Pages

3 November 2011

Cuti Cuti Cinta HK : Disneyland

Seterusnya HONG KONG DISNEYLAND.
Again, apa lah artinya kalo ke Hong Kong kalo tidak ke sini. Walo rega tiket kalo nk ikutkan mmg tk terjangkau dek akal. Sorang HKD399 (dlm RM200 bila convertkan). Sbb ini lah tempat di idam2 kan sedari kecik. Tingin sgt nak ke Disneyland. Maka pejam mata je lah. Tk perlu la yg jauh2. Cukup la sini pun. Gembira banget dah. Napak ja signboard Disneyland tu da berbunga2 hati.
Ini aku yg tua kertu ni rasa camtu, kalo budak2 entah tatau nak cakap la.

Aku gi Disneyland ari ketiga kat sana (Jumaat). Pegi pun dlm kul 1pm camtu. Lewat sbb kami ke Stanley Market. Maka, segala hasil pembelian kat Stanley tu diusung ke sana. Huhu. 

Nak gi Disneyland kena pegi balik area airport sanun. Dia dlm Lantau Island. Dkt gak dgn tpt naik cable car (crystal cable car Ngong Ping). Mula plan aku mau trus ke Ngong Ping pagi tu, then gi Citygate n baru Disneyland. Tp aku tukar sbb Stanley ttp awal. Dlm kul 6 camtu da ttp. Jadi, terpaksa let go nak gi Ngong Ping. Sobss... 

Nak pegi Disneyland, amik MTR - line TWL bleh, line TCL pun  bleh. Kalo line TWL kena interchange tren kat Lai King dan terus ke Sunny Bay. Oleh kerana aku dari Stanley Market, and stesen terdekat adalah Hongkong, maka aku trus amik TCL line dan trus je ke Sunny Bay. Tak perlu dah tukar tren. Smpai Sunny Bay naik tren yg mmg khas utk ke Disneyland je. Yg tingkap, handrail dia kepala2 Mickey tu. Hihi.

Dlm tu tak la besar sgt. Nak naik satu2 rides kena beratur. Mujur tak weekend, org kata kalo weekend org lagi ramai. Masa aku pegi ni pun da rasa ramai dah. Tatau nak kata la kalo weekend.


Tpt yg aku pegi - It's Small World.
Comey banget menda2 ni.
Kecik2 je.

Lps tu saja main Tea-Cup tu. Buat pening kepala je.

Lps tu lapar - beli popcorn. Sedap giler *tayah pikir kenapa sedap, pikir je sbb dia berharga 25dolar*

Tgk parade smbil makan popcorn. Oh. Sila bajet time anda. Jam 3.30pm ada parade ni. Jgn terlepas. Rugi. Bayar memahal kan. Hihi. M.I.C.K.E.Y M.O.U.S.E..!!




Tak lama pun parade ni. Dlm 15minit je kot. Da setel tu jelajah ke Tomorrowland. Main tembak2 buzz lightyear tu. Lps tu rajin lak gi beratur amik gmbr ngan Minnie (sbb tgk tak la ramai sgt org), ngan Goofy. Dan lelain karakter.


Dah tatau nak buat apa, naik ketapi lak. Jalan2 dlm tu. Tp tak naik abis. Turun sekerat jalan. Masuk Philhar Magic. Tayangan 3D. Ada bau wangi, ada rasa angin, and ada percikan air. Bes! Sila masuk utk tgk tayangan ni. Pelakon utama dia Donald Duck, nati masa last Donald Duck tu tercampak kat depan muka kita lalu tersangkut kat atas bhgn blkg pentas. Leklok je bontot dia je napak. Pandai tul derang buat.

Abis tu jalan2 jap kat Adventure Land, takde apa sgt pun. Just benti makan jap. Sbb ada kedai halal situ - Tahitian Terrace. Pejam mata je la bayo yer.

Lps tu gi amik gmbr yg amik ngan Minnie tu tadi kat kedai dia. Sekeping 8R - HKD130. Amekaww...tkpe la, sekali sekala. Lps tu beli barang kat kedai souvenir dia. Aku beli mug je pun seketui. Saja wat kenangan. Oh. Aku beli headband Minnie tu time baru masuk entrance. Sbb aku mmg sker kumpul headband. Dah 3 dah skang. Satu telinga bunny - beli kat I-City, then macam earphone stoberi tu - kat cameron, and latest ni telinga Minnie. Yayy!!. So, kalo sesapa nak bagi adiah, sila bagi headband. Haha.


Abis tu, da kul 7. Suppose leh tunggu utk firework kul 8pm. Tp malas dah haku. Nak gi tpt lain lak. Ramai org masuk utk Hallowen nyer plak. Kalo nak, aku leh topup tiket utk dptkan tiket Hallowen, tp malas da nak tggu. Ada something lebih menarik sedang menanti utk dikaut di Citygate Outlet. Apakah ia?? Next entry iaitu entry SHOPPING...!!!
Info Disneyland : klik
http://park.hongkongdisneyland.com/hkdl/html/Christmas/en_US/index.html

Entry lain berkaitan :
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-avenue-of-star.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-jalan-jalan-2.html (Ocean Park)
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-madame-tussauds.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-penginapan.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-cinta-hk-permulaan.html
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/10/all-about-hong-kong-persediaan.html

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign