Pages

13 June 2019

Celebrate Birthday Rizq Iskandar (V1)

Rizq da masuk 3 tahun.
Tapi, belum pernah buat majlis sambutan birthday dia besar besaran.
Sbb birthday dia semua jatuh pada bulan puasa.
Kalau nak buat makan2 lepas puasa yakni masa raya, rasa macam crowded je kan. Pastu cam ramai je buat open house jugak.
Tapi, tgk la thn depan ke cemana.
Sbb tahun depan, masa tu dah raya rasanya birthday dia.

So, ini version 1 punya birthday celebration dia.
Haha.
1hb tu pergi makan-makan.
Berbuka puasa kat luar.
Semestinya mak Rizq lah yang memilih tempat, kan?
Pilihan kami adalah Shell Out.

Shell Out yang mmg ori Shell Out.
Sbb memula macam nak makan kat kedai2 yg ada buat shell out.
Lepas tu cam rasa, ni mesti tak berapa nak shell out. Terbayang nanti ketam dia yg kurus kering. Atau udang sebesar jari kelingking ja. Pastu harga mesti tahap shell out sebenar.
Dari itu, better makan Shell Out betul trus.
Dulu selalu nak try. Tgk orang pakai apron shell out tu cam best nya. Bila nak dpt makan nih.
Masa tu kan ada area Damansara ke mana ntah.
Kiterang kalau area2 tu mmg tak kuasa. Malas. Weols not hipstur to lepak2 Damansara. Haha. 
Bukan lah.. tempat2 situ kan macam susah parking lah. Pastu jalan nak pergi pun macam belok2, last2 kang sesat. Malas.

So, adik office ni kata "kekda, pi lah Shell Out kat Desa Pandan"
Owh. Ada eh?
Tgk web dia [shell out]
Oooo.. dah byk dah skrg rupanya. Ada 5 dah.
Salah satu yg senang nak pergi dan dekat ngan weols - Desa Pandan.
Terus suh ayah Rizq booking.
Masa bulan puasa ni ada menu khas utk iftar.
So, amik yang tu.
Yang ni utk 2 orang


Sedap dia buat nasik kerabu tu.
Dak Rizq?
Tahu lah dia. Mana reti duduk diam.
Dia tgk orang sebuk mengetuk, dia pun ketung ketang ketok meja.
Terpaksa pulak bagi kaki2 ketam tu kat dia utk ketuk (T____T)
Sabau banyak lah ini budak tau.

Mari lah layan gambau birthday boy nih.
Shell Out Desa Pandan ni dkt bangunan G-Village.
Ada memacam kedai juga situ.
Byk kedai makan.
Baskin Robbins pun ada. So, dah order apa nak makan, jalan2 area situ, masuk BR jap, bagi birthday boy makan aiskrim dulu.



Sedap.
Puas hati.
Ketam isi banyak.
Kuah2 dia pun sedap.
Tapi set ni takde air. Air sila beli lain.
Selain amik set tu, kami amik sweet potato fries jugak.
Pun sedap jugak.



Mana mau duduk dia.
Naseb dia dapat hammer utk jd toys dia.
Gambar ni dia tgk ketuk lah tu.

Birthday boy dan emaknya.
Apsal tah lengan tu nampak cam batang pinang je.
Gemok dah la tu gamaknya :D

Akhirnya dapat juga pakai apron "Life is too short to be serious, let's eat"
Kih kih kih.
Tapi, serious la puas hati.
Pasti repeat!

4 June 2019

Selamat Hari Raya; Syawal 1440H

Selamat Hari Raya semua.
Kita terus jawab soalan2 cliche lah ya. Haha.

Raya kt mana tahun ni?
- Perak
(sbb swap dgn raya haji. Suppose tahun ni turn mentua tapi raya haji kami sefamili, InsyaAllah, nak buat korban di PJ, maka kita swap)

Start bila cuti?
Jumaat lepas raya tu.

Lama ke cuti?
Lama la jugak. Masih kerja sampai Selasa. Then cuti Jumaat, Isnin n Selasa.
Sbb kami taknak saing dgn parents yg ada anak sekolah.
Mula nya plan nak balik hari Isnin supaya buleh la rest kt KL dulu.
Sekali nya deme start sekolah hari Selasa yer.

Ate nya.. 

Baju raya kaler apa?
Purple.

Tema kami satu dept.
Heee... hee.. memang pakat dari awal tau.
Supaya nanti masa jamuan raya, dept kami sedondon je.
Tema pilihan kaklong kawasan lah. Haha.
Takde lah. Sesama pilih. Kakak okay je kalau kaler lain.
Derang yg setuju nak kaler purple.
Memang kakak pun tema purple.

So, itu lah soalan2 cliche, kan?
Semoga selamat semua pergi dan balik ke kampung halaman tercinta.

3 June 2019

Kuih Raya Guna Air Fryer

Wah, gitew...
Utk julung kali nya, setelah berumur 40 tahun, achievement buat cookies raya unlocked!
Kah kah kah.
Tak pernah oii.. diulangi, tak pernah buat sebarang cookies utk raya.
Ada takde pun, join buat dgn kak ipar.
Tapi kali ni ai buat sendiri.
Tu yang cam ter ciwi di merata tempat.
Sana up gambar kuih, sini up gambar kuih.
Maaf la kalau ada yg annoying.
Tapi..tapi..tapi..
Kot la ada annoy tgk orang post buat kuih raya, cuba la check, ada masalah hati kot. Takkan lah orang post buat kuih raya pun rasa annoy. Kalau annoy juga, elok lah bawak2 tutup je media sosial yang ada.

Okay, makRizq buat 3 jenis cookies.
Cornflakes madu, choc chip, dan juga biskut kacang florentine.
Semua yang senang sap sap soi.
Dulu semua tu pernah order (eh, kecuali cornflakes).
Sekarang no more lah.

Mak Rizq takde oven. Tak pernah ada. Teringin juga nak beli, tapi bila fikir2 balik macam nyemak rumah. So, takde.
Air fryer ni pulak. Memang lama dah aim. Nak taknak gitu. Tgk go shop macam nak. Tp still tak beli. Alhamdulillah, beli induction cooker baru tu ari, dapat free air fryer gini.
Besar ni. 10liter punya. Buat ayam golek pun boleh. Dia memang ada aksesori utk ayam tu bergolek2. Buat kek pun ada dia punya cage. Jadi, memang takde prob kalau nak buat biskut2 simple ni :)

Lps tu mak Rizq join grup Air Fryer kat FB, maka terhasil lah cookies2 ini.
Memula rasmi dengan cornflakes madu.


Yang ni sbb macam takut2 lagi nak guna kan. Dia tak berapa kental pulak.
Tak berapa melekat.
Lps tu mcm berminyak. Mungkin butter terlebih.
AF ni konsep dia kan tarik semua minyak, so, dia akan keluar minyak.
Abis cup jadi macam oily.
Tapi rasa okay ja.

Kedua, mak Rizq buat choc chip.

Nak buat ni berdebar giler entah macamana.
Haha. 
Sebab tak pernah nak buat kuih raya kan. Nak tahu sangat hasil kejadian dia tu cemna.
Tengok2, Alhamdulillah... jadi.
Suka dia tatau nak kata lah.

Ketiga, biskut kekacang atau florentine.


Yang ni mak Rizq buat siang. Tapi jaga2 juga kalau buat siang. Dia punya tepung tu akan mencair dan mula berketul2. Better buat malam. Sejuk sket kan.
Tapi yg ni tak risau manis ka keras ketung ka apa ka.
Sebab tepung tu dah bergaul semua.
Ini terpaling tersenang.
Kenapa la sedari dulu taknak buat. Haha.
Dulu tgk ada yg buat guna magic pan pun.

Jadik lah 3 ni dulu.
Kalau kt grup tu memacam depa buat. Depa guna AF jenis tarik2 tu ja. Pun boleh. Tapi jenis tu kecik sket la kan. Macam Russel Taylor tu 3.8l. Nanti nak bubuh cookies tu pun sket2 ja.
Kuih tat pun boleh guna AF.
Kacang salut pun buleh.
Sarang semut.

Tapi, makRizq tak gigih lagi lah.
Tunggu lah nenanti pulak.

Utk semua resepi ni, nanti lps raya mak Rizq up.
Eceh.
Macam kan ada orang hirau siap nak tepek resepi.
Hehe.
Mana lah tau, ada orang google "resepi kuih raya guna air fryer" atau google "resepi choc chip guna air fryer" ha.... giteww...

1 June 2019

Happy 3rd Birthday, Rizq Iskandar

1st June 2019
Happy 3rd Birthday, Son.


Moga menjadi anak yang soleh, anak yang bijak, anak yang menyenangkan hati semua orang.
Ibu, Ayah love you so much, to the moon and back.
Awak kurniaan Allah paling istimewa untuk kami.


25weeks dalam perut 

Beberapa jam selepas dilahirkan

Genap 1 tahun

Photoshoot 1 tahun :)

1st birthday.
Hari raya 2017 di rumah opah.

2nd birthday at Rumah Uwan, PJ
Majlis berbuka puasa famili




Photoshoot 2 tahun.


Utk 3 tahun, belum photoshoot.
Maybe nak ambik outdoor pula sbb dah 2 tahun buat indoor photoshoot.
Baju semua dah ready.
Heee.. Tahu je lah mak Rizq ni kan.
Belum booking je lagi.
Lepas raya lah carik PG.


29 May 2019

Menyantuni Di Hari Raya

Bila2 nak raya ni mula lah akan keluar pelbagai Term And Condition di hari raya.
Pasal orang tak buang pampes anak kat rumah orang lah.
Pasal adik beradik taknak share2 duit utk makan lah.
Pasal ipar duai yang duk melepap taknak buat kerja dapur lah.
Pasal mak pak yang buat tak endah bila anak depa "meneroka" rumah orang lah.
And bermacam lagi lah.
Dan paling femes, yang menduduki tangga teratas - soalan2 sensitif di hari raya.
Salah satu nya "bila nak ada anak?"
I was there. For 7 years.
Ada satu tahap yg saya sangat marah!
Ya. Rasa nak bahasakan terus orang tu (dia pangkat adik kepada ayah. So, pakcik saya lah kan). Bukan tak selalu jumpa pun. Selalu je. Tapi, hari raya juga dia nak tanya "engkau ni bila lagi nak dapat anak?"
Saya bebuat tak dengar je.
Tapi, orang gini dia tetap akan tanya, tanya, sampai kita jawab.
Dia tak puas hati kalau kita tak jawab.
Saya pun tak ingat lah masa tu saya jawab apa. Saya rasa mungkin saya jawab "tanya pada Allah, saya tak tahu bila" agaknya lah.
Dan setahun selepas itu, saya dapat berita anak nya bercerai.
Tu lah.
Life kita bukan selamanya smooth. Bukan selamanya kita ni berada di atas.
Dah tu, kalau anak dah bercerai, ada tak kita nak menyebok tanya "dengar cerita anak pakcik dah cerai. Kenapa boleh cerai?"
Tak akan, kan?

Tapi, dah menginjak "remaja tua" ni, saya dah rasa malas nak berbalah2 ni.
Malas nak menyimpan rasa hati.
Malas nak marah2 dengan soalan sensitif.
Sekarang saya dah ada Rizq. Tapi, harus orang akan tanya "tak bagi adik dekat dia"
Jawapan saya simple "yang nak dapat sorang ni bergolak gadai.."
Haha.
Lepas tu kalau pasal pampes tak buang ka, apa ka yg remeh2 tu - tu abaikan je lah. Itu memang lah rasa geram je. Tapi, nak buat cemna. Alah, sesekali je pun.
Sebenarnya, ni semua attitude lah, kan?
Kalau kita ada sikap bertimbang rasa, takde lah akan keluar pelbagai term and condition ni.

Bukannya susah. Menda memang kita buat sebagai rutin.
Contoh - pampes anak. Kalau kita ada anak yg masih ber-diaper ni, harus kita dah ada nappy plastik. Alah, kalau taknak yg beli segulung tu pun, amik je lah plastik terpakai. Sumbat dalam beg anak tu. Bila anak berak ke kencing ke nak tukar pampes, masuk lah dalam plastik tu. 
Ate' kome tak buat gini ke kalau travel ke apa? Pelik lah kalau tak buat.

Sama juga kalau anak suka "meneroka" rumah orang.
Saya sebenarnya takut nak bawa anak rumah orang bila orang dah bising2 pasal anak tak behave lah apa lah. Risau tau. Sbb toddler ni, lagi lah perangai tak boleh dijangka tau.
Rizq sekarang dia takde nak meneroka rumah orang.
Sekarang dia buat perangai taknak masuk rumah orang.
Haaa... last year pun dah buat sekali.
Orang tu ajak makan kat dapur. Dia buat keras je duk luar rumah. Ko ghaser? Sepanjang kitaorang makan dia taknak jejak kaki dia kat dapur orang tu. Lps tu "balik...balik"
Tahun ni pulak, ada rumah2 yang kiterang pegi, dia taknak masuk.
OMG lah sangat.
Naseb sekarang dia bercakap pun tak faham biji butir lagi.
Cukup risau kalau nanti dia dah bercakap elok, pastu dia cakap menda2 yang buat orang kecik hati. 
Anak buah pernah tau, dia taknak masuk rumah orang. Mak dia ajak2 juga, pastu dia cakap "taknak, rumah kotor" 
Alamak! Pitam. Masa tu dia dalam 4,5 tahun camtu.
Macam rumah mak engkorang ni bersih nau. Kan?
Sekeh kang!

Tu lah citer nya.
Apa pun, kita santuni lah semua orang di hari raya ni.
Hari raya, hari bergembira.
Bukan untuk bermasam muka.
Kita pun taknak bermuram durja, orang lain pun hati pun terjaga.
Settle :)

27 May 2019

PROJEK SUSU IBU UNTUK BAYI MISKIN



Kehidupan kita mungkin selesa dan tidak pernah berhadapan dengan masalah kekurangan makanan. Atau kita tak pernah berhadapan dengan orang yg putus susu utk anak dia.
Kan?
Tapi, sebenarnya ada.

Pernah baca, ada hamba Allah ni bercerita seorang ayah yang nak belikan susu tin (pekat manis) untuk anak dia, sbb dia dah diberhentikan kerja. Takde duit. Nak beli susu tepung paling murah pun takde duit. Dah 2 bulan katanya anak dia tak minum susu tepung.
Bayangkan kalau kita berada di tempat nya.
Kita terlalu mewah dengan pelbagai makanan (esp bulan puasa ni) sehingga ada yang tidak dihabiskan. Tapi, ada diluar sana yang kais pagi makan pagi. Yang bersesak untuk mendapatkan sepeket susu tepung untuk anak.

Allahu.
Perit rasa kerongkong menahan hiba.
Latar belakang kita yang mempunyai kawan2 yang seperti kita membataskan pergaulan kita dengan orang yg jauh lebih tidak bernasib baik.
Tapi, sebenarnya mereka ada.


Di bulan mulia ini, jom lah kita bantu.

Ini bukan post iklan berbayar. Biasa kalau posting macam ni, macam iklan je kan.
No. Ini adalah CSR saya sendiri sebagai empunya blog yang juga PEMBIMBING RAKAN PENYUSUAN TERLATIH (BREASTFEEDING PEER COUNSELOR).

Kita mungkin tak pernah berjumpa dengan ibu dan bayi miskin ni.
Kita mungkin nak sangat bagi bantuan kepada orang susah ni, tapi tak sempat untuk mengadakan pertemuan dengan ibu dan bayi miskin ni untuk memberikan bantuan.

Tapi takpe, ada foundation yang akan bantu kita untuk membantu :)
ArbaFoundation akan melaksanakan satu projek untuk membantu ibu dan bayi miskin ini.
Jom sesama kita menderma untuk projek ini.
"Projek Susu Ibu Untuk Bayi Miskin"
Ibu ibu akan diberi bantuan untuk menyusukan bayi dengan susu ibu dan seterusnya ibu akan diberi bantuan makanan yang sihat agar susu yang diberikan utk bayi adalah susu yang lebih berkhasiat.

Untuk fasa pertama, bantuan akan dilaksanakan di kawasan Lembah Kelang.
Foundation ini memerlukan RM500 untuk setiap bayi yang dibantu.
Sasaran bayi miskin adalah 500 bayi.
Setakat saya menulis posting ni, sebanyak 435 telah berdaftar.


Bayi miskin ini dapat dibantu dengan

1. Bimbingan penyusuan oleh kaunselor penyusuan selama 3 bulan.
2. Bantuan makanan sihat sebanyak RM100 sebulan selama 2 bulan.

KAEDAH BANTUAN
Sasaran : 500 Ibu miskin yang bakal melahirkan anak mulai bulan Julai 2019 di kawasan Lembah Klang.
Tempoh bantuan : 1 Julai - 31 Disember 2019

1. Bulan pertama : Satu sesi bimbingan secara fizikal oleh kaunselor penyusuan untuk ibu yang bakal bersalin dalam jangka masa kurang 1 bulan untuk persiapan kesihatan fizikal dan mental. Ibu tersebut juga mendapat akses untuk berhubung dengan kaunselor penyusuan melalui panggilan telefon dan mesej sepanjang tempoh sebulan itu.

2. Bulan kedua : Satu sesi bimbingan secara fizikal oleh kaunselor penyusuan sejurus selepas ibu tersebut melahirkan anaknya tentang cara menyusukan anak dengan betul. Bantuan pemakanan sihat bernilai RM100 juga akan diberikan pada bulan kedua ini. Ibu tersebut juga mendapat akses untuk berhubung dengan kaunselor penyusuan melalui panggilan telefon dan mesej sepanjang tempoh sebulan itu.

3. Bulan ketiga : Satu sesi bimbingan secara fizikal oleh kaunselor penyusuan untuk ibu bagi membantu ibu tersebut mengatasi cabaran dalam menyusukan anaknya dan mengekalkan momentum penyusuan sehingga usia bayi sekurang-kurangnya 6 bulan. Bantuan pemakanan sihat bernilai RM100 juga akan diberikan pada bulan ketiga ini. Ibu tersebut juga mendapat akses untuk berhubung dengan kaunselor penyusuan melalui panggilan telefon dan mesej sepanjang tempoh sebulan itu.Kaunselor penyusuan yang dilantik adalah mereka yang berdaftar dan terlatih di bawah Persatuan Sokongan Penyusuan Susu Ibu.

Berapa yang boleh disumbangkan? RM500 seorang kah?
Jangan risau.
Sumbangan adalah bermula RM10 sahaja seorang.
Kalau dapat bagi lebih; Alhamdulillah.

Cemna nak sumbang?
Boleh klik link ini untuk donate
[projek susu ibu untuk bayi miskin]
- boleh masukkan nama kalau nak, atau kalau taknak masuk nama, just tick kotak "don't show name in donors list"
- jangan lupa masukkan no fon sebab nanti nak sign in guna no fon.
- boleh juga masukkan nama ramai2. Kalau ada kawan ke, club ke, persatuan ke, boleh je masukkan nama semua yang menyumbang atau letak nama persatuan je :)
- then klik proceed to payment.
- nanti akan ada senarai nama bank2 yang kita boleh buat direct trus bayaran online. Contoh, kalau kita ada akaun Maybank, trus klik pada ruangan Maybank.
- trus je buat maybank2u macam uols buat shopping online tu (",)
- then settle. Dapat lah receipt.
- lps dah buat bayaran, buleh sign in. Nanti dia akan bagi pin number pada no phone yang kita register tu.
- Settle :)


Mana tahu, moga dengan asbab sumbangan ini, Allah mengangkat darjat dan memakbulkan doa kalian di bulan dan hari yang baik ini. InsyaAllah.

Sekian dari saya,
Ida.
Rakan Pembimbing Penyusuan Terlatih.

#breastfeedingpeercounselor
#pcsentul
#mbfpca

23 May 2019

Beli Periuk Go Shop

No No No.. 
Bukan periuk CT Nurhaliza tu.
Periuk Shogun tu ja.
Bukan ada plan pun nak beli.
Tapi, sbb ter tekan cenel Go Shop.
Tgh cef wan tgh bebel2 memasak dgn Shogun tu, terus macam nak beli.
Hadoi. Pengaruh betul.
Sbb tu tak bleh tgk Go Shop ni.

Tp, ada juga faktor lain. Sbb nak guna periuk baru utk dapur (elektrik) baru.
Ha. Ni pun blum cerita eh. 
Induction cooker rumah kiterang dah rosak.
After 6 yrs, rosak. 
Bila hantar baiki, kedai kata (kena hantar kat kedai dia semula, bkn bleh hantar tmpt lain) motherboard rosak and cost dia - baik - beli - baru.
So, sbb masa tu dah nak puasa, and mak nak masak masa bulan puasa, have to lah beli baru. Kebetulan ada expo kat PWTC masa tu, terus la order sebijik.
Brand lain. Tapi function sama. Ada induction, ada ceramic.
Lps tu dapat sebijik air fryer percuma bila beli dapur ni.
Air fryer ni nanti kita citer lain. Belum guna pun lagi. Nati mak Rizq nak guna utk buat biskut raya. Hehe.

Okay back tu Shogun.
Nak beli sbb buleh guna dgn ceramic cooker.
Induction cannot utk periuk jenis granite nih.
So, beli lah yg 5 beradik ni.
Murah kat Go Shop ni.
Sbb tu beli tanpa ragu2.
Pulak tu berdesup sampai. Tu hari beli vacuum komain lama nak sampai.
Ni order hari Jumaat, Isnin sampai.
Isnin tu pulak kiterang cuti. Udah la tak bayar lagi. Nasib officemate ada cash bayarkan dulu. Haish.
Best lah.
Tak melekat, nak cuci senang je.
Kadang macam tatau eh, dah cuci belum ni pan ni.
Takat ni baru guna hok pan leper tu je.
Pagi tadi buat siakap ala ala stim utk dak Rizq.
Eh. Cepat masak dia.
Penutup periuk tu buleh guna utk pan.
Tambah masak guna ceramic cooker tu, bila dah turn off pun still masakan tu panas. So, kena pandai control. Kalau masa goreng2, jangan sampai terhangus.
Periuk2 ni tak boleh guna utk dapur gas.
Sayang!
Haha.

Oleh kerana dtg 5 beradik ni, makanya ada lah yg kena keluar. Sbb orang minimalis, ada masuk, kena ada yg keluar.
Periuk2 lama yg dah patah handle, yg dah terbako telinga nya, kena lah keluar.
Itu semua beli kt ikea je.
Pi juai kat recycle centre. Dapat la 2,3 kupang. Jadik lah.

Okay, nanti kita citer gajet air fryer pulak :D

15 May 2019

Ramadan 1440H

Tiada wish pun sempena Ramadan kali ni.
Kalau dulu, setiap hari pun ada entry bulan Ramadan.

Dah puasa ke 10 dah kita hari ni (15.5.2019).
Memacam juga puasa tahun ni.
Ada pulak yang nak buat say no to bazar challenge.
Maknanya toksah pegi bazar. 
Pulak dah.
Memacam korang ni.

Agaknya dia dah pernah terkena berbagai peristiwa pahit di bazar Ramadan.
Sebab tu la gamaknya dia buat challenge tu.

Lepas tu, yg tak setuju, komain la marah.
Haha.
Apa ni sisturr... rilek la.

Tak mana ada orang sahut cabaran tu.
Di mana2 ada bazar Ramadan, di situ lah orang ramai.

Bagai semut menghurung gula.
Apa nak takut.

As for kakak.
Kakak masak hari bekerja.

Sebabnya tak lalu kakak nak pi bazar hari bekerja ni.
Penat! Dengan panasnya dengan takde parking nya.

Idok la teman.
Jadi, kakak masak.

Cemana kakak masak?
Hari minggu tu, kakak sediakan pes. Kakak tak buat pes bebanyak. Cukup utk 5 hari tu ja. Macam 1st week tu kan. Kakak buat pes kari ikan, pes gulai lemak, pes sambal tumis, pes asam pedas. Senang kerja. Lps tu kakak beli kelapa parut, kakak buat santan. Bekukan dalam bekas puree Rizq dulu tu, lepas dah beku, keluarkan seketul2 tu masuk pulak dalam plastik seal Ikea tu. Nak masak letak lah seketul dua.


Baru tahun ni pun kakak buat style pes pes ni.
Sbb jalan jem truk tahun ni.

Construction MRT ni mmg membuatkan jalan sesak mesak.
So, kakak sampai rumah dalam 6 lebih pun okay lagi.
Pes tu kakak turunkan dari freezer sesiap waktu pagi. Balik tu dah nak cair dah.
Lepas tu, lebur kan je dalam periuk, baru masuk ikan apa semua.

Macam setgh orang dia masak sesiap trus. Letak ikan apa semua.
Tapi, yg gini ayah Rizq tak suka. Dia memang jenis tak suka lauk2 dipanaskan apatah lagi lauk frozen. Yang pes ni takpe. Lauk2 semua masuk kemudian.

Lauk pauk hasil laut semua kakak siap beli di Kuala Selangor hari Sabtu sebelum puasa tu.
Kakak memang beli dari sana utk stok. Jauh tak jauh la. Berbaloi kot. Memang harga takde la murah mana, tapi nak yg fresh tu. Sbb bahan basah laut ni, walau simpan sebulan pun rasa sedap lagi. Kami nak kurangkan penggunaan bahan awet tu. Esp utk Rizq.
Tapi sbb peti ais kecik takde la buleh beli byk. Kali ni dalam 200 ja beliannya.
Ada ikan tenggiri, ikan nyoknyok (1st time beli), ada ikan mata besar, ikan cencaru, bawal, siakap, sotong, udang. Jadik lah tu makan 3 beranak. Hehe. Takat ni masuk minggu ke 2, ikan bawal pun tak usik lagi, dan byk lagi ikan tak abis pun. Rasanya tahan ni sebulan.

Dan last weekend kakak  balik kg. Kami pi bazar kat Kuala Kangsar.
Uih.. meriah nya bazar sana.
Kami pi dgn kakcik n abgcik. Lagi lah memacam beli.
Ada kot dkt RM100 (utk 2 famili yg beli) abis gamaknya.
Entah lah tak kira. Tapi mmg banyak. Air je 3 jenis. Haha. Gilos betui.
Ni salah satu sebab kakak takmo gi bazar. Lps tu pulak bazar ni macam lain dari kt KL ni. Kalau KL tgk makanan tu macam takde la selera sgt. Kat sana, semua cam sedap2 je. Haha.

Biasanya weekend mmg kakak tak masak lah.
Minggu ni pulak dah plan utk berbuka dgn famili ayah Rizq.
Kakak ingat nak buat ayam masak bali ja. Itu pun dah jadi signature dish kakak jugak tu. Haha. Simple and senang. Sap sap saui.


Okay lah.
Selamat berpuasa semua.


Gambar maleh nak buh.
Kat FB kan ada byk dah.


Penat lah nak transfer2.. tak larat.
Haha.

8 May 2019

Pemeriksaan Kesihatan Bagi Pegawai Perkhidmatan Awam

Uols penjawat awam?
Dan berumur 40 tahun?
Dah pergi buat medical check up?

Okay, pada yang belum tahu, meh kakakHR nak share perihal Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 3 Tahun 2003 yang menerangkan perihal Pemeriksaan Kesihatan Bagi Pegawai Perkhidmatan Awam. Senang cerita, free medical check up utk org kerja gomen yang dah masuk umo 40 tahun.

Ini syarat2 nya


Ada?
Pernah pegi?
Kalau pernah, Alhamdulillah.
Apa resultnya?
Semua normal?
Alhamdulillah.

KakakHR dah dihantar utk medical check up ni oleh office kakak bulan lepas. Ya la..walo bulan 12 baru masuk umur 40 tahun, tapi memang dah kena lah ikut tahunnya.
So, beramai ramai lah kami (HQ) yang dah umur 40 pegi buat medical check up.
Before ni pun memang office kami ada buat.
Kali ni kami buat di UMBI, UKM.
Ini yang kami buat :

Dia akan check menyeluruh.

Masa kakak pergi tu, malam tu kena puasa. Start kul 12 t.malam sampai la habis pemeriksaan kita tu. Ala.. macam kita nak pergi minum air gula masa pregnant tu kan. Tp kali ni idak la kena minum air gula. Just kena buang air kecil ja. Utk tgk urine. Ada kawan2 kakak yg tak pass nak buang air. Sbb takde rasa nak terkencing. Hehe. Jadi, kena minum, minum. Minum boleh. Yang tak boleh makan je. Kakak okay ja. Tips nya : kalau dari rumah tu, tahan la nak terkucil sampai la sampai ke tempat check up tu. Harus berliter kau boleh bagi. Haha. Takde lah pun. Dia nak half dari urine cup tu je lah.

Memula kena ambik darah. Wooo..wooo... okay je. Byk juga dia amik. Kakak cam biasa, takmo tgk. Hehe. Ayah Rizq smpai 3x kena cucuk baru dapat amik darah dia. Memang susah sket nak carik salur darah ayah Rizq ni. Kena otai yang buat baru buleh. Dari dulu lagi lah.

Lps tu, kena buat body composition analysis.
Dia macam kena naik satu machine macam treadmill tu, lps tu berdiri lah dalam 5minit camtu. Nanti akan keluar result BMI berapa, lean balance, fat kau banyak mana. Haa... siap lah kau. Kakak BMI okay ja, tapi fat berlebihan kau. Ha.. fat.. lemak! Lepas tu lower body strength pun weak. Atas okay. Kena banyak berjalan.

Dah settle tu, kena buat spirometry test. Ai dun like tau dis one! Dia macam kena tarik nafas dari dalam (bukan ikut hidung), lepas tu tahan, lepas tu lepas.
Hey. Bukan tarik nafas biasa. Tapi, ada menda macam besar roller toilet tissue tu kena gigit tau. Kakak failed betul buat tu. Nyampah. Last2 org tu kata "puan taktau teknik dia ni" Hadoi. Taknak lah buat dah.

Dah settle tu, kena buat ECG, ambik BP apa semua. Yang ni okay saja.
Seminggu lepas buat tu dia emel lah result.
So, ini result akak pada usia lagi 7 bulan nak masuk 40 tahun.



Alhamdulillah lah.
Cuma kakak kena banyak exercise lagi lah.
Memang pun. Sekarang ni melepap tido je kerja nya.

Nak tau. Kakak pernah try zumba kat rumah tau.
Pasang video yg kakak download.
Lps tu, dak Rizq berguling2 tak bagi akak zumba.
Ya Tuhannn...ko dah kenapa dik?
2x dah akak test. Memang dia pegang kaki kakak dan berguling2 menangis tak bagi.
Jadi, cemna?
Mmg kena exercise kat bawah jugak lah gamaknya.
Eh. Swimming tu paling bagus.
Semua otot dan organ kita bekerja.
Jadi, lps puasa ni, kakak nak swimming balik.
Dalam sejam dua pun bantai lah.

Jadi, jaga lah kesihatan memasing.
Because,
Health is Wealth :)


Nota kaki : Kalau uols belum berumur 40 tahun. Atau uols kerja swasta dan office tak buat kemudahan ni, boleh je nak pergi dan bayar sendiri. 
Uols boleh claim pelepasan PCB income tax tau. Up to RM500. Simpan resit n next year buleh claim dan dapat pelepasan. Untung tak untung tu? Harus la untung uols... nanti buleh dapat balik cukai dah dibayar tu. Bukan senang tau. Siapa mau bagi :D


7 May 2019

Malaysian Breastfeeding Peer Counselor Training

26 - 28 April 2019.
Bertempat di MTDC, UPM.

So, jom share pengalaman saya yang attend 20 hours course utk melayakkan saya menjadi Peer Counselor (PC)
Sebelum tu, kalau berminat nak jadi PC, boleh register kat sini [entry level]
Register dulu, nanti dia panggil.
Macam KL ni rasanya ramai yang q. Saya pun rasanya dah 1 year kot register baru dia panggil utk attend course ni.
Kena masuk entry level dulu. Lps tu baru bleh go untuk advance level.
Itu panjang lagi ceritanya.
Apa2 kena masuk dulu entry level. Bila dah complete entry level, dah jadi PC terlatih dah.

So, utk bayaran, dia berbeza ikut tempat. Dan tahun juga. Mungkin last year harga murah. Kali ni saya bayar dalam 400+. Harga berbeza utk bukan ahli dan ahli MBFPCA. Nak jadi ahli pun boleh tgk sini [ahli mbfpc].



Course padat. Tapi best.
Seawal jam 8pagi dah start.
Hari Jumaat tu jem pulak. Memang naya betui. Tapi nasib baik sampai sebelum 8.30pg. Pendaftaran 8.00-8.30 pagi.
Saya ambil cuti. Bukan saya je cuti. Ayah Rizq pun cuti.
Ya. Untuk menjadi PC ni support group dari family, husband la esp, amat diperlukan.
Ayah Rizq cuti supaya dia bleh hantar amik dan tak perlu antar Rizq ke rumah nenek.
Habis kelas pulak dalam pukul 6pm.
Ya, begitu lah utk 3 hari.
1st time lah Rizq tinggal dgn ayah dia full entire day. 
They survived actually.
Haha!


Module training- 80% LDK - kerja dalam kumpulan.
Dan nak jadi PC kenalah banyak bercakap, kan?
Kami semua ada 26 orang dah 26 ni memang banyak bercakap. 
26 yang terdiri dari pelbagai background.

Alhamdulillah Allah permudahkan utk saya attend course ni.
Saya seronok sangat.
Berbeza sangat dgn bidang kerja. 
Lepas tu jumpa kawan2 baru yang memangnya total berbeza dgn bidang saya.
Ada yang buat confinement centre, ada yang Child Birth Educator, ada yang owner babyshop, ada nurse dan memacam lah. Owh. Best gila!


Dalam 3 hari tu memacam lah kami belajar.
Yang utama kami di ajar how to communicate with mothers.
Bab ni saya perlu banyak belajar.
Sebab dlm bidang saya kerja, yg memang ada rules n regulation yang perlu diikuti, kita tak boleh lah nak buat "lets the staff decide". Ha.. kang kalau lah dia suka MC, kita suruh dia decide apa dia nak, mau dia praktikkan MC aje lah bebila. 

Tapi, dalam bidang bf ni pulak, yang penting ada 3 points :
First : buat open ended question utk tahu masalah.
Second : Affirming mothers
Third : Educate.
Jangan sesekali bagi pilihan. Lets mother decide.
Gitu kekdahnya.

Banyak ilmu baharu yang dipelajari.
Penyusuan susu ibu ni tak susah mana pun.
Yang penting kena ada lah ilmu dan support dari family.

Okay.
Ada apa2, boleh contact me ya.
Jangan segan2.
Masa pregnant pun boleh kalau nak tanya apa2.
Nak home visit dalam pantang pun boleh.

Saya,
Ida.
Rakan Pembimbing Penyusuan Susu Ibu Terlatih anda :)

3 May 2019

Saya Rakan Pembimbing Penyusuan Susu Ibu Terlatih

Atau dalam bahasa omputih dia - Breastfeeding Peer Counselor (PC)
Gitew....

Untuk menjadi PC, anda mestilah menghadiri kursus selama 20 jam.
Lps dah complete, baru lah boleh diiktiraf sebagai Peer Counselor.
Jadi, atas passion dan minat saya towards penyusuan susu ibu, saya pun enroll untuk jadi PC.

Sebelum tu, meh saya citer cemna saya; yang bukan dari medical line, bukan dari OnG line, bukan dari paed mahupun nutrition line minat dalam bidang penyusuan ini. Seperti yang rakan2 yang mengenali saya tahu, saya adalah seorang yang menguruskan Human Resource di office saya. 

Benarlah janji Allah, setiap kesukaran, pasti datangnya kemudahan.
Perjalanan untuk mendapat zuriat agak sukar, tapi, journey penyusuan saya sangat dipermudahkan Allah. Sangat yang sangat ya :)

Sebenarnya masa pregnant saya tak terfikir pun utk menyusukan anak sehingga lebih 2 tahun. Me, myself rasa macam lebih senang bagi anak formula milk.
Masa pregnant, memang siap beli pam.
Bila dah beli pam, maknanya ada niat lah nak mengepam di office.
Tapi, masa tu blur je. Cemana nak pam, cemana nak simpan. Semua ni kena ada ilmu.
Masa pregnant tak gali pun ilmu ni.
Beli pam masa expo baby. Masa tu bln ke7 pregnant kalau tak silap.

Then masa cuti 4 bulan tu lah baru cari gali ilmu.
Sebab, susu saya ada. Dan cukup utk anak.
Bulan pertama memang ada top up. Walhal susu saya melimpah masa tu. Memang leaking memanjang. Cuma tulah, maybe saya pun tak pandai nak uruskan cemana. Takde cara yang betul dalam seminggu 2 yang pertama. Tak tahu pun ada PC, LC segalanya.

But luckily, Rizq Iskandar sangat pandai. Latch dia apa semua betul.
Kenapa saya cakap betul dan pandai. Sebab saya takde nipple pain. Takde nipple crack.
That's why saya kata journey penyusuan takde yang sedih pun. Semua gembira.
Cuma, sedara mara macam marah sbb baby taknak botol tu adalah.
Depa ingat kita saja taknak ajar.
Hehe.
Takde apa lah tu. Biar lah.

Lepas tu, saya belajar dan terus belajar.
Dan rupanya. Susu ibu lah paling mudah nak uruskan.
Ko takyah nak fikir usung segala susu bila keluar.
Bawak je lah nenen tu. Eh.. siapa je tak bawak nenen kan. Haha.
Nun pegi Sabah. Paling mudah lah famili yang berjalan dgn saya. Takde la kejap2 nak berenti buat susu lah, carik air panas lah. Selamba selak kekdahnya even dlm flight and tepi laut. 
Hey.. dah ada yg mudah  buat apa nak pergi yang susah??
Anak saya pun tak crancky kalau travel.
Paling mudah. Sbb kita sentiasa ada dgn dia. Tak perlu tunggu. Trus comfort dgn nenen je lah. Hehe :D

No. 
Saya tak memandang rendah pada ibu2 yang memberikan formula milk.
Its your choice.
And semua ibu pun nak yang terbaik untuk anak, kan?

Alah.
Saya nak cerita pasal course Peer Counselor saya.
Tapi, dah jadi cerita lain pulak.
So, nanti lah kita citer pasal PC pulak.
Apa pun, saya kini memang bergelar Rakan Pembimbing Penyusuan Susu Ibu.


Anything regarding breastfeeding, don't hesitate to contact me.
Am happy to serve you :) 
Saya boleh buat home visit sekitar KL City Center atau Sentul.

Sama-sama kita promote and protect breastfeeding.
Kalau bukan kita sebagai ibu, siapa lagi?
So, jom!



6 April 2019

Kronologi Pembelian Rumah Tahun 2010

Setelah hampir 10 tahun, baru kakak terasa nak buat kronologi.
Mungkin boleh dijadikan panduan utk yang nak beli rumah dan buat loan dgn kerajaan.
Masa ni pinjaman masih di bawah Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP).
Tp skrg dah jadi Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Best sebenarnya kalau ingat balik.
Maklum lah rumah pertama, kan?
Masa tu rasa lama nya nak siap.
Padahal idok la lama mana. Dalam 2 thn setengah.
Masa tu prosedur dia 24 bulan dari tarikh kita sign SnP, kita dah kena start bayar.
Rumah siap tak siap, kau kena bayar.
Tapi tu ari, ada agent rumah tu kata, sekarang ni tak macam tu. Rumah siap, baru bayar. Ye ke? Entah lah. Kakak pun tak pasti yang itu.

Takpe. Sekarang meh tgk kronologi dari mula booking hingga lah tiba saat berpindah masuk.
Huhu.

November 2009 - Bayar booking RM1,000.00. Hantar pengesahan yang menyatakan kita bekerja kerajaan (pengesahan majikan) kepada developer. 
Cemana akak boleh ter booking? 
Masa tu kakak hantar pegawai kakak balik rumah area situ. Nampak ada banner. Esuknya kakak pun search tempat tu. Rupanya rumah tu ada phase yg dah siap n ada org duduk. Ada juga rumah untuk dijual. Maka, kakak pun try lah riki2. Tapi, kalau rumah kedua kan dia nak deposit 20%. Mana nak cekau cash segedebuk. Kerja pun baru 5 tahun masa tu.
Jadi, kakak ada option utk ambik rumah di area yg sama, tapi baru nak naik. Jadi, pergi tanya and terus booking sbb rumah tu macam easy access.

17.12.2009 - Sign SnP. Office lawyer pun dekat ngan office kakak. Alhamdulillah. 
19.1.2010 - Hantar permohonan pinjaman ke BPP (masa tu BPP, belum LPPSA) - agent yg hantar.
26.1.2010 - Dapat surat kelulusan permohonan pinjaman. Alhamdulillah.
4.2.2010 - Hantar surat setuju terima pinjaman ke BPP.
23.2.2010 - Date agreement dengan BPP.
1.4.2010 - Tarikh bayaran pertama BPP ke developer
(yang ni lah kena alert bebtul. Nati kat bawah kakak cerita detail kenapa kena alert).

Oktober 2011 - potongan gaji pertama ke BPP. Ya. Rumah tak siap, tapi gaji sudah potong ma... Masa tu berhuhu saja lah.
4.6.2012 - Terima notice delivery of vacant possession (yey! akhirnya rumah dah siap!). Berbunga-bunga rasa hati ketika itu. Cerita pasal hati berbunga ni ada dkt sini - [mansion di atas kayangan]. Cerita kakak hunting bebarang rumah etc etc 
1.7.2012 - Settle kan deposit berkaitan dan ambik kunci (yey! dah boleh masuk rumah). Wah. Ini lah saat ditunggu oleh semua orang, kan? Kunci rumah pertamaku. Gitew...
8.9.2012 - officially berpindah ke rumah baru (Alhamdulillah).

Kena tgk balik segala dokumen masa buat kronologi ni. Elok pun. Selama ni terus masuk fail. Bila tgk balik baru faham.
Dan rupanya kakak ada kena late payment interest masa ujung2 tu.
Tu lah tu. Entah select kat mana kakak pun tak berapa pasti.
Yang pasti, lambat masa bayaran pertama tu lah. Tu yang kakak kata kena alert. Bila dah sign SnP tu kita kena alert bahawasanya kita akan mula utk membuat bayaran. Bukan kita lah, tapi finance yg kita ambil lah. Macam dgn BPP ni kan, for sure lulus. Developer dah tau. So, dia dah prepare dgn lawyer agreement, bila dah sign dia akan hantar permohonan kita. Dia tahu lulus ja, dia dah siap dgn invoice nak tuntut bayaran. Yg kita ni tgh kedek2 nak antar surat setuju terima la apa lah. Kena laju sket dalam masa ni. Kena proaktif sket tanya lawyer apa semua. Developer ni, lps dapat kelulusan berdesup dia hantar invoice kat finance kita.

Tapi, ye lah kita masa tu 1st time kan, blur2 je. Naseb la tak byk bayar. Dalam RM60 camtu. Tapi duit jugak kann..lepas la duit minyak kereta.

Jadi, utk keselamatan, since kita dah bayar booking, kita kena terus lah isi borang permohonan dan hantar cepat2 ke HR. Sbb bila dah booking for sure developer dah ready dengan agreement dia. Lps tu kita akan sign SnP then lps tu baru kita apply pinjaman. 

Sekarang ni mudah lah sket.
Apa2 hal buleh communicate thro w.app, buleh online banking. Laju lah sket kan.
Okay je sebenarnya.
Jadi, yang masih belum beli rumah, cecepat consider beli rumah.
Esp yang ada kemudahan loan LPPSA. Guna lah. Rugi kalau tak guna.
Lagi2 husband n wife kerja govt. 
Macam yg orang2 expert dalam hartanah ni kata :

Suami isteri kerja govt, kalau pandai boleh dapat 6 biji rumah dengan kadar deposit 90% utk 2buah rumah setiap orang.
Tapi bila tak berapa pandai cam kakak lah kan.. dah terbeli rumah pertama dgn LPPSA, maka kakak buleh dapat 1 buah je lah dgn deposit 90% . 
Tapi takpe. Yang penting beli rumah :D
Info di atas, kredit utk link ini (web yg byk info mengenai hartanah. Dan bagus utk di refer)

5 April 2019

Misi Mencari PlaySchool Rizq

Eh. Blogger ni. Tanjat tau.
Tetiba dah hilang blog ni.
Rupanya buka dgn akaun google satu lagi.
Tu lah. Buat byk2 akaun google lagi :D

Okay. Back to the topic.
Rizq.
Sian pulak kat dia.
Dia asyik kata nak pegi school.

Last year kan kiterang ada enroll kan dia kat playgroup kt Selayang tu.
Tu yang Maryam Jamadi punya tu.
Dia suka.
Dia suka ramai2 kawan.

(haaa... mula le tewww nak membawang keennnn... nak kata, bagi lah dia adik,ada lah dia kawan.. amboi..amboi..amboi... bawang sgt tauuu..)

Tak.. dak Rizq ni suka kawan yg besar atau sama dgn dia lah.
Pastu kalau kata nak school tak?
Mesti dia kata "nak school"
So, macam kesian.
Ingat nak la carik yg playgroup / playschool yang weekend punya.
Jenuh carik tau.
Entah la ada entah la tidak.
Banyak kali dah carik.
Tak jumpa yang sesuai.

Kali ni carik carik, jumpa jugak lah. Tu pun jenuh. Search kt FB. Search kat google. Susah nya nak carik playschool on weekend. Why la....!
Jumpa playschool berhampiran yang ada on weekend.
Juga playschool yang hari weekday tapi buleh attend 2,3x seminggu.
Okay lah kan. 
Tapi, harga kau pepaham lah kan kalau playschool bagai ni.
Takat ni jumpa 2 tempat.
Satu ni playschool on weekday.
Dari jam 8am till 12pm.
Tempat dekat dgn office. On d way je. Kira drop then bleh pergi office. Lps tu balik buleh anta rumah nenek. Atau terus stay kt office. Yang ni kena diskas dengan ayah Rizq dulu. Or else kita consider utk next year.
Actually, kiterang nak enroll kan dia ke LC next year. Sbb da nak masuk 4 tahun kan. Lps tu masa umur 5 dan 6 tahun baru nak enroll ke CIC. Semua ni easy access utk ke office. 
Tp kalau ada tempat yg flexible 3x seminggu ni pun okay juga kan.
Umur 5 tahun baru start school yang bebetul.
Yang ni TrinityKids.
Dan branch baru tu memang dkt dgn office. 

Satu lagi on weekend.
Ni pun macam best.
Memacam xtvt ada. Lepas tu dia ada free trial.
Yang ni parents bleh join.
Tempat nya di Sunway Velocity.
Macam best. Sebab ada memacam xtvt.
Takpe. Try pegi dulu cemna.
Susah la nak cari playschool on weekend ni.
Suppose memana kindy boleh ambik peluang ni.
Memang ramai parents, yang ada anak toddler suka nak hantar anak utk playschool ni. Esp parents yang bekerja yang rasa takde masa nak buat pelbagai xtvt dengan anak. Lps tu nak ajar anak berkawan.
Tapi tu lah. Tak meluas. Aku tahu, 2 tempat kat atas ni harga mesti buleh tahan. Plus yang trinity tu aku rasa target group dia expatriate sbb tu memang area expatriate.
Mana yg establish kindy ni buat la xtvt on weekend ni.
Bukan lama pun. Plus, weekend ni biasa nya parents akan accompany. Tak susah pun cikgu2 depa nak ajar. 
Yang aku pergi tu, simple ja. Dalam sejam settle. Seronok je bebudak.
Hope for more weekend playgroup macam ni.
Nanti aku try dulu pergi tempat2 ni. Tgk cemna.
Rizq konfem lah dia suka.
Eh. Tapi Rizq blum potty train. Acena nak pergi school. Haha :D

Nota kaki :
Nati tadika hantar tadika kemas je lah. Senang. Murah pun murah. Masa tu kan ibu dah nak bayar duit rumah. Hehe :D

3 April 2019

Beli Rumah



Apa plan anda utk 10 tahun akan datang?
Heh! Tetiba apa hal?
:D

Sekarang ni kakak tgh hunting rumah.
Ala. Try dulu. Ada rezeki, Allah permudahkan urusan.
Urusan nak beli rumah ni bukan urusan kecik2 macam nak beli handbag tu kan.
Memang lama dah plan.
Memula dulu igt nak beli 2nd house utk pelaburan.
Kononnya nak carik kat area2 U.
Masa tu pilihan puncak alam. Harga pun dah okay.
Dah siap contact agent apa semua.
Tapi, entah rasa macam malas nak proceed.
Lagi pun masa tu belum ada anak and keperluan utk treatment adalah keutamaan.

Then, dah ada anak, rumah sendiri pun dah dekat 10 tahun bayar, dia ada rasa macam nak hunting lagi. Kali ni rasa macam nak carik rumah baru. Nak duduk rumah baru dan nak sewakan rumah duduk sekarang. Alasan - rumah sekarang dah byk barang dan tak reti nak kemas. Lps tu rumah tu jem giler skrg. Haha. Boleh? 
Tak wey... masa tu belum nak jadi minimalis. Belum reti nak organize bebarang. Belum baca buku2 kon mari apa semua tu. Rasa macam semak giler kot tgk barang yg banyak.
Pilihan rumah baru - Rumawip.
Masuk web rumawip ni. Ko akan jadi rambang mata. Banyak giler rumah under construction atau bakal di bina. Harga pun okay lah. Mampu milik kata orang tu. 
Tapi tetiba bila dah masuk umur 40 ni, tetiba terdetik di hati utk buat pelan persaraan. Ha..giteww.. class kau jah kan. Dah ada pelan persaraan.
Bila dah pelan persaraan, harus lah fikir kemana arah tujuan selepas persaraan.
Jadi nya, terus tukar tema hunting house tu utk selepas persaraan.
Heharap kali ini jadik lah. Tak mo tukar2 lagi dah.

Tapi bukan senang seperti belian 10 tahun lalu.
Cumanya, atas tiket "keja gomen", InsyaAllah jalannya mudah sket la.
Dalam hal ni, kadang terfikir, cemna la mereka yg kerja private ni nak beli rumah. Kakak cuma doakan moga urusan uols dipermudahkan.

Sekarang ni, kakak try utk guna LPPSA atas nama husben. Hehe. Sebabnya husben belum guna LPPSA beliau. Rugi lah kan. 1st house husben dah settled. Dia guna bank financing. Jadi, ini dinamakan 2nd house utk beliau, tapi 1st loan dgn LPPSA.
Try lah cemana.
Utk yg belum beli rumah, kakak advise - beli.
Memang kalau kira2 bajet, kita rasa tak mampu.
Tapi percaya lah, semuanya akan okay.
Kakak dah rasa 10 tahun lepas.

Masa tu kakak gred 27 (belum ada gred 29 masa tu). Baru kawen. Memang kalau kira2, macam tak boleh ni. Masa tu rasa abis la tak bleh gi jejalan oversea apa semua.
Tapi, bila dah beli, eh, okay aje.
Bila dah start bayar pun, Alhamdulillah, takde prob.
Still lagi lah buleh ke mana-mana.
Buleh lagi buat rawatan infertiliti di klinik swasta. Buat laps apa semua.
InsyaAllah lah. Ada jalannya.
Rezeki ni Allah yang bagi. Jangan risau tentang itu.

Macam sekarang ni, Allah macam terdetikkan hati kakak utk tgk rumah di satu tempat ni, then lps tu bila tnya mak pun, mak pun cam suka kalau kakak beli rumah di situ. 
Kakak kira itu adalah yg terbaik utk kakak.
Perjalanan dia pun macam mudah pula nampaknya.
Takat ni kakak dah berurusan dgn satu agent ni.
Agent ni pulak, dia biasa buat di KL. Dan kebetulan dlm list rumah yg dia nak jual, rumah kakak duduk skrg pun ada dalam list dia. Mean, dia dah biasa lah area KL and area tempat kakak nk beli tu. Makna dia pun selalu turun KL. And senang utk kakak berurusan sekarang ni.
InsyaAllah lah.
Moga dipermudahkan lah urusan dan dapat lah kakak beli rumah tu.
Rumah tu kira macam pelaburan pun yer, nak duduk pun yer. Gitu lah lebih kurang. Yang pasti memang hunting utk persaraan. Kata orang tu, tempat settled down lah. Gitu.
Nak cakap lelebih pun, takut juga kan.
Kalau loan tak lepas, acena? Hahaha.

Cuma sekarang ni, ilmu hartanah ni sgt la banyak.
Senang sgt lah dibuat panduan.
Macam 10 tahun lepas, memang kira berani mati je nak beli.
Sekarang ni memacam orang yg pandai hartanah ni share kan.
Salah satu macam artikel ni - Panduan dan Cara Beli Rumah Tahun 2019

Sangat bagus tu. Panjang lebar dia bagi. Buleh la jadikan guide pada yg bercadang nak beli rumah.
Pejam mata je uols.
Serius.
Kalau kita tak beli sekarang, bila lagi.
Tambah2 lagi hartanah kt KL ni.
Ngeri dan scarry harganya oiii..
Try rumah landed tengok.
Memang la kalau ikut range kelayakan rumah n gaji tu, kita dah boleh lepas dah, tapi, lps tu abis ke bayo rumah ja. Nak makan kalau, ko kikis la sesket dinding rumah tu. Rumah 600k, 500k. Fuh.. *lap peluh*
Tapi, kalau rumah 200-300k tu buleh.
Percaya lah. Memang buleh.

Info2 berguna :

2 April 2019

Selamat Datang April dan Syaaban


Selamat Datang April.
Dan 7 April masuknya 1 Syaaban.
Dan bermakna sebulan lagi menuju Ramadhan.


27 March 2019

Hand Bag Raya

Wah kau.. mak Rizq da sebuk hand bag raya.
Padahal ganti pose pun tak abis lagi.
Haha.

Eh. Rasa dah lama kot tak beli hand bag baru utk hari raya.
Tu ari tgk hand bag kt rumah, macam dah lama beli ni.
Masa Rizq belum lahir lagi kot.
Lepas tu takde dah handbag utk raya.
So, rasa raya ni nak beli bag baru lah.
Dah buleh start riki2 dah ni.
For now, kakak minat design Charles n Keith. Yang harga mampu milik dgn ekonomi kakak lah kan. Kakak bukan businesswomen nak pakai LV bagai tu. Dapat pakai Charles n Keith pun jadik lah. Heee :D
Lagi satu design CK ni kena lah dengan taste kakak.
Memang dia petak2, tapi design dia moden artistik. Gitewww. Haha.
Simple n minimalis jugak.

Dulu kakak into dengan CR.
Lps tu pi Kenanga, banyaknya fake CR.
Adoi. CR pun nak tiru kah?
Murah je kot. Gilos lah.
Bila dia jual yang fake ni pun, harga lebih kurang yang ori, malah kalau sale kat Sogo, buleh dapat lagi murah.
Awat laaaa...
Kakak kalau menda tu ada fake, memang kakak tak mo dah la.
Kakak start beli Charles n Keith ni lama dah la.
Tu lah yang kakak kata handbag raya sebelum Rizq lahir tu.
Masa tu kakak beli terus kat outlet dia kat KLCC.
Sekali dgn wallet. Tapi wallet dia da lama "out of service" dah.
Handbag okey lagi. Itu lah yg kakak usung pi office sekarang.

Lps tu kakak ada beli online gak.
Ha. Ni best. Kalau online ni design cun cun jugak.
Direct dr Singapore, which ada yg takde kat outlet Msia.
Ada yg memang utk jualan online.
Lmtd edition gitew.

Ni kakak tgh tgk2 ni.
Yang ada sale pun lawa2 rambang mata.
Alahai.
Cantik ni. Kena ngan kaler baju raya kakak tahun ini.
Kaler lilac.
Tapi, tekstur depan tu macam baldu2 gitu.
Kang tertumpah ayo sirap acena?

Haha.
Takpun, Rizq makan biskut raya, pi tekap tgn kat situ, menangis mak, nak... 


Ni pun cantik. Kakak berkenan dgn bunga lily tu pulak.
Tapi ni kecik ni.


Design scarf ni pun kakak suka.
Macam best. 
Tapi ni macam kecik. Tak muat kang nak taruk toys dak Rizq :P

Design love ni stylo kan.
Bawak utk santai2 cantik.
Eh. Bawak gi meeting pun takde hal nih.
Kakak okay ja :D 

Ni pun lawa.
Lock dia pun macam unik.
Suka! 

Ni pun design scarf.
Cantik.
Suka.
Lama dah takde handbag hitam.



Mana satu nak ni.
Eh. Kakak ni peten kalau dah nak, nak jugak lah.
Jangan lah kau kata suruh tunggu dekat raya ada sale ke hapa.
Tunggu lah. Salah satu akan jadi milik kakak.
Tgh usha ni :D

Nota Kaki :
Tu ari masa misi minimalis, yg declutter barang tu, selonggok handbag kakak buang. Semua tu jenis bersopak sopak. Yang kaler purple lilac (kakak memang suka kaler camtu, kan? Hehe), tu beg CR lah tu. Siap dia nyer tali pun tak berpakai. Mostly situ bag CR lah tu.


Handbag ni tak boleh simpan pun. Mesti dia "makan diri"
Tapi, beg CK ni okay lah nampaknya. Dia bkn jenis sopak2 tu. Okay lah. Tahan lama.

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign