Pages

5 October 2010

~Pasal Outstation Ke Penang~

Ouch.. kepala masih sakit ni. Tadi tido kejap. Tp terjaga. Smpai termimpi2 pasal nak carik pemenang contest aku tu.. Hahaha.. giler oih. Trus on lappy, trus tgk gmbr peserta yg dah di saved kan. Manyak pening woo mau carik pemenang. Skang tgh nak s/listed pemenang utama tu. Kena tgk gmbr dan kena gi tgk entry yg dibuat. Paling menarik (entry dan gmbrnya), paling bersungguh (entrynya), paling 'ramah' bertegur sapa itu lah pemenang nya (ehh..hint hint tu napaknya).

Smlm outstation. Penang. Balik je trus pening. Owh.. Penang = Pening. It's rhyme. Hoho. Kul 5pagi dah kuar umah sbb flight kul 7.30pg. My dear anta lah. Time tu la rasa nak ter berry suma ada. Nyampah tol tau, aku ni kalo nak kuar gi memana mesti rasa mcm sakit perut tapi takmo ter berak. Susah tul. Motip nak citer pasal berak plak. Haihh..

Da sesiap bwk baju sbb kalo urusan tak siap kena tido sana. Tiket balik open. Jadi sng la. Beg harus besar juga sbb nati sng nak isi jeruk. Bila sebut gi Penang je sure org akan kata "jgn lupa beli jeruk tau". Dan.. nah amik kau..8 jenis jeruk aku beli yg setiap satunya 1/2 kilo menjadikan rega nya 24 hengget. Hoho. Tkpe, kang aku campurkan setiap jenis tu dlm tupparware, esuk kasik je "nah..amik jeruk!". Tp ada satu je aku nak simpan makan sorang2, eh tak..kena share ngan osmet ku jugak la iaitu jeruk jambu batu. Setap oih. Aku suka tu je. Lelain aku kureng. Aku jeruk2 ni suka tu suka la.. tp idak la obses sgt. Aku lebih sker kalo buah original tu. Lagi sedap esp jambu ke pelam ke kan. Cicah dgn kuah rojak mak Bee. Hoho.

So, smpai dlm kul 8.30, ada driver cawangan amik, smpai tpt urusan b4 jam 9. Bagus. Efisyen. Huhu. Settle kan suma keja dulu baru sarapan. Eh, ye ke. Baru keja stgh jalan aku da makan nasik lemak. Lapar oih. Aku minum sket je pagi tu kat umah. 

Alhamdulillah, urusan selesai jam 1.00. Bailif bwk kiterang gi beli jeruk. Memula driver kata beli kat Chowrasta aje. Tp better beli kat sini la. Lagi pun jeruk Balik Pulau pun glamer jugak. (eh. Bukan durian ke yg glamer kat Balik Pulau? Hehe. Ntahh). Chowrasta tu aku tau gak, tp nun kat tgh bando. Buat susah je nak pegi. Then da beli jeruk suma, lunch plak. Oh. Aku da kenyang. Makan pun tak abis. Yelah, da tibai nasik lemak kul 10 tu, kul 1 makan nasik plak. Haih..

Lps tu hantar bailif balik Mahkamah trus kan perjalanan ke Seberang Perai plak. Gi cawangan utk solat dan rehatkan badan jap. Aku da berlengas dah ngan kemeja, skirtnya kan. Pe lagi tukar la jeans. Selamba.. padahal gi ngan TKP tu. Kui kui kui..ate' keroje pun dah abih kan. Boleh la pakai jeans. Hihi. Then trus tgk tapak projek kat Bertam. Nak buat opis baru kat sini. Saja gurau2 ngan TKP. "Nati bila da siap saya nak mintak tukar kat sini boleh?" TKP jawab dgn selambanya "takde perjawatan kat sini". Huhu. Maknanya jawatan haku tiada di situ lah. Tp bes gak duk Penang kan. Jgn duk kat Pulau (Tanjung eh dorang panggil), sbb umah mmg mahal mencanak. Duk je lah belah2 sini.

Property kat Penang ni esp belah island tu mmg la mencanak2 rega dia. Bailif tu kata umah2 kat area BP tu yg rumah teres 2 tingkat adalah sekitar 300k. Humang aih...lebih mahal dari KL. Ada yg dah cecah 1 milion kalo area2 bandar tu. Wohooo..kaya giler lah org Penang. Padan la Datuk Sosi nak beli tanah kat Penang.

Haha. Aku ada citer tau bile sebut pasal Datuk Sosi nih. Mmg terhapa la kan. Dlm keta sembang2 la pasal Datuk Sosi tu, tetiba aku terpikir lalu ter cakap "eh, kita ni pun mcm Datuk Sosi la, ada bos, ada pegawai, ada lawyer ngan ada driver". Haha. Cabul aih mulut aku ni. Bos aku pun sambung. "Ha..u yg pegawai bank tu la kiranya". Lalu gelak suma. Tp nauzubillah la kan. Udah la kiterang pegi pun tugas ala2 bahaya gak, then kat Pulau lak tu, then kalo ilang ada ke org nak carik secara besar-besaran. Ah..udah..udah..Nauzubillah. Tkpe, kami tak bawak berjuta2 ringgit. Haha. Lps tu bila gi umah kawan bos tu, dia pun ckp perkara yg sama. Huhu.

Yang penting dapat makan laksa buyung yg yummy. Dap nyer. Suh driver tu carikkan kat mana. Mesti la dia tau kat mana yg bes. Memula dia mcm tak tau je nak bawak kat mana. Siap ckp 'ada tu ada, tp kat tepi jalan ja la..takpa ka?'. hehe. Kiterang (aku ngan lawyer) kata takpeeee... asal ia adalah laksa dan kat Penang plak tu, aku ok je. Lagipun laksa jangguih tu pun bwh pokok je pun. Ha..memula nak makan laksa jangguih kat Balik Pulau tu, tapi dia bkk petang2. Sbb tu tak sempat. Laksa tu aku penah makan. Mmg mantop lah. Penah masuk Warong Kita kalo tak silap.

Makan laksa ngan sirap limau mmg heaven lah walo pun perut da sendat. Ekceli masa ni tinggal kiterang ber3 je. My boss da jumpa kawan lama dia. So, let's him ber reunion jap lah ngan kawan2 lama dia. Lps tu trus gerak utk ke airport. Request kat abg yg bwk kiterang tu nak naik feri. Yey! dpt naik feri. Hehe. Tp yg menyampahnya adalah... kamera tertinggal. Hampeh. Hampeh 14kali. Sbb aku tak bwk handbag jadi trus aku terlupa. Pakai hp? Satu permasalahan nak upload suma. Malas nak citer. Jadi takde gmbr laksa, takde gmbr naik feri. (Kalo ada pun, rasa2 aku nak amik ke gmbr laksa. Nati pelik plak lawyer tu. Tp..takde hal lah..biasa la jaman2 blog dan fb neh. Huhu).

Check in trus tnya ada tak flight kul 8.40 (sbb my boss tiket dia 8.40). Seb bek ada. Jadi trus la check in. Balik lah KL. My dear pun amik la semula. Kelakar katanya sbb beria ia kata nak bermalam. Huhu. Ekceli my boss da bagi greenlight utk bermalam tp lawyer tu ada hal agaknya hari ni. Dan hari ni aku trus kepeningan. Masuk opis tak larat (tp eh..buat entry larat pula ya. Haha). Tkpe la..esuk gitau boss. Gi pun kat borang outstation aku da tulis 2 ari.

Nak makan jeruk lah. Dap tu, sejuk2 dari peti ais. Lps tu nati batuk kong kong kong. Huhu. Nah..amik, gmbr jeruk ada lah. Hehe.
Kelihatan dlm gmbr : Jeruk pala,pelam (kulit),salak madu,kelubi,amra, jambu, cermai. Tiada dlm gmbr : pala kering.

5 juta komen

mak aiii panjang nye ne3 uolss...wah suke ngan jeruk ek...hehe

sgt terliur me tgk jeruk2 itu..terutamanya jeruk cermai..*drooling mode*

kelakar plak bila u citer psl u siap2 mimpi psl judging ur contest tu :) komited :) sengit sungguh sbb ada 99 contestants tu...kalau menang, memang rezekilah utk saper2 yg jd winners nanti :) moga2 ada rezeki me :)

HezeSuze :
Ai'ol mmg sker merepek pjg2..haha. tu pun igt nak buat pjg lagik. Haha.
Ai'ol suka la jeruk tp tak la obses. tu utk bebudak opis tu.

Mama Zharfan :
Errk..alamak..cukup risau oih kalo buat entry yang bikin org perantauan terliur neh.

wah...bestnya dapat jeruk...hari tu pergi penang tak sempat nak beli jeruk..sedih...huhuhuhu

err jeruk?? lariiikkk...

hehehe...

sesungguhnya saya bkan die hard fan jeruk...;p

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign