Pages

25 July 2017

Salam 1 Zulkaedah

Syawal dah tamat.
Da masuk Zulkaedah pun.
Orang pun da start pergi haji.
Tahun ni ramai juga staff office yg dapat panggilan menunaikan haji.
Semoga mendapat haji yang mabrur :)

Oh. Baru tingat takde citer Syawal tahun ni.
Huhu.
Lagipun takde sakan sgt raya tahun ni.
So so je. Tu yg takde citer.
Tapi, ada buat birthday dak Rizq.
Tu nanti kite citer okeh.
Sekarang blog memang mandom,kan?
Semua orang pun macam dah tak layan blog.
Nak dapat info apa2 carik je kat FB.
Tu lah susah.
Nak carik info percutian, best lagi carik kat blog.
Tapi, dah takde info latest dah.
Dah tak ramai nak share percutian dah :(
Lepas tu macam blog2 viral (entah nak panggil apa blog yg selalu ambik artikel mana2 tu) yg byk up citer. Tak best. Nak personal blog juga yg tulis. Baru real.

Jamuan raya office tahun ni pun takde yg official.
Kami buat skali dgn majlis penutup sukan.
Sukan ni pun nanti mak citer jugak lah.
Tahun ni buat kat Pahang.

Gegambar pun byk kat FB.
A ah la uols. Mak dah aktif balik kt FB. Haha.
Hehari menebeng kat situ.
Bukan per, byk grup yg mak follow kat FB.
Jadi, mak rajin berbalas komen dalam grup2 tu.
Esp grup #bfmembers dgn #soaljawabkanakkanak.
Oh. Mak juga da delete grup w.app TTC Dr Natasha.
Last year mak gather beberapa orang utk info berkaitan fertility treatment kat KL Fert.
Then, lps tu macam xtvt asyik tak jadi je, so macam da tak berfungsi grup tu.
So, dah delete.
Eh. Tapi, mak tatau lah samada orang lain tgk ada lagi ke tak grup tu.
Mmg mak admin, tapi bila delete grup tu dia otomatik delete ke cemna.
Ah. Lantak lah.
Kalo still ada lagi, korang pepandai lah left grup tu ya anak anak. Haha.

Dah tua tua ni malas mak nak sesak2 fikir memacam dah.
Mak buat "lantak hang lah"
Macam previous post. Memang macam mengganggu pikiran.
Tapi, lantak lah.
Malas nak pikir.
Mak ni 2 tahun lagi dah masuk 40 tahun.
Dah boleh nak pencen pilihan dah.
Kalau lah mak rajin nak kerjakan tanah tinggalan arwah ayah tu, mak rasa mak boleh survive until mak dapat pencen pada umo 55thn nanti. Hasil tanah tu, InsyaAllah mmg kurang lebih gaji skrg kalau diusahakan secara serious dan komersil.
Tapi tu lah, mak dah ada dak Rizq skrg. Kena fikirkan ke-maslahatan dia jugak.
Kerja govt ni benefit byk utk dia. 

Okay lah.
Takde lah nak citer apa2.
Just nak jot down tarikh 1 Zulkaedah tu je.
Hihi.
Bulan Syawal tu ari mak kandas juga nak berpuasa 6.
Mak dapat puasa 3 je.
Huhu.
Banyak lagi tak terganti ni weh.


20 July 2017

Rasa Ini Sangat Tak Baik

Pernah tak ada rasa macam ni :- rasa "suwei" atau rasa bad luck utk satu hari bila pepagi kita dah nampak orang yg kita tak suka. Orang tu lah orang pertama yg kita nampak. Padahal kita dah berdoa agar bukan dia lah yang pertama kita nampak. Atau janganlah ternampak dia pepagi ini. Tapi, memang dia orang kita nampak. Memang dari jauh dah nampak orang tu.
Dan dan tu terus rasa "suwei" (bad luck) sepanjang hari!
Bukan lah aku benci giler orang tu.
Tapi..entah lah.
Macam quote bawah ni. I feel better if orang tu takde.

Korang mungkin tak pernah rasa camtu.
Sebab semua orang berhati mulia dan bersih.
Tapi, 
Aku pernah.
Lama dah masa tu.
Sebab kita nak meluahkan tak boleh.
Tapi, kita kena telan hakikat yg kita kena hadap orang tu hehari.
Jadi, memang rasa sangat sangat tak selesa. Sampai tahap kalau orang tu lah aku terpandang awal2, aku akan rasa "suck" terus satu hari. Boleh menyebabkan kemurungan seharian.
Masa tu dah la aku terlalu mentah.
Tapi, kesabaran ada batasannya.
Aku segera cari jalan penyelesaian.
Permasalahan selesai.
Aku kembali hidup gembira dan orang tu sampai ke sudah tak tahu cara aku menyelesaikan masalah tu [mungkin].

Now, after berbelas tahun, rasa itu kembali lagi.
No. Aku bukan benci orang.
Cuma macam aku kata tu lah - aku selesa if orang tu takde; dari ada. Gitu.
Tapi, entah lah. Aku sebenarnya takde masalah pun dengan perangai orang.
Lantak lah hang perangai cemna pun.
Bukan effect gaji aku pun. Kan?
Tapi, ada jenis yg memang aku langsung tak buleh accept.
Aku dah fikir kebaikan dia.
Aku dah fikir side positive dia.
No! "black" side aku tetap mengatakan yg aku tak bleh stand.
"White" side terus memujuk.
Tapi, aku tak boleh hipokrit.
Memang, jahat betul aku ni.
Entah ek.
Kalau tak boleh terima tu, tetap lah aku tak boleh terima.
Tapi, rasa itu akan bawa negative vibe dalam badan je.
Masalah betul.
Sebab tu aku tak suka rasa ini.
Tapi, aku tak boleh delete rasa itu.
Kalau boleh delete senang lah.

Apa yang aku boleh buat adalah berdoa agar hati aku tak terus begini.
Aku tak suka.
Tapi, aku juga tak boleh hipokrit.
Dan aku juga tak reti nak jadi "fake"
Aku tahu tak baik tak suka orang. Tak baik benci orang.
But.. aku bukan insan yang maksum.
Sebenar, bukan lah aku benci sangat.
More to kepada; tak perlu orang tu ada dalam life aku sudah lah.
But, itu takkan terjadi utk waktu terdekat ni.
Dan terpaksa lah hadap juga.
Oh Tuhan.........................


19 July 2017

Service Breast Pump

Breast pump ni kira cam nyawa lah utk ibu ibu bf (fully bf to be exact).
Atau kalau bukan nyawa, kira bff kepada ibu bf. Ha..gitew.
Hari ni mak Rizq nak citer berkaitan cemna nak service breast pump.
Atau kat mana nak service breast pump.
Utk info, mak Rizq guna Autumnz Serene ja.
Takde la "makdela" freestyle bagai tu khen.
Hihi.
Tapi, mak suka ja si Serene ni. Sgt compatible. Ringan pastu senyap sesenyap nya.
Ekceli mak ada back up pump. Yg murah2 beli kt shoopee tu. Apa ke brand nya. Lupa dah.
Tapi, bunyi.. MasyaAllah... serupa mesin air tebu.
Smpai sekarang mak tak sampai hati nak guna. Huhu.

Okay. Mak start guna si Serene ni secara serius pada umur Rizq 5 bulan.
Sebab mak mula antar Rizq ke nenek asuh masa 5 bulan.
So, umo 5 bulan lah baru mak start kerja dan secara khususnya masa tu lah mak start pam. Bulan Oktober, 2016.

Mak biasa guna level 3/4 saja.
Setiap mode.
Serene ni ada 3 mode.
Setiap mode tu adalah kegunaan dia. Mak mak yg guna tahu lah apa kegunaan dia. Bila nak tekan mode massage, expression, power expression. Masa LDR tu nak tekan yg mana. Semua tu mak mak bf mesti biasa lah kan.

Jadi, masa bulan May, 2017, mak dah rasa si Serene ni kurang suction nya.
Nak kata sbb valve, dah tukar valve.
Valve ni kena tukar setiap 3 bulan sebaiknya.
Dan jangan di sterilize kan. Just rendam dgn warm water, wash dgn bottle cleanser tu, pastu bilas then keringkan. Masa memula mak pi sterilize, sekejap je dia cam tak power dah. Part lain mmg bleh sterilize, valve ni je tak boleh. Nanti dia cepat kembang.
Bila dah kurang suction, mak pergi hantar je lah service.
Kalau ibu ibu berada di KL, ibu ibu buleh hantar di 
Autumnz
ATZ Care Sdn Bhd (876935-D)
16-1 , Ukay Boulevard
Jalan Lingkaran Tengah 2
Hulu Kelang , 68000 Ampang
Selangor , Malaysia
Telephone
Office – 03-41619333
Wholesale Enquiries – 012 790 1955
Online Enquiries – 013 342 3938
Service & Repair Enquiries – 012 790 6763
Operation Hours
Monday – Friday 9am to 6pm
Saturday 9am to 1pm
Closed on Sunday & Public Holidays

Kalau masih under warranty, ibu ibu akan dapat free service.
Dan sementara pam kena servis, ibu akan dapat loan unit.

Loan unit ni depends on stock availability jugak rasanya.
Mak tu hari, bernasib baik sbb ada loan unit.
Kalau guna loan unit ni, kena letak depo RM50.
Nanti dah hantar, dia bagi balik RM50 tu.
Okay lah kan?
Mak tu hari hantar dkt nak sebulan gak.
Bukan dia baiki dkt nak sebulan.
Tapi, mak yg tak de masa nak gi amik.
Haha.
Penyudahnya ayah Rizq yang gi ambik. Sebenar nak tukar battery skali (battery tak cover dlm warranty, kena beli sendiri).

Jadi, kalau uols rasa best friend korang ni dah kurang suction, dah rasa tak se-power awal2, yield tak sehebat dulu (tp yield ni pun byk faktor, tak semestinya sbb pam, kan?), bleh la try antar service. Elok antar setahun skali. Biar derang tgk apa yg patut. 

Cuma kalau luar KL, mak tak pasti cemna prosedur.
Kena post ke cemana ke, kan?
Tapi, kalau kat KL ni ada juga kedai2 baby yg buat service pam ni.
Boleh google jugak.
Cuma, kalau masih under warranty, better antar lah kat centre dia ni.
Boleh tgk web autumnz ni utk info lanjut [autumnz]

18 July 2017

Cara Bersalam

Dalam proses nak men delete emel2. Sbb dah penuh sgt. Emel office.
Pastu jumpa plak emel cute carry ni.
Satu yg bagus utk di share ni.

Pandangan kali pertama adalah penting. Sehubungan dengan itu, CuteCarry selalu mengingatkan peserta agar bersalam dengan cara yang betul. Teknik yang digunakan adalah SAHABAT

S – Salam dengan betul. Jangan terlalu jauh dan dekat. Cara kita bersalam akan menunjukkan siapakah diri kita.

A – Ajukan soalan. Contoh soalan yang mudah diajukan adalah bertanya khabar. Cuba sebut nama orang yang kita bersalam sebanyak tiga kali. Contohnya… ‘apa khabar En Ali..En Ali sihat? baru sampai dari mana En Ali?’. Orang lain lebih tertarik jika kita menyebut nama mereka beberapa kali.

H – Hadiahkan senyuman. Nampak ringan tetapi senyum yang betul akan menarik perhatian orang lain.

A – Ajukan soalan lagi. Ini boleh digunakan jika kita tiada ‘modal’ hendak bercakap apa.

B – Bahasa badan perlu dijaga. Ia memberikan indikasi berkenaan sikap kita.

A – Anak mata perlu dijaga. Pertemua rasmi ataupun bertemu kali pertama, anak mata memandang mata orang yang kita salam dan keatas dahi. Jika mula mesra, baru boleh melihat keseluruhan muka. Jangan pandang atas bawah jika pertama kali bertemu ye..

T – Tiru gaya orang itu (mirroring). Mereka akan lebih terpengaruh jika kita selaras dengan pergerakan mereka.


kredit : CuteCarry

****
Kursus penampilan imej utk para usherette office tahun 2015.
Sekarang dah pencen dah. Dah tak jadi usherrete dah. Huhu.
Course yg sgt best bersama cute carry !

13 July 2017

Cuti Umum Tahun 2018

Meh akak nak tempek sini.
Senang sket nak tgk.
Thn dpn nak mulakan projek jalan2 lah.
Lama dah akak berehat ni.
3 tahun dah.
Jadi, mari kita carik tarikh :D
Kredit : Here

7 July 2017

Sabah, Mu Tunggu Rizq Datang

Huhu.
Amboi. Tajuk kemahin.
Ye lah uols. Lama giler kan mak tak buat entry travel, entry cuti cuti.
Jadi, begini lah jadiknya.
Kemaruk sungguh nak berjalan uiii.

Kesahnya, trip famili hujung tahun utk tahun 2017 ni adalah ke Sabah.
Plan dari awal tahun uii.
Berkobar2 kat grup w.app.
Pastu senyap.
Biasa lah tu kan.
Memula ramai.
Pastu sket je yang kompom.
Itu pun biasa jugak khen.
Actually plan ni tahun 2015 lagi dah. Tapi kan masa tu ttiba ada peristiwa gempa bumi tu.
Terus semua cam takyah lah.
Maka tahun 2015 tu kiterang ke Langkawi sajork [yang masa tu pregnant tu. Heee].
Pastu tahun 2016 ke PD ja.

Ni tahun ni baru nak gi jauh sket.
Memula weols nak naik MAS.
Tgk tiket MAS cam okay dah harga.
Tapi duk tunggu2.
Yang famili abang no. 2 dah beli tiket. Sbb dia nak amik AA.
Masa tu ada promo.
Weols masa tu tak beli sbb konon nak beli MAS.
Abang no. 4 pun tak beli sbb dia nak ikut kami.
[oh, trip kali ni hanya 3 famili. Mak tak folo. Sbb tak larat katanya. So, famili abang no. 2, abang no. 4 dan famili kecil kami. Cewah!]
Lepas tu masa raya tu ari sket pun tak sembang pasal Sabah ni.
Sudahnya lepas cuti raya baru hegeh2 carik tiket.
Dah mahal lah kauuu.. cuti sekolah pulak tu kan.
Nak tunggu lagi takut lagi harga naik.
Pulak tu, dah kena marah ngan abang no. 2 since dia tahu kami tak beli tiket lagi. Wakakaka.
Katanya "tu ari cakap bagai nak rak" . Err err.. krik krik krik :P
Selaku ketua rombongan (lantik sendiri), cecepat mak beli tiket.
Nak beli MAS? Dah sekali ganda naik. Padan muka. Haha.
Beli saja lah AA.
Mak nak naik MAS sbb utk keselesaan sebenarnya.
Uols tahu saja lah AA yang sempit tu kan. Lagi mau pangku Rizq Iskandar lagi. Nak feeding dia lagi. Acena?
Jadi, mak naik AA, beli hot-seat yg depan tu. Tak blh nak buat apa lah.
Ni abang no. 2 tak tahu lagi yg kami beli tiket AA. Mampuih kena kutuk ni kang. Kih kih kih.

So, settle bab flight.
Next - pakej2. Memang dah amik quotation dari pakej dah.
Cumanya mak nak tunggu Matta Fair bulan September kang.
Mana tahu, ada yang offer lagi berbaloi. Kan?
So, tunggu. Tak lama lagi.
Matta Fair - 8 hingga 10 September 2017

Dia kalau dah beli tiket mula lah cam teruja kan.
Walau idok la pertama kali pergi ke Sabah nun.
Eh. Dulu kerap. Selalu outstation belah2 sana. Sekarang jarang dah. Tambah2 lagi bajet tight ni. Plus duk HR mmg jarang nak gi cawangan. Plus plus, my son-shine fully bf. So, derang cam.. okay takpe..orang lain lah pi. Tu ari masa bulan puasa mmg ada interview kat sana. Memang mak dapat pengecualian tak pegi lah sbb ada lesen besar anak tgk duk fully bf. Huhu.
Baca baca blog orang yang pergi Sabah ni.
Carik yang dalam tahun 2016/2017 punya entry ja.
Sbb yang lelama tu kang terjumpa pulak blog sendiri. Kihkihkih.
Weols pergi Sabah utk bercuti ni dah lama giler dah kot. Tahun 2011. Dah 6 tahun uiii.
Link entry :  [sabah tahun 2011]

Bila tgk gambar kat blog orang tu - oh, dah lawa sgt dah Kundasang tu.
Masa weols pergi tu, jalan pun tgh duk baiki. Berlecak sana sini.
Nak pergi ladang lembu tu pun cam hazab.
[ke skrg pun still camtu?]
Dulu weols naik kancil ja. Sewa kat member office cawangan sana.
Tapi pergi kali ni, dgn anak kecik lagi, dgn famili lagi, amik siap ada driver lah. Senang nak pergi mana-mana. Takmo lah buang masa dan sesat melarat. Senang nak pergi makan ke apa ke.
Kali ni cover tempat tinggi, laut dan juga bandar. Sbb pergi dalam 5hari 4mlm. Puas hati kan?

Okay lah. Kita tunggu je lah.
Lambat lagi pun. 6 bulan lagi.
Sementara itu, ber huhu hu hu je lah kita dulu.
Oleh itu, Sabah, mu tunggu Rizq datang :D

6 July 2017

Bumi Ini Bulat

Tapi, ada puak2 yg kata bumi ini tak bulat.
Lantak kome lah.


Yang penting, majoriti mengatakan bumi ini bulat.

Jadi bila bulat, what goes around, comes around.
Tu lah. Bila kita di atas, kita lupa orang kat bawah mungkin ada kat atas pulak.
Bila orang tu kat atas, kita pulak yg jadi kat bawah.
Tu lah tu.

Hukum karma ke?
Kifarah ke?
Entah.


Bila dah nak masuk umo 40 ni, menda2 camni mmg terjadi depan bijik mata sendiri.
So, better la watch out.
Pesanan utk diri sendiri gak.
Nak buat memacam kat orang, fikir2 lah.
Takut kang terkena balik kt kita.
Apah pun tak dapat.
(T____T).


3 July 2017

Salam Julai Dan Salam Syawal

Salam Julai!
Da masuk 2nd half of the year.
Apa yang anda dah capati capai sepanjang setgh tahun ini?
Ada?
Takde?
Entah. Malas nak ambik tahu. Lantak situ?

Hehe.
Cepat betul masa berlalu.
Itu cliche'.
Sekejap je dah setgh tahun.
Setgh lagi untuk tahun 2018 menjengah.
Eh. Tahun depan raya 15hb Jun, kan?
Hari Jumaat.
Haha.

Siap dah tahu raya bila dan hari apa.
Eh. Kaler utk next year pun dah ada tau.
Nak kaler coklat plak. Dark choc. Tapi bukan gelap ke hitam.
Coklat yg betul coklat.
Ayah Rizq kata bulan 12 dah beli kain, bulan 1 dah hantar baju. Hiwhiw.

Sepintas lalu, tgk tadi - total entry dalam blog ni 3,500.
Fuh. Tiga Ribu Lima Ratus entry uiiii.
Tapi, ada yg di publish, ada yg masih dalam draft.
3,500 tu dari tahun 2008 tu.
Dari url lama, pastu masuk url baru ni.
Yang baru ni tak ramai reader.
Bagus. Senang nak story2.
Tapi, macam dah takde masa pulak nak story2.

How's ur raya?
Raya mak - biasa biasa aja.
Nanti lah mak buat entry.
Si kapten Rizq crancky woih sepanjang raya.
Sbb panas.
Anak mak is putera lilin wey. Hot is cannot!
Muahaha.
Padahal si kapten ni bukan lah baby yg suka crancky.
Anak mak ni suka sejuk2.
Ye lah. Nanti kita pi beraya kat negara sejuk2 ja.

Sebenarnya mak rindu nak travel.
Masa tgh feeding Rizq kadang teringat tempat2 yg pernah pergi.
Dulu, macam setiap bulan ada keluar.
Sekarang ni.. bukan la sbb ada baby, kiterang tak bleh nak travel. No!
Tapi, macam laju betul masa berjalan.
Tahun ni pergi Cherating je. Bulan Feb.
Lepas tu, macam tak sempat dah nak plan.
Pergi MF, beli voucher Lexis, pun tak sempat lagi nak booking (T____T).
Macam teringin nak pergi pulau2. Redang ke Kapas ke.
Tapi, ayah Rizq kata nati kami nak pergi Kuantan. Kami ada pesta sukan office kat sana.
Lps tu nak pergi PD lagi (Lexis tu).
Lps tu akhir tahun nak pergi Sabah (family trip).
Jadi, mmg tahun ni tak boleh pergi memana dah.
Next year lah.
Rindu nak travel naik flight. Seriyes.
Macam ttiba terfikir best nya gi Perth. Best nya pergi Hongkong.
Okay. Next year try bawa Rizq travel naik flight lah.
Tapi, macam nak bawa di pergi umrah dulu before pergi memana tempat yg jauh.

Hai. Memacam lah.
Okay lah. Saja nak tulis tulis.
See ya.
Selamat hari raya!

p/s : Rizq Iskandar is 13months on 1st July.
Alhamdulillah. Thank u Allah.



21 June 2017

Selamat Hari Raya!


Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Syawal 1438H.
Mohon maaf zahir batin.


#teamrayaperak
#teammintgreen

20 June 2017

Rizq Turn 1 Studio Photoshoot

Mak kan macam macam.
Haha.
Dah teringin nak studio photoshoot la plak.
Carik carik, guna hashtag segala dan nak jadi rezeki, ada satu studio ni buat promo ambik gambar bertema hari raya.
Terus pm tanya bleh tak kalau amik promo tu tapi tak amik gambar raya.
Tak kesah katanya.
So, terus deal.

Mari lah kita pergi ambik gambo.
10hb Jun. 
10 hari lepas birthday ke setahun.
Itu pun, sesi sepatutnya kul 12.30. Smpai studio tu dkt nak kul 1pm.

Mana tak nya. Dah siap lawa2. Dah naik keta semua.
Ttiba budak bertuah tu berak plak. Haha.

Naseb la tempat tu on d way nak ke office juga. Maka, singgah ofis.
Wash kat office. Haha.
Pitam tau.
Pastu pulak waktu tido dia.
Dah tertido dlm keta.


Tapi, Rizq Iskandar bukan jenis crancky tak memasal.
Dia okay je kalau ttiba terbangun dari tido.
Asal kita ada kat depan muka dia.

Nak warm up pun tak lama.

Patut sesi ni sejam. Tp sbb kami lewat dah jadi setgh jam je lah.
Tapi, setgh jam pun.. sgt successful tau. Sbb Rizq Iskandar sangat memberi kerjasama.

Memang anak soleh ibu ni :)

Gambar ada kt FB. Ada kat IG.
Ni mak sharing sket.
Yang lain dari yg dah share tu.
Cam biasa, mak dah design utk photobook juga.





19 June 2017

Hati Tenang, LDR Pun Datang

LDR?
Apa itu LDR?
Mak mak bf sure tahu lah term ni, kan.

Ye lah, dulu masa jadi TTC'ian, pun byk term nak kena tahu.
Now, jadi mak (fully) bf pun, ada juga term2 yg digunapakai.
LDR is stand for Let Down Reflect.
Apa ke benda nya tu? Secara ringkas LDR ni adalah satu keadaan di mana susu kita turun mencurah2. Kalau yg biasa pam tu, masa nak LDR tu, kita dapat rasa macam nyeri je... ha lepas tu cam ayo terojun jadinya. Itu lah momen paling heaven dalam menge-pam. LDR lah punca untuk susu kita jadi banyak. Hormon yang membantu LDR ni turun dinamakan oxytocin.
Boleh baca sini [link] dan sini [link]

Bagi mak mak mengepam ni, LDR ni paling dinantikan.
Kalau direct feed takde problem. Sbb sucking baby tu akan stimulate. Memang no prob at all lah orang kata tu. Biasanya kalau direct feed, bila LDR ni one side lagi akan menitik juga. 


Dia akan jadi prob nak ada LDR ni utk mak mak mengepam. Aduh.. susah hati kalau LDR tak datang. Nak taknak memang kena ada LDR, baru  hasil lumayan.
Bila nak ada LDR, kena ada oxytocin.
Nak ada oxytocin perlukan ketenangan.
Tu yang orang kata, tgk gambar anak, tgk video anak utk merembeskan hormon oxytocin.

Peringkat awal, masa baby baru newborn, atau masih dalam pantang, memang hormon kita tinggi lagi. Tak payah pikir2 pun, dia laju je. Once, Rizq Iskandar pernah reject one side sbb side tu dia tak bleh control. But now, side tu lah membantu utk mencukupkan keperluan dia sewaktu pam. Huhu.

Masuk peringkat umo 5,6 bulan, seterusnya dah masuk 1 tahun umur baby, hormon mula berkurangan.
Mula lah kita fikir susu tak cukup.
Okay, berkenaan susu tak banyak, susu tak cukup ni, nak taknak memang kita kena jaga makan. Dan perlu makan. Mak mak menyusu memang kena makan. Walau tak suka makan macam akak ni, tetap kena paksa makan. Itu je cara nya. Makan dan minum air secukupnya. Kalau minum saja pun tak boleh. Kena makan. Nasik terutamanya. Dan sayur2 hijau. Sawi, sangat membantu utk memekat susu. Kakak pun susu takde lah pekat sgt. Kakak tgk kat grup2 tu, siap jadi yogurt susu depa ni. Amboi aih. Kakak tak pernah dapat gitu. Tapi, kakak sangat yakin yang susu kakak membantu meningkat immune Rizq Iskandar. Itu kakak yakin. Alhamdulillah. 

Okay. Kakak pun ada berdepan dengan situasi susu drop.
Semua mak mak menyusu pun ada rasanya situasi ni.
Rasa sedih, rasa risau semua lah ada.

Tapi, kakak malas nak fikir sangat. Naseb juga kakak ada stock frozen. Tapi, biasanya stock frozen kakak tak usik unless dah emergency sangat. Biasa stock chiller (susu yang tidak dibekukan - susu ebm boleh disimpan dalam chiller dan tahan 5 hari utk peti ais 2 pintu) memang ada. Tapi, masa Rizq Iskandar nak masuk setahun, stock chiller licin. Maknanya, setiap hari kakak guna chiller tu. Kakak terpaksa guna frozen. Bekalan Rizq Iskandar tak tinggi selepas dia makan. Kakak bagi pengasuh 4 botol x 3 oz setiap hari. Tapi, itu pun kakak tak dapat supply dengan stock chiller.

Kakak ingat sbb pam. Hantar motor pam pergi service. Dapat pam ganti, pun camtu gak.
Kakak dah minum. Kakak dah makan kurma, kakak dah minum susu kurma.
Why? 

Buntu dah ni.
Tapi entah cemana, diilhamkan Allah utk sesuatu.
Kakak tergerak hati untuk buka zikir munajat di Youtube.
3 hari berturut2 masa pam kakak dengar zikir tu ikut sama bermunajat.
Dan Alhamdulillah. Susu kembali ke asal.
Kalau sebelum tu, dapat 2,3 oz je satu sesi, tapi lepas bermunajat, dapat kembali 4-5oz. Dan pernah up to 6oz.

Ya Allah.. nikmat mana yang kau dustakan.
Kadang kita terlalai, kita terleka.
Sebenarnya hati kita yang tak tenang.
Hati yang tenang hanya datang dari mengingati Allah.
Itu janji Allah untuk kita.

Kita je terkhilaf.
Kakak lah tu. Setiap kali pam asyik lah scroll FB, scroll IG. 
Betapa ruginya masa 20minit tu hanya buat benda tak berfaedah.

Lebih baik lah berzikir.
Seterusnya masa bulan puasa ni kakak baca Al Quran sambil pam.
And yes. Itu lah janji Allah utk kita.
Dengan ayatNya memang hati kita tenang.

Kakak ada share ni kat grup bfmembers.
Dan pertama kali post kakak tu dapat likers yang tinggi. Huhu.
Heharap tips ni dapat membantu ibu ibu yang mencari tips untuk banyakkan susu.
Kita tak perlu susu yang banyak sebenarnya. Kita perlukan susu yang cukup untuk anak kita. Banyak kang, takut ter expired. Cukuplah jika dapat menampung keperluan anak kita. Sehingga umurnya 2 tahun.
Susu kita ada. Tapi biasanya susah nak keluar.

Kakak memang selalu ada rasa camtu. Esp kalau tgh terkejar2. Cam ari tu ada interview tu. Turun jap pam - pun mmg tak dapat byk. Sbb kita tgh kelam kabut. Dia mmg kena tenang2 je. 
Bila tenang, LDR pun datang.
Bila membaca Al Quran memang kerap LDR datang.
LDR tu lah yang bantu susu keluar dan cukup utk bekalan anak.
Alhamdulillah.

Sehingga ini Alhamdulillah, susu untuk Rizq masih cukup. Terima kasih atas rezeki dan kurniaan ini Ya Allah. 
Tips utk susu masih ada sehingga setahun - jaga waktu pam. Itu saja. Dan konsisten pam. Dan selebihnya makan - dan hati kena tenang.

Semoga kawan2 juga akan beroleh rezeki ini.
Rizq Iskandar - anak susu ibu, walau kecil badannya, tapi antibodinya kuat. Kali terakhir demam dan batuk ketika usia 5 bulan. Jarang kena selsema yang teruk. Cepat baik. Tak pernah demam kalau tumbuh gigi dan selepas cucuk vaksin.
Jadi, nikmat mana yang kau dustakan :)



Antara tips utk LDR ;
LINK

9 June 2017

Jangan Cepat Menilai

Puasa puasa ni macam rasa nak bercerita sket lah.

Skrg memacam viral, kan?
Dah cam trend plak skrg, viral then nanti ada lah tindakan pihak2 berkuasa.


Bebaru ni ada terbaca kengkawan share satu cerita.
Cerita pasal orang ni nampak satu famili yang mana si isteri pregnant, pastu si suami duk buat tak reti hanya duk kat meja main tipon. Anak2 meraung menangis. Isteri lah yg gi beratur amik makanan, isteri lah yg tenteramkan anak-anak.

Hujung2, orang yg bercerita tu bagi nasihat - pada perempuan yang belum kahwin, sila lah cari lelaki yang bertanggungjawab bla bla bla.
Ewah. Ewah. Memula dia komain kasihan kat si isteri yg pregnant tu.
Tup tup hujung2 macam dia nak salahkan orang tu sbb pilih suami camtu.



Entah ek.
Aku kekadang menda camni baca je lah. Nak reshare reshare balik tak mau lah.
Sebab?
Ye. Ada sebab nya.




Once.


Aku pun camtu. Skeptikal.
Kita terlalu cepat menilai orang.

Cam cerita yg orang tulis - share - viral ni lah.
Kita duk cakap asben dia konon ada bisnes juta2 ke sampai tak nak tgk anak. Sampai tipon tak lepas dari tangan.

Eh... jangan lah kita terus menilai.
Kita tak tahu - tentah suami tu mmg bebtul tgh serius uruskan bisnes dia. Kan katanya si isteri tu sarat mengandung. Mungkin dia pun tgh nak carik duit utk bayaran bersalin wife dia. Pastu nak beli barang2 baby lagi.

Pun lagi satu, maybe si ayah dah kata - tak payah la makan luar, awak tu dah sarat2, meh saya beli, makan kat rumah ja. Saya pun tgh busy ni.
Tapi, maybe si isteri tak mahu. Nak juga makan kt luar.
Okay lah. Kalau makan kat luar - awak lah kena ambik makanan apa semua. Saya mmg tgh busy.
Okay. Deal.
Perempuan. Biasalah. 
Lelaki ni, kalau dia dah cakap camtu - dia stick lah apa dia cakap. Dah deal kata isteri boleh ambik makanan apa semua. Tapi perempuan biasa ingat lelaki ni blh ubah fikiran. Dia ingat boleh la suami dia pi ambik makanan, jaga anak. Pastu dah sedih2. Padahal kat rumah dia yg deal camtu.
Maybe. Maybe camtu.

Dulu, kalau aku tgk makcik2 kerja kat food court tu, mesti aku nak kata "anak2 dia tak bagi duit ke sampai dah tua kena kerja cuci cuci ni".


Tapi, sebenarnya tak semua camtu.
Tak mahu jump into conclusion. Tak mahu terus menilai tanpa tahu cerita sebenar.
Kita hanya nampak luaran. Yang secara "prima-facie"
Sedangkan kita tak tahu apa sebenar yang terjadi.
Kesah ini lah yang buat aku kena fikir 2,3 kali utk menilai orang yang kita tak kenal latar belakangnya.



Aku ada kenalan sorang ni.

Dia kata mak mertua dia kerja. Kerja cuci cuci, lap meja, angkat pinggan kat food court. Mak mertua dia mmg dah berumur lah. Dalam 60 camtu.
Sebabnya doktor kata, mak mertua dia perlu ada orang di sekeliling. Dia kena tekanan jiwa. Tak boleh duduk berseorangan. Dia penah alami kemurungan. Anak meninggal seorang demi seorang (2 orang). Lepas tu suami pun dah meninggal. Tinggal hanya seorang anak dia (yang tu lah kawen dgn kenalan aku ni). So, itu je lah anak dia ada. Dan bila anak dan menantu pergi kerja, dia tinggal seorang. Makanya, doctor advise utk dia bekerja. Alah, bkn kerja teruk2 pun. Just camtu lah. Lap2. Pastu takde lama sgt dia kerja. Dalam 2,3 jam sehari camtu. Asalkan dia ada aktiviti yg boleh buat dia lupa perihal kesedihan dia.
Dulu aku pun cam tertanya2 juga kenapa kenalan aku ni takmo beli rumah sendiri. Duduk sendiri. Kenapa nak duduk ngan mertua.
Dan cerita ini juga menjawab persoalan tu. Dia memang kena duduk ngan mak mertua dia sbb mak mertua dia dah takde sapa.

Sejak dari tu, aku takmo buat penilaian apatah lagi me-reka reka cerita andaian kita.
Macam cerita famili kat kedai makan tu lah.
Kita je kata lelaki tu hampeh la apa la.
Entah2 dia dah bergolok gadai untuk famili dia.

Kita tak kenal dia apatah lagi untuk bertanya perihal sebenar.
Jadi, jangan lah jump into conclusion.

Buat nya apa yg kita cakap tu salah - naya weh. Cerita kita buat tu dah merata tempat pergi nya.

Memang nampak kejam tapi hakikatnya - elok lah kita jaga kain kita sendiri sebelum kita nak jaga kain orang lain. 
Biar lah orang dgn cara orang. Sbb kita tak tahu apa masalah orang tu. 
Jangan nak disamakan orang lain dengan kita.
Mereka tahu apa terbaik utk mereka dan keluarga mereka.


7 June 2017

PP Bil 2 Tahun 2017 : Bantuan Khas Kewangan

Cam biasa lah.
Semua orang pun dah tahu.
Belum keluar pun, w app dah berlegar-legar.
Huhu.
So, RM500 sebagai bantuan khas kewangan.
Utk penjawat awam.
Orang kata bonus raya.
Alhamdulillah.

Dapat banyak - Alhamdulillah.
Dapat sket pun - Alhamdulillah.
Tak dpt pun - Alhamdulillah.

Sentiasa bersyukur dengan apa jua rezeki dari Allah.
Jangan iri dengan rezeki orang.
Kerana Allah itu sentiasa baik dan memberi rezeki untuk kita.

Jadik lah buat beli jengkaut utk dak Rizq.
Hadiah hari jadi dia.
Hahaha.

link [here]

1 June 2017

Selamat Hari Lahir Pertama, Rizq Iskandar






First and foremost, Thank You Allah for these greatest gift in our life.
Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.
Syukur atas kurniaan ini.

Moga Rizq Iskandar bin Mohd Ruslan, sentiasa berada dalam lindungan Allah, menjadi anak soleh, anak yang bijak, anak yang menyenangkan hati orang yang memandang, akhlak yang baik dan menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai idola.

We love you.
To the moon and back!


*walau bulan puasa, dah banyak program yg mak plan utk si kecik ni. Birthday party ditangguhkan hingga hari raya. Mungkin ada banyak version birthday party nya. So, nantikan undangan ya! 

29 May 2017

Apa Itu Zikir?

Last week saya ada share kan something di group bfmembers.
Tak sangka pula hits post tu. Hihi.
Sebenarnya menda back to basic ja yang saya share tu.
Kita je kadang kadang terkhilaf, terlalai.
Nanti saya share di sini pulak apa saya share tu okay :)

Hari ni saya nak buat entry apa itu zikir?
Sbb dalam post yg saya up tu ada sebut zikir.
And sorang mommy non muslim (India), tanya apa itu zikir, saya tak faham.
Haaaa.. cemana kau nak terangkan?
Baru lah kita rasa "a ah ek, apa sebenarnya zikir"
Memula yang terlintas di fikiran - zikir adalah bacaan kita mengingati Allah.
Tapi, nanti dia fikir, kita ni tak ingat Allah ke, kena ada bacaan baru ingat Allah.
So, mak macam was was nak bagi jawapan tu.
Tapi, bila google - memang itu lah jawapan nya.
Zikir - bacaan untuk ingat Allah.
Artikel ni rasanya cukup bagus utk kita huraikan apa maksud zikir. Walau agak panjang, tapi tak salah luangkan masa untuk membaca. Ilmu ni. Kadang kita macam tahu, tapi dah nak senja ni, kena refresh balik ilmu tu. Kan?
Sesama lah kita berzikir, tambahan lagi di bulan puasa ni.

Selamat berpuasa semua :)


PENGERTIAN ZIKIR

Bismillahir rahmanir rahim

Alhamdulillah, terima kasih Tuhan kerana masih lagi mengizinkan adanya majlis ilmu ini. Semuga kita semua dapat menimba ilmu agar kita dapat lebih faham dan dengan sebab itu ibadah-ibadah kita dapat memberi kesan positif sama ada pada akal atau roh kita.

Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad RSAW, kerananyalah kita dapat membuat kuliah ini dan kerananyalah kita beragama Islam. InsyaAllah kali ini kita akan bincangkan ZIKIR. Bila kita katakan zikir, kalau kita nak faham maksud tujuan tentu kita nak faham ilmunya.

Jadi kita nak faham definasi zikir. Zikir itu bahasa Arab , dalam bahasa Melayu maknanya ingat.

Jadi kalau berzikir tetapi tak ingat macam mana?. Kita ingat mak kita, itu ingatlah sama ada kita sebut atau tak sebut. Bila cinta dengan mak sudah mendalam sudah tak sebut. Termenung aja ingat mak, makan tak seronok. Tapi dengan mak jarang berlaku tapi biasanya dengan cinta kita, kerana mendalam cinta dah tak sebutlah diam aja, menunjukkan tinggi zikir itu!.

Jadi kalau begitu ada yang dia sebut tapi tak zikir, tanpa sedar. Mulut sebut hati tak sebut, itu tak zikir. Mulut tak sebut tapi ingat itu zikir. Zikir itu sebut di hati, ingat dihati. Kalau dimulut itu lafaz. Kadang-kadang mulut sebut tapi tak ingat di hati. Macam orang terperanjat sebut Allah Akbar itu budaya. Dia lafaz tapi hatinya tak ingat Tuhan.

Bila kita kata ingat, ingat apa?. Tentulah dimaksudkan ingat Tuhan. Macam mana ingat Tuhan?. Agak-agak macam mana?

Ingat Tuhan itu mengingat selagi ada sifat-sifat Tuhan yang mana satu tak kira, sesuai dengan kesempurnaan-Nya. Yang mana satu?

Ingat Tuhan, kuasaNya ke, kebesaranNya ke, kehebatanNya ke, nikmatNya ke, penglihatanNya ke, pendengaranNya ke, nerakaNya ke, syurgaNya ke. Apa saja yang ada hubungkait dengan Tuhan, itu yang dikatakan Zikir.

Sebab itu zikir yang paling besar, zikir yang paling banyak adalah baca Al Quran. Sebab dalam Al Quran kita jumpa macam-macam yang kesemuanya membuat kita ingat Tuhan. Sebab itu kalau orang boleh kekal baca Al Quran sikit pun tak apa, macam-macam terbangun dalam akal dan rohaninya. Kerana dalam Al Quran itu macam-macam kesempurnaan Tuhan dijumpai. Kalau zikir-zikir yang khusus, hanya 2-3 sifat Tuhan sahaja, itulah yang diulang-ulang tapi kalau baca Al Quran, jumpa macam-macam sifat Tuhan di dalamnya.

Jadi kalau orang baca Al Quran itulah zikir terbesar, yang sempurna, yang lengkap. Orang yang baca Al Quran dengan penuh beradab, mabuk, sekejap jumpa ini, jumpa itu dalam Al Quran.

Ertinya Al Quran mencetak kepala dan perasaan kita. Begitukah kita semasa baca Al Quran?... tak!. Sebab kebanyakan kita diajarkan fadhilat, nak pahala. Itu bukan zikir, itu nak fadhilat sedangkan zikir itu nak ingat Tuhan. Kalau baca Al Quran ingat Syurga, itu bukan zikir, itu fadhilat. Sebab tak ada hubungan dengan zat Tuhan. Orang yang duduk fikir ingat Syurga tak sama dibandingkan orang yang ingat Tuhan.

Jadi zikir yang paling besar baca Al Quranlah, macam-macam kita jumpa kesempurnaan Tuhan. Oleh itu kalau kita baca Al Quran kena beradab, wudhu sudah tentulah, maksud beradab ini adalah:-
    1. Faham makna
    2. Kita hayati
    3. Apa saja disebut, dia kena ada tindak balas dari kita

Sebenarnya kita baca Al Quran itu, kita bercakap dengan Tuhan. Jadi kalau kita faham makna, hayati, faham maksud berhadapan dengan Al Quran, kita betul-betul bercakap elok-elok dengan Tuhan, tak seronok ke?. Jadi asyik masyuk.

Memanglah baca Al Quran macam-macam kita jumpa, macam mana kita berdialog dengan Tuhan?. Contoh: Seperti kita jumpa ayat, Wallahu ghafururrahim Tuhan Maha Pengampun dan Maha Penyayang. Apa kita punya respons?.... dalam hati kita cakap...ya Allah ampunilah aku, Tuhan yang maha Pengampun.

Baca lagi Innafikhalqisamawati...itu tanda kebesaran Tuhan, jadi macam mana ada lalai. Segala yang dibaca dicetak di kepala dan roh kita.

Misalnya ada ayat Innallaha ma'almukhsinin...Tuhan itu bersama orang yang baik. Kalau orang tak faham bahasa Arab dia tafsirkan ‘jadikan aku orang-orang yang baik’.

Kalau orang yang faham bahasa Arab, bila dia jumpa ayat 'Sesungguhnya Aku suka orang yang bertaqwa, kita jawab ya Allah jadikan aku orang yang bertaqwa. Kita jadi asyik.

Bila cerita tentang neraka, kita jawab ya Allah jauhkan aku dari neraka, aku berlindung denganMu dari neraka ,wahai Tuhan. Waktu itu rasa kecut, takut.

Begitulah adab-adab baca Al Quran. Jadi kalau baca Al Quran itu kita berdialog dengan Tuhan. Bukan saja kita berzikir tapi berdialog, tak indah ke?. Dia boleh mencetak akal dan roh kita.

Tetapi selama ini kita baca Al Quran tak di ajar untuk dapatkan rasa-rasa begitu. Kalau fasih, baca nak laju sahaja. Menyebut pun tak rasa, melafaz tak ingat, itu bukan zikir.

Padahal baca Al Quran itu berzikir, ingat Tuhan. Kalau lafaz dah tak ingat, itu terpulang pada Tuhan nak bagi pahala ke tidak. Sebab bukan begitu adab baca Al Quran, sebenarnya dia tak baca. Baca Al Quran sepatutnya bukan fikir nak khatam, tetapi dapat faham, dapat hayati dan dapat memberi tindak balas kepada setiap ayat yang dibaca. Amalan membaca Al Quran sebulan Ramadhan bukan nak khatam dijadikan matlamat...kalau dapat satu juz tetapi betul-betul dihayati itu yang lebih baik.

Jadi kalau ikut jaga tata tertib membaca Al Quran atau zikir, ia sangat mencetak akal dan roh kita. Sebab itu dikatakan 'mengingati Tuhan itu menenangkan hati', ertinya dia tenang dengan dunia, sakit di dunia tak terasa sakit, nikmat dunia macam tak nampak, masa depan dunia sudah tak fikir. Waktu itu dia fikir Akhirat, pasal dicetak oleh zikir baca Al Quran. Itu yang dimaksudkan tenang.

Ada orang yang bertanya,''Quran ada kata zikir itu menenangkan hati, saya berzikir tapi tak tenang.'' Sebenarnya dia tak berzikir, bukan zikir. Dia melafaz tapi tak sedar. Macam mana nak tenang hati tak diproses?. Boleh cakap Alhamdulillah tapi dok ingatkan untung ke perniagaan ini, ini zikrullah ke zikir duit?. Mulut zikir sampai tapi hatinya tak ingat Tuhan. Berzikir dok geleng-geleng tapi fikir kalau perniagaan tak untung tak dapat gaji bulan ini. Dia sudah kurang ajar dengan Tuhan.

Kalau kita nak cakap dengan raja tersalah cakap. Waktu kita sedang cakap kebesaran raja, cantik istana tuanku, hebat nampaknya, tiba-tiba kita pergi depan raja kita cakap saya ada kebun, ada kereta...bukannya ingat Tuhan tapi kurang ajar dengan Tuhan. Rupanya kita berzikir bukan ingat Tuhan malah kurang ajar dengan Tuhan. Sebab itu Rasulullah SAW ada menyebut yang ramai orang yang membaca Al Quran tetapi Al Quran itu pula melaknatnya. Tak takut ke?

Di dalam Al Quran juga disebut sembahyang itu zikir yang paling besar macam baca Al Quran sebab sembahyang itu lengkap, syumul, macam-macam boleh jumpa, semua dibuat dalam sembahyang. Dari zikir yang besar ini macam-macam yang berhubungan dengan Tuhan kita jumpa dalam sembahyang. Ini kalau kita hayati macam mana nak lalai, sudah tentu tak lalai. Tapi kalau tak dihayati jadi lalailah.

Ampun maaf

Sumber rujukan: Us Hj Ashaari Muhamad
Penyusun: Dewan Budiman, Wakil Rufaqa UK

[kredit link : pengertian zikir]

26 May 2017

Salam Ramadhan 1438H

Akhirnya.. 
Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan


Wah. Gitew. Ttiba nak speaking arobbb..
Selamat berpuasa uols.
Sekejap je bertemu Ramadhan.
Makna kata, sudah setahun la juga dari tarikh berpantang di bulan puasa. Hihi.
[kakak tak abis ganti puasa uols. Kakak tak kuadddd... tp takpe. Kakak akan ganti juga. Dan bayar fidyah. Jangan risau]

Tadi kakak tgk2 balik entry puasa lepas lepas.
Bukan tahun lepas lah semestinya sbb tahun lepas manade kakak buat entry.
Kakak tgk tahun 2015 punya.
Rajinnya kakak memasak.
Sempat ya.
Tgk entry ni [puasa tahun 2015]
Siap nasik lemak ngan ayam serai bagai. Haha.
Tahun ni cemna agaknya?
Kakak balik kul 4.30ptg.
Ambik dak Rizq kat rumah nenek asuh.
Lps tu baru balik.
Sempat tak rasa rasanya?

Naseb hway DUKE yg baru tu dah buka uols.
Yang depan HKL tu. Berdesup 3minit dah sampai exit tol sebelah rumah kakak. Tak perlu lagi dah kakak lalu bulatan Pahang yg tak pernah tak jem tu.
Tapi, biasa lah, nak menyampai ke pondok tol utk touch smart tag - hazab jugak lah jadinya. Tapi kakak rasa, kalau tak hujan, kakak boleh sampai rumah dalam jam 5.30ptg.

Utk 2 minggu pertama ni kakak tak kesah sgt.
Sbb opah Rizq datang rumah.
Jadi, opah Rizq boleh la defrost bahan2 nak masak dulu.
[atau tgk2 opah Rizq da siap masak dah. Hihi].

Tapi lps tu pepandai lah cemna nak hidup.
Skrg tgh train dak Rizq tido kul 8 sbb dak Rizq biasa tido dalam kul 7.30 camtu.
Dak Rizq kena mengempeng utk tido. Tu yang kena ajar dia tido lewat sket lepas mak berbuka dan solat. Kalau tak, berbuka dalam bilik lah nampaknya. Huhu.
Takpe. Biasa lah. Dah ada anak kecik kan. Apa2 pun keutamaan harus lah pada si kecik tu. Sayang banget dak kusyuk kusyuk mashem tu.

So,
Selamat Berpuasa lah.
Tahun pertama kakak berpuasa sebagai ibu yg fully bf. Harap2 okay lah hendaknya.
Mesti kejap je rasa. Pastu dah raya.

Ha. Berapa hari cuti raya uols?
Dan uols team raya mana tahun ni?
Team raya kaler apa?
Kakak #teamrayaperak dan #teammintgreen.
Hiihihi.

25 May 2017

1 Year Old Boy Picture Ideas

Menarik.
Just buat sendiri je huruf2 ONE tu.

Boleh cari bakul kraf ni.
Pun menarik.

Okat. Nak cuci gambar Rizq masa newborn.

Okay. Dah tau mana nak carik huruf tu.

Smashed cake.. tak berapa nak prefer sbb macam
membazir makanan. Tambahan bulan puasa.
Tp pakai tie tu macam best!

Mana nak carik topi Bruno Mars ni.
Tp dak Rizq cukup menyampah ada menda atas
kepala dia.

Aviator theme. Hehe.

*All pics - google.

22 May 2017

RezekiuntukRizq : My BFJourney

Sempena Rizq dah setahun mengikut kalendar Hijri.
Dan hampir setahun mengikut kalendar Masihi, jadi mari lah kita buat enty ni.
Sebenarnya lama nak buat entry ni.
Tapi asyik tertangguh.
Sebab..
Ada lah beberapa sebab.
Antaranya takut ada sekelumit rasa bangga.
Nauzubillah.
Moga Allah jauhkan kita dari itu semua. 
Kita buat entry ni sekadar utk share.
Moga dapat manfaat bersama.
Bukan utk berasa bangga malah jauh sekali untuk merendah2kan ibu2 yang tak dapat fully bf.
Dan utk itu, saya minta maaf sekiranya entry ini akan mengguris hati memana pihak.
:)

Saya sendiri pun masih belajar.
Jadi, sesama kita belajar. Sesama kita share.
Untuk ibu2 yang tidak dapat bf baby - its okay. Jangan rasa down, kita sebagai ibu, pasti nak buat terbaik untuk anak kita.
Untuk rakan rakan TTC - doa saya sentiasa untuk anda merasai peluang ini. InsyaAllah.


Alhamdulillah.
Rizq masih fully bf.
Kalau diikut hari, hari ini 22 Mei 2017, umur Rizq adalah 355 hari
Dan selama itu lah saya menyusukan Rizq dengan susu ibu.
Tapi, kerana bekerja, tidak lah dapat saya menyusukan secara direct.
Kerana itu lah, bertuah ibu ibu yg hw, yg bf baby, dapat menyusukan secara direct :)

Journey bermula sedari awal kelahiran Rizq.
Tapi, Rizq tidaklah sepenuhnya bf masa awal2.
Top up juga dengan FM.
Tapi, tidak ada satu hari pun Rizq tak minum susu ibunya.
Itu pasti.
Sedari hari kelahirannya, dah panggil nurse untuk ajar bf di bilik (sbb itu lah kita nak bilik seorang - privacy terjaga. Aurat terjaga).
Masa awal2 tu ilmu tak banyak lagi.
Rasa macam tak cukup.
Padahal perut baby kecik ja pun.
Tak banyak keperluan dia.

Then bila kena jaundice, top up juga.
Memang berusaha df tapi kadang2 Rizq mengamok sgt macam tak cukup susu (padahal  bukan tak cukup).
Kat hosp, kalau nurse nampak kita bagi baby guna botol dia marah.
Tapi, ku buat lantak kan saja. Huhu.

Seterusnya, selepas sebulan, Rizq tidak lagi perlu top up dgn FM.
Susu sangat mencukupi utk Rizq.
Alhamdulillah. Rezeki dari Allah untuk Rizq. Rizq menyusu sepenuhnya susu ibu bermula bulan kedua.
Sesudah perjalanan TTC kami penuh berliku, perjalanan BF ini sangat smooth.
Alhamdulillah juga Rizq tak nipple confuse.

Selepas tamat cuti bersalin dan CTG, memang Rizq ada prob nak minum botol.
Dia taknak.
Semua macam salahkan mak sebab taknak ajar.
Mak bukan taknak ajar, tapi mak takmo Rizq nipple confuse.
Nanti langsung taknak minum direct. Nak botol.
Mak ajar lagi 2 minggu nak masuk kerja. Tp dia taknak.
Ayahnya bagi pun taknak. Guna botol/teat wide neck pigeon.
Last last masa hantar kat BS, BS lah yg ajar botol.
And Alhamdulillah dia nak.

Perjalanan bf saya memang dipermudahkan.
Di office (sy buat 3sesi pam, tapi kadang ada juga 2sesi), walau takde bilik khas utk nursing (tapi baru2 ni mgt dah buat, di tgkt bawah - di surau), tapi semua office mate memahami. Baik lelaki mahupun perempuan. Adik dept (yg lelaki) pun faham. Kalau ada kerja penting, dan waktu pam dah sampai, dia akan take over kerja saya. Begitu juga dgn immediate boss (lelaki). Syukur sangat. Dan kalau ada course pun, saya tetap pam. Takde halangan utk saya terus membekalkan ebm utk Rizq. Selain saya, ada 2 ibu lagi yg turut pam. Kami pam kat bilik fail yang juga kami jadikan bilik solat. Alhamdulillah. Selesa dan bersih bilik tu. Kadang sy kesian tgk kawan2 (dlm grup bf) yg bagitau susah nak pam, takde tempat selesa etc etc. Mereka ini lah penguat semangat saya. Kalau mereka boleh, kenapa tidak saya? Yang punya tempat yg selesa, colleague yang supportive. Yerp. Mereka sangat supportive. Terima kasih.
Bff saya di office - serene kesayangan :)

Beli sebelum Rizq lahir lagi. Memang sebelum Rizq lahir saya dah niat utk menyusukan dia sepenuhnya sbb tu tanpa ragu saya invest breastpump ni.

Suami?
Sangat sangat sangat supportive.
Ini pun bersyukur juga. Dia amat memahami penat lelah kita sbg ibu yg fully bf. Waktu office membahagi masa berkejar utk pam. Dan balik rumah, direct feed. Ayah Rizq byk membantu dalam house-chores. Ha, jangan tak tahu, kadang2 dia masak juga tau. Sambal tumis ikan bilis ayah Rizq sangat sedap tau! Kalah mak Rizq masak. Haha.
Rizq masih kerap bangun malam. Walau dia kenyang cemana pun, sejam, atau paling lama 2 jam dia akan terjaga utk feeding. Sehingga kini. Orang kata nak mengempeng je kan. Takpe lah. Saya dah perolehi nikmat tido lena selama 37 tahun. Biarlah kita dengan nikmat utk anak pula. Dan saya pun tak kesah hilang nikmat makan itu ini (sbb takut nati effect pada anak), sbb berpuluh tahun dah makan macam2. Dengan ini terjaga pemakanan saya. Sehingga kini saya belum pernah minum ais, makan aiskrim dan segala macam yg sejuk2. Tapi fast food tu ada juga sket sket. Haha. Eh. Double cheese burger is my milkbooster yaw. Haha.

Famili.
Famili sebenarnya macam tak percaya saya boleh pergi sejauh ini.
Belah mertua mmg takde yg fully bf. Plg lama 3 bulan. Jadi, setiap kali balik rumah mertua (hingga sekarang) mesti mak mertua tanya - susu banyak lagi. Hehe. Dan mak mertua saya macam tak paham cemana saya dapat bekalkan ebm pada pengasuh. Sbb ye lah.. derang tak pernah tgk pam2 ni. Dulu mana ada menda2 camni. Macam mak saya, dia pun tak tahu - tapi masa saya masih cuti bersalin dia selalu tgk saya pam, saya simpan dalam peti ais, jadi dia pun dah tahu. Pastu cemna saya kendalikan ebm utk dihantar pun, mak saya tahu sbb opah Rizq ni selalu dtg KL. 

Cabaran lain - cam biasa lah. Susu drop. Itu normal. Lagi2 bila bff kita datang menjengah tu kan. Haaaa.. pilu rasanya. Tapi, Allah itu memberi rezeki. Memang cukup. Pasti cukup. Kadang tak perlu pun guna stock frozen. Saya bukan lah ibu yang supply melimpah ruah sampai kena invest deep freezer bagai. Tapi, saya pernah juga alami susu yang expired. Terpaksa buang ke tanah. Pilu, Pernah juga terjadi kes tak tutup rapat pintu freezer. Ya Allah.. masa tu tatau nak kata apa dah. Naseb la masa tu hormon masih tinggi (Rizq 5 bulan). Dapat kejar utk buat stock semula.

Banyak lagi lah cerita perihal bf nih.

Tapi, bagi saya ini lah anugerah terindah utk saya selepas kelahiran Rizq Iskandar.
Syukur Allah dengan nikmat tak terhingga ini.

Anak ini, walau tak membesar dengan debab sebagaimana anak orang lain, tapi saya bersyukur dia membesar dengan susu saya. 6 bulan exclusively (eh.. macam tak cukup sebulan. ahaha). 
Apa yg saya lihat, daya tahan badan Rizq mmg Alhamdulillah kuat. Walau kecik, tapi dia jarang terkena selsema, batuk dan demam. Biarpun berpanas, pernah kena hujan. Tiada demam selepas vaksin, tiada demam tumbuh gigi. Itu lah kelebihan susu ibu. 


Nanti lah, kalau ada masa kita cerita2 lagi.
Sekali lagi saya minta maaf kalau cerita ni mengguris hati mana2 pihak.
Takpe.

Sekali gagal bukan bermakna gagal utk selamanya.
Cuma, jangan cepat berputus asa.

Berikan yang terbaik utk anak kita.
Anugerah ini tidak ternilai utk saya. Anugerah ini telah terlalu lama saya nantikan.
Makanya, saya akan berusaha sedaya saya utk memberikan hanya yang terbaik.

Ikut kan, saya telah mendapat diploma dalam breastfeeding.
Sekarang, kurang lebih 10hari lagi utk mendapat Degree.
Moga dipermudahkan [susu makin sendu ni. Huhu. Tapi takpe. Doa. Doa]


Saya juga doakan agar rakan2 lain juga dipermudahkan urusan dalam menyusukan anak. Kalau tidak sekarang, kelak InsyaAllah, ada rezeki nya.



Edited :
Saya terlupa pula nak kreditkan penghargaan untuk grup page bfmembers.
Grup ini banyak membantu saya dalam penyeliaan ebm.
Dan juga membantu menaikkan semangat saya.
Dalam grup tu ada pelbagai latar belakang ibu2 yg mostly kuat semangatnya.
Terima kasih.
Dan Alhamdulillah saya bertemu grup tu.

My Precious Rizq III - Bersalin di UKMSC

[My Precious Rizq I]
[My Precious Rizq II]

Hehe.
Hari ni genap setahun Rizq Iskandar mengikut bulan Islam.
Setahun baru nak publish cerita ni.
Kena publish. Sbb ini adalah sejarah hidup :D

Minggu 38.
1 Jun 2016. Rabu.
Bersamaan 25 Syaaban 1437H (lagi 4 hari nak puasa).
Tarikh bersejarah.

Why elective ceaser?
Mesti semua orang akan tanya.
Atas nasihat gynea, dia kata go for ELCS. Kerana pernah buat laparoskopi utk cyst tahun 2013 dulu. Takut ada side effect kalau bersalin secara normal.
Dan pernah juga pergi check up di Hosp Tunku Azizah, Setapak. Jumpa Doc Zana. Dia kata memang kalau TTC'ian yg dah lama, mereka advise utk ELCS utk kurangkan risiko. Ini adalah Precious Pregnancy.

Jadi,
Setuju je lah.
Makanya, kita boleh pilih date.
Due date sebenar 16.6.16.
Tapi, bila dah ELCS, kami pilih 1.6.16. Memula doktor nak bagi 6.6.16. Kami takmo sbb itu 1st day puasa. Macam kelam kabut pula rasa (tapi, mmg kelam kabut juga lepas tu sbb 6.6.16 tu baby Rizq admitted HKL sbb jaundice. Huhu).

Pagi pagi dah gerak ke UKMSC.
Doc kata masuk OT jam 8.30.
Sampai je kaunter terus selesaikan semua urusan berkaitan wad apa semua, tup2 depa suruh masuk wad cepat2 sbb OT dah ready.
Hah!
Berdebar nya.
Masuk wad, tukar baju apa semua, nurse cucuk apa tu yg kat tangan tu. Dah la cucuk sebelah tak dapat, cucuk lagi sebelah. Aiyo.
Lepas tu dibawa turun. Dah la nurse macam tak cukup sbb ada patient lain juga ditolak. Last2 myDH tolak stretcher. Aih. Pening lah naik stretcher ni. 
Bilik OT memang guna bilik OT hospital PPUKM juga lah.
Cuma nya orang citer2, kalau kita patient PPUKM, ramai lah para doktor pelatih ni akan datang tanya2 kita. Tapi kalau kita ni patient dari tingkat 7 - UKMSC. Takde orang ganggu :)

Sampai tingkat 1, pakar bius datang.
Kenal kan diri dia, tanya itu ini. Tanya alergi apa apa ke.
Jam 9 masuk OT.
Kena bius half. 
Makanya sedar lah apa yg berlaku.

Oh ya. Oleh kerana ELCS, myDH boleh masuk bersama.
Dia pun tukar baju pakai cap apa semua macam doktor2 nak bedah tu jugak.
Hihi.
Doc suruh dia duduk kt bhgn kepala.
Jadi, dia nampak lah juga apa terjadi.
Doc tunjuk itu ini kat dia.
Sayangnya masa tu tak bwk phone pun nak rekod or ambik gmbr.
Rugi je. Entah la. Lupa. Kalau tak, mintak kebenaran kat doc kan. Hurm.

Perut digodek2. Boleh la nak tgk ikut lampu atas kepala tu.
Tapi, idak lah weh.
Ku tgk jam je.
Dalam 20 minit settle.
Jam 9.30 gitu baby keluar.
3.04kg.
Dia nangis ehek ehek gitu ja. Haha.

Pastu myDH terus azankan.
Alhamdulillah.. terima kasih Allah.

Fresh From Oven.
Ayahnya kata - keluar2 tgk muka sebeso pinggan.
Hehe.

Settle semua tu, rasa sejuk giler. Depa letakkan kat satu ruang. Selimutkan bagi panas. Ada rasa pening2 sket. Then lps tu ditolak ke atas semula. Oh, nurse letakkan baby kat sebelah masa naik tu. Tapi, masa nak ke lif nak naik atas tu kena lalu laluan orang ramai. So, orang tgk je lah kita ditolak.

Duduk di Wad Baldu.
Selesa amat lah weh. 
Ini lah yg ai perlukan. Sbb nak rasa duduk macam kt hotel. Sunyi, selesa, sejuk.
Orang boleh datang melawat bebila masa.
Husband boleh temankan waktu malam.
Mak tak larat jalan, jadi kena amik wheelchair. Bila amik wheelchair ni pun, myDH kata mudah ja sbb bagitahu nama nati dia akan keluar kita register kat UKMSC. So, derang pun takde hal nak bagi wheelchair walau bukan patient.
Nak balik pun, nurse tolak wheelchair and bawak turun bawah n tunggu sampai lah kereta yg ambik kita datang.
Kerana ini lah juga ai tak kesah pun bayar sket. Ai takde insurans yg boleh cover maternity ni. Memang semua paid by myself lah jawabnya
Ada orang kata "sakit bersalin sama je, bakpe nak bayar lebih2"
Sakit memang sama kak oii.. 
Tahap selesa tu tak sama kak. Ko try la tanya pengalaman orang bersalin kat HKL tu. Masa Rizq jaundice, aku memang sembang2 ngan ibu ibu lain. Haaa... dengar la citer derang yang bersalin kat HKL tu.
Dan kalau ada rezeki lagi lepas ni memang aku akan cari hosp private juga lah walau pun di hospital govt layak kelas pertama. Kelas pertama punnnn.. kau ingat available sentiasa ke. Penuh manjang lah. Kalau HKL tu kelas pertama, mmg bilik asing. Tapi bilik air share juga. Hiwhiwhiw.
Tapi lepas ni HKL dah ada FPP. Boleh consider juga lah since FPP pun macam pvte n bayar tak semahal pvte :)

Wad ni okay. Puas hati.
Makan tu.. tak berapa sangat lah. Tapi, boleh la. Lagipun orang pantang manade nak makan sgt kan.
Nurse pun okay. Kul 3 pagi ai tekan loceng pun derang dtg. Masa tu nak suruh dia ajar bf baby. Hihi.
Pepagi derang akan dtg kul 5pagi utk ambil baby dan mandikan.
Sampai kat kita dah siap lawa dah :)

Puding roti breakfast hari last nak balik tu.
My DH tido kat couch tu.



Keadaan bilik.

Bilik air

Selesa utk bf baby.
toiletries yang disediakan

Duduk di wad 2 malam.
Hari Jumaat tu doktor dah bagi balik. 
Cumanya baby kena check jaundice. Jadi, lewat sket keluar sbb nak tahu result. Baby macam ada jaundice tapi boleh keluar. Alhamdulillah.
Petang jumaat tu kami keluar dan status FB hari tu - "welcome home Rizq Iskandar"

Ini lah pengalaman bersalin di UKMSC. Total bil utk ELCS n wad 3 hari 2 malam adalah 7k (-+).
Oleh kerana elective ceaser, ai takde lah pengalaman mengerikan.
If emergency ceaser, yerp, mungkin agak ngeri kot.
Alhamdulillah semuanya okay.
Penjagaan ceaser pun okay je. Maybe sbb ada experience buat laps, so, boleh apply sket2.
So, lepas ni story berkaitan pengalaman di HKL pula sbb babyRizq kena jaundice sampai warded (T___T).

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign