Pages

30 December 2016

Wrap Up 2016

How time flies.
Bye 2016
Tahun yang membawa penuh erti.
Oleh kerana nak buat entry pun susah sekarang. mari lah kita wrap up secara pukal sahaja.
Macam last year pun, secara pukal juga.
Kali ni kita pukalkan mengikut bulan pula.

~Januari~
Tiada apa2 event besar berlaku. Tiada percutian anniversary seperti tahun tahun sebelumnya kerana bulan 1 ni dah pregnant 4 bulan lebih.

~Februari~
Bulan bufday myDH.
Celebrate bufday myDH kat mana eh?
Lupa. Haha.
Ada satu event family masa bulan 2 nih. Rombongan meminang anak buah ke Sabak Bernam. Masa raya cina. Rombongan meminang dan terus bertunang. Mengejut ja. Takde plan takde apa, tau tau nak bertunang. Hai. Bebudak zaman sekarang ni.
Kek pun beli kek secret recipe ja. Weols sponsor cake.




~Mac~
Trip ke Melaka bersama mak n family abg cik. Beli voucher masa kat Matta Fair tahun 2015. Pergi Gold Coast Melaka. Best!.
Masa pergi ni minggu ke 27 pregnant.
Lepas tu beli kuih keria senang je. Takde la cam sekarang ni.
Pelik eh. Dah lama kot glamer kuih keria ni, apsal skrg baru nak viral beria.


~April - Mei~
Tiada apa yang menarik. Kerja macam biasa. Ada pekeliling baru untuk upgrade gred2 tertentu. Agak busy juga hujung2 sebelum cuti bersalin tu.
Bulan 5 sempat menyelit buat maternity photoshoot. Hihi.
Dalam tgh musim panas berbahang masa tu.
Naseb la nakkkk... haha.

~Jun~
1 Jun 2016 - Kehadiran Rizq Iskandar dalam keluarga kami. Rezeki dari Allah yang ditunggu tunggu. Alhamdulillah. Terima kasih Allah.
Berpantang dalam bulan puasa.

~Julai~
Hari raya pertama kami bergelar ibu dan ayah.
Belum habis pantang masa ni. Huhu.
Beraya di KL saja. Tapi seronok. Ramai sedara mara datang.
Maklum lah. Nak tgk orang baru, kan? Hihi.

~Ogos- September~
Masih dalam maternity leave. Serta unpaid leave (cuti menjaga anak) sebulan. Menjadikan 4 bulan bercuti! Seronok dapat mengulit baby sampai 4 bulan. Alhamdulillah.
Balik kampung sebulan.
Thank u pada adik2 unit di ofis. yang byk beri kerjasama masa akak cuti ni.
Memang tak fikir langsung pasal kerja.
Semuanya mereka settle kan sendiri.

~Oktober - November~
Dah masuk kerja.
Lemau. Huhu.

~Disember~
Rizq da masuk 6 bulan.
Bufday ibu.
Anniversary ibu n ayah.
Percutian famili ke PD.

Tahun ni memang rasa masa berlalu begitu pantas.
Tgk balik wrap up 2015.
Sebenarnya masa menulis tu, 4 month of my pregnancy :)
Cepat kan masa berlalu.
Sekarang Rizq Iskandar dah nak masuk 7 bulan.
Alhamdulillah.
Terima kasih Allah.


Untuk rakan2 yang lain.
Teruskan berusaha dan berdoa.
Yakin. Allah akan makbulkan doa pada masa yang terbaik untuk kita.

27 December 2016

PP Bil 11 Tahun 2016 : Kemudahan Cuti Kuarantin

"Selaras dengan keprihatinan kepada institusi kekeluargaan dalam konteks penjagaan kesihatan anak, Kerajaan telah bersetuju supaya kemudahan Cuti Kuarantin diberikan kepada pegawai yang anaknya menghidap penyakit berjangkit dan perlu dikuarantinkan"

Antara petikan PP Bil 11 Tahun 2016.



Sebelum ni cuti kuarantin utk pegawai sahaja. Tapi sekarang telah dipanjangkan untuk anak yang sakit juga.

Pegawai yang layak - ibu dan bapa sah
(So, kira mak n ayah layak utk ambil cuti kuarantin ni)

Tempoh - 5 hari bagi setiap kes
(kalau mak ayah dua2 kerja govt mungkin ada kelebihan di situ. Harap jangan disalah guna pula.)

Umur anak - bawah 18 tahun, dan 21 tahun jika masih belajar. Tidak ada had umur bagi anak OKU yang OKU sebelum umur 21 tahun.

Senarai penyakit yang layak -

*HFMD
*Demam denggi dan Demam Denggi Berdarah

*Campak
*Chickenpox
*Difteria
*Malaria

Kesemua cuti ini perlu mendapat perakuan pegawai perubatan kerajaan atau pun swasta.
Tarikh kuatkuasa - 1.1.2017.

Bacaan lanjut :

23 December 2016

#MyTravelokaEscapade : I Need A Holiday Lah

You need a holiday lah!
I need a holiday lah!

We need a holiday lah!
♥♥♥

Yey! Mari lah semua kita ber holi holi day.
Dah lama sangat tak travel ke luar ni. Tahun 2015 pergi Umrah. Then, rest smpai sekarang. Eh. Tak boleh jadi ni. Dah lama sangat rest ni.
Memang dah gatal sangat kaki tangan semua nak klik klik beli tiket. Haha.
Lagi lagi bila dak kecik Rizq Iskandar a.k.a #kaptenrizq saya dah besar sket. Dah boleh bawak gi travel.
KaptenRizq kalau bawa dia jalan jalan, dia behave je.
Takat ni dah 2x try bawa dia bercuti.
And, Alhamdulillah. Dia sangat baik. Tak banyak ragam. 
So, lepas ni buleh la mak n ayah bawak awak naik katebang plak kan.
Hihi.

Dalam tengah gatal tangan kaki semua, tup tup ada contest #MyTravelokaEscapade by Traveloka. Pernah dgr kan Traveloka?. Alah, web yang kita boleh beli tiket flight, hotel apa semua tu. Pastu menawarkan harga yang terbaik dan ditambah pula"harga yang jujur" . Apa kita nampak, itu lah kita bayar. Takde la nanti ada lagi GST tak include lah apa lah.
Tak caya. Tengok lah ni.


Apa pun, korang gi je web Traveloka tu. Try klik klik cari date and tempat kita nak gi. Tak pegi pun takpe. Saja je klik klik. Hihi. Eh. Ai selalu tau buat gitu. Terapi tu. Muehehehe.

Okay, sekarang mari lah kita mencuba nasib.
Untung-untung boleh bercuti secara free. Ye, free! Kita kasik bold n kaler merah sket. Hihi.
Mana kita?
Saya pilih TOKYO!

Ya. 
Dah lama saya plan nak ke Jepun. Atau secara khasnya ke Tokyo.
Memang dalam angan-angan ni.
Salah satu sebab - nak pergi Disneyland Tokyo.
Kredit : Here

Sapa taknak pergi Disneyland?
Memang childhood dream kata orang tu.
Kami suami isteri dah pernah ke Disneyland Hongkong.
Tu pun dah rasa best sangat dah.
Apatah lagi Disneyland Tokyo ni kan.


Masa pergi Disneyland HK dapat ambik gambar ngan Minnie Mouse. Seronok kemain siap frame bebesau. Haha.
Tokyo Disneyland adalah antara Disney Park yang terbesar. Dan Disney Park pertama di dunia yang dibina di luar US. Dibuka pada tahun 1983. See, dengan info bagai ku bagi dah ni.
Nak pegi! Nak pegi!
Lagi bertambah teruja nak ke Disneyland sekarang sbb dah ada #kaptenRizq.
Ya.. bawak anak lagi la best (ke mak jugak yang lebih teruja nanti).

Selain Disneyland ni, boleh juga tengok keindahan alam.
Sapa tak nak pergi tengok Gunung Fuji.
Fuh!
Gila kau taknak pergi kalau dah tengok gambar secantik ni.
Meleleh air liur tau. Haha.
Giler. Ya. Saya memang segila itu kalau bercakap perihal travel nih.
Tgk gambar pun memang menggamit2 nak ke sana di buat nya.

Tak buleh jadi ni.
Haha.

Lepas tu Jepun (Tokyo) ni ada 4 musim.
Kita boleh lah melihat keindahan ciptaan Allah di sana.
Ada musim bunga, musim luruh, musim panas dan musim sejuk.
Teringin nak pergi masa musim bunga. Cantik sangat sangat lah.
Tak pun musim luruh. Cantik juga. Musim panas pun okay kot. Alah, kita kat Malaysia pun dah biasa panas kan. Takpe je kalo kat sana panas. Tapi musim sejuk pun best.
Kalau orang dah bagi free, mak tak kesah pi musim apa pun. Ngeh ngeh ngeh.

Selain tengok keindahan alam, kat sana pun shopping heaven gak.
Apa tu yg orang selalu cakap tu - Shibuya, Akihabara.. entah lah. Memacam nama ada. Best!

Pendek kata semua lah best kat Tokyo ni. 
Memang menjadi tempat impian lah.

Mana tahu ada rezeki nak bawa Rizq Iskandar dengan #MyTravelokaEscapade ni kan. Hihi.

Eh. Uols taknak cuba ke? Mana tahu menang percutian idaman ke. Ha.. try try. Jom try.
Just tulis blog ja. Kalau malas, just share kat FB ja.
Senang saja!
Masuk web traveloka blog ni untuk tengok detail dia.


Jom.
You Need A Holiday lah!

21 December 2016

Rutin

Rasa nak menulis plak.
Ada masa waktu lunch ni sket kan.
Saja borak borak pasal rutin sekarang ni.
Setelah lebih 3 bulan masuk kerja.
Bercuti selama 4 bulan lebih, memula masuk memang rasa lemau habis.
Kalau buleh nak ambik unpaid leave sampai 3 bulan.
Biar sampai baby umur 6 bulan kan.
Tapi. Cam melampau la pulak. Hehe.

Sekarang ni. Balik kerja harus la tak lengah lengah lagi.
Ada la sorang staff tu pernah tegur "amboi, sekarang balik awal ya"
Alah. Tu saja nak suruh orang jawab "nak amik anak la.."
Sorry ye tuan. Bukan begitu jawapan saya.
Jawapan ku mudah je 
"Ate.. dah berbelas tahun dah saya balik lewat, bagi lah orang lain pulak balik lewat"
Ha. Begitu. Terdiam terus. Lalalala. Sebok!

Jarak office ke rumah babysitter (BS) pun dalam 10min-15min gitu.
Masa ambik kaptenRizq dia da siap mandi. And biasanya bs dah bagi susu apa semua.
Tapi, kadang dia cam nak ngempeng dalam kereta gak.
Kadang dia nak main2 je. Bagi la dia kotak ke apa ke. Suka je dia.
Kalau jammed, dia rimas sket lah sbb kereta tak gerak.
So, mak nya lah akan nyanyi ke apa.
Dia paling suka lagu "tepuk amai amai" dengan "papaku pulang dari kota"
Oh. Mak duduk belakang ya. No no no. Big no utk duduk depan. Samada letak kapten dalam baby car seat atau pangku. Yerp. Pangku pun suppose big no no tau. Tapi, sbb jammed blh la pangku kat belakang. Tu pun with extra cautious sbb takut brek mengejut.

Sampai rumah biasanya dalam kul 6 suku, 6 setengah camtu lah (cuti sekolah blh smpai kul 6pm).
Terus keluarkan ebm masuk dlm chiller.
Masukkan ice pack dalam freezer.


Bag yang mak bawa gi office. Comel sbb boleh gak bawa gi meeting or kursus. Orang tak tau pun beg mak mak menyusu. Hihi.
Senang sbb muat double pamp and accessories, ice pack satu. Tapi, ebm kena letak dalam storage plastic. Kalau dalam storage bottle tak muat.
Tapi, mak lagi suka guna storage plastic, sbb kalau bottle dia cam lelemak tu melekat. Sayang lah lelemak tu. Dah la lelemak mak tak byk. Rugi lah kalau terlekat kat botol. Rugi. Rugi. Rugi.

Lelaju mandi while ayah tunggu kan dak Rizq.
Lepas mandi (solat Asar dah buat kat office), masukkan storage bottle and feeding bottle dalam air panas yang dah campur dgn cecair pencuci botol tu. Rendam jap.
Lepas tu settle kan beg kapten ke rumah bs untuk esok. Keluarkan baju dia dah pakai, ganti balik pampers yang dah guna (biasa letak 5pcs - mmg tak bagi siap satu beg sbb nak pantau berapa dia guna utk sehari), letak baju baru.
Masa ni biasanya dah nak maghrib. Kapten mula ek ek ek sbb dia nak tido.
Dia dah biasa tido selepas maghrib.
So, samada feeding dia sebelum solat maghrib or kalau dia blh tahan, ayah dia main main dulu ngan dia, boleh la solat dulu. Sbb kalo feeding utk dia tido malam ni, dia ngempeng blh tahan lama. Dalam one hour pun blh.
Dah tu, kadang mak pun tertido lepas letak dia atas katil. Haha.
Tapi, kalau tak tido pergi lah cuci bebotol semua and masuk strelizer.
Yup. Ini paling rutin.
Rendam - cuci - sterilizer - keringkan.
Memang part paling malas.
Ada yang kata "patut part ini husband yang buat"
Up to you. For me - lagi puas hati buat sendiri. Sebenar, storage bottle bs dah basuh, tp balik rumah bilas2 then sterilize.
Setiap hari ada 4 bijik storage bottle, 1 feeding bottle and double pump n accessories. Sekarang di tambah pula dengan storage food and storage botol 2oz utk letak susu yang akan bs campur dengan food dak Rizq. 


Then makan.
Lps tu ambik bebotol dalam strelizer utk "hang"
Kena buat awal utk bagi botol2 ni cepat kering.
Utk pump, kena bagi kering cepat sbb awal pagi nak guna.


Biasa dalam kul 11 dah kena masuk tido sbb kena bangkit awai. Sebelum tido kena iron baju dulu.
Kaptenrizq tido dari lepas maghrib tu sampai ke pagi.
Tapi, dia akan bangun setiap 2jam utk menyusu. Tu mmg rutin dia.
Biasa kul 10, 12, 2 dan 4 pagi. Memang cam tu lah lebih kurang je. Dia tak nangis pun. Tapi, kita sedar je bila dia gerak2 tu. Then dia feeding tak buka mata pun. Huhu.
Kul 5.15am - angkat kapten utk feeding dia sambil pam (tandem)
. Cam biasa, dia tak buka mata gak. Hihi. Have to sbb nak dapatkan ebm fresh sebotol. Agak lambat kalau tak tandem. Must do yang ni. Kalau tak mesti cam sedih, tapi Alhamdulillah, takat ni tak pernah gagal untuk dapatkan ikut supply sekali dia minum. Kadang berlebih. Depend apa makan malam or siang tu. Hihi.

Lepas tu mandi.
Tapi, sekarang kapten dah makan - so, pergi masak bubur dia dulu. Takyah mandi dulu.
Sambil masak tu kemas2 botol dia, then solat Subuh dulu. Lps tu baru blend bubur dia. Alhamdulillah, lega sgt beli Beaba Babycook sbb dia blend halussss sgt. Takyah nak tapis2 lagi dah. Tak renyah. 
Settle semua ni baru mandi. Masa ni kapten biasanya dah bangun. Dia lepak2 je atas katil.
Then kita dah siap2, pegi wash dia apa semua. Tak mandikan cuma tukar pampers and wash je.
Last sekali sebelum keluar baru siapkan susu dia.
Dulu, buat awal, lps tu masuk fridge balik. Tapi skrg mcm dah lewat. Kang punch card merah lak. Haha.
So, last sekali baru settlekan susu.
Kalau guna frozen ebm, cairkan sesiap (malam bawa turun ke chiller - bangun pagi kalau tak cair lagi, rendam kejap dalam air - air biasa, jangan air panas. Setengah orang akan lalukan bawah air paip. Mak malas nak tunggu camtu. Hihi).
Susu kapten - 1 feeding bottle (ni fresh ebm kul 5pagi tu), 4 storage bottle (chiller n frozen). Dalam 3oz setiap sebotol. Dan bertanda nombor. Masuk dalam cool box. Bila masuk cool box ni bs tak perlu masuk dalam peti ais dia dah. Letak 3 ice pack.



Begitu lah rutinnya.
Sama macam mak mak yang lain juga.
Part paling remeh adalah basuh botol n pump yang banyak2 tu.
Kalau kat grup FB tu, ramai yang cam malas je nak basuh2 tu.
Haha. Memang lah pun. Bercinta. Tapi, enjoy je lah.
For me - enjoy je motherhood moment ni.
Lagi lah kita yang TTC'ian ni kan. Tetiap hari minta. Dah dapat, enjoy je every moment. 
Never ever lah nak merungut penat ke apa.
Kerja ni kalau kita jadikan ianya satu yang gembira, maka gembira lah ia.
Kalau rasa ianya beban tu yang jadi penat.

Takat ni Alhamdulillah.
Syukur sangat dengan rezeki dari Allah.
Up to 6 and a half month and kaptenRizq still ebf. No fm.
Moga berjaya lah hingga mak dapat PhD kan :)
Alhamdulillah. Terima kasih Allah atas moment terindah ini :)
Ni lepas dah ada floor baru, mak terus buat baby corner.
Hehe.
#doa saya sentiasa mengiringi rakan-rakan TTC, agar dapat menikmati pengalaman ini juga. InsyaAllah. Teruskan berusaha dan berdoa. Allah Maha Mendengar.

Masih Tak Sempat : Birthday, Anniversary

Huwa.
Tak sempat juga.
Cerita ceriti makin bertambah.
Tapi, takde kesempatan nak menulis.
Bila ada kesempatan macam takde mood pula nak menulis.
Nak biarkan blog ni, cam sayang pula.
Tapi, serius. Sayang pula tak jot down kesah kesah kaptenRizq.
Lepas tu, akhir tahun biasa kita buat wrap up.
Ala....
Nanti lah kita cari masa.

Kali ni pun byk cerita nak tulis.
Cerita famili vacation kat PD. First time for kaptenRizq gi cuticuti ngan sedara mara. Lepas sorang, sorang dok dokong dia. And dia cam biasa. Sempoi je. Takde ragam ke apa pun.
Lepas tu cerita pasal rumah dah siap pasang laminate floor (tak memasal!).
Cerita raikan boss yang nak bersara.
Semua ni, semua best best belaka.
Tapi tu lah. Takde masa lah sangat.
Sekarang ni cam cramp nau kat office dengan meeting bagai bagai.
Ni jap ni ada meeting ni. Esuk petang ada lagi.
Tu ari ada beli kat Groupon, voucher spa kat hotel sebelah.
Entah bila nak redeem pun tatau.
MyDH kata, gi lah waktu hari Jumaat.
A ah kan. Ye tak ye.
Eh. Voucher ni nak claim kat myDH lah since dia tak bagi apa2 lagi waktu bufday tu ari. Ada la. Sebiji kek makan makan kat PD. Hihi.
Ha. Anniversary pun tak buat entry, birthday pun tak buat entry ek.
Selalu tetiap tahun buat.
Lupaaaaa....!

Jot kat sini je lah.
13 Disember 2016.
Happy 8th Anniversary to us.

Diam tak diam dah 8 tahun.
Tahun ni, hadiah paling berharga dari kami adalah hadiah kurniaan Allah SWT.
Rizq Iskandar.

Dan juga.
14 Disember 2016.
Happy 37th birthday for me!

3years more utk tukar no kat depan tu.
But.. its okay.
Walau pun, tahun 37 ini baru dapat bergelar "ibu", 
Walau orang lain anak nak masuk U dah.
Walau orang lain anak dah bersunat bagai dah.
Alah. Takde hal lah. Rezeki orang ni kan lain lain.
Allah tahu apa terbaik untuk kita.
So, chill.

Terima kasih pada kengkawan yang wish.
Kat FB, mmg ai disable reminder utk birthday.
So, takde la wish berderet2. Haha.
Sis memang nak konsep, orang ingat lah. Tak ingat takpe, takde hal punya.
Kah kah kah.
#sismemangpoyo
#sisbajetglamer
#nakkecamsiskecamlah

Rasa nak pergi bercuti lagi lah!
Nak rest duduk ontok ontok dalam bilik ja.
Hurm. January paling bagus nak pi rest nih.

9 December 2016

Happy Long Weekend

Hai uols.
Rasa macam lama dah tak menulis memacam.
Kekangan masa.
Kat ofis agak tight schedule sbb ada menyelit pumping session.
3session.
Tak blh la nak berlama lama.
Memacam nak cerita sebenarnya.
Nak citer pasal kaptenRizq yang dah 6 bulan.
Nak citer waktu introduce solid food kat dia.
Nak citer pasal tiles kat rumah yang meletop n pecah.
Nak citer laminate floor.
Nak citer pasal office.
Nak citer itu, nak citer ini.
Tapi tu lah.
Nak buat draft pun tak sempat weh.

Nanti nati lah yer.
Minggu depan ni akak cuti. 
Cuti cuti bersama family.
1st time for kaptenrizq bercuti ngan opah and sedara mara dia.

Till then,
happy long weekend uols.
Esp Selangorian - untung arrr (-_-)


7 December 2016

Rawatan Fertility : Private or Govt

Jarang sekali saya berbicara perihal fertility dalam blog yang satu ni.
Saya memang dah ada blog khas utk memperkatakan soal fertility, malah journey saya as TTC'ian pun ada kat sana.
Tapi, terkadang perlu juga bersikap lebih 'open' dalam perkara ni.
Biar pun, adakala dikatakan 'meroyan'. Takpe lah. Orang tak rasa, memang tak tahu. Letak lah apa pun, kalau kita tak pernah merasai bagaimana rasa orang tu janganlah cakap apa apa.
Jadi, kalau ada yg rasa saya 'meroyan', dengan hormat saya pinta jangan teruskan membaca entry ni.
Tapi, sekiranya anda bukan seorang TTC'ian, dan nak baca juga, dengan hormat saya pinta, baca lah dengan minda terbuka.
Bukan dengan minda sempit dan asyik menyalahkan kami dengan mengatakan kami sering meroyan.

Rawatan fertility? Swasta atau kerajaan?
Saya tak mahu bercakap faktor bajet atau pun faktor kewangan, sbb saya pasti sesangat, TTC'ian memang takde masalah tentang bajet ni.
Percaya lah cakap saya. Pergi lah berkawan dengan memana orang takde anak, memang takkan ada masalah kewangan ni pada mereka (Agaknya kerana itu lah mereka ini insan terpilih).
Hampir 100% TTC'ian minat mereka adalah travel. Esp ke luar negara. Dalam negara toksah duk cakap lah kan. Memang setiap bulan ada je bercuti ke mana mana.
Tanya lah memana rakan2 TTC'ian - sapa saja tak pernah pergi oversea?
Takat2 Krabi/Singapore tu macam ulang alik je. Ada yg tiap tahun pergi pun.
Ini lah dikatakan rezeki memasing.
Tapi, ini bukan lah bermakna kami banyak duit. Kami takde rezeki anak, tapi rezeki dari bentuk utk pergi bercuti ke luar negara, Alhamdulillah, Allah permudahkan.

Dan juga rezeki dari Allah utk buat rawatan.
Jadi, saya percaya rata rata TTC'ian memang ada bajet untuk buat rawatan di klinik/hosp swasta.

Saya pernah pergi kerajaan dan juga swasta.
Tapi, saya tak pernah pergi hospital kerajaan (GH).
Jangan tanya mengapa, sbb saya tak punya jawapan.
Saya pernah buat treatment di LPPKN (kerajaan). Tahun 2010. Itu lah kali pertama saya kenal rawatan fertility.
Di LPPKN, rawatannya cepat. Nurses pun baik baik saja. Kalau baca dari blog yg pernah buat treatment situ, ubat2 nya pun hampir sama dgn ubat yg saya gunakan di KL Fert.
Utk yang bekerja kerajaan, kita boleh claim ya sekiranya buat rawatan di LPPKN. Tapi tertakluk kepada Pekeliling Perubatan.

Setelah LPPKN, saya "melompat" pula ke klinik Dr Hamid. Swasta. Tapi kat sini nak tunggu utk berjumpa doktor pertama kali mmg lama. Tak tahu la skrg macamana. Sy pergi sini tahun 2013. Kat sini juga lah saya buat laparoscopy.

Kemudian, saya "berehat" dan kembali dengan rawatan di KL Fertility pada tahun 2015. Kat sini paling best! Klinik best, nurse best, doktor best. Semuanya laju. Takde tangguh2. Saya tak berpeluang pun nak "berehat" dan lengah2 since doktor yang suruh kita cepat cepat. Hihi.

Itu lah pengalaman saya selama mendapatkan rawatan utk fertility ni. Saya culas. Ke sana ke mari. Hihi.
Tapi, saya ada rakan yg buat 2nd fertility treatment di salah sebuah hosp kerajaan. Dia bercadang utk buat IUI. Dari saya belum mulakan rawatan di KL Fert, hinggalah saya buat rawatan, hinggalah sekarang, baby saya dah 6 bulan, treatment dia belum selesai. Asyik asyik dengan clomid (utk info, sepanjang saya TTC, saya tak pernah consume clomid. Tak tahu kenapa, semua tempat saya buat rawatan tak pernah bagi saya clomid. Bagus pun. Sbb clomid tu side effect dia pun tak berapa bagus juga).
Masuk tahun ke3 dah dia treatment kat situ. Jadi, saya simpulkan utk 2nd fertility mungkin derang tak buat tergesa gesa. Maybe lah kan. Tapi, kerajaan ni giler lama lah prosedurnya. Kalau ada masih ada masa, masih boleh menunggu, silakan lah. Pun, utk govt staff semuanya ditanggung. Kan?

So, tepuk dada tanya iman, tanya poket, tanya selera.
Allah beri kita ujian ni bersebab. Makanya, laluilah dengan penuh kesabaran disamping terus berusaha.
InsyaAllah ada sinarnya di kemudian hari.
Saya doakan :)

**p/s : Entry ni dah lama dalam draft. Buat masa tgh pregnant, tapi tak publish.

2 December 2016

Sabar





Utk rakan-rakan TTC saya - sabar dan terus berdoa.
Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita.
Percaya lah, selepas kita melalui jalan penuh berliku ni, Allah akan permudahkan jalan seterusnya untuk kita.

1 December 2016

1 Rabiul Awal, Welcome December

Hari ni 1st December 2016.
Bersamaan 1 Rabiul Awal 1438. Senang ingat. Sama je ngan bulan omputih. Hihik.

Dah Rabiul Awal weh.
Lps tu Rabiul Akhir, Jamadil Awal, Jamadil Akhir, Rejab, Syaaban.
Dan Ramadhan.
Aaaa... 5 bulan to Ramadhan.
Ganti puasa belum buat sehari pun lagi.
30 hari okay -_-"
Takpe. Next month kita start okeh. Gigih ni gigih. 

Bulan December is "my month"
Hihi.
Bulan ini ada hari saya beralih tahun.
Bulan ini ada hari kami beralih anniversary.


Dan mulai tahun ni, December juga adalah bulan "half of the year" utk si kapten Rizq ☺



24 November 2016

PP Bil 10 Tahun 2016 : Bayaran Khas Tahun 2016




Saja nak tempek sini.
Sama macam yang lepas2 juga TnC nya.
Yang penting nak tahu tarikh pembayaran, kan?
Dibayar pada 3 Januari 2017.

*belum dapat, tapi da advance beli barang dulu. Hihi.

22 November 2016

Vaksin Pneumococcal

Dah lama nak buat entry ni utk kawan kita Yana2605.
Dia tanya dalam entry ini

hye..tahniah atas kelahiran chaya mata yg di tunggu selama nie.. alhamdullilah di berikan rezeki yg amat di nantikan sebelum nie  semoga sabar and tabah dlm menjadi mak2 nie yer...hehehe
emm nak tnya psal vaksin..bkn ke benda haran tp tujuan perubatan akn jadi HALAL walaupun kita was2? ada gk rasa nak ambk vaksin tmbahan untuk ank saya (baby br 3 bln) mcm vaksin neumokokal tu..rasanya ptut ke ambk??hehehehe...sory la bila baca nie br teringt psal vaksin tmbahan..nak tnya doc ask lupa jerrr..and selalu doc gov nie akn jwp tak perlu..share skit psal vaksin neumokokal nie..tq in advance

Saya pun tidak lah berpengetahuan luas sgt tentang neumokokal ni, tapi kita sama sama belajar n sama sama sharing eh :)

Secara ringkas berkaitan penyakit pnuemonia (kredit Pa Ma)

Adakah anak kerap diserang batuk, demam dan selesema? Apabila ini berlaku, sudah tentu si kecil kurang selera makan dan enggan minum susu. Ada kalanya susu yang diminum tersedak disebabkan batuk.

Ia mungkin situasi biasa, tetapi jika masalah kesihatan itu berlarutan lebih tiga hari, cepatlah bertindak! Ini kerana jika dibiarkan, paru-paru anak anda mungkin dijangkiti virus yang mengakibatkan anak anda mengalami pneumonia.

Secara umumnya jangkitan paru-paru adalah berkaitan penyakit pneumonia. Pneumonia merujuk kepada jangkitan kuman pada paru-paru yang membuatkan seseorang itu sukar bernafas. Ia berlaku disebabkan saluran udara pada paru-paru dipenuhi nanah dan lendir yang menyebabkan sistem pernafasan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Keadaan ini jika dibiarkan berterusan akan mengakibatkan oksigen tidak sampai ke dalam darah dan sel tubuh. Ini akan menyebabkan kanak-kanak mengalami kekurangan oksigen yang menyebabkan dia sukar bernafas yang membahayakan nyawa si manja anda.

Pneumonia terjadi kerana jangkitan bakteria, virus, fungus dan parasit. Secara umum antara bakteria yang menyebabkan pneumonia adalah ‘Streptococcus pneumoniae’, ‘Haemophilus influenzae’, ‘Chlamydia trachomatis’,’Mycoplasma pneumoniae’ dan ‘Legionella pneumophila’. Jangkitan kuman atau virus yang menyebabkan jangkitan di hidung , batuk, selsema dan berterusan pada paru-paru.

Pencegahan Awal
Pneumonia adalah masalah jangkitan paru-paru yang sangat biasa di kalangan kanak-kanak Malaysia. Jangkitan paru-paru kerap dialami oleh kanak-kanak berusia di bawah 5 tahun.

Kira-kira 60 peratus punca utama kebanyakan kanak-kanak dimasukkan ke wad di Malaysia. Pada awalnya kanak-kanak akan mengalami keradangan paru-paru (bronkitis) sebelum bertukar menjadi lebih kronik iaitu pneumonia. Pneumonia mungkin sukar dikesan pada kanak-kanak yang aktif, tetapi secara umum boleh dikesan menerusi perubahan sifat kanak-kanak itu iaitu meragam, tidak mahu minum susu dan tidak aktif.

Bagi kanak-kanak yang aktif, mungkin sedikit sukar mengesan gejala ini tetapi jika dia batuk berpanjangan selama tiga hari, lesu, muntah, nafas berbunyi dan mengalami kekurangan air (dehidrasi) segera dapatkan pemeriksaan lanjut dengan pegawai perubatan berdekatan. ibu bapa sepatutnya menyedari risiko pneumonia.

Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut. Kanak-kanak yang berisiko mendapat penyakit ini ialah mereka yang dijaga oleh pengasuh di taska, ‘day care’ iaitu dalam kelompok yang ramai dan keluarga yang besar dengan rumah yang sempit.  Pada masa yang sama persekitaran dibiarkan tidak bersih dan perkongsian bekas makanan dan minuman yang menyebabkan penyakit disebar dengan mudah.

Dalam pada itu, bagi bayi yang berusia satu hingga tiga bulan sepatutnya sihat dan tidak ada sebab bayi ini mengalami demam. Namun jika tetap mengalami demam, bayi harus menjalani pemeriksaan imunisasinya.

Jangkitan kuman paru-paru boleh menjadi sangat serius dalam masa yang singkat terutamanya di kalangan kanak-kanak kecil. Kanak-kanak boleh mengalami kekurangan air (dehidrasi) atau kekurangan oksigen.

Kanak-kanak yang mengalami tanda-tanda berikut perlu dimasukkan ke hospital iaitu pernafasan laju, sukar untuk bernafas , bibir menjadi biru, batuk berdarah dan tidak boleh makan atau minum atau tidak kencing. Jangkitan kuman ini boleh membahayakan nyawa.

Simptom
1. Demam panas
2. Batuk dengan atau tanpa kahak
3. Sakit dada
4. Tiada selera makan, tidak mahu makan
5. Rasa tidak sihat, sering merengek
6. Pernafasan laju atau susah bernafas
7. Muntah atau cirit-birit

Rawatan
Kanak-kanak yang mengalami jangkitan kuman ini disebabkan oleh bakteria, antibiotik akan diberi oleh doktor. Bagaimanapun, jika jangkitan kuman di paru-paru ini berlarutan atau menjadi kritikal, anak anda perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan oksigen, antibiotik dan sokongan perubatan yang lain.

Dalam pada itu, pencegahan awal untuk mengelak jangkitan kuman boleh dilakukan seperti amalan kebersihan diri, persekitaran yang baik dan meneruskan penyusuan susu ibu. Alternatif lain pencegahan awal ibu bapa boleh mendapatkan vaksin melalui hospital swasta untuk meningkatkan imun anak anda.

Vaksin seperti vaksin batuk kokol (pertussis) dan demam campak (measles), Vaksin influenza dan Vaksin pneumococcal merupakan pengambilan imunisasi boleh mencegah jangkitan kuman di paru-paru.

♦ Beza batuk biasa dan batuk pneumonia
Batuk biasa Bunyinya ‘tidak dalam’ berbanding batuk akibat pneumonia.

♦ Batuk pneumonia
Bunyinya ‘dalam’ dan kerap terjadi waktu malam sehingga ke pagi. Kahak berhimpun kerana lebih kerap batuk di sebelah malam.

5 Tip Mudah
1. Mesti ada termometer untuk mengukur suhu badan anak.
2. Dapatkan puting botol susu jenis Y-Cut iaitu susu keluar apabila dihisap oleh anak kecil. Jenis ini membantu mengelak anak kecil tersedak susu.
3. Pastikan persekitaran taska bersih dan tidak terlalu ramai kanak-kanak.
4. Dapatkan rawatan doktor jika demam, selesema dan batuk tidak pulih selepas tiga hari.

5. Teruskan penyusuan susu ibu untuk meningkatkan antibodinya.

Sedikit info berkaitan dose n vaksin pneumococcal ni (kredit : vitamin-cerdik)

Cara terbaik untuk melindungi daripada penyakit pneumococcal ialah melalui vaksinasi. Kini terdapat 2 jenis vaksin pneumococcal untuk kanak-kanak iaitu:
Pneumoccocal Conjugate Vaccine 10-valent (PCV10)(Synflorix) – melindungi kanak-kanak dari 10 jenis bakteria pneumokokus.
Pneumococcal Conjugate Vaccine 13-valent (PCV13) (Prevenar) – melindungi kanak-kanak dari 13 jenis bakteria pneumokokus.
Vaksin Pneumococcal ini boleh diberi bermula seawal usia 2 bulan. Maklumat lanjut pemberian vaksin adalah seperti berikut:

Umur Sebelum 6 bulan – 4 kali suntikan (selang 2 bulan setiap satu suntikan) sehingga umur 12 bulan
Umur Selepas 6 bulan – 3 kali suntikan sehingga umur 12 bulan

Umur Selepas 2 tahun – 1 @ 2 kali suntikan

Boleh baca artikel berkaitan kat blog vitamin-cerdik ni. Senang nak faham :)

Untuk KaptenRizq, dia dah settle 1st dose (one week after amik vaksin tu dia batuk, selsema n demam sehari, mak dah risau2 takut adverse effect ke. Tanya 3,4 doc. Hihi. Tapi bukan. Maybe sebab dia berjangkit dari anak2 lain kat umah nenek asuh dia).
2nd dose next month. Kaptenrizq ambil vaksik neumokokal jenis Prevenar tu.
Berkaitan kos pula - berbeza mengikut tempat dan  jenis vaksin kita ambil. Tu ari masa kapten kena selsema, doktor kat Alam Medic kata klinik dia buat dalam RM100++ je. So, sapa nak amik, boleh consider kat klinik biasa juga. And tanya doc vaksin tu jenis apa.

Utk soklan was was, halal haram dalam pengambilan vaksin (berkaitan vaksin rotavirus), maaf saya tak dapat jawab buat masa ni. And tak dapat juga bagi pendapat. Menda berkaitan halal haram was was ni better lah kita tanya pada yang pakar untuk menjawabnya :)

18 November 2016

Baby Cook vs Blender Cili

Awat tajuk len maciam je nih?
Haha.
Sapa fwen ngan kitew kat FB tahu lah ianya berkaitan dengan apa.
Hiwhiwhiw.

Okay lah.
Next month kan kapten dah boleh introduce solid food.
So, as young new mom, mesti lah mak teruja kan.
Please excuse lah kalau nampak teruja cum poyo cum excited mak nih yerp.
Tu ari masa check up/vaksin 5 bulan pun, mak dah tanya paed, blh bagi sebelum 6 bulan tak? Ngee. Tapi paed kata, tunggu lah cukup 6 bulan.
Baek (memang lah teruja, tapi apa apa hal better kita consult ngan pakar dulu kan. Lagipun mak nak exclusive bf lagi).

Dah teruja harus lah mak riki riki baby food processor.
Naseb la dak Rizq dapat mak yg maleh ni kan.
Semua nak campak2 je. Kuasa sgt nak rebus ke kukus ke secara manual. Nak goreng ikan bilis pun macam malas tak sempat sekarang, lagi nak tunggu mengukus etc etc.
Memula mak riki ni.

Memang hampir2 nak order dah kat Lazada.
Tapi, sbb ada online rev kan, so, mak tunggu dulu kot dpt harga murah.
Dalam tunggu punya tunggu tu, mak pegi riki brand lain.
And dapatkan review dari kengkawan yg guna brand tu.
Semua pun bagi good review.
Alah. Cemana ni. Tu lah masalah nya kalau tunggu punya tunggu kan. Dari nak harga murah je terus fuh lap peluh.
Mak tgk ada IG seller yg jual pada harga yg agak boleh tahan. Murah dari harga pasaran.
Tapi, mak nak tunggu online rev Lazada.
So, masa tu tgk, lagi murah.
Dan boleh COD (mmg mak suka COD je barang).
Apa lagi.. zas zas zas. Pejam mata mak beli.


Dan semalam sampai.
Wah. Mak is teruja. Jangan wiken ni mak dah try cukup.
Kalau try mak la makan puri buah tu yer.

Jarang ada review kat blog pasal Beaba Babycook nih.
Takpe. Nanti mak dah guna, mak review okeh.
Oh. Uols yg tgh riki riki baby food processor, buleh invest beli nih.
Memacam buleh buat uols.
Berbaloi lah dengan harga orang kata tu (walo harga nya lebih mahai dari periuk Noxxa).

Tapi, ikut uols lah kan.
Nak guna blender cili pun boleh (kawan kat opis ni kata "kak, sy guna blender cili je kak.. takde nak beli2 baru.. dah elok besau dah anak sy skrg". Haha.. ini lawak.. )
Mak ni tak rajin nak stim atau rebus tempat lain, blend tempat lain.
Mak sebenarnya ada je food processor yg buleh blend baby food nih.
Plus, mak juga ada slow juicer (ni buat juice buleh lah, makanan bayi takde kena mengena).
Dan mak punya bread maker pun sekarang dah berehat senang lenang dalam kotak.
Haha.
Harap harap cikmerah Beaba ni tak lah menjadi seperti mereka. Kan?

Sekarang mak tgh kumpul resepi2 solid food nih.
Nak bagi makan apa dulu kat kapten nih?
Apa agaknya dia suka ya?
Kena makan byk sayur. Bagi kuat, sihat dan membesar bagai juara.
Huhu.
Ke bagi ciskek stoberi?
Haha.
Ada yg feedback pulak - kalau bagi ciskek umur 5 thn nati dah cucuk ubat diabetes. Hoh! Takkan lah aku giler nak bagi ciskek pulak kau nih. Agak gak lah. Takde la aku tahap bongok camtu (T___T).
Ye lah. Orang byk pengalaman harus lah nak bagi free advise kat kita yg new mom ni. Kadang tu yg selama lama ni tak pernah pernah drop komen n bertegur sapa pun turut join bagi komen. Hehe. Korang pun teruja tengok mak teruja yer.
Ye lah. Ye lah. Thank u, thank u uols :)

17 November 2016

Check Up Rizq 5 Bulan

Lately ni susah sket nak update blog secara kerap.
Busy. 
Tapi takpe. Nak jot down juga beberapa memory.
Check up 5 bulan.
Please excuse lah sindrom mak_mak_baru_jadi_mak ni yer. Check up pun nak buat entry.
15hb November.
Dak Rizq dah masuk 5 bulan 15 hari actually.
Dia mmg terlewat amik vaksin sebab masa 2 bulan tu dah injak date since dia demam masa tu. Jadi, terus la injak injak smpai sekarang.

Amik vaksin di UKMSC. Tempat check up mak masa pregnant dulu gak.
Tah. Dah selesa kat situ.
Sampai 2 bulan je check up n inject kat KK.
Lepas tu tak kuasa. Orang ramai. Dah la KK situ kat bawahnya pasar dan juga UTC. Boleh bayang lah hazabnya nak parking. Ingat dulu masa kaptenrizq kena jaundice. Bulan puasa. Kebetulan pula tapak bazar ramadhan keliling bangunan tu, makanya parking jadi terhad. Memang la payah (T___T). Tak buleh nak ingat lah. Rasa cam ... aiyoo..why kena datang sini? why? why? memang tak selesa. 
Pulak tu kan KKIA ni mmg sekali ngan KK - rasa mcm fragile sgt sbb terdedah ngan orang yg batuk demam selsema kat situ.
Kat UKMSC ni, mmg takde la orang datang situ nak amik ubat batuk demam. Sbb dah nama pun specialist - sure lah yg jenis sakit2 yg kena jumpa pakar je kan. Lepas tu orang tak ramai. Mak pun tak rungsing sbb ayah nya akan turunkan kat lobi. 
Mak nak tempat selesa ja. Tak serabut otak. Parking kt sini, kalau pagi pun susah juga, tapi boleh la selit2. Yang penting takde bau pasar! Dan toilet UKMSC bersih. Toilet KK tu... ish. Toksah citer lah. Tapi, takde lah mak berpatah arang ngan KK tu. If kena pergi pun, pegi je. But not for regularly lah. 

Doktor dah tanya preparation nak bagi dak Rizq makan bulan depan.
Hihi.
Doktor tak tahu, mak dah teruja nih.
[Ni mana babycook mak order tak sampai2 lagi ni. Lazada niiii.... ]
Siap mak tanya doktor, kalau bagi sebelum 6 bulan ni boleh tak?
Doktor kata, takpe..bagi je 6 bulan nanti. Biar dia minum susu dulu.
Mak tanya gak boleh dak bawak dak Rizq gi swimming pool. Tu lah, semua menda dah ready tapi tak try lagi bawak ke kolam. Doktor kata takut dia pool tu tak berapa bersih je lah. Takpe. Kita try kejap je nanti weekend ni okay. Kalau tak hujan 

Oh. Berat dak Rizq tak berapa cantik. Naik sket je dari bulan lepas.
Orang kalau tgk dak Rizq, orang kata beso. Acik acik yg tgk dia kat umah nenek asuh dia pun selalu tegur, tak macam baby 5 bulan. Tapi bila timbang - ringan.
Mak pun kompius weh. Memang dia cam tegap n bertubuh sket. Sbb tu nampak 'berat' gaknya. Alhamdulillah lah, berkat bf secara exklusif. Cuma tu lah, mungkin juga mak nya kurang makan - tu yg dia berat naik slowly je. 
Takpe lah nak. Takkan nak obes obes sangat. Kat grup FB tu mmg ramai je tunjuk anak deme sado sado. Yang baya2 dak Rizq pun ramai dah 8kg. Yg lahir ringan dari Rizq pun semua dah potong berat Rizq tang korner. Dulu masa kena jaundice kat HKL, dak Rizq la antara baby yg berat kat wad tu. Masa mandi ramai2 tu, tgk seme orang pegang baby haluih ja. Sekarang, tertinggal jauh di belakang. 

Inject - Alhamdulillah tak demam.
Nanges hek hek hek sket je. Pastu bawak keluar, bagi susu.
Dah la nursing room dia takde sofa plak. Deme nak renovate gamaknya. Biasa ada sofa, kipas semua. Kali ni bilik tu kosong. Heh!
Naseb mak pakai baju selamba selak. Hihi.

Next month - inject 6 bulan n 2nd dose pneumococcal. Mak tak tahu nak amik sekali gus atau asing2. Bulan depan macam byk nak cuti. Tu lah tu.
Takpe. Kita tgk cemna. Sian plak dia kena cucuk 2x kan.

16 November 2016

#kaptenrizqfirstvacation : Mission Accomplished

Alhamdulillah.
Mission mak bawak kaptenrizq pergi bercuti accomplished.
Kaptenrizq behave n calm je ♡❤❤

Tapi.. tapi..tapi..heh tunggu. Mak citer yang mak geram dulu. Geram tau! Geram!
5 n 6 November mak bawak kaptenrizq pergi vaccay.
Tak jauh pun. Melaka jer.
Mula nak gi PD. Tp kan tu ari kecoh2 kata ombak besar lah apa lah. Terus cam ngeri pulak sbb rasa cam nak duk Avillion / Avilion Admiral Cove. Semua tu pun dkt ngan laut. Avilion lagi la atas laut kan. So, tukar gi Melaka.

Melaka - booking guna Agoda. Cam biasa lah.
Ambik Swiss Garden. Berapa tah dapat masa tu. Lupa plak. Dalam 200++ lah. Tak sampai 3ratus. 
Baca review semua nampak cam best je. Cuma depa kata lif je lah masalah sbb lama nak tunggu.
(ni agoda dah emel emel suh anta review. Jap ye..jap..mmg mak nak review. Ko tunggu. Ko tunggu).

Sekali pegi - hahhhhh.. tobat lahum. Memang tobat lahum. Orang pun ramai. Melaka ni, cuti tak cuti dah sama je kalau wiken.
Swiss Garden ni ada 2. Satu hotel and satu residence.
Kami duk yg residence.
Ha. Yang residence ni agak pening.
Suppose parking kat 3A, tapi penuh. Naik 3B. Bila sampai 3B carik lah kat mana nak check in. Tak jumpa! Hoih. Satu hapa signage pun haram takde.
Masuk mall dia. The Shore (actually swiss garden ni bersambung dengan Mall).
Dalam mall tu tanya kaunter pertanyaan. Jumpa lah lobi hotel utk check in.
Naseb lah orang kaunter baik je. Sejuk sket hati kite ni.
Dia kata bawak keta naik tgkt 4. Nanti ada lif direct je ke bilik.
Ah ye. Dah parking kat tingkat 4 - naik lif - ter pegi tower lain.
Haruuu.. Naik sampai tgkt 25 - flash card kat pintu - pintu tak blh buka.
Aiyoo. Dengan beg beg, dengan stroller yg ada kapten dalam tu, turun balik. Turun - masuk mall - nampak dia tulis (lift to tower 2  - which residence swiss garden kat tower 2 tu lah). Masuk situ.. humang aiii.. orang tgh beratur nak naik sky tower. Ya hampun!
Turun balik ke 3A. Lagi ramai. Rupanya mmg naik kat 3A utk naik ke bilik2 kita.
Yang kami ter naik  memula tu - tower 3. Rumah orang. Haiya.. tuan rumah tu tak kuar masa kami dok flash2 card tu. "aiya..u buat apa ma dekat rumah saya"
Ramainya orang kemain nak tunggu lif.
Lif ada brapa tah, tapi yg blh naik dalam 3. Ramai umat berebut nak naik. Kami ni ngan stroller apa lagi. Heh!
Dah la masa tu lapar giler. Buleh plak tak bawak any foods. Selama lama ni kalo nak gi mana mesti bawak jajan ke apa. Sbb ni kompiden sambung ngan mall, kengkonon nanti sampai nak makan/beli kat mall tu lah. Sekali! Padan muka kau!

Kapten yang rilek2 ja.
Mak dia plak rasa nak hangin ngan hotel ni.

Dapat naik bilik pun dah kul 4 lebih. Pitam!
Mujur sesangat lah kaptenrizq tak crancky. Tak meragam langsung.
Tolak dia ke hulu ke hilir, dia rilex je.
Bilik hotel okay lah. Takde apa yang nak dikomplen. Cuma tak dapat view Kg Morten. Dapat view bandar. Nun jauh sanun nampak laut meluas.

View bando je.

Yang terang tu stadium.

Nampak la river cruise tu lalu lalang.

Tapi, lif - memang buat tobat lahum takmo pegi dah.
Tu nak naik lps check in takpe lah lagi sbb orang dtg sket sket. Nak check out balik kau boleh bayang cemna bila ramai na umat duduk sini. Semua turun masa yg sama dekat2 kul 12 tu (takkan nak turun awal sesudah subuh pula).

Ha.. kami tingkat 25. Memang takde harapan nak kosong lah nak turun.
Jadi, kami naik dulu. Entah naik tingkat 30 berapa entah, dah penuh pack.
Masa tu kaptenrizq ada lah hek hek sket. Stroller dia pun kena angkat rapat ke dinding dah. Lps tu ingat asben simpan barang kat keta, while me gi check out. Turun kat G tak jumpa plak lobi hotel ni. Yang ada lobi The Shore. Kau dah kenapaaaa?
Eh.. Aku naik balik, tgu kat parking. Rupanya kereta parking pun jauh dari lif tu.

Eh. Mmg takmo dah pegi. Takmo. Takmo.
Unless weekday aku boleh consider. Tu pun tgk keadaan.
Ingat dah check out nak la naik sky tower.
Dah keadaan lif yg camtu, terus tak kuasa lah haih. Esuk esuk lah kita pegi.

Taktau naper, tapi gi memana hotel sure nak order ni.
Hihi. Naseb cepat dia antar ke bilik.

Oh. Kami juga dabel date dengan acikDa n cikYein. Hihi.
Depa mai menginap kat hotel ni juga setelah depa tau kapten nak dtg Melaka. Ololo.. susah susah je tau. Dah la bilik depa trip bila pasang fridge. Naseb la bilik depa. Kalau bilik mak, mak bagi markah 0 terus kat hotel ni.

[cerita acikDa - sini ]

Kami dinner kat bilik ja mlm tu. Memang takde la ikan ikan bako dah ada dak kapten ni kan. Lagi plak orang ramai sesaja.
Eh. Takde plak gambau dinner kat bilik. AcikDa n CikYein tapaukan nasik lemak n mi bandung. Hihi. Naseb bilik besar boleh la kelah kelah kat bawah tu. While dak kapten lena tido dah.
Pastu ada roti cicah susu cair + kaya. Eh. Sedap plak rasanya. Hihi.


Sebenar nak bawak kaptenrizq swimming gak. Mak dah siap beli pelampung ngan baju mandi n diapers utk swim dah tapi hujan. Tak dapek la nak bawak turun kolam. Eh. Kolam kat umah ada tak penah nak turun, kat hotel jugak nak pegi kan. Huhu.

Utk residence, breakfast takde, so, acikDa n CikYein bawa kami kat Roti Canai Kayu Arang. Jangan tnya kat mana, tak tahu. Tapi mmg viral n kerap masuk tivi dah tempat ni. Punya la ramai umat. Pulak tu hujan renyai2. Kat situ pun, kapten tak crancky. Dia membebel (bahasa dia), pastu terlelap dalam dakapan. Senang. Hihi.

Melaka kau - kat mana tempat je takde orang. Hari Ahad tu ingat nak beli kuih keria limbungan tu. Hurmmm... orang beratur cam ulau kena palu dah. Takpe lah. Bukan tak pernah makan pun.
Last last singgah Alor Gajah. Beli cuq udang n lunch kat situ.
Ehe. Bukan last last (sbb macam dengar tak plan nak pergi kan), mmg nak pergi Alor Gajah pun. Asben dok cakap kat kaptenrizq "ibu setiap kali dtg Melaka, mmg dia wajib singgah Alor Gajah ni pun.. tempat kenangan dia belajar"
Haha.

Tau takpe.

Apa pun, mission accomplished. Kaptenrizq senang bawak berjalan. Behave.
Next vaccay - PD. Family gathering. Tapi tak tentu lagi. If tak ramai join maybe cancel. Kalau cancel, mak tahu dah pergi mana pulak.
Hihi. Hihi. Hihi.
Nampaknya mak blh riki2 tiket utk next year ni. Kita try bawak kapten ikut udara pula :D

p/s : AcikDa, thnk u bagi kaptenrizq bagi adiah yang berharga tu. Memula ingat kad nak masuk otel sbb buh dalam sampul hotel tu. Hihihi. Terima kasih bebanyak. Pelaburan tu :)

10 November 2016

Tukar Car Seat

Nak cari car seat baru.
Nak cari car seat baru.
Hehe.
Poyos lah si mak kapten ni kan. Haha.
Ehem. Excuse me. Ini adalah entry sindrom mak mak. Ehem.

Tu ari kami beli car seat utk kaptenrizq yg newborn punya.
Sebenarnya mendalah tu can be as car seat, carrier and buh kat stroller jugak.
Banyak function lah kiranya.
Masa tu mmg beli yang pakej stroller n car seat. Cam gini.

kapten punya kaler black tu.
Travel system namanya. 
Stroller dia tak boleh nak facing kita.
So, ini lah kegunaan carrier / car seat tu. Boleh letak kat stroller. And nati dia facing lah kita. Sesuai utk newborn. Dia akan jadi gini.
Konon masa tu tak pe lah, kita buat car seat, pastu nak jalan2 angkat car seat tu, letak kat stroller.

Iyo lah sangattt.
Cam kuasa pulak kan. Nak cabut, lepas jadi car seat buh kat stroller pulak. Ini pun ayah dia peluh2 nak pasang memula tu. Haha. Jenuh tgk diagram kat manual. 
Jadinya, stroller guna je yg biasa tu. 
Car seat tu, terus jadi car seat.
And sekarang, kapten hampir tak muat dah dok dalam tu.
Tak boleh nak guna buckle dah.

Kena lah carik lain. Kiterang tu ari, mmg aim akan carik lain lepas kapten dah tak muat. So, yg tu simpan utk adik kapten boleh bagi orang. Huhu. Baru guna 3,4 bulan je kot. Masih elok lagi jangka hayatnya.



Kapten tak kesah bila masukkan dalam car seat. Nyengih je dia. Dia lagi suka kot sbb dia lagi senang nak tgk ibu dia.
But kalo dia nak nyusu or tido, dia rengsa la sket. 
Angkat dulu then masukkan balik. Masa balik kampung1st time umo dia 2 bulan lebih, lama dia tido dalam tu.
Kita lak risau2 takut dia lenguh ke apa tido duduk camtu.
Tapi dia okay je :D

Last week. Gi Melaka.
Nanti mak kapten buat entry pasal
gi Melaka ni okay.

Sekarang kena beli car seat baru utk kapten.

Tgh riki2. Dulu ms pregnant riki2 yang siap dengan isofix [what is isofix]. Masa kat expo baby mmg byk depa promote car seat yg ada isofix ni. Tapi kalau dah isofix mmg kami anak beranak je lah dalam kereta sbb mmg dah fix. Sapa rajin nak bukak2 menda camtu. Lagi tak kuasa. Tapi isofix ni senang sbb takyah pakai seatbelt utk lock dia. 

Selain tu kena tgk juga harness dia cemna, berapa level recline etc etc. Sbb kami selalu balik kg, and menda2 camni kena ambik kira supaya kapten leh selesa duk dlm tu.

Suka yang ni.Graco Size4Me 65 Harris
Smart nampak nya. Tp quite bulky. Takde isofix. Guna seatbelt.
Best sbb ada buckle kat dada tu.



Tp Zutto ni pun cam best. Jarang dgr. Made in Japan.

Boleh pakai sampai 7thn.
Tgk lah cemna. Hujung2 tahun ni byk tempat yg ada diskaun. Tu yang best.



Ni ada sedikit info yang bagus utk car seat. Sharing is caring.
Kredit : Cozy Baby

7 Kesalahan Biasa Menggunakan Car Seat{0}

Setiap ibu bapa pasti mengutamakan keselamatan anak-anak. Dalam realiti dunia moden zaman ini, ibu bapa mempunyai pelbagai urusan yang memerlukan ibu bapa menggunakan kereta dan kerap kali perlu membawa anak bersama. Antara pilihan yang bijak adalah ibu bapa menggunakan kerusi bayi atau ‘car seat’. Namun, ramai yang kerap kali melakukan kesilapan ini dalam menggunakan ‘car seat‘:

1. Menggunakan car seat yang usang

Ramai yang terlalu berkira untuk membeli ‘car seat‘ yang berkualiti. Tidak dinafikan, harga ‘car seat‘ baru yang berkualiti agak mahal. Jadi, ramai ibu bapa yang sekadar membeli car seat terpakai yang sudah agak usang. Namun, tanpa disedari, tindakan ini membahayakan keselamatan anak anda. Jenama-jenama car seat berkualiti biasanya mempunyai jangka hayat sekitar 7-9 tahun. Namun, anda digalakkan menukar car seat seawal jangka hayatnya 5 tahun lagi. Car seat yang usang biasanya lebih rapuh dan tali pinggang keselamatannya juga sudah tidak kuat. Jangan gadaikan keselamatan anak anda dengan wang ringgit!
(takpe lah beli yg mahal sket sbb berbaloi pun.. bukan pakai setahun 2 kan)

2. Tidak ‘mengunci’ car seat pada kerusi kereta

Setiap car seat biasanya mempunyai sistem keselamatan yang membolehkannya dikunci dengan kemas kepada kerusi dalam kenderaan. Namun, ada segelintir ibu bapa yang sekadar meletakkan car seat tanpa menguncinya. Tindakan ini membahayakan keselamatan anak andai kereta hilang kawalan atau berhenti secara mengejut, inersia car seat tersebut akan mengakibatkan car seat dan anak kita turut terpelanting daripada kereta.
(apatah lagi men-terbalik-kan car seat tu. Suppose letak kat kaki, jadi kat kepala, yang kepala pulak jadi kaki. Eh. Kisah benar ni. Ada orang pernah buat camni. Terus menggelusur baby tu ke bawah. Baby 2 bulan. Nyaris la takde apa. Udah la emak nya letakkan dalam posisi forward facing)

3. Pemilihan posisi car seat yang tidak sesuai

Ramai ibu bapa suka untuk meletakkan anak menghadap ke hadapan (front facing). Mungkin dengan cara ini, anak-anak dapat melihat ke arah jalan dan lebih terhibur dan memudahkan ibu bapa. Namun, tindakan ini berupaya mengakibatkan kecederaan (malah kematian) jika kemalangan berlaku. Leher bayi dan anak kecil adalah lembut dan kepala mereka jua lebih besar berbanding dewasa. Impak yang kuat akan berpotensi menyebabkan leher mereka patah jika mereka duduk menghadap ke hadapan. Anda digalakkan meletakkan car seat ke belakang (rear facing).
(utk baby letak lah rear facing. Dia bukan nak tgk luar sgt pun. Dia lagi suka tgk muka mak nya. Kalo letak forward facing kita pun tak susah nak agah2 dia)

4. Pemilihan saiz car seat yang tidak sesuai

Baca dan fahami arahan yang dikeluarkan oleh pengeluar car seat anda. Biasanya ada disisipkan di dalam bungkusan atau dilekatkan di car seat. Setiap car seat mempunyai tempoh umur yang bersesuaian yang dicadangkan. Pastikan anak anda menggunakan car seat yang sesuai dengan umur mereka. Car seat bayi (bawah 2 tahun) adalah berbeza dengan anak kecil (2-8 tahun) yang seterusnya berbeza dengan ‘booster car seats‘ yang sesuai untuk anak-anak berumur 8 tahun ke atas.

5. Tali pinggang car seat yang longgar

Sentiasa cermat untuk memastikan tali pinggang car seat dipasang kemas ke badan anak anda sebelum memulakan perjalanan. Sepertimana orang dewasa terdedah kepada bahaya jika tidak memakai tali pinggang keledar, perkara ini lebih penting bagi anak-anak kecil.

6. Baju anak terlalu tebal

Untuk perjalanan yang jauh di dalam kereta berhawa dingin, ibu bapa biasanya memakaikan jaket untuk anak-anak kekal hangat sepanjang perjalanan. Namun, jaket yang tebal mengakibatkan ada ruang antara badan dan tali pinggang car seat anak, berpotensi menyebabkan anak tidak kemas ‘dikunci’ di dalam car seat. Sebaiknya, pakaikan dahulu tali pinggang car seat kepada badan anak anda dengan hanya pakaian nipis, kemudian, barulah pakaikan jaket atau selimut di atas tali pinggang tersebut.

7. Meletakkan car seat di tempat duduk hadapan (sebelah pemandu)

Car seat yang diletakkan di hadapan mungkin memudahkan tugas ibu bapa yang terpaksa berseorangan memandu kereta bersama anak kecil. Anak-anak juga mungkin lebih gembira kerana dapat melihat jalanraya. Namun, ini berupaya membahayakan anak-anak jika berlaku kemalangan. Kebanyakan kereta moden dilengkapi beg udara di bahagian hadapannya. Jika berlaku kemalangan, beg udara ini akan mengembung dengan kadar halaju yang tinggi mengakibatkan momentum yang kuat kepada anak, berkemungkinan mencederakan atau berpotensi menjadikan anak lemas.
(kereta moden yg ada airbag juga dilengkapi dengan sistem lock air bag, jadi takde masalah rasanya kalau nak letak sebelah pemandu. Buat rear facing then jangan lupa utk lock air bag tu)

Kesimpulannya, menggunakan car seat adalah cara yang paling selamat untuk membawa anak anda di dalam kereta, dengan syarat ianya digunakan dengan cara yang betul dan cermat.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign