Pages

11 August 2011

~Pasal Keracunan Makanan~

Smlm ada bc kat blog Kina pasal Kanak-Kanak Meninggal Dunia Selepas Makan Juadah Berbuka. Abis se  pamili kena. 
Dia makan otak-otak n ABC. Pastu cirit birit dan mungkin dehidrasi.
Apa pun. Al-Fatihah utk adik tu.
Sgt kesian sbb berlaku masa nak raya nih.
Memula ada yg suspect taun. Tp mlm tu kuar paper dah yg derang da amik sampel seme dan dapati mmg sbb 'keracunan makanan'.



Kredit : Utusan

Curious gak aku nak tau, apa penyumbang  keracunan makanan ni. Kebersihan la yg pastinya.

Bagi kita, esp kaum2 ibu dan isteri2, yg keja di KL dan nak smpai ke umah dlm keadaan jem yg maha baghdad masa bulan puasa ni, mmg no choice kan. 

Thn ni mmg aku bertahan gak tak ke PaRam ni. Ada skali je. Igt malas nak masak. Singgah jap. Skali tanya ikan keli bakar seekor - RM4 ko. Tanjat boboy dibuatnya. Ikan bakar je kot. Apa je bahan yg diguna. Sbb kat opis, ada gerai sementara derang jual RM2.50 je ikan keli sambal.

Heh! mmg mencekik la bagi aku sbb nyer aku mmg salu da gi pasar, gi Tesco seme beli barang basah. Maka seekor ikan keli bakar sederhana besar berharga RM4 mmg aku rasa tak berbaloi. Tp ye lah. U take it,  or u leave it tema org kedai tu kan. Kalo ko taknak beli, beribu lagi org nak beli.
Maka sbg pengguna, lps tanya aku chow je. Kuwasa lah heh. Bkn pasal berkira nak makan, tp kalo rasa mcm mencekik, baik takyah.

Sudahnya aku balik, masak gak. Sempat je. Masa tu wat gulai lemak udang+kacang buncis, pehtu goreng ikan. Siap. Dah. Lagi puas ati.

Pun, tahun ni dgr byk tul rungutan pasal rega mahal mencekik kat PaRam ni smpai dlm berita pun kata wat perbandingan harga dulu. Tp masalahnya, tanda harga pun derang tak letak. Kut kita 'malu' nak tnya, mmg hadap la. Tau2 seko ikan je leh cecah RM10. 

Thn dpn aku tatau cemana sbb aku da pindah. Sbb aku rasa aku takkan smpat smpai dlm kul 6. Paling2 cpt pun 6.30pm. Abis apa pilihan aku ada selain beli je. Tp tgk la cena kan. Order kat kedai je la kot. Lagi dpt masakan yg panas2. Entah. Tgk dulu cemna nxt year tu.

So, da jadi camni, apa cerita. Kalo da btul keracunan makanan cemana? Leh biar je org tu berleluasa jual lagi dan lagi dan lagi kat org ramai. Mmg kalo ikut logik mmg kita rasa macam eh, takkan keracunan bleh mati. Tp ha, skang amik ko.

Aku takmo ckp pasal saman menyaman ke hapa. Bapak arwah tu pun maleh nak saman ke hapa. Tp aku rasa penguatkuasaan tu  kena ketat sket la. Aku tau, mmg ssh nak kuatkuasa, sbb aku pun kat opis handle urusan cafe. Mmg la ssh derang ni nak ikut peraturan. Tp nyer, kita kena salu pantau. Team aku tetiap ari turun check kebersihan derang, maka kalo jadi apa2 hal, kita da ada bukti.

Sebenarnya kalo ikut prosedur penyediaan makanan ni, memacam aspek kena tgk termasuk suhu peti ais simpan makanan pun ada. Kalo tak, menda tu pun leh menyebabkan keracunan makanan. Tu yg kita tak napak, kadang yg kita napak pun ada. Kuku panjang, tak pakai penutup kepala. Haish. Byk la pendek kata yg menybbkan mmg kita takde selera la nak beli kalo ikutkan.

So, cemana? 1 nyawa ilang hanya kerana otak otak dan ABC. Takkan nak tggu beribu nyawa lagi ilang bln Ramadhan ni akibat murtabak, ayam percik, roti john baru nak amik tindakan tegas??

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign