ni mmg makRizq terus ja amik agent. Siap dengan driver sekali. So, agent yang uruskan penginapan and itinerary. Tapi iti tu ada pilihan. Bleh ja adjust2 ikut keselesaan ahli rombongan :).

Driver kami namanya abg Edy. Ramah dan baik juga. Okay sgt lah agent ni. Recommended. Kalau ramai2, elok lah amik agent ngan driver terus. Senang.

Destinasi pertama - gi makan tgahari.
Then diteruskan ke Kundasang.
On d way, kami berenti kat Rumah Terbalik.
Apa yang menarik rumah terbalik ni?
Tak menarik pun.
Takyah pergi pun takpe lah.
Tapi, oleh kerana bayaran masuk dah termasuk dalam pakej, maka, moh la kita pergi tengok.

Jadik lah merasa sekali ja.
Masa ni dah start hujan renyai2..hujan panas.

Da settle kat rumah terbalik, singgah pulak jambatan Tamparuli. Makrizq tak turun sbb masa tu hujan. Licin pun. Tunggu dalam kereta. Abang2 pegi la lalu jambatan tu. 
Pastu kami singgah solat jamak kat masjid area pekan Tamparuli.

Seterusnya ke pekan Nabalu.
Wah. Dah banyak beza dah. Dulu masa kami pergi, ada sederet je kedai. Sekarang dah banyak. Rasanya, barang kat sini lagi murah berbanding KK / Pasar Filipin. So, siapa yang singgah kat sini, better beli lah souvenir dulu. 

Dan sampai lah ke pekan Kundasang. Dah cantik. Kami pergi tahun 2011, jalan pun tgh nak buat. Sekarang jalan pun dah elok. Luas. Masa kami datang ni tgh ada pasar tamu (pasar malam). Best la tgk orang jual jual.
Pastu makan sayap madu (kepak ayam) kat Kundasang Cafe.
Sedap giler weh kuah ayam tu.
Sesapa datang sini, sila lah rasa.
Tapi, jangan lambat. Petang dalam kul 5 camtu dah habis dah.
Masa kami pergi tahun 2011 tu rasa mcm takde.
Abg Edy driver pun kata, mmg kepak ayam ni paling tersedap.
Sayap ayam wak ali - kundasang cafe.


Settle kat pekan Kundasang terus driver bawa kami ke homestay - Walai Tokou.
Masa tu pun dah nak maghrib dah. Masa kami pergi ni, jam 6ptg da masuk maghrib dah.
Badan pun dah penat, makanya semua berebut nak berehat je.
Homestay ni ada 4 bilik, tapi kami ada 3 famili ja, so, guna 3 bilik lah. Ada 2 bilik air. Selesa lah nak tido.

Yang best nya - view superb oiii.
Tak perlu nak duk hotel mahai pun, pemandangan gunung depan mata. Haha.
Homestay ni dkt sgt dgn Kinabalu Pine Resort.

Settle hari pertama yang panjang.
Rizq pun Alhamdulillah okay. Cuma malam tu merengek sket masa tido. Mungkin lapar agaknya. Dia tak makan banyak. Just menyusu je. Tapi lena je tido. Esuk bangun pagi riang gembira je.
Tapi, tetiba ada sesuatu pulak terjadi kat Rizq.
Okay. Kita sambung next entry pulak apa ceritanya.

Haha. Konon suspen lah tu :P

Happy Anniversary & Happy Birthday

Wish untuk diri sendiri.
Dan jadi kenangan dalam blog.
Sebab tiap2 tahun memang letak.
Terlewat one week lah.


13 Disember 2017.
Happy 9th Anniversary to us.
Alhamdulillah.
Diserikan dgn cheeky boy si Rizq Iskandar.
Alhamdulillah.




14 Disember 2017.
Happy 38th birthday to me!
Hehe.
Alhamdulillah.
Being ibu to Rizq Iskandar.
Alhamdulillah.
2 tahun lagi 40.
Rileks lah. Hehe.

Moga kami sekeluarga sentiasa berada dalam rahmat Allah.
Terima kasih pada semua yg wish.
Anda juga, sentiasa berada dalam ingatan kami :)

Sambutan cuma bufet hi-tea di Cyberview Resort n Spa last Saturday.
Gambar kat IG n FB.
Hehe.

6 December 2017

Welcome December

Sudah sampai ke penghujung tahun 2018.
Memang cepat masa berlalu.
Sekejapan je dari Januari till December.


Bulan December.
Bulan anniversary kami. Yang ke 9.
Bulan birthday mak Rizq. Yang ke 38. Hehe.
Oh ya. Rizq Iskandar juga dah masuk 18 bulan.
1 tahun 6 bulan.
Dah tak berapa nak infant dah.
Dan masih ada rezeki untuk bf Rizq.
Alhamdulillah.
Walau supply agak low skrg.



Moga yang baik baik aje untuk bulan 12 ni.
Oh ya. Kami baru balik dari famili trip.
Sabah.
5 hari 4 malam.
Alhamdulillah. Berjalan lancar.
Rizq pun sihat. Smooth semua.
Bf baby memang less crancky and convenient sangat.
Nanti kita cerita bab travel ini ya.

So, dah nak masuk tahun 2018.
Apa yang anda buat untuk diri anda dan masyarakat pada tahun 2017 ini.
Juga, bagaimana amalan kita sebagai khalifah Allah di muka bumi ini.

14 November 2017

Drop And Milk Booster

Naa... its not a commercial milkbooster (MB) ya.
Being a bf mom baru lah kita tahu term2 bf ni.
Dulu masa TTC, dgn TTC abbreviation nya.
Seronok, kan?
Allah bagi kita peluang merasa ujian dan nikmat ini.

Ya.
Breastfeeding is not a simple "task" though.
Tapi, as a mother, ini adalah tanggungjawab kita kepada anak kita.
Saya tak mahu bercakap panjang soal ini. Sbb nanti akan membawa kepada kecaman.
Cuma nya, sy perlu tekankan sekali lagi bf bukan hanya selak dan nah..minum.
Ianya ada lah ilmu yang perlu kita belajar.
Saya bersyukur kerana pada awal kelahiran Rizq saya dah masuk support group bf. Banyak ilmu yang dapat. Tahu cemna nak handle ebm, cemna nak pam, cemana nak pam kt office, jadual pam, cemana nak bawa ebm ke babysitter, berapa banyak baby patut minum and so on.

Bila dah tahu, memang kita akan "shift" dari kebiasaan orang lain.
Memang kita akan didesak dari pelbagai pihak.
Memang ramai yang akan kata anak kita tak cukup susu.
Memang ramai yang akan pelik cemna orang "keding" berat tak sampai 45kg boleh fully breastfeeding hingga anaknya berumur 17bulan!
Tapi - betulkan yang biasa dan biasakan yang betul.

Sekarang ni lagi mudah. Dah ada lactation consultant (LC), ada breastfeeding peer counselor (PC). Apa2 hal boleh tanya dengan derang ni. Saya pun ada juga PM derang ni. Derang jawab baik je. Jangan risau.
Cuma nya jgn tersilap cari sudah. 
Jangan tatau sy pernah juga beli buku dari somebody. E-book katanya.
Tapi, bila dapat - rasa cam not worth langsung dgn harga. Semua tu boleh dapat kat google. Pulak tu gambar macam copy paste. Rasa cam hoiiii... 
Tapi, nak buat cemna. Sendiri yang silap.
Better lah beli buku betul kat kedai tu. Contoh buku - "kenapa susu saya sikit". Baru berapa ringgit ja. Tu pun dari LC dari tak silap.
Please don't la ebook ebook ni.
Atau google saja - berlambak okeh artikel orang barat pasal breastfeeding ni. 

Mak mertua sehingga kini akan bertanya "banyak susu lagi"
Dan dari dulu jawapan saya "tak la banyak, tapi cukup untuk anak. Alhamdulillah"
Mak mertua saya memang no idea pun cemna kita handle ebm.
Sbb anak2 dia memang tak bf anak derang selepas masuk kerja.
Jadi, mak mertua can't imagine cemna kita pam, berapa banyak dan cemna kita bawa ke rumah babysitter.
Sama macam mak sendiri gak. Cumanya, opah Rizq ni selalu datang rumah. So, dia tgk cemana kita pam, berapa byk dapat kalau pam, cemna nak bawa ke rumah babysitter. 
Memang mak sendiri pun kadang2 suruh top up formula.
Tapi, buat tak tahu saja.
Mereka ni ingat - semakin anak besar - semakin banyak kuantiti susu yang diperlukan.
Tu memang dah termaktub dalam kepala semua orang, kan.
Jadi, sekali lagi betulkan yang biasa - biasakan yang betul.
Real food adalah yang terbaik.
Ya. Me masef pun dulu masa kecik byk minum formula jugak. Dumex. Jangan tak tahu, akak minum botol smpai umo 6 tahun ya. Haha. Dan lps tu akak jadi tak suka susu sampai lah sekarang dah boleh minum dah.

Anak tak cukup kalsium?
Hehe.
Rizq umo 6 bulan dah naik 4 batang gigi.
Badan pun tidak lah kurus. Cuma.. ya.. dia mmg jenis kecik.
Ate kome.. mak pak pun kecik, cemana tetiba anak nak beso. Kan?
Tapi, khasiat susu ibu tu tak dapat dinafikan.
Alhamdulillah, immune system Rizq baik. Masa bawah umo setahun dia jarang demam. Kalau ada pun yg mild2 ja. Bawa klinik, dalam 2 hari, Alhamdulillah baik.
Masuk sethn, dia pernah demam sbb tonsil bengkak. Tapi, masa tu dia still ada selera makan dan menyusu. Tu pun dalam 2,3 hari settle. Makin dia membesar, dia perlu lebih banyak nutrisi utk bina immune dia. Sebab tu real food yang berkhasiat penting utk dia. Bukan susu formula.


Eh. Sebenarnya nak citer pasal susu drop.
Ke lain plak halanya.
Semua mak mak bf mmg ada fasa drop ni.
Saya pun ada lah 2,3x gak mengalami.
Tapi, kali ni mmg agak getir. Sbb stok ebm frozen dah tinggal 2,3 ketui ja.
Takut dak??
Dulu wat lek wat pis sbb stock ada.

Ya. Walau yield saya tak banyak, tp stock frozen saya mmg sentiasa ada. In fact, pernah bagi anak kawan yang nak susu. Bukan byk, cukup sekadar sekali kenyang. Bukan utk dijadikan anak susuan. Pernah beberapa kali juga curahkan susu ke pokok sbb stock expired.

Dan sy juga tak penah amalkan milkbooster utk maintain yield.
Jadi, cemana maintain?
Positif.
Nak kata saya makan byk, no.. sy bukan jenis pemakan.
Tapi, minum air is a must. Sehari di office mesti akan abis 2liter.
Cuma, bila drop ada juga sy makan lactation cookies (beli). Tapi tak nampak berkesan sgt pun.
Dan paling penting utk maintain adalah jadual pam.
Utk ibu bekerja jadual pam mesti konsisten. Kalau tidak .. yes.. memang akan kecundang.
Hey! Nak yang terbaik utk anak mesti usaha sket kan. Tak boleh la malas2.
Kt office, saya dan sorang lagi mommy yg masih mengepam. Jadi lah, buat kawan kan.
Tak susah pun. Amik masa 20minit ja. 
Utk ini saya ucapkan terima kasih utk boss yang memahami (boss sy lelaki yach.. hehe), then anak2 buah saya yg selalu back up. Kadang smpai ke tempat pam derang cari "kak..bos panggil"
Alhamdulillah lah, tempat kerja saya flexible.
Jadi, pada yg tempat kerjanya mudah utk pam, ambil lah peluang. Rugi nya kalau taknak pam. Rugi. Rugi.
Kat support grup tu, ada yg kerja tol pun mengepam. Askar pun mengepam. Nurse. Cikgu. Yang kerja kat pelantar pun usung pam tau.
So.. mereka ini lah menjadi sumber semangat saya.
Kalau derang yg kerja lagi susah, kenapa saya yg kerja office hour, ada tempat selesa (walau bukan bilik khas) cari alasan nak bagi anak FM.

Okay.
Dah panjang lebar berbicara tentang ni.
Saya nak cakap sesuatu - memang susah nak telan - memang akan mengundang kecaman - tapi percaya lah - seorang ibu mustahil tak boleh untuk menghasilkan susu untuk anaknya (unless memang dah di diagnose oleh doktor). Permulaan memang kita rasa susu kita sikit, tapi yg sikit itu lah keperluan anak. Saya sendiri pada awal nya ada campur formula, tapi sebaik saja anak berusia 30 hari, tiada lagi susu lain yang dia minum selain susu ibu nya. Utk hasilkan susu, kita perlu stimulate. Sucking dari anak lah stimulation paling terbaik. Masa anak 3,4 bulan, saya sendiri pernah fikir, tetiba kang susu tetiba takde cemna. Ish. Itu mustahil. Selagi ada demand, selagi itu lah ada supply. Prinsip dia mudah - bila anak dgn kita - direct bf. Bila anak takde dgn kita - pam. Itu lah konsep stimulation. 

Tapi takpe. Semua ibu pun perlu yang terbaik untuk anak.
No. Jangan silap faham. Saya tak pernah memandang rendah pada ibu yang memberi formula milk pada anak2. Dan saya tak pernah kata formula milk itu tak elok. 
Kalau nak tahu, anak susu ibu ni tend to dapat anemia atau HB Low which is jarang berlaku pada anak yang minum formula :)

Cumanya, anugerah Allah ini paling terbaik.
Usahakan untuk memberikan yang terbaik untuk anak.
Gagal kali pertama tak bermaksud gagal untuk selamanya.
Nak tahu kenapa saya maintain kurus dan lebih kurus dari dulu - rahsianya - breastfeeding. Makan lah banyak mana, lemak apa pun, semua akan jadi minuman utk anak kita.
Nak kurus?? - breastfeeding lah anak sehingga 2 tahun. Hehee :D

Till then, nanti kita jumpa lagi untuk cerita2 breastfeeding ni.
Ya. Saya memang suka ilmu baru ini. Satu keseronokan dan rezeki dari Allah yang tak semua orang berpeluang. 
Saya dapat peluang itu. Dan saya perlu hargainya. 
Ya, saya pernah tiada zuriat selama 7 tahun. Tapi bila diberikan zuriat, saya dapat fully breastfeeding anak saya sehingga kini, umurnya 17bulan. Dan InsyaAllah sehingga 2 tahun. 
Alhamdulillah, terima kasih Allah atas peluang ini. 

Link rujukan untuk susu yang tetiba drop : 

13 November 2017

Malasnya nak isi SKT LNPT!

Sebenarnya tgh duk complete kan SKT.
Pastu macam mengantuk giler.
Taktau lah kenapa.
Tapi, berat nau badan nak buat SKT, LNPT ni.
Uols dah siap ke?
Utk penjawat awam je lah.
Bukan penjawat awam, takpe. Ada appraisal lain, kan?

Adui.

Pastu lagi satu nak buat penilaian.
Aku idak la ramai nau anak buah bawah seliaan.
Tapi, tetap lah malas.
Nak tahu cemna aku buat.
Setiap tahun, aku akan save markah aku bagi beserta komen.
Jadi, tgk balik je lah semua tu. 
Markah pun bagi lebih kurang je lah.
Takde nak rendah2 lah.
Semua mesti 90 ke atas lah.

Hui.
Mengantuk.
Okay lah.
Nak sambung buat balik.

"Nilai rendah tanpa alasan munasabah satu penderaan"
Link : Sinar Harian

10 November 2017

Takde Anak Takde Empati Ibu

Bila dah ada anak, kata pulak baru anak sorang.

Apa la. Apa pun tak boleh.
Itu tak kena. 
Ini tak kena.
Kita takde anak - di katanya "ko apa tau, ko takde anak lagi"
Bila dah ada anak "eh, ko baru anak sorang, aku ni dah anak 3, tau lah aku"
Okay.
Ye lah. Ye lah.
Memang kita tak tahu apa apa.
Memang apa kita buat serba tak betul.
Tak tahu perasaan orang.
Tak boleh nak cakap itu ini.
Takde hak.
Bila kita dah anak 3 nanti.
Dia tukar lain plak.
"Zaman kau ni lain. Dulu aku lain. Ko apa tahu"
Okay.
Kita lagi yang dungu.
Nape eh.
Orang dok fikir kita ni takde empati.
Orang dok fikir kalau anak sorang ni tak tahu apa-apa.
Tak boleh nak cakap itu ini.
Bila cakap kata kita macam pandai sangat.
Padahal dia tak faham apa cuba kita sampaikan.
Hurm.
Lantak lah.
Kadang aku malas dah.
Kadang aku rasa, eh, apahal pulak. Lantak hang lah.
Itu engkau, anak 3 ke anak 13 ke, mungkin tak boleh apply pada anak hang, tapi mungkin bleh apply pada anak aku. Atau anak orang lain. Nak pikir utk anak dia je yang 13 tu plak dah kenapa.
Susah lah.
Kata pun zaman sosial.
Tapi, buat orang serba salah.
Hurm.
Takyah zaman Milenia sgt pun takpe lah.
Mari lah kita hidup di zaman Mesolitik dulu.
Takde orang kesah pun perihal kehidupan kita.
Tak jadi mak susah.
Dah jadi mak, lagi susah nak mengadap mak mak mak mak yang anak bersusun tu rupanya.
(T_____T)
Ikut lah.

7 November 2017

Hello November

It's been a week baru kita nak say Hello November.

Huhu.
Entah. A lil bit serabut sket masuk awal bulan tu ari.
Dak Rizq kena flu teruk.

Allah...
Dia tak pernah kena flu teruk. Demam pun jarang yg kuat. Tambahan masa umurnya bawah setahun, mmg dia jarang sakit.
Tapi, ni dah masuk setahun, macam kerap pulak. Selsema, bengkak tonsil lah.


Orang kata sebab cuaca.
Tapi, mak kata bukan!

Cuaca hanya menyumbang 20% sahaja.
Setahun yg lepas cuaca pun ada juga hujan panas, tapi dakRizq masih bertahan dengan izin Allah. Tapi, sejak dia dah mula makan - then lepas setahun ni banyak juga makanan yg mak bagi. Dgn alasan try lah sket.
Naaahhh... ini lah hasil nya.
Immune dia drop terus!
Mak terus insofffff...

Tambahan pula hujung bulan ni kami nak travel. Ada family trip.
Lagi risau kalau dia tak sihat.

So, now, bulan ni, mak kena boost immune dia. Dgn immune mak juga.

Mak pun sekarang komain sumbat itu ini. Takdak pantang2 dah.
Dulu komain taknak minum ais.
Sekarang semua sebat.

There u're!
Jadik, 

mari lah kita jaga makan macam dulu.
Superfood - chicken bone broth - mesti ada.

No more menda berminyak.

No more try2 menda yg manis. Kuih manis no!
No! No! No!


Lantak kan lah orang kecam pun.
Yang melihat dia selsema susah nak napas mak jugak.
Yang susah hati nak gi kerja mak juga.
So, lantak pi dgn orang yg tak kesah kan pasal makan ni.



Apa pun.
Selamat datang November.

Tinggal sebulan je lagi di tahun 2017.
Apa yang anda dapat dalam tahun ini?
Dah nak masuk Rabiul Awal juga kita ni.
Puasa bila nak ganti yong??? Hahaha.


23 October 2017

RizqCheckGigi : Kali Kedua

Alah. Takde rupanya cerita Rizq gi check gigi.
Okay. Takpe. Masih belum terlewat utk makRizq jot down kat sini.
Rizq mula tumbuh gigi masa umurnya 6 bln. Ada citer kat sini.

Mula mula makRizq pun tak tahu baby kena bawa check gigi.
Baca kat grup kanak2 kat FB baru cam ooo, kena bawak gak ni.
Derang citer ada yg jadi anak angkat klinik lah apa lah.
MakRizq pun google lah no klinik gigi berhampiran.
Okay je derang layan.
Katanya utk kanak2 hari Jumaat pagi. Walk in je tak perlu appoinment.
Jadi, masa Rizq umo 9 bulan mak bawak gi klinik gigi untuk kali pertama.
3.3.2017. Kejap je. Kira cam datang kul 8.30, kul 9 lebih camtu siap dah.
Lagipun bukan ada prob apa.
Utk yg pertama kali ni, kita buka rekod lah dulu.
Free je utk mak pak yg kerja kerajaan.
Bawa je buku baby n mykid dia.
Pastu nanti nurse panggil utk check.
Macam kat tmpt kiterang ni dia check kat tingkat atas utk kanak2.
Sbb Rizq takde prob apa, nurse just nasihat cara nak berus gigi, jaga gigi apa semua lah.

Ni rekod utk 1st time.



Kalau kat buku rekod kanak2 (kerajaan) mmg dia ada tulis pemeriksaan gigi kali pertama antara umur 6-9bulan kalau anak dah tumbuh gigi.
Seterusnya masa umur setahun.



Jadi, kali kedua makRizq bawa masa umur 16bln.

13.10.2017.
Masa ni Rizq ada 8 batang gigi baru.
Kali ni juruterapi pergigian yg check.
Rizq okay je buka mulut.
Then katanya gigi Rizq okay. Tkde prob.
Tak perlu sapu florida ke apa.
(ada juga toddler yg ada masalah gigi macam rapuh, then derang akan sapu florida).
So, dia kata berus je gigi cam biasa.
Yey! Alhamdulillah.
Kiterang mmg nak jaga elok2 gigi dia.
And nak dia berani pergi check gigi.
Tu yg biasakan pergi klinik gigi dari awal.

Utk gigi, kami pilih utk pergi kerajaan. Sbb gigi pun takde masalah. Klinik gigi pun tak ramai orang. Jadi, takde apa yg perlu dirisaukan. Lain lah KK, tu mmg ramai orang. Tu sbb kami tk buat routine check up kat KK. Nurse klinik gigi pun baik2 belaka :)

Mommies semua yang blum bawa anak check gigi boleh lah pergi bawak.
Takde masalah pun takpe. Just utk tgk2 dan nak biasakan anak2 dgn doktor/juruterapi gigi. Nanti tkde lah dia trauma ke apa.
Cara check gigi anak2 ni, dgn kita mak ni pun baring skali. Pening kepala mak tau. Haha.

19 October 2017

#menukaptenRizq : Chicken Bone Broth

Bone broth is one of the most healing foods you can consume, including popular chicken bone broth. Rich in nutrients like gelatin and glycine, it helps to protect and heal your gut lining, skin and digestive tract


Bone broth adalah satu super food yang boleh dibuat untuk baby/toddler.
Boleh bagi baby bermula 10bulan.
Sangat bagus.
Mak Rizq memang rajin buat Chicken Bone Broth aka CBB untuk Rizq.
Untuk boost immune dia.
Senang sgt CBB ni. Sbb tu makRizq rajin buat.
Well u know me lah kan. MakRizq ni bkn rajin sgt nak masak2 ni (T___T).

Dan CBB adalah bahan wajib ada dalam freezer mak Rizq. Sbb CBB ni amat membantu kalau mak Rizq da buntu nak masak apa.
CBB boleh dijadikan sup. Masuk air, tambah CBB, tambah ayam, tambah carrot - dah jadi sup ayam. Simple kan :)

Cumanya, kalau nak senang, guna slow cooker.
Kalau guna periuk biasa jenuh nak tunggu masak sbb CBB ni perlu masak lama untuk dapatkan stok dari tulang temulang tu.
Yes, mmg boleh pakai pressure cooker, tapi lebih elok kalau kita masak dalam masa yg lama.
Yang paling senang, guna slow cooker.
Tapi jangan guna periuk Aluminium. Bimbang ada resapan air asam akan jadi racun pada kuah. Sbb bone broth ni kena letak bahan yang masam (ie : air lemon, tomato, acv).
Boleh juga guna dapur gas biasa. Tapi kena selalu tgk api dan jaga air dia lah. Takut kering.
Mak Rizq guna slow cooker. Biasanya mak buat hari Jumaat malam. Dari 10mlm sampai lah 10pagi esuknya (Sabtu). Buat hari minggu sebab senang nak prepare and siapkan utk masuk dlm peti ais. Mak Rizq guna slow cooker kecik ja. Yg 3.3liter.
Takyah nak cynical kata slow cooker ni mahal lah, nanti elektrik mahal lah.
No no no ya...
Slow cooker ni tak sampai RM100 pun kat Jusco. Dulu masa Rizq makan nasik lembik, makRizq guna ni usung merata. Senang sgt nak buat nasik dia.
Pastu skrg ni guna utk buat CBB lah. Takde kerugian pun nak invest. In fact kita teringin bubur nasik ke bleh guna gak slow cooker ni. Tp lambat sket lah nak masak dia. Takde hal. Sblm tido tu buh la beras ngan air. Bangun pagi dah jadi breakfast (eh. Best plak. Nanti nak buat lah bubur nasik berlauk nih).
Utk elektrik plak - takde byk pun consumptionnya. Nama pun slow cooker. Mmg tak bergerak pun lahai meter elektrik tu. Toksah duk risau lah letrik byk. Tu tv ngan peti ais tu lagi kuat elektriknya. Ni pun bukan kita pakai hari2. Takat seminggu skali. Takde effect apa lah.

Tkpe. Ikut lah mana2 cara mommy yg mudah kan.
Dapuq gas ka, dapuq kayu ka.. ikut lah mana yg senang. Janji kita buat yg terbaik utk anak kita :)

Jom tengok cara2.

Chicken Bone Broth

Bahan :
*Tulang ayam.
*Kaki ayam (kalau takde pun, takde masalah. Cukup dengan tulang ayam. Tapi kalau guna kaki ayam, sup tu akan jadi berjelly. Itu lah yang bagus. Kolagen dan lelemak ayam dah keluar).
*Celery
*Carrot.
*Bawang besar.
*Bawang putih (lagi banyak lagi bagus).
*Halia.
*Daun sup/leeks/daun bawang.
*Sup bunjut.
*Jus lemon (boleh je kalau nak ganti dengan tomato/apple cider vinegar/asam keping. Tapi jangan letak 2,3 jenis bahan masam. Letak satu je. Kalau lemon, lemon je. Tak payah letak tomato ke asam keping lagi dah).

Cara-cara :
*Masukkan semua bahan dalam periuk. Masuk air. Biarkan selama 10-12jam (slow cooker).

CBB ni boleh dibekukan dalam freezer dan tahan untuk 3 bulan.
Bekukan dalam bekas kecik macam bekas dadih tu.
Bila nak guna, ambil satu, defrost dulu. Jangan terus masuk dalam periuk. Elakkan makanan sejuk beku terus dipanaskan. Cara defrost - turunkan ke dalam chiller/bahagian bawah peti ais. Biarkan dia thaw sendiri. Bila dah thaw, boleh lah masak macam biasa.
(cara - cara untuk defrost makanan dengan betul - defrosting)


Salah satu resepi dari blog omputih : bone broth

Ni antara CBB utk dak Rizq.





Stok CBB dia sentiasa ada dalam freezer.
Sangat berguna.
Boleh juga guna tulang lembu.
Atau kalau buat laksa pun kita panggil bone broth gak.
Tapi paling simple - chicken bone broth lah :D

12 October 2017

Rizq Jumpa Dr Natasha

[dah draft lama citer ni. Baru nak publish. Hihi. Kejadian adalah pada 19 Ogos 2017]

Setelah lebih setahun baru ada kesempatan nak bawak Rizq jumpa Dr Natasha.
Lagi pun saja nak tunggu klinik pindah ke tempat baru.
Nak tgk klinik baru.
Klinik lama di Wisma Perintis, Jalan Dungun Damansara.
Klinik baru di DC Mall, Damansara.

Memang dah lama plan nak bawa Rizq jumpa doktor.
Tapi, asyik lah bertangguh.
So, macam ada masa hari Sabtu.
Emel doktor tanya doktor ada tak hari Sabtu.
Doktor reply, kata dia ada - just buat appointment ja.
Terus call klinik.
Dapat appointment kul 9.45pagi.
Sokay lah.

Hari Sabtu tu, ada sket problem plak. Suppose nak keluar kul 9. Tapi, 9.30 pagi baru keluar. Dah la bukan biasa nak pergi DC Mall tu. Ingat senang ke nak pergi DC Mall tu. Berpusing pusing woh. Nampak macam senang. Tapi, kalau terlajak, memang kena main u-turn.

So, dalam 10.30 baru sampai.
Kebetulan dapat parking dkt lif yang terus masuk dkt dgn entrance KL Fert.
Keluar lif, belah kanan.
Dan masuk je klinik - Wow! sangat ni.
Cantik lah sangat.
Lupa plak nak ambik gambar.
Ala ala hotel sangat persekitarannya.
Dengan kerusi2 empuk.
Aih. Kalau gini memang terus rasa mood segar tau.
Sekarang ni kena ambik gambar dulu utk rekod.
So, receptionist kata puan kena ambik gambar dulu sbb dalam rekod takde gambar.
Wah.
Pastu dia bagi kad. Besar kad atm tu. Pada kad tu ada no rujukan kita. Makna, bawa kad tu each time datang klinik. Gitu lah.
Dulu pakai buku ja. Skrg dah ada sistem.
Dia panggil pun guna nombor tu ja.
Rekod mak pun masih ada kat derang.

Lama gak tunggu baru dapat jumpa doktor. Dekat tghari gak lah baru jumpa.
Sembang sembang jap dgn doktor.
Pastu doktor tunjuk gmbar2 kat dinding dia. Ada byk gambar baby2.
Ada salah sorang tu dia tunjuk. Dia ingat Rizq. Tapi bukan yang tu.
Hehe.
Semua tu baby hasil dari kemajuan teknologi perubatan bidang OnG.
Ilmu Allah ni luas kan. Dan kami salah satu pasangan yang berikhtiar melalui ilmu ini.
Alhamdulillah.

Cam biasa. Doktor Natasha sangat lah baik.
Ambik gambar dengan doktor.
Pastu dak Rizq meragam. Cakap kat doktor ada surau tak sini. Nak bf.
Pastu doktor yang siap pi bawakkan pi surau. Bukakkan lampu.
Yallah hai.... memang tersentuh hati,kan?
Nampak keikhlasan doktor ni.
Sebab tu lah ramai yang success dengan Dr Natasha.
Bila dia ikhlas, kita as a patient pun senang hati.
Doc kata anytime je dia terima if kami nak dtg treatment utk "adik Rizq" 
Haha.
Try natural dulu lah doktor. Hihi.

Okay. Kalau nak tgk keadaan klinik, bleh tgk kat web KL Fertility ni.
Sesapa yg tgh carik carik tempat rawatan fertiliti, boleh la consider klinik ni.
Saya sangat sangat recommend.
Boleh jumpa Dr Natasha. Atau nak doktor lain pun boleh.
Just call je. And kata nak buat appoinment.

11 October 2017

Experience Refund Cash Dari Lazada

Hey...!
Aiols ni pengguna setia Lazada tau. Bertahun tahun dah jadi pembeli Lazada ni.
Dari semurah barang hingga lah barang yg beribu.
Ya.. ai penah beli panty liner dari Lazada ni. Haha. Masa tu cam lambat je nak gi kedai, terus beli lah. Dan yang termahal adalah barang elektrik - slow juicer and Beaba Babycook. Tidak lah beribu ribu sangat tapi hampir2 gak lah.
Selama lama ni memang takde masalah lah dengan Lazada ni.
Order - sampai. Paling lewat pun dalam 3 hari camtu je.
Simple.
Dan kalau COD pun cepat je sampai.

Terbaru ni aiols pun nak lah beli seketui periuk nasik kecik.
Khas utk masak nasik dak Rizq.
Ya... beaba boleh masak nasik, tapi u know y lah kan. Dah ada tapi macam leceh pulak. Senang lagi periuk nasik.
Sebelum ni guna slow cooker. Sbb tekstur nasik masih lembik2. Bila Rizq da bleh makan nasik biasa, kiterang guna lah rice cooker biasa tu. Melantun lantun lah kalau masak nasik 1 pot je kan. 
AyahRizq kata - carik lah kat Lazada.
Ha. Tu yang mak carik kat Lazada tu.

Carik carik, takde yg boleh COD. Eh. Ke ada. Tapi ada caj delivery apa semua - jadi mahal.
So, beli je lah yg terus bayar.
Order 29 Sept. Dia kata sampai before 4Okt.
Tunggu2 takde.
Bila takde, terus live chat kat Lazada.
Bila live chat dia kata barang tu tgh nak hantar. ETA dalam 9 Okt.
9 Okt kita pun tgk la kat Order Status.
Eh. Dah takde apa2. Kira cam takde process apa2 dah. Kalau tak sebelum ni dia highlight tgh "processing". Ni takde apa pun. Haih. Tak boleh jadi ni.
Laju laju mak live chat sekali lagi.
Sekali yg reply tu kata - barang tak boleh deliver - nak refund.

Waaaahhh... mengkalau kita tak tanya, takde nya deme ni nak kabo.
Ni antara live chat pada 9 Okt.


Geram sungguh mak tau. Tak pernah jadik gini.
Saja mak saiko kan derang kata kesian anak tak boleh makan nasik. Periuk takde. Haha.

[dalam pada tu, mak terus tgk kat shopee - kebetulan ada mycybersale kan - ha...kau.. kat shopee murah weh dari Lazada. Apsal lah tu ari aku tak tgk kat Shopee terus. Hiiiii]

Orang Lazada tu mintak no akaun, IC apa semua.
So, petang tu dapat emel kata derang tgh process refund.
Esuk paginya pun (10.10.2017 jam 10.28am) dia emel lagi kata memang nak refund. 
Tapi jam 10.51am dapat emel kata nak reimbursed plak. Sbb katanya aku tak bagi no akaun. Reimbursed ni kira cam nak kontra lah. Kita beli barang lain, depa akan kontra dgn jumlah yg barang kita tak dpt tu. Dia bagi no voucher. Eh... taknak haku. Kang beli, barang tak boleh hantar lagi. Kuasa lah aih.

Terus lah aiols live chat sekali lagi. Susah plak nak dpt. Call pun jenuh tunggu. 
Okeh. Cuba lagi.
Dapat. Live chat. Kata nak reconfirm bebetul. Nak bagi cemna ni. Refund ke reimbursed.
Sekali mak saja bebuat bengong2.
Haha.



Okay.
Dan dalam pada cong ceng ngan Lazada ni mak order kat Shopee.
Order jam 3ptg.
Esuknya kul 3 da smpai pun periuk tu.
Haha.
Shopee ni mostly memang laju.
Sbb seller situ takkan dapat duit selagi dia tak antar barang.
One more thing, kita boleh terus chat dengan seller dia direct. Jadi, kita bleh tanya ready stock ke, berapa lama hantar apa semua.
Dan satu lagi, Shopee akan notify kita kalau seller tu pernah ada bad record.
Setakat ni, aiols tak pernah ada masalah dengan Shopee.



Refund tu pulak, hari ni (11.10.2017) tgk ada emel. Payment Advice dari Citibank.
Macam emel scam tu. Yg kata kita dapat juta juta tu kan.
Haha. Da la citibank selalu kena scam, kan?
Tapi, tgk macam ada full name mak apa semua, berani la klik buka.
Tgk kat maybank2u pun dah masuk.
Sokay lah.
Bagus lah Lazada. Buat kerja cepat juga.
Thank u lah.
Now taktau nak sambung merajuk ke tak dgn Lazada.
Haha.
Ye lah. Mak soping online kat Lazada je.
Ada yg pandang Lazada n Shopee ni shopping online yang cam kampung2 je.
Takpe lah. Ada aku kesah. Berjuta kot laman web shopping online ni. Takkan kita nak citer kita beli kat sekian sekian tempat. Tak pyh lah aih.

Cuma satu je lah.
Kadang kita ni tulis2 status ni merefleksikan balik diri kita.
Kita acah acah play victim. Pikir ada je orang nak sabotaj kita, ada orang selalu kutuk2 kita. Padahal kita pun camtu. Selalu pandang rendah pada orang. Anggap orang takde standard. Tu lah tu.
Bila kena tahu pula meroyan kita ni. Kan?
Tak cakap orang aih. Sbb dah kata - tulis adalah refleksi diri kita. So ai cakap pasal diri ai lah. Takyah nak terasa terasa sangat :P

9 October 2017

Holiday Kapten Rizq : Port Dickson

Hai uols.
Last weekend Rizq, ibu, ayah pi weekend getaway.
Ala. Dekat2 je.
Sebenarnya redeem voucher yang mak beli masa Matta Fair (MF).
Bukan MF yang bebaru ni. MF bulan Mac dulu.
Huhu. Naseb dia boleh redeem sampai Disember.
Tapi, takkan redeem masa cuti sekolah, kan?
Memang tidak lah.
Memula tu mak nak redeem bulan 5. Tapi date kiterang nak tu dah full.
Jadi, tangguh sampai lah bulan 10.
Sebab ada slightly problem.
Nak call, kemain susah nak dapat.
Last last suh ayahRizq call kan. Dia cam terer sket bab call call ni. Org tu suruh emel semula tarikh nak booking. Sokay lah.
Dapat lah utk 7-8 Oktober.

Kiterang gi weekend getaway kat Lexis Port Dickson ja.
Bukan Grand Lexis. 
Tak payah grand grand. Rumah dah ada kolam. Nak apa lagi. Lagi buat susah je sbb dak Rizq ni mmg suka ke sana ke mari. Pantang lepa. Ambik yg ada kolam tu kang, lagi buat risau.
Jadik lah sekali dah merasa duk Grand Lexis tu [citer kat sini]
Bila baca balik..la... lama dah rupanya. Tahun 2012. Masa tu belanja ayahRizq. Bufday dia. 

Dak kecik tu memang seronok la merayap ke sana ke mari.
Eh. Not bad gak lah Lexis ni pun.
Kiterang duk Premium Tower Seaview.
Dapat tingkat 8.
Dan.. pemandangan adalah awesome!
Rasa cam nak dtg sini tetiap tahun plak utk refresh :)
Bilik best.
Smooth check in - staff semua okay dan baik  baik.
And check out pun senang walau ramai orang.
Parking pun senang.
Mak bagi 5 bintang terus.
Oh. Voucher yg kami beli ni takde breakfast. So, tak bleh nak bagi rate utk makan ya. Hihi.
Jom, tgk gegambar.
Bantal busyuk kena bawak tu :P

Kusyuk kasyam ibu baru bangun :D


Ada orang kata nampak tembam yg ni. Hihi

Sunset. Cantik lah sangat.
Subhanallah.

Panorama mode.

Settle cuti cuti Rizq utk bulan Oktober.
Can't wait utk bulan November plak.
Yang tu mmg new experience lah. Utk Rizq as well as us being a parent. Hihik.
Yang tu kalao smooth, baru kita bleh tiket utk gi jejauh plak :D

Gambar tambahan :
Makan kat ayam bakar cowboy

3 October 2017

Hello October


Dah masuk bulan 10.
Maknanya setahun dah makRizq masuk kerja lepas maternity leave 3bln and cuti menjaga anak satu bulan.
Setahun juga dah jadi full time working bf mom.
Pelbagai kisah suka duka.
Dengan pengalaman baru.
Yang pasti Allah bagi apa yang kita perlukan, dan bukan apa kita mahu.
Perancangan Allah itu terbaik.
Sepanjang setahun bekerja selepas cuti ni pun bermacam juga yang dihadapi.
Setahun yang penuh warna warni orang kata.
Tapi, yang paling best adalah melihat development our precious gift - Rizq Iskandar. 
1 October masuk umurnya 16 bulan.
Alhamdulillah.
Perkembangan tak terlalu cepat, tak terlalu lambat.
Membesar menjadi anak yang cergas, sihat dan sentiasa manis muka nya.
Alhamdulillah.
Jarang sangat tak sihat.
(mungkin atas asbab kurniaan Allah masih fully bf)

Sekarang bulan Oktober.
And bulan November - Disember kami ada famili trip ke Sabah.
Wah. MakRizq is tak sabar.
Semua dah settle.
Flight, pakej (penginapan n pengangkutan).
Tinggal nak pegi je lagi ni.
Kali ni kami tak ramai.
Dalam 9 orang je.
Opah Rizq tak follow. And anak2 abgcik pun 2 orang tak follow.
Yang pasti ada tambahan ahli baru - Rizq Iskandar. Hiihi
Okay lah.
Apa pun doa yang baik baik.
InsyaAllah akan dapat yang baik baik :)

21 September 2017

Holiday Kapten Rizq : Makan Seafood Bagan Lalang

Lamaaaaa tak pergi makan seafood kat Bagan Lalang ni.
Last tahun 2014 la gaknya.
Sbb last entry berkaitan Bagan Lalang ni tahun 2014 [link]
Tapi, macam ada pergi skali dgn mak.
Takde plak entry tu.
Yang pasti memang tahun 2016 takde pegi.
Tahun 2015 pun rasa macam takde.

So, sbb lama dah pergi, jom lah kita pergi.
Mula cam nak pergi balik hari je.
Pastu ayah Rizq kata overnite lah.
Duk Sri Msia.
Last minute booking.
Kat Agoda takdak dah.
Try tgk kat Traveloka.
Oh. Ada.
Murah pulak tu.
1st time guna traveloka.
Not bad lah jugak kan traveloka nih.
Kalo Agoda harga dalam 180++
Traveloka dapat dalam 150++.
Utk bilik bertiga.
Katil queen satu, katil single satu.
Okay lah kan. Siap breakfast jugak.

Kiterang pun bkn lah nak bercuti sgt pun.
Saja je lah nyambil2 nak makan seafood tu :D
Dak kecik tu seronok sangat lah merayap satu bilik.
Main tipon, duk bawah meja bagai. 
Tapi tak mandi kolam pun.
Takde berahi lah kata orang nak mandi kolam.
Kolam kat umah Rizq lagi beso, kan?
(ceh! berlagak lah pulakkkkkk)

Okay. Lepas dah teringin.
Tapi, our feveret kedai dah tak se-best dulu.
Dulu sotong goreng tepung sedap sangat.
Sekarang jadi - sedap je. 
Pastu pepahat cili telur - dulu sedap. Susah nak carik rasa tu kat kedai lain.
Sekarang - tak sedap. Biasa biasa je.
Tgk ikan2, sotong, udang pun dah tak banyak.
Orang ramai, tapi takde lah macam dulu duk tunggu tepi meja kita.
Ada je lagi meja kosong.
Pekerja kedai pun tak mesra pelanggan.
Ada acik tu tanya udang bila sampai.
Jawab acuh tak acuh ja "tak pasti"
Acik tu siap tanya beberapa kali. Sbb dia sebut "tak pasti" tu dengar tak dengar je.

Hurm.
Pangkah dah lepas ni.
Boleh carik kedai lain dah la.
(dalam entry lama ada lah nama kedai feveret kiterang ni)

Tapi facilities kat area Bagan Lalang ni macam dah much better dah dari dulu.
Cuma nya....
Tahap kekotoran dah semakin kotor.
Tak lalu tgk pantai dia.
Eii.

Pastu kedai pun lalat maha banyak.
Kalau ikutkan,  tak lalu nak makan pun.
Boleh je kedai ni lap dengan dettol meja tu setiap kali lps orang makan.
At least, takde la banyak nau lalat tu.
Dah la kipas pun tak bercuci. Tebal lah bebeno habuknya. Ni kalau pasang pun berterbangan lah habuknya.
Kotor lah.
Dah takde rasa nak repeat lagi lah kedai ni.
Kedai lain pun situ situ pun rasanya banyak gak lalat ni.
Faktor kawasan yang tak terjaga ni lah gamaknya lalat jadi banyak.
Hurm.
Sedih. Port feveret nak makan seafood dah tak best :(

Kiterang amik ikan bakar, sotong goreng tepung dengan pepahat cili telur.
Ketam tak ambik sbb rasa cam tak selesa nak makan ketam.
Ni pun dak Rizq ngamok2 dah sbb panas. Huhu.
Cuma satu yg best - harga masih reasonable.
Kami makan ni tak sampai pun RM50.
Okay lah kan.

20 September 2017

Laksa Putar Kuala Perlis, Titiwangsa

"hang mai aloq staq kepala hang aku putaq"

Haha.
Bila sebut putar, cam otomatik teringat word kepala hang aku putaq tu kan.
Ni bukan putaq kepala.
Tapi,putaq laksa.

Sapa penah makan?
Viral dalam bulan lepas.
Tapi, takde kesempatan nak pergi.
Pastu tetiba macam teringat balik.
Terus pergi waktu lunch.

Dap dap.
Location nya dekat Titiwangsa.
Tapi, bukan dalam area taman tasik titiwangsa.
To be exact sebenarnya dkt area Istana Budaya tu.
Kalau sapa biasa pergi, dia dkt dgn Sany Char Keutiow tu.

Kiterang (me n husband) mmg biasa lunch kat kedai sebelah tu.
Tatau pulak skrg kedai tu dah jadi macam food court.
Jual pelbagai jenis makanan.
Salah satu nya laksa ni lah.
Sedap bak hanggggg...
Tapi, sapa tak suka laksa utagha, mungkin rasa tak sedap lah kot.
Sapa suka laksa Penang, yang ada nenas, yang ala ala asam laksa tu tak suka lah kot.

For me... sukaaaa...
Sedap dap.
Sbb memang dah biasa makan laksa beras ni sedari kecik.
Ate kan teman orang kuale.
Sedari kecik mak ayah teman udah bawak makan laksa bawah tebin tu.
Memula dulu kedai laksa tu kat tepi2 kedai ja.
Kedai dia dekat bulatan menara jam tu.
Ada kerusi panjang.
Ramai lah makan situ. Makan laksa ngan cendul.
Isk. Teringat pulak kenangan kekecik.
Pastu pindah tepi sungai.
Pastu MDKK buat elok2 dah macam food court.
Pastu dah tak berapa sedap sbb cayaq lah sangat.
Kalau orang tanya, aku pun tak berapa recommend makan kat situ.
Tak best dah.

Tapi, laksa beras memang aku tak kesah.
Setgh orang dia tak suka sbb biasa makan laksa kering tu kan.
Aku suka ja.

Eh. Aku dah tak pantang laksa dah.
Hihi.
My boy nak masuk setahun 4bln.
Setahun lebih juga tak makan laksa tau.
Pantang bebetul. Tapi sebenarnya sejak pregnant mmg macam tak suka laksa.
Sekarang ni okay lah. Makan balik lah.
Tu ari 2x makan laksa sarang tu. Budak office belanja.
Ai is not "in" sgt lah laksa sarang tu.
Tak best sbb telur tu abis sedut kuah2 laksa tu.
Biasa lah. Lain orang lain taste nya kan.

Okay lah.
Sapa nak try boleh la laksa putar ni.
Semangkuk RM5.
Kuah pekat.
Laksa pun buat trus kat situ.

Okay lah.
Kalau teringin teringin, dah ada laksa yang dekat dgn rumah.
Oh ya, dia boleh delivery jugak.
Tapi minimum order utk 5 pax (makna 5 mangkuk lah), dengan caj penghantaran RM5. Hantar banyak mana pun caj RM5 katanya.
No tepon dia - lupa nak ambik. Huhu.

5 September 2017

Cuti Awal Muharam 1439H - Jumaat 22 September 2017

Uols tahu cuti Awal Muharam tahun ni dipinda kepada hari Jumaat?
Boleh tgk link ini [kabinet.gov.my]



Jadi, long weekend lah lagi.
Dah gaji, pulak tu.
Baru ingat nak claim voucher MF masa tu.
Cancel lah gamaknya.
Harus lah jammed di sana sini jugak.
Bertabah lah...

September 2017

Dah masuk September. Dan juga dah berada dalam bulan Zulhijjah.
Tu lah. Cuti lama bebeno. Tetiba dah ada kat 5hb September.
Amboi. Komain cuti free 5 hari kan.
Cuti hari Merdeka.
Cuti hari raya Aidiladha.
Cuti Sabtu.
Cuti Ahad.
Dan cuti menang sukan sea.

Ahkak dok ontok2 kat umah ja.
Raya Aidiladha di PJ.
Lepas tu buat sesi kemas2 rumah.
Ahkak nak buat rejenuvasi sket kat rumah ahkak tu.
Nak kata buat deco deco, nanti gempak sangat bunyi nya kan.
Cukup la utk me-rejenuvasi-kan rumah yang dah 5 tahun diduduki tu.

Takde la bagai bagai pun.
Just tukar langsir. Pasang langsir bagi molek molek sket.
Panggil yang pakar terus tgk. Senang.
Then nak betulkan sinki dapur n paip kat toilet.
Ahkak ingat nak guna paip 2 kepala n tukar head shower kat bilik ari. Nak buat paip yang ada untuk hose n paip biasa tu
Kat dapur plak ingat nak tukar paip flexible tu.
Pastu plan nak buat epoxy kat bilik air.
Fuh. Epoxy ni.....
1000 times fikir tau dak.
Nak buat ke tak, nak buat ke tak.
Takpe. Apa2 hal, akak settle kan perihal tukar2 tu dulu.
Nanti baru fikir epoxy.  Dan juga nak tampal wallpaper kat bilik air.
Pastu nak buat wallpaper kat tempat tv.
Memula tu ingat nak buat kabinet tv tapi bila fikir2 balik, buat wallpaper/wall mural pun okay jugak. Kan?

Okay itu citer pasal rumah KSU ahkak yang 5 tahun akak duduki tu.
Citer lelain - takde apa lah.
Sama je semua.
Rizq Iskandar; Alhamdulillah - masuk 15 bulan 1 September tu ari.
Makin cheeky lah keletahnya.
Geram ahkak tau.
Dan masih fully bf :)

Okay lah.
Meh akak selitkan lagu yang berkaitan dengan September ni.

"Wake Me Up When September Ends"

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Like my father's come to pass
Seven years has gone so fast
Wake me up when September ends

Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are

As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Ring out the bells again
Like we did when spring began
Wake me up when September ends

Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are

As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Like my father's come to pass
Twenty years has gone so fast
Wake me up when September ends
Wake me up when September ends
Wake me up when September ends

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign