Pages

31 July 2018

#kaptenRizqkeAquaria : 24 Jun 2018

Lupa nak citer.
Tgk2 dalam phone, eh, ni tak cerita lagi lah.
Jadi, moh la kita cerita kejap.

Rizq suka fish. Dia tgk sungai pun dia bleh cakap "fish".
Kiterang pun ada beli tiket masuk ke Aquaria masa Matta Fair.
Dah lama simpan. Dah nak expired pun.
So, lps raya tu kita pergi. Kira last day cuti sekolah tu. Ate nya ramai la juga orang walao masih dalam mood cuti raya.

MakRizq dah 3kali kot pergi.
AyahRizq 2kali.
And Rizq 1st time lah ni.
Tapi, dia tak berapa enjoy.
Ye lah. Satu sbb time tido dia.
Satu lagi, kan dalam tu macam gelap ja. Dia kan mcm dalam terowong gitu.
Pastu dia tgk byk2 sangat ikan.
Keliru terus kot.. Haha.
Sama je lah. Dulu pun gitu. Sekarang pun gitu jugak.
Cuma ada lah lain sket kat area2 depan tu.



Ada Ejen Ali pulak masa tu.


Round 2x. Haha.



Diver pakai baju melayu. Special appearance sempena raya.





Kiterang masuk dalam 2 jam.
Pastu balik.
Dah mengantuk sgt la si kecik tu.

25 July 2018

#freemarket @ Bandar Baru Sentul


Weekend lepas, kami sefamili (cewah macam ramai ja. Padahal mak ayah n Rizq ja), berkesempatan join Free Market.
22 Julai 2018 - Ahad.
Bertempat di Masjid Amru Ibni Al-As, Bandar Baru Sentul.
So, ini first time kami join free market ni.
Mula dapat tahu info ni kat FB page #freemarket. Tapi, cam nenanti lah register. Pastu macam lupa. Dah nak dekat date tu, nampak banner derang pasang kat UTC Sentul. Terus lah w.app organizer available utk join ke dak lagi. Organizer kata - okay boleh join lagi. Terus dia masukkan dalam grup w.app. Masa tu tinggal lagi 3 hari je nak ke hari Ahad.

Sebenar, memang lama dah makRizq nak join free market ni.
Tapi, tatau cemna nak join. Nak carik organizer apa semua. Kalau ada pun macam jauh.
Sekali, yg ni dekat dgn rumah. So, lets.
Dan kebetulan mmg mak Rizq nak declutter bebarang. Nak jadi minimalis kononnya kheennn...

Oleh kerana 1st timer, kita try test market dulu cenggana. Ayah Rizq duk risau kalau takde orang nak ambik. Hehe. MakRizq bawa baju, novel, tudung.
Paper bag, shopping bag yg makRizq suka simpan tu pun bawak jugak.
Kami letgo juga luggage bag tu. Ramai sangat yg tanya ya. Sebenar kami buntu juga kat mana nak diberikan beg ni. Tapi, ramai peminat dia rupanya. Ada sorang acik tu byk kali tanya. Tapi, makRizq da janji nak sedekah pada NGO yang nak bawa ke Cambodia. So, beg hitam tu kita bagi orang, beg umrah bagi kat NGO tu. Settle masalah tempat nak simpan beg. Yeyyyy!



Event bermula jam 11pagi. Kira contributor ni set up apa start kul 11 lah.
Tapi, kami sampai jam 10pagi. Tak ramai lagi contributor masa tu.
So, set up tempat kami. Konsep dia free n easy ja. Takde meja apa. Pilih ja mana tempat kita nak. Ikut kreatif kita lah cemna nak set up tempat kita. Kami bawak tikar and railing.



So, ini booth makRizq.
40 pasang baju (mostly baju mak lah. Baju ayah sket ja). Semua pakaian ni di iron. Dan kalau ada macam kotor2 sket, kita cuci balik dan iron.
Baju Rizq lagi. Tak kira berapa pasang entah. Semua yang tak muat, semua bawak.
Tudung.
Novel.
Beberapa handbag yang masih elok.


Target grup organizer ni adalah golongan asnaf. Sebelum majlis ada penyampaian barangan asas utk asnaf. Agaknya masjid dah pilih la penerima nya. Pastu selainnya, boleh la pilih barangan dari contributor. Ada dalam 40 contributor. Makrizq tak sempat nak jejalan tgk barang yg orang lain bawak. Tapi, macam2 ada. Pinggan mangkuk, toys, barang rumah, lampu mentol pun ada orang bawak. Barang masakan macam daun pandan pun ada. 


Masa dah kul 11 tu da ramai sangat orang yang menunggu dengan beg memasing. Yang kanak2 pun dah masuk dalam ruangan tempat contributor ni. Berapa kali juga kena cakap tunggu dulu. Ye lah, budak kan. Depa dah aim apa depa nak amik. Lepas ucapan organizer, Pengerusi Masjid, kul 11.45 camtu majlis pun bermula. 
Haaaa... kau... start je majlis, huru hara jadiknya.
Hehehe.
Tapi best. Licin booth kiterang dalam setgh jam ja.
Novel ada peminatnya. Depa ambik je lah. Novel ni dulu mak dah iklan utk jual. Ada yang dah org beli. Yang ni mmg takde orang beli - so, nak buat apa - bagi je lah ke orang.
Pastu skirt2, blouse, dress, baju kurung, kemeja settle.
Ada juga yang sempat kiterang tanya2. Ada yang muka seposen datang, buat style touch and go. Ambik and jalan terus ja. Takdak la terima kasih ke apa.
Ada yang bersopan. Tanya, boleh ambik ke, dan ucap terima kasih.
Ada yang tamak, main kaut je tak pilih2. Adoi. Tak kesah lah. Asal jangan dibuang sudah. Huhu.



Ada sorang adik tu - dalam form 1 kot. Kawan dia suruh ambik baju kurung moden aku. Pastu dia cam memalu. Aku pun try acu baju tu kat dia. Memang muat. Aku kata ambik lah ni. Tanya mak kerja apa - surirumah. Ayah?- kerja bengkel. Ah. Sudah.. rasa nak bagi semua kat dia je. Huhu. Dia ambik 2 pasang dari baju aku. Skirt n baju kurung tu. Kesayangan tau baju ni. Baju dinner pre-grad masa degree. Wuih. Sepasang masa tu ngan boipren. Kahhh...! Dekat nak 20 tahun uiii baju ni. Aku tak letgo sbb sayang. Now, da sampai masa utk ia berkhidmat dengan tuan baru. Moga berkhidmat dengan baik ya.



Pastu ada akak tu carik baju anak dia yg sekolah asrama.
Pastu ada nenek carik baju cucu. Cucu dia darjah satu, tapi gemok badan katanya. Heee. Bagi lah selai baju tshirt.
Pastu ada makcik tu kata makcik carik baju utk baby, anak baru bersalin. Kami pun bagi la stokin2 Rizq yg kecik2 tu. Ambik la. 
Ada yg dtg dgn anak kecik lagi. Mana yg tinggal lah kita bagi. Ramai orang dah rebut amik.

Kami ada bawa juga satu pack diaper Huggies Pants. Saiz L. Yang ni sbb beli byk2 kat Lazada. At the end, tatau apasal Rizq macam gatal2 bontot bila pakai Huggies nih. Tu yg decide nak bagi orang ja. Mula tu, fikir nak buka and bagi sket2. Tapi, nanti tk bleh control. So, kita tgk sapa yg bawak anak kecik, kita tahan je.
Ada sorang akak ni. Sebelum tu dia dah amik baju2 kecik utk anak dia dah. 
Lepas dia lalu lagi, aku tahan je. Tanya anak akak pakai pampes saiz apa. Dia tak kesah.
Aku pun bagi je lah satu pack tu. Seronok kemain dia. Dia kata td sebelah sana ada orang bagi pampes tp ramai sgt berebut. Dia tak dapat. Okay lah rezeki dia lah.
Pastu masa orang dah kurang, aku pun duk rilek2 jap kat bhgn atas. Ramai lah penerima ni duk tgk2 barang derang ambik. Pastu aku tgk akak tu ngan suami n anak2 dia. Aku perati je dulu. Nampak suami dia tgh belek2 diaper yg kite kasik tu. Tgk atas bawah. Bersungguh benar. Macam betul2 rasa syukur dapat diaper tu. Agaknya tak pernah beli diaper jenis pants tu kot. Pastu tetiba dapat satu pack terus. Allahu... sebak. Terus tengok tempat lain.

Dalam grup penyumbang tu ada yg macam stereotype jugak. Yang derang bising2 kata ada orang senang pun dtg ambik barang. Bagi aku simple. Our job is done. Biar lah derang siapa pun. Mana tau depa orang senang, tapi dia pulak nak bagi ke sedara mara yg susah. Kita mana tahu. Tak perlu lah kita fikir2 lelebih. Memang ada pun. Tapi, yang dtg ni mostly orang susah. Kita bleh kenal la dari cara derang ni. Eh. Kalau kau senang, kau nak ambik ke barang2 terpakai ni. Takde nak susah payah berebut camtu kan. Entah lah. Kami berlapang dada ja. Ambik lah mana yang nak ambik. Tapi, memang semua settle. Alhamdulillah. Moga apa kami beri itu membantu mereka :)

Us. Bersama organizer (ni alumni sekolah Seri Puteri. Derang ni batch yg lahir tahun 78). Derang juga panggil pandu puteri dari sekolah tu utk jadi volunteer. Tahniah utk organizer atas penganjuran FM ni.



So, kesimpulannya memang best. Ramai yang respond teruja juga bila mak Rizq share di FB. Tapi ada juga macam underestimate bila mak Rizq cerita. Its up to you. Terpulang. Yang penting, mak Rizq da buat apa yang mak Rizq nak buat menjelang umo 40 tahun. Takat ni, target mak Rizq dah tercapai dalam tahun ini. Dah join breasfeeding club sbg step nak jadi LC. Then nak join xtvt amal. Dan bebaru ni dapat juga melawat rumah kebajikan (ni nanti cerita).

Bagi sesiapa yang nak join jadi penyumbang utk free market ni, masuk je FB page #freemarket. Nanti ada yang akan announce free market yang berhampiran tempat kita. So, boleh join. Coming ni ada di Ampang. Boleh la join sesiapa yang ada masa tu. Mak Rizq minggu ni ada hal.


Dan, ada lagi byk barang rumah kami yang nak di let go. Mula macam nak jual preloved. Tp, bila buat mcm ni rasa macam seronok pulak. Rasa macam... eh, tatau nak kata lah perasaan tu. So, nanti kami akan war war kan je lah  barang yg kami nak let go secara free. Kami dalam proses utk kosongkan satu bilik utk dijadikan playroom Rizq :)

24 July 2018

Cerita Raya 2018

(ini sepatutnya dah lama publish. Terlupa la ni. Duk dalam draft ja. So, kira halal lah ya baru nak publish ni).

Syawal 1439H telah lama berlalu.
Jadi, mari kita rangkumkan cerita raya kita untuk tahun 2018 ni.

Mak Rizq beraya di KL tahun ni.
#teamrayaKL
Tahun 2016 - berpantang, pun raya di KL.
Tahun ni pun raya di KL. Sbb suppose tahun ni kami beraya di Raub. Tapi, sbb mak kt kg takde sapa balik, so, mak datang raya kt KL. Pastu kami bawa mak balik beraya di Raub sekali. Takde la bermalam.

So, hari raya punya cerita.
Hari Jumaat. Ada juga lah sedara datang berkunjung.
Tak masak apa pun.
Just nasi impit kuah kacang, ayam masak serai/bali, rendang daging, beli lemang.
Boleh la. Saja tak buat kuah lodeh sbb nak buat masa raya kedua.
Pastu petang, pegi rumah kak ipar. Rumah mak dia kat Kuang. Lama gak lepak sana.

Raya kedua.
Masak kuah lodeh. Makan ngan nasik impit. Sedap om nom nom.
Pastu bawa mak beraya kat rumah sepupu kat Ampang.
Ingat nak pi lagi rumah lain, tapi macam dah malas pulak.

Raya ketiga.
Balik Raub.
Masa ni da start jammed dah. Orang ramai dah nak balik ke KL.
Kiterang pun kira sama men-sesak kan highway pantai timur tu.
Huhu.
Balik hari je ke Raub ni. 


Raya keempat.
Abang dari Johor datang. Anak buah pun datang.
Kiterang buat laksa.

Raya kelima.
Abang pulak datang. Masak makaroni ja. Pastu masak tomyam n sekali lagi masak ayam bali. Adoi. Memang jadi signature dish juga ayam masak bali tu gamaknya.

Kali ni, ayam kiterang beli kat kedai Rosyam Noor tu. Hok duk orang viral tu lah. Sebenarnya nama kedai dia - ST Rosyam Mart. Okay la situ kalau nak beli ayam ka, ikan ka. Tapi cam sayur2 tu, TMG lagi best. Cam limited sket pilihan sayur2 dia.

Pastu raya di office pulak.
Cam biasa, melambak dah gambar dalam FB.
Antaranya ini lah.




Ni kiterang satu HR memang dah berpakat nak pakai hitam.
Ahkak punya idea la. Bukan la nak kata sbb ahkak nyer tema tahun ni hitam, pastu akak suh derang pun pakai hitam. Ahkak pun idak pakai baju raya ahkak. Saja lah nak buat kelainan kononnya. HR - hitam semua. Sekali ramai pulak pakai hitam. Sekali dgn catering catering pun pakai hitam (-_-"). Padan muko ekau. Haha. 
Pastu ada persembahan by dept gak.

Dan tak memasal jugak lah kami ber paksa rela menyanyi. Gasak kau lah situ. Memula nak miming karaoke version tu. Sekali kau.. depa sabotaj ka misscomm ka apa ntah, pi mute suara. Ah sudah. Suara keluar tak keluar lah jadinya.

Lelain, ada lah gak pergi beraya2 ke rumah orang yang menjemput open house.
Rumah jiran dan rakan blogger :)

Rumah nenek (nenek yang jaga Rizq). Dia buat memakan utk kiterang ja. Utk yg anak2 dia jaga. Tu semua geng Rizq la tu. Tp sekarang nenek jaga Rizq, pastu ada sorang kakak umo 4 tahun (anak jiran nenek) dan juga cucu nenek sendiri - abang Mamat. Yang lelain dah sekolah dah tu. Dulu nenek jaga. Yang sorang perempuan tu, cucu nenek. Dak Rizq suka ngan kakak tu. Kakak zulaika :)


Dan kiterang mulanya mmg plan nak buat open house jugak bersekali birthday Rizq.
Tapi, cam dah jauh sgt jarak birthday nya.
Tunggu next year lah. InsyaAllah. Kita buat siap kambing bako segala eh.
Hehe.

20 July 2018

Apa Yang Kita Perlu Dalam Hidup Ini?

Apa yang kita perlu?
40 tahun hidup sebagai khalifah di muka bumi Allah. 
Apa yang kita dah buat?
Dan apa lagi kita perlu?
Kadang bila ada kes anak di dera - orang akan cakap - itu lah sbb aku pilih menjaga anak di rumah. Tak kerja.
Itu mungkin keperluan awak.
Dan, seharusnya tak sama apa yang diperlukan oleh orang lain.

Meh bercakap soal penulis sendiri lah. Which is me myself.
Aku perlu apa?
Buat masa sekarang - aku perlu bagi keselesaan untuk anak aku. Dan juga me-reward diri sendiri. Dan oleh sebab itu aku perlu kerja. Sebab dgn rezeki Allah bagi melalui kerja ini lah aku akan dapat semua tu. Memang lah rezeki tu ada di mana mana, tapi kalau anak tak sihat, nak masukkan kat hospital macam prince court tu agak tersedak lah utk membayar RM1k utk satu malam. Lain lah memang family uols memang dah kaya raya. Kami ni tak tergolong dalam golongan tu. 

Jadi.
Apa yang kita perlu.
Dah 40. Aku memang malas nak fikir pasal keperluan duit yang banyak.
Ya, duit tu memang lah keperluan.
Tapi, nak menyimpan berkepok kepok sampai terpaksa buat menda aku tak minat, tu memang aku tak minat. Atau nak menyimpan smpai tertahan kehendak sendiri. Tu pun aku taknak. Bukan itu visi dalam hidup aku.
Sekarang - aku baru kerja dalam 15 tahun gitu. Baru je lagi. 
Aku tak cakap, menyimpan duit tu tak penting dan tak perlu ya.
Itu sangat perlu.

Dan berbalik kepada "keselesaan untuk anak". So, memang ada saving utk aku sendiri dan Rizq Iskandar (sekarang ni saving di Tabung Haji n SSPN). Duit raya dia, duit sedekah orang pada dia - memang kami tak akan gunakan. Selagi ada daya dan kudrat kami, kami tak akan guna. Ini kami, tapi pada orang lain, aku sket pun tak kesah kalao orang nak guna duit anak. Dan takde la sampai nak mengatakan orang tu berdosa lah apa lah sbb guna duit raya anak. Terpulang. Ini cara kami. Even nak beli mainan anak dari duit raya pun tak. Mainan anak tugas kami. Kami lah yg akan belikan.
Sbb dulu, mak ayah aku sendiri tak pernah guna duit yg orang bagi. Aku tahu lah sbb bila aku dah tahu nilai wang, aku tgk buku akaun tu. Dan mak ayah juga dah bawa aku menunaikan haji pada usia aku 10 tahun. Simpanan dalam Maybank pun mak ayah dah buka dari kecik.
Tapi, saving Rizq ni kalau nak guna pun, mungkin untuk bawa dia menunaikan umrah. Itu memang janji aku dari dia dalam perut. Nak bawa dia pergi umrah. As soon as possible. Terima kasih pada yang memberikan sedekah utk dia. Moga korang terus dimurahkan rezeki. Dan dia pun kami dah daftar haji terus. Seterusnya saving  utk pembelajaran - SSPN which nanti dah masuk U, guna lah duit tu. Tak perlu meminjam dah. PTPTN ka apa ka.

Selain tu fokus utk reward diri ja.
Apa nak beli..beli.
Saving dah ada. Dan selebihnya beli lah apa kita nak. Apa yg memudahkan kita. Beli ja. Utk apa penat2 kerja tapi kita tahan kehendak kita. Hey. Bercakap soal kehendak ni, ko kena lah berpijak di alam nyata. Kau gaji begini, nak handbag bijan ka hermes ka, tu mmg melampau namanya. Tapi, kot takat CR ka CK ka, Coach ka sesekali, apa ada hal. Beli je lah. Nak tudung harga Neelofa beratus tu - beli ja. 
No! Bukan kata berlagak ka apa.
Maybe sbb aku dah 40 tahun kot. Dah mcm malas nak fikir nak simpan duit berkepuk2. Baik la beli apa kita nak sementara kita sihat.

Nak gi travel, pegi.
Buat masa ni mmg target pergi umrah dulu. Sebab tu dah takde travel ke luar sekarang ni. Travel dalam negara ja.  Cam sekarang, setiap bulan kalau boleh kami nak bawa Rizq tido hotel. Jalan-jalan ja. Bukan nak pergi tempat memahal pun. Idokk..kami pergi ikut kemampuan kami ja.

Kalau dah beli barang pun, aku malas nak fikir dah mahal ke murah. Aku rasa ada keperluan, ada kemampuan nak beli, memudahkan hidup aku nak masak ka apa ka. Beli. Dah beli cukup. Kalau nak fikir mahal ke dak, balik modal ke dak, better takyah beli. Banyak ja barang aku beli sudahnya tak terpakai. Ni sekarang kiterang tgh duk aim kerusi Gintell. Haha.

Tapi, nak buat gini, kena pastikan kita dah dapat basic life kita. Kita boleh jadikan Teori Maslow tu sebagai penanda aras. Kalau kita dah settle kelima2 peringkat dalam teori ni, so, kita dah boleh bersenang lenang dah secara asas nya. Takyah fikir dah nak beli rumah ka, baru nak fikir perihal kerja ka.
Tapi, kalau target ko memang ko nak hidup camtu, teruskan.
Cam kiterang ni, kiterang mmg suka travel, suka bercuti, makanya kita akan let go lah menda2 tak penting pada kiterang. 

Tak lama lagi pun nak pencen dah.
Umur 40 ni pun dah boleh consider option dah.
Tengok lah nanti cemna.
Sekarang pun Alhamdulillah dengan rezeki Allah bagi ni. Bersyukur sangat dah ni. Tak senang tapi tidak juga terlalu susah. Tak perlu fikir any commitment. Pastu Allah bagi rezeki dapat menyusukan Rizq smpai 2 tahun - pun rezeki juga. Orang lain duk pening nak beli susu. Kami Alhamdulillah, tak perlu fikir. Pastu diapers ke hapa, senang, carik je kt Lazada. Murah banyak dari kat luar. Siap penghantaran percuma. Oleh kerana itu juga, kami tak berkira nak enroll Rizq kat any playschool yang ada (see, berbalik pada keselesaan untuk anak).

So, nak jadi pekerja ke, nak jadi surirumah ke, nak simpan duit banyak2 ke, buat lah. Yang penting kita tahu arah hidup kita. Dan kita happy dengan apa kita buat. Satu lagi, kena tahu, yang arah hidup orang lain tak sama tau dengan arah hidup kita. Kalau awak suka kan duit - mungkin bagi orang lain duit tu sebagai pelengkap kehidupan dia ja.

Dan oh! Above all. Jaga hubungan dengan pencipta. Habluminallah. Itu keperluan paling utama dalam hidup kita sebagai muslim.
Setiap hari mesti ada satu amal baik yang kita buat untuk diri dan utk orang lain.
Dalam plan juga ni nak join memana NGO - atau setidak tidaknya join xtvt dianjurkan.
Then, jangan pernah terlupa yang dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain. Itu wajib ya. Jangan lah culas dan ngelat. Dalam rukun Islam kita pun disebut. Jangan sesekali abaikan zakat. Dan pada yang bekerja tetap, si isteri terutamanya, jangan lah lupa zakat pendapatan setiap tahun. 

Teringat dulu, interview SSM kalau tak silap. Pejabat dia masa tu depan PWTC tu. Apa ke nama mall tu. Interviewer tu tanya "10 tahun lagi apa anda akan jadi". Aku blur masa tu. Memang aku tak fikir. Masa tu rasa umur dalam 25tahun kot. Dan sekarang. 15 tahun telah berlalu. Ya, aku masih penjawat awam rupanya. Tapi, rupanya dah 3 gred aku bertukar. Alhamdulillah. Mana tahu ada rezeki untuk terus berbakti kepada organisasi aku ni dgn gred lebih baik lagi. Kan? Mudah mudahan. 

Berbakti sambil mencari rezeki untuk keselesaan diri dan keluarga. Ya. Ini lah yang aku perlukan dalam hidup ini.
Saya dah ada jawapan untuk pertanyaan di atas.
Anda?

19 July 2018

#Misi12kg Rizq Iskandar

Oh. Mak Rizq tak buat entry lagi berkaitan #misi12kg ni kan.
Ini adalah misi untuk menaikkan berat Rizq Iskandar.
Why 12kg? Sbb ideal weight utk anak lelaki 2 tahun adalah dalam 12kg.
Contoh gini :
kredit : Babycenter

Ni utk anak omputih la. Tp boleh jugak apply.
Ni tu ari lah.
Masa tu Rizq selsema sket. Pastu kan Rizq ni jarang kena batuk selsema ni. Jadi, makRizq rasa tak selesa aih tgk dia camtu. Walo dia takde la macam idung tersumbat ke apa. Lena je tido dia. Just macam running nose tu kan. Rimas.
So, bawak pi klinik. 
Awal masa tu. Dalam kul 8pagi. Klinik tu pun baru buka sbb ni bukan klinik 24 jam.
So, dapat awal lah jumpa doc.
Pastu tgk je dak Rizq ni doc suh timbang.
Dah timbang.. dia kata kurang berat ni kalau ikut umur ni.
Pastu kiterang cakap la, kami check up dkt PCMC. Baru je lepas check up last Friday (pegi klinik ni hari Isnin berikut nya). Paed kata okay ja as long tinggi meningkat. Pastu maybe juga faktor genetik. Pastu doc tu siap geleng-geleng. Ngan mata terpejam segala.
Macam serius sangat dah masalah anak aku ni.
Padahal dia baru je jumpa 1st time.
Doc tu kata anak aktif, jarang sakit bukan penanda aras anak akan sihat sampai besar.
Dan anak dah pandai baca ABC, pandai buka tv, pandai main phone tu bukan juga tanda dia bijak.

Tak perlu pun semua tu.
Anak kena membesar. Dia tak boleh kecik. Takde faktor genetik dalam hal ni. Walau mak bapak kecik anak kena besar. 
Sbb tumbesaran dan badan besar ni penting untuk pertumbuhan otak (which kami faham ianya bermaksud, badan besar, otak pun besar). Bukan penting anak pandai ABC dari sekarang ni. Tu tak penting. Anak aktif waktu umur sekarang ni pun tak penting. Yang penting dia kena besar sbb  nanti dah sekolah baru nampak menda tu. Macam seolah dia kata tu, anak jadi tak pandai kalau badan kecik ni (sbb doc ni badan besar. Dan kami mak pak Rizq badan kecik). Apa pun mesti kena besar. Besar. Dan besar. 

Itu doc tu lah cakap.

Siap dia kata paed PCMC tu ilmu dia lain. Dia tak amik ilmu perubatan dari Finland apa semua. Pastu dia kata paed takkan refer tempat lain pun kalau anak kita ada prob.
Yang ni kami diam je lah. Sbb kami da experienced pun. Masa Rizq lambat jalan tu, paed Rizq serta merta refer kat therapist. Apa pulak tak refer. If ada prob mesti lah dia refer. Kat PCMC tu takkan la takde dietitian kot. Sbb dia kata nak jumpa dietitian ni susah. Sbb tu dia tak ambik kesah anak kamu berat atau tak.

Hek eleh.
Pastu dia sekolah kan kiterang. Kamu faham tak, yang anak ni kena makan habis sekeping roti canai. Kalau boleh 2 keping pun takpe. Kamu faham tak? Faham tak? Ye. Memang byk kali dia tanya. Aku pun jawab la, ye, dia kena makan sbb kena guna byk tenaga. Tak, bukan macam tu. Kamu tak faham katanya. Last last okay lah. Aku pun dah macam malas nak layan. Aku cakap. Ye lah, saya tak faham. lah. Baru dia puas hati. Entah apa ke dia cakap pasal kena makan sekeping roti canai tu.

Lama okeh dia jumpa tu. Dekat sejam kiterang dalam bilik dia.
Aku cakap, anak aku makan okay ja. Dia kata mesti okay dari okay.
Makan kena lebih. Aku cakap lah, dia makan byk pun. Nasik 2x kat rumah pengasuh. 
No, dia kata. Gitu gini gitu gini.
Ada buku dia pasal pemakanan ni. 
Bila aku tanya buku apa, dia dok kata ada buku..ada buku. Naseb dia tak jual buku. Aku google rupanya, buku tu penerbitan KKM ja pun.

Walo apa pun, ya, aku cuba ubah lah. Dah dia kata anak badan kecik ni nati bodoh bila dah masuk sekolah. Siap dia kata ada kawan dia orang kaya, bawak Lexus segala, tapi kat sekolah dapat RMT sbb badan kecik (yg ni kiterang cam..aa... ye ke.. tak pernah tahu pulak RMT tu utk budak kurus).
Aku pun dulu kecik ja. Patut la belajar tak tinggi. Bodoh rupanya. Jadi, mari lah kita gemok kan anak kita tu (aku tahu dan faham, doc tak maksudkan gitu. Tapi, cara penyampaian dia salah sebenarnya. Kami orang biasa ni, akan anggap gitu lah. Anak kau kecik, nanti dah besar jadi bodoh. Anak yang gemok, nanti dah besar, pandai lah. Tak aktif takpe. Tak bijak dari sekarang takpe. Asal badan tu besar. Jarang sakit, jarang demam pun takde guna walo badan kecik).

Rizq takde masalah selera makan. Dia akan makan apa saja. Banyak yang dia nak dari taknak lah. Tapi, kami (actually makRizq lah kan) masih strict. No menda2 manis, pengawet etc etc. Bila aku tanya doc contoh kalau saya bagi roti krim tu cemna. Dia jawab "saya tak suruh kamu bagi manis2 tu". Jadi contoh makanan? Kamu kena baca buku katanya. Hek eleh doktor ni. Poyo je lebih.
Sebenar memang ada buku pasal ni dari KKM (doktor tu je poyo taknak bagitau) -
Link : Kanak-kanak kurang berat badan.
Cumanya dalam buku ni asyik lah suruh tambah marjerin n milo.
Marjerin tu tukar lah dgn butter. Milo tu kita tukar dgn cocoa powder. Atau trus je lah bagi choc milk (walo tak berapa bagus tapi setidaknya dia takde maltodextrin)




Kena makan 6x sehari.
Dan dalam tu buat heavy meal 2x ja.
MakRizq bagi 3x heavy meal. Sbb kadang dia tak makan byk.
So, makRizq da buat seminggu.
Alhamdulillah naik 1kg.
Memang rupanya depa ni kena makan kerap.
Ye lah. Before memang waktu malam dia taknak makan sbb dia da kenyang makan nasik 2x kat rumah nenek. So, mak tukar jadual.
Gini jadual mak :
1.  Pagi - makan kunyah2 dalam kereta on d way nak ke rumah nenek. Kadang kita bagi sekeping roti + butter. Kadang dia makan cornflakes gitu ja. Kadang ada nutripuff. Tgk la. Just finger food. 
2. Sarapan pagi - ini makRizq bekalkan. Biasanya bihun goreng, pasta goreng, nasik goreng. Apa2 je lah. Kadang beli roti canai. Minum susu. Sekarang mak bekalkan full cream milk. Yang fernleaf. Kadang dia taknak. Terpaksa la mak bagi susu coklat. Tapi bukan susu UHT. Mak Rizq amik susu coklat pasteur.
3. Lunch - Nasik. Dengan lauk2. Ni pun masak pepagi. 
4. Minum petang - biskut. Susu. Pastu kadang beli kuih2. Makan dalam kereta.
5. Dinner - makan nasik dgn kiterang. Kadang dia makan sket ja. Tapi, mesti makan. 2,3 suap pun mesti makan. Wajib.
6. Minum malam - kadang ada, kadang dah tido. So, minum malam je lah. Susu lemak manis santan kelapa muda. Haha (susu mak dia la - manade wean off lagi. Tu pun doc tak tahu tu. Kalo tahu matik kena kecam).

Cuma, satu je lah yg sependapat dgn doc tu. Toddler dah tak perlukan susu sbg makanan utama. Just 2 cawan sehari pun okay. Fresh milk. Tak perlu pun pediasure bagai tu. Apa yg ada dalam susu tu, lebih baik kita dapatkan dari real food. Dalam tu pun ada dha apa bagai tu, amik je dari ikan, sayur dan semua real food.
Sebenar, lepas raya ni pun memang mak nak review balik pemakanan Rizq since dia da 2 tahun. Dah bleh makan memacam dah. Mak nak gunakan slow cooker tu secara maksima. Mak dah jumpa satu web ni yg share memacam resepi guna slow cooker - link -

So, gitu lah. Ni antara food minggu pertama.

Ni stok. Ada cocoa powder, gula orcs, ada rolled oat.

Breakfast pasta carbonara (Rizq tak suka). Lunch nasik ayam)
Kuah bolognese. Masak sesiap dalam SC dari malam.
Bolognese utk sarapan and kurma telur untuk lunch.


Yes. Amik positif ja apa yg doc tu cakap.
Abaikan kata2 dia yg kata anak tak perlu aktif, anak tak perlu bijak, anak jarang tak sihat pun tak guna kalau kecik. As for me, as a 1st time mom, kita nak semua tu seiring. Orang lain makRizq tak tau. Tapi, mak rasa tu semua penting. Anak jarang sakit, itu satu rezeki Allah bagi. Same goes to yang lelain. Dah kenapa kita target nak besar kan anak dan put aside yang lelain.
Apa pun.
Thank doc.
And. Kalau nak pergi lagi klinik tu fikir byk kali jugak lah. Malas dah kot. Sbb dia downgrade doktor lain demi nak nampak dia bagus. Heh!

18 July 2018

Kakak Bawang HR

Aku terpanggil pulak nak tulis pasal ni lepas baca confession seorang ni.
Byk points dia tulis.
Tapi, yang point lain banyak2 tu malas nak komen.
Sbb yang dia tulis tu, aku rasa pengalaman dia dari comp private.

Tapi, point yang satu ni, aku rasa perlu komen.
Sbb yang ni memang aku hadap dan memang terlibat secara langsung.
Kakak bawang ni takde la lama pengalaman buat HR.
Atau secara spesifiknya handle urusan pengambilan staff.
Dalam 7 tahun pengalaman ja.
Tapi, dalam 7 tahun rasanya, kakak dah handle banyak batch jugak lah staff baru.
Kakak semi-govt. Jadi, pengambilan staff kiterang uruskan sendiri. Tak melalui borang SPA.
Jadi, bila ada kosong, kita akan iklankan. Dulu kiterang iklan dekat paper.
Sekarang guna Jobs Malaysia ja.
Dan lepas tu kakak (and team) lah yang akan buat proses selection, hantar surat panggil interview dll. Dan kakak jugak lah duduk sampai keras bontot dalam bilik interview tu. Kadang sampai seminggu interview nya. Seminggu lah kakak mendap dalam bilik tu. Fuh! 
Memerhatikan telatah dan gelagat candidates ni. Termasuk la para freshie sebagaimana yang dikatakan oleh confessor tu.

Point ini.


Dia kata kakak bawang terlalu mengagung agungkan perkara kecil (ejaan tu bebtul sket beb. Mungkin pada awak, ejaan ni perkara kecil, tapi itu menunjukkan awak take easy). 
Perkara kecil tu seperti takde cover letter, tak pakai tie.

Beb..bro/sis.. ini memang kau nampak kecil.
Tapi, kami yg terlibat dalam proses selection, itu lah first impression kami untuk awak.
Apa kau ingat kiterang kenal kau dari alam rahim?
Dah tau cemana perangai kau luar dalam.
Cover letter, resume bagai tu kita pun bukan nak tgk sangat beb.
Tapi, kami nak tau sejauh mana kekemasan kerja awak.
Resume, mesti lah bercover letter. Itu mmg prinsip dia. Apa justifikasi kau nak ubah menda tu? Dalam resume mesti ada gambar. Mesti ada point2 penting. Dan rupa bentuk resume tu ikut suka kau lah nak buat cemna. Tapi, kalau kau minta kerja bahagian akaun ka, admin ka, lebih molek kau buat resume tu ala ala conventional ja. Tak perlu lah terlampau berwarna warni ada bentuk bintang ka apa ka. But, kalau kau nak jadi designer. Itu okay. 
Kalau resume gitu ja, takde cover letter, apa ke menda nya.
Nak buat apa resume tu datang bolen bolen gitu ja. Nak masuk rumah orang pun ada adabnya. Bukan bleh kau sergah masuk ja. So, cover letter sebagai pembuka bicara.
Kau tak buat menda tu semua, tapi, orang lain ada yang buat. Yang lebih molek appearance nya. Kalau kau lah jadi employer, mana yang kau nak pilih?

Tak pakai tie.
Beb..kalau nak tahu, kiterang takde hal tu semua. Kau nak pakai apa pun, pakai.
Tapi, berbalik kepada 1st impression. Dan kita bekerja ada etika. Dalam hal ni kakak bercakap soal kerja govt dulu. Yang swasta, kakak tak tahu. Kakak tengok pakai jeans rabak pun boleh. Kalau govt memang ada kod etika berpakaian. Leceh? Tak payah minta kerja kerajaan. Permintaan kita bukan susah pun. Bukan kita suruh berpakaian mahal2 pun. Wah. Baju raya kau boleh beli BA lah, Ariani Creacion bagai la, apa lah.Dgn shawl itik bagai tu. Nak suruh pakai pakaian formal jadi beban pulak pada kau. Kakak ni baju kurung 10 tahun lampau pun pakai lagi. Apa ada hal. Melainkan yg dah nampak outdated tu tak la. Nanti suami kakak akan kata "eh, baju ni "old" lah". Maknanya kakak kena dispose lah baju tu. Haha.

Pasal tergagap gagap.
Yang niiii... jap..jap.. kakak rasa sepanjang kakak duk dlm bilik temuduga, kakak rasa macam takde je candidates tergagap ni. Uols memang boleh bercakap. Gugup tu biasa lah. Gagap tu tidak. For you info..bro/sis, panel temuduga takde kesah lah pasal gagap ke hapa tu. Sbb kami pun tahu lah, semua orang akan gugup masa temuduga. In fact, kakak yang dah tua ni, yang kau anggap kakak bawang ni pun, bila kena temuduga, gugup jugak weh... walao kita kenal semua panel tu. Kau tanya lah sapa pun dalam dunia ni, ada yg tak nervous masa interview?
Okeh, style kami temuduga - masuk beramai ramai. Biasa dalam 5-7 orang. Jadi, maybe sbb tu, candidates kami kurang gagap nya. Hehe. Kalo sorang tu yer lah kan. Kadang2 derang ni sesama throw the ideas.

Gitu lah bro/sis freshie.
Kami bukan kakak bawang. Kami sekadar menceritakan pengalaman kami.
And, kami tak pernah downgrade awak awak semua.
Zaman awak ni, peluang pekerjaan adalah sangat sangat mencabar. Zaman awak ni seolah semua ada kelulusan. Diploma and degree tu memang orang kata bersepah lah. Semua orang ada. 
Cumanya, kalau di govt, kalau awak minta kerja gred 19 (contoh pembantu tadbir), walao awak ada degree hatta PHD sekali pun, gaji awak mmg SPM based. Sebab tu, masa selection, kakak akan put aside orang ada degree, phd yang apply utk jawatan gred 19. Sbb kita taknak terlalu downgrade awak dan akan ada citer citer camni lah. Padahal uols yang mintak sendiri (ke, tak faham pun apa jawatan awak minta tu. Asal kerja sudah. Ada jugak tau yg jenis ni).

Dan bila kakak n abang bawang ni cerita pasal gaji kecil ketika mula kerja, tolong faham bahawa kami tak compared gaji tersebut dgn zaman sekarang. Cuma kami nak nyatakan, walau gaji kecil, kami terima kerja tu. Kami pun tahu lah. Zaman dulu kuih seposen pun bleh dapat. Sebab tu lah gaji RM565.00 permonth pun boleh. Tapi, sekarang ni pun, gaji gred 19 minimum pun dah 1352.00 (rujukan : SPA). So, kalau kau ada degree mahupun master dan PHD, dan kau rasa gaji itu terlalu rendah untuk kau, then kau tak perlu apply. Faham? 
Mungkin la kat pvte takde sistem gini, kakak pun tak tahu la kalau ada company yg offer kerja memang perlukan kelulusan degree tapi offer gaji macam N19 di govt tu. Tu kakak tak tahu. Kalau ada, mmg tak payah lah kau apply. Sekarang ni kau nak tau sesuai ke gaji kau tu dgn bidang tugas dan tahap pendidikan kau, kau jadikan je lah gaji govt ni sebagai penanda aras. Masuk je lah web SPA tu. Itu pun kira rendah je tu. Kalao comp pvte kan gaji nya besar2.

Sebenar, 
sepanjang kakak jaga ni memang banyak lah telatah yang kakak jumpa. Dari dalam borang tu pun lagi dah kita dah tau.
Kalau kakak list down, uols akan kata, kakak bawang.
Jadi, kakak malas. Lantak. Kau buat lah apa kau rasa betul.
Bila kita minta untuk perbaiki, kau kata kami menyibuk.
Jadi, apa nak kata lagi.
Kau ikut je lah apa kau rasa terbaik dan betul.
Tapi, harus diingatkan, kat luar sana ada beratus ribu lagi calon yang terbaik di antara terbaik. Dan tiada siapa yang dapat mengubah diri kita selain diri kita sendiri. Majikan boleh berubah, tapi berubah nak minta kita tak ambik kesah pasal cover letter, tak amik kesah pasal pakaian candidates tu, tggu lah kau jadi majikan nanti kau ubah lah.
Dan tolong.
Jangan masukkan hal kerajaan lama dan baharu dalam nasib dan rezeki engkau.
Good luck.

16 July 2018

Pemilihan Playschool

Next year, awal tahun, Rizq dah masuk 2tahun6bulan.
Mak rizq ingat nak antar dia ke playschool pulak.
Ramai kata "awal sgt nak hantar sekolah"
Dakkk.. playschool bukan sekolah tadika atau taska.
Dia memang sekolah main.
Tapi, bukan taska.
Ha. Mak Rizq taknak hantar taska.
Mak Rizq nak playschool.
Ada beza tau ni.

Mak dah riki2 dua tiga tempat.
Tengah nak tanya2 harga.
Sekitar office ni pun ada 2,3.
Macam CIC
Tapi, tatau lah dia terima atau tak toddler yg belum cukup 3 tahun ni.
Pastu NimbleBee.
Yang ni mmg dia terima seawal 2 tahun.
Tapi, dekat ngan area rumah.
Boleh tu boleh. Cuma nak ambik tu lah, prob sket.
Kalau boleh nak carik dekat office supaya kita bleh ambik waktu rehat tu.
Pastu duk gugel2 lagi, jumpa plak yg ni.
Little Play House.
Semua dah menepati ciri2 dikehendaki.
Dekat ngan office. Bleh terima seawal 2 tahun.
Tapi, harga tatau lagi. Tgh dapatkan jawapan tu.
Nampak mcm best jugak tu.
Mesti ribu riban kot.

Mak Rizq plan, umo 3 and 4 tahun - playschool.
5 and 6 baru masuk tadika.
Tadika Kemas sudah lah kot.
Okay jugak kan. Hehe.

Sebenar, ada sebab mak Rizq nak hantar Rizq ke playschool.
Tapi takpe lah. Tak perlu lah cerita kan di sini kan.
Cukup lah sekadar mak Rizq nak Rizq bergaul dengan lebih ramai kawan.
Sbb dia memang suka berkawan :)

13 July 2018

Rizq Ke Klinik Dr Nadir II


Sesapa yg duk KL n ada anak kecik mesti familiar ngan klinik Dr Nadir ni kan.
Actually nama dia klinik Wangsa.
Tapi, org duk panggil klinik Dr Nadir jugak.
Ini kali ke3 sebenarnya Rizq pergi sini.
Yang 1st n 2nd ada cerita dalam blog, tapi belum publish. Takpe, lps ni publish. Nanti dia masuk dalam citer last year lah.

Okay. 12 Julai 2018.
Sekali lagi terpaksa pergi klinik Dr Nadir ni.
Sebelum tu, hari Selasa dah pergi klinik lain. Klinik area rumah lah. Masa tu Rizq selsema ja. Doktor bagi ubat titis n ubat selsema.
Tapi, bila hari Rabu dia jadi batuk plak.
Tu yg decide better pergi klinik Dr Nadir je lah.
Call tanya ada dak Dr Nadir hari Khamis tu. Klinik kata ada.
So, pepagi dah pergi. Klinik buka jam 8.30pagi.
Tapi, sampai je orang dah ramai menunggu. Belum buka pun lagi kliniknya dah ada orang duk depan pintu.

Buka je pintu, berebut orang q. Haha.
Kiterang dapat no. 7.
Semua yang pergi bawa anak. Klinik ni da jadi macam klinik pakar kekanak. Walhal dia klinik GP biasa je pun. Penuh la bebudak dalam tu. 

Hurm. Lepas2 raya ni mmg jadi musim anak batuk n selsema lah.
Ye lah. Dengan persekitaran yg terdedah kita bawa anak ke sana sini.
Dengan makanan yg takde sekat2.

Dekat kul 10 gak la baru kiterang dapat masuk.
Kali ni doktor kata tak boleh nak sedut kahak dah. Sbb dah besar. Baby boleh lah.
Pastu doktor kata neb kan je.
Kena lah satu kali neb.
Meraung cam hapa lah mamat kecik tu.
Settle, nampak dia lega sket.
Masuk kereta terus tidoq.
Penat gaknya bersilat nak melepaskan diri dari neb tu. Haha.
Mak n ayah pun EL je lah.
Tak sampai hati pulak nak antar dia ke rumah nenek bila tgk lena dia tido.
Memang lena betul pun.
Angkat bawak masuk dlm rumah pun tido. Smpai kul 2 baru bangun. Huhu.

Rizq jarang batuk. Selsema tu ada lah jugak. Tp, takde la sampai nak kena bawa ke klinik. Biasanya dalam 2,3 hari hilang. Takde pun sampai hingus pekat tu. Semua cam cair ja. 
Last dia batuk, bulan 9 last year. Dekat setahun jugak lah.
Tapi, kali ni kena jugak.
Hurm.
Salah mak Rizq jugak.
Konon macam taknak la rigid sangat bagi dia makan.
Try la bagi air kotak strawberry yang UHT tu. Sbb kadang ada bagi fresh milk coklat - dia okay. Yang tu pasteur. Tapi air UHT dia tak boleh agaknya. Lepas dari tu dia mula selsema.
Pastu ada bagi juga 2,3 ketul donut big apple yg kekecik tu.
Pun, rupanya tak boleh. Tu yg lagi menjadi jadi naik batuk hapa.
Bagus lah. Lepas ni beringat lah taknak bagi tu semua.
Menda2 manis ni mmg merendahkan immune dia.

Oh ya. Skrg mak Rizq ada misi utk Rizq.
#misi12kg nama dia.
Tu la.. tu ari yg masa gi klinik sblm klinik Dr Nadir tu. Doktor situ bagi ceramah sket kat kiterang pasal berat anak ni. Taktau la apa mimpi doktor tu. Siap kata doktor prince court tu tak tau lah hapa lah. Apa dia merepek2 tatau lah. Tapi, ada part yg kita boleh cuba. So, kita cuba tgk. Doktor tu kata kalo konsisten ikut cara tu, dalam 2 minggu nampak perubahan. Okay.. lets try.
Mak ikut tips dalam ni ja - buku anak kurang berat
Since ini mmg dari KKM. Tapi omit la bab dia suruh letak majerin n milo tu. Ganti lah dengan unsalted butter and cocoa drink.

11 July 2018

#kaptenRizqkeMelaka : Jumpa baby Adam

Yeah.
Tahun lepas tak pergi Melaka.
Tahun ni kena pergi lah (baru perasan, memang dari tahun 2010, kiterang pegi Melaka 2 tahun sekali. Nampak nau sayang sgt kt Melaka kan. Ye lah.. tempat jatuh lagi dikenang, apatah lagi tempat jatuh cinta berdeting segala. Eh. Hahaha. Takpe. Ayah Rizq tak baca blog. Wakakaka).
Kali ni memang tujuan dia nak visit Yani ngan baby Adam. Hadiah dah lama beli. Beliau pun nak masuk koje dah. Idak la pergi jenguk lagi si comel sorang tu.

So, kiterang plan duk hotel pastu check out pastu pergi rumah Yani and terus balik.
Takde lah nak jalan jalan sight seeing bagai lah.
Kiterang gi on 30 Jun - 1 Julai 2018.

Gerak dari rumah pagi2. Breakfast siap dari rumah sbb takmo dah berenti makan kt RnR.
Direct je lah terus ke Melaka.
Pastu, akak memang dah booked terus untuk high tea kat hotel.
Malas lah nak fikir2 nak makan kat mana. Makan kat hotel ja senang.
Lagi mau carik asam pedas lah apa lah. Eh. Tak kuasa.
Okay gak la high tea dia. Kena lah ngan harga. Dapat RM28/pax. Harga promo rasanya ni. Banyak jugak choice. Makan kekenyang smpai bufet nak tutup. Hehe. Sementara tu, ayah Rizq gi check in sesiap.

Hatten Place Hotel. Link dia hattenplace
Hotel ni hotel baru. Tak plan pun sebenarnya nak dok hotel ni.
Ada cerita dia sebenarnya. Hahaha. Tau lah kengkadang, akak ni datang jugak bengong dia.
Last minute planning jugak kiranya.
Rasa cam eh, nak pi Melaka lah hujung minggu ni. So, buka Agoda. Try2 tgk. Kebetulan ada code untuk diskaun pulak kan. 
Keluar lah satu hotel ni dgn harga yang amat lah murah.
Nampak situ orang bagi rate paling bagus. 
Pastu cam eh, Hatten lah. Memang lah best.
So, tanpa agak2.. terus lah akak booking.
Bayar semua dah ni.
Pastu rasa cam nak semak balik. Apsal la Hatten murah sgt ni.
Ada hotel lain ke apa ni.
Sekali... memang betul lah. Bukan Hatten Hotel. Ni Hatten Place.
Bengong aih. Kihkihkih.
Naseb la hotel tu memang hotel baru. .
Actually kami dapat harga dalam RM90++ ja untuk bilik superior. Lagi pulak dapat diskaun. Tapi takde breakfast lah. No hal. Melaka kot. Pastu kiterang plan memang nak check out awal.

Hotel ni konsep dia, bawah ada mall. Elements Mall nama dia.
Sekarang mmg Melaka buat konsep camtu gamaknya.
Tak banyak lagi orang review sbb hotel baru ni. Baru buka dalam hujung thn last year kalau tak silap. Kakak bagi 4bintang!
Staff semua baik baik. Bilik pun cantik, bersih. Haha. Baru kot. Memang lah best.
Masa kiterang tunggu nak turun lif, duduk lah kat depan kaunter check in tu. Pastu ada staff dia datang tanya "puan dah check in?" Padahal masa tu dah nak malam. Kalau ikut mesti orang dah check in, kan? Okay lah. Bagus. Kakak suka.
Cuma, kakak tak dapat bagi 1 lagi bintang sebab lif.
Aiyooo.. dulu masa pergi hotel the shore tu kakak dah tobat lahum sbb lif dia.

Yg ini, okay sket. Lif asing utk hotel. Tapi, nak turun tu lif sama ngan shopping complex. Pulak tu rosak pulak satu. Lif ada 2 je utk ke hotel. Bila dah sampai hotel, tu takpe. Ada lif lain utk naik bilik (kena touch kad utk naik).
Style hotel kat Melaka skrg mmg gitu. Siap ngan mall kat bawah dia.
Hotel ni okay ja. Turun ja da ada kedai memacam. Wayang lah. Kedai DIY lah.
Pastu paling menarik ada skydeck.
Kan yg masa pegi The Shore tu kepingin tak dapat naik skydeck, so, kat sini pun ada. Pulak tu orang tak ramai. Utk guest hotel dapat naik free. Tapi, sekali naik je lah. Dia cop sesiap kat kad hotel kita tu. Sini pun cantik view dia.


Kira nak pergi skydeck ni kena turun sampai tgkt bawah (G kalau tak silap), pastu carik arah ke Skydeck. Nanti ada lif lain naik ke atas tu. Laju je. Tingkat 42 rasanya. Best sangat. Nak best, naik dekat2 sunset tu. Lawa.


Parking - okay, parking kakak puas hati. Uols kena pergi carik arah parking untuk Hatten Place. Walo dia tulis camtu, tapi sebenar dia sama je ngan parking Elements Mall tu. Tapi, okay ja. Jangan carik kat tgkt 5 tu. Naik sampai 7 ke atas. Memang ada je. Carik la yg dekat ngan lif. Dia ada tulis "Hatten Place"
Pastu kena naik lif untuk check in. Naik ya. Bukan turun. Hotel ni kat atas. Bukan kt bawah. So, naik lif, terus tekan tingkat 12. Ha, yang masa ni lah kata kurang bintang tu. Lif tu lah yang ada 2 je. Masa kiterang pegi ni rosak pulak satu. Lif tu sama utk naik ke hotel dan juga orang pegi mall tu. Jadi, cam asyik la penuh. Ini pun orang tak ramai sangat. Kalau ramai, memang pitam lah nak tunggu jadiknya. Untuk guest parking free ja. Just pergi kat kaunter je utk swipe sebelum keluar tu.
Swimming pool - pun okay. Ada infinity pool. Idak la besar, tapi boleh la. Kami tak pergi pun. Sebab, cam malas ja. Haha. Bawak ja baju dak Rizq tapi malas.
So, okay. Takde prob lah hotel ni. Best ja. Bak kata orang - under one roof.
Nak pergi bandar Hilir pun dkt ja. Kiterang malam tu pergi take away McD Dataran Pahlawan tu. Kejap je.


So, Ahad tu check out kul 10 pagi. Alas perut dengan roti dulu. Pastu beli barang sket kat DIY (akak bukan boleh nampak DIY ni. Geram. Pulak tu kedai ni baru, memacam ada. Best tul. Sambil tu, Rizq memain kat mini playground kat area MBO).


Pastu singgah kat Coconut Shake. Makan nasik lemak 2 setgh bungkus. Haha. Gilos. Setengah tu dak Rizq punya tak abis. Alah, kecik ja nasik lemak situ. Pastu melepaskan gian minum coconut shake. Then terus ke rumah Yani. Kat sana makan2 jap, solat jamak, pastu balik.


Rizq siap tukar baju n mandi kat rumah Yani.
Sbb rasa cam dah comot momot ja anak aku ni. Sbb sebelum tu dia da berak. Pi wash kat Petronas ja. Tu yg rasa cam tak puas ati tu. Terus mandikan ja. 




Balik pun, jammed weh. Stuck. Kiterang lari masuk highway nak pi KLIA tu. Pastu masuk MEX. Tu pun, stuck juga nak menyampai ke MEX tu. Ingat sempat lah nak pi open house orang menjemput. Tak dannnn.. ampun maaf dipinta. Huhu.

4 July 2018

Di temui meninggal di rumah pengasuh

kredit : Metro Online

Luluh hati semua rakyat Malaysia bila baca berita pagi ni.
Walau banyak kes yang hampir serupa - kes meninggal di rumah pengasuh.
Tapi yang ni paling menyayat hati.
Semalam tgk ramai yg viral mencari Adam.
Tgk gambar Adam. Comel. Macam Rizq masa baya baya tu.
Sentiasa tersenyum. Badan sedang2. Tak gemuk. Tak kurus.

Mak nya pula dikatakan kerja syif kat hospital.
Baru hantar anak lepas raya, kat pengasuh baru tu.
Tup tup lps hantar petang tu, pengasuh call kata orang dah ambik baby tu.

Ya Allah. Tatau nak kata apa lah.
Memula kata anak dah hilang.
Report polis. Polis siasat. Terus agaknya takut, cakap pun salah salah (ko nak menipu polis kot..), terus polis geledah dalam rumah.
Nahhh... jumpa dalam peti ais.
Aku ingat peti ais besar la. Rupanya peti ais biasa yg 2 pintu. Kecik ja (nampak polis angkat dalam video tu). Ko sumbat pulak dalam bahagian freezer. Lahanat apa kau dah buat ni setannnnnn?
Ko memang setan dari setan kan?

Dalam pada tu ada juga yg komen "sabar... kita tatau apa berlaku.. kot budak tu terjatuh ke apa ke"
Weh. Dalam pada ni ada juga yang bersangka baik. Okeh. Takpe. Aku salute lah. Tapi, maaf la aku cakap, orang camni la yg kalau tak pakai seat belt, tak pakai car seat untuk anak pastu cakap kalau nak jadi, jadi jugak. Pastu jenis ni lah yg orang marah pegi beraya rumah orang tapi anak2 berkecah sana sini pi rendam kucing orang, pi pecahkan tv orang. Haih! Aku seboleh boleh taknak cakap pasal raya2 tu. Tapi,  ni dah geram. Boleh plak ko nak suruh sangka baik pada pembunuh? Tak kesah lah dia tak niat ke apa. Tp yg buh dalam peti ais tu apa? Budak tu pi masuk sendiri?
Nonsense!!

Ko kalau terjatuh ke tersedak ke pengsan ke apa, kau tak boleh call mak pak dia dulu?
Atau setidak2 nya call ambulans?
Perlu letak dalam peti ais?

Pastu ada yg jawab pulak - ala..dah dia gabra.. tatau nak buat apa.
Huh! Memang malas nak komen lagi kalau cakap macam tu.
Anak kucing mampus pun kita tak sanggup nak buh dalam peti tu. Tu agaknya da beku kawan tu duk dalam freezer tu. Huwaaaaaa..... menangis aku tau.. sakitttt sangattt hati.

Ada juga yang kata lps kejadian tu, dia sempat lagi iklan cari anak asuhan (memang ada gambar orang screen cap - cuma ye ke lepas kejadian atau sebelum tatau lah. Aku join byk juga grup pengasuh ni. Nanti nak pi stalk).
Bodo!
Pastu ada yg reply, maybe dia ada sindiket jual organ gamaknya.
Ha.. kan.. dah memacam orang buat andaian.

Dan.
Seperti biasa - ada lah komen "itu lah, isteri ni elok duk umah ja jaga anak bla bla bla..."
Hurmmmmmmmm.........
Lantak kome lah. Wateva!
Cuma,
untuk kita yang keluar bekerja - please ibu ibu - saya mohon sangat - jadilah ibu ibu yang paranoid bukan ibu dettol. Sentiasa lah ada rasa bimbang dan was was. Dalam mencari orang untuk mengasuh anak kita, cari lah yang boleh dipercayai. Yang dikenali. Atau sekurang - kurangnya, kalau tak kenal pun, cari yang ada "tokoh" nak jaga budak.
Harap tidak lah carik yg kita kenal online online ni. No.. bukan lah kata tak boleh sampai yg bebetul mengasuh tu sampai tak boleh carik makan pulak sbb tak boleh iklan kat online. 
Kalau kenal online pun, selidik lah latar belakang dia. Kalau rasa nak jadi pengintip pun, jadik lah. Biar lah orang kata kita paranoid ke apa. Heyyy.. ni bukan nak antar anak patung. Selidik lah dari jiran ke apa ke. 

Dan.. kalau tak jumpa jugak pengasuh... hurmm.. terpaksa cakap jugak lah walau perit..
kalau tak jumpa pengasuh yg mcm tu - kita hantar lah borang permohonan cuti menjaga anak (utk kerja govt) atau cuti tanpa gaji. Ya, mmg bukan mudah, tapi, InsyaAllah ada rezekinya.

Me myself pun ambik CTG sebulan lagi tambahan kepada maternity leave 3 bulan tu. Walau masa tu dah ada pengasuh. (dan, kerana CTG sebulan tu, aku hilang seniority sebulan dan KGT pula hilang 3 bulan - tapi takpe lah. Rezeki Allah itu ada, kan. Rezeki anak ni, bukan mudah nak dapatkan).

Dalam hal ni, aku bersyukur sbb Allah permudahkan jalan dalam mendapatkan pengasuh.
Pengasuh Rizq adalah kenalan famili. Yang pernah mengasuh anak buah aku. Anak buah aku tu lah yg pertama dia asuh. Sekarang umur anak buah dah 24 tahun. Dulu anak buah panggil mama, now my son panggil nenek. Heehee.
Alhamdulillah, nenek jaga elok. Sabar dia layan kerenah Rizq yang selalu refuse botol. Sabar dalam mengendalikan ebm Rizq. Tapi, tidak lah kita take for granted. Hence, kena suspicious juga terkadang. Cuma tu lah..kadang macam segan sket lah nak cerewet2 sgt kan. Sbb orang kita kenal. Lepas tu, next year macam nak hantar Rizq pi playschool, tapi macam kesian pulak kat nenek. Nampak dia sayang ngan dak Rizq ni. Masa kami gi beraya rumah nenek, boleh nampak la cara dia tu. Ala.. serba salah pulak. Huhu.

Untuk ibu bekerja, Allah saja yang tahu betapa walangnya hati kami ketika meninggalkan anak dengan orang.
Tiap hari berdoa agar Allah permudahkan urusan orang yg menjaga anak kita. Dan anak kita pun baik baik saja dalam jagaan orang.

Utk adik Adam Rayqal. Syurga lah tempat mu nak.
Dan untuk ibu ayah Adam Rayqal, bersabar lah. Allah hantar ujian ini pada yang boleh menghadapinya. Ya, memang berat. Lalui lah dengan penuh keredhaan, InsyaAllah.. ada kemanisan di Sana nanti. Dan.. Adam Rayqal dah menanti di pintu syurga. Allahu.. sebaknya masa tulis ni. Dan pada si pelaku - semoga mendapat hukuman yang setimpal timpalnya. Biar jadi pengajaran pada yang lain.


End.
04.07.2018

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign