Pages

22 November 2018

Rizq Join PlayGroup

Sebenarnya dalam plan nak enroll Rizq ke playschool next year.

Tapi, macam tak berapa nak confiden. Dah la blum potty train dia. Pastu wean off pun belum. Acena nak sekolah nak. Huhu.
Dia cam boleh ke anak aku nak sekolah ni.

Ramai cakap kecik lagi baru 3 tahun takkan nak hantar "sekolah"

Sekolah ni depa ingat macam tadika dah.
Tapi, playschool ni bukan lah macam taska yang umur 5,6 tahun tu.
Cuma tu lah.


Okay.
Jadi, mak Rizq rasa apa kata kita try dulu.
Sementelah nampak ada iklan kt FB pasal playgroup ni, dan dekat pula dengan rumah, maka moh la kita try.
Memula tu, kena pi untuk dia buat penilaian dulu. Masa ni bayar RM50.

Penilaian ni dia cam nak tgk apa kebolehan anak kita apa semua.
Patut dimasukkan ke kelas normal atau kelas yang lain.
Dia ada 2 kelas. Satu utk kelas budak normal, satu utk budak yg memerlukan perhatian khas macam autisme apa semua tu.
In fact, pusat ni sebenarnya mmg pusat terapi utk kekanak autisme.

Masa penilaian ni dia tanya la pasal anak kita. Boleh apa dah. Boleh cakap apa, apa yg dia boleh main, skill dia etc etc.
Sambil therapist (rasanya therapist la kot. Dia bahasakan diri dia teacher pada anak kita) tanya, anak kita boleh la main2 kat situ.

So, lepas penilaian, boleh la pilih tema kelas kita nak dan date yg available.
Ada 7 kelas kalo tak silap.

Mak Rizq pilih satu dulu. Try. Ambik yg tema rainbow.



Jadi, last Saturday pergi lah kami ke kelas tu.
Kelas tu 1jam setengah. Dari jam 10 pagi hingga 12.00 tengahari.

Bayaran RM85 utk satu kelas.
Ada 6 orang kanak-kanak dalam tu.
(tapi masa hari kami attend tu, terlebih pulak. Sbb ada mak yg tak alert. Suppose kelas anak dia esuk harinya. Dia dah ter datang, tak pe je lah kan).
Memula tu Rizq enjoy. Seronok dia ke sana ke mari.
Masuk gelung, naik slide.





Lps tu bila kelas nak mula dia buat hal pulak.
Entah apa dia nak.
Nangis2 pulak. Orang duk joget2 dia taknak.
Adoi. Mak dah nak balik dah rasanya. Geram betul.
Pastu pujuk2, elok sket.


Depa ada la buat xtvt. Ambik satu getah kaler2 ni, letakkan ikut kaler. Kalau hijau, amik getah hijau letak pada kad hijau, merah letak merah.
Dak Rizq?
Tak hendaknya dia buat. Dia ngamuk2 bila orang tak bagi dia menda getah tu. La.. tak boleh la bagi dia je. Kena la tunggu turn. Dia taknak (tu lah..dia tak biasa ramai2. Orang lain, elok je boleh duduk diam. Maybe sbb dia tak biasa buat xtvt macam tu while orang lain da biasa duduk taska).

Pastu buat pulak xtvt masukkan menda dalam string. Ikut kaler juga.
Pun dia taknak.
Dia buat hal dia.
See.. dia pi main benda lain (-_-")


Yang dia suka xtvt art ni.


Cop cop tangan.
Yang ni dia boleh ja tunggu.
Seronok dia yang ni.

Budak lain pulak ada tk suka. Depa geli agaknya nak cat2 tangan.
Dak rizq rilek ja. Haha.

Suka art gamaknya anak aku ni.


Lps tu dia dah malas.
Ngantuk pun yer jugak.
Bebudak lain pun dah crancky jugak sbb da tengahari. Dah time tido kan.



Ni baru 1st time.
Mak rasa kena selalu anta dia buat menda2 camni sebelum nak enroll dia playschool ke apa. Dia duk umah nenek selesa je selama ni. Orang lain elok je. Sekali masuk kelas ni kena tunggu turn la apa la. Jenuh lah kan. Alah alah.

So, mak register utk satu lagi kelas. Tgk cemna kali ni.
Oh ya. Kat mana ada playgroup ni.
Boleh tgk FB ni - Beyond Home Therapy

21 November 2018

MyPortfolio oh MyPortfolio

Most of penjawat awam sekarang tgh sibuk menyiapkan myportfolio memasing kan.
Ha.. baru tahu.
Haha.

Kakak HR tahu menda ni bulan 9. Masa tu boss panggil and suruhkan war warkan sebelum sukan office kat Langkawi tu.
Kita pun war warkan kepada semua staff. Masa tu bagi emel and apa yg dokumen dibekalkan je lah. Memang cam blur ayam je apa menda lah pulak ni.
Lps tu, bulan 10 baru kementerian panggil utk taklimat (dari MAMPU).
Ni lah masa course kt kementerian tu.
Tudung bulat melepet I don't care. Haha.
Kami berempat.
Dan lepas tu, wakil yg hadir taklimat ni lah yg dilantik sbg pemudahcara jabatan memasing.
Makanya, ujung bulan 10 team kakak pun buat lah taklimat kepada wakil2 bhgn dan cawangan agensi kakak. Mereka pula akan jadi pemudahcara.
Gitu.

Dan ini lah sekitar sesi bengkel penyediaan myportfolio di agensi kakak. Hujung bulan Oktober.




Hari pertama tu, kakak dah semangat ni nak jadi presenter. Kononnya lah. Haha. Sebab kita jemput mampu, kementerian apa semua pun tak bleh nak datang. Takpe. Kakak boleh lah. Kata pemudahcara kan. Haha.
Tapi, malam tu sebenarnya, dak Rizq tak berapa sihat. Badan dia panas tetiba. Aduh, dah kenapa, kan? Tetiba ajer. Esuk pagi tu macam serba salah jugak (begitu lah perasaan kita kan, anak pun utama, kerja pun kalau ada yg mendesak, kena juga buat. Tapi, orang ingat kita ni kedarah duit sangat sampai tak hirau anak. Eh! Bukan begitu ya. Kalau kau kerja, ko faham lah. Macam haku ni kerja office, takpe juga. Kalau orang tu kerja pakar bedah ka, pakar sakit puan nak tggu korang beranak ka apa ka, lagi la kacau bilau pemikiran. Tu la.. cakap orang senang sangat kan).

Pastu, kakak cuba lah ikut naluri kakak sebagai ibu. Naluri kakak kata "pergi kerja, settle kan bengkel sesi pagi, then waktu tghari minta kebenaran keluar bawa anak gi klinik"
Sokay lah. Pagi tu rasa takde la risau sgt.
Lagi pun pagi tu, suhu takde tinggi sangat. Dalam 37 lebih. Belum cecah 38.
Tapi dalam keta dak Rizq merap je lah. Takpe lah. Nanti sampai ofis iron baju semula.
Jadi, dah sampai ofis tu, iron lah baju.
Seronok iron iron, dah elok dah ni, tapi mcm tak puas ati, kuatkan sikit suhu iron tu. Zass,..melekat. Ambik kau...! 
Keluar dari bilik iron tu meraung. Haha. Takde la meraung kuat, tapi dak2 HR ni cam "aphal kak..aphal??!" Kecoh jap baju kakak terbako!
Kuang hasammm... dah kekok weh dah biasa pakai iron bijak pandai tak terbako tu. Waduh! Cemana, lagi 10minit je bengkel dah start. Nak balik tak sempat dah.
Makanya, dgn penuh confident, pakai je lah baju tu.
Dan tercipta lah sejarah bagi presentation dengan baju terbako.
Ko tengok.. confident je walau baju terbako.
Like - bajo terbako I don't care... hahaah.

Dia kan kalo dah macam ni, jangan kau pegang2 tempat terbako tu.
Muka kena konfiden je.
Bebudak yg tahu ni gelak2 je.
Pastu ada sorang budak cawangan tegur. Haha. Nampak ja.
Agaknya orang lain pun nampak, tapi buat tatau.
Ah. Lantakkan...
Tapi sayang baju tu. Baru pakai berapa kali kot. Konghajo betul iron ni.
So, settle taklimat, tinggalkan bengkel kejap - gi klinik.
Esuk tu, tak perlu MC sbb dak Rizq pun Alhamdulillah dah baik.
Bengkel diteruskan. Syukur.

Jadi, tu lah pelaksanaan myPortfolio di agensi kami.
Lepas bengkel, kami terus kan berhubung dengan pemudahcara ni melalui w.app.
Kami setkan date utk hantar pada 15 November supaya kami boleh semak sebelum 30 November.
By 30 November tu semua orang dah myPortfolio yang betul dan lengkap.
Gituuu....

Susah ke nak buat myPortfolio ni?
Susah la kalau kita rasa susah.
Sebenarnya mendalah ni dari Fail Meja dan MPK. Lps ni dah takde dah Fail Meja bagai ni. Guna myPortfolio ja. Tu la.. dulu Fail Meja taknak buat bebbtul, kan dah payah.
Tapi, sebenarnya, sekali ni ja.
Utk sekali ni ja kita buat, lps tu takde dah.
Jadi, buat je lah bebaik n bebetul.

Entah lah.
Menda2 ni camni memang rasa semak. Aku pun buat terhegeh2 jugak.
Tapi, bila dah buat, sebenarnya menda ini juga membantu kerja kita.
Tak caya nanti tgk lah.
Kalau kita baru duduk tempat tu, menda ni lah akan membantu utk tahu proses kerja tempat baru tu.
So, buat je lah kome. Once in a life time je :D

p/s : sapa nak template myportfolio meh la contact kakak. Keutamaan kepada pegawai sumber manusia. Hehehe :D
Template semua tu bleh ambil kat laman web MAMPU ni - myportfolio

14 November 2018

Sabarlah, Kita Dah Tua

Menginjak umur ke 40 ini, seboleh nya aku tidak mahu lagi bertekak dan bertegang urat.
Hari ini genap sebulan lagi umurku nak masuk 39 tahun.
Setahun lagi dah masuk 40.
Kenapa la aku terlibat lagi dengan menda2 remeh macam ni.
Allahu.. Seboleh-bolehnya aku taknak langsung ada kes macam ni.
Takpe. Biar lah Allah merahmati insan itu.

"Ya Allah, kau jauh kan lah daku dari sifat menyusahkan orang. Adalah kemungkinan peristiwa yang berlaku ini adalah kifarah dari perbuatan ku terdahulu, maka Kau ampunkan lah daku. Jadikanlah daku orang yang memudahkan kerja orang lain dan jadikan lah daku seorang yang sabar"

Ya. Aku pun macam tak percaya ketika kejadian tu, takde langsung perasaan marah. Walaupun berhadapan dengan orang yg aku pun tak tahu apa penyebab dia marah.
Masih terngiang-ngiang di telinga makhluk Allah itu berkata  "aku hangin ni", bila aku menegur dia yang seolah tak keruan dan tidak selesa bila kami berhadapan. 

Adakah aku terlalu keras dan terlalu memaksa.
Serasanya tidak.
Bermula dari panggilan telefon, aku mengatur ayat sebaiknya.
Ya lah..kita nak minta bantuan.
Mana silapnya sampai dia hangin.
Entah lah.
Salah aku lah agaknya tu. Sampai dia hangin.
Takpe lah.

Apa pun, aku tetap dengan prinsip aku.
"Permudahkan lah kerja orang, agar Allah permudahkan kerja kita"
Semoga apa dirancangkan esuk berjalan dengan lancar.

Terima kasih kerana me-reveal sikap begitu di hadapan ku sendiri di mana selama ini aku cuma mendengar gosip2 orang saja. Di mana selama ni, aku rasa dia bukan lah sebagaimana yang dikatakan itu. Dia bukan begitu sebal dan teruk. Selama ini aku rasakan dia seorang yang mudah dibawa berbincang dan baik hati. Takde masalah langsung dengan makhluk Allah ni. Rupanya... betul kata mereka itu. Bila kita cerita pun mesti orang kata "...dia memang camtu..takpe lah..rilek je"

Sampai bila kita nak mengikut perasaan hangin.
Kita dah semakin tua.
Berubah lah....
Tanamkan sikap sabar dalam diri kita dan permudahkan kerja orang.
Tak rugi pun.
Cuba lah.

13 November 2018

Neverending Issue : Ibu Bekerja VS Ibu Bekerja di Rumah


Asal ada je cerita anak meninggal ketika ditinggalkan dengan pengasuh, mesti timbul isu ini.
Isu "ini la sebab aku tak nak kerja.. eii.. takut.. tak sampai hati.. tak nak la.. tak itu .. tak ini"
Annoyed la... serius...
Sebagaimana korang menulis dan kata "eh, aku bukan tuju kat ko, apsal ko nak terasa", seperti itu juga lah aku pun buleh cakap "suka hati aku lah nak terasa atau tak"
Dan menda tu tak habis.
Sesungguhnya entry ini bukan nak mengecam, jauh sekali untuk mengutuk surirumah sepenuh masa ini.
Tahu sesangat tu surirumah tangga sepenuh masa itu sangat mulia.
Takde siapa menyanggah.
Tapi, jangan lah bila menulis tu macam satu kebanggaan pula.
Macam kami yang keluar bekerja ni sangap sangat nak tinggal anak terkontang kanting kt rumah orang.
A ah. Memang nampak emo kali ini.
Sebabnya, tak larat nak hadap. Kalau sekali tak pe lagi.
Tapi, acap kali. Acapkali keluar isu tu, adalah yang akan keluarkan statement
"taknak kerja, nanti anak kena dera"
"Sebab tu berenti kerja, dapat jaga anak sendiri"

Macam kita ni yang bekerja ni sayang sangat la ke kerja sampai tak nak berhenti dan jaga sendiri anak. Weiii... utk orang yg susah dapat anak ni lagi la.. mu faham dok perasaan orang yg lamaaaa sangat menanti zuriat sendiri?
Sebab tu la aku dulu amik sebulan Cuti Tanpa Gaji untuk menjaga anak. Tak sanggup rasa nak hantar anak seawal umurnya 3 bulan. Kalau buleh nak sampai 6 bulan ja lajak. Haha.

Citer dia, kalau jaga anak sendiri ni dah tentu selamat 100% kah?
Tengok keluar masuk hospital jugekkk.. jatuh lah hapa lah.
Elok lagi orang jaga anak aku tu. Jatuh pun tak pernah ha. Lebam apa pun takdak.
Tapi mesti depa akan jawab "at least, aku penyebabnya. Bukan orang lain"
Ye lah..ye lah.. wat eva.

Sebenarnya, dah malas nak menulis lagi bab ni.
Tapi, kadang terbuku di hati.
Facebook bukan tempat utk meluah perasaan sebaik blog ni.
Kat sini, bukan ada orang baca pun. Haha. Membebel lah kau sorang2 situ.
Semua orang tak suka baca panjang2 ni.
Depa nak suruh orang lukis ja.

Aku malas nak ada menda2 toxic ni dalam life aku.
Aku sendiri akan mengundur.
Malas nak men-stress kan diri sendiri.
Bangga nau boleh jaga anak sendiri.
Part lagi best mereka ni akan tambah "biarlah hidup tak kaya macam orang lain, asalkan anak ada depan mata"
Elleh!
Apa dia ingat kita yang keluar bekerja ni kedarah sangat duit gamaknya.
Satu nawaitu teratas kita bekerja adalah kerana Allah. Dan untuk kemaslahatan umat dan masyarakat. Kerja ini ibadah. Dan ini lah akan jadi bekalan kita di akhirat kelak.
Selain tu, baru lah utk memberi keselesaan kepada keluarga kita.

Ya, betul.. dgn rezeki Allah melalui kerja ini lah aku dapat buat rawatan di klinik swasta untuk mendapatkan zuriat.
Dengan rezeki Allah bagi ni lah dapat melihat negara orang.
Dengan rezeki Allah bagi ni lah dapat ke Tanah Suci.
Dengan rezeki Allah bagi ni lah dapat menselesakan family.
Dengan rezeki Allah bagi ni lah dapat menyimpan utk masa depan anak dalam pelbagai simpanan.
Bila anak sakit, terus boleh ke emergency hospital swasta. Tak perlu berlama lama menunggu di hospital kerajaan. Ini kerana majikan kami dah sediakan kemudahan perubatan utk kami. Lagi pula, dengan status tetap dan berpencen ni, kalau ada jadi apa2 pada kami, InsyaAllah anak kami terjaga kebajikannnya. Pencen akan berterusan hingga umurnya 21 tahun. Rumah pun akan dapat pada dia.

Entah lah. Terpulang lah pada memasing.
Cuma, jangan lah sesekali rasa ingin mendabik dada kerana status yang dipegang.
Dan jangan pula lekas melatah.
Matlamat kita sama.
Misi kita sama.
Sebagai ibu untuk menjaga amanah Allah ini.

Kita sebagai ibu dikurniakan naluri dari Allah yang tiada bandingannya.
Gunakanlah sebaik mungkin.
Semenjak kes Rizq kena kuning seawal kelahiran dia dulu, aku amat yakin dengan naluri keibuan ini. Masa tu memang tak sedap hati sungguh rasanya bila ada yg memberikan mandian utk mengelakkan kuning. Rasa macam kuning makin naik lps mandi tu. Tak sedap hati sungguh. Tapi, cuba menidakkan perasaan tu. Rupanya, naluri ibu itu betul. Sbb mandian tu lah jaundice Rizq makin tinggi hingga masuk wad. Ya lah.. masa tu baru 3 hari. Rupanya, itu lah yg dikatakan naluri ibu.

Dan. 
Sejak itu, memang aku gunakan naluri ku. Biarlah orang nak cadang apa, kalau hati aku resah. No! 
Sama lah ketika anak tak sihat dan pada masa yang sama terpaksa menyelesaikan tugas.
Mohon pada Allah agar diberikan petunjuk.
Dan Alhamdulillah. Ikut naluri. Tugas selesai, anak pun dapat dibawa ke klinik.
Letakkan lah kebergantungan sepenuhnya pada Allah.
Sepenuhnya.

Dah.
Aku mohon seribu kemaafan kalau ibu yang bekerja di rumah tidak senang dgn entry ini. 
Aku sama sekali tidak mengecam kalian.
Cuma ada segelintir yg menyebabkan aku ibu bekerja ini terasa hati.
Aku salute kalian. 
Tugas korang memang mulia. Syurga lah tempatnya. Mudah-mudahan.

9 November 2018

Rizq Naik Kuda Dan Tengok Kucing

Ni kejadian bila ni?
Awal bulan 10 tu ari.
Berapa hb ntah. Lupa dah.
Masa tu pepagi 3 beranak ni dah bangun. Dah mandi.
Sbb nak pegi breakfast Roti Canai Kari Kaki Ayam.
Sapa tau, tau lah tempat tu kat mana.
Biasa kami tgk kalau weekday tempat ni beratur panjang.
Konon nak la try pegi waktu weekend.
Tengok..tengok..
lagi teruk aih ramai nya.
Kalau weekday, orang yg ramai beratur.
Tapi weekend ni, kereta pun berdedai dedai panjangnya.
So, tak jadi nak makan situ.
Terus pegi breakfast kat Syed. Lama tak pegi Syed.
Pastu dah siap breakfast, tgk awal lagi. Baru jam 9pg camtu.
Ayuh lah kita g memana.
Decide nak pi Titiwangsa. Nak tgk apa yg dah di tutup. Titiwangsa ni dah tutup utk renovation. Tapi, jalan utk kereta masih buka. Orang joging pun ada tepi2 jalan tu.
Pusing, tgk tempat kuda tu ada lagi.
Jom lah kita try naik kuda.
Murah giler kot. 50sen je sorang. Utk kekanak. Utk dewasa RM1.
Eh. Ye ke singgit. Alah. Lupa la pulak. Tp lebih kurang camtu lah. Tak limaposen, singgit. Tak lebih dari singgit yang pastinya. Ini kalau nak naik kereta kuda tu.
Kalau naik kuda, sorang2 tu, yg tu mahai sket. Tapi mahai pun takde la mahai sgt.
Seronok jugak.


Kuda2 sini sado. Dan cantik bersih. Maklum la kuda DBKL kan. Takde la serabut cam kuda kat Batu Buruk tu. Yang tu kesian lah. Tatau lah. Rasa tak sampai hati tgk kuda tu. Kesian je rasa.
Kuda sini terjaga elok. Pastu kalau dia da pusing, dia kena rehat.
Kuda tak bleh stress. Hehe.
Dak Rizq dia okay ja. Tp duk dekat kuda tu dia taknak.



Lps naik kuda, tatau dah nak gi mana.
Tgk kt FB ada expo kucing kat Matrade.
Jom ke sana pulak.
Sampai sana awal lagi. Expo buka kul 11. Kena la menunggu.
Ada tiket entrance. RM5. Kekanak free ja.
Takde la apa sgt pun. 
Dak Rizq ni dia suka kucing. Tapi kalau kucing duk terkurung tu tak berapa suka.











Pastu ada area cam petting zoo.
Ha, tu dia suka lah.
Ada promo Farm In The City, dia bawak 2,3 jenis binatang. Yang ni bleh pegang dari luar ja.
Free je lah area sini.



Pastu ada area lain. Kecik je tempat dia.
Dia letak ayam la rabbit la.
Masuk sini kena pulak RM5.
Dak Rizq nak masuk..nak masuk.. nak taknak, bagi kan je lah.
Itu lah anak orang bando. Nak masuk main ngan ayam pun kena bayo. Ibu dulu duk kampung, tak ke diheran nak tgk ayam bagai ni.


Siap orang tu kata kalau kecik ni, mak kena masuk sekali.
Mak Rizq kata, takpe. Dia okay ja.


Memang okay. Dia berani ja. See..siap kejar ayam. Haha.
Ada budak lain, masuk je terus menangis.
Huhu.
Dak kecik sorang ni selamba je. Pastu budak yang jaga tu , saja bagi dia pegang ayam lah, rabbit lah. 




Tapi, bila dah pegang semua2 ni tangan memang kena cuci bersih lah.
Mak memang standby dah wet tissue.
Pastu da keluar tu terus bawa basuh tangan lengan kaki apa semua kat toilet.
Pakai baju buruk ja sbb tak suspect nak jalan sampai ke sini.
Haha.
Naseb la nak....

#kaptenRizqkeGanu : Hotel

Hi!
Rizq baru balik dari Ganu ni. Pegi dari 3 Nov till 6 Nov. Masa cuti Deepavali tu. Sebenarnya silap ni. Kalau buleh taknak clash dgn cuti sekolah. Sekali dah booking, baru tahu sekolah cuti masa tu. 
Haihhhh.. ramai la maknusia.

So, sebelum masuk citer lain, jom mak Rizq citer pasal hotel yang kami stay di Ganu.
Kami stay di 2 hotel berbeza (terngiang-ngiang iklan Trivago. Hotel yang sama, harga yang berbeza)
Kedua-duanya mak Rizq booking thro Agoda.
Dengan harga yang sangat berbaloi.
Kalau uols subscribe Agoda ni, biasa dia akan bagi code setiap minggu. Guna lah code ni utk dapatkan harga best. Yg best, kita boleh guna byk code diskaun. Katalah mmg hari tu ada diskaun, pastu kita bleh lagi guna code yang kita dapat kat emel tu. Jadi, penjimatan berganda di situ. Memang murah banyak lah.

Hotel pertama - Primula Beach Hotel.

Dapat harga RM437.80. Maknanya satu malam RM218.90
Murah dari harga di web dia.
Tapi tatau la kot govt staff rate lagi murah.
Kami booking deluxe utk king size bed.
Dan dapat.
Walau kat luar napak cam hotel lama, dalam semua dah baru.

Bilik memang luas. Lengkap. Ada iron, iron board.
Toilet pun besar. Dak kecik tu paling suka.

Okay lah. Semua lengkap.

Masa ni tgh tggu nak naik "Bas Kite"

Cubaan membuat "pis"

Tingkat 11 lagi.
Pemandangan cantik!
Keluar balkoni, ada view ini. Kalau area wing satu lagi, nampak la view laut sepenuhnya. Kami dapat view laut dan view bandar.
Not bad lah kan.



Hotel ni memang puas hati.
Dekat dgn bandar.

Boleh jalan kaki sepanjang pantai.
Pastu, nak makan kedai seafood pun dekat.
So, highly recommended.
Cumanya, hotel ni sentiasa sesak. 3 hari kami kat situ, tiga2 hari tu lah sentiasa ada je org kursus. Kat lobi penuh. Pastu ada grup rombongan tadika pun check in masa kami check in. So, sesak. Swimming pool masa tu memang penuh dgn budak tadika je lah. Huhu.
Mungkin pilihan jabatan2 kerajaan.
Kalau hari cuti, sila turun makan awal.
Ramai orang. Cafe pun tak besar mana.
Makanan pun boleh la. Takde la tak sedap. Dan idak la teruk nau.
Hari pertama ada nasik lemak pink.


Pink pun pink lah.
Ayah Rizq try nasik dagang dia. So-so je.

Hotel kedua - nama dirahsiakan dulu.

Yang ni memang harga sangat murah la dengan Agoda.
Tak sampai RM100 pun utk satu malam. Memang lah sebab tak termasuk makan pagi. But, still lah murah kan kalau ditgk nama hotel tu. RM89.58 sahaja.
Tapi, jangan lah sebab kami bayar murah, maka kami diberi :

**bilik yang ada kesan simen pecah.



Imej hotel ni. Ke cemna? Ke menda kerosakan cemni tak apa je.Bilik besar, luas dah. Tetiba ada menda ni, trus rasa "select"

Entah, for me, tak elok lah dibiarkan. Baiki lah. Walau tak menyebabkan kehilangan nyawa, tapi, sakit mata menengoknya. Adakah sebab kami bayar murah, kami diberikan bilik begini.


** cadar ada kesan stain. Tatau lah darah ke apa.
Adoi. Gambar pemandangan kt dinding tu pun senget.
Yang ini tak ambil gambar. Tapi, kalau ikutkan nak call je housekeeping suruh tukar. Tak sepatutnya letak cadar ada stain ni. Bukan kecik pulak tu. Besar. Geli tau. Kalau ikutkan cerewet makRizq memang mak Rizq nak minta tukar. Tapi mengenangkan kami duk beberapa jam je, kami abaikan saja. Letak kaki kat bahagian kotor tu walau suppose kesan kotor tu di area kepala.

**First time tgk hotel guna beg dobi guna beg biru macam plastik sampah ni.


Okay, ada kawan kata "nak jaga imej ka nak selamatkan bumi"
Konon cam beria nak plastik yg ada cop hotel segala, tapi bumi taknak jaga.
Hello... jaga imej tu satu lah jugak.
Tapi, bab selamatkan bumi tu macam tak kena. Cuba kome simpan plastik dobi hotel yang putih tu. Baru korang tahu betapa menyampahnya tgk dia mereput berkecai2 jenuh nak menyapu dia. Kalau nak save, tak perlu la cop hotel bagai. Tapi, guna je lah plastik putih tu. Takde masalah kan.
Bab botol air takde cop hotel pun tak menjadi kudis juga. Walau diberinya air mineral botol kecil saiz 250ml. Dan tak menjadi kudis juga pack syampoo n sabun takde cop hotel (see..kalau depa bebetul nak apply save d earth, tak pakai nya bekas plastik utk isi syampoo sabun semua tu. Harus letak dalam satu bekas, pastu top up je dalam tu)


Tapi, ini tak kesah sgt lah. Cuma, macam nampak sangat nak bajet.
Okay next.

**Ini paling tak bleh kompromi. Tak tahu kenapa. Takde jawapan.
Keadaan sekitar hotel gelap gelita selepas tgh malam.

Ya. Gelap gelita tu maksudnya tiada sebijik lampu pun dipasang.
Serius. Gelap.
Kami early check out. Jam 6.30 pg kami gerak. Nampak dari atas hitam. Gelap. Dah la masa tu hujan lebat. Tak tau la kot kena sambar petir ke apa ke. Tapi, memang tak sepatutnya lah. Area parking gelap habis. Kami menyusur carik jalan keluar pun slow ja. 

**Lalat banyak area lobby. Baru  je nak keluarkan roti dah datang lalat.
Ni mungkin sebab hujan. Lecak, kawasan lembap.

**Signboard pun usang beno. Nampak tak nampak je tulisannya.

**Yang agak best sbb room dining dia murah. Murah dalam erti kata harga hotel lah. Tp idak juga murah sgt. Haha. Kami order seafood tomyam harga RM17 kalau tak silap. Seafood apa kah kalau ada ayam. Pastu udang 3 ekor. Tkde sayur apa pun. Hadoi.
Tp nasi goreng cina dia okay lah. RM9.
Sebab dari check in tu asik hujan ja. Tak buleh nak keluar.




Kalau baca kat FB page dia, mmg byk review tak best. Silap betul. Tapi review kat Agoda semua macam best. Adoi. Naseb la amik satu malam ja. 
Ada byk review kata lif rosak (review pada tarikh berbeza). Ada yg kata lif rosak dua2. Dan masa kami datang pun ada satu lif rosak. Naseb la orang tak ramai kt hotel ni. Buatnya sebok macam Primula tu, entah bila la nak naik bilik. Jenuh menunggu.
Lps tu ada review juga pasal swimming pool dia. Pool dia mmg bukan dia punya. Premis sebelahnya. Kami tak masuk la. Tp kalau baca review tu macam leceh jugak lah. 

Sayang sangat. Area ni sangat cantik. Ada area boleh tgk kuda. Nampak juga laut. Then, dekat dgn masjid, kawasan rekreasi apa semua. Isk. Kenapa la tak diselenggara dengan sebaiknya.
Mula masa masuk tu kami rasa seronok dah. Tp, bila tengok apa semua ni, memang no next time lah. Mungkin masa tu je lah kot kami dapat macam tu. Ada je orang review kata best. Naseb kami la kot. Dan mesti orang kata "dah bayar murah, memang itu lah dapatnya"
Takpe lah. Kalau still guna tagline gitu, memang tak dapat nak kata apa apa lah.

Nama hotel tak akan di publish.
Cukup lah sekadar hint2 diberikan tu. Mana yang biasa area situ tau lah.
Hotel yang ada beberapa cawangan di seluruh Malaysia (Tp apsal bila masuk web utama dia, hotel ni takde dlm list. Yg ada di Perak, KL and PD ja. Adakah management nya sudah bertukar?)

Takpe lah.
Menda pun dah settle.
Kami pun dah selamat sampai ke KL dah.
Okay, nanti kita story lagi tentang percutian ke Terengganu (dalam musim hujan ni).
Heee :D

8 November 2018

#kaptenRizqkeTaiping : Lake Garden and Zoo Taiping

Last weekend, Rizq balik kampung.
Tapi, masa tu opah Rizq ada kat Taiping. Rumah maklong Rizq.
So, dari KL kita terus ke Taiping.
Tidur satu malam rumah "malom" Rizq then terus bawa opah balik ke kampung semula.
Rizq panggil maklong dia "malom"
Haha.

Masa tu kebetulan pula baby Fayyad ada.
Baby Fayyad ni adalah anak kepada anak maklong Rizq.
Maklong Rizq opah kepada Fayyad.
Maklong Rizq pula adik beradik dgn mak Rizq.
Jadi mak Rizq pun opah kepada Fayyad lah.
Dan Rizq pangkat pakcik kepada baby Fayyad. 
Pakcik kecik!
Tgk pakcik kecik buat muka annoying. Haha

Meriah la rumah tu.
Petang tu kami pergi Lake Garden.
Lama tak jejak sini.
Main bailon.
Sewa. Murah sini. RM2 je utk saiz kecik tu.
(ayahcik dia kata next time buat sendiri ja, main kt kg).



Dia ngamuk taknak amik gmbr sbb nak main





Kemain seronok la budak kecik tu.
Baby Fayyad pun seronok jugak.
Terkais kais kaki dia macam nak jalan jugak.
Hihi.

Malam tu pulak kiterang makan Pizza Kayu Api.

Kat area rumah maklong ja.
Pizza ni memang dia buat sendiri.
Masuk dalam kebok ke apa ntah nak panggil.
Dalam seminit dah masak.







Kedai ni macam viral jugak lah.
Nama kedai nya CHACIBOR.

Kalau pegi Taiping sila lah try.
Masuk je FB dia. 
Service laju. Tapi big portion. Kalau uols bukan sejenis pemakan macam akak, sila jangan order mengikut hawa nafsu.
Nice ambient juga.
Sambil makan, lagu P.Ramlee menjadi halwa telinga.
Makanan2 lain pun not bad juga. Tapau kat opah Rizq kuewtiow goreng. Pun sedap. Dia guna mi kuewtiow kecik2 tu. 

Esuknya sebelum balik, pegi Zoo Taiping.






Hurm.
Tak menarik lah zoo ni.
Naseb je masuk murah.
Tiket RM16 utk dewasa. Kalau ada sorang dalam famili kita alamat Taiping/Selama, ada diskaun 20% - dapatlah RM11.

Kiterang naik tram tu ja pusing semua tempat.


Lepas tram tu turunkan semua orang, kiterang pegi tempat dekat2 situ ja.
Tgk gajah, zirafah, badak.




Nak pegi jejauh dah tak kuasa.
Rizq pun tak fun. Satu sebab kul 11 tu waktu tidur dia.
Pastu kan dia bukan konsep petting zoo.
Tak menarik lah jadinya.
At least kalau dia buat satu area utk petting zoo pun takpe.
Letak la rabbit ka, rusa ka utk bebudak bagi makan.
Makanan tu bayar lah.
Mesti bebudak suka.

Tgk ramai ja bebudak tadika buat rombongan.
Depa kena upgrade la sket jadikan lebih attractive. Kot tak nanti melingkup ja.
Sekarang org suka konsep petting zoo macam Farm In The City, Gambang apa semua tu. 
Ye lah, buleh je la ada tiger apa semua tu. Tu takkan nak letak dekat pulak kan. Tapi, boleh la selit sket utk education. "Edu" apa nak panggil tatau lah.
Cam Gambang tu - memang dia ada haiwan2 liar apa semua. Tp dia ada satu kawasan which bebudak bleh bagi makan rabbit, kambing, rusa. 
Pastu ada show binatang apa semua.
Ni takdak.

Sedih.
Ye lah. Nama pun zoo kan. Zoo je lah.
Kuasa dah lah nak pegi aih.
Baik makan cendol. Haha.

So, itu lah.
Best Taiping ni.
Rasa nak beli sebijik rumah, buat homestay. Dah pencen, duduk sana.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign