Pages

22 August 2019

Mahal Rezeki

Doa dimurahkan rezeki.


Ada orang, gaji nya besar, laki gaji 10k, bini gaji 10k, tapi kehidupan nya agak sukar.
Ada orang, gaji nya kecik, laki gaji 5k, isteri tak kerja, tapi rezeki nya melimpah ruah.

Dah makin berumur ni, makin faham dengan konsep rezeki.
Semakin banyak kita memberi, semakin banyak kita menerima.
Jangan terlalu berkira dengan rezeki.
Kurang kan lah merungut dgn kenaikan harga barang etc etc.
Kita dapat apa dengan merungut.
For me, semua tu toxic.
Buat apa nak fikir ttg toxic.
Lebih baik kita fikir cemna nak mengatasi nya.
Itu lebih bagus.

Lepas tu, kita ni selalu ada sikap merendah-rendahkan orang.
Dah merendahkan orang, iri hati pula tu.
Tak boleh tgk orang lebih. Orang beli sayur banyak2 dari Cameron, kita pi cakap sayur orang tu beli sayur beracun. Macam lah sayur yg jual kat bawah ni takde racun. 

Kadang2 ada orang tu suka pergi kedai ECO. Trus kita cop orang tu sengkek takde duit lah tu. Sanggup pi jauh sebab nak barang murah.
Heh!
Kita tak boleh nak buat macam orang tu buat, lepas tu kita downgrade kan orang.
Sama lah tu, lebih kurang dgn perangai iri.

Tu tak masuk lagi kes kalau orang bersalin kt hospital private.
Kalau orang amik rawatan (dgn pembiayaan sendiri) di hosp private.
Kes orang buleh pergi haji dgn sykt swasta.
Kes orang travel sana sini.
Mula lah kita nak fikir2 cemna orang tu boleh ada byk duit camtu.

Entah lah. 
Tak jadi toxic ke dalam hidup kita kalau ada menda2 ni dalam otak.
Lama2 kena GERD pulak nanti.
Ada je tak kena.

Satu lagi kita ni jenis beralasan.
Orang pi cakap kot situ, kita balas balik gitu gitu gitu.
Orang pi advise gini, kita balas balik lain.
Last2 orang tu, lantak kau lah.

Duit ni ada 2 je. Buat orang bahagia, buat orang merana.
Kita lah pilih nak guna duit tu utk bahagia ke merana.
Rezeki tu Allah tentukan.
Dari iri dengan orang, dari merendah2kan orang, lebih baik lah kita berlapang dada ja.

Eh. Aku bukan cakap orang lain pun.
Kadang2 menda ni pun ada pada aku.
Cumanya, dah tua2 ni aku malas nak memikir.
Umur dah 40 weh. Takde masa lah nak fikir orang tu pergi ECO sbb dia sengkek ke, orang tu beli sayur beracun ka dak. Orang buat tu mesti ada reason tersendiri. Dari kita mengandai andai, dari kita ter "kot..kot" lebih baik renti kan.

Hidup ini simple.
Jangan kusutkan.
Semakin kita rasakan rezeki kita tak cukup, selagi itu lah rezeki semakin mahal.

Lagi satu.
Jangan jadi pemalas. Asyik nak terbaring tgk media social ja.
Bila pemalas, ada orang yg rajin dari kita, kita jadi iri. 
Lepas tu mula nak perlekeh kan orang. 
Orang buat kuih raya pun kita cam eii..rajinnya..kalau aku tak kuasa.
Eh. Dia yg rajin, dia pun tak tanya kita kuasa ke tak. Ada orang yg rajin ni kisah ke kalau kita malas. 

Sbb tu jangan jadi pemalas.
Orang dimurahkan rezeki sbb dia bukan pemalas.

13 August 2019

Selamat Hari Raya AidilAdha : Korban Rizq Yang Pertama



Selamat menyambut Aidiladha.
(guna gambar sendiri masa Umrah tahun 2015).
Tahun ni kami bertiga, Alhamdulillah, dapat menyempurnakan ibadah korban.
Yang pertama untuk Rizq Iskandar.
Dulu, masa arwah atok Rizq ada lagi, mak Rizq dah buat korban. Masa tu 5 beradik + mak, ayah. Cukup seekor lembu. Lps tu ada lagi mak Rizq masuk kat kampung sendiri. Then kali ni buat di PJ pulak (surau rumah aki Rizq).

Rezeki ramai yang bersedekah utk Rizq, kami panjang kan lagi.
Moga yang bersedekah akan terus dimurahkan rezeki, sentiasa berada dalam lindungan Allah :)
Kami juga berkongsi dgn 4 lagi ahli keluarga yang lain di PJ.
Maknanya dapat lah juga seekor lembu utk kami sefamili.
(Famili belah ayah Rizq)
Tahun ni surau area rumah situ buat 9 ekor.
Lembu kami yg ke5.
Tapi, kiterang lewat sampai sbb gerak dr Sentul lps solat raya.
Huhu.

Suppose kena lah tgk haiwan tunggangan kita tu kan.
Kiterang sampai tu dah nak lembu yg last pun.
Bahagian yg kami dapat tu, terus masak utk dibahagi2 pada jiran.
Masak kari n sup.
Selebihnya dapat la kami amik 1kg seorang utk bawa balik.

Alhamdullilah.
Selesai.
2 ekor kambing akikah utk Rizq.
Satu bahagian kurban.
:)

2 August 2019

Rizq Turn 3 Outdoor Photoshoot

Turn 1 y.o di studio. Tema white shirt + blue jeans.
Turn 2 y.o pun still di studio. Tema baju raya - hitam.
Turn 3 y.o kakak dah plan nak buat outdoor. Mula dah nak carik tempat. Dah siap beli baju utk tema. Plan nak buat kat taman area KL ja. Buat ala ala picnic ka apa ka.
Tapi, akhirnya bila nak pergi Cameron, kakak terus dapat idea utk buat outdoor kat Cameron je. Kan lagi best.
Kakak pun trus pos dkt grup Cameron Highland.
Ramai PG respond.
Kakak pun approach lah.
Ada yg dari Terengganu (?).
Ada yg local mmg based Cameron.
Ada yg dari Ipoh.
Tengok pula harga depa quote.
Tengok pula masa n tempat dia cover.
Ada yg kata cover 1 tempat cuma.
Ada tu yg kita tanya, lama nak jawab. Pastu date pun tersilap2.
Eh. Ni tak bleh ni. Buat nya dah bayar2 lps tu dia lupa date. Cemana, kan? Pastu w.app pun lambat "seen". Tak buleh..tak buleh. Naya.

Pastu yg dari Ipoh ni nampak okay.
Harga pun okay. Siap byk kali tnya betui ka harga dia camtu. Sbb dari Ipoh kot. Dia kata betui dah la. Takde caj tersembunyi. Sokay lah. Kakak deal. Deposit pun RM50 ja.

Kakak amik hari Isnin utk photoshoot since taknak orang ramai sangat. Senang nak ambik gambar kat memana. 

Photographer (PG) kakak ni memang buat full time PG.
Tepat masa. Kami janji jam 10 jumpa di hotel. Sebelum jam 10 dia dah w.app. Kat situ pun kakak dah bagi markah dah tu.

Kakak dah siap segala props bawak dari KL.
Belon. Pepagi tu ayah Rizq tiup.
Pastu ada belon foil. Tu tak tiup lah. Kakak mmg ada mendalah masukkan angin dia tu.
Tapi masa tu lah riben tak cukup lah apa lah. Naseb bawah hotel ada DIY. Buleh la lari jap beli riben. Lps tu sengal jugak. Belon gas tu kalau isi gas baru dia buleh terangkat. Kalau tiup dia tak bleh nak naik. Ish. Apasal lah sengal. Padahal ada je bawa batang belon tu.

1st time outdoor. Pulak tu dgn toddler yang tak boleh dijangka perangainya.
Memula tu kakak suruh dia mandi sbb nak pergi tgk rabbit. Dia punya seronok. Trus mandi, pakai baju senang apa semua.
Sekali dah naik kereta, turun kat ladang teh. Dia tgk2 takde rabbit.
Apa lagi. Mengamok la (T_____T). Nak rabbit..nak rabbit.. masam je muka ambik gambau.
Eii. Sabau je lah.




Then terpaksa la beli jiwa dia dgn aiskrim.
Minum teh dulu kat Tea Station tu. Berkenan pulak dia dgn air tea kat situ.


Lps tu pergi ladang strawberry pulak.
Kat sini naseb dia tak buat perangai sgt since anak PG tu ada. Sebaya dgn dia. Budak tu bagi dia cekelat stoberi tu. Aduh. Cheat day sungguh mu ya anak. 




Lps ladang strawberry singgah jap tmpt yg ada tulis "i ♥️ cameron highlands".


Then singgah smoke house.


Itu je lah. Tapi, penat sungguh lah.
Dah habis situ baru pergi ke tempat rabbit. Yg sheep sanctuary tu. Abih hati si kecik tu dapat tgk rabbit. Naseb baik.


Pengalaman pertama outdoor dengan toddler.
Memang kena carik tempat yg tak panas.
Kalau tidak memang peluh tiak kau. Nasib baik kakak dah pakai smelly no more.
Dekat ladang teh tu, masa nak naik, dia taknak ayah dia dukung. 
Ko ghaser? Mencungap mak naik tangga ladang teh dukung dia.
Tu naseb kakak tak turun smpai bawah yg ada air terjun tu.
Ladang strawberry -kami pi Aidilbadri Strawberry. Cantik ladang dia. Banyak lah sangat strawberry. Recommended sangat.
Lepas tu kau nak jaga mood model utama tu. Bukan senang oii.
Jangan lah berjanji yang tidak tidak.
Cakap je lah nak pergi amik gambar. Dia faham.
Lps tu dia akan buat dek je kalau kita suruh dia posing2.
Tapi, ada yg elok, elok lah.

Sedikit tips tempat2 ambik gambar ni :
Kalau nak ambik gambar ladang teh lawa - sila lah ke Cameron Valley TS1. Yg TS2 tu sket je tempat dia bagi amik gambar. Tu pun siap ada hadang. Yg ni terbuka. Pegi lah selit2 celah pokok teh tu. Okay ja. Kat sini juga ada air terjun buatan. Tapi kat bawah. Ada buggy bawak turun. RM15 seorang. Masuk ladang teh RM5.

Ladang strawberry - masuk je dgn PG. Tapi kena lah petik buah. Kami pergi Aidilbadri. 100 gram RM6. Deposit RM10. Situ takde orang. Aman sentosa kiterang bergambar macam ladang itu kami yg punya. Cantik ladang tu. Recommended. Banyak gila buah strawberry dia merah ranum.

Tempat lain - kalau tempat berbayar tu, bayar kan sekali utk PG. Derang bagi je masuk. Macam kalau Lavender Farm tu. Kami tak pergi pun. Tapi ada tnya kt PG. Dia kata buleh ja.

Gambar kat atas ni memang kakak buh yg tak proper punya.
Yang proper ada kat FB. Kat sini yg ala-ala sudah lah.
Gambar memang cantik2 semua.

PG kami ni cover area Perak.
So, kalau uols melancong ke Perak, pastu nak acah2 macam Che Ta ada PG amikkan gambar, boleh contact PG kiterang ni. Dia cover semua event lah.
Kalau nak carik photographer Perak pun buleh.
Contact ja.

FB : 

1 August 2019

Hello August!

Udah nak masuk suku tahun terakhir.
8,9,10,11 dan 12



Apa yang kita dah berjaya perolehi dalam menghampiri suku tahun terakhir ni?
Ce review.
Weols - tahun ni dapat la pi bawak Rizq jalan-jalan.
Ada pi Pulau Pangkor.
Ada pi Port Dickson.
Ada pi Cameron Highland.
And bln ni InsyaAllah pi Sarawak. Tu bkn pi bercuti. Tu pi bermeeting n bersukan :D

Lepas tu, utk peningkatan kendiri.
Kalau tahun lepas duk belajar swimming.
Tahun ni ceburi bidang NGO.
Ada orang target nak jadi jutawan sebelum umo 40 ka, 30 ka.
Ada orang target nak keliling dunia.
Jadi, target I memang nak join NGO before 40.

Start dengan menjadi rakan pembimbing penyusuan diteruskan dengan join projek susu ibu. 
Seronok betul rasa. My husband adalah penyokong kuat.
Beliau memang sokong apa je minat I. So, Alhamdulillah juga utk itu.

Rizq.
Dah enroll dia untuk kindy for next year.
Tu hari paed dia kata buleh hantar utk playschool.
In fact, kami pun rasa mmg kena hantar juga. Anak I memang tak sehebat rakan sebaya dia yang dah boleh memancing, dah boleh buat kek, dah boleh baca kamus tebal, dah boleh menghafal Al-Fatihah (ai memang ramai rakan2 yang ada anak sebaya ngan anak I, mereka ni selalu upload anak mereka yang dah hebat di kala umur 3 tahun).
Takpe Rizq. Goes with the flow. Nasib I jadi mak masa dah kertu. Takde la "goyang" rasa bila tgk anak2 derang ni dah tahap boleh hafal bendera semua negara. Hebat! Hahaha. 

Jadi, mari lah kita sekolah. Sekolah pun takde lah haibat2 macam anak2 mereka tu. Kami cari kindy yang berhampiran dengan office ja. Mudah utk hantar, ambil. Takyah la sekolah terkenal mahal2 bagai macam Trinitykids ka apa semua tu. Mak ni golongan marhaen ja.

Oh ya.
InsyaAllah utk raya haji tahun ni kami 3 beranak join Qurban.
Seekor lembu yang dikongsi 7 bahagian dengan 7 ahli keluarga belah famili ayah Rizq.
Ayah mentua, mak saudara, kakak ipar, adik ipar dan kami 3 beranak.
Tanggungjawab sunat muakkad utk Rizq Iskandar telah selesai.
2 ekor kambing telah dilaksanakan masa umurnya belum setahun.
Dan 1 bahagian qurban utk diri dia pula.
Qurban utk Rizq ni memang sepenuhnya guna saving dia.
Terima kasih utk uncle and auntie yang selalu bagi sedekah utk Rizq.
Rizq dapat daftar haji. Rizq dapat buat qurban.
Dan InsyaAllah doakan Rizq dapat buat umrah juga guna saving tu nanti :)
Moga rezeki uncle and auntie semua berpanjangan bagaikan air yang mengalir :)

31 July 2019

Isu Komen Dan Block di FB

Korang stalk tak samada ada orang block korang kat FB atau tak?
Kalau korang tahu ada orang block korang, korang meroyan tak?
Takde la. 
Sis tanya ja. Hehe.

Bagi sis, sis lantakkan saja. Nak block, silakan. Kau yg terhegeh2 nak add friend, kau pula yang nak block / unfriend. Kenapa sis kata add friend tu? Ya, sis jarang sesangat nak add friend. Hanya add masa awal2 join FB tahun 2008 tu, lepas tu dah takde. But, kalau ada yang sis add, memang sis akan jaga lah tak block/unfriend (at least,hide ja) sbb sis rasa tak ber adab pula, kita terhegeh nak kawan, kita pula sebok nak block/unfriend.

Sebenarnya kalau ada yang block kita, sis rasa (eh...menyampah pulak nak sis sis.. ketuk pala kang!). Okay ulang - sebenarnya, kalau ada yang block kita, aku rasa (haa.. best sket guna aku) mesti la ada sebab musabab. Orang takkan block tak semena-mena. Memang dia "perati" je tingkah laku ko. Contoh ada je tak kena. Orang upload gambar ni, kau down kan orang tu, orang cakap gini, kau betah kan tanpa mengira perasaan orang tu.

Simple sebenarnya hidup dalam laman sosial ni. Tambah lagi dah kertu. Yang umo dah 40-an bagai ni. Masih tak reti nak jaga perasaan orang ke. Kalau yg memuda dalam 20an tu faham lah. Mungkin orang kata masih hijau. Ni yang dah hijau pekat macam pokok nak tumbang pun masih perangai cam bebudak. Contoh la, kita upload gambar ngan kawan2. Datang la satu makhluk ni tetiba drop comment "eh, cantik lah! baju lah. Bukan kau yang cantik!"
Wah.. siap disclaimer nak cakap yang dia tulis cantik tu bukan utk kita.
Apa punya orang lah camni.
Datang kat "rumah" orang, tetiba nak drop komen konon lawak. Pi masuk raja lawak lah kalau nak lawak sangat.
Kita selalu kata orang body shaming.
Body shaming tu bukan hanya utk cakap - "hey, ko gemok lah!"
Yang drop komen cam contoh aku tu pun body shaming lah.
Aku pernah ya dapat komen camtu. Aku malas nak terasa hati, tapi orang yang menulis tu tak bleh fikir ke. Aku tak pernah minta pun pujian utk kata aku cantik. Aku tahu aku tak cantik. Aku tahu suami aku pun tak sehensem korang tu, aku tahu anak aku pun tak secomel anak2 sedara korang. Aku tahu tu semua, tapi kenapa sampai tergamak drop komen camtu. Aku pun kalau orang tu tak kawen lagi, pegang budak kecik, takde la aku nak tulis "hai.. bila nak kawen, dah ada tokoh tu, kawen la, dah terlajak2 tu, buat dihurung dek semut ja lambat kawen" Pedih tak? Pelik sesungguh aku. Kerja tempat2 elit, pangkat tinggi2, tapi budi bahasa out. Nak bergurau lah kononnya. Bukan aku tak boleh gurau. Boleh ja. Tapi, kenapa siap buat disclaimer bagitahu bukan nak kata orang tu yg cantik. Naseb la dia baru buat sekali. Kira dalam tempoh pemerhatian lah. Kalau selalu sgt buat perangai camtu, out you go lah. Patut lah keadaan kau macam tu (maaf... aku memang nak elak utk berkata bukan2, tapi kadang geram! Kita je nak jaga hati orang, orang main langgar ja. Kita je selalu beria nak tolong orang, tapi orang kalau bergurau lupa semua).

Itu satu, satu lagi jenis yang kalau kita upload apa2, ada je dia komen macam kita ni tak tahu apa. Contoh macam kau pergi bercuti lah. Katakan oversea. Tup tup beli beg LV. Datang dia, pi tulis "sis, tahu tak kat tempat sis pergi tu banyak handbag fake, hati hati ya sis"
Maigaaadddddd.... ko dah kenapa? Ko tahu idak orang tu beli kat mana. Tetiba ko komen macam kau tahu segala. Dan ini jenis yang memang kita perati, ada je tak kena. Kalau dia nampak menda tu lebih dari dia, mesti dia akan tunjuk good-good. Instead of kau drop komen camtu, molek kalau berikan solusi. Orang tu pun dah beli, dan kita jangan lah anggap orang ni tak tahu segala. 

Entah lah. Orang kata, biaq pi lah orang nak post apa, tulis apa, FB dia. Ya. Tapi, utk biaq pi hang nak tulih apa kat komen post orang, toksah buat perangai lah. Pikiaqqqq dulu sebelum drop komen. Pikiaq. Satgi orang block dah meroyan pulak. Orang block ni bukan sbb sekali dua dia tgk perangai kita tau. Mesti dah banyak kali sampai dia tak tahan.
Dan, please. Biarkan je lah dia block. Banyak lagi kawan lagi. Rugi ke dia block kita? Ada dia bagi gaji kt kita? Ada dia belikan kita tiket katebang nak bercuti? Takde, kan? Takde, let it go saja. Takyah teriak2. Biaq pi.

Aku senang ja. Bukan aku tatau ada ja unfriend aku. Lantok lah. Ada tu sebab dia komen apa ntah kt post aku, lps tu aku macam balas balik. Pastu dia rasa macam aku marah dia kot. Pastu aku tgk dah takde dah posting dia lalu lalang kat wall. Selalu ada je. Pastu aku try search, dah tkde kt list friend (stalk lah jugak kan... hahaha.. ye lah..utk confirmation). Dah unfriend lah tu. Pastu kesah pulak aku. Lantak lah. Ni lagi satu spesis. Dah dtg komen kat posting orang, pastu sendiri tak tahan, sendiri unfriend. Kau fikir aku rasa rugi kau takde dlm list friend aku? Haha. 

Macam aku kata tu lah. Kalau orang tu dulu dia yg add aku, lagi lah aku lantok kan. Sebuk nak kawan, sebuk pulak nak unfriend. Heh! And its vice versa. Kalau ada sesapa aku unfriend tu, maksudnya bukan la putus sahabat selama di dunia ni. Kan kita masih berkawan dalam alam realiti. Ini bermakna, biar lah kita berkawan di alam realiti saja kerana alam social belum cukup untuk kita memahami antara satu sama lain. Kerana apa yang ditulis dalam tu, telah diintepretasi dengan nada berbeza. Makanya, kekalkan lah persahabatan di alam realiti. Kalau pun fake di alam realiti, masih ada erti persahabatan tu.

Friend aku memang sket. Bak kata netizen "sis hehati, takde kawan ramai tu biasanya scammer". Lantak lah. Bukan aku juai barang pun. Ada takde, barang preloved aku. Itu pun mostly self pick up. Ko dtg amik barang, ko bayar lah. Kuasa lah nak pos2 ni. For me - quality adalah lebih baik dari quantity. Itu pun ada half dlm list of friends aku dah hide kan status aku. Lps tu aku dah unfollow jugak. Haha. Aku baru tahu, kalau hide tu dia tak boleh tgk trus any update. Aku ingat dia tak lalu kat wall orang tu ja. Mihmihmih. Naseb la. Bukan apa la, kadang malas lah, apa yang kita tulis kadang merata rata pegi nya. Pastu pi tafsir ke lain. Pastu perli2 pulak. Pastu jadi isu. Kadang kita tak tulis pasal office pun, udah deme kata kita cakap pasal office. Ya Tuhan.. uols ingat hidup mati aku kerana office je ke. Kome ingat aku takde life selain hal office ke. Apa ingat sbb kami husband n wife seoffice, makanya bila ada catatan tu bermaksud berkisar pada hal office je ke. How kelakar lah you. Dah. Jangan stalk. Aku takkan cakap apa2 lagi pasal office. Malas nak fikir. Aku sekarang fikir masa hadapan dan apa aku perlu buat utk peningkatan kendiri ja. 

So, uols, mana yang nak unfriend dengan aiols, feel free to do so. Kot menyampah ka asyik post entah hapa hapa. Kalau korang rasa macam aku sorang je poyo acah acah pejuang susu ibu ka apa ka, unfriend ja. Kalau tak suka, takyah la stalk2 bagai. Atau pun, tak stalk kat FB, stalk kt sini pulak ke. Udah2 la tu. Kalau nak baca, baca ja. Takyah pulak jadi bahan cerita. Ni kang, dah jadi bahan membawang pulak "ko nak tahu..Ida tu kan, dia ada tulis kat blog dia kan gini gini gini" Amboi!

26 July 2019

#kaptenRizqkeCameron : Tempat Menarik

Last mak ayah Rizq pergi Cameron ni tahun 2014
Ada cerita di sini - Cameron Highland 2014
Sebelum tu tahun 2011 - Cameron Highland 2011
Sebelum tu pergi dengan kawan2 bujang. Tak igt tahun bila. Sebelum kawen lah tu. 2007 agaknya.

So, kali ini pergi dgn toddler.
Maka, kami skip lah tempat2 yg dah pernah pergi.
Carik tempat yg kids attraction.
Sekarang byk dia buat tempat ala-ala petting zoo.

Memula sampai je terus singgah kat Avant Choc.
Selama ni tak pernah nak singgah pun.
Singgah sbb katanya macam ada petting zoo. Dkt Green View Garden.
Betul lah ada.
Tapi dulu free ja. Nak bagi makan baru bayar utk beli makanan binatang tu.
Sekarang ni RM10/adult (T____T).
Lps tu dapat la 4 jenis makanan utk dibagi pada 4 jenis haiwan dalam tu.
Kecik ja pun tmpt nya.

Ada ayam, arnab, kambing ngan itik. Ikan pun ada.
Okay lah utk bebudak nak seronok. Cumanya, kenapa la cheapskate sgt. Kita bayar kot. Di baginya rumput kering potong pendek2 ja utk bagi ke rabbit. Halah! Sedih nau. Bagi la carrot ke kangkung ke. Utk kambing pulak rumput yg macam dia potong ja tepi2 jalan tu. Utk itik ada lah pallet. Ayam dia bagi dedak jagung hehalus tu. Ayam pun taknak makan dah (T___T).

Green View Garden ni cantik lah. Instagrammable katanya kan.
Sbb kaler2 gitu. Tapi petting zoo.. takyah pegi pun takpe kot.





Lagi tempat menarik kiterang pegi - Sheep Sanctuary.
Ha. Yang ni memang baru. Tapi dalam 2,3 tahun lepas jugak lah dah ada pun kan.
Ni kat Kea Farm.
Masuk sini hari kedua.
Rizq masa tu dah ngantuk2.
RM6/adult. Dapat la sepaket pallet utk diberi pada sheep.
Kakak yg jaga tiket masuk tu kata, bagi makan kat tapak tangan ja.

Dalam ni best. Kecik ja tempat dia. Dia macam kawasan berbukit gitu.
Tapi okay lah. Sbb macam luas mata memandang.
Lepas tu seronok juga bagi sheep ni makan.
Rizq dari mengantuk terus segar bugar kejo anak kambing (-_-")
Seronok dia bagi anak kambing makan.
Budak kecik ni memang pencinta haiwan sgt. Suka sesangat lah dia. Pegang loceng kambing lah apa lah. 
Yang ni recommended. Best!





Tapi mungkin lah sbb kiterang pegi ni weekday. Tak ramai orang. 
Rasa kalau weekend ka cuti sekolah ka, siap lah kau. Haha.
Rabbit pun ada dalam Sheep Sanctuary ni.
Makin seronok la si kecik tu.
Rabbit..makan...makan... katanya.


Selainnya kami pergi ladang teh.
Photoshoot jap.
Kami pilih ladang teh Cameron Valley TS1. Dia ada 2 tau ladang Teh Cameron Valley ni. TS1 tu yang lama tu. Dari Tapah jumpa ni dulu lah. Kt sini buleh turun sampai bawah. Bawah tu ada macam air terjun buatan. Cantik sini. Masuk kena bayar weh. RM3/adult. Kalau nak naik buggy sampai bawah RM12. Phew. Tak payah. Kiterang ambik gambar kat bawah2 sket ja. Rizq memang tak bagi kerjasama langsung masa ni sbb dia sebuk nak tgk rabbit. Hadoi.


Kalau ladang teh TS2 pulak - yang ni tempat baru. Nak ambik gambar pun ada had dia. Dia dah pasang palang. Tak bleh nak pergi kawasan pokok tea tu. Kalau TS1 tu boleh ja. Kami tak pergi ladang Boh Sg Palas. Satu sbb Isnin tutup pun rasanya. Pastu jalan situ kan seram sket. Tak payah lah.

Pastu pegi ladang strawberry. Pun utk photoshoot.
Kiterang sebenarnya sambil menyelam minum air.
Amik pakej family photoshoot. Sempena birthday Rizq ke3. Nanti lah cerita yg ni eh. Lepas dapat gambar dr photographer.
Ladang strawberry pergi kt Taman Sedia. Memang dari sebelum ni, kalau nak pergi ladang strawberry carik kat Taman Sedia. Saja lah, tolong orang kita juga kan. Taman Sedia ni memang kawasan perkampungan orang Melayu.
Dan pilihan kami adalah tepat.
Best sgt lah ladang ni.
Luas.







Pastu buah dia banyakkkkkkk sangat. Masak2 ranum semua.
Yallah.. kalau ikut geram memang penuh bakul.
Tapi sbb kami more to nak photoshoot, memang amik sket2 ja.

Dah lah tak ramai orang. Isnin kan. Memang cam ladang kiterang ja. Haha.
Eh. Ladang ni diperdengarkan dengan ayat suci Al Quran tau.
Nama ladang ni Aidilbadri (FB : Aidilbadri)
Depan je dgn kedai abang strawberry tu.
Rasa ni kebun ni paling best kot. Besar. Siap ada kolam. Pastu ada jugak tomato, cili. Eh. Best. Best. Sila pergi sini kalau nak petik strawberry.
Harga utk petik - RM6 utk 100gm. Kalau ko geram tgk strawberry tu mau ko teramik smpai 1kg yakni RM60. Haha. Serius. Aku nampak orang tu amik sampai penuh 2 bakul. Siap orang tu nak pulang balik sebakul kt kedai tu. Haha. Mana mau nya. Masa ko petik ko tak beringat. Kiterang amik sket ja. Dalam RM14 ja kena.

Lps tu amik gambar kat Ye Olde Smoke House tu.
Situ biasa lah. Tempat lawa situ kan.
Sini takde gambar yg amik by phone :P

Itu je lah tempat yg kiterang pergi pun.
Tempat makan2, tempat beli sayur, nati kita cerita next entry pulak lah :)

25 July 2019

#kaptenRizqkeCameron : Hotel

Hye semua!
Last week (21 Julai - 23 Julai) Rizq pegi cuti cuti Malaysia.
Mak bawak Rizq ke Cameron Highland.
Sebelum cerita panjang2 pasal percutian kt Cameron ni, mak kata dia nak buat review hotel dulu. Review yang ikhlas dari hati mak Rizq sebab mak Rizq bukan lah media social influencer yang nak buat review kena bayar tu. Hew hew hew.
Dipersilakan mak Rizq ~

Okay. 
Sepanjang di Cameron ni kami menginap di Avillion.
Ni beli tiket kat Matta Fair bulan 3 tu ari.
Amik yg weekday, 3 days 2 night punya utk superior room. Berharga RM388.
Kalau dalam Agoda, harga dalam 200-250 camtu lah satu malam.
So, agak berbaloi jugak lah beli kat Matta Fair.

Avillion ni letaknya di Tanah Rata.
Before ni pergi Cameron dengan geng bujang.
Lepak hotel Parkland area Brinchang tu pun takpe. Beg pun bawak bagpack ja kan. Takde hal lah nak panjat tangga, bilik takde lif ke apa.
Pastu 2x pegi berdua ja dgn ayah Rizq. Ni pun takde hal lah kalau takde breakfast. Sblm ni kami pernah stay di Natasya Resort (entah ada, entah tidak dah. Dia dlm Equatorial. EQ ni pun da tukar nama Corpthorne kan). Lps tu sekali lagi duk hotel Country Lodge. Ni semua hotel yang takdak breakfast. Ni dah bawak anak, nak la hotel yg lengkap sket. Takde la terburu2 kelam kabut apa semua kan.
So, Avillion memang pilihan tepat.
Memang kids friendly.

Baru sampai ni ha.

Kiterang sampai dalam pukul 4 camtu.
Bilik dah siap. Dia bagi bilik tingkat 3. Actually, hotel ni bawahnya ada macam mall. Cameron Fair tak silap nama mall tu. Jadi, lobby hotel berada di tingkat 3. Maknanya bilik kiterang searas dgn lobi hotel lah. Mula cam rasa, ooo...sbb beli kat MF ko bagi kiterang bawah2 ja ya. Dia ada 6 tingkat kalau tk silap.
Tapi rupanya, okay lah.
Senang nak pi makan pagi. Senang nak pi playground.
A ah. Dia takde kolam. Tapi ada playground.




Open air. Udara pun ala ala macam kat Perth tu ja. Haha.
Cumanya, sana cuaca tak bleh dijangka. Kadang2 tetiba ja hujan. Jadi, tak bleh la nak main sgt kt situ. Dak Rizq main kalau lepas breakfast. Itu pun kadang basah. Sbb air embun ka hujan ka ntah.

Puas hati lah duk hotel ni.
Parking pun byk. Ada parking utk guest kt basemen. Tapinya kalau penuh, buleh ja parking area parking mall bawah tu jugak. Naik lif ke tgkt 3 -trus lobi.
Lps tu nak trun ke bawah mall tu pun senang ja. Ada escalator.
Bawah ni terus jumpa DIY. Ko lupa bawak berus gigi ka apa, beli je lah situ.
Tapi berus gigi hotel ada bagi. Complete semua.
Bilik pun ada iron, ada iron board. Kettle apa semua complete lah.
Bilik ada sinki. Best! Senang mak Rizq nak basuh tupperware. Beli span kt DIY. Hehe. 
Weols bawa bekal tau masa nak pergi tu. Siap piknik dkt RnR Tapah :D


Makan pun sedap.
Makan pagi banyak choice. Puas hati. Semua sedap makanan dia.
Mi goreng sedap. Nasik goreng sedap. Bihun goreng sedap.
Eh. Tembikai dia pun sedap. Merah yg rangup2 pastu rasa padat cam span tu. Haha. Ye lah kan, kadang setgh hotel tu bagi temikai yg merah2 putih ja. Terhapa sangat.

Staff pun baik. Senyum je semua.
Kakak suka lah.
Bilik pun luas. Walo superior, tetap luas. Cuma tu lah. 2 katil single. Tak bleh nak rapatkan. Kata dek receptionist tu dah penuh. Sbb ada rombongan dari Indonesia yang menginap.



Tapi, jangan kau carik remote air-cond pulak. Takkan jumpa. Haha.
Standard la hotel kat Cameron. Guna air-cond semulajadi lah. Sejuk jugak oi.
Oh. Satu la - lantai dia marmar tu. Sejuk sampai tulang bontot kalau duduk bawah. Haha.
Jalan atas lantai pun pakai selipar kt hotel tu.
Sejuk oi.


Lepas tu area pun easy access.
Takde hiruk pikuk macam kat Brinchang.
Before, semua stay kat Brinchang.

Ni 1st time stay kat Tanah Rata. Memang tenang lah. Takde sesak sgt. Okay lah. Bank apa semua dekat. Nak makan pun mudah. Food court melambak. Cuma kiterang takde kesempatan nak makan kat food court. Kedai2 runcit kt bawah ja. Eh. Senang lah pendek kata. Bawak toddler n kid pun takde hal.

So, recommended.
Kalau nak penginapan yg selesa buleh la pilih Avillion ni.
Mak Rizq memang suka :)
Puas hati.

10 July 2019

#rizqtengokwayang : Toy Story 4



Ni bulan lepas punya cerita ni.
22 Jun, hari Sabtu.
Nenek asuh Rizq buat makan2. Dia buat kecik2 ja. Jemput kenalan rapat.
Lepas pegi makan2 tu, terus bawa Rizq tgk wayang citer ni.
Abang Acap dia pun ada skali.
Abang Acap pegi umah nenek asuh jugak. Abang Acap (sepupu Rizq) ni baby 1st yang nenek jaga. Sekarang umo abang Acap dah 25 tahun. Huhu. Abang Acap panggil nenek asuh - mama. Sekarang Rizq panggil nenek. Huhu.

Jadi, lepas makan2 tu kiterang pegi lah terus ke Quill Mall.
Sini lah senang. Takde orang pun. Nak beli tiket pun aman aman ja.
Sekarang beli tiket takde dah kaunter. Kalau kaunter kena guna kad ja.
Nak guna cash, sila ke mesin dia.
Amboi. Bertahun dah kot tak pegi tgk wayang ni.
Eh. Ada la. Masa tgk Didi n Friends tu :D
Kira ni kali kedua lah Rizq masuk wayang.

Dan sekali lagi terkejut sbb tgk tiket 3 orang RM52.50!
Mak oii.. dah kenapa mahai bebeno ni.
Bila tgk resit, cukai hiburan je dah RM10.50.
Maknanya RM3.50 sorang.
Harga tiket RM14 sorang.
Maknanya cukai hiburan tu 25%.
Jadi, tiket masuk untuk seorang adalah RM17.50
Okay. Tepuk dahi.

Naseb la uols yang muda mudi ni nak bawak awek tgk wayang ya.
Kami dulu doblas ringgit dah buleh masuk dah.
Sekarang dekat doploh ringgit hoi.
Tu tak masuk beli popcorn lagi, parking lagi, makan2 lagi.
Ko berdeting takde RM100 cash jangan cerita la.
Tu pun masa beli ni aku tgk ada couple tu nak beli tiket kat kaunter. Guna kad. Sekali kad dia tak cukup nilai. Terpaksa pula dia guna kad awek dia. Takpe dik. Akak faham. Belum gaji, kan? Huhu.

Okay. Lupakan pasal tu.
Caj ni pun nanti jadi kesenangan utk kita juga semula kan. Bukan setiap hari pun nak tgk wayang. Sesekali ja. 3 orang RM50, kalau anak beranak ramai macam 6 orang ke, baru RM100. Okay lah tu.
Lagi tinggi caj, lagi banyak yang akan ditambah baik, lagi banyak kemudahan dan kesenangan kita dapat :)

So, cemana Rizq dalam ni.
(T____T).
15 minit pertama - ya dia teruja. Tapi sbb kami masuk masih part iklan. Patut kena masuk lewat. Bagi cerita dah start baru masuk.
Lepas tu dia dah rengsa. Tapi bertahan lagi.
Masuk sejam dia dah nak bergerak gerak.
Adeh.
Ayah dia bawa keluar jap.
Lepas tu mula lah ke sana ke sini.
Naseb la orang tak ramai. Dan juga naseb cerita kanak-kanak. Kalau cerita lain kami tak bawak lah pun. Ni pun rasa tak selesa jugak. Takut menganggu orang.

Overall cerita ni best.
Suka tgk. Comel2 belaka.
Rasa yg part 1, part 2 dah tgk. Part 3 lupa. 
Boleh lah.
Tapi, nak bawa lagi dia pergi tgk wayang, thn depan lah pulak kot.
Setahun sekali je bawa tgk wayang :D



3 July 2019

Hello July!


Dah 3 Julai pun.
Hari ni last day of Syawal, kan?
Siapa dapat puasa sunat bulan Syawal dan dah habis ganti puasa, syabas diucapkan :)
Kakak?
Heeeheee..dapat 1 hari ja :D
Kakak kena ganti 13 hari.
Which is - 7 hari utk tahun ni, dan 6 hari utk tahun 2018.
Utk tahun 2016 (sebulan) dan tahun 2017, Alhamdulillah, dapat kakak settle kan.
Yang tahun 2018 ni, nanti kena bayar fidyah la.
Takpe. Dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain tentunya.

So,
dah half a year.
What's ur achievement?
Ngeh ngeh ngeh.
Kalau last year, kakak belajar swimming, this year kakak join NGO yang bergiat aktif dalam bidang breastfeeding. 
Alhamdulillah, kakak dah jadi Breastfeeding Peer Counselor.
Macam tak sangka juga.
Sbb kakak memang target masuk umo 40 kakak memang nak join NGO.
Mengikut tahun, memang kakak dah 40 tahun pun.
Mengikut bulan, nun hujung bulan 12 nanti baru 40. Hehe :D

Then, my lil cutie pie, Rizq Iskandar.
He was 3 years old.
Eh. 3y1m to be exact.
Seorang yg banyak cakap like his mom. Haha.
Kadang ada bahasa yg mudah faham. Yang tak pelat langsung.
Tapi, kadang ada bahasa german dia keluar.
Terkadang sangat bossy.
No. Kakak punya style - siapa yang perlu ikut cakap siapa?
Tak mahu terlalu ikut kan perangai dia. Sbb dia tahu, apa dia nak semua dia dapat.
No. Tak boleh terlalu ajar macam tu.
Mission potty train n wean off still not accomplish.
*Sigh*

Selainnya.
Kami ada mencari rumah utk pencen kami.
Satu tempat yang calm and peaceful (moga2 berterusan begitu lah hingga kami pencen. Haha).
Kami plan utk jadikan homestay dulu before kami duduk lps pencen kelak.
My work.
Begitu lah adanya.
Kakak memang dah limitkan cerita berkaitan office.
Samada di sini, atau lelain media social.
Banyak lagi menda yang lebih menarik dalam dunia ni selain dari bidang kerja.
So, kalau kakak ada cakap2 pasal orang ke apa, tak semesti nya ianya adalah pasal orang office. Please ya. Don't "jumud" kan ur mind. Sket sket "tu ida cakap pasal si polan polan tu la" 
Hek ele.
Yup, my husband is also my office mate.
But, our world not only in the office.
Haku pun ada kawan kat luar. Haku pun ada family. Haku pun ada aktiviti sendiri. Hapa hingat hidup haku kat hofis je?
So, media social pun kakak dah limit kan. Kalau FB tu, orang tertentu ja buleh view my posting. Naseb lah. Kakak malas la orang nak stalk2 life kakak ni. Cewah. Perasan retis giteww.. tapi ye lah deme yang selalu buat kakak macam tu. Banyak kali dah tau. Dari dulu lagi. Dah la stalk posting kita, lepas tu membawang. Orang tak cakap gitu, dia pulak faham begitu, pastu manipulate post orang. Amboiiii.... Baca sendiri sendiri tak boleh ke? 
Last2 aku setting semua orang tak payah tgk lah posting aku tu :D
Senang je. Takde nak jerebu kepala hotak. Takkan sebab tu pulak kakak nak tutup FB, kan? 
Kakak dah tua lah... malas lah nak layan menda2 remeh ni. Cemuih dah. Uols tak cemuih ke bawak cerita sana sini, rajin buat speculation bagai ni? Apa takde life sendiri yang lebih indah ke? Kakak tanya je *cough cough*

So, selamat menempuh half year yang kedua.
Moga baik baik ja utk kita semua.
Kakak pun malas nak fikir2 byk.
Let it goes by ja.
Rezeki kita Allah tentukan.
Kakak bersyukur dengan semua rezeki Allah ni.
Uols pun, yang belum dikurniakan zuriat, kakak doakan agar dikurniakan zuriat secepatnya. Merasa nikmat mengandung dan menjadi ibu. Dan seterusnya dapat menyusukan anak dengan susu sendiri sehingga 2 tahun atau lebih.
Yang belum bertemu jodoh, maka cepat2 la juga dikurniakan jodoh. 
Yang belum bekerja, moga dimurahkan rezeki lah utk dapat kerja yang dapat menyara diri sendiri juga keluarga.
Yang belum beli rumah pun, dapat beli rumah, dapat menyimpan duit nak pergi haji, pergi umrah.

Akhir kata, disebabkan kakak dah tulis kakak limitkan cerita berkaitan office, makanya hadap lah gambar je. 
Pepandai lah buat penceritaan sendiri. Majlis apa, kat mana, kenapa, bila. Kakak malas nak layan. (tau.. nak kata kakak gemok la tu kan. Memang lengan dah macam paus. Tahu. Tak yah nak speculation kakak mengandung. Tumbuk kang!)

Hahaha. 
Bye!

20 June 2019

Celebrate Birthday Rizq Iskandar (V2)

Ini celebrate kat kampung pulak.
Kalau last year sambut umah uwan dia kat PJ.
Tahun ni kat kampung semula.
Kali ni kita celebrate famili ja.
Buat malam raya ke2. Khamis tu.

Mak Rizq order kek fruitlicious dari Secret Recipe.
Maklum lah SR baru buka kat pekan kiterang nih.
Dulu kalau nak kek SR jauh nak pi. Kena gi Ipoh / KK.
Booking dulu by phone masa raya pertama tu.
Pastu raya kedua tu, sebelum gi jejalan raya, gi bayo. Nak balik rumah baru amik.
Simple je kali ni.
Buat macaroni.
Pastu makan sate (ayahcik belanja).
Potong kek.

Dak kecik ni nampak kek terus nak kek..nak kek..
Naseb la bila orang nyanyi happy birthday kat dia, dia tak melalak.
Tapi, dia punya perangai, lambat sgt orang nak bagi dia kek, dia pi ngap kek tu (T____T).
Ya Tuhannn... anakkk... hahahahah.

Antara gambar2 yang ada.
Sebok nak makan semua. Tak byk amik gambar :D


Ada yang sempat rakam aksi dia tgh nak makan kek tu.

Dah gigit kek tu, dia buat muka selamba.
Ko mampu??!
Adoi.
With mak2, pak2 sedara.
And sepupu2 Rizq.
Sepupu dia semua dah besar2.
So, kat sini dia memang dimanjakan lah :D
Siap tido lambat dok tgk abg2 sepupu dia main PS4. Macam bujang2 dah lagaknya (T___T)


13 June 2019

Celebrate Birthday Rizq Iskandar (V1)

Rizq da masuk 3 tahun.
Tapi, belum pernah buat majlis sambutan birthday dia besar besaran.
Sbb birthday dia semua jatuh pada bulan puasa.
Kalau nak buat makan2 lepas puasa yakni masa raya, rasa macam crowded je kan. Pastu cam ramai je buat open house jugak.
Tapi, tgk la thn depan ke cemana.
Sbb tahun depan, masa tu dah raya rasanya birthday dia.

So, ini version 1 punya birthday celebration dia.
Haha.
1hb tu pergi makan-makan.
Berbuka puasa kat luar.
Semestinya mak Rizq lah yang memilih tempat, kan?
Pilihan kami adalah Shell Out.

Shell Out yang mmg ori Shell Out.
Sbb memula macam nak makan kat kedai2 yg ada buat shell out.
Lepas tu cam rasa, ni mesti tak berapa nak shell out. Terbayang nanti ketam dia yg kurus kering. Atau udang sebesar jari kelingking ja. Pastu harga mesti tahap shell out sebenar.
Dari itu, better makan Shell Out betul trus.
Dulu selalu nak try. Tgk orang pakai apron shell out tu cam best nya. Bila nak dpt makan nih.
Masa tu kan ada area Damansara ke mana ntah.
Kiterang kalau area2 tu mmg tak kuasa. Malas. Weols not hipstur to lepak2 Damansara. Haha. 
Bukan lah.. tempat2 situ kan macam susah parking lah. Pastu jalan nak pergi pun macam belok2, last2 kang sesat. Malas.

So, adik office ni kata "kekda, pi lah Shell Out kat Desa Pandan"
Owh. Ada eh?
Tgk web dia [shell out]
Oooo.. dah byk dah skrg rupanya. Ada 5 dah.
Salah satu yg senang nak pergi dan dekat ngan weols - Desa Pandan.
Terus suh ayah Rizq booking.
Masa bulan puasa ni ada menu khas utk iftar.
So, amik yang tu.
Yang ni utk 2 orang


Sedap dia buat nasik kerabu tu.
Dak Rizq?
Tahu lah dia. Mana reti duduk diam.
Dia tgk orang sebuk mengetuk, dia pun ketung ketang ketok meja.
Terpaksa pulak bagi kaki2 ketam tu kat dia utk ketuk (T____T)
Sabau banyak lah ini budak tau.

Mari lah layan gambau birthday boy nih.
Shell Out Desa Pandan ni dkt bangunan G-Village.
Ada memacam kedai juga situ.
Byk kedai makan.
Baskin Robbins pun ada. So, dah order apa nak makan, jalan2 area situ, masuk BR jap, bagi birthday boy makan aiskrim dulu.



Sedap.
Puas hati.
Ketam isi banyak.
Kuah2 dia pun sedap.
Tapi set ni takde air. Air sila beli lain.
Selain amik set tu, kami amik sweet potato fries jugak.
Pun sedap jugak.



Mana mau duduk dia.
Naseb dia dapat hammer utk jd toys dia.
Gambar ni dia tgk ketuk lah tu.

Birthday boy dan emaknya.
Apsal tah lengan tu nampak cam batang pinang je.
Gemok dah la tu gamaknya :D

Akhirnya dapat juga pakai apron "Life is too short to be serious, let's eat"
Kih kih kih.
Tapi, serious la puas hati.
Pasti repeat!

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign