Pages

26 October 2010

~Pasal Mak Ta Ke Mekah~

Ini citer pada 20.10.2010 retu.
Tk smpat nak publish awal2. Baru nak citer.
Okeh ini masa mak sedara my dear which kiterang panggil Mak Ta nak gi Mekah. She's single mother of two sons. Suami dia lama dah meninggal. Muda lagi. Tp dah berpeluang menunaikan haji. Bes lah. Aku kalo tgk org pegi, sure rasa mcm nak pegi jer. Retu masa aku pegi tu kecik lagi. Belum baligh kata org. Ngeh he he. Tp mcm kesian je tgk bwk beg besar2 tu. Masa aku gi dulu ayah aku ada. Dia kuat lagi masa tu. Dia la usung suma beg kiterang. Mmg kalo turun naik bas tu mmg kita kena uruskan sendiri la beg kita. Moga dipermudahkan la segala urusan mak sedara ku itu. Aminnnn. Jadi tetamu Allah kan, sure la dipermudahkan.

Aku tak antar smpai KJ pun sbb Mak Ta kena daftar dlm kul 1.30pg. Ada function masa tu kat opis mmg la tak leh nak cuti ke hapa kan. Pulak tu,kalo nak cuti, sure la kedua-duanya cuti. So, kami amik keputusan gi ziarah dia kat umah dia kat Kelang sanun je. Belikan satay Samuri kat hentian Awan Besar, bwk gi umah dia. Mak Ta mmg dah tak lalu nak makan dah. Rezeki org2 yg ziarah dia lah kan.

Jadi tgk gmbr2 sahaja la. Ramai dtg nak antar pemergian Mak Ta jadi tetamu Allah.

Mak mentua ai masak pulut ngan rendang daging. Rendang daging tu sedap amat. Siap derang bekalkan. Tu plastik putih tu ada bekalan kiterang lah. Ngeh he he. Mak mentua ai yg tgk dok sandang beg tu, n Mak Ta adalah yg pakai tudung ustazah halijah tu. Hihiii... mak mentua ku yg suh dia pakai camtu..dia pakai ajer la. Dah akaknya suruh kan. Comei Mak Ta.

Ni suma family my dear. Aku mmg tiada dlm gambar sbb malam tu tetiba aku rasa mcm gemukkkk giler. Tak hengen wes aku nak abadikan kegemukan aku dlm kamera org lain. Naseb baek jugak la sbb org yg pakai tudung kelabu tu dah masukkan gmbr tu dlm FB dia. Aku napak sbb dia tag Mak Ta. Puh..seb bek. Kut tak msti org kata 'ni budak gemuk comot mana la ko kutip amik gambo nih". Idak la aku weh. Udah la dia tak kenai aku. Tp aku tau itu adalah sedara mara mak mentua aku. Cuma aku tak berapa nak mengenali beliau je.

Tak caya aku gemuk giler mlm tu. Nah amik gmbr ni. Motip kalo pakai skirt je sure jadi gemuk giler. Haishhh... Ni kalo letak kat FB ni sure berderet komen 'ko mengandung ker?' 'ko pregnant ker?' 'ko hamil ke?'. Haishh..lagi sekali. Tak tertepis tu dibuat nya tu. Jadi letak sini. Korang2 tau kan aku tak mengandung. So, sure korang tak tanya. Ngeh he he he. Dah le lupa nak bwk compact powder, lipstick suma. Elok je muka tanpa sebarang mekap lps solat camtu. Mmg tak kuwasa la kan aku nak tempelkan gmbr tu kat kamera sapa-sapa. Eiii..idak la teman wehh... Hohohoooo....

Masa ni nak kuar umah dah. Ayah mentua azan. Ada prosedur dia. Yg nak ke Mekah tu kena kuar last skali. Pehtu yg lain suma beratur panjang2 smpai ke kereta. Haha. Idak la teman tau cenggitu caranya. Aku pegi dulu cena ah? Tk igt..dah 20thn berlalu.

So, didoakan semoga Mak Ta mendapat haji mambrur. Dan pada sesapa saja yg pegi ke sana, moga mendapat rahmat Allah secara keseluruhannya :))

4 juta komen

aduaaii uols nie..udahler mata weols rabun lagi tempek picta yang sekecil kuman nie ahakss

heze :
saja aiols kecit kan..lmbt beno nak uploadnya. hahahaha...

keciknya gambar nak fokus cerita ni tak nampak-nampak.hehe..

Nita tengok tak ada la kak reen ni gemuk sangat pun, cumanya mungkin Nita tak kenal akak masam kurus dulu. kan?hehe..

bestnya dapat pergi Mekah! hope ada rezeki..amin..

Anita :
Jadi la tu gmbo kecit..kang beso, lagi napak gumuk akak. Haha.

Ha..tu arr...Nita kenai akak dah siap sedia beso tong gas dah. Dulu akak berat 37kg, tup2 pas kawen trus naik lebih 10kg..tk meroyan akak. Hahahah

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign