Pages

19 April 2017

Al-Fatihah Adik Nisa

Pagi pagi ni buka FB ternampak kawan share perihal adik Nisa.
Memang hari2 kawan tu ada update perkembangan adik Nisa.
Sy ikuti perkembangan melalui kawan tu je.
Bukan taknak follow direct FB mak adik Nisa, tapi saya tak kuat nak tgk segala update berkaitan.

Adik Nisa - cancer fighter.
Di diagnosis cancer otot. Tahap 4.
Yer. Dalam umur baru setahun telah di diagnosis cancer.
Kalau ikut perkembangannya, memang kita dapat rasa adik Nisa kuat.
Sangat kuat untuk melawan penyakitnya.
Untuk menahan sakit, morfin di tambah dose.

Paling hiba, hingga ke akhir hayat, ibu adik Nisa masih dapat menyempurnakan tanggungjawabnya untuk menyusu kan adik Nisa.

Ya Allah.
Sebaknya.


Cerita macam ni memang buat kita terpana.
Kita; yang TTC esp, selalu berkata, kenapa kita diuji. Kenapa ujian kita begitu berat. Takde anak bertahun tahun.
Tapi;
Ditakdirkan kita perlu melalui ujian seperti ibu adik Nisa, adakah kita boleh melaluinya?
Utk saya - setelah bergelar ibu - memang tak sanggup utk laluinya.
Jadi,
Allah pilih kita utk terima ujian dari Nya sbb Dia tahu sejauh mana kemampuan kita menangani ujian tu.


Al-Fatihah untuk adik Nisa.
Tiada lagi kesakitan yang ditanggung.

Ini lah yang terbaik untuk Nisa.
Syurga lah tempat mu sayang.


18 April 2017

Runtun Hati Ibu

Hati ibu mana tak runtun,
hati ibu mana tak rawan,
bila anak menangis sedih,
tatkala ditinggalkan dengan pengasuh.
Mata kecil yang memandang bagaikan bertanya "mengapa ibu tinggal saya di sini"

Ya Allah.

Hati berbolak balik bertanya sendiri.
Dulu, saban hari ku meminta agar dikurniakan zuriat.
Kini bila dah ada, kenapa aku tak dapat menjaga nya sendiri.
Kenapa aku bagaikan kejam meninggalkannya selama 8 jam di bawah jagaan orang lain.
Rasa bersalah pada diri sendiri.

Ya Allah.

Dilemanya!
Tapi,
Demi mencari rezeki.
Demi meneruskan kehidupan yang lebih selesa untuk dia juga.
Kita terpaksa.

Untuk meneruskan kelangsungan hidup, 
Ya, mungkin ibu boleh jaga awak sendiri.
Tapi,
Untuk hidup yang lebih selesa,
Untuk benefit yang ibu akan dapat untuk awak,
Memang ibu terpaksa.
Semuanya memang untuk kesenangan awak.
Bila ibu takde, dan awak masih belajar, awak akan dapat pencen.
Bila awak tak sihat, kita boleh dapatkan rawatan yang lebih selesa.
Dan bermacam lagi yang sememangnya untuk awak.

Memang.
Ibu macam pentingkan diri sebab itu semua duniawi.
Tapi, 
Untuk kesenangan awak juga kan.
Maafkan ibu.

***
Berbahagia lah ibu ibu yang memilih untuk menjadi surirumah.
Sebab - hanya Allah Maha Mengerti perasaan kami saat kami melangkah meninggalkan anak yang teresak menangis.
Hanya doa yang mengiringi agar Allah melindungi anak kami dari sebarang mara dan bahaya.
Dan moga pengasuh dapat menjaga anak kami sebaik baiknya.


17 April 2017

RizqJalanJalan : Cherating

Ini kejadian bulan 2.
Lama giler dah. Haha.
Walau cemna pun, kena jot down juga.
Memori ni.
Ini percutian ke3 dak Rizq.
Pertama ke Melaka. Then PD. Now Cherating.
9hb - 11hb Februari 2017.
Ni masa cuti Thaipusam. Kami ambik cuti 10hb (Jumaat) tu.

Cherating ni, actually mak pun tak pernah pergi.
Dulu pernah lah beli voucher hotel kat Groupon.
Tup tup ada hal. Langsung tak pergi.
Rugi je beli.

Kali ni kita beli online, direct kat hotel. Tk guna Agoda mahupun Trivago.
Kami stay di Holiday Villa.
Nak kata best hotel ni, takde la best sangat.
Tapi, nak kata tak best, takde la tak best pun.
Pendek kata - just nice.
Tapi, dekorasi dalaman bilik memang nampak cam lama2 gitu.
Pastu sinki tinggi komain. Dah kenapa. Dah la mak ni kemetot kan.
Naseb toilet ada paip.
Iron plak kena iron kat luar. Dalam bilik takde.


Pemandangan win!
Cantik. Laut best.
Ombak kuat. Takde la nak mandi laut pun. Bawak dak Rizq cepuh cepuh kaki kat air laut ja. Dia tak takut. Suka je dia. Hihi.

Not bad juga Cherating, kan?
Memang boleh rilek2 ja.
Kami dapat bilik ngadap pool.
Tapi, tak kesah pun pool ni. Kat rumah pun ngadap pool (cea.. macam berlagak, tapi betul lah pun kan. Besau lagi kot hotel kat rumah nun).

Yang best laut.
Angin kuat. Pasir cantik. Mak suka!

Kami sampai Cherating dalam kul 3 lebih.
Gerak dari KL kul 10. Singgah Temerloh makan ikan patin tempoyak.
Kat tepi sungai tu.
Eh. Apsal macam tak berapa best.
Best lagi yang Gobang Maju kat Setapak tu punya. Haish.

Sampai ja terus check in.
Hotel takdak lif. Rendah je pun. 2 tgkt ja.


Naseb ada bell boy bawak naik beg ke atas.
Sekarang beg beso. Dulu boleh lah back pack je kan. Ni ngan barang dak kecik tu lagi. Usung segala Beaba dia lagi. Huhu.
Kami request baby cot jugak.
Alah, bkn utk Rizq tido pun. Just nak letak2 dia dalam tu sbb cam gayat letak atas katil.


Petang tu jalan2 pantai ja.
Pastu dinner - room service ja. Dak Rizq kan tido awai. Mana nak keluar apa semua.
Sedap tak sedap - telan je lah.
Tapi, tak sedap. Hahahahaha.

Esuknya Jumaat.
Pepagi kami jalan2 sampai Kemaman.
Pergi Monica Bay.
Lepak2 situ.
Pastu singgah kedai Aziz Satar. Makan2 jap walo dah breakfast kat hotel.



Lps tu balik hotel.
Ayah Rizq solat Jumaat kat masjid berhampiran.
Petang tu keluar pi tgk penyu. Ada sanctuari penyu.


Sanctuary ni dekat dgn Club Med.
Tapi club med ni tak blh sesuka hati masuk.
Siap ada anjing lagi jaga kat pintu masuk.
Kat pantai pun siap dia letak batu2 sebagai divider.
Tapi, kalau jalan kat bawah dkt ngan laut tu, boleh je cross area situ.
Depa tak boleh la nak buat divider sampai laut, kan?
Kami lepak2 tepi batu tu je lah.
Angin kuat. Best!

Then pergi ambil angin di Monica Bay lagi.
Pastu pergi kedai makan yg orang war warkan. WAIB ke apa ntah. Kira nak dinner, tapi awal da pegi. Kul 5 lebih dah pegi makan.
Betul ke best?


For us - boleh ja try tempat2 lain jugak. 
Banyak kedai makan situ situ.

Balik hotel - malam tu kami room service lagi. Haha.
Pitam lah hehari room service.
Makan apa ntah tak ingat.

Esuk pagi - ambik angin kat pantai. Last day dah.

Lepas tu naik atas, siap siap utk check out.
And pergi Kemaman beli kopok leko tepi jalan kat sebelah shell tu.
Hari berangin dan panas smpai merah muka dak Rizq. Hihi.
Ulang alik 2 negeri. Pahang - Terengganu.

Kami teruskan perjalanan ke Kuantan since nak jumpa sahabat lama - Fida.
Tak jauh rupanya Cherating - Kuantan.
Tapi, dak Rizq berak plak. Huhu. Mula tu ingat nak berenti kat surau.
Tapi tak jadi, sbb macam tak sedap ati.
Jadi, teruskan juga smpai Petronas mana ntah. Dak Rizq pulak tak suka kalau kita lambat basuh. Meresah dia dalam keta. Huhu.

Wash kat Petronas, teruskan perjalanan.
Janji ngan Fida jumpa kat hotel Swiss In ke apa ntah. Sbb dia anta barang kat orang kt hotel situ.
Then follow derang gi makan.
Fida bawa ke tepi laut. Pantai Batu Hitam kalau tak silap nama tempat tu.




Dah makan, derang bawak ke pekan Kuantan. Follow je keta Haziq (asben Fida, yg juga kawan kami juga), sbb mak nak gi Kula Cakes. Hihi. Rugi lorh dah smpai Kuantan tak gi Kula Cakes. Dah la lama dah mak ngidam manggo cheese cake dia tu.



Dah beli, beli.
Dah ambik gambo. Balik lah.
Sampai KL kul 6 lebih.

Tamat lah percutian Rizq ke Cherating.
Untung dia, umo 7 bulan dah sampai.
Mak iye, umo 38 tahun baru sampai.
Acena?
Hihi.

Apa pun, Cherating best.
Rizq bagi 5Ha. Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!

13 April 2017

Check Up Rizq

Sebenarnya dalam tempoh 10 bulan ni, dah 3x Rizq tukar tempat check up.
Masa umur 1 bulan hingga 3 bulan, Rizq check up di KKIA.
Bermula dgn dia kena jaundice, kena cucuk setiap 2 hari utk tgk bacaan kuning dia, until untuk vaksin 3bulan.

Mak malas sangat nak ingat cerita cerita kena cucuk sbb jaundice tu. Tapi, mak rasa itu kenangan juga untuk my precious son-shine. So, nenanti mak cerita lah juga.

Umur 1 bulan - still ada kuning sket. Sbb Rizq prolonged jaundice.
Tapi, masa tu doktor (paed HKL) sahkan Rizq boleh ambik vaksin utk 1 month.
Then, umo 2 bulan ambik di KK juga.
Umo 3 bulan ada prob sket. Rizq demam masa nak cucuk tu. 2 hari demam.
Kena amik darah. Pastu ada prob sket dari bacaan. HB low.
Misi2 kat situ dah cemas2 suruh refer ke HKL.
Suruh warded.
Terpaksa masuk ward.
Sampai kat HKL semua doc cam kenapa KK ni refer?
Alahai.
Duduk jugak lah satu malam.

Kena amik urine lah, amik najis lah. Ambik darah dah tentu. Haish.
Then result clear. Cuma untuk ujian darah tu ambik masa sebulan. Kena follow up semula.
Jadi, warded satu malam jugak kat HKL. Wad KK berapa ntah. Kira 2nd experience warded kat HKL. Sekali tu yg jaundice.

Oleh kerana, kami agak tak selesa dgn cara misi2 yang cemas, yang suka sgt nak suruh refer utk masuk wad, maka kami decide untuk tukar tempat check up.

Yer, mmg lah elok refer terus ke HKL, tapi kalau doktor sana pun macam tertanya kenapa KK ni suruh masuk ward, tu yang kami cam rasa tak best. 
Ye lah. Anak kita tak sakit, masuk spital yang budak2 mmg sakit. Yang batuk2. Yang selsema apa semua. Dgn keadaan tandas yang - tau je lah cemana kan. Memang bukan persekitaran yang sihat untuk anak yang sihat. Dari tak sakit, terus sakit je kang.
Masa kena jaundice tu dulu pun asben ada sembang ngan sorang ayah ni; yang anaknya dari KK yang sama; pun di refer utk masuk wad. Padahal bacaan kuning dia rendah ja. And masa tu wad penuh, doc kat wad situ pun cam pening kenapa la KK tu refer juga walao bacaan rendah.

Jadi, kami kembali ke tempat check up mak dulu. UKMSC. 
Terus jumpa pakar kanak-kanak (paed).
Kalau KK pun jumpa nurse je pun kan. Dah.
Jumpa doc terus senang.
Walau orang kata "KK la bagus, check detail, nurse check bebetul, bla bla bla"
Lantak lah.
Sama je pun. Hosp private pun gitu gak. Plus - mmg paed yang check. 
Satu lagi kami nak ambik vaksin tambahan (pneumococcal). Senang semua settle situ.

Plus nak tukar tempat lain jugak sbb KK sini hazab bebeno parkingnya. Nak nak bulan puasa. Depa pi letak bazar ramadhan kt petak parking keliling bangunan tu. Ko bayangkan je lah cemana orang nak parking. Dah la area rumah flat lagi. Masa check jaundice dulu bulan puasa. Ayah Rizq nun parking melantun jauh. Kalau camtu elok jalan kaki ja dari rumah (-_-")
Orang ramai tu std la kan. Dan menunggu dari kul 8pagi sampai kul 12pm adalah perkara biasa.
Tapi dah kerana KK ni dalam bangunan lain, dah nampak orang ramai melimpah ruah.
Tandas pun hazab bebeno. Tandas rosak taik bergelimpangan. Gelimat mat!
Lif nak naik bau pasar sebab satu bangunan dgn pasar. 

Takpe. Cukup untuk 3 bulan. Terima kasih.
Tapi, diakui nurse KK memang kerja bagus. Tak berehat pun. Ke hulu ke hilir busy komain. Mak takde nak komplen pasal tu. Cuma nya mak tak selesa nak ke KK area mak tu. Kalau KK lain, contoh memang bangunan dia saja, memang mak pergi KK. Bukan mak berlagak taknak ke KK ke apa ke yer. Sebab nya KK area mak tu memang tak selesa. Langsung. Itu saja. Takde kerana terpaksa, boleh elak, kita elak. Sampai sekarang mak pelik apa ke hal lah buh klinik satu bangunan dgn pasar??

Di UKMSC start masa 4 bulan hingga lah 8 bulan.
2 vaksin pneumococcal, dan 3 vaksin wajib.
Lepas tu tukar lagi.
Sebab paed tu dah pencen. Huhu.

Nak teruskan di UKMSC dia kata tak tahu paed bila masuk. Paed sedia ada dah ramai patient.
Baik.
Kita cari tempat lain.

Yang ni pening sket.
Tatau nak pergi mana. Kalau boleh tak mo patah balik KK pasar tu. Sedih sgt kalau kena patah balik. Boleh buat mood down sepanjang hari. Lain lah kalau boleh pergi KK lain. Masalahnya tak boleh, kan?

Columbia, Pusrawi, KPJ.
Dalam mencari cari tu, ada orang bagi feedback PCMC bagus.
Siap dia bagi nama doctor.

Yer tak yer.
Plus PCMC sebelah ofis kami ja. Senang.
Buat appointment. Paed lelaki. Melayu.
Alhamdulillah.

Start 9 bulan di situ.
Selesa sangat. Paed pun baik lah sangat.
Sangat tidak merungsingkan.
Berat dak Rizq ni tak naik banyak.
Mak siap tanya "perlu tak saya risau doktor sbb anak saya naik berat sket"
Doktor kata "eh, tak perlu risau puan. Baby aktif mmg naik sket2. Lagipun tgk mak ayah dia pun kecik je. Nak beso mana lagi anak tu"
Mak pun krik krik krik je bila doc cakap camtu.

Kan?
Kalau kat KK, deme ni kata mesti kena kecam dgn misi kalau berat anak naik sket.
Pastu suruh bagi FM.
Takmo lah makkkkk.
Doc ni just tanya berapa byk mak dapat bila pam. Dan berapa byk bekalkan ebm kat pengasuh.

Dkt  PCMC dah 2x appointment. Dos ke3 vaksin pneumococcal pun dah settle.
Next appointment masa Rizq setahun nanti. Untuk MMR.
Actually, kalau ikutkan MMR ni kena amik 2x - 9bulan n 12 bulan (bermula tahun 2016).
Tapi, doc kat PCMC kata takpe ambik masa 12 bulan pun.

Lagipun Rizq tak duduk taska.
Kebarangkalian untuk jangkit penyakit berkaitan (measles) tu rendah sket la.
InsyaAllah. Dengan izin Allah.
Harap harap lah.

Dan mmg kami nak teruskan check up Rizq di PCMC ja.
Senang. Dan selesa.
Macam masa mak buat treatment dgn Doc Tasha dulu kan.
Tempat selesa, doc selesa dan treatment tu membuahkan hasil. Alhamdulillah.
Takde rasa stress, takde rasa risau tempat orang ramai.

1st time mak pegi PCMC, appmt pukul 11.30, tapi kami sampai awal. Kul 11 dah dapat jumpa doktor.
Kali kedua ni - appmt 12.30, tapi kami agak lambat. Tapi, masa menunggu tak lama pun. Dalam 2 orang patient je kami dapat jumpa doktor.
Overall - sangat berpuas hati :)

InsyaAllah. Ada rezeki untuk Rizq.
Aungerah Allah ini tidak terhingga nilai nya. Takpe lah berhabis sket ke dia.
Maka, akan kami hargai sepenuh nya.
Dan akan memberikan yang terbaik untuk dia :)



6 April 2017

2 Tahun Telah Berlalu



6 April 2017.
2 tahun telah berlalu.

Terima kasih Allah kerana menerima kami sebagai tetamuMu.
Terima kasih Allah kerana memakbulkan doa kami.
Terima kasih Allah atas peluang ini.
Terima kasih Allah dengan rezeki ini.
Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Moga dimurahkan rezeki untuk dipanggil lagi.
Rindu.
Teramat rindu.

Ada rezeki nak bawak Rizq Iskandar bersama.
Memang kalau boleh nak bawak dia ke sini dulu sebelum bawa jalan2 luar negara yang lain. 

Pada sahabat TTC, ambil lah peluang untuk ke sini dahulu.
Tak usah lah tegar berlumba lumba menyimpan hasrat dan duit untuk ke negara lain dulu. Orang lain biar lah. Kalau kita, biarlah ke sini dulu. Jangan fikir tak sampai seru atau pun belum cukup amal nak pergi sini.
Di sini lah tempat sepatutnya untuk kita.
Memohon keampunan Allah, bertaubat sepenuh hati, beribadat tanpa gangguan dan memohon doa sesungguh hati.
Ini pun salah satu ikhtiar kita.
Sekiranya dapat peluang ke sini, berdoa lah sebanyak mungkin.
Mohon lah pada Allah.
Dan jangan lupa untuk mendoakan orang lain.
Kita ada banyak masa dan banyak tempat mustajab doa.
Gunakan lah juga untuk mendoakan orang lain.

5 April 2017

Ke Matta Fair

Ni last month.
18.3.2017.

Mak kan memang gedik2 suka gi MF nih.
Thn lepas tak pergi sbb pregnant.
Thn ni acu cuba naseb tgk.
Sebab nak survey gi USS. Pastu famili trip.
Depa nak ke Sabah (semula).
Last 2 year kan dah plan.
Tup tup bulan 6 gempa bumi, terus tak jadi.
Then skrg plan semula.
Tapi, tak beli la skrg, tunggu MF bulan 9 punya utk bulan 12 punya trip.

Kami bawak si kecik tu.
Naseb behave dia.
Dah la ujan petus plak ptg tu.
Ha. Kami gi petang.
Diam je dak kapten tu.
Ayahnya buh dia dalam carrier.
Sblm tu kami gi Sogo dulu. Pastu baru gi PWTC.
Dia tertido dari Sogo tu. Naik tren smpai PWTC pun masih tido.
Lps dia bangun baru masukkan dalam carrier.
Orang ramai. Tapi dia tak resah.
Cuma, dia takmo feeding kalau ramai2 tu.
Hilang fokus gamaknya.

So, apa kami dapat?
Tak beli apa pun.
Ingat hari Ahad tu nak repeat.
Tapi malas!
Haha.

Ingat kot USS ada la murah.
Sama je kot. Beli online pun blh.
Pastu ingat nak beli voucher Avani, Sepang.
Dah dapat harga murah. 400 camtu lah.
Dah nak beli ni. Tapi bila fikir2 balik - Avani ni atas laut n ngadap laut. Bawak pulak baby kan. Dah la pernah baca review kat mana ntah, dia kata dia bawak baby gi Avani, balik dari situ baby dia tak henti2 menangis smpai kena pi berubat. Whohoho. Better elak lah, kan?

Pastu tgk Lexis.
Pun cam best.
Dalam pertimbangan.
Tapi sbb tak pergi semula, tak beli la Lexis tu kat MF.
Tapi, mak beli online. Hihihiw.
Dia smpai 31.12.17. Okay lah kan. Beli je dulu.

Weyyyy... I need holiday lah.
Serius.

Bulan 4 ni tak boleh ke mana sbb anak buah nikah.
And kenduri belah dia juga.
So, mmg berjalan ke rumah pengantin perempuan je lah kiranya.
Depa sewa homestay.

Aduh. Lama gila kot tak holiday/travel.
Bintatttt !!!!!!


31 March 2017

Bye March, Welcome April

Dan.
Kurang 2 bulan lagi ke Ramadhan.
Sempat ke abis ganti posa che da??
Haha.

Rasanya semua blogger dah tak menulis, kan?
Rakan2 lain pun jarang sgt dah menulis.
Termasuk lah me myself.

Ada menda nak cerita.
Banyak menda nak cerita.
Tapi, tiada masa dah.
Kt ofis, kalau pun ada masa terluang, mmg ada menda lain nak dibuat.
Dalam bulan ni, macam2 juga berlaku.
Uruskan temuduga naik pangkat.
Dan masuk juga temuduga naik pangkat.
Dah tahu pun keputusannya.
Allah sebaik baik perancang.
Allah tahu apa terbaik untuk kita.
Takpe.
Worries not.

Jadi,
Bye March.
Welcome April.




My precious son-shine dah 10 bulan esuk.
Alhamdulillah.
2 months lagi dah not baby anymore.
Huhu.
Kejap betul masa berlalu.
Setahun yang lepas masa ni tengah berat membawa perut ke hulu ke hilir. Hihi.

Nak cerita perkembangan dia dalam ni. Tapi asyik tertangguh.
Oh. My precious Rizq still fully bf.
Alhamdulillah.
Allah permudahkan rezeki ini.
Nak cerita juga journey bf ni.
Menarik sangat. Khas utk rakan TTC, supaya rakan2 semua bersemangat untuk memberikan yang terbaik untuk anugerah terindah ini.

So, be good, be nice.
Buat baik pada semua orang.
Berikan pertolongan pada yang memerlukan.
Senyum selalu.
Jangan harap balasan dari manusia.
Allah ada.
Sentiasa untuk kita.



15 March 2017

Sentul Timur to Putra Height

Wah. Gitu.
Next station. Sentul Timur.
Naik tren plak kita.
Ni kesah bila ke ni.
Hujung bulan 2 nih.
Saja saja pergi Putra Height naik tren.
Pergi rumah anak buah.
Dan saja nak try bawak dak Rizq naik tren. Hihi.

Lagipun, route baru LRT ke Putra Height tu.
Tu nak try.
Okay lah.
Dari Sentul Timur dalam 1.30pm.
Kul 3pm sampai Putra Height.
Ada berapa hentian. Lebih 20 rasanya.
Masa dalam 1jam lebih.
Tambang RM5.20.
Station Putra Height cantik.
Macam ala ala kat airport pulak.

Tapi, masih takde apa kat situ.
Takde pun orang jual jual ke apa.

Memula tu dak Rizq macam pelik pelik je.
Dia tengok je orang sekeliling.
Agaknya apa menda plak ni yg gerak gerak ramai orang ni.
Ye lah. Kalau naik kereta, jammed, dia mesti marah.
Ha.. ni takde jammed nak, lajuuuu je. Tapi orang ramai. Hihi.


Okay lah dia.
Separuh perjalanan dia tido.
Naseb tak mintak feeding dlm tu.
Sbb kalau mengamok nak feeding, mana nak pergi.
Walau mak pakai nursing blouse, tapi mak masih tak selamba nak selak dlm tren tu.
Huhu.
Kalau dia nak juga, kena turun lah dulu memana station. Gitu lah mak fikir.
Tapi, as usual - kapten is always behave boy ❤❤

Sampai PH - anak buah amik.
Jauh juga rumah derang ke station tu.
Makan makan apa semua rumah dia, kul 5 balik.
Hujan lebat balik tu.
Kalau naik kereta lagi teruk.


Kesimpulannya - okay lah naik public transport ni.
Takde pening2 jammed ke apa ke.
Pergi balik utk 2 orang dalam RM20. Parking kat station RM3.
Total RM23.
Kalau naik kereta - cost tol, cost minyak. Lagi pening dengan jammed, dengan hujan, dan kebarangkalian nak sesat pun ada tu. Hihi.

Next time kita naik lagi okay.
Ni ada ai bagi personal comment kat FB.


Info :
Utk ke Putra Height ada dua (2) tren  iaitu STAR dan Putra.
Kalau dari KLCC, contohnya, boleh direct ambik Putra.
Kalau dari Sentul tu, memang kami naik STAR lah terus.

13 March 2017

Kami Ke Kenanga (KWC)

Ni kali ke berapa eh ke KWC ni?
Baru kali ke2 ke? Atau ke3?
Entah.
Rasa macam baru beberapa kali je ke KWC ni.

Sabtu lepas pergi.
Kali ni pergi utk cari baju sedondon.
Untuk majlis wedding anak buah.
Nak sedondon semua.
Berminggu minggu tak settle settle.
Nak sedondon utk majlis belah perempuan. Dan belah lelaki juga.
Kami ni belah lelaki.

Baju utk yang belah perempuan dah settle.
Memula tgk online.
Lps tu kakak pengantin pi beli terus direct kat butik dia.
Baju cam gini.


Memang beli direct kat butik Nursafia ni.
Sekarang trend kebarung balik kan?
Dulu lps SPM trending sgt kebarung ni.
Skrg dah naik balik dah.
Tp sekarang derang buat macam ada shape sket.
Cantik.
Plus berzip.
Mudah lah utk ibu ibu bf cam ahkak.
Weeee.
Raya ni mesti ramai pakai kebarung.

Ini pun nak dapat kata sepakat ni pun humang aiiii.
Ada yang last2 minit kata taknak.
Sbb takut kain tak muat la, apa la.
Ok ok.
Sapa nak beli, taknak takpe.
Nak carik color pun, berbulan bulan.

Then settle satu.
Belah lelaki pulak.
Dari blue tiffany ke cooled blue dan tak tahu dah kaler apa dah.
Tu yang decide pi Kenanga.
Ha... dari kul 11 smpai 4.30pm berkampung kat situ.
Kau tahu lah Kenanga tu.
Rambang mata kita dibuatnya.
Nak nak plak skrg kalau tgk baju baby macam eh nak nak nak!
Dak kapten as usual.
Behave ja. Takde crancky pun. 
Bawak gi makan, pun okay ja. Suap2 dia nasik lenyek2 tu.
Pastu bagi feeding.
Nursing room sini boleh diberi penghargaan.
Walau ada 2 bijik je utk sebesar2 mall ni, tapi okay lah.
Ni kat luar. Nampak welcoming, kan?


Takde lah berbau lipas ke, busuk bau diapers ke apa ke.
Elok. Selesa. Pastu ekon kuat giler.
Dak Rizq lena betui tido.
Kat luar dia letak sofa. Kaum bapa blh la lepak (lena) situ jap. Haha. Ye. Mmg apak Rizq tertido kat luar tu. Haha.
Nursing room ni kat Tingkat 1.
Changing room ada juga kat tingkat lain. Tp nursing room rasanya mmg kat tgkt 1 ja.

Kat Kenanga ni biasa lah. Beli banyak baru murah.
Kami berkenan baju kat satu kedai ni.
Katanya beli 6 pcs, dapat murah. 10pcs lagi murah.
Memula kami nak beli 6 pcs which 3 tops, 3 skirt. Sedondon. Utk 3 orang.
Tapi, bila kira kira eh, macam ada bajet lagi.
Tambah lagi skirt.
Sekali dtg sorang acik. Nak tumpang.
Kami pun okay lah.
Takyah lah nak cukupkan smpai 10.
Sekali acik tu pilih komain lama smpai dak Rizq mengamok!
Makcikkkk niiiiii...
Lepas tu dia dah pergi kedai lain (kedai ni ada 4 kedai lain lain tempat).
Tunggu punya tunggu makcik ni tak datang lagi.
Kami pun ambik je lah lagi barang utk cukupkan 10.
Dan dan masa nak bayar lah makcik ni dtg balik.
Eiii.
Tapi, takpe lah. Anggap je lah rezeki makcik tu dapat join kami.
Mana tahu ada rezeki lebih besar utk kami. Kan?
Hihi.

On d way nak pergi parking tu, nak la belikan baju dak Rizq.
Sekali acu acu kat badan dia, mengamok marah.
Haha.
Dia udah tak tahan.
Berapa jam dia tahan, last last kami tak balik lagi. Ada nak singgah lagi.
Marah lah dia.
Tak sempat mak nak beli suar askar kat dia tau.

Hurm.
Pas ni nak shopping kat sini je lah.
Beli online tu tentah depa amik sini je. Pastu aku beli. Padahal dekat je nak pegi.
Tpi tu lah. Beli borong yg dapat murah.
Nak gi sini, kena gi reramai. Baru best.
Utk baju sedondon kami yang dapat tu.
Harga cuma RM70 sepasang (bila dah beli 10pcs tu).
Kami beli tops n skirt yg konsep dia boleh mix n match.
Best weh kalau beli bulk ni.
Murah banyakkkkk dari harga asal kalo beli sepasang sahaja.
Tetiba rasa nak jadi peniaga online (T____T).

7 March 2017

Welcome March : Saya Libang Libu

Dah masuk bulan March

Almost 1 week baru nak wish "welcome March"
Sudah berada 1/4 dari tahun 2017.

Apa yang anda dah lakukan?
Hehe.

Juga kita dah masuk Jamadil Akhir ya. Dah hampir sangat dengan Ramadhan ni.
Dah ganti puasa??
Heheeeeeee.

Smlm is my "mandom" day.


Entah.
Rasa cam serba tak kena.

Punca nya - FB.
Yerp. FB ni memang selalu buat aku serba tak kena.
Yer. Masalah diri sendiri. Bukan masalah orang.
Jadi, tak perlu nak kecam. Sebab memang aku tahu.

Aku tahu, aku sedar, memang kadang2 FB ni dah mempengaruhi hidup aku.
Bukan aku yang pengaruh FB.



Dulu, setahun aku deactivated FB.

Bermula dari aku pergi umrah, sampai lah Rizq nak lahir.
Memang tenang hidup masa tu.
Segala urusan treatment apa pun orang tak tahu.
Dan hasilnya; treatment kami berjaya.
(Jadi, korang nak treatment TTC berjaya, sila tutup FB, haha!)

Entah ek.
Kita cakap begini salah, cakap begitu, orang salah tafsir.
Realiti kehidupan. Kita akan jumpa 2 jenis orang.
Satu; jenis good. Satu lagi jenis good good.
Kat laman sosial, boleh tgk la jenis mana yang selalu ada.
Esp macam kita merempan rempan, pastu datang ntah dari mana, ttiba advise macam good good.

Tak kesah lah. Nama pun laman sosial. Semua orang boleh komen.
Tapi, tak perlu kot nak jadi good good.


And.
Yang penting tak perlu kot nak nampak cam kita byk pengalaman, maka marilah kita nasihat dia. 
Padahal orang tu tak mintak pun nasihat kita.


Lain lah kita ni memang closed dengan orang tu.
Pasti nya orang tu akan direct w app kita dan bercerita.

Takat2 dalam FB ni, dan kita pun tak pernah2 nak drop komen. Drop pun sekali sekala, tetiba nak masuk line. Kita pun tak tahu masalah orang tu kan. Read and leave. Settle.

Dugaan.
Kalau bercerita perihal duga menduga semua ni, rasanya tak payah dulu la kot.
Aku bukan tak tahu, lain orang lain dugaannya.
Kita tak pernah rasa perasaan orang takde anak bertahun tahun. Takde anak selama 10 tahun, 7 tahun.
Kita tak pernah rasa cemana orang terpaksa tersengih macam kerang busuk, sbb takde jawapan nak bagi bila orang tanya "bila nak ada anak, bila nak ada anak"
Kita tak pernah rasa terpaksa treatment sana sini.
Kita tak pernah rasa nak cucuk perut sendiri.
Kita tak pernah rasa cemna sedihnya hati bila malam ni elok bercakap fon dengan ayah, tapi pagi esuknya dapat berita ayah meninggal.

Dugaan kan utk orang tu?
Yer.


Itu dugaan dia.
Dugaan kita lain.

Mungkin dugaan orang tu lebih berat dari kita.
Atau mungkin dugaan kita lagi berat dari dia.
Itu memang namanya hidup. Hidup kan sentiasa di duga.
Dan harus diingat - Allah akan duga orang yang Dia tahu boleh diduga.
Jadi, orang diduga itu  memang kuat.

Sebenarnya annoying.
Facebook kenapa tak disable komen.

Macam instagram.
Macam blog ni.



Entah.
Malas lah.

Serius malas nak layan.

Tu tak cerita lagi kalau kita join grup grup.
Katakan grup mak mak.
Ha. Kat situ, kau berani lah nak bagi pendapat yang ikut buku ni.
Matik kau kena kecam "itu semua orang anak sorang je, tolong la ikut kata orang yg dah banyak anak, banyak pengalaman ni"
Okay. Lantak.
Ni pun good good lah ni.

Lantak kau lah. Kau paling pandai, paling hebat. Orang anak sorang ni
Nak bagi makan awal ke, nak bagi makan lipas ke, siput ke lantak.

Lain kali tak payah mintak pendapat.


Entah.
Malas lah.
Serius malas nak layan.

Oh ya.
Utk rekod : Ganti puasa - 4days of 30 days :D

28 February 2017

Simpanan Untuk KaptenRizq

Lagi lagi story pasal dia.
Lagi lagi story pasal dia.
Boring dah orang kan.
Takpe lah. Takde story lain dah. Hadam je lah.
Jangan kecam sis, okay. Heee :D

Kali ni story pasal saving Rizq Iskandar pula.
Masa cuti hari Wilayah tu hari sempat lah mak buka akaun simpanan utk Rizq Iskandar.
Mula2 pergi THaji.
Humang aii, ghamai bona orang masa tu (sehari sebelum cuti hari Wilayah).

Dah kenapa?
Selalu lepas cuti raya yang orang ramai nak menyimpan atau buka akaun anak-anak.
Tapi ni lepas raya cina pulak yang ramai.
Ramai yang memang ramai ya.
Penuhhhhh floor tu. Smpai ada kerusi tambahan. Beratur nak ambik no pun sampai ke melarat ke Bank Islam tu. Woho. Dah kenapa?

Oleh kerna bawa Rizq Iskandar, maka tak boleh lah nak berlama lama.
Dapat borang - isi - pastu nak tunggu pun memang makan masa - so, tak jadi lah nak buka akaun.
Lari plak pi area Batu Caves sanun.
Pun sama. Ramai sampai melimpah ruah.
Tak kenapa ntah. Padahal masa tu belum announce bonus TH lagi.

Dah tu kami pergi PTPTN ja.
Kat Tesco Selayang. Senang. Buka je dulu akaun SSPN-i utk dak Rizq.
Senang. Nanti by umo dia yg boleh masuk U (i.e : 18 tahun - dah cukup dah simpanan dia tu utk menampung pelajaran dia. Tak perlu ambik PTPTN dah). Mula mak ingat nak ptong gaji. Since dia blh terus Maybank2u, mak transfer je lah setiap bulan (lupa plak - dulu pun mak bayar PTPTN direct guna Maybank2U ja).

So, ingat esuknya yakni hari Wilayah tu nak la pergi TH Batu Caves tu. Sbb KL cuti, Selangor tak cuti kan. Sekali esuknya pun sama gak. Melimpah2 umat. Hurm. Takyah lah. Ayuh lah ke Sogo ja. Kita shopping. Dari elok elok nak saving money, terus menghabiskan money. Haha.

Jadi, hari Jumaat - pepagi sebelum masuk office baru lah dapat buat akaun TH untuk Rizq Iskandar. Aiyoooo... jenuh tau. Pagi tu naseb orang tak ramai. Dapat no. 1. Hiwhiwhiw.



Terus daftar haji untuk Rizq Iskandar.
Juga daftar haji utk mak pak Rizq Iskandar juga.
Ye lah. Tau dah.. uols dah lama daftar haji kan.
Mak je tak daftar2. Huhu.
Dah tu. Dulu macam rasa, dah pernah pergi haji, takpe lah kot tak daftar lagi. Sekali.. penaya dapat turn tahun 2114. Kuikuikui.
Dulu pergi haji belum baligh. Harus lah kena pergi lagi.
Sebenarnya punya plan nak bawa Rizq Iskandar pergi umrah dahulu.
Tgk lah nanti. Bila dia dah boleh berjalan, boleh lah bawa dia.
Saving dia pun dah boleh pergi umrah dah tu.
Murah rezeki Rizq Iskandar. Belum setahun dah boleh pergi umrah dah dgn saving sendiri. Terima kasih pada semua yang bagi sedekah pada Rizq :)
Rizq sentiasa doakan acik2 yang bagi sedekah pada Rizq, akan dimurahkan rezeki. Sentiasa.


Jadi, Rizq dah ada Tabung Haji dgn SSPN-i.
Mak nak buka juga akaun ghimau (Maybank). Yang ni utk saving yang orang2 bagi ke dia. Yang TH n SSPN tu memang kami akan buat fix saving each month.
Belum ada kesempatan lagi nak ke Maybank nih.

Ada orang kata - better buat insurans.
Yer, betul.
Tapi buat masa ni, office mak ayah Rizq ada sediakan insurans utk staff n famili.
Dan Alhamdulillah, mak ayah Rizq kan satu office, makanya kami ada 2 kad insurans which utk sefamili kami dapat 4k setahun (out patient). Orang lain 2k sefamili (satu staff cover 2k)
So, buat masa ni, guna lah dulu kemudahan office bagi.
Furthermore, mak ayah Rizq orang gomen. Guna lah kelayakan orang gomen tu kalao ke hosp kerajaan. HRMIS kan adeee.. haha. tu ari masa Rizq warded kat HKL tu cam serba salah ja nak guna HRMIS sbb kena bayo 18hinggit ja. Tu pun nak pakai HRMIS kan. Haha. Tapi..dah ada kemudahan, guna je lah :)

Alhamdulillah.
Settle urusan bank Rizq Iskandar.

***info***
Nak buka akaun simpanan TH untuk anak-anak : boleh buka seawal sehari umur anak. Asalkan ada surat beranak (ada setgh tempat katanya guna myKID dah cukup, tapi di HQ Tabung Haji Jln Tun Razak Kuala Lumpur, memang perlukan surat beranak dan MyKID. Permulaan buka berapa RM, saya lupa pula. Tapi nak daftar haji, ada saving RM1,300 dah boleh daftar)

Nak buka SSPN-i, just isi borang ja. Utk permulaan buka akaun RM30, kalau tak silap. Lupa juga. Huhu. Saya terus masukkan RM50 since mmg nak masukkan RM50 utk dia setiap bulan dalam SSPN tu.

22 February 2017

Majlis Akikah Rizq Iskandar


Alhamdulillah. Selesai sudah.
Lega rasa.
Lama sangat bertangguh. Rizq Iskandar pun dah nak masuk setahun dah. Opah dia pun dah bising2.
Plannya sebelum masuk kerja nak buat majlis ni, tapi duk tangguh tangguh, langsung tak buat. Nak buat pun kena ambil kira yang ada cuti panjang sket supaya abang abang yang cikgu boleh datang.

30 Januari 2017 bersamaan 2 JamadilAwal 1438.
Buat masa cuti CNY tu.


Kami buat di dewan bawah KSU saja.
Takde la sewa khemah bagai kan.
Cukup lah apa yang ada tu.
Jemput pelajar Tahfiz yang dkt dgn rumah. Sebab mmg niat sedari awal nak jemput tahfiz masa majlis akikah ni. Ni pun mulanya macam hampa gak sbb ada satu tahfiz ni macam sombong betul ustaznya masa kita tanya. Ek eleh! Macam kan kita tak boleh carik sendiri. Kita tanya pun cam nak taknak je jawab. Tak sangka ya ustaz ustaz pun begitu gaya macam bagus2.
Ni zaman internet maa. Cari je. Dan Alhamdulillah, memang rezeki sbb tahfiz ni ada FB. Mudah nak carik contact person. Dan tahfiz kami ambik ni lagi best dari tahfiz yang ditanya sebelum tu. Yang tu budak2 dah besar. Yang ni anak anak kecil je ber qasidah.

Majlis mula jam 10.00 pagi dengan bacaaan Yasin dan tahlil oleh pelajar tahfiz and famili.
Then, ada qasidah. 4 lagu.



Masa qasidah ni masukkan Rizq Iskandar dalam buai.





Elok sedap dia tido. Rizq Iskandar memang tak pakai buaian. Dia tak suka kena enjut2 tu. Tapi yang ni elok plak dia lena. Sbb berayun kot. Hihi.



Gambaran sebenar buaian ni.
Kami tambah huruf RIZQ dan belon purple.
Lepas tu makan makan lah.

Lauk ayam goreng rempah, sayur lemak kubis+carrot, ikan kembung sambal. Sedap katering ni. Kami amik dari Cheras.
Makanan memang sangat banyak.
Kambing harus ada kan.
Kambing caterer yang carikan orang apa semua.




Sedap la sangat weh. Mash potato dia nyam nyam sangat.
Kami buat seekor dulu sbb seekor lagi kami nak buat melalui Ezy Qurban. Ini pun cam dah terkilan sket. Suppose dalam 7 hari lepas kelahiran Rizq Iskandar, patut terus buat guna Ezy Qurban tu. Tapi tu lah. Dah terlepas. Takpe lah.

Pastu order Yong Tau Foo.

Kak ipar sponsor kuih muih.
Banyak sangat makanan, sampai tak terhabis. Huhu.

Ada juga ice cream (mak Rizq tak makan, tapi semua kata sedap ice cream nya).

Kami ajak ramai juga, tapi ada yang tk dapat datang.
Ye lah. Cuti time tu kan.
Tapi, ramai juga lah yang datang. Families ramai area KL, jadi memang yang ramai pun family lah.
Kawan2 lama pun ada.
Best lah sangat.
Lagipun kami buat konsep santai santai je.
Duduk bersila ja dalam dewan tu.
Senang lah orang nak sembang lelama ke apa.
Thank u pada yang sudi memenuhi jemputan.
Thank u pada yang sedekah, bagi hadiah kat Rizq Iskandar.






Diakhiri dengan gambar prince of d day yang kepenatan.

***
Buaian - BuaianBerendoiRawang
Huruf dan belon - party_heaven
Ice Cream - Anna Ice Cream (FB) - *recommended - murah and berbaloi baloi*
Doorgift - Kalendar - Bunting Kahwin (FB)
Doorgift - Surah Yasin Murah (FB) - *recommended - murah and person in charge baik sangat*
Make up mak - Sentuhan Ainna - *recommended - murah dan cikgu ni peramah orang nya*
Tahfiz - Tahfiz Darul Syahadah
PG - suara.mata *recommended - memang ambik dari maternity photoshoot dulu*

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign