Pages

22 June 2018

Saya Nak Jadi Minimalis!

Wah giteww.. Tetiba keluar statement nak jadi minimalist.
Tapi, apa sebenarnya minimalis ni?
Boleh google lah apa sebenarnya.
Tapi, kalau kita nak minimalis lifestyle - dia ada bermacam cara.
Aiols takde lah nak minimalis kan semua gaya hidup aiols. Kalau yg tu sampai nak sort kengkawan lah apa lah. Eh.. takde lah sampai gitu sekali.

Aiols nak fokuskan pada rumah. Dan juga office (workstation).

40 tahun hidup - aiols dah rasa rungsing sbb betapa banyak  nya barang di sekeliling aiols ni. Kat rumah tu, 100x kemas dan buang pun, banyak lagi barang. 
Dan kalau pasal menyimpan barang ni, dia ada term khas utk orang2 gini - hoarder.
Ya - itu sebenarnya "penyakit". Macam OCD tu lah.
Aiols macam kena mengaku aiols ada sedikit simptom hoarder tu.
Simpan segala mak nenek resit lah, resit atm lah. Itu ini. Konon ada sentimental value.
Hujung2 sebenarnya - semua tu menyemak je.

Aiols pernah baca artikel pasal hoarder ni. Dia citer kakak dia ada hoarder. Simpan segala buku dari tadika apa bagai. Sekali kakak dia tetiba meninggal. Yang tinggal ni lah kena mengemas segala macam barang dia. Aiols pun cam terfikir jugak menda ni. Nanti meninggal, mengarut2 je menda orang jumpa. Buat susahkan orang nak kemas je. Kang mudah kalau kita jadi minimalist. Sikit je menda nak kena kemas. Simple.

Nak tgk korang hoarder ke tak - try buat kuiz ni - aiols da buat - ya.. ada lah hoarder jugak. Haha. Link {https://psychcentral.com/quizzes/hoarding-quiz/}

So, meh kita tgk cemna nak mula jadi minimalis ni (ada kursus okeh nak jadi minimalis nih. Tapi, aiols takde la nak sampai ke tahap itu. Kang abis semua menda aiols buang kang).
Ada pakar minimalis ni kata - buat 90/90 rule. Makna, 90 hari pertama tu tgk kalau kita tak pakai/guna barang tu - 90 hari berikutnya kita boleh consider utk dispose. Tapi... mana bleh gitu kan. Tupperware aiols tu - takkan nak let go kot. Haha.

kredit : https://bemorewithless.com/begin/
Paling susah nak buat utk orang yang ada "hoarder" then nak jadi minimalist ni adalah declutter. Yup. Bukan mudah. Kemas kemas then rasa ada berguna lagi menda2 tu. Padahal takde pun. Simpan lagi. Next time kemas, menda tu keluar lagi - simpan lagi dan keep repeat sampai lah bebila. Nak declutter ni pun ada bermacam method. Contoh kat web ni - method utk declutter
Kira menda ni serious lah. Ada method segala. Kau ingat bleh sesenang gitu je kemas. Salah satu method yang aiols rasa boleh digunakan adalah ini. Method kotak. Letak 4 kotak. Kalau taknak serabut kotak boleh gak letak plastik hitam.

Basics: Set up four boxes in a room and label them: Put away, Give away, Throw away, and Undecided. Pick up clutter in the room and place it into one of the four boxes, and then process each box according to the name. This version allows for some flexibility by using the Undecided box if you’re not sure what to do with a particular item yet. Another variation of this method without the Undecided box can be found from Joshua Becker on Becoming Minimalist.

Selainnya boleh follow Joshua n Ryan ni. Web depa - The Minimalist

Ini sesuatu yang serious.
40 tahun hidup dengan pelbagai jenis barang (yang tak digunakan).
Inilah masanya untuk kita berubah.
Kita namakan dia #misiminimalismakRizq dan juga #misiminimalis2019
Sebab apa tahun 2019?
Sebab ada 6 bulan lagi di tahun 2018 ni utk kita prepare utk jadi minimalis.
Kira masuk tahun 2019 tu dah cam taraaa... tgk rumah aiols, dah minimalis dah.
Kita tgk, berjaya atau tidak.
Tunggguuuu....

14 June 2018

Selamat Hari Raya 2018


13 June 2018

Cerita Ramadan 2018

Dulu dulu setiap hari masa bulan puasa rajin je update.
Paling2 citer pasal masak apa masa berbuka.
Sekarang mmg maleh dah la.
Lagi2 plak dengan kehadiran pelbagai socmed ni kan.
Semua pun senang update kt IG/FB.

So, meh la kita lump sum kan sekali story masa bulan puasa ni.
Puasa kali ni Rizq da masuk 2 tahun.
Da boleh nego dah. Tapi kadang tu idak juga. Dah nak berbuka tu lah dia ttiba "nak syuyu..dok.. dok..nak syusyu" (dia suruh mak dia duduk kt sofa depant tv tu, dia nak susu. Yerp. Dia belum wean off lagi. Huhuhuhu).

Balik kerja sempat masak.
Balik kul 4.30pm. Tapi thn ni jammed sangat lah teruk. Pastu setiap petang masa bulan puasa ni, boleh katakan mesti hujan. Mesti. Tatau kenapa. Jadi, makin lah teruk jammed tu.
Dari office ke rumah pengasuh sejam. Memang kena sejam. Padahal tak sampai 10km pun jaraknya. Tp dari rumah pengasuh ke rumah dalam setgh jam. Sbb kiterang naik DUKE. Have to. Sbb kalau masuk dalam taman tu kena tempuh 2 bazar Ramadan. Sesak namatey. Takkuasa.

Ni masa weekend. Bihun sup tulang.
Puding laici.
Rizq suka sgt bihun sup tu.
Sampai pun paling awal jam 6pm. Paling lewat 6.15 camtu.
Solat Asar apa semua, terus zass gi dapo.
Masak.
Memang seminggu sekali je beli.
Selainnya masak.
Kenapa boleh rajin?
Sbb kalau nak pi bazar pun tatau nak beli apa.
Sesak tu jangan citer lah.
Dak Rizq kalau pegi dia nak berjalan. Taknak di dukung. Tau lah bazar Ramadan ni cemna kan. Semua pun tepi jalan raya. Kereta moto berdesup desup lalu. Tak tahu lah bila nak sediakan kemudahan bazar yang selesa, teratur dan tak sesak. Memang mimpi lah. Berubah lah berapa kali pun kerajaan, menda2 camni still lah duk takuk tu jugak. Hurm.

Ni masa balik kerja. Sempat la buat siakap stim.
Senang. Sayo semua dah dalam tu.

Biasanya masak dalam 2 jenis tu sempat lah. Alah, yang simple2 je. Macam tomyam ka, sambal udang ke. Gitu lah. Ada lah letak dalam FB hasil2 masakan tu (pastu tak mendapat like yang banyak. Orang tak suka lah tewww. Hahaha).

Oh ya. Tu hari kiterang pi pasar kat Pasir Penambang tu lagi. Kiterang mmg suka pi sana. Ada la dalam 2 bulan sekali, pegi lah sana. Nak carik ikan segar. Dak Rizq suka ikan. Dia panggil "fish".  Pegi lepas gaji tu. 26hb Mei. Memang ramai lah orang. Biasa kami sampai dalam tgahari kul 12 tu da tak ramai orang. Tapi kali ni penuh lagi pasar tu. Ye lah, bulan puasa lagi kan. Pastu dah gaji. Mmg ramai n tahu ramai je orang KL datang. Ada yang bawak box ikan tu. Siap kami jumpa jiran jugak kat pasar tu. Haha.

Habis dekat 200 gak la membeli barang2 basah tu. Geram woh tengok hasil laut yang segar tu. Ketam pun beli gak walau baru je lagi makan. Sbb dia simpan dalam akuarium. Elok je tengah berenang2 ketam tu. Kiterang memang tak beli ikan kat Chow Kit dah sekarang. Samada beli kt pasar tani atau pegi terus Kuala Selangor ni beli stock bebanyak. Taknak lah Chow Kit. Terdesak sangat boleh. Takmau dah beli ikan frozen yang lama. Banyak yang tak elok dari yang elok nya. Plus - kawasan tu still la basah kembang lantainya dan nampak messy. Again - still duk takuk tu jugak lah perihal kebersihan ni. Buat lah pasar yang baru pun. Still lah cam tu gak.

Citer lain. Berbuka di rumah mentua. Masa tu sekali dgn celebrate birthday Rizq. Sponsor nasi dagang. Kakak office ni buatkan. Sedap weh nasi dagang dia. Buat 20pax. Lauk dia bagi lauk ayam n ikan tongkol. Hai nak belanja ni pun payah jugak. Haha. Pitam tau. Kita nak bagi orang rest je takyah masak2. So, order la makanan berat. Tapi, depa masak2 gak. Dan tak abis. Dan mak mentua kata penat je dia masak. Haha. Adoi. Kita dah cakap byk kali jangan masak bebanyak sbb ada makanan berat. Tu lah. Ni dengan tomyam tulang nya, dengan tempoyak ikan bilisnya, ada asam pedas lah.Tapi tu lah. Mak mak memang gitu kan. Hiks.


Depa ni suka nau tempoyak. Setiap masa, in all event, mesti ada tempoyak. Tak kesah lah tempoyak apa pun. Tapi, wajib ada masakan berasaskan tempoyak. Semua boleh cicah dgn tempoyak. Lemang, cucur ikan bilis pun cicah tempoyak. Memang obses giler. Suppose kami orang Perak yang gitu. Tapi, Pahang lagi more hardcore obses dia rupanya. Masa 1st time beraya kat kg asben, mmg terkejut tgk ada tempoyak atas meja juadah raya. Terus pelik. Pastu depa kata cicah ngan lemang. Aiols dah macam "whattt??!!". Haha. Its okay lah. Tu depa punya feveret. Respect aja. Next time, dah tau - kalau nak sponsor, bagi ja duit, suh derang masak sbb derang tak pandai nak makan menu yang special n lain2 sket ni. Ahaks. Kalau family aiols, lagi seronok kalau kata takyah masak. Kalau kata jom makan luar, pun okay je. Takpe. Ikut kan je lah. Memana lah. Hehe.

Oh. Ada majlis berbuka puasa kt office juga.
Hari Ahad. 3hb  Jun.
Ada masak secara gotong royong jugak. Tp kiterang tak join. Ada byk hal lagi pagi tu. Dtg dalam kul 4 and tunggu berbuka. Best gak la sbb makan secara bersila beramai ramai kat bawah. So, rasa lapang n tak sesak.


Fokus kat baby kt blkg Rizq tu.
Geram sgt tau. Umo 6 bln.
Sedap betul peluk dia. 

Berkesempatan juga belanja rakan HR dept bubur lambuk. Beli kat Bubur Lambuk Pak Hassan. Antara bubur lambuk yang ter sedap di Kg Baru. Murah pun murah. Still RM2 utk bekas yg tinggi tu. Sesekali berkongsi sedikit rezeki dari Allah :)




Shopping raya.
Kiterang shopping kat Sogo ja. Masa tu blum GST 0% lagi. Memang beli baju bajan dak Rizq ja. Utk kiterang ada lah selai sorang seluar jeans. Baju Rizq pun ada beli gak kat Padini. Masa gi JPO tu. Cukup lah dah tu. 
Kuih2 raya tak banyak pun beli. Haha. Selamba. Lagi pun kiterang raya kat KL tahun ni. Mak datang KL. Klasss kan mak aiols. Raya di bando.
Kuih raya tu beli kat Perniagaan Zainab Jaya. Sbb nak carik kuih kapit nutella badam tu. Masa beli kt Simpang Renggam tu sedap sgt kuih kapit tu. Sebotol aiols ja hadap sorang. Tak bagi pun kat org lain termasuk husben. Haha. Tu yg carik jugak kat sini. Naseb mmg ada branch dia kat KL. Nun sampai ke PPR Desa Rejang tu halanya. Crowded giler kan area PPR ni. Mmg rasa nak mintak hampun je nak pegi. Tapi, dek kerana kuih kapit ku gigih juga. Agak murah jugak lah kuih raya kat sini compared to yg kat luar. Ye lah masa ada promosi kt office ni, semua kuih atas RM30 ja. Hurm.

Collect duit ghayer ngan top mgt.
Hari Selasa (12 Jun) ada perhimpunan. Pastu sesi bermaafan ngan bos2 besaq. Bersekali dapat duit ghayer utk anak2.
Merasa lah dak Rizq duit ghayer. Ada yang kata bila Ida dah dapat, Lan tak bleh dapat dah. Ada juga yang bagi je dedua orang pun. Alhamdulillah. Terima kasih. Hihi.


Itu je lah cerita bulan Ramadan tahun ini.
Sedar tak sedar, kejap je dah sebulan.
Puasa yang ke3 untuk dak Rizq.
Umur baru 2 tahun. Tapi puasa n raya dah 3x.
Untung la.. hihi.

Okay, sapa nak duit raya meh la beraya di KL. Hihi.


4 June 2018

Happy 2nd Birthday Rizq Iskandar

1hb Jun 2018.
Sudah 2 tahun umurnya.
Alhamdulillah.
Syukur pada Allah.
Macam biasa, jatuh pada bulan Ramadan lagi.
(dan akan berterusan hingga 3,4 tahun lagi rasanya. Hehe).
Kita buat small celebration je bersama family belah uwan n aki Rizq.
Buat buka puasa, then buat cake cutting ceremony sket.
Buat pada 2hb. Sbb hari Sabtu.
Oh.
Sebelum tu kami ada sesi photoshoot.
Biasa lah.
Kali ni bertema raya terus.
Ye lah. Selalunya gambar berbaju raya asyik lah tak semenggah.
Kali ni kita amik gambar elok-elok.
Gambar lain-lain ada di FB :)



Dan.
Dengan ini, maka sempurna lah sudah penyusuan Rizq Iskandar.
Terima kasih Allah dengan rezeki ini. Terima kasih kerana memberi kemampuan kepada emak Rizq untuk menyusukan Rizq dengan susu sendiri.
Perjalanan yang tidak mudah, tapi tidak juga terlalu sukar.
Pendek kata, memang dipermudahkan Allah.
Sepanjang 2 tahun tu, tak pernah dihantar kursus luar kawasan yang memerlukan bermalam. Tiada outstation, kerja pun tidak terlalu teruk dan dapat mengepam mengikut jadual.
Keperluan anak pun dapat dipenuhi. Setiap hari dapat bekalkan susu sebagaimana keperluan Rizq. Momen terindah sangat.
Tak sangka dapat menyempurnakan.


Untuk Rizq Iskandar,
Ibu dan Ayah sentiasa doakan yang terbaik untuk Rizq Iskandar.
Jadi anak yang soleh, menjadi anak yang bijak dan sentiasa menjaga agama.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign