Pages

2 August 2011

~Pasal Moving Checklist~

Puasa2 ni takde byk sgt citer nak diciter kan.
Maleh aku nak up citer masak2 buka puasa smlm.
Takat masak ikan sumbat yg da tersilap belah ikut depan dek org Tesco tu, dan dpt disiapkan dlm masa setengah jam bersama sup sawi pecah telur, takde apa yg menarik sgt. Bosan!
Tp tatau la sok sok ada citer camtu. Maafkan kami penunggu gua je la kalo ada citer camtu nati. Bahahhaa.

Oke. Skang kita citer berkaitan pindah rumah (yg entah bila aku nak pindah tah).
Kalo baca luar negara punya web mmg syok. Siap gitau checklist pindah la, apa la.
Nati aku share share kan bersama.
Dan paling bes idea2 utk house warming.
Ailoike la sbb kalo nak tggu baby shower lagi entah bila tahun kan.

Mansion atas kayangan aku tu da siap. Bleh katakan da hampir 100%. MOF pun da bayar 75% dah. Kalo sapa lalu ikut DUKE tu leh napak la umah tu.
Kalo ikutkan lps ni ada satu stage je lagi sblm masuk umah iaitu siapkan jalan. Deposit air letrik pun aku da settlekan retu.
Mean nati da masuk umah ada baki 20% yg akan disettle kan (tp siap tak siap aku da kena start bayar Okt ni. Itu jgn lupa)

Takpe la. Masa aku gi opis developer tu ari dia kata ujung thn, Insyaallah leh masuk. Sbb lps seme settle deposit utiliti tu, derang nak dptkan CF je la.  Jadi, sila ber sabo yer che puan stoberi. (",)

Jadi mari kita tgk dulu checklist sblm nak pindah.

Six to eight weeks before your move
  •  Set up a moving file or notebook to keep all of your moving information in one place - ni da ada. Dari aku start beli dan buat loan, ada dah notebook ni. Segala info aku buh dlm tu termasuk list org wat KC, list org wat wardrobe, kedai furniture, kedai karpet bla bla bla,
  •  Make a moving decision. Will you hire a moving company or move yourself? - harus la hire moving company.  Takkan muat keta stoberi aku nak usung seme barang. Tp nyer amik comp. yg salu opis aku hire je. My dear pun da tnya retu. Settle bab nih.
  •  If you are hiring a moving service, research and hire a moving company. - ni mcm kat atas tu la.
  •  If you are making a long-distance move, check to see if there are any special considerations you need to make, such as arranging for auto shipping. - wah..shipping bagai. Ni tak berkaitan. Aku pindah tak smpai 10km pun. Bahahaha.
  • Calculate the costs of your move and set up a moving budget. - oleh kerana aku pindah umah yg guna loan kerajaan aku leh claim. Berapa aku tak pasti plak - refer  http://www.treasury.gov.my/pekeliling/pp/pp041995.pdf 
  • Do some research on the area you will be moving to and research local schools and community resources - da riki2 gak la mana masjid, surau, sekolah seme.
  • Check your current apartment lease to see how much notice you need to give to move out - skan aku duk umah akak ipar aku kekdahnya. Takyah notice bagai la kan. Huhu.
  • Find out if your move is tax deductible - eh. apa ni?? takde kaitan. Nexttt...
  • Finalize move in-details with your new apartment. Ask if there are any move-in regulations or special parking arrangements you have to make for moving day - oke. da dkt2 nati baru tanya.
  • Find new care providers for you and your family (doctors, child care, etc.). Transfer any school or medical records - oh. yg penting adalah nursery/daycare. Walo tak pregnant lagi, tp persediaan awal katanya. Huhu.
  • Contact your insurance company to arrange for renter’s insurance at your new apartment and set a date to cancel your current policy after you move out - loan adalah bersekali dengan insurans umah. Insurans2 lain akan dipikirkan.
  • Make a list of who to notify about your move and when. This list should include friends, creditors, doctors, schools, your current and former employers, and  professional organizations to which you belong - ya la..nati kena tukar alamat la.
  • Start gathering moving supplies and moving boxes - sapa ada kotak lebih, sila antar ke saya ya.
  • Start thinking about how you will arrange your furniture in your new floor plan - itu lah sebabnya aku beli kupon milkadeal dari Desigva ni.
  • Give notice to your current apartment - skang pun akak ipar aku da notice. Gi pun nati nak suh beliau yg wat langsir kan. Notis nak mintak tolong buat langsir ada la kot. Hihi.

Sebenarnya pjg jela jela lagi citer ni.
Leh baca utk seronok seronok kat sini - 
http://www.movingtoday.com/apartment-guide-moving-checklist/

Harap jgn muntah beluek la baca pasai umah2 ni yer. Aku igt bulan puasa ni maleh nak bebel ntah hapa hapa.  Nak carik info pasal umah je. Carik artikel, tepek sini dan kreditkan je. Harap2 dpt la tertunai yer. Huhu.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign