Pages

24 October 2018

#kaptenRizqkeJDT : Forest City, JPO and Thistle Hotel.

Hari ke3 di JB.
30 April. Hari ni kira hari orang kerja.
Tapi kami ambik cuti.

Siap sarapan then check out.
Banyak lagi tempat nak pergi ni.
Kiterang terus gerak ke Forest City.
Guna google maps.
Di bawaknya jalan lama.
Hampeh betui.

Jalan yang lori lalu.
Sebenarnya dah ada jalan highway tau.
Mengong betui lah. Melarat2 jadik nya. 

Forest City ni apa sebenarnya.
Google lah nak tahu apa.
Tapi, bila sampai sana, mesti tepon pun jadi roaming. Akan dapat SMS kata kita dah berada di Singapore. Haha.
Memang dia tambak area laut tu untuk jadikan satu kawasan (elit).
Katanya macam ada kontrovesi area ni.
Ye ke?
Ntah.
Tapi, tempat nya cantik.
Lawa utk tangkap gambar.













Kelihatan Singapore di seberang sana












Kiterang sekejap je situ. Panas lit lit.
Dia cam ada satu building. Situ ada lah tempat pameran rumah2 yang dijual.
And ada salesman dia akan terang2 kan rumah kat situ. Hoi.. terasa kerdil diri ini lah sbb rumah situ tahap juta2 punya. Cina banyak lah. Macam cina in grup apa semua. Chinese Singapore agaknya.
Dalam satu jam lepak situ. Then balik. Oh. Ada swimming pool gak. Dia open utk public.

Seterusnya pergi JPO.
Masa ni ada sale kat Padini. So terus je lah beli baju raya Rizq kat situ.
Ramai gak orang walo hari tu hari bekerja. Ramai nampaknya amik cuti, kot.

Hujan pulak kat sini.
Lebat. Badan Rizq pun masa tu dah dedo dedo.
Tapi, dia kuat.
Pi sewa stroller situ. RM100 deposit. Harga sewa RM30. Belasah la nak oi. Mak pun dah penat. Dan dak Rizq mmg habis hati lah naik menda tu. Agak2 ada jual tak yang macam ni? Haha.
Tapi, customer service situ cam pehapa je. Nak taknak je layan. Eh. Menyampah aih. Tak boleh kah nak bermanis muka sket? 

Lps JPO kiterang gerak ke bandar JB lah.
Nak check in kt Thistle. Tp sblm tu gi makan dulu kat tempat yg viral. Mi Rebus Tulang.


Okay. Sedap. Not bad.
Orang pun tak ramai. Service pun okay. Cepat je.
Settle makan, terus pi Thistle.
[cerita Thistle ada kat sini]

Dah check in, ayah Rizq pi beli pisang goreng mawar.
Apa yg istimewa pisang goreng ni?
Sila lah google.

Best dia yg sambal kicap dia tu lah. Pisang goreng tu... best lagi kt tempat kita. Hihi.
Tanya kat receptionist tu, dia pun kata tatau lah apa yg orang suka situ. Cabin crew pun katanya lepas check in mesti nak pergi beli situ. Haha.

Esuk paginya (1 Mei), breakfast then sesiap nak balik dah.
Eh. Tapi sempat gi beli baju JDT (official merchandise) kat kedai bawah hotel Thistle ni. Sedap kain jersi dia. Pastu harga pun okay lah. Cuma takde baju budak ja.
Balik singgah makan kacang pool dulu.

Pastu on the way singgah beli kerepek2 dulu kat Simpang Renggam.
Perusahaan Zainab Jaya.
Kat sini la beli kuih kapit coklat yang Yallah Sedapnya!
Naseb ada cawangan dia kat KL ni. Boleh la beli kalau rasa nak beli.
Serious tak pernah lagi rasa yang sedap macam ni.
Mahal sket, tapi tak kesah. Sedap dap dap!

Dengan itu tamat lah percutian ke JDT utk tahun 2018 ini.
(berbulan baru tamat entry Johor. Haha. Malas giler nak buat entry kalau dah lama sangat. Tapi, perlu, utk kenangan)

23 October 2018

#kaptenRizqkeJDT - Legoland

Hari kedua di JB (29 April), ayuh kita ke Legoland.
Before, mak ayah Rizq tak bleh nak pergi sbb takde anak lagi kan.
Sekarang dah ada anak, ada alasan utk pergi. Hehe.
But still... tak boleh juga nak main2 sbb Rizq tak cukup 90cm lagi.
Rata rata games kt situ perlukan 90cm utk bermain.

Permainan gegeli perut macam kat Thomas Town pun takdak.
Yang boleh, naik tower dan tgk movie 3D ja. Pastu naik ketapi, keliling Legoland. Jadik lah. Dari takde. Kan.
Kami beli di Matta Fair dengan harga RM118/adult. Kalo harga online RM149/adult. Dapat lah kurang beberapa ringgit.

Mula, kiterang nak pegi petang je. Bagi Rizq tido semua dulu.
Tapi, rasa cam jom la pergi pagi.
So, before kul 10 pagi dah sampai. Legoland buka dari jam 10pagi sampai 6petang.

Sampai situ, orang dah beratur panjang nak masuk.
Aigooo.. Disneyland pun tak camni.
Rupanya semua berebut nak masuk awal sbb ada parade Star Wars.
(yang ini mak pelik sket, depa berarak masuk (Star Wars characters), tapi lepas tu depa pi mana. Takdak pun sesi ambik gambar bersama karakter dia ke apa ke. Hek ele. Setakat jalan camtu dgn costume bagai).
Parade ni gerak dari Legoland Resort tu, sampai lah ke dalam.
Ku ingat parade macam kt Disneyland tu lah kan. Kira macam sepanjang jalan tu depa lalu.
Pastu dalam tu ada la kita boleh ambik gambar dgn karakter2 yg ada.
Nan hadooo..

Tak best lah! 
Takde yg menarik sgt pun Legoland ni. Cuma ada games2 je. Boleh tu boleh lah.
Tapi, panas nya ya hampunnn. Terbako kulit.
Malaysia tak sesuai gamaknya buat theme park cam gini.
Masa pergi Hongkong (Disneyland) tu, suasana breeze je. Sedap je.
Ini rasa nak pitam dah. Peluh tiak, melecet peha semua ada lah. Hahaha.

Rizq tak enjoy sgt dlm ni.
Satu mmg waktu tido dia.
Satu lagi, masuk2 je, kemain kuat muzik Star Wars masa parade tu. Dia cam takut. Pastu dia takut tgk orang pakai2 costume tu.
Mula kiterang masuk kat Star Wars punya tempat. Ada miniature by lego ikut episode movie dia. Ada interaktif dia lah. Tekan button pastu nanti ada la benda2 yang gerak. 

Pastu baru kiterang start pusing2 semula.
Dan matahari pun mula tegak atas kepala dah.

Tersilap percaturan pun ye gak ni.
Patut dia kena mulakan dari tempat yang ada bangunan miniature tu. Sbb tempat tu panas giler. Awal2 pusing situ dulu. Ambik gambar semua. Then baru pusing2 tempat lain. Bila dah panas sket, baru naik ketapi yang pusing2 situ. Pastu naik lah tower tu. Pastu tgk movie. Dan makan. 
Ini tips ya. Sbb kalau dah kepanasan, mmg takde maaf bagi mu lah.

Satu yang sangat dikesalkan adalah - tiadanya nursing room untuk breastfeeding mom!
Ya Tuhaaaannn.. tempat tahap international dah, facilities camni pun takdak. 
Sebenarnya dia ada satu tempat yang dia namakan "baby care"
Tempatnya nun di area imagination. 
Kami tanya kat staff kat mana tempat tu. Semua la assist tunjuk tempat tu kat mana.
Okay lah. 
Kami pun pergi. 
Sampai je tempat tu - closed.

Dia tulis situ - buka masa hari Sabtu dan Public Holiday saja.
Owwwh... depa ingat babies ni menyusu badan hari Sabtu dan PH je rupanya.
Nak juga boleh - proceed to information centre katanya. Which is - nunnnnnn...jauh kat entrance sana. 
Kalau ko tgk map pun jadik lah. Boleh tahu jarak tempat tu. Kalau ko dah ada kat area imagination tu, nak pergi balik ke arah entrance tu. Mmg lah kira dekat utk orang yg dah biasa. Tp, kita ni dgn anak mengamuk nak menyusu lagi, dengan berpanas lagi, mana kita tahu kat mana short cut segala.
Mujur situ ada surau. Alhamdulillah. Boleh la tumpang sekejap.
Tp kalao untuk non muslim? 
Will emel Legoland regarding this matter.

Legoland ni tengah renovate jugak.
Dalam thn ni gak kot buka satu lagi tempat baru. Namanya sealife (dlm website dia ada dah).

Kiterang dalam tu, dari kul 10 pagi, sampai kul 4pm camtu ja.
Rizq da ngantuk. Dia da cranky dah. Ngantuk, panas semua ada.
Itu pun dia kira okay jugak lah.
Malam tu, badan dia macam dedo jugak.
Kami mmg standby dah PCM, thermometer semua.
Bila amik suhu, still okay je. Bagi dia nyusu bebanyak, then pagi tu Alhamdulillah, dah normal dah suhu dia :)

Kalau ditanya weols nak pergi lagi ke dak?
Jawapan - tidak lah.
Better pergi tempat lain lah pulak.
Dah pergi cukup lah.
Tiada yang menarik selain dari miniature kecik2 tu.
Mungkin la, pada orang lain best bila dapat naik menda2 cam roller coaster apa semua tu. Tapi, menda tu common lah. Tempat lain pun ada.
Kat Disneyland dulu pun, takde gak kiterang naik menda2 tu semua, but, still ada rasa keinginan nak pergi lagi. Sbb persekitaran dia pun best. Attraction pun banyak. Berkeliaran je karakter yang boleh kita ambil gambar.

Yang ni masuk kemain mahal, tapi so so je lah.
Entah lah. Ni pandangan peribadi penulis lah.
Orang lain kata best.. best lah.
Better lah kami pergi USS ka, atau mmg plan nak bawa Rizq ke Disneyland Hongkong. Atau kalau ada rezeki ke Disneyland Tokyo ke. Tunggu dia da capai tahap 90cm lah. Haha.
















Malam tu kami dinner tomyam. Tapau je dari kedai area Bukit Indah tu.
Naseb ada satu kedai.
Lain semua pun kedai cina.
Oh. Ada satu kedai mamak situ. Hamid corner ke apa ntah. Singgah sbb nak beli sirap limau. Sbb panas bebenau dah ni.
Kata kt ayah Rizq tu kedai India ke Islam tu?
Ayah Rizq kata balik "Islam lah tu. Kan nama Hamid tu, ayah saya nama Hamid kan"
Hahahaa.
Bukan la.. maksudnya kadang depa guna ja nama tu, kedai nya kedai india.
Lepas makan rehat2 jap.
Tido awal. Penat.

22 October 2018

Benda Murah Dan Berkesan

Nowadays ni dah tak susah dah.
Bermacam orang sharing pelbagai tips.
Jadi, mana buleh apply kat kita, kita apply.

Hari ni kakak nak share juga benda murah dan berkesan.
Yang pertama adalah - magic span!


Haha.
Para surirumah harus ada ni. Tak kira lah surirumah sepenuh atau separuh masa.
Senang banyak dengan magic span ni.
Span ni memang multipurpose.
Tu ari dak Rizq pi conteng dgn pen kat sofa (leather). Tak pepenah dia conteng sofa. Tetiba hari tu pulak dia conteng. Kakak apa lagi..dah jegil2 mata dah.
Terus amik magic span tu, try cuci -nasib bleh ilang.
Tapi, kakak letak la sedikit sabun basuh tangan. Tapi tanpa air. Gosok2 then hilang.
Buleh  juga la nak letak sabun cuci pinggan ke.
Jangan letak pencuci lantai pula. Rosak pulak kang leather uols.

Seterusnya kakak guna untuk cuci jamban!
Okay tak manis lah guna word jamban.
Haha.
Cuci bilik air la sebenarnya.
Ya Allah... ini memang kakak suka sangat.
Letak sabun sket, then cuci dgn magic span ni. 
Hilang uols soap scum (daki sabun).
Tu kadang kan ada kat tepi2 mozek tu kan, daki2 sabun tu. Pun hilang uols.
Seriussss. Pantas dan tak perlu nak tenyeh2.
Tak perlu dah nak guna pencuci chemical yang nak pakai gloves bagai apa tu.
Kalau jenis kulit sensitif, uols letak je lah sabun mandi, taruk sket air panas. Pun buleh kot. Kot la. Kakak guna CIF ja.

Kalau uols nak lebih berkesan, letak pencuci mild macam CIF ni pun okay dah.
Letak CIF.
Biar dalam setengah jam.
Pastu gosok dengan magic span.
Bersih berkilau.

Kakak dari rasa nak buat lantai epoxy, terus rasa..wahh..tak perlu dah.
Memang sap sap sui lah.
Pastu kejap je. Takde berpeluh2 la menenyeh.
Kot ada orang nak dtg rumah pun, buleh laju2 cuci toilet dan ttiba terus bersih berseri.
Sesambil mandi pun boleh. Nampak kotor terus tenyeh. Gitewww..
Kalau kotoran tak degil tu, tak perlu guna sabun pun boleh.
Ailoikee..

Kakak memang bagi magic span ni 5 bintang.

Kat mana nak beli?
DIY ada, Daiso ada. Tapi kadang depa juai bermacam saiz. So, kalau panjang tu potong ja.
Kakak pernah beli kat DIY, kat Daiso.
Lepas tu kakak beli kat Shoopee.
Lagi murah.
RM35 dapat 105keping.
Kakak share dengan 2 orang kawan office yang lain.
Dapat la dalam 35 ketul seorang dengan harga sebelas ringgit lebih.
Berbaloi sangat.
Sekali cuci bilik air, satu ketul span digunakan. Kecuali kalau bilik air uols beso, guna lah 2,3 ketul.
Cuci lah apa saja. Semua boleh. Kalo tgk gambar2 derang promo ni, kasut sekolah pun buleh. Kereta pun buleh. Kuali berkerak, periuk hitam. Semua lah buleh.


Next kakak nak share adalah pembeku minyak.


Yang ni pun pernah orang share kan dulu kan.
Lama dah kakak nak carik. Asik terlupa.
So, tu ari pergi Daiso, tanya kat adik keja Daiso tu.
Dia terus bagi. Rupanya depa letak dedepan ja.
Laku keras menda ni. Cepat abisnya.
Sama macam magic span tu jugak.
Yang ni pun best.
Mana minyak yang memang kita dah nak buang tu, lepas masak, minyak masih panas2 tu, terus masukkan serbuk ni (dalam kotak tu ada 5 bungkus serbuk ni).


Agak2 la nak banyak mana. Jangan curah semua pulak.
Kalau minyak sket, letak la sket.
Nanti dia beku gini.
Ayah Rizq kata dah macam rupa dodol. Haha. Jangan kau makan pulak lepas tu.


Dia memang kena letak masa minyak tengah panas.
Kalau dah sejuk tak boleh.
Dah beku, buleh terus buang.
Mudah. Takde la tersumbat sinki.
Yang penting, menyelamatkan bumi.
Eceh. 

Utk 2 produk ni kakak bagi hashtag #puanstoberisuka.

2 October 2018

Tak Fikir Orang Susah

Sikit2 suruh pikir orang susah.
Sikit2 suruh pikir golongan kerja sendiri.
Penat tau dak ngan orang jenis camni.
Acah acah prihatin sangat.

Memang nampak kejam kan statement kakak?
Macam takde hati dan perasaan.
Seolah tak pernah nak fikir perasaan orang susah.
Seolah tak pernah nak mendalami kehidupan orang susah.
Seolah tak pernah nak letakkan simpati dan empati.

Sudah lah.
Kau suruh orang fikir, tapi apa tindakan kau sendiri?
Takat fikir ja.
Nyampah.

Akak bukan apa la.
Contoh macam ada segelintir kita tak setuju dgn cadangan kerajaan nak kuatkuasakan pemakaian car seat. 
Katanya nanti kesian kat orang susah.
Hek ele.
Bukan orang suruh beli yang beribu pun.
Yang menepati safety std tu bawah 500 melambak kot.
Ni tak. Bila kau dah tak mampu, tapi nak juga pakai yg tahap premium, itu yang menyebabkan kau rasa kau tak mampu.
Walhal ada je yang mampu milik.
Katakan lah satu hari nanti menda tu wajib. Kau menyimpah lah sikit2. Kami ni pun, nak pergi memana ada tabungan. Share sorang sket. Bukannya esuk nak travel, hari ni terus ada duit.
Tapi, datang pulak lagi puak prihatin ni akan kata pada kakak.

"tak semua orang kaya utk menyimpan"

Kakak dah kena tu ari. Isu PTPTN. Dah bising2 sangat, kakak kata, mansuh je PTPTN ni. Datang la puak2 ni kata "tak semua orang kaya untuk menyimpan"
Kakak macam nak tepuk dahi tau dak.

Pernah tak baca satu cerita ni.
Ayah dia kerja tukang kebun sekolah. Pendapatan ketika itu tak banyak mana. Adik beradik ramai. Tapi, si ayah ni dapat menyekolahkan dan menghantar semua anak dia ke U.
Ada yang bertanya, cemana si ayah boleh buat camtu.
Ayah tu jawab "sedekah"
Walau tak banyak, tapi setiap kali gaji, si ayah akan bersedekah. Tak kira lah di masjid masa hari Jumaat ke apa.
Dan rezekinya berkat. Dari kebekerkatan rezeki tu lah kita boleh menyimpan. Rezeki kita dimurahkan dan sentiasa ada lebih.

Begitu juga dengan satu cerita ni.
Dia kerja gred rendah je memula. Tapi, last2 buka bisnes hingga berjaya ke cemana ke, camtu la lebih kurang. Orang tanya apa rahsia.
Sama macam cerita di atas - sedekah.
Dia kata dapat gaji dia akan beli nasik lemak ke kuih ke letak dalam pantry.
Sapa2 yg dpt, dapat la makan. Mungkin ada orang yg memang tgh sesak masa tu. Dengan sedekah makanan dia tu, orang lain pula mendoakan dia. Dan dia tak pernah putus rezeki.
Sebab tu kakak pernah tulis
"Tak perlu tunggu kaya untuk menyimpan dan tak akan jadi miskin kalau kita rajin bersedekah"

Simple ja.
Dulu, masa minyak naik apa semua tu.
Mesti ada puak puak akan kata "kesian kat orang kampung, apa depa nak makan bla bla bla.."
Hehe. Prihatinnya dia.

Sesilap orang kampung tu lebih kaya dari dia. Kat kampung tu memacam buleh dikerjakan. Nak dengan taknak ja.
Kakak asal kampung. Kampung yang memang kampung.
Kami ada la sedikit kebun hasil peninggalan arwah ayah.
Kau tahu betapa sukarnya mak nak carik orang utk diupah untuk uruskan kebun tu.
Last last upah orang luar jugak.
Conclusion nya - orang kampung pun taknak buat kerja kampung.

Dulu juga (berapa banyak dulu ni. Hehe), ada cerita kat Bersama mu tu. Ingat tak yg family tu makan siput untuk meneruskan kelangsungan hidup.
Dan biasa lah. Ada yang mengecam, ada yang simpati.
Simpati tu memang simpati. Tapi ko duduk kampung kot. Tanah seluas2 alam. Pergi je lah bercucuk tanam, bela ayam. Okay kata lah tanah orang, tapi, kat area rumah pun buleh je nak tanam takat sawi apa tu. 

Orang yang bebising ni sebenarnya dia takut dia yang susah ke cemna.
Kalau minyak naik, dia pulak takut tak dapat pergi berjalan sana sini.
Habis tak dapat shopping macam biasa.

Ya. Kakak tahu. Di tengah-tengah kota ni pun masih ada golongan miskin. Yang kais pagi makan pagi. Tu hari masa kakak buat free market tu pun, kakak tgk dgn mata kepala kakak sendiri yang mana sinaran mata orang yg menerima diapers tu bersinar. Si ayah pun menelek2 diapers tu macam tak percaya dapat free. Dan ada yg sudi ambik baju lama kakak. Bila tanya ayah dia keja bengkel, mak kerja suri rumah.

Kakak tahu kesusahan mereka. Kita yang bergaji tetap, laki bini kerja pun kadang bersungut dengan harga mahal barang. Yang sehingga kini tak penuh pun troli kalau RM50 (beli bantal mungkin penuh). Yang ni kita bantu lah setakat kita mampu. Tapi, takyah la sesket "ko kena fikir orang susah cemna kalau kuatkuasa kan menda ni" sesket "kesian orang susah kalau kena beli car seat ni"

Hello.. harga helmet paling murah berapa sebijik. RM10 ada? Okay takde. Paling busuk pun RM50 kan. Okay, kalau dibanding dengan car seat, memang jauh lebih murah lah kan. Tapi, kakak nak tanya, kenapa helmet tu orang tak pakai? Adakah sebab harga orang tak pakai? Boleh terangkan pada kakak. Terutama puak puak yang prihatin amat ni.

Bab keselamatan, mohon jangan dikompromi.
Dulu takpe. Kenderaan amat minima di jalanan.
Sekarang ni, dengan lambakan kendaraan di jalanan.
Dengan bersusun kereta di highway, pantang ada cuti.
Tolong lah jangan jadikan alasan perkakasan keselamatan ni mahal dan tak perlu dikuatkuasakan.

Sementara fikir tentang orang susah, fikirkan juga cerita cerita ini. Baca dan hadamkan.


Dan banyak lagi. Just google "anak tercampak keluar kereta"

(kakak suka tulis panjang2 dan takde gambar ni. Sbb orang tak minat nak baca. Biar kakak meluahkan isi hati je. Haha)

1 October 2018

Jalan-Jalan Di Langkawi


Ewah. Ewah.
Kau pergi berjalan ke nak pergi bersukan ni?
Semua lah.
Pegi meeting, pegi sukan dan pegi jalan. Hehe.

Mesyuarat MBJ hari Khamis, hari Jumaat malam baru ayah Rizq masuk tournament karom. Haha. Tournament halanya. Gold medal oiii.. haha. HQ memang padu. Tetiap tahun HQ pasti ju-wa-ra. Kihkihkih.
Sabtu pagi perasmian sukan. Ahad malam dinner.
Jadi, kami free utk hari Jumaat siang, Sabtu petang n malam, Ahad siang.
Ayuh lah kita berjalan sket.

Oh. Kiterang tak shopping sgt pun. Lagi pun duk di hotel HIG. Agak2 nak beli coklat, turun je bawah. Senang banyak. Haha. 

Jumaat pagi - ke Dataran Lang.
Ada juga orang. Tapi tak ramai.
Tapi panas melantun.
But, being Rizq Iskandar kau ingat dia kesah walo dia dah peluh macam mandi. Kul 10 pagi dah panas macam apa je.
Tangkap gambar sesket pastu balik.


Hey. Tak Langkawi lah kalau tak datang tgk helang ni.
Buleh bergaduh tau kalau tak amik gambar kat sini.
Muahahaha.

Next.
Langkawi Wildlife Park.
Before, pegi Langkawi tak ke heran pun nak pegi tempat ni. Dia cam, nak buat apa. Tgk binatang je pun. So, skrg dah ada anak, ayuh la kita pergi. Apatah lagi anak yg sejenis pencinta haiwan. Rizq ni kan sejak kecik memang tak takut binatang. Lagi suka ada. Eh. Dia memang suka sgt bagi makan kat binatang. So, kita carik tempat yg macam petting zoo.
Masuk sini RM24 utk warga yg guna Mykid.
Utk kekanak atas 3 tahun baru bayar. Tapi nati buleh dapat makanan utk diberikan pada haiwan. Tiket ongtua tak dapat. Jadi, kami tak dpt lah makanan tu. Nak beli - RM6. Malas, sbb org tu kata nanti kat tempat rabbit ada org jual.
Dalam tu kebanyakkannya - burung lah. Dan sedikit haiwan lain.


Dan rabbit.
Yallah, jinaknya rabbit ni semua.
Tak macam rabbit yg pasif kat Kundasang tu.
Sini, mengerumun kita macam hapa ja.
Dak Rizq bila reramai banyak camtu dia cam geli sket. Tapi, bila sekor, ha, tu takpe. Suka sangat nak bagi binatang.


Yang burung tu, dia nak bagi makan macam campak2 gitu. Mana mau nya. Burung tu kena letak makanan atas tapak tgn, nanti dia mai turun makan kt kita. Dia punya lah kelam kabut nak suruh burung tu makan apa dia bagi (-_-")
Boleh la. Dalam sejam kiterang pusing dalam tu.

Tempat lain - tak pegi. Baru je pegi tahun 2015 dulu kan. Masa tu Rizq dalam perut, skrg dah kat luar perut dan berlari tak henti. Haha.

Makan pulak kat mana?
Masa hari sebelum masuk Langkawi tu, kiterang dinner seafood lah.
Bosan dah asyik kedai mona je, try kedai lain.
Ha, baru kau tahu tak best. Sotong liat macam selipar goreng celup tepung.


Lepas tu laksa.
Turun je feri terus carik laksa ikan sekoq.


Selama ni pergi Langkawi tak pernah try pun. Sbb macam tak best ja.
Tapi, kali ni moh la try. Apa yg best sgt.
Hasilnya - memang tak sedap. Yang win adalah pemandangan.
Tapi, kami duk situ kejap je. Elok abis makan, angin kuat menderu, lantas hujan. Huhu.

Laksa kedua adalah laksa penarak.


Laksa yang memang wajib makan setiap kali gi Langkawi.
Sedap hoih!
Lokasi - food court Dataran Lang - kedai paling hujung.

Laksa ketiga - Laksa Kak Su. Ni bukan kat Langkawi lah tapi. 
Sapa tatau laksa ni. Laksa paling ter femes di Kuala Perlis.
Yang ni, memang speechless kesedapan dia.


Kami order sepiring sorang.
Tapi, lps tu tambah lagi sepiring utk share dua orang (rasa kalau tambah 2 piring pun boleh habis).
Sedap. Giler.
Sekian. Haha.
Order juga kopok leko dia. Ni pun sedap. Apsal sedap semua. Orang kata pulut udang dia pun sedap. Kami tak terai sbb tak suka.
Kedai Kak Su ni bersih amat. Kenapa ada 'amat'. Sbb baby chair dia pun bersih atas bawah depan belakang. Jarang jumpa kedai yg bersihkan baby chair dia.
Salute.
Jadi, memang recommend 100% utk merasa laksa kedai Kak Su ni. Terbaik!

Oh. Lunch kat Langkawi.
Sempat pi kedai Kak Yan. Yang ni kalau google kira macam most recommended lah.
Sebab dia ada bronok. Pernah dulu masuk tv3. Lama dah. Pastu aku macam teringin juga nak rasa. Tapi tak pernah berkesempatan. So, kali ni, sbb bukan cuti sekolah, mari lah kita pergi. Jauh juga dari Kuah tu. 
Kiterang dah tau dah taktik nak makan lunch tempat2 glamer ni. Ko buat brunch - breakfast n lunch bersekali. Kiterang breakfast so-so ja kt hotel. Tak kenyang sangat. So, lepas jejalan kat Dataran Lang, dalam kul 10 lebih dah gerak ke kedai tu. So, dapat lah makan dengan tenang.

Ye ke tenang? Sangat lah. Dak kecik riang gembira main ais. Pastu tumpahkan ais tu. Habis satu peha mak. Haaaa.. kauuuu.. naseb masa tu ayah dia dah abis makan. Terus ayah dia pikul bawak masuk dalam keta while mak teruskan meratah lauk2 yang ada walau peha sejuk kena ais. Naseb ais kosong. Kalau sirap..memang la menyirap.

Dapat la merasa bronok ni. Kerabu bronok to be exact. Kalau orang tanya apa rasa - dia takde la rasa apa pun. Tapi tekstur dia macam liat2 gitu. Macam tangan sotong tu lah lebih kurang. Okay lah sbb orang ni gaul dengan mangga semua. Sedap je lah. Kedai harga memang reasonable. So, recommended. Tapi, ingat.. ko kena pergi awal. Kul 11 tu memang just nice.

Untuk dinner, kiterang sempat try Uncle Jai Cafe.


Kedai ni pun - kalau kau google, mesti dia akan keluar kedai makanan sedap di Langkawi.
Tapi... ada lagi kot kedai lain yg lagi best.
Masa kami pergi - service out.
Lembap amat. Buleh lupa pulak order kiterang. Giler lama menunggu dekat nak sejam nasik goreng tak dapat. Ya Tuhannnn.

Nasik goreng yang dekat sejam tunggu.
Kena 2,3 kali tanya baru nak buat.
Dah kenapa??


Yang best moi tu. Korang nak makan, order je lah moi. 
Lokasi kat area Kuah jugak. Dekat hotel apa ntah.

Ayah Rizq punya. Okay lah. Buleh tahan.


Itu je lah yg kita pi jejalan.
Tahun ni gak tak pergi tgk orang main sukan pun.
Haih sangat kan.
Layan je lah gambar mana ada ni.

Malam akhir kiterang dinner di office kiterang lah - Kompleks Kraf Langkawi.
Oh. Ayah Rizq dapat cabutan bertuah :P
Dapat hamper.








Settle lah sukan tahunan untuk tahun ni.
Jumpa lagi untuk tahun hadapan.
Di Sarawak.
Ha.. yang ni dah kompom2 tak buleh bawak kereta (-_-")

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign