Pages

21 September 2017

Makan Seafood Bagan Lalang

Lamaaaaa tak pergi makan seafood kat Bagan Lalang ni.
Last tahun 2014 la gaknya.
Sbb last entry berkaitan Bagan Lalang ni tahun 2014 [link]
Tapi, macam ada pergi skali dgn mak.
Takde plak entry tu.
Yang pasti memang tahun 2016 takde pegi.
Tahun 2015 pun rasa macam takde.

So, sbb lama dah pergi, jom lah kita pergi.
Mula cam nak pergi balik hari je.
Pastu ayah Rizq kata overnite lah.
Duk Sri Msia.
Last minute booking.
Kat Agoda takdak dah.
Try tgk kat Traveloka.
Oh. Ada.
Murah pulak tu.
1st time guna traveloka.
Not bad lah jugak kan traveloka nih.
Kalo Agoda harga dalam 180++
Traveloka dapat dalam 150++.
Utk bilik bertiga.
Katil queen satu, katil single satu.
Okay lah kan. Siap breakfast jugak.

Kiterang pun bkn lah nak bercuti sgt pun.
Saja je lah nyambil2 nak makan seafood tu :D
Dak kecik tu seronok sangat lah merayap satu bilik.
Main tipon, duk bawah meja bagai. 
Tapi tak mandi kolam pun.
Takde berahi lah kata orang nak mandi kolam.
Kolam kat umah Rizq lagi beso, kan?
(ceh! berlagak lah pulakkkkkk)

Okay. Lepas dah teringin.
Tapi, our feveret kedai dah tak se-best dulu.
Dulu sotong goreng tepung sedap sangat.
Sekarang jadi - sedap je. 
Pastu pepahat cili telur - dulu sedap. Susah nak carik rasa tu kat kedai lain.
Sekarang - tak sedap. Biasa biasa je.
Tgk ikan2, sotong, udang pun dah tak banyak.
Orang ramai, tapi takde lah macam dulu duk tunggu tepi meja kita.
Ada je lagi meja kosong.
Pekerja kedai pun tak mesra pelanggan.
Ada acik tu tanya udang bila sampai.
Jawab acuh tak acuh ja "tak pasti"
Acik tu siap tanya beberapa kali. Sbb dia sebut "tak pasti" tu dengar tak dengar je.

Hurm.
Pangkah dah lepas ni.
Boleh carik kedai lain dah la.
(dalam entry lama ada lah nama kedai feveret kiterang ni)

Tapi facilities kat area Bagan Lalang ni macam dah much better dah dari dulu.
Cuma nya....
Tahap kekotoran dah semakin kotor.
Tak lalu tgk pantai dia.
Eii.

Pastu kedai pun lalat maha banyak.
Kalau ikutkan,  tak lalu nak makan pun.
Boleh je kedai ni lap dengan dettol meja tu setiap kali lps orang makan.
At least, takde la banyak nau lalat tu.
Dah la kipas pun tak bercuci. Tebal lah bebeno habuknya. Ni kalau pasang pun berterbangan lah habuknya.
Kotor lah.
Dah takde rasa nak repeat lagi lah kedai ni.
Kedai lain pun situ situ pun rasanya banyak gak lalat ni.
Faktor kawasan yang tak terjaga ni lah gamaknya lalat jadi banyak.
Hurm.
Sedih. Port feveret nak makan seafood dah tak best :(

Kiterang amik ikan bakar, sotong goreng tepung dengan pepahat cili telur.
Ketam tak ambik sbb rasa cam tak selesa nak makan ketam.
Ni pun dak Rizq ngamok2 dah sbb panas. Huhu.
Cuma satu yg best - harga masih reasonable.
Kami makan ni tak sampai pun RM50.
Okay lah kan.

20 September 2017

Laksa Putar Kuala Perlis, Titiwangsa

"hang mai aloq staq kepala hang aku putaq"

Haha.
Bila sebut putar, cam otomatik teringat word kepala hang aku putaq tu kan.
Ni bukan putaq kepala.
Tapi,putaq laksa.

Sapa penah makan?
Viral dalam bulan lepas.
Tapi, takde kesempatan nak pergi.
Pastu tetiba macam teringat balik.
Terus pergi waktu lunch.

Dap dap.
Location nya dekat Titiwangsa.
Tapi, bukan dalam area taman tasik titiwangsa.
To be exact sebenarnya dkt area Istana Budaya tu.
Kalau sapa biasa pergi, dia dkt dgn Sany Char Keutiow tu.

Kiterang (me n husband) mmg biasa lunch kat kedai sebelah tu.
Tatau pulak skrg kedai tu dah jadi macam food court.
Jual pelbagai jenis makanan.
Salah satu nya laksa ni lah.
Sedap bak hanggggg...
Tapi, sapa tak suka laksa utagha, mungkin rasa tak sedap lah kot.
Sapa suka laksa Penang, yang ada nenas, yang ala ala asam laksa tu tak suka lah kot.

For me... sukaaaa...
Sedap dap.
Sbb memang dah biasa makan laksa beras ni sedari kecik.
Ate kan teman orang kuale.
Sedari kecik mak ayah teman udah bawak makan laksa bawah tebin tu.
Memula dulu kedai laksa tu kat tepi2 kedai ja.
Kedai dia dekat bulatan menara jam tu.
Ada kerusi panjang.
Ramai lah makan situ. Makan laksa ngan cendul.
Isk. Teringat pulak kenangan kekecik.
Pastu pindah tepi sungai.
Pastu MDKK buat elok2 dah macam food court.
Pastu dah tak berapa sedap sbb cayaq lah sangat.
Kalau orang tanya, aku pun tak berapa recommend makan kat situ.
Tak best dah.

Tapi, laksa beras memang aku tak kesah.
Setgh orang dia tak suka sbb biasa makan laksa kering tu kan.
Aku suka ja.

Eh. Aku dah tak pantang laksa dah.
Hihi.
My boy nak masuk setahun 4bln.
Setahun lebih juga tak makan laksa tau.
Pantang bebetul. Tapi sebenarnya sejak pregnant mmg macam tak suka laksa.
Sekarang ni okay lah. Makan balik lah.
Tu ari 2x makan laksa sarang tu. Budak office belanja.
Ai is not "in" sgt lah laksa sarang tu.
Tak best sbb telur tu abis sedut kuah2 laksa tu.
Biasa lah. Lain orang lain taste nya kan.

Okay lah.
Sapa nak try boleh la laksa putar ni.
Semangkuk RM5.
Kuah pekat.
Laksa pun buat trus kat situ.

Okay lah.
Kalau teringin teringin, dah ada laksa yang dekat dgn rumah.
Oh ya, dia boleh delivery jugak.
Tapi minimum order utk 5 pax (makna 5 mangkuk lah), dengan caj penghantaran RM5. Hantar banyak mana pun caj RM5 katanya.
No tepon dia - lupa nak ambik. Huhu.

5 September 2017

Cuti Awal Muharam 1439H - Jumaat 22 September 2017

Uols tahu cuti Awal Muharam tahun ni dipinda kepada hari Jumaat?
Boleh tgk link ini [kabinet.gov.my]



Jadi, long weekend lah lagi.
Dah gaji, pulak tu.
Baru ingat nak claim voucher MF masa tu.
Cancel lah gamaknya.
Harus lah jammed di sana sini jugak.
Bertabah lah...

September 2017

Dah masuk September. Dan juga dah berada dalam bulan Zulhijjah.
Tu lah. Cuti lama bebeno. Tetiba dah ada kat 5hb September.
Amboi. Komain cuti free 5 hari kan.
Cuti hari Merdeka.
Cuti hari raya Aidiladha.
Cuti Sabtu.
Cuti Ahad.
Dan cuti menang sukan sea.

Ahkak dok ontok2 kat umah ja.
Raya Aidiladha di PJ.
Lepas tu buat sesi kemas2 rumah.
Ahkak nak buat rejenuvasi sket kat rumah ahkak tu.
Nak kata buat deco deco, nanti gempak sangat bunyi nya kan.
Cukup la utk me-rejenuvasi-kan rumah yang dah 5 tahun diduduki tu.

Takde la bagai bagai pun.
Just tukar langsir. Pasang langsir bagi molek molek sket.
Panggil yang pakar terus tgk. Senang.
Then nak betulkan sinki dapur n paip kat toilet.
Ahkak ingat nak guna paip 2 kepala n tukar head shower kat bilik ari. Nak buat paip yang ada untuk hose n paip biasa tu
Kat dapur plak ingat nak tukar paip flexible tu.
Pastu plan nak buat epoxy kat bilik air.
Fuh. Epoxy ni.....
1000 times fikir tau dak.
Nak buat ke tak, nak buat ke tak.
Takpe. Apa2 hal, akak settle kan perihal tukar2 tu dulu.
Nanti baru fikir epoxy.  Dan juga nak tampal wallpaper kat bilik air.
Pastu nak buat wallpaper kat tempat tv.
Memula tu ingat nak buat kabinet tv tapi bila fikir2 balik, buat wallpaper/wall mural pun okay jugak. Kan?

Okay itu citer pasal rumah KSU ahkak yang 5 tahun akak duduki tu.
Citer lelain - takde apa lah.
Sama je semua.
Rizq Iskandar; Alhamdulillah - masuk 15 bulan 1 September tu ari.
Makin cheeky lah keletahnya.
Geram ahkak tau.
Dan masih fully bf :)

Okay lah.
Meh akak selitkan lagu yang berkaitan dengan September ni.

"Wake Me Up When September Ends"

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Like my father's come to pass
Seven years has gone so fast
Wake me up when September ends

Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are

As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Ring out the bells again
Like we did when spring began
Wake me up when September ends

Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are

As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Like my father's come to pass
Twenty years has gone so fast
Wake me up when September ends
Wake me up when September ends
Wake me up when September ends

30 August 2017

Matta Fair September 2017 Dan Tips Ke Matta Fair


Matta Fair.
Event favourite selain Pesta Buku.
Orang mesti kata, "sanggup eh pergi bersesak sesak tu? "
Terpulang. Hehe.
Macam MF ni biasanya tempat dia besar. So, sesak tu memang lah sesak. Tapi boleh consider lagi. Takde la padat macam event2 peniaga online/bazar apa tu. Tu mmg tak kuasa aih.
Pulak tu, dia mesti ada ruang utk kita lepak2.

So, this coming MF.
8-10 September 2017.
InsyaAllah nak pergi.

Sbb nak carik pakej ke Sabah.
Kena compare dulu dgn quotation yg dah dapat.

Kat MF ni kalau jadi, kita kena letak deposit sesiap.
Itu kalau kita beli pakej. Pakej tu maksudnya utk penginapan, kenderaan etc etc. Masa kiterang pergi Langkawi tahun 2015, beli pakej dari MF. Dpt harga yang berbaloi gitu...


Tapi, kalau kita nak beli voucher hotel, contohnya beli voucher penginapan hotel di Grand Lexis lah kan. Ha, yg tu kena fully paid ya. No deposit2.. bayar full. Tak dapat pergi kalau..kita jual lah pada orang lain. Takpe je kalau orang lain yang pergi.
Yang ni pun aku biasa juga beli. 
Harga hotel memang murah2 kalau MF ni. Murah sgt tu tak la. Tapi, boleh la. Murah lah dari harga Agoda kadang tu. Dan biasanya valid utk 6 bulan.

Oh. Kami dah ada cadangan utk famili trip bulan 3 tahun depan.
Boleh la kot carik terus.
Utk ini, ahkak lah sebagai ketua rombongan lantik sendiri yg akan buat pendahuluan duit.

Okay.
Meh ahkak bagi tips sket kalau nak pergi MF ni.

Orang kata pergi pagi pagi.
Ye. Betul. Tapi kau duk situ bukan takat sejam. Harus berjam jam. Melainkan kau memang takde tujuan, saja saja nak pergi. Tapi, harus diingatkan, MF ni berbayar. Rugi lah kalau saja saja nak tengok. Kalau pergi pagi pun, still kita dok smpai tghari dan orang makin ramai makin ramai.

Jadi, tips sebaiknya - pergi kalau memang nak beli pakej/voucher.
Lepas tu, kalau ada anak kecik tu, pergi lah ikut time anak kecik tu. Kadang, pagi pun kita tak dapat nak pergi sbb anak belum bangun tido apa semua. Nak bagi dia makan lagi apa kan. So, bagi anak kecik tu tido, makan kenyang2, susu kan sesiap, then pergi. MF ni dari pagi sampai ke petang pun memang ramai. So, siap sedia utk itu. Sbb tu, ada plan nak membeli baru pergi. Takde plan - memang buang masa (dan buang duit bayar tiket masuk juga).

Seterusnya utk anak kecik, better guna carrier. Takyah la stroller bagai. Buat tergilis kaki orang je. Dan susah kau nak gerak pun. Orang ramai, kan? Pastu pulak tak hygiene lah duk dalam stroller orang lalu lalang tu. Kot orang batuk ke bersin ke. So, better much - carrier. Melekap dakap lah dia dalam dakapan kita. Selamat. Dan juga selesa. Tapi, kalau anak uols bukan carrier type - itu ahkak tak dapek nak nolong. Carrier ni sebenarnya apply pada memana event / expo. Bkn je MF. Pesta buku ke, baby expo ke, sebaiknya elaklah bawa stroller ni.

Seterusnya - sesiap buat plan. Sebelum pergi pun dah tahu nak pergi booth mana. Jadi, sampai je terus tgk maps/guide kat pamphlet yang dpt lepas bayar tiket masuk tu. Atau tgk kat hall bawah tu. Jadi, terus tuju pergi situ dulu.  Kalau local, biasanya dia akan bukak ikut negeri. Dekat booth negeri tu akan ada byk agent yg offer pelbagai pakej dengan pelbagai harga. So, katakan nak pergi Sabah, kita tgk kat maps/guide sesiap kat hall mana ada booth negeri Sabah ni - so, terus lah pergi situ. Ambik2 semua pakej tu - then pergi lepak satu tepat lapang (memang ada biasanya), bersila lah situ, then antar lah w.app pada grup famili members (aku lah tu). Sementara derang nak reply2 bagi keputusan tu, boleh kita gi tempat lain.

Next - sediakan duit yang mencukupi. Mean, bila kita dah tau nak pergi mana, amik pakej mana, then kita kena sediakan deposit / bayaran voucher. Jadi, bawa lah debit card atau card credit. Cash boleh juga tapi tu lah. Kau tahu saja lah tempat sesak2 ni kan. So, better beringat lebih kalau bawa cash.

Selain tu, makan kenyang2. Nanti susah nak carik makan2 kat situ. Bukan lah susah. Ada memang lah ada, tapi kau tau lah harga cemana. Pastu duk bertebeng2. Ada bersila lah hapa lah. Tah, tak minat lah camtu. Better pergi situ dah kenyang. Perut kenyang, senang hati.

Tips lain - utk oversea - aku tak pernah amik pakej oversea lagi di MF. Tak tahu mahal ke murah. Tapi pernah tgk utk Perth, rasa cam berbaloi kita buat sendiri (DIY). Sebelum ni kiterang kalau pergi oversea mmg DIY, tapi local yang amik pakej. Hihi. Sbb local tu ngan famili. Reramai better pakej ja. Takde pening kepala. Tp sekarang dah ada boss kecik, maybe kiterang pun akan amik pakej kalau gi oversea. Tapi, aku pernah amik voucher utk Star Cruise di MF. And harga memang berbaloi amat.

Parking sekarang dah susah sbb hentian bas tu dah roboh. Jadi parking limited di PWTC and Sunway Putra Mall tu je. Otherwise kena parking area2 jalan Ipoh tu. Nak senang - naik tren saja. Skrg ada MRT apa bagai yg bleh link2 kan, so naik tren. Takyah pening2 nak fikir parking. Bukan pergi pesta buku nak beli dan usung buku berat2, kan?.

So, tu lah nya.
Sapa nak pergi, boleh je pergi. Best je.
Biasanya chinese memang ramai. Sbb derang suka grab offer masa ni.
So, apa lagi. Jom lah meramaikan majlis. Huhu. 
Kiterang pergi naik tren je :D

29 August 2017

#menukaptenRizq : Bergedil Daging

Salah satu menu favourite kaptenRizq.
Bergedil daging.


Senang untuk dijadikan bekal.
Boleh juga makan bersama nasik, nasik goreng, sup.
Ringkas tapi penuh khasiat.
Dan sesuai untuk dijadikan makanan untuk menambah berat badan anak.

Resepi Bergedil Daging (toddler).
- untuk anak yang dah pass telur atau 1 tahun ke atas.

Bahan-bahan :
*2 biji kentang
*Semangkuk kecil daging kisar (sebaiknya daging dikisar sendiri atau beli daging kisar fresh. Biasa ada di pasaraya yang bentuk panjang2 tu. Elakkan beli daging kisar frozen-utk elakkan bahan pengawet. Kalau nak kisar sendiri, just beli daging lembut dan potong nipis dan kisar guna blender je).
*Telur
*Daun sup
*Mix herb (sekiranya suka, takde pun takpe).
*Bawang merah, bawang putih.

Cara-cara :
*Goreng daging tanpa minyak. Asingkan.
*Potong kentang dan goreng sehingga empuk. Ketepikan.
*Goreng bawang merah dan bawang putih.
*Masukkan kentang yang telah digoreng ke dalam satu mangkuk. Tekan2 dengan sudu sehingga kentang tidak berketul (tak perlu blend sbb nanti dia jadi berair).
*Masukkan bawang goreng, daging, daun sup, mixed herb. Gaul rata.
*Pecah kan telur. Asingkan telur putih dan telur kuning.
*Telur putih masuk dalam mangkuk lain. Telur kuning masuk dalam adunan kentang. Gaul rata. 
*Bentukkan bulat-bulat atau mengikut bentuk yang disukai. Boleh buat kecik2 untuk jadi finger food.
*Celup dalam telur putih - goreng.
*Goreng sehingga masak baru diterbalikkan. Jangan terbalik awal supaya bergedil tak pecah.

Dah siap.
Untuk anak bawah 2 tahun, tak perlu garam dan gula.
Untuk atas 2 tahun boleh letak secubit garam. Tapi, tak letak pun dah sedap. Kentang tu da ada rasa manis2.

******
Tips :
✔ cara asing telur putih dan kuning : retakkan sedikit bahagian atas telur, pecahkan sedikit dan tuang telur putih dalam mangkuk.
✔Daging kisar blender sendiri - Blend daging dalam setgh kilo, bahagikan dalam bekas2 kecil, simpan dalam peti beku. Bila nak guna ambik satu bekas saja utk defrost. Tak perlu defrost, frost banyak kali.

21 August 2017

10 Brain Food For Baby

[[kredit : MomJunction]]

Are you concerned about the development of your baby’s brain? Do you want to raise a smart and intelligent baby? If you can relate to any of these situations, then you must give this post a read.

The first three years of a child’s life are critical for his brain development. The brain food for babies help in supporting the development of the baby’s brain.He figures out how to think, react and solve problems. Activities like playing games, listening to music and letting him explore his surroundings encourage the functioning of his gray cells. When it comes to nurturing your child’s brain, food plays a critical role. Read on to know about the foods that can boost your baby’s brain development.


Here are ten foods that will boost your child’s brainpower.

1. Greek Yogurt:

This acts like a super baby brain development food.Greek yogurt keeps the brain cell membranes flexible, helping the brain send and receive information. The B complex vitamins in Greek yogurt are necessary for the growth of brain tissues and neurotransmitters [1].

2. Vegetables:

Vegetables that have rich, deep colors are excellent sources of antioxidants. Antioxidants help to keep the brain cells healthy. Some of the best vegetables for the brain are sweet potato, pumpkins, and carrots. Green leafy vegetables like kale, chard, spinach and collard greens are rich in folate, which keeps dementia at bay. Kale contains Sulforaphane [2] and Diindolylmethane [3], which aid the growth of brain cells.

3. Broccoli:

Broccoli is another superfood for your baby’s brain. It contains DHA, which helps the neurons connect. It also has cancer-fighting properties.This makes it an excellent baby brain food.

4. Avocados:

Avocado is beneficial for brain health. It is a rich source of unsaturated fats, which promote blood flow to the brain. It also contains oleic acid, which protects myelin [4]. Myelin helps the information travel at a speed of 200 miles an hour. The high levels of B-complex vitamins in avocados reduce the risk of hypertension in babies.

5. Fishes:

Fatty fishes like salmon, tuna and mackerel contain omega 3 fatty acids [5], which provide the building blocks of the brain tissue. Omega 3 fatty acids aid the growth and function of the brain in babies. A regular consumption of fishes will improve your child’s mental skills.

6. Eggs:

Egg is a storehouse of nutrition. It contains nutrients like omega 3 fatty acids, zinc, lutein and choline, which enhance concentration. Choline helps produce acetylcholine [6] or the memory stem cells. It helps to improve memory in babies.

7. Whole Grains:

Whole grains improve concentration in babies by providing their brain a constant supply of energy. It has a low glycemic index [7] and slowly releases glucose into the bloodstream, keeping your child alert throughout the day. It also contains folate, which is essential for the proper functioning of the brain.

8. Oatmeal:

A study reveals that kids who eat oats for breakfast perform significantly better in tasks that evaluate spatial memory. Oat is rich in Vitamin E, zinc and B-complex vitamins. Its high fiber content provides the kids with a steady stream of energy.


9. Berries:

According to research at the Tufts University [8], berries boost the cognitive functioning of rats. The high vitamin C content in berries improves memory in kids. It also prevents oxidative stress in the brain.


10. Nuts:

Nuts like walnuts, almonds and peanuts are brain-friendly foods. The high levels of vitamin E in these foods prevent cognitive degeneration. Nuts also contain zinc, which enhances memory and brain development.

These super foods are replete with essential nutrients good for development of the brain, so make sure you stock them in your kitchen.

15 August 2017

Rizq Naik Thomas!


Hehe.
Tetiba Rizq naik Thomas plak.
Sebenarnya,
Rizq naik ETS.
1st time for Rizq. And 1st time for mak n ayah too.
Kira entry ini adalah berkongsi tips utk bawa toddler below two naik ETS. Eceh. Ye ye je nak bagi tips. Anak pun baru sorang. Kan? (Takut tau..skrg orang suka kecam - eleh.. anak baru sorang dah sebok nak share itu ini, anak baru sorang sebok tak boleh itu ini, orang lain ada dah 10 pun rilek je. Baekkkk ...).

Dulu, cukup teruja kalau nak naik keretapi.
Tapi, sekarang pun rupanya masih teruja. Yer. Mak Rizq yg teruja.
Dulu masa zaman keretapi lama tu ada lah 2,3x kot atok (arwah) bawak mak Rizq naik keretapi. Yallah teruja nya. Ayah n mak bawak gi KL je pun.
Dulu punya la lama nak sampai KL. Gedek..gedek..gedek..
Sekarang - 2 jam 30 minit KL - Ipoh.

Kami beli tiket kat kaunter KL Sentral. Ramai nak mampuih aih orang beli tiket kat situ. Kami beli hari Isnin. Gi waktu lunch. Selang nombor ada 100 orang nak kena tunggu utk ke kaunter beli tiket tu. Humang ai. Ramai beno rupanya orang guna ETS ni. Nak beli online macam pelik2 je interface nya. Nak try pun cam tak yakin. And masa tgh tunggu turn tu, ada auntie (chinese) tu kata dia pun tk boleh beli online.
Tips : ramai yg kata beli kat stesen lain. i.e : stesen Kuala Lumpur.

Oleh kerana 1st time, dia jadi cam blur2 jugak lah kan.
Mujur juga beli kat kaunter. Senang lah  nak minta dok belah mana apa semua.
Kami minta yg mengadap depan (kan seat keretapi ada yg terbalik tu), and kalau boleh depan skali sbb ada bawa baby. So, akak kaunter tu bagi seat depan. Dan bila nak naik tu baru tahu, dia bagi koc yg dekat dgn eskelator turun dan juga bila dah smpai KL Sentral semula pun dekat je dgn eskelator naik. Kami beli tiket pergi balik. Pergi harga nya RM25/person. Jam 12.20 t.hari. Balik RM35/person. Jam 3.30petang.
Kenapa harga berbeza? Sbb ada jenis tren Gold, Silver. Gold yg RM35 tu. Sbb ada 2,3 hentian dia tak berhenti berbanding Silver yg RM25 tu, dia berhenti semua 13 station. Ha..gitu.
Tips : Minta koc E kalau dari KL Sentral. Dan Koc B kalau dari Ipoh. Minta duduk depan sekali dan yg mengadap depan. Bkn terbalik tu. Selesa utk yg travel with toddler. Kami pergi balik duduk di kerusi 2C, 2D. So, kalau beli online utk ETS boleh consider seat ni :)

So, hari yg dinanti pun tiba. 5.8.2017.
Seawal jam 10 dah gerak dr rumah.
Kami park kereta di Kg Baru. Ada parking kat rumah anak buah kt situ. So, ayah Rizq drop kami berdua n beg dulu, pastu dia antar kereta. Pastu anak buah antar ayah Rizq naik moto ke stesen LRT. Dekat je pun rumah anak buah dgn stesen tu. Masa memuda dulu mak Rizq jalan kaki je. Hihi.
Tiba KL Sentral belum kul 11pagi. Haha. Awai pulak.
Sudahnya lepak jap kt KFC. Bagi Rizq makan nugget homemade. Mak sesiap beli dah byciknuei punya nugget.
Tempat menunggu kat tingkat 2. Nanti adalah staff dia suruh turun bila setgh jam sebelum tren nak gerak.
Dlm kul 12 kiterang turun. Sebelah McD tu. Turun je eskelator terus koc E. Oh. Thank u kakak kaunter tu :)
Tren memang gerak tepat jam 12.20. So, jangan lewat walao seminit!

Boleh dah ni nak gi travel gayanya ni kan.

Comot momot dah masa ni. Tunggu tren.


Tips : Much better tak bawak stroller. Sbb susah nanti. Nak lipat stroller lagi. Melambatkan pergerakan. Tapi, kalau terpaksa, maybe sbb anak biasa tido dalam stroller, boleh la bawak. Tp minta nak duduk depan skali masa beli tiket. Otherwise, babywearing ja. Senang. Rizq mmg biasa ber baby wearing. And dia mmg mudah tido bila kita babywearing.

Dlm tren setgh jam pertama Rizq tido.
Lps dia terjaga dia cam blur blur. Di manakah aku..di manakah aku..?
Haha.
Pastu baru cam okay.
Dlm tren masa pergi ni takde pun dia nak feeding. Maybe tak fokus agaknya.

Tips : Oleh kerana kita dok dpn skali, mmg senang nak bf. Tp lebih selesa if duduk di kerusi 1A, 1B.
Memula dia okay lps tu dia dah mula bosan.

Jadi, ayah dia pun bawak la jejalan dlm tren.
Tgk cafe lah.

Tips : Kebarangkalian anak boring adalah tinggi. So, boleh la bawak mainan utk tarik perhatian dia. Atau kalau nk bagi tgk youtube ke apa ke. Kiterang tak buat camtu pun. Just bawak dia jalan2 je.


Smpai Ipoh jam 2.50ptg. Memang tepat. Smpai je ayahcik Rizq ambik.
Settle pengalaman pertama :)

Waktu balik KL plak, mood Rizq agak terganggu sbb panas.
Kami balik hari Isnin. Tren kul 3.00 petang.
Panas weh.
Tapi, bila naik tren elok Rizq tido. Lama gak la.
Bangun tido kat mana ke ntah.
Tapi, dia taknak dok setempat plak.
Jenoh plak ayah ea pi bawak ke depan ke belakang.


So, okay lah naik tren ni.
Next time try gi Penang plak. Hihi.

3 August 2017

Rizq's 1st Birthday

Hari lahir Rizq adalah pada 1 Jun.
Tapi, tahun ni, 1 Jun adalah puasa ke6.
Tak boleh lah nak buat majlis pada hari tersebut.

Just mak n ayah Rizq ada tempah kek dari baker's mak.
2 jenis kek kegemaran - brownies dgn pandan gula melaka.
Pastu kami agih2 pada rerakan office and nenek asuh Rizq.
Dah beberapa kali mak Rizq order dari Azwa ni.
Baker's yg baik. Dan tidak bagai bagai.
Yang mak Rizq suka tu sbb dia ada free delivery setiap hari Jumaat.
Makanya, mak Rizq suka order hari Jumaat, terus ke office.
Kek dia memang sedap. Sangat. Diakui. Dan harga sangat reasonable.
Jadi, mak promote dia. Area KL, boleh la order dgn Azwa ni.
IG dia [sugarbakes]


Okay. Lps tu, tahun ni ingat nak buat birthday Rizq di kampung.
Lepas tu ada lah beberapa siri lagi. Nak buat kat KFC ke McD ke.
Tapi, masa macam takde lah nak buat. Nak nak plak time raya kan. Semua orang sebok ngan open house.
Mak dah siap buat banner tau utk majlis2 ni.
Tapi dah tak sempat. Akur je lah ada satu majlis.
Next year lah. Rizq turn two. Tapi tu pun masa bulan puasa juga.
Jadi, kita buat open house raya terus lah. Tempat cam biasa lah. By the pool juga.
Okay juga tu, setiap tahun kita akan buat kenduri makan makan jamu orang, kan?

Majlis di rumah opah.
Syawal kedua.
Kami masak sendiri ja.

Ada laksa, opah buat (sekejapan je abis, mak makan semangkuk je).
Ada makaroni, mak Rizq buat.
Ada pulut kuning.
Ada roti jala.
Ada homemade meatball, kak ipar buat.
Buah2.
Dan kek.
Kau ingat orang kampung takde yg pandai buat kek gegambar ni?
Huhu.
Yang best nya, Rizq buat drama pulak.
Dah bagi dia lena dulu dalam 2 jam dgn harapan dia bangun nanti mood dia baik.
Bila dia terjaga tu, salin lah baju dia apa semua.
Lepas tu bawak ke depan.
Orang pun semua nyanyi happy birthday to you.. happy birthday to you.
Dia boleh bantai nangis okay.
Haha.
Anak aku melankolik sangat ke hapa ni.
Kot rasa sebak ke orang meraikan majlis dia.
Haha.
Yang pasti, dia panas.
Ya. Hari raya pertama pun dia mengamuk. Sbb panas.
Yang ni pun, lepas dia ngamuk2 tu., tanggalkan baju, tukar pakai singlet. Baru senyap.
Ya Tohaannnnnn....
Layan je lah gegambar yang ada.

Memula ni elok lagi.

Ha. Mula dah. Orang nyanyi2 dia dah nak marah.

Rimas dah.

Makin stress. 

Dan terus ngamok.

Patut lah. Panas memanco manco kat situ.

Doa.

Doa by abang ipaq

Masa ni dah elok tapi moody terus. Haha.


Jemputan pun tak ramai.
Sedara mara kami je.
Simple simple je pun.
Tu lah. Rasa tak puas hati juga tak buat majlis beria.
Takpe lah.
Lagi pun tahun ni baru buat dia punya majlis akikah tu ari kan.
Nak buat lagi pun, orang cemuih plak asik nak dtg rumah kita.
Hehe.
So, next year plak.

2 August 2017

Mommy Outfit

Tetiba rasa comot bebeno skrg ni.
Tetiba macam sempoi bebeno asyik mengenakan nursing blouse.
Badan pun dah slim slim ni, mari lah kita try carik fashion best best.

So, I need revamp!
Eceh!
Sebelum revamp meh kita carik idea.
Senang je nak carik idea.

Gi jengok kat pinterest.
Melambak lah keluar.




Cantik.
Jaket tu takyah la.
Tak sesuai dgn iklim kita ni.
Hehe.
Kemeja putih mmg my (and my husband) favourite.


Berkenan kasut tu.
Henbeg pun lawa.


Kasut cantik.


Kemeja jeans. Cantik.


Berangan itu percuma.
Bertuah lah nak dpt look camni kan.
Haha.

Aku selalu fikir, tops jeans tak boleh nak pair 
dgn pants yg jeans jugak.
Tapi ni okay ja.
Baik. Kita cuba.

Seluar merah.
Ai is not berani nak pakai seluar merah lagi.
Hihi.

Kemeja jeans, seluar jeans.
Smart je kan.
Santai camni.
Okay. Tick yang ni.

Cewah.
Again.
Berangan itu percuma.
Hewhew


Yang ni simple.
Tapi takmo jeans ripped tu.

Smart.
Smart.
Smart.
Tunggu. Tak lama lagi boleh pakai camni.
Ke nak buat photoshoot lagi. Ngeee.


25 July 2017

Salam 1 Zulkaedah

Syawal dah tamat.
Da masuk Zulkaedah pun.
Orang pun da start pergi haji.
Tahun ni ramai juga staff office yg dapat panggilan menunaikan haji.
Semoga mendapat haji yang mabrur :)

Oh. Baru tingat takde citer Syawal tahun ni.
Huhu.
Lagipun takde sakan sgt raya tahun ni.
So so je. Tu yg takde citer.
Tapi, ada buat birthday dak Rizq.
Tu nanti kite citer okeh.
Sekarang blog memang mandom,kan?
Semua orang pun macam dah tak layan blog.
Nak dapat info apa2 carik je kat FB.
Tu lah susah.
Nak carik info percutian, best lagi carik kat blog.
Tapi, dah takde info latest dah.
Dah tak ramai nak share percutian dah :(
Lepas tu macam blog2 viral (entah nak panggil apa blog yg selalu ambik artikel mana2 tu) yg byk up citer. Tak best. Nak personal blog juga yg tulis. Baru real.

Jamuan raya office tahun ni pun takde yg official.
Kami buat skali dgn majlis penutup sukan.
Sukan ni pun nanti mak citer jugak lah.
Tahun ni buat kat Pahang.

Gegambar pun byk kat FB.
A ah la uols. Mak dah aktif balik kt FB. Haha.
Hehari menebeng kat situ.
Bukan per, byk grup yg mak follow kat FB.
Jadi, mak rajin berbalas komen dalam grup2 tu.
Esp grup #bfmembers dgn #soaljawabkanakkanak.
Oh. Mak juga da delete grup w.app TTC Dr Natasha.
Last year mak gather beberapa orang utk info berkaitan fertility treatment kat KL Fert.
Then, lps tu macam xtvt asyik tak jadi je, so macam da tak berfungsi grup tu.
So, dah delete.
Eh. Tapi, mak tatau lah samada orang lain tgk ada lagi ke tak grup tu.
Mmg mak admin, tapi bila delete grup tu dia otomatik delete ke cemna.
Ah. Lantak lah.
Kalo still ada lagi, korang pepandai lah left grup tu ya anak anak. Haha.

Dah tua tua ni malas mak nak sesak2 fikir memacam dah.
Mak buat "lantak hang lah"
Macam previous post. Memang macam mengganggu pikiran.
Tapi, lantak lah.
Malas nak pikir.
Mak ni 2 tahun lagi dah masuk 40 tahun.
Dah boleh nak pencen pilihan dah.
Kalau lah mak rajin nak kerjakan tanah tinggalan arwah ayah tu, mak rasa mak boleh survive until mak dapat pencen pada umo 55thn nanti. Hasil tanah tu, InsyaAllah mmg kurang lebih gaji skrg kalau diusahakan secara serious dan komersil.
Tapi tu lah, mak dah ada dak Rizq skrg. Kena fikirkan ke-maslahatan dia jugak.
Kerja govt ni benefit byk utk dia. 

Okay lah.
Takde lah nak citer apa2.
Just nak jot down tarikh 1 Zulkaedah tu je.
Hihi.
Bulan Syawal tu ari mak kandas juga nak berpuasa 6.
Mak dapat puasa 3 je.
Huhu.
Banyak lagi tak terganti ni weh.


20 July 2017

Rasa Ini Sangat Tak Baik

Pernah tak ada rasa macam ni :- rasa "suwei" atau rasa bad luck utk satu hari bila pepagi kita dah nampak orang yg kita tak suka. Orang tu lah orang pertama yg kita nampak. Padahal kita dah berdoa agar bukan dia lah yang pertama kita nampak. Atau janganlah ternampak dia pepagi ini. Tapi, memang dia orang kita nampak. Memang dari jauh dah nampak orang tu.
Dan dan tu terus rasa "suwei" (bad luck) sepanjang hari!
Bukan lah aku benci giler orang tu.
Tapi..entah lah.
Macam quote bawah ni. I feel better if orang tu takde.

Korang mungkin tak pernah rasa camtu.
Sebab semua orang berhati mulia dan bersih.
Tapi, 
Aku pernah.
Lama dah masa tu.
Sebab kita nak meluahkan tak boleh.
Tapi, kita kena telan hakikat yg kita kena hadap orang tu hehari.
Jadi, memang rasa sangat sangat tak selesa. Sampai tahap kalau orang tu lah aku terpandang awal2, aku akan rasa "suck" terus satu hari. Boleh menyebabkan kemurungan seharian.
Masa tu dah la aku terlalu mentah.
Tapi, kesabaran ada batasannya.
Aku segera cari jalan penyelesaian.
Permasalahan selesai.
Aku kembali hidup gembira dan orang tu sampai ke sudah tak tahu cara aku menyelesaikan masalah tu [mungkin].

Now, after berbelas tahun, rasa itu kembali lagi.
No. Aku bukan benci orang.
Cuma macam aku kata tu lah - aku selesa if orang tu takde; dari ada. Gitu.
Tapi, entah lah. Aku sebenarnya takde masalah pun dengan perangai orang.
Lantak lah hang perangai cemna pun.
Bukan effect gaji aku pun. Kan?
Tapi, ada jenis yg memang aku langsung tak buleh accept.
Aku dah fikir kebaikan dia.
Aku dah fikir side positive dia.
No! "black" side aku tetap mengatakan yg aku tak bleh stand.
"White" side terus memujuk.
Tapi, aku tak boleh hipokrit.
Memang, jahat betul aku ni.
Entah ek.
Kalau tak boleh terima tu, tetap lah aku tak boleh terima.
Tapi, rasa itu akan bawa negative vibe dalam badan je.
Masalah betul.
Sebab tu aku tak suka rasa ini.
Tapi, aku tak boleh delete rasa itu.
Kalau boleh delete senang lah.

Apa yang aku boleh buat adalah berdoa agar hati aku tak terus begini.
Aku tak suka.
Tapi, aku juga tak boleh hipokrit.
Dan aku juga tak reti nak jadi "fake"
Aku tahu tak baik tak suka orang. Tak baik benci orang.
But.. aku bukan insan yang maksum.
Sebenar, bukan lah aku benci sangat.
More to kepada; tak perlu orang tu ada dalam life aku sudah lah.
But, itu takkan terjadi utk waktu terdekat ni.
Dan terpaksa lah hadap juga.
Oh Tuhan.........................


19 July 2017

Service Breast Pump

Breast pump ni kira cam nyawa lah utk ibu ibu bf (fully bf to be exact).
Atau kalau bukan nyawa, kira bff kepada ibu bf. Ha..gitew.
Hari ni mak Rizq nak citer berkaitan cemna nak service breast pump.
Atau kat mana nak service breast pump.
Utk info, mak Rizq guna Autumnz Serene ja.
Takde la "makdela" freestyle bagai tu khen.
Hihi.
Tapi, mak suka ja si Serene ni. Sgt compatible. Ringan pastu senyap sesenyap nya.
Ekceli mak ada back up pump. Yg murah2 beli kt shoopee tu. Apa ke brand nya. Lupa dah.
Tapi, bunyi.. MasyaAllah... serupa mesin air tebu.
Smpai sekarang mak tak sampai hati nak guna. Huhu.

Okay. Mak start guna si Serene ni secara serius pada umur Rizq 5 bulan.
Sebab mak mula antar Rizq ke nenek asuh masa 5 bulan.
So, umo 5 bulan lah baru mak start kerja dan secara khususnya masa tu lah mak start pam. Bulan Oktober, 2016.

Mak biasa guna level 3/4 saja.
Setiap mode.
Serene ni ada 3 mode.
Setiap mode tu adalah kegunaan dia. Mak mak yg guna tahu lah apa kegunaan dia. Bila nak tekan mode massage, expression, power expression. Masa LDR tu nak tekan yg mana. Semua tu mak mak bf mesti biasa lah kan.

Jadi, masa bulan May, 2017, mak dah rasa si Serene ni kurang suction nya.
Nak kata sbb valve, dah tukar valve.
Valve ni kena tukar setiap 3 bulan sebaiknya.
Dan jangan di sterilize kan. Just rendam dgn warm water, wash dgn bottle cleanser tu, pastu bilas then keringkan. Masa memula mak pi sterilize, sekejap je dia cam tak power dah. Part lain mmg bleh sterilize, valve ni je tak boleh. Nanti dia cepat kembang.
Bila dah kurang suction, mak pergi hantar je lah service.
Kalau ibu ibu berada di KL, ibu ibu buleh hantar di 
Autumnz
ATZ Care Sdn Bhd (876935-D)
16-1 , Ukay Boulevard
Jalan Lingkaran Tengah 2
Hulu Kelang , 68000 Ampang
Selangor , Malaysia
Telephone
Office – 03-41619333
Wholesale Enquiries – 012 790 1955
Online Enquiries – 013 342 3938
Service & Repair Enquiries – 012 790 6763
Operation Hours
Monday – Friday 9am to 6pm
Saturday 9am to 1pm
Closed on Sunday & Public Holidays

Kalau masih under warranty, ibu ibu akan dapat free service.
Dan sementara pam kena servis, ibu akan dapat loan unit.

Loan unit ni depends on stock availability jugak rasanya.
Mak tu hari, bernasib baik sbb ada loan unit.
Kalau guna loan unit ni, kena letak depo RM50.
Nanti dah hantar, dia bagi balik RM50 tu.
Okay lah kan?
Mak tu hari hantar dkt nak sebulan gak.
Bukan dia baiki dkt nak sebulan.
Tapi, mak yg tak de masa nak gi amik.
Haha.
Penyudahnya ayah Rizq yang gi ambik. Sebenar nak tukar battery skali (battery tak cover dlm warranty, kena beli sendiri).

Jadi, kalau uols rasa best friend korang ni dah kurang suction, dah rasa tak se-power awal2, yield tak sehebat dulu (tp yield ni pun byk faktor, tak semestinya sbb pam, kan?), bleh la try antar service. Elok antar setahun skali. Biar derang tgk apa yg patut. 

Cuma kalau luar KL, mak tak pasti cemna prosedur.
Kena post ke cemana ke, kan?
Tapi, kalau kat KL ni ada juga kedai2 baby yg buat service pam ni.
Boleh google jugak.
Cuma, kalau masih under warranty, better antar lah kat centre dia ni.
Boleh tgk web autumnz ni utk info lanjut [autumnz]

18 July 2017

Cara Bersalam

Dalam proses nak men delete emel2. Sbb dah penuh sgt. Emel office.
Pastu jumpa plak emel cute carry ni.
Satu yg bagus utk di share ni.

Pandangan kali pertama adalah penting. Sehubungan dengan itu, CuteCarry selalu mengingatkan peserta agar bersalam dengan cara yang betul. Teknik yang digunakan adalah SAHABAT

S – Salam dengan betul. Jangan terlalu jauh dan dekat. Cara kita bersalam akan menunjukkan siapakah diri kita.

A – Ajukan soalan. Contoh soalan yang mudah diajukan adalah bertanya khabar. Cuba sebut nama orang yang kita bersalam sebanyak tiga kali. Contohnya… ‘apa khabar En Ali..En Ali sihat? baru sampai dari mana En Ali?’. Orang lain lebih tertarik jika kita menyebut nama mereka beberapa kali.

H – Hadiahkan senyuman. Nampak ringan tetapi senyum yang betul akan menarik perhatian orang lain.

A – Ajukan soalan lagi. Ini boleh digunakan jika kita tiada ‘modal’ hendak bercakap apa.

B – Bahasa badan perlu dijaga. Ia memberikan indikasi berkenaan sikap kita.

A – Anak mata perlu dijaga. Pertemua rasmi ataupun bertemu kali pertama, anak mata memandang mata orang yang kita salam dan keatas dahi. Jika mula mesra, baru boleh melihat keseluruhan muka. Jangan pandang atas bawah jika pertama kali bertemu ye..

T – Tiru gaya orang itu (mirroring). Mereka akan lebih terpengaruh jika kita selaras dengan pergerakan mereka.


kredit : CuteCarry

****
Kursus penampilan imej utk para usherette office tahun 2015.
Sekarang dah pencen dah. Dah tak jadi usherrete dah. Huhu.
Course yg sgt best bersama cute carry !

13 July 2017

Cuti Umum Tahun 2018

Meh akak nak tempek sini.
Senang sket nak tgk.
Thn dpn nak mulakan projek jalan2 lah.
Lama dah akak berehat ni.
3 tahun dah.
Jadi, mari kita carik tarikh :D
Kredit : Here

7 July 2017

Sabah, Mu Tunggu Rizq Datang

Huhu.
Amboi. Tajuk kemahin.
Ye lah uols. Lama giler kan mak tak buat entry travel, entry cuti cuti.
Jadi, begini lah jadiknya.
Kemaruk sungguh nak berjalan uiii.

Kesahnya, trip famili hujung tahun utk tahun 2017 ni adalah ke Sabah.
Plan dari awal tahun uii.
Berkobar2 kat grup w.app.
Pastu senyap.
Biasa lah tu kan.
Memula ramai.
Pastu sket je yang kompom.
Itu pun biasa jugak khen.
Actually plan ni tahun 2015 lagi dah. Tapi kan masa tu ttiba ada peristiwa gempa bumi tu.
Terus semua cam takyah lah.
Maka tahun 2015 tu kiterang ke Langkawi sajork [yang masa tu pregnant tu. Heee].
Pastu tahun 2016 ke PD ja.

Ni tahun ni baru nak gi jauh sket.
Memula weols nak naik MAS.
Tgk tiket MAS cam okay dah harga.
Tapi duk tunggu2.
Yang famili abang no. 2 dah beli tiket. Sbb dia nak amik AA.
Masa tu ada promo.
Weols masa tu tak beli sbb konon nak beli MAS.
Abang no. 4 pun tak beli sbb dia nak ikut kami.
[oh, trip kali ni hanya 3 famili. Mak tak folo. Sbb tak larat katanya. So, famili abang no. 2, abang no. 4 dan famili kecil kami. Cewah!]
Lepas tu masa raya tu ari sket pun tak sembang pasal Sabah ni.
Sudahnya lepas cuti raya baru hegeh2 carik tiket.
Dah mahal lah kauuu.. cuti sekolah pulak tu kan.
Nak tunggu lagi takut lagi harga naik.
Pulak tu, dah kena marah ngan abang no. 2 since dia tahu kami tak beli tiket lagi. Wakakaka.
Katanya "tu ari cakap bagai nak rak" . Err err.. krik krik krik :P
Selaku ketua rombongan (lantik sendiri), cecepat mak beli tiket.
Nak beli MAS? Dah sekali ganda naik. Padan muka. Haha.
Beli saja lah AA.
Mak nak naik MAS sbb utk keselesaan sebenarnya.
Uols tahu saja lah AA yang sempit tu kan. Lagi mau pangku Rizq Iskandar lagi. Nak feeding dia lagi. Acena?
Jadi, mak naik AA, beli hot-seat yg depan tu. Tak blh nak buat apa lah.
Ni abang no. 2 tak tahu lagi yg kami beli tiket AA. Mampuih kena kutuk ni kang. Kih kih kih.

So, settle bab flight.
Next - pakej2. Memang dah amik quotation dari pakej dah.
Cumanya mak nak tunggu Matta Fair bulan September kang.
Mana tahu, ada yang offer lagi berbaloi. Kan?
So, tunggu. Tak lama lagi.
Matta Fair - 8 hingga 10 September 2017

Dia kalau dah beli tiket mula lah cam teruja kan.
Walau idok la pertama kali pergi ke Sabah nun.
Eh. Dulu kerap. Selalu outstation belah2 sana. Sekarang jarang dah. Tambah2 lagi bajet tight ni. Plus duk HR mmg jarang nak gi cawangan. Plus plus, my son-shine fully bf. So, derang cam.. okay takpe..orang lain lah pi. Tu ari masa bulan puasa mmg ada interview kat sana. Memang mak dapat pengecualian tak pegi lah sbb ada lesen besar anak tgk duk fully bf. Huhu.
Baca baca blog orang yang pergi Sabah ni.
Carik yang dalam tahun 2016/2017 punya entry ja.
Sbb yang lelama tu kang terjumpa pulak blog sendiri. Kihkihkih.
Weols pergi Sabah utk bercuti ni dah lama giler dah kot. Tahun 2011. Dah 6 tahun uiii.
Link entry :  [sabah tahun 2011]

Bila tgk gambar kat blog orang tu - oh, dah lawa sgt dah Kundasang tu.
Masa weols pergi tu, jalan pun tgh duk baiki. Berlecak sana sini.
Nak pergi ladang lembu tu pun cam hazab.
[ke skrg pun still camtu?]
Dulu weols naik kancil ja. Sewa kat member office cawangan sana.
Tapi pergi kali ni, dgn anak kecik lagi, dgn famili lagi, amik siap ada driver lah. Senang nak pergi mana-mana. Takmo lah buang masa dan sesat melarat. Senang nak pergi makan ke apa ke.
Kali ni cover tempat tinggi, laut dan juga bandar. Sbb pergi dalam 5hari 4mlm. Puas hati kan?

Okay lah. Kita tunggu je lah.
Lambat lagi pun. 6 bulan lagi.
Sementara itu, ber huhu hu hu je lah kita dulu.
Oleh itu, Sabah, mu tunggu Rizq datang :D

6 July 2017

Bumi Ini Bulat

Tapi, ada puak2 yg kata bumi ini tak bulat.
Lantak kome lah.


Yang penting, majoriti mengatakan bumi ini bulat.

Jadi bila bulat, what goes around, comes around.
Tu lah. Bila kita di atas, kita lupa orang kat bawah mungkin ada kat atas pulak.
Bila orang tu kat atas, kita pulak yg jadi kat bawah.
Tu lah tu.

Hukum karma ke?
Kifarah ke?
Entah.


Bila dah nak masuk umo 40 ni, menda2 camni mmg terjadi depan bijik mata sendiri.
So, better la watch out.
Pesanan utk diri sendiri gak.
Nak buat memacam kat orang, fikir2 lah.
Takut kang terkena balik kt kita.
Apah pun tak dapat.
(T____T).


Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign