Pages

2 November 2011

Cuti Cuti Cinta HK : Ocean Park

Lps balik dari The Peak tu mmg tak gi mana dah. Balik tido. Esuk pepagi tu (hari kedua) da check out. Situ je ekceli da wasting time. Sbb menyampai ke Chungking Mansion TST tu da dkt tghari. So, dah check in kat tpt 'scary movie' tu, tanpa berlengah trus ke Ocean Park. Lupakan pasal bilik yg tersepit bontot tu.
Ayuh kita ke Ocean Park

Ocean Park ni terletak di Aberdeen. Pun kiterang naik MTR gak. Mudah. Amik tren line TWL juga since kiterang da ada kat Tsim Sha Tsui (TST). So, dari TST tu turun kat Admiralty. Satu stesen sblm stesen Central yg nak pegi kat Peak smlm nya tu. Smpai Admiralty - Exit B smpai kat satu tpt cam stesen bas. Nak gi Ocean Park kena naik bas. Bak kata adik Eka aku tu, naik bas merah kuning. Hihi.
Nati kat situ ada satu booth yg jual tiket ke Ocean Park. Tp masa aku pegi ni ada gak cam agent yg suh beli tiket dari derang. Eh. Mmg tak la kan. Buat kena tipu, sesia idup. Maka, beli kat booth yg ada. Aku beli kombo gak iaitu tiket masuk ke Ocean Park + tiket bas. Rega adalah HKD301.20/pax.

Mmg ada je bas nak ke Ocean Park tggu situ. bas no 629. (Eka, yg ni mmg akak folo bebtul apa yg Eka tulis kat blog tu. Hihi. Thanks tau for d info).

Naik bas 2 tgkt. Jadi menjakun la kejap. Ngehehehe. 

Tak lama pun naik bas, ada la dlm 20minit camtu kut. Smpai Ocean Park. Nak masuk kena check bag gak. Kebetulan kiterang ada bawak air mineral. So, tgk org dpn dulu. Kena tahan ke tak. Tgk tak kena, maka kiterang pun masuk je. Tu pun terlepas, tak kena check bag. Hihi. 

Apa lagi, kasik pacak tripod la. Amik gambau. Smlm gi Peak da lupa bawak tripod. Hihi. Pastu nati ada la org Ocean Park tu nak amikkan gambar kita - guna kamera kita, pehtu dia amik pakai kamera dia. Lps tu ko tau la apa akibatnya kan. Harus suh beli gmbr dari dia. Tp kiterang tak amik pun. Kopak lak kang. Aku reserved utk Disneyland je kalo nak amik gmbr camtu pun.

Ocean Park ni terbahagi pada 2 tpt. Masuk entrance akan jumpa tpt Panda, Grand Aquarium. Lps tu ada Dolphin Show. Yg ni kena gi seberang sana. Bleh naik Cable Car ataupun Ocean Express (mcm tren la). So, jalan2 dulu kat belah dpn. Tgk Panda. 

Tido je pandanya. Masuk kedai jual2 barang Panda tu aku mcm  nak terbeli tedi bear Panda yg comel banget. Tp kalo beli pun buat berabuk je. Dah angkat letak dah ni. Mcm nak beli, tp tak terbeli. Hihi.

So,  lps tu beratur naik cable car nak gi sebelah sana. Gayat oh. Dkt sgt ngan laut. Lagi lama rasanya dari kabel car kat Genting. And kalo kat Langkawi tu, rasa mcm...tak igt lah. Dah lama kot aku gi naik cable car Langkawi tu. Tp kecik je la cable car sini. Muat 4 org. Kiterang naik ngan couple cina. Tp nyer derang cam tak friendly je, maka takde la gmbr kami berdua.

Smpai belah situ, trus duduk kat Ocean Theatre. Show dolphin start kul 3.30pm. Tp kiterang da duk situ dari kul 2.45. Ha.. ada lagi yg awal dari kiterang. Panas kan. Tak larat dah. Lepak ja lah. Makin lama makin ramai org. View sgt cantik. Napak laut, napak kapal, napak roller coaster. Igt nak jugak naik roller coaster tu, tp tak sempat lah.


Dolphin show sgt mengkagumkan. Nati dia ajak la penonton gi salam2 ngan dolphin tu apa la. Ada sea lion gak. Lps tu tatau la gimik ke apa ke sorang penonton yg derang panggil utk cium sea lion tu leh jatuh lak dlm kolam tu. (Eka, ni gimik ke apa? Time Eka gi retu ada org jatuh tak?). Lps tu dgn laju dolphin gi tolong dia.

Pandai tul dolphin2 tu. Aku rasa ni je attraction ter best kat Ocean Park ni. Jadi kalo masuk sini, jgn lepaskan peluang utk tgk Dolphin Show ni. Ada 3x sehari. Leh tgk kat website dia utk showtime tu.

Da setel tgk show tu, gi naik Ocean Park Tower lak. Takde menda pun. Sekadar wat gegeli perut ja. Beratur kemain lama. Naik ada la dlm 5 minit kut. Hihi.

Lps tu balik ke belah sana semula. Kali ni naik Ocean Express lak. Tp pesal rasa cam kejap lak. Naik Cable Car kemain lama rasa. Penuh umat dlm tu. Tahan napas je.

Dah smpai masuk lagi Panda habitat yang panda nyer apa pun takde. Tah kat mana tah. Lps tu masuk Grand Aquarium. Takde menda sgt pun. Bes lagi Aquaria kita kot. Ngeee.

So, kuar dari Ocean Park ni dlm kul 5 lebih. Orang makin ramai sbb ada Hallowen Parade. Balik. Tak dan nak tggu dah. Nak ke Ladies Market n Symphony Of Light lak. Balik pun naik je kat tpt turun tu. Kembali lah ke stesen tu.

Utk info lanjut ttg Ocean Park leh masuk web meka :
http://www.oceanpark.com.hk/html/en/home/

Entry berkaitan :
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-madame-tussauds.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-penginapan.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-permulaan.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/10/all-about-hong-kong-persediaan.html

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign