Pages

18 July 2011

~Pasal Cuti Cuti CH : Jalan2, Makan2~

Humang haih. Tak abis2 lagi citer cuti cuti aku kat CH. Peginya 2 ari 1 mlm je. Pulak tu Cameron Highland je pun, tp citer nyer mcm pegi OZ sanun. Bahahha. Lantak..

Oke. Skang citer pasal tpt2 yg aku pegi selain ladang stoberi dan kaktus tu.

MARDI
Aku sempat pegi MARDI. Masuknya sorang RM5. Tutupnya jam 5pm dan ari Isnin mmg tpt ni tutup.
Maka, walo da kul 4.15pm, kami masuk gak sbb ari Senin tu dah tttp, nati tak bleh nak pegi lak.
Akak jaga kaunter tu kata, bleh je kuar kul brapa pun walo ttp nyer kul 5pm.
Owh.
Tp sempat je pusing2 dlm tu dan kuar kul 5pm pun.



Ala, setiap kali gi Cameron, mmg ni jadi tpt wajib pun kan.
Dulu ngan Hana n Dee pun singgah gak sini.

Apa yg menarik kat sini? kawasan perkampungan melayu. Ada homestay. Ada gak ladang stoberi. Aku beli jem stoberi kat sini. Kat Al-Mashoor Farm.


Yang juga dikenali sbg Taman Agro-Tourism . Dkt pekan Brinchang.



Agak tinggi tptnya.
Mendaki gak naik keta.
Tu takpe lagi. Tp nak turun tu. Humang ai. Curam giler.
Ada memacam tanaman gak sini. Cam ala-ala Mardi la. Tp ni persendirian punya.
Lps tu ada kedai makan segala. Kut nak makan scone ke apa ke leh la. Tp masa aku pegi, kenyang lagi, maka takde la nak try eskrem ke segala.

KEA FARM
Ni pun tourist attraction. If pegi Cameron, tp tak singgah sini mcm tak lengkap lah percutian anda tu. Tp sini kalo cuti sekolah ke, wiken ke mmg sesak sket. Keta paking tepi2 jalan tu je. Mmg sesak. Cam aku, tak hal lah, sbb aku stay dkt ngan tpt ni. Jalan kaki sajork.


2 kali pegi. First, ptg tu gak lps letak beg seme. Then, sekali lagi, pepagi esuknya. Dlm kul 9 camtu. Beli sayur, bunga, strawberry, jagung manis. Ha. Begitu.
Oh. Beli korang nyer gift utk GA pun disini. Hihi.

Aku tak pegi Boh Tea - Sg Palas tu, sbb my dear mmg taknak lalu kut jalan sempit2 tu. Aku pun tak kesah sbb aku da penah pegi pun dulu. 


Maka, on d way nak balik singgah je kat Bharat Tea tu. Dan belilah tea strawberry 2 kotak. Ngeh ngeh ngeh.

Pasal makan lak.
Sana mmg ssh sket nak carik kedai makan.
Tp ada je food court kat Brinchang, Tanah Rata seme tu.
Cuma malam la kot payah sket.
Aku google, ramai yg sajes Pak Nik Ikan Bakar. Tp tah tatau kat mana, tp ptg tu kebetulan napak, maka mlm tu kiterang makan kat situ la.
Oke. Just nice. Tp idak la amik ikan bakar. Apa kes lak kan. Udah puas ber baka2 kat Bagan Lalang, Tjg Lumpur seme, naik Cameron lagi mau berbaka baka. Haha.

Aku amik nasik paprik while my dear nasik goreng kampung, telur dadar. Eh. Tp telur tu sedap lah. 

Kedai ni kat Brinchang. Kat blakang2 masjid tu.

Siang tu, makan kat kedai mamak, n ari Ahad nak balik tu makan kat food court Tanah Rata. Ok la. Tp kalo ada kedai melayu yg buat steamboat misti best sbb byk kedai cina yg buat style steamboat tu.

Itu je lah pun yg aku pegi. Tak pegi pun Bee Farm, Butterfly Farm seme tu. Bkn tak sempat. Tp mcm eh, tak ter lalu plak. Time Tunnel pun tak masuk. Time Tunnel ni kat tpt  yg aku pegi petik stoberi tu. RM5 masuknya sorang tpt tu. My dear kata tak payah, so takyah la. Sbb tgk barang2 lama je kan.

Sehari pun leh cover seme kan. So, mmg tujuan nak naik atas ni utk rest, maka rest je lah selebihnya. Tp rasa kejap je pun. Huhu.
Tkpe, ada masa, leh dtg lagi.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign