Pages

25 April 2018

2 Years Old Boy Photo Shoot

Rizq dah nak turn 2 tak lama lagi.
So, jom kita carik idea apa props yang akan kita gunakan utk photo shoot tahun ni.
Last year, idea je ada di sini.
Tapi, yang jadi adalah begini.

Best gak studio photo shoot  ni.
Jadi, tahun ni mak Rizq decide untuk studio photo shoot lagi.
Tema dah ada sebenarnya.
Slot untuk photo shoot pun da booked.
So... tungguuuuuu...

Sekarang ni kita nak carik props dia ja.
Jom tengok!

Last year mak Rizq buat sendiri number 1.

Rasa memang nak beli lah blackboard kecik tu.
Huruf tu boleh order kat shopee ja.

Yang ni kang nak kena usung pulak segala keta dia.

Pegang 2 belon.


Atau nak senang beli no. 2 ni ja.
\
Saja letak gambar ni.
Smart kan. Mak suka.
Tapi, tak sesuai dengan cuaca negara kita
nak pakai camni. Huhu.

p/s : Dah lama juga tak buat outdoor photoshoot. Maybe nak buat masa 10th wedding anniversary nanti. Macam best jugak kan. Dapat buat kat tepi pantai ka, kat Cameron Highland ka. InsyaAllah. Boleh..boleh...

20 April 2018

Sayangi Gigi Anda

Berapa batang gigi susu?
20 batang!

Berapa batang gigi kekal?
32batang!

Kalau gigi kekal dah cabut, apa akan jadi?
Takde lah gigi sehingga akhir hayat.


Haaaaa....
For the 1st time ever ni.
Selepas berpuluh tahun tak cabut gigi.
Akhirnya mak Rizq pergi cabut gigi secara terpaksa rela.

Huwa....
Kesahnya dalam 3 mggu lepas memang ada rasa sakit gigi.
Tapi, lepas kumur air garam, lepas kumur2 dgn listerine bagai.
Takde dah rasa sakit.
Itu sakit tang gigi bawah.

Tup tup hari Selasa lepas, makan macam kacang2 tu - pastu rasa macam tergigit something.
Ingat kot ada apa menda.
Rasa gigi macam ada yg bergoyang.
Belah atas. Rasa macam 3 dari belakang.
Gigi geraham kecil kot namanya tu.


Heyyy.. ko dah kenapa gigi. Tetiba boleh pecah pulak.
Tgk takde darah apa.
Terus gi gosok gigi.

Pastu tanya kengkawan - depa kata memang ada kes gigi pecah.
Mak Rizq pun google - ya, mmg ada kes gigi pecah.
Kengkawan kata sbb kita dah pregnant and skrg ni pulak ku menyusu badan.
Kalsium tak cukup.

Kawan2 kata, kalau tak cabut ni, lagi lama lagi sakit.
Rata2 kawan mak Rizq memang semua pernah cabut gigi.
So, terus lah google klinik gigi mana yg terdekat.
Terjumpa paling dekat dgn rumah n tempat tu memang familiar. Memang area tu ada klinik tempat kiterang selalu pegi. Tp klinik ni bhgn atas. Pastu dia tutup malam. Okay lah. Terus call. Dia kata bleh walk in.

Jadi, ptg tu, lps abis kerja, amik Rizq, terus pi klinik tu.
Kata nak cabut ja. Nurse tanya - sakit dak. Kata takde. Okay lah. Boleh cabut. Isi borang apa semua, tunggu lah kejap. Nervous juga woi sbb mcm tetiba ja. Takde persediaan apa pun ni. Balik kerja terus datang. Adoi.
Tak lama tunggu - terus nama dipanggil.

Dentist tanya apa masalah. Bagitahu gigi goyang.
Pastu dia kata dia nak check dulu.
"Takde tampalan" katanya.
Yup. Mak Rizq memang tak pernah tampal gigi seumur hidup.
Memang gigi mak Rizq takde prob dari kecik, tapi tu lah. Tak pernah nak check gigi ke apa ke. 
Pastu dentist kata meh kita buat scaling dulu. 
Ayuh lah. Mak pun dah lama nak buat scaling ni, tapi tertangguh2.
So, lps scaling baru lah bermula adegan menggodak gigi mak Rizq.
Phew.
Dia bius. Memang tak rasa sakit apa.
Tapi, rasa seksa betul nak menggodak gigi tu.
Tahu saja lah. Gigi dah berakar umbi kan.
Lama gak rasa nya dentist nak cabut semua tu.

Dah settle, keluar dari bilik tu, dak Rizq pandang mak dia cam pelik ja.
Agaknya dia pikir awat muka mak aku lain ni. Pastu dgn gigit kapas lagi lah.
Haha. Seyes, jadi bengkak muka je rasa. Senget abis muka bila kena bius tu.
Dapat ubat n kapas utk selit pada gigi.
Ubat tu, ubat tahan sakit ja. Dentist bagi PCM since mak Rizq kabo still breastfeeding. Oh. Dapat MC gak satu hari.

Balik rumah - darah still keluar.
Patut kapas tu kena sendalkan pada tempat cabut tu kuat sket.
Bila bius dah habis kesannya, macam ada sakit.
Ayah Rizq kata pi amik ice pack tu.
A ah. Iye tak ye. Memang berguna sgt ice pack ni.
Ice pack ni ice pack utk susu Rizq kalau bawa ke pengasuh. Ada dalam 4 pack. Okay lah. Apa2 hal, Rizq demam ke, memang amik ice pack ni ja.

Tak sakit. Tapi darah still banyak keluar. Macam tak berenti.
Mak Rizq mula lah macam kalut. Kena pi emergency ke cemna ni.
Haha.
Baca surah Al-Masad tu berulang2 sambil pegang pipi.
Last2 tertidur.

Bangun pagi tu, takde dah darah keluar.
Tapi, bila hembus hingus, segedebuk darah keluar skali.
Maybe dia naik ke hidung.
Naseb la memang selsema. So, darah tu keluar skali lah masa hembus hingus. Kalau tak selsema, mau bertakung plak darah dalam hidung. Eh. Takut.

Mak serik dah ni. Takmo lagi berulang gigi kena cabut.
Opah Rizq tu, dah umo 70 lebih pun still gigi semua elok.
Ada satu la kot dah cabut. Tu pun sbb sakit. Lain semua kukuh.
Anak 5 orang - tak minum susu - pun elok rilek ja.
Awat mak Rizq pulak jadi cemni.
Sedihnya la hai rasa.

Tapi, klinik gigi tu memang best.
Dentist baik. Nurse pun okay. Dentist muda. Perempuan. Baik je. Sikit2 maaf ya puan, pastu cakap pun lembut juga. Ailoike :D
Keadaan klinik pun okay. Dah la masa tu ramai plak bawak anak2. Dah rupa macam taska pun ada. Rizq siap main dengan bebudak yg ada kat situ.
Nanti bila dah habis masa nak bayar, dia bagi evaluation form. Suh evaluate doktor n klinik. Tak boleh fikir dah nak tulis apa masa tu. Fikir nak balik ja. Mak komen "doktor mesra pesakit"
Kuikuikui.
Pastu, esuknya depa ada call kita balik untuk follow up. Sebenarnya masa depa call tu, mak tak pick up. 2x tau depa call. No tak kenal. Memang mak tak pick up lah. Pastu baru tingat, eh, klinik tu kot. Tu tgk balik no kt web, mmg no klinik tu (depa anak no hp). Mak Rizq call lah balik. Nurse kot yg pick up - dia cuma nak tnya if ada apa2 masalah tak. If ada apa2 datang balik klinik katanya. Whoaa.. bagus betul service depa ni. Ni yg mak makin rasa suka nak pegi klinik gigi. Haha.

Masa kiterang sampai tak berapa ramai.
Tapi, bila aku keluar tgk fuh.. ramai tgh duk tunggu.
Ini maknanya klinik ni okay.
Baik lah. Lepas ni nak jadi regular customer klinik ni jugak lah.
6 bulan skali mesti nak pergi check gigi. Dan buat scaling.
Lps ni dalam bulan 10 atau sblm cuti sekolah nak pergi lagi.
Takmo dah cuai lagi.

Utk Rizq pulak, memang mak dah siap siaga.
Sekarang ni dia dah 2x check gigi.
Patut kena pi lagi ni. Bulan ni gak kena pegi ni utk check gigi.
Mak taknak jadi macam mak ni.
Sekarang gigi dak Rizq elok cantik ja.
Memang mak nak jaga bebetui.

Info : Mak Rizq pergi Klinik Pergigian Rohaya . Klik lah link mak bagi tu. Dia ada 2 branch. 
Okay sangat klinik gigi ni. Fully recommend.
Tapi, sebenarnya klinik ni dekat juga dengan klinik gigi kerajaan. Klinik gigi kerajaan ni tempat dak Rizq check gigi dia. Dia takpe gi gomen. Mak pergi private. Sbb mak takut. Haha.
Oh. Total mak kena RM250 (scaling - RM120, cabut gigi - RM120, ubat - RM10).

Pesta Buku 2018 - PWTC

Yey! Pesta buku datang lagi.

Setiap tahun dari tahun 2000 kot, tanpa gagal mak Rizq gi pesta buku ni.
Kecuali masa tahun 2016. Masa tu memang lah pregnant pun. Pulak tu depa pi buat kat Maeps sanun. Memang tidak lah nak pergi.

Last year pegi. Sbb dah buat kat pwtc semula.
Bawak dak Rizq.
Tapi masa tu okay lah lagi sbb dia duk elok je dalam gendongan (baby wearing).
Sekarang kau try tgk.
Mau dia menyusup2 entah ke mana2 nanti.
Ayah Rizq kata tak payah la.. awak gi je ngan Puspanita.

A ah kan.
Sebagai AJK Puspanita, mak Rizq pun w.app kt grup puspanita, suggest utk buat rombongan che kiah ke Pesta Buku. Hew..hew...
Hai. Lama lah sangat rasanya tak membaca novel.
Beli - tapi tak baca.
Tapi, tetap rasa nak beli.
Kalau pergi nak beli buku apa eh?
Hehe.
Tak fikir lagi. 
Tapi, memang kena pegi.
Bau buku tu satu ketenangan tau.
Best nya!

19 April 2018

Bila Si Kecik Tak Tahan Panas

Ada anak kecik ni, keperluan dan keselesaan anak jadi keutamaan kita.
Seharusnya lah kan.
Walau ada kak bawang akan kata - tak payah diajar budak2 ni selesa2 sgt. Nanti jadi mengada-ngada.

Biar laaa...
Lantak laaa.....

Ala. Semua budak pun tak tahan panas, kan?
Jangan kata budak. Kita yang tua ni pun camtu.
Ada orang yg ingat anak dia je jenis tak tahan panas. Sensitif.
Padahal semua budak pun camtu.
Ada yang kata, anak dia kena selalu tak pakai baju. Sbb tak tahan panas. Sensitif.

Ha. Mak Rizq agak konservatif sket bab anak tak pakai baju ni.
Mak orang lain, mak tak kesah.
Tapi, utk anak mak - mak tak suka anak mak berlenggeng.
Ko panas lah cemna pun, mesti ada baju.
At least, baju lubang2 atau singlet.
Biasa, kita standby singlet lah kalau gi jejalan tu.
Berlenggeng is big no no no. Biar pun kat rumah.
One more time - utk anak orang lain - mak tak kesah. Ini mak kata, anak mak.
So, no offence okeh.

Okeh.
Back to the story.

Yup. Memang kami buka aircond masa tidur. Setiap hari.
Eh. Menda dah ada kot. Buat apa pasang kalo tak digunakan. Kan?
Sebab utk keselesaan.
Memang lah jadi masalah bila pergi tempat takde aircond.
Contoh nya - balik kampung. Pergi hotel tu takde problem lah kan.
Tapi, takde hal.
Sekarang memacam alat ada.

Beli aje lah.
In this case, kami beli portable air-cooler.
Yg kecik comel ja.
Senang nak usung masuk dalam keta.


Balik kampung tu ari guna ni lah.
Jadik lah. Dapat lah sejuk sesket.
Meragam juga si kecik tu sket2.
Tapi, boleh la dari takde langsung.
Dia bagi 2 ice pack. Bekukan je ice pack tu, pastu masuk dalam bekas bawah tu. Masuk air. Nanti keluar lah haba sejukkkk je. Best :D
Kita bukan lah ajar. Tapi zaman sekarang, menda2 camtu pun dah jadi keperluan.
Atau setidak-tidaknya - untuk keselesaan.

12 April 2018

Tak Check Up Anak Di KKIA

Kalau saya taknak check anak di KKIA, boleh tak?
Bagaimana prosedur nya?
Di mana tempatnya?

Okay, lemme share with you mommy, my experience yang tak check up anak di KKIA.

Rizq Iskandar dilahirkan di UKMSC. UKMSC ni private specialist under PPUKM. Sebenarnya menggunakan OT/labour room sama je dgn patient PPUKM. Tp, itu je yg kita share. Lelain semua di tingkat 7. 
So, Rizq dapat juga buku rekod baby.



Sama isi kandungan nya macam buku rekod KKM punya.
Cuma, ada sedikit lain dari segi kaler camtu lah.
Rizq lahir tahun 2016, jadi imunisasi dia ikut jadual ni.


Utk imunisasi pertama selepas lahir mesti lah dapat kat hospital dia lahir (Rizq under paed UKMSC).  Selepas tu, Rizq ambik di KK.

Tapi, setelah umur 2 bulan, kami mak ayah Rizq ambil keputusan utk discaj Rizq dari routinely check up di KKIA, dan tukar ke UKMSC.
Antara sebabnya adalah - kami nak terus berjumpa paed. Bukan lah kata KK tu tak bagus. Tak. Bukan mcm tu. KK sangat bagus.
Selainnya; utk keselesaan kami anak beranak (bukan part menunggu ya. Menunggu tu, kat private pun kena tunggu gak. Selesa tu dari segi tempat, nak parking dan lelain. Kalau ko tahu cemna gaya KK area kami tu, mmg tobat lahum jugak lah. Tahu saja lah. KK ni kita kan tak blh nak tukar2 sesuka hati. Memang kena pergi area kita tinggal tu jugak. KK tempat kiterang tu - Allah je lah yang tahu cemana rupanya. Kami pun tak tahu cemana lah depa buleh terfikir nak bukak KK dalam bangunan, yang bawahnya ada pasar basah dan kawasan sekitar yang sgt padat).

Prosedur : Nak stop check up di KKIA, senang je. Just gitau je nurse tu kita nak continue check up di tempat lain. Nanti dia akan tulis di buku rekod baby tu. Tapi, satu lagi salinan buku, akan dipegang oleh KKIA. In case ada apa2, file kita dah ada lah kiranya.

So, start 3 bulan kami refer di UKMSC. Under paed. Prof Rahmah.
And kami start ambik vaksin pneumococcal (prevenar) juga kt situ.
Tapi, masa Rizq umur 7 bulan, tup tup kontrak Prof Rahmah dah tak sambung.
So, da tak boleh continue situ since paed situ tak ramai. Ada 2 je. Bila Prof Rahmah tu takde, yg sorang lagi Paed pun da ramai patient. Tak dpt nak selit (masuk balik web UKMSC tu, nampak ada je nama Prof Rahmah - tatau lah kot dia da tak buat utk appmt check up biasa pediatric ni)

Jadi, mak Rizq list out lah mana hospital yg boleh continue utk check up Rizq ni.
Kena pergi KK balik ke? (kalau boleh taknak lah kan)
Antara hosp yang mak list kan - Columbia Setapak, KPJ Tawakal, Hosp Pusrawi dan satu lagi - Prince Court (PCMC). Prince Court mmg tak berani sebenarnya. Sbb tau je lah, nama pun prince court, kan. Tapi kami consider sbb hosp tu sebelah office kiterang. Jalan kaki pun boleh. Kalau dari rumah pun, tak jauh. If ada apa2, senang (dan memang - waktu Rizq admit situ masa kena hfmd tu - memang mudah lah jadinya urusan). One more - memang pcmc ni hospital panel utk insurans office kami.
Try up kat FB, ada sorang kawan recommend paed di PCMC. Katanya paed tu bagus. Melayu - lelaki. So, fikir punya fikir - boleh lah PCMC. 
Terus buat appoinment.

Prosedur : biasa hosp private derang akan suruh pilih sesiap paed mana kita nak. So, bleh tanya kengkawan, kot derang tahu doktor mana yang biasa/recommend. Kalau takde, boleh je masuk web hospital tu then pilih je lah doktor mana ikut instinct kita sebagai mak mak. Haha. Bila dah ada doc, call lah untuk appointment.

Bermula Feb 2017, Rizq check up di PCMC.
Under Doc Feizel.
Yes. Memang paed yang sangat baik. Dan teliti.
Alhamdulillah. 
Kami settle kan 2 lagi dos pneumococcal di PCMC di samping vaksin2 wajib. Bayaran - self pay lah tentunya kan. Cuma, untuk vaksin wajib by KKM - insurans office kami cover. Yang itu je lah dia cover, lelain idak. 

Sehingga sekarang Rizq mmg check up di situ lah. 
Kalau ikut KKM da settle pun dah imunisasi dia.
Masa tu ari, ada yg kata KKIA bagi booster last masa umur 2 tahun.
Tapi, Rizq da dapat masa umur dia 18 bulan (1tahun 6 bulan) - sepatut memang masa 18 bulan. Tp masa tu katanya KKM takde stok/bajet utk vaksin booster tu masa tu.
Bila Rizq kena HFMD tu ari, memang kami terus rush ke emergency situ je lah. Senang. Rekod pun memang dah ada. Insurance utk in-patient pun memang dicover. Jadi, pilihan yang tepat bila kami mulakan check up Rizq di situ. Bila ada appoinment semula lps discaj tu, kita boleh mintak nak appointment dengan paed kita tu je. Mudah, kan?

Oleh itu, utk mommies sekeliannya, kalau memilih untuk taknak check up anak di KKIA, mommies pilih lah utk check up di hospital private. Please don't go klinik swasta biasa yang ada GP biasa tu. GP dia bukan paed yang mmg bleh keep on track development anak-anak. Kalau klinik pakar kanak-kanak, itu mungkin okay.
Biasa, mmg hosp pvte ni tak ikut pun buku rekod. Tp derang ada buku sendiri. Dan segala rekod ada dalam sistem.
Kalau pergi klinik swasta biasa, if anak ada prob, lambat sket lah nak refer sana sini.
Tapi, kalau kat hospital swasta, derang bleh terus refer pada pakar2 berkaitan.
Contoh macam Rizq tu ari - dia lambat jalan - so, genap2 umur 18 bulan tu, lepas check up, terus paed refer utk buat fisio. Minggu tu jugak lah therapist call untuk appointment. 2 kali je sesi fisio, Alhamdulillah Rizq da blh jalan. Senang. Sbb hospital semua dah ada kt situ.

Okay.
Boleh faham dah sekarang kan.
Maknanya - okay je kalau tak pergi KKIA.
Tapi, sebaiknya pergi lah ke hospital private untuk pemantauan oleh pakar kanak-kanak.
GP ni dia boleh inject ja. Sbb tu orang selalu kata, depa tak timbang, tak tgk apa pun. 
Sbb klinik swasta ni ramai lagi patient lelain depa nak entertain.
But, the choice is yours.
Again saya tekankan - saya tak kata KKIA tak bagus ya. Sy tak teruskan check up di KKIA bukan sbb tak bagus. Perkhidmatan KKM memang dah terbaik.
Tapi, tak salah kalau kita ada rezeki lebih utk pergi ke tempat yang lebih selesa.

5 April 2018

#menukaptenRizq : Nugget Ayam Homemade

Memang terasa cam "wow! mak berjaya buat nugget ayam"

 *Pom..pom.. keluar belon segala macam kat FB tu*

Kan skrg ni ramai je orang viral segala mak neka boleh homemade.
Be it nugget ka, sosej ka, mayonis ka sos cili ka.
Cuma tu lah.
Rajin tak rajin nak buat ja.
Plan nak buat nugget ayam ni memang udah lama.
Beli isi ayam, tak jadi.
Beli, tak jadi.
Tak jadi, beli.

Tak boleh jadi nih. Kena buat gak.
So, lets try.
Mak carik resepi paling simple. Yang mmg bahan ada kat umah.
Cuma, bekas pengukus takdak.
Yang tu kena pi carik lelaju kat DIY.

Ini resepi yang mak guna.
Mak jumpa kat grup mak mak memasak utk anak tu.
So, if owner dia nampak ni, mak kreditkan utk dia.
Tapi, mak ada alterkan ikut kesesuaian anak bujang mak sorang tu :)

Resepi ini sesuai untuk anak yg dah pandai makan finger food dan dah ada gigi tentunya (paling baik dah 1 tahun ke atas lah).

Ini kejadian tgh tunggu dia sejuk.

Nuget ayam homemade.

Bahan-bahan
Isi ayam (dalam 500gm camtu)
Bawang putih (diketuk dan dicincang halus)
Brokoli, Carrot, cauliflower (potong halus-halus. Sayur ni terpulang lah nak letak sayur apa).
Serbuk lada hitam (if suka, mak tak letak sbb mak tk penah intro Rizq lada hitam)
Sesudu besar tepung ubi.
Sesudu besar tepung jagung.
Cheese (kalau suka).
Daun sup.
Sedikit garam bukit.

Cara-cara:
Blend isi ayam bersama bawang putih yang telah dicincang.
Gaulkan isi ayam yang telah diblend dengan tepung ubi dan tepung jagung.
Masukkan semua bahan lain (sayur, lada hitam, daun sup, garam).

Gaul sebati.
Masukkan dalam bekas. Mampatkan.

Tabur cheese.
Masukkan dalam pengukus.
Kukus dalam 10-15 minit.
Bila dah masak, sejukkan seketika dan potong ikut selera kita.
Buat lah memanjang ke petak ke.
Boleh terus dimakan sbb da masak dah.
Atau boleh masuk dalam peti ais untuk jadikan stok.
Gorengkan je bila nak makan.
Atau nak rangup - celup dengan telur, then golek atas breadcrumb.
Sebijik sama rasa nugget yg kita beli.

Yang ni mak tak buat stok frozen.
Mak letak dalam chiller saja. Utk tahan dalam 3 hari.
Dalam setgh kg isi ayam ni dapat la dalam 30bijik nugget.
Mak ayah Rizq pun suka makan.
Sedap weh. Isi padat. Dan dah tentunya tanpa bahan pengawet, dan juga kandungannnya memang kita tahu. Serius sedap.
Try lah buat.

Tak perlu dah beli nugget kt luar tu.
Apa tah lagi beli yg kat pasar malam ke taman ke.
Selagi boleh elak, kita elak.
Dulu ye kita tak tahu dan takde ilmu.
Sekarang dah tahu - so, better lah kita carik yang terbaik. Apatah lagi utk anak, kan?
Stok kami dah abis.
Minggu ni nak buat lagi.
Sedap. Dap.

3 April 2018

Cek Dari NuffNang

Macam kakak up dekat status FB kakak semalam - its been loooonggg time kakak tak claim cheque dari NN nih.
Dah dkt 3 tahun kot nya.
Kumpul 3 tahun baru bleh claim.
Haha.
Dan macam kakak cakap juga, kakak bukan lah advert blogger yang tetiap bulan duit masuk macam gaji tu.
Ni kira macam bonus yg kakak dapat sesambil kakak meneruskan minat kakak untuk menulis.
Dia cam - tulis tulis dapat duit. Gitew.
Takde kena ikut job spec, takde kena kerahan tenaga.
Kira okay lah kan. Siapa nak bagi. Walau makan tahun baru dapat ratus2 gitu. Heee.


Nak menulis ni kena ada etika.
Orang belajar dari Diploma sampai Degree (master n PHD pun ada) untuk dapat title journalist ni. Kalau kat UiTM depa ni under MassCom.
Course journalism namanya.
Walau kita ni takde pengiktirafan untuk menjadi journalist secara formal, bole je kita nak menulis.

Tapi tu lah, etika menulis kena jaga.
Contohnya, jangan ada unsur2 defamation, slander (ini kakak tau lah sesket masa kakak amik subject Law dulu - kakak mmg minat law ya. Semua subject law kakak paling minima A. Cea.. siap mention minima tu. Haha). Susah kita kalau da termasuk dalam defamation bagai ni. Sbb menda ni ada akta. Bila ada akta memang boleh dibawa ke peringkat yang kita pun taknak terjebak.
Itu dari segi teori lah.

Kalau dari segi lain pula - menda basic. Jangan sakit kan hati orang, jangan nak cynical, jangan pura pura menulis lepas tu cakap eh, kenapa kau terasa, aku tak cakap pasal kau pun. Kalau boleh.. seboleh boleh nya jangan lah nak buat ada yg terasa. Cukup. Simple.
Sbb apa, kalau ada yg terasa, walau penulisan tu bukan utk orang tu pun - tapi orang tu dah berbekas di hati dia - susah weh. Di bawa sampai lah kita dinilai "di sana" esuk. Tak kira lah menulis kat blog ka, FB ka, IG ka. Memana lah yang orang boleh baca.
Menulis berdegar2 macam orang lain takde perasaan, tak reti nak jaga hati orang. Tak puas hati je terus tulis 
Tup tup esuk lusa kita termeninggal. Ah, sudah, langsung tak boleh minta maaf kat orang tu. Tak takut ke? Kakak takut weh. Orang memang boleh memaafkan, tapi parut pada hati orang tu, sukar tau orang nak lupakan. (Eh, kakak pun selalu juga tak puas hati dengan kakwang. Tp depa tu memang kakwang sgt pun).

Kita ni, tak perlu lah rasa rengsa dengan apa orang buat.
Let it be je. Boleh?
Once, kakak pun mengaku, ada penulisan kakak yang harsh. Tapi tu dulu.
Sekarang kakak dah malas nak berkait dan mengaitkan diri dengan orang lain dah.
Sekarang ni konsep blog kakak - pasal life kakak. Dan sedikit perkongsian maklumat.
Diharap dapat memberi manfaat pada orang yang membaca nya.
Setakat ni, Alhamdulillah, kakak dapat juga membantu orang yang memerlukan.
Mereka baca, mereka emel kakak, then kakak cuba bantu.
Alhamdulillah. Selesai masalah mereka.
Stranger. Yang tak pernah kenal pun.
Yang tu kakak share info dari bidang kerja kakak lah. Bidang HR sektor Government.
Kalau bab TTC - tu memang hasrat kakak nak open bab TTC ni.
Tapi, kat blog ni kurang sket pasal cerita TTC. Tapi, memang paling ramai emel kakak memang pasal TTC.

Apa pun, kita dah kertu ni, buat lah sesuatu yang memberi manfaat kepada manusia lain.
Sampai kan lah kebaikan - walau dengan satu ayat.
Buat dengan ikhlas dan niatkan pahala yang berpanjangan untuk diri kita dan keluarga kita.
InsyaAllah.


2 April 2018

#kaptenRizqkeSabah : Pulang Mari lah Pulang

Day 5 
4 Disember 2017.

Hari terakhir untuk family trip di Sabah.
Phew.
5 hari 4 malam.
Puas lah ke sana ke mari.
Pengalaman travel wif si kecik yang berusia 18 bulan (1 tahun setgh).
U know what, infant who is direct feeding; is less cranky while travelling.
Itu fakta yang saya dapat untuk anak saya - Rizq Iskandar.
Kita pun takde la nak susahkan orang utk berenti kt memana untuk top up air panas ka, nak buat susu ka, nak usung beg susu apa semua. 
Cukup masa - bagi kan ja.
Merengek ngantuk - bagi kan ja.

Rizq tido lama dalam van masa nak pergi Kudat tu.
Jauh tu kalo ikut kan perjalanannya. Tp sebab dia tido je - takde hal. Terbangun pun, bagi kan je nenen, tido balik. Hehe.
Alhamdulillah lah sangat rasanya.
Senang. Mudah.

Okay. Berbalik pada cerita Sabah.
Last day.
Flight kami petang. Dalam kul 5 lebih.
Sebab ingat boleh la jalan2 dulu ke apa sebelum tu.
Abgnyah n famili amik flight lain.
Dia balik dulu.

Kami ajak driver tu jejalan lagi.
Kalo ikutkan dia hanya pick up kiterang kat homestay and then hantar terus ke airport.
Tapi, dia kata takpe lah. Boleh la bawak pusing2 KK jap.






Menjelang tghari tu dak Rizq macam dah flat.
Dia dah moody.
Maybe sbb penat dah agaknya 5 hari di usung ke hulu ke hilir.
So, cakap dgn driver - takpe..kiterang nak pergi airport ja terus.
Masa tu baru kul 1 camtu.
Ada lebih kurang 4 jam lagi.
Kematu bontot dok kat airport tu.
Tapi dak Rizq takde la dia meragam ke apa. Okay je dia suruh kita pimpin dia kt situ. Atau dukung dia (masa ni dia tak bleh jln sendiri lagi).
Dah la before tu flight AA ada yg delay.
Kiterang pun macam delay gak. Tp takde la delay lama sgt.
And then, sbb kita premium hot seat, takde la rasa rungsing dgn orang lain yg tak sesabau nak  naik flight.
Thats why ai tell yu, if uols ada anak kecik, better lah amik hot seat premium yg dok depan skali tu. Takde merungsing. Makan pun dapat awal kalo kita dah booked sesiap makanan.

Sampai KL dalam kul 8 lebih.
Ding dong begitu begini sampai rumah kul 11 malam.
Fuh.
Cumanya, silap sket kiterang lah.
Ada anak kecik ni much better amik flight pagi.
In case delay ke apa anak masih cergas.
Pastu dia pun tak penat.

If travel lebih dari 3 hari - jangan lah nak plan apa2 utk  hari terakhir before balik. Anak dah penat. Balik je pepagi.
Kalau rasa tak puas nak jalan - habiskan sehari sebelum tu.

Hari last tak perlu dah. Peruntukan hanya untuk pergi airport dan balik.
Itu pengajaran untuk kami yg 1st time travel with infant ni.
Lepas ni tau dah lah.

Settle dah family trip tahun 2017.
Tahun 2018 tatau lagi ke mana sbb ada 2 orang anak saudara yang amik SPM.
Jadinya, kena tggu depa abis SPM la kot.
Tapi, takdak plan lagi nak kemana.
Rehat dulu lah kot since kiterang ada plan lain before cuti sekolah tu.
Moga moga menjadi lah :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign