Pages

6 April 2019

Kronologi Pembelian Rumah Tahun 2010

Setelah hampir 10 tahun, baru kakak terasa nak buat kronologi.
Mungkin boleh dijadikan panduan utk yang nak beli rumah dan buat loan dgn kerajaan.
Masa ni pinjaman masih di bawah Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP).
Tp skrg dah jadi Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Best sebenarnya kalau ingat balik.
Maklum lah rumah pertama, kan?
Masa tu rasa lama nya nak siap.
Padahal idok la lama mana. Dalam 2 thn setengah.
Masa tu prosedur dia 24 bulan dari tarikh kita sign SnP, kita dah kena start bayar.
Rumah siap tak siap, kau kena bayar.
Tapi tu ari, ada agent rumah tu kata, sekarang ni tak macam tu. Rumah siap, baru bayar. Ye ke? Entah lah. Kakak pun tak pasti yang itu.

Takpe. Sekarang meh tgk kronologi dari mula booking hingga lah tiba saat berpindah masuk.
Huhu.

November 2009 - Bayar booking RM1,000.00. Hantar pengesahan yang menyatakan kita bekerja kerajaan (pengesahan majikan) kepada developer. 
Cemana akak boleh ter booking? 
Masa tu kakak hantar pegawai kakak balik rumah area situ. Nampak ada banner. Esuknya kakak pun search tempat tu. Rupanya rumah tu ada phase yg dah siap n ada org duduk. Ada juga rumah untuk dijual. Maka, kakak pun try lah riki2. Tapi, kalau rumah kedua kan dia nak deposit 20%. Mana nak cekau cash segedebuk. Kerja pun baru 5 tahun masa tu.
Jadi, kakak ada option utk ambik rumah di area yg sama, tapi baru nak naik. Jadi, pergi tanya and terus booking sbb rumah tu macam easy access.

17.12.2009 - Sign SnP. Office lawyer pun dekat ngan office kakak. Alhamdulillah. 
19.1.2010 - Hantar permohonan pinjaman ke BPP (masa tu BPP, belum LPPSA) - agent yg hantar.
26.1.2010 - Dapat surat kelulusan permohonan pinjaman. Alhamdulillah.
4.2.2010 - Hantar surat setuju terima pinjaman ke BPP.
23.2.2010 - Date agreement dengan BPP.
1.4.2010 - Tarikh bayaran pertama BPP ke developer
(yang ni lah kena alert bebtul. Nati kat bawah kakak cerita detail kenapa kena alert).

Oktober 2011 - potongan gaji pertama ke BPP. Ya. Rumah tak siap, tapi gaji sudah potong ma... Masa tu berhuhu saja lah.
4.6.2012 - Terima notice delivery of vacant possession (yey! akhirnya rumah dah siap!). Berbunga-bunga rasa hati ketika itu. Cerita pasal hati berbunga ni ada dkt sini - [mansion di atas kayangan]. Cerita kakak hunting bebarang rumah etc etc 
1.7.2012 - Settle kan deposit berkaitan dan ambik kunci (yey! dah boleh masuk rumah). Wah. Ini lah saat ditunggu oleh semua orang, kan? Kunci rumah pertamaku. Gitew...
8.9.2012 - officially berpindah ke rumah baru (Alhamdulillah).

Kena tgk balik segala dokumen masa buat kronologi ni. Elok pun. Selama ni terus masuk fail. Bila tgk balik baru faham.
Dan rupanya kakak ada kena late payment interest masa ujung2 tu.
Tu lah tu. Entah select kat mana kakak pun tak berapa pasti.
Yang pasti, lambat masa bayaran pertama tu lah. Tu yang kakak kata kena alert. Bila dah sign SnP tu kita kena alert bahawasanya kita akan mula utk membuat bayaran. Bukan kita lah, tapi finance yg kita ambil lah. Macam dgn BPP ni kan, for sure lulus. Developer dah tau. So, dia dah prepare dgn lawyer agreement, bila dah sign dia akan hantar permohonan kita. Dia tahu lulus ja, dia dah siap dgn invoice nak tuntut bayaran. Yg kita ni tgh kedek2 nak antar surat setuju terima la apa lah. Kena laju sket dalam masa ni. Kena proaktif sket tanya lawyer apa semua. Developer ni, lps dapat kelulusan berdesup dia hantar invoice kat finance kita.

Tapi, ye lah kita masa tu 1st time kan, blur2 je. Naseb la tak byk bayar. Dalam RM60 camtu. Tapi duit jugak kann..lepas la duit minyak kereta.

Jadi, utk keselamatan, since kita dah bayar booking, kita kena terus lah isi borang permohonan dan hantar cepat2 ke HR. Sbb bila dah booking for sure developer dah ready dengan agreement dia. Lps tu kita akan sign SnP then lps tu baru kita apply pinjaman. 

Sekarang ni mudah lah sket.
Apa2 hal buleh communicate thro w.app, buleh online banking. Laju lah sket kan.
Okay je sebenarnya.
Jadi, yang masih belum beli rumah, cecepat consider beli rumah.
Esp yang ada kemudahan loan LPPSA. Guna lah. Rugi kalau tak guna.
Lagi2 husband n wife kerja govt. 
Macam yg orang2 expert dalam hartanah ni kata :

Suami isteri kerja govt, kalau pandai boleh dapat 6 biji rumah dengan kadar deposit 90% utk 2buah rumah setiap orang.
Tapi bila tak berapa pandai cam kakak lah kan.. dah terbeli rumah pertama dgn LPPSA, maka kakak buleh dapat 1 buah je lah dgn deposit 90% . 
Tapi takpe. Yang penting beli rumah :D
Info di atas, kredit utk link ini (web yg byk info mengenai hartanah. Dan bagus utk di refer)

5 April 2019

Misi Mencari PlaySchool Rizq

Eh. Blogger ni. Tanjat tau.
Tetiba dah hilang blog ni.
Rupanya buka dgn akaun google satu lagi.
Tu lah. Buat byk2 akaun google lagi :D

Okay. Back to the topic.
Rizq.
Sian pulak kat dia.
Dia asyik kata nak pegi school.

Last year kan kiterang ada enroll kan dia kat playgroup kt Selayang tu.
Tu yang Maryam Jamadi punya tu.
Dia suka.
Dia suka ramai2 kawan.

(haaa... mula le tewww nak membawang keennnn... nak kata, bagi lah dia adik,ada lah dia kawan.. amboi..amboi..amboi... bawang sgt tauuu..)

Tak.. dak Rizq ni suka kawan yg besar atau sama dgn dia lah.
Pastu kalau kata nak school tak?
Mesti dia kata "nak school"
So, macam kesian.
Ingat nak la carik yg playgroup / playschool yang weekend punya.
Jenuh carik tau.
Entah la ada entah la tidak.
Banyak kali dah carik.
Tak jumpa yang sesuai.

Kali ni carik carik, jumpa jugak lah. Tu pun jenuh. Search kt FB. Search kat google. Susah nya nak carik playschool on weekend. Why la....!
Jumpa playschool berhampiran yang ada on weekend.
Juga playschool yang hari weekday tapi buleh attend 2,3x seminggu.
Okay lah kan. 
Tapi, harga kau pepaham lah kan kalau playschool bagai ni.
Takat ni jumpa 2 tempat.
Satu ni playschool on weekday.
Dari jam 8am till 12pm.
Tempat dekat dgn office. On d way je. Kira drop then bleh pergi office. Lps tu balik buleh anta rumah nenek. Atau terus stay kt office. Yang ni kena diskas dengan ayah Rizq dulu. Or else kita consider utk next year.
Actually, kiterang nak enroll kan dia ke LC next year. Sbb da nak masuk 4 tahun kan. Lps tu masa umur 5 dan 6 tahun baru nak enroll ke CIC. Semua ni easy access utk ke office. 
Tp kalau ada tempat yg flexible 3x seminggu ni pun okay juga kan.
Umur 5 tahun baru start school yang bebetul.
Yang ni TrinityKids.
Dan branch baru tu memang dkt dgn office. 

Satu lagi on weekend.
Ni pun macam best.
Memacam xtvt ada. Lepas tu dia ada free trial.
Yang ni parents bleh join.
Tempat nya di Sunway Velocity.
Macam best. Sebab ada memacam xtvt.
Takpe. Try pegi dulu cemna.
Susah la nak cari playschool on weekend ni.
Suppose memana kindy boleh ambik peluang ni.
Memang ramai parents, yang ada anak toddler suka nak hantar anak utk playschool ni. Esp parents yang bekerja yang rasa takde masa nak buat pelbagai xtvt dengan anak. Lps tu nak ajar anak berkawan.
Tapi tu lah. Tak meluas. Aku tahu, 2 tempat kat atas ni harga mesti buleh tahan. Plus yang trinity tu aku rasa target group dia expatriate sbb tu memang area expatriate.
Mana yg establish kindy ni buat la xtvt on weekend ni.
Bukan lama pun. Plus, weekend ni biasa nya parents akan accompany. Tak susah pun cikgu2 depa nak ajar. 
Yang aku pergi tu, simple ja. Dalam sejam settle. Seronok je bebudak.
Hope for more weekend playgroup macam ni.
Nanti aku try dulu pergi tempat2 ni. Tgk cemna.
Rizq konfem lah dia suka.
Eh. Tapi Rizq blum potty train. Acena nak pergi school. Haha :D

Nota kaki :
Nati tadika hantar tadika kemas je lah. Senang. Murah pun murah. Masa tu kan ibu dah nak bayar duit rumah. Hehe :D

3 April 2019

Beli Rumah



Apa plan anda utk 10 tahun akan datang?
Heh! Tetiba apa hal?
:D

Sekarang ni kakak tgh hunting rumah.
Ala. Try dulu. Ada rezeki, Allah permudahkan urusan.
Urusan nak beli rumah ni bukan urusan kecik2 macam nak beli handbag tu kan.
Memang lama dah plan.
Memula dulu igt nak beli 2nd house utk pelaburan.
Kononnya nak carik kat area2 U.
Masa tu pilihan puncak alam. Harga pun dah okay.
Dah siap contact agent apa semua.
Tapi, entah rasa macam malas nak proceed.
Lagi pun masa tu belum ada anak and keperluan utk treatment adalah keutamaan.

Then, dah ada anak, rumah sendiri pun dah dekat 10 tahun bayar, dia ada rasa macam nak hunting lagi. Kali ni rasa macam nak carik rumah baru. Nak duduk rumah baru dan nak sewakan rumah duduk sekarang. Alasan - rumah sekarang dah byk barang dan tak reti nak kemas. Lps tu rumah tu jem giler skrg. Haha. Boleh? 
Tak wey... masa tu belum nak jadi minimalis. Belum reti nak organize bebarang. Belum baca buku2 kon mari apa semua tu. Rasa macam semak giler kot tgk barang yg banyak.
Pilihan rumah baru - Rumawip.
Masuk web rumawip ni. Ko akan jadi rambang mata. Banyak giler rumah under construction atau bakal di bina. Harga pun okay lah. Mampu milik kata orang tu. 
Tapi tetiba bila dah masuk umur 40 ni, tetiba terdetik di hati utk buat pelan persaraan. Ha..giteww.. class kau jah kan. Dah ada pelan persaraan.
Bila dah pelan persaraan, harus lah fikir kemana arah tujuan selepas persaraan.
Jadi nya, terus tukar tema hunting house tu utk selepas persaraan.
Heharap kali ini jadik lah. Tak mo tukar2 lagi dah.

Tapi bukan senang seperti belian 10 tahun lalu.
Cumanya, atas tiket "keja gomen", InsyaAllah jalannya mudah sket la.
Dalam hal ni, kadang terfikir, cemna la mereka yg kerja private ni nak beli rumah. Kakak cuma doakan moga urusan uols dipermudahkan.

Sekarang ni, kakak try utk guna LPPSA atas nama husben. Hehe. Sebabnya husben belum guna LPPSA beliau. Rugi lah kan. 1st house husben dah settled. Dia guna bank financing. Jadi, ini dinamakan 2nd house utk beliau, tapi 1st loan dgn LPPSA.
Try lah cemana.
Utk yg belum beli rumah, kakak advise - beli.
Memang kalau kira2 bajet, kita rasa tak mampu.
Tapi percaya lah, semuanya akan okay.
Kakak dah rasa 10 tahun lepas.

Masa tu kakak gred 27 (belum ada gred 29 masa tu). Baru kawen. Memang kalau kira2, macam tak boleh ni. Masa tu rasa abis la tak bleh gi jejalan oversea apa semua.
Tapi, bila dah beli, eh, okay aje.
Bila dah start bayar pun, Alhamdulillah, takde prob.
Still lagi lah buleh ke mana-mana.
Buleh lagi buat rawatan infertiliti di klinik swasta. Buat laps apa semua.
InsyaAllah lah. Ada jalannya.
Rezeki ni Allah yang bagi. Jangan risau tentang itu.

Macam sekarang ni, Allah macam terdetikkan hati kakak utk tgk rumah di satu tempat ni, then lps tu bila tnya mak pun, mak pun cam suka kalau kakak beli rumah di situ. 
Kakak kira itu adalah yg terbaik utk kakak.
Perjalanan dia pun macam mudah pula nampaknya.
Takat ni kakak dah berurusan dgn satu agent ni.
Agent ni pulak, dia biasa buat di KL. Dan kebetulan dlm list rumah yg dia nak jual, rumah kakak duduk skrg pun ada dalam list dia. Mean, dia dah biasa lah area KL and area tempat kakak nk beli tu. Makna dia pun selalu turun KL. And senang utk kakak berurusan sekarang ni.
InsyaAllah lah.
Moga dipermudahkan lah urusan dan dapat lah kakak beli rumah tu.
Rumah tu kira macam pelaburan pun yer, nak duduk pun yer. Gitu lah lebih kurang. Yang pasti memang hunting utk persaraan. Kata orang tu, tempat settled down lah. Gitu.
Nak cakap lelebih pun, takut juga kan.
Kalau loan tak lepas, acena? Hahaha.

Cuma sekarang ni, ilmu hartanah ni sgt la banyak.
Senang sgt lah dibuat panduan.
Macam 10 tahun lepas, memang kira berani mati je nak beli.
Sekarang ni memacam orang yg pandai hartanah ni share kan.
Salah satu macam artikel ni - Panduan dan Cara Beli Rumah Tahun 2019

Sangat bagus tu. Panjang lebar dia bagi. Buleh la jadikan guide pada yg bercadang nak beli rumah.
Pejam mata je uols.
Serius.
Kalau kita tak beli sekarang, bila lagi.
Tambah2 lagi hartanah kt KL ni.
Ngeri dan scarry harganya oiii..
Try rumah landed tengok.
Memang la kalau ikut range kelayakan rumah n gaji tu, kita dah boleh lepas dah, tapi, lps tu abis ke bayo rumah ja. Nak makan kalau, ko kikis la sesket dinding rumah tu. Rumah 600k, 500k. Fuh.. *lap peluh*
Tapi, kalau rumah 200-300k tu buleh.
Percaya lah. Memang buleh.

Info2 berguna :

2 April 2019

Selamat Datang April dan Syaaban


Selamat Datang April.
Dan 7 April masuknya 1 Syaaban.
Dan bermakna sebulan lagi menuju Ramadhan.


27 March 2019

Hand Bag Raya

Wah kau.. mak Rizq da sebuk hand bag raya.
Padahal ganti pose pun tak abis lagi.
Haha.

Eh. Rasa dah lama kot tak beli hand bag baru utk hari raya.
Tu ari tgk hand bag kt rumah, macam dah lama beli ni.
Masa Rizq belum lahir lagi kot.
Lepas tu takde dah handbag utk raya.
So, rasa raya ni nak beli bag baru lah.
Dah buleh start riki2 dah ni.
For now, kakak minat design Charles n Keith. Yang harga mampu milik dgn ekonomi kakak lah kan. Kakak bukan businesswomen nak pakai LV bagai tu. Dapat pakai Charles n Keith pun jadik lah. Heee :D
Lagi satu design CK ni kena lah dengan taste kakak.
Memang dia petak2, tapi design dia moden artistik. Gitewww. Haha.
Simple n minimalis jugak.

Dulu kakak into dengan CR.
Lps tu pi Kenanga, banyaknya fake CR.
Adoi. CR pun nak tiru kah?
Murah je kot. Gilos lah.
Bila dia jual yang fake ni pun, harga lebih kurang yang ori, malah kalau sale kat Sogo, buleh dapat lagi murah.
Awat laaaa...
Kakak kalau menda tu ada fake, memang kakak tak mo dah la.
Kakak start beli Charles n Keith ni lama dah la.
Tu lah yang kakak kata handbag raya sebelum Rizq lahir tu.
Masa tu kakak beli terus kat outlet dia kat KLCC.
Sekali dgn wallet. Tapi wallet dia da lama "out of service" dah.
Handbag okey lagi. Itu lah yg kakak usung pi office sekarang.

Lps tu kakak ada beli online gak.
Ha. Ni best. Kalau online ni design cun cun jugak.
Direct dr Singapore, which ada yg takde kat outlet Msia.
Ada yg memang utk jualan online.
Lmtd edition gitew.

Ni kakak tgh tgk2 ni.
Yang ada sale pun lawa2 rambang mata.
Alahai.
Cantik ni. Kena ngan kaler baju raya kakak tahun ini.
Kaler lilac.
Tapi, tekstur depan tu macam baldu2 gitu.
Kang tertumpah ayo sirap acena?

Haha.
Takpun, Rizq makan biskut raya, pi tekap tgn kat situ, menangis mak, nak... 


Ni pun cantik. Kakak berkenan dgn bunga lily tu pulak.
Tapi ni kecik ni.


Design scarf ni pun kakak suka.
Macam best. 
Tapi ni macam kecik. Tak muat kang nak taruk toys dak Rizq :P

Design love ni stylo kan.
Bawak utk santai2 cantik.
Eh. Bawak gi meeting pun takde hal nih.
Kakak okay ja :D 

Ni pun lawa.
Lock dia pun macam unik.
Suka! 

Ni pun design scarf.
Cantik.
Suka.
Lama dah takde handbag hitam.



Mana satu nak ni.
Eh. Kakak ni peten kalau dah nak, nak jugak lah.
Jangan lah kau kata suruh tunggu dekat raya ada sale ke hapa.
Tunggu lah. Salah satu akan jadi milik kakak.
Tgh usha ni :D

Nota Kaki :
Tu ari masa misi minimalis, yg declutter barang tu, selonggok handbag kakak buang. Semua tu jenis bersopak sopak. Yang kaler purple lilac (kakak memang suka kaler camtu, kan? Hehe), tu beg CR lah tu. Siap dia nyer tali pun tak berpakai. Mostly situ bag CR lah tu.


Handbag ni tak boleh simpan pun. Mesti dia "makan diri"
Tapi, beg CK ni okay lah nampaknya. Dia bkn jenis sopak2 tu. Okay lah. Tahan lama.

21 March 2019

Menolong Orang Lain Tanpa Berkira

Tu ari ada letak kat FB. Letak kat IG jugak. Letak kat status kat whats app  jugak.
Sebab rasa best lah infografik ni.




Betul tak?
Fikir lah sedalam nya.
Kadang kan, kita ni ada je jalan dipermudahkan walau kita rasa sulit.
Antara sebabnya, ni lah.
Kerana kita mudah membantu orang lain.

Pada anak2 buah kt office ni, memang kakak tekankan perihal ini.
Dari unit lama dulu lagi dah.
Kakak pesan, bantu lah orang.
Memang terkadang, kita rasa cam kenapa lah dia mintak menda2 yg susah2 ni.
Takpe.
Tolong je setakat yang mana termampu kita.
Sebab kita tak tau, satu hari nanti, mana tahu, kita pun ada nak mintak tolong pada orang2 ni.
Kadang anak buah kakak ni memang menyampah lah, cakap tu bukan keja kita bla bla bla..
Takpe. Kakak pujuk je. Kita bantu.
Percaya lah satu hari nanti, kita nak minta tolong orang pun mudah.
Alah. Kalau bukan kerja kita pun, kalau bukan kita uruskan menda tu, tapi kita tahu pasal tu, and kita pun boleh dapatkan info dari orang lain, apa salah nya kita bantu. Takde rugi secubit pun kat kita. Kadang tak pakai banyak tenaga pun.
Anak2 buah selalu cam.. ala... akak ni..

Hehe. 
But, please ya.. jgn kata kakak ni susahkan anak buah pulak.
Biasanya menda tu akak la yg handle, akak suruh depa ni carik info je.

Kalau environment office, lelebih lagi yg ramai bilangan staff nya, memang lah memacam perangai kita jumpa.
Ada yang tak boleh berlebih kurang dalam membantu.
Ni kalau bukan kerja dia, huii... memang dia takkan nak bantu.
Dia pegi halanya kita ke tempat lain bila kita nak minta tolong.
Contoh macam "ha.. pi lah tgk kat sekian sekian tempat, kan ada situ"
Allahu.. dah kita tau dia yang uruskan, kan senang kalau dia bantu direct.
Ni tak... seboleh boleh suruh kita usaha. Pepandai lah kau nak dapatkan.

Tapi, kalau time dia minta tolong, pandai pula kan.
Orang ni bukan nak membalas. Tapi, kalau kita pun jenis susah nak memberi, memang orang lain pun akan buat menda yang sama.
Tapi, kalau kita jenis tak lokek, ada je jalan nak mudahkan orang, ada je jalan nak bagi orang gembira, memang nanti kita pun akan jadi senang je. Smooth je. 
Contoh orang yang senang membantu.
Telepon je tanya kak boleh tak dapatkan ini..ini..
Dia kata, dia tak buat menda tu, tapi jap eh..akak tanya orang ni.
Pastu nanti dia call, bagitahu dah emel kat kita apa kita nak tu.
Senang kan. Memang bukan dia buat, tapi dia cuba bantu kita.
Takde pulak dia nak kata eh, kau pi lah mintak kat orang tu, dia yg buat... bla bla bla.

Memang lah kadang menda tu memang kita dah sediakan pada tempat khas. Kalau orang nak, pegi lah amik kat situ. 
Tapi, kalau ada call, minta direct kat kita, apa salah nya bagi je. Jadi menyusahkan kita ke? Tanya je lah kan.
Kita bagi je. Bukan susah. Menda tu memang ada dalam simpanan. Takde lah nak kata "eh, pi la tgk kat sini..sini.. "

Orang ni kadang, bukan dia malas, just dia nak tgk sejauh mana kita punya "pemurah" tu. Lokek ke tidak nak bantu orang. Berkira ke tidak.
Sikap la kan.

Satu lagi bila kita mudahkan urusan orang, percaya lah.
Allah akan mudahkan urusan kita.

Lagi satu, jangan berkira. Tak kira lah dalam hal kewangan ke, kederat ke apa ke.
Kewangan lah biasanya kan.
Ada lebih2 kurang tu, bagi je lah.
Ni tak. Kurang seposen pun mintak. Hehe.
Tapi yelah, takkan kita nak paksa orang halalkan.
Terpulang lah.

Ni ada satu citer lah.
Tapi, nak kata humble brag ke, angkat diri ke, sukati lah.
Tu ari masa balik kampung, masuk Watson sbb nak beli pencuci muka. Terlupa bawak balik kampung pencuci muka, so kena beli lah. Nak beli seketui tu ja. Tapi, orang komain ramai beratur nak bayar. Lecehnya rasa. Tapi, takkan nak potong Q pulak kan. So, beratur.
Adik yg Q depan boleh thn byk juga barang dia.
Bila dia bayar total dalam RM104 camtu lah.
Dia bagi RM200. Maknanya note RM100 tu 2 keping.
Cashier tu tanya takde duit kecik ke. Sebab takkan dia nak bagi change dalam RM90 lebih camtu kan (which buleh je kan sebenarnya).
Adik tu kata takde. Pastu dia tanya kawan, kawan dia pun kata takde.
Pastu dah macam stuck pula kat situ.
Kita ni nak cepat ni. Asben, anak ada tunggu dalam keta ni.
Last last akak kata, nah RM5 ni, saya nak cepat nih. Terus akak bagi kat cashier RM5.
Adik tu cam aaa... terpinga pinga.
Akak tanya balik, ada ke duit pecah dalam kereta (sbb dgr kawan dia kata ala..duit kecik dalam keta ada la).
Dia kata takde.
Takde takpe lah. Akak belanja.
Terima kasih kak katanya.
Settle.
Entah. Masa tu bukan lah akak kata akak nak tunjuk kaya ke apa.
Tapi, yg akak tahu akak nak cepat.
Kang nak tggu dia pegi pecah duit lah atau nak cancel apa dia beli lah. Lagi lambat.
Pastu macam student2 gitu kan. Kesian gak. Mungkin mak dia bagi 2 ketui tu duit utk belanja. Tu yang takde duit kecik langsung tu.
So, sedekah je lah.
Dan masa itu lah, esuk nya kakak pegi Pejabat Tanah, dan urusan kakak mudah sangat.
Pasal pejabat tanah ni kakak ada cerita kat sini.

Kakak cerita ni, bukan kakak nak humble brag ke apa tau. Jangan memandang cerita ni utk mengatakan "belagak lah tu, nak tunjuk byk duit bagi orang senang2 je"
Lps tu takde la nak kata orang lain tu tak bagus. Idak. Jangan anggap ghoper itu. Ada je hamba Allah, kengkawan yg sangat bagus, yang tak lokek membantu, yang berhati mulia. Ambik yang positif. Kakak pun kadang terkhilaf juga.

Cuma, dlm entry ni nak kaitkan dengan cerita "mudahkan urusan orang, Allah akan mudahkan urusan kita"
Dan.
"Jangan berhenti menolong orang didalam kebaikan kerana kita tidak tahu kebaikan mana penyebab kita yang akan membawa kita kepada jalan syurga"

20 March 2019

Pergi Matta Fair PWTC : Mac 2019




Ada sesapa pegi?
Mustahil takde.
Tapi ada je cam eh, taknak lah pegi tempat berhimpit2 tu.. biar lah beli mahal asal selesa.
Up to you lah.

Kiterang cam biasa.
Pergi petang Jumaat. Lepas balik kerja, ambik dak Rizq, terus ke PWTC.
Dalam kul 6 la sampai.
Parking kat bawah basemen ja.
Memang kalau pegi petang Jumaat ni, boleh ja dapat parking kt bawah tu.
Tapi jangan lewat. Kalau dalam kul 7pm tu orang dah mula ramai juga datang. Berebut parking. Tu ari pun ada orang tu duk menunggu dalam keta. Pastu nampak kiterang dah nak balik, dia tanya kat mana parking. Tapi, sbb ada orang lain dah masuk ikut simpang tu, maka orang lain lah yang masuk. Kesian juga, but, what to do. Orang tu lagi dekat. Rezeki dia lah.

Macam biasa, mak Rizq da ada plan nak pergi booth mana.
Tgk dulu kat web dia, kat mana booth ini, booth itu.
Nak cepat macam tu lah.
Antara Lexis and Avillion.
Ingat nak ambik Lexis Penang.
Sbb memang plan nak pergi Penang. Lama giler tak pergi area sana. Tapi tak byk hotelier area Penang yg masuk. 
Lps tu tgk plak booth Avillion. PD memang bukan dalam list lah. Kau dah kenapa kan, dah macam takde tempat lain. Asik nak ke PD je. So, skip. Pastu ternampak, eh, Avillion Cameron. Ha.. memang pernah masuk dalam plan nak pergi.
So, ayuh lah booking.

Itu pun lelaju je. Dak Rizq tu. MashaAllah. "Jom keluar..keluar.." katanya.
Dia dah pandai rimas orang reramai tu.
Jadi, takde la dapat nak tgk yg lain.
Pastu masuk hall lagi satu. Beli KL Bird Park.
Yang ni memang harga murah kalau masa MF ni.
Macam dulu kiterang penah beli Aquaria, Farm in The City. Time ni memang tiket2 ni murah. Nak carik zoo negara. Eh. Takde pulak. Ada pun, macam travel agent. 

Dalam sejam je duk situ. Pastu balik lah. Before maghrib sampai rumah dah :)
Sebab tu kiterang okay je nak pergi.
Dia kalau bawak anak ni, kau tak buleh nak lengah2.
Kena tahu dah nak pergi hall mana.
Kata kalau nak pergi booth oversea, terus tuju tempat2 tu.
Mengkalau lah nak pusing2, nak pikir2, memang tak boleh dah la bila bawak anak nih.
Dulu buleh la.

Nak pergi jenguk booth Star Cruise pun tak sempat. Lalu je.

15 March 2019

Song Stuck In My Head

Rasanya ini memang masalah mak mak yg ada anak umur toddler / pre-school ni.
Terngiang-ngiang weh.
Dulu masa dia suka tgk Didi, terngiang2 lagu kepala lutut bahu kaki tu.
Pastu dia tukar suka tgk Omar Hana, keluar lagu omar hana je dalam kepala.
Pastu dia tukar suka Thomas, memang keluar there's 2, there's 4 segala tu.
Lps tu bila bg dia tgk youtube, duk dengar lagu "baby finger, baby finger, where r u"

Ya.. Tuhaaannnn......

Kadang tgh mandi ternyanyi lagu tu.


Apakah.


Adoi.

Terngiang ngiang okeh.
Terngiang ngiang.




Nota kaki :
Tetiba teringat seorang boss pernah berkata pasal "empati". Sebenarnya kita perlu ada empati melebihi simpati. Tak salah menggembirakan hati orang dan letakkan empati kita pada tempatnya.

6 March 2019

Selamat Datang Mac dan Rejab



Hello Mac!

Dan 8.3.2019.
Selamat datang Rejab.


25 February 2019

#KaptenRizqKePD : Tasik Villa International Resort




Ni kali ke 3 Rizq ke PD.
Masa umo 6 bln (Dis 2016), umo setahun lebih (Okt 2017) dan last weekend, masa umo 2 tahun lebih (Feb 2019).
Utk mak ayah Rizq, memang setiap 2 tahun sekali mesti pegi PD. Macam kan takde tempat lain. Hehe. Ate, udah itu yg terdekat utk short weekend getaway, ye dok.
Kali ni pi sempena birthday ayah Rizq ke 40.
Owh. Lupa nak wish kat sini.
24 Februari 2019.

Memula tu ingat nak pegi awal dan piknik tepi pantai. Da siap masak2 dah.


Tapi, nan hado. Jalan Tun Razak jem giler. Skrg ni kalau weekend, memang la tak bleh nak lambat2. Jem dia tu kalah org balik kerja tau. Dari IJN tu pun dah start berenti dah. Kiterang masuk jalan nak pergi office then masuk SMART. Tu pun jln Sg Besi tu pun tersengguk2 tak bleh laju. Tu cara cara orang tak cuti, tak gaji lagi. Kalau cuti, dah gaji, lagi la entah jem cemna. 
Hadap la jem gini kt jalan Tun Razak tu selagi mana MRT tak siap. Tunggu la smpai 2023 sok. Hurm.

So, exit highway PLUS nak ke PD tu, dalam jam 1.00pm. Keluar dari rumah jam 11.00.
Phew.
Kali ni kami menginap di Tasik Villa International Resort.
Jauh sket dari pantai n laut.
Saja nak merasa tempat gini pulak. Asyik kalau ke PD, laut..laut..laut.

Tapi, eh, best la resort ni.
Ayah Rizq byk kali ckp nanti bleh dtg lagi.
Kami booked Deluxe Room with Jacuzzi.
Rizq la paling seronok duk dlm jacuzzi tu.

Resort ni ada memacam jenis bilik. 
Kalau taknak bilik ada villa. Yg tu 2 tingkat. Ada pool sendiri dalam rumah.


Kalau taknak yg tu, ada water chalet. Atas tasik. Mak Rizq tak amik yg tu sbb cam penakut sket. Kang memalam kuar swamp thing pulak dari tasik. Kih kih kih. Over imagine and byk tgk katon nih :D


Bilik sgt besar.
Lebih besar dari Lexis mahupun grand lexis.
Tak besar kata kau, bilik air ada dua.
Satu tu memang bilik air ada shower. Satu lagi, takde tempat mandi. Kira cam kau sakit perut, tapi ada orang duk mandi, boleh la pi buang air kat toilet satu lagi tu (aku pernah tau, masa tu outstation ke course ke ntah. Dgn superior pulak tu. Pepagi. Aku dah mandi dah. Tup2, sakit perut. Masa tu superior aku pulak kemain lama dalam bilik air. Takkan nak ketuk pintu suruh dia keluar, kan? Haha. Entah kenapa aku tak fikir utk turun dan guna bilik air kat lobi).
Layan gambar sekitar bilik.
Tgk la tuan kecik tu buat QC dulu. Check semua2 pintu elok ke tak (T___T).









Cam biasa booking thro Agoda.
Kalau tak harga dia dalam 400++
Sbb dpt diskaun dkt Agoda - byr dalam RM385 camtu.
Jadi, korang kalau ada emel dari Agoda tu, cecepat grab. Agoda ni best, dia boleh dpt diskaun byk2. Setgh kan kalau kita dah ada 1 diskaun, yg lain tk bleh guna. Agoda ni tak. Boleh ja guna dedua. Unless, masa tu memang dia ada harga promo ke apa. Ha, tu tak bleh guna dedua. Kita boleh guna Agoda Cash je. Agoda Cash ni pun, kau redeem je lah bila dah dpt. Aku tu ari simpan punya simpan ter expired pulak. Cais!

Sebab dah lewat, kita piknik kat bilik aje lah.


Okay la. Resort baru. Semua best lagi. Baik uols pegi sebelum ia menjadi "resort dah lama"
Tapi nya, mungkin ini pilihan pelancong2 China.
Kami sampai tu ari, sama dgn bas pelancong. 2 bijik pulak tu.
Tau aje lah mereka ini punya kelam kabut dan cong ceng cong ceng tu.
Nak nak pulak waktu makan pagi.
Lps tu depa la ramai mandi kolam.
Tak selera nak mandi kata dek ayah Rizq bila nampak depa yg ramai dlm kolam tu.
Ni cina dari China weh. What do u expect. Kat tempat depa pun, depa selamba ja. Apa tah lagi tempat orang ni. 





Dia ada show air pancut berirama. 2x. Sekali jam 9pm. Dan sekali lagi jam 9am. Yang malam best sbb cantik.



Kiterang turun breakfast awal. Naseb ada tempat makan kt luar. Depa ja penuh dalam cafe tu. Tapi, lantak lah. Tu pun salah satu sumber pendapatan negara. Pelancong China antara penyumbang terbesar dalam industri pelancongan negara. So, hadam je lah. Huhu.
Breakfast pun okay lah. Cam biasa je. Ada nasik lemak, ada nasik goreng, ada mi goreng. Ada roti canai, ada omelette, ada mihun sup. Buah2, kuih2, bubur. Standard lah kata orang tu.

Lainnya. Okay.
Cuma, sign board nak pegi sini tak berapa byk lagi.
Tempat dia takde la susah nak pegi. Tepi jalan je. Tapi ye lah, kita 1st time nak carik kan. Terlepas jugak lah ke depan. Masuk satu kawasan perumahan. Google maps kata bleh je lalu kut situ. Tapi, situ rumah yg siap gated, mana buleh masuk. Memandai je google maps ni.
Dia senang je sebenarnya. Exit highway nak ke PD tu kat Lukut. Terus je. Nanti nampak Petronas Lukut (sebelum Shell), trus bagi signal ke kiri. Dia memang susur ikut Petronas tu ja. Nampak pun dari tepi jalan bangunan dia.

Makan malam ada la kot kt luar2 tu.
Kami tak pergi makan kat luar pun sbb da kenyang makan bekalan yg dibawa.
Lagi pun Rizq da tido lepas maghrib tu.

Esoknya check out. Terus ke Teluk Kemang.
Lunch jap kat cendol n coconut shake yg viral tu.
Giler ramai orang.
Pastu bising. Aku mmg annoyed sket kalau kedai2 makan yg ada live band and menyanyi segala ni. Alangkan kt rumah orang kawen pun aku tak berapa suka orang melalak berkaraoke masa orang tgh makan, lagi kat kedai2 ni. Macam kat rumah orang kawen tu, bkn tak buleh ada muzik. Tapi biasanya mesti kuat giler sound. Sampai nak bercakap pun susah. Nak kena menjerit pulak. Duk ter ha..ha dgn orang. Kalau kt tempat makan ni.. bkn la tak bleh, pasang lagu biasa sudah la. Dah la panas, orang ramai, tambah lagi orang menyanyi2. Lagi rasa "rimas". Dah la. Dulu tahun 2016 kiterang dtg situ aman2 je tak ramai orang. Sekarang ni sampai orang menunggu2 meja pulak. Maleh dah la.

16 February 2019

Happy 15th Work Anniversary

16 Februari 2019


Selamat ulang tahun ke 15 sebagai penjawat awam tetap dan berpencen.


Sekejap je rasa dah 15 tahun.
Sempena ke 15 tahun mari lah kita buat throw back sket ya.

16.2.2004 - mula report duty sebagai penjawat awam.
Masa tu umur kakak 25 tahun (mengikut tahun)
Dan jawatan masa tu ada lah di gred 27.
Kakak masuk ketika itu menggunakan diploma kakak walau masa tu kakak dah ada degree.
Kakak ditempatkan di HQ utk uruskan hartanah dan juga legal.
Bos kakak masa tu cakap, dia memang nak orang yg ada background legal utk dijadikan assistant dia. Alhamdulillah. Sbb memang subject legal masa akak study adalah "strong" result nya. Kakak memang minat legal. Tapi, tak kuasa lah nak jadi lawyer kan. Walau ada angan-angan ke arah itu. 

Tahun 2008, kakak bertemu jodoh dengan rakan seoffice.
Haha. Yang ni entah lah.
Kakak pun tak tahu cemna.
Nanti lah. Ada masa bebila kakak story. 
Ramai yang tak sangka. Eh. Bukan je orang lain, kakak sendiri tak sangka.

Tahun 2010 kakak naik gred.
Ada jawatan kosong di gred lantikan menggunakan ijazah.
So, apply. Ada rezeki Allah nak bagi. Dapat.
Dan kakak masih di unit yang sama.
Uruskan legal matters dan jaga hartanah.

Tahun 2012, kakak ditukarkan utk buat HR.
Dan Alhamdulillah, kakak dapat APC untuk tahun 2011 (yang dianugerahkan dalam majlis tahun 2012).

Tahun 2016, kakak bersalin dan lepas maternity leave, kakak sambung amik CMA sebulan yang tidak melayakkan tempoh perkhidmatan kakak. Jadi, kakak kehilangan kekananan selama sebulan.

Tahun 2018 - kenaikan gred secara TBBK. Yang ni tidak tertakluk kepada Pekeliling TBBK macam kumpulan Pelaksana tu ya. TBBK untuk PnP adalah tertakluk kepada PBM masing-masing. Cuma, kakak kan ada cuti sebulan CMA tu, makanya TBBK akak yang sepatutnya pada Jun beranjak kepada Julai. Dan secara otomatik, TPG kakak berubah dari April ke Julai. Ada effect kan? 3 bulan KGT hilang. Heeee.. tapi takpe lah. Kehadiran Rizq Iskandar lebih dari segala-galanya :)

So, ini semua apa yang kakak dapat sepanjang perkhidmatan kakak sebagai penjawat awam. Apa pula yang kakak dah bagi kepada agensi akak sepanjang tempoh itu?
:)

Takpe. InsyaAllah ada. Terutama bila berkhidmat dalam sektor yang menguruskan modal insan ni, InsyaAllah ada sesuatu yang kita berikan.
Sentiasa mengingatkan adik2 di bawah seliaan. Jangan sesekali mengeluh dalam kerja. Permudahkan urusan orang. InsyaAllah Allah permudahkan urusan kita. 
10 tahun lagi 25 tahun perkhidmatan.
Boleh plan dah utk perancangan persaraan :D

12 February 2019

Check Car Seat Rizq

Sebelum cuti CNY tu, pi join car seat check.
Organized by CPSM.
Selalu jugak tgk depa ni buat event tapi tak pernah nak join.
Kali ni kebetulan takde apa nk buat, boleh la join.
Mula tu, penuh.
Sbb nya depa ni buat kat Graco Warehouse.
Tempat yg kami beli car seat dak Rizq.
Dia tulis situ, if sapa owner Graco yang beli kt dia, dapat free check. Kalau tak, kena bayar RM15. So, PM la Graco kt FB depa utk dapatkan no kod. Pastu depa nak gambar resit. Entah mana dah resit. Lama dah kot beli. Lagipun tu ayah Rizq yang bayar. Kot mak bayar, sure resitnya mak simpan. Pastu bagi je lah warranty card. Tak reply. Pastu takpe lah. Tak jadi lah.
Tup2 2,3 hari sebelum event, CPSM announce lagi kat FB depa ada tempat kosong lagi since ada peserta tak dapat join. So, buleh slot in.
Lekas2 la mak Rizq booking slot.
Bayar je lah RM15.

Amik slot jam 11 pagi.
Tapi, slot yg awal2 pun tak siap lagi.
Kat Graco ni, dia jual toys jugak. Maka, berkampung lah Rizq duk dalam kedai.
Dah sampai masa nak check car seat pun dia taknak bagi kerjasama baik.
Jenuh.

Sebab nak check seat ni, sbb rasa macam tak betul je ayah Rizq pasang.
Dulu, Rizq okay je selesa duduk dalam car seat ni.
Sekarang dia macam taknak.
So, nak betulkan kena lah dia ada dalam tu.
Mengamok taknak.
Lagi pulak kereta berenti.
Lagi dia cam, apahal aku nak duk dalam seat tu keta tak gerak. Kan?
Phew.
Lagi satu memang time tido dia.
Dia dah ngantuk.
Ni tgh mengamuk ni. Marah lah tu orang paksa dia. Haha.

Check semua. Expired date apa bagai.

Tempat car seat Rizq. Rizq guna Graco Extend2Fit.

Team CPSM check jugak lah.
Betulkan seat apa semua.
Rizq dah forward facing walau ikut berat suppose masih rear facing.
Ate, ingat dia mau ke kalao RF.

So, skrg dah betulkan. Remove alas yang ada. Sbb itu utk RF. Kalau FF tak perlu guna tu. Dah betulkan ikut level berat n tinggi dia.
Tu ari balik kg, dia dgn suka rela duk dalam car seat tu dah.
Selesa dah gamaknya.
Masa jem yang lama kiterang stuck tu pun, dia okay.
Duduk sambil tgk youtube.
Alhamdulillah lah.

Cuma skrg akai baru dia - dia taknak tido dalam car seat tu dah.
Kalau dulu, okay je berjam jam tido atas car seat tu.
Sekarang udah taknak. Adoi.
Memacam kan peel anak2.
Haha.
Apa pun, at least, kami ada awareness utk keselamatannya.
A big no no no duduk di depan sambil di pangku (mak pernah try, gayat oii. Memang gayat. Rasa macam tak secure langsung duduk depan sambil pangku anak)
But, no offence la mak mak yg dah biasa pangku anak.
Ikut lah keselesaan memasing.
Tapi, sebenarnya, hal keselamatan memang tiada kompromi.
Mak Rizq ni byk berpikir terlebih lebih.
Maklum lah. Ibu ibu paranoid namanya.
Terbayang pula macam cerita omputih tu (lupa pulak nama dia - yg bleh nampak bencana masa depan tu - lepas tu jadi pula pada kita. Mak Rizq sejak tgk citer tu, memang gayat sungguh la kalau duk belakang lori balak)

Utamakan keselamatan anak-anak dan diri kita.
Dalam kereta untuk anak bawah 12 tahun, tempatnya memang dalam car seat.
Tak perlu yang mahal melampau. Ada yg mampu milik. 
Pilihan di tangan kita.
Bukan berfikir yang negatif, tapi lebih baik beringat sebelum kena :)

11 February 2019

#KaptenRizqDiPerak : Jalan-Jalan Ipoh

Rizq balik kampung sempena CNY.
Dari KL lepas mak ayah kerja. Hari Khamis 31hb.
Kami jarang sangat lah balik lepas kerja ni. Tapi, memikirkan ada urusan nak dibuat pada 1hb (Jumaat) tu, makanya, kami balik terus.
Dan nak dijadikan kami terperangkap dalam jammed akibat kemalangan antara trailer dan bas (keratan akhbar Berita Harian).
3 jam stuck. Suppose dalam pukul 10 malam camtu boleh dah sampai kampung, tapi kami sampai jam 2pagi!
Naseb Rizq okay ja sepanjang jalan. Naseb juga kami berenti RnR utk berenti makan.
Masa jammed tu dia elok ja tgk youtube. Pastu tido lena :)

Balik kali ni lama jugak lah. Dalam 5 malam.
Mak Rizq ada urusan kat Pejabat Tanah. 
Pastu kami amik kesempatan jalan2 kat Ipoh.
Mak kata lama dah dia tak jalan2 kat Ipoh ni. Mak dulu sekolah asrama kat Ipoh. Tapi tu dulu la... kisah lebih 25 tahun yang lalu. Hehehe.
Rupanya memacam yang best ada di Ipoh sekarang ni.

Hari Ahad - 3hb Februari.
Dari rumah opah Rizq ke Ipoh dalam sejam.
Memula kiterang pegi sini.

Ala, macam kat Langkawi tu lah.
Tapi, Rizq tak penah pegi yg kat Langkawi tu.
Masa mak pegi dulu, Rizq dalam perut lagi. Heeee :D

Okay lah sini. Tidak lah besar macam kat Langkawi mak kata.
Tiket masuk RM15/adult.
4 tahun ke bawah free.
Ada byk juga trick art yang menarik.
Okay, meh Rizq share kan.



Lelain gambar mak ada share kt FB.
Trick house ni dekat dengan Kong Heng / Plan B.
Jalan kaki saja.
Celah2 tu ada deretan kedai yang cantik utk di ambil gambar.




Dekat kawasan Plan B tu pun cantik2 jugak.
Mak nak try makan ais kepal. Tak tahu nak letak perasa apa. Suruh orang tu letak semua perasa. 
Tapi rupanya tak sedap lah kalau letak byk2 perasa.
Kalau nak sedap, mintak je ais kepal gula melaka.
Ais kepal nya banyak. Mak share ngan ayah pun tak abis.
Rizq taknak. Rizq minum air masak ja.



Mak kata, tempat ni dekat kedai buku Mubarak Store.
Kedai buku legend ni dulu. Orang Ipoh sure tahu kedai ni.
So, kalau auntie, uncle nak pegi area sini, nak senang parking je area2 sebelah town hall (DBI) atau sebelah masjid tu. Tak jauh pun nak jalan2 kaki kalau parking situ. Kalau carik parking area2 celah kedai tu, limited sket parking dia.

Lps tu, pegi pula ke kedai laksa.
Katanya one of the best laksa in town.
Laksa Telur Goreng Bersarang - Taman Botani.
Nak pegi sini, memang kena guna google maps. Sbb mak pun tak pernah jejak.


Recommended!
Rizq pun makan byk.
Ayah punya laksa telur bersarang.
Mak punya takde sbb mak tak suka laksa taruk telur goreng.
Tapi kedai ni tak banyak meja. Kalau weekend or cuti panjang tu, kena menunggu lah meja kosong.

Then, ikut google maps kiterang pegi carik cendul kat Pengkalan.
Tapi, tapau bawa balik je. Perut dah penuh. Sebelum tu solat zuhur kat masjid pengkalan tu.
Dan google lagi utk pergi perkampungan kacang putih.
Masa ni Rizq tak larat da... tido dah dalam keta.
Mak borong maruku pulak.
Area ni mmg byk kedai2 jual maruku.
Mak beli kat kedai DNS.


Menarik juga Ipoh ni kan.
Tu pun mak kata byk tempat tak pegi lagi tu.
Tempat makan masa mak sekolah dulu - TKK pun tak pegi. Pastu tempat nak tgk wall art tu pun tak jumpa. Mana ntah.
Dia best kalau kita jalan kaki.
Tapi. Panas oih.

Oh. Selain ke Ipoh, kiterang ke Kuala Kangsar jugak.
Macam biasa - breakfast di warong pokok getah ni.


Sempat rasa laksa Deris jugak petang Jumaat tu.
So so ja yang ini. CKT dia okeh. Ada letak udang galah.

Gitu lah cerita cuti 5 hari di kampung kali ni.
:)

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign