Pages

30 April 2013

Edisi Me-rimau

Geram tol!
3minit36 saat - menunggu utk disambungkan ke-what-they-call "anda akan disambungkan ke Eksekutif Khidmat Pelanggan kami" tup tup terputus.
Dail lagi. 
Dengar iklan lagi.
Bla.bla.bla.
Memang takde nih.
3minit10saat.

Sebenarnya nak suruh orang tunggu berapa lama?
3 jam? 3 hari? atau 3 minggu?
Kawan aku kata "nak call customer service derang kena call pukul 3-4pagi"
What theeee.....????
Kena bangkit kunci jam cam nak solat tahajud plak?

Ini mujo aku call bukan nak buat aduan yg urgent cam kad hilang ke duit tetiba tak smpai ke apa ke.
Kalo camtu, tak ke haru smpai pitam.
Tu la tu. Terlebey advance kekdahnya kan.
Camtu lah jadinya.
Aku nak tahu, apsal TAC aku tak smpai.
2 kali dah aku buat. Adakah sbb bertukar line telco, maka prob utk dptkan TAC sedangkan nombor masih sama. Itu je aku nak tanya kat customer service dia. Takkan nak tanya itu pun kena pegi bank kot.

Hey! Hey!
Takpe..takpe..ko tak bagi aku TAC takpe.
Lagi jimat duit aku.

Ni marah kat sapa nih?
Marah kat ghimau nih.....

Sat gi aku plak yg naik ghimau!!

p/s : kuar gak satu entry. Padahal ari ni mmg cam blur je tatau nak buat entry apa. Jadilah tu. Haha.

Edisi Movie @ Fox : Hunger Games

Uols mesti tau dah citer ni kan.
Thn lps lagi dah release kat wayang.
Aku je baru berkesempatan nak tgk. Kat Fox weekend tu hari. Katanya premier - mean baru tayang kat tv lah kan. Entah la. Kut dah pernah tayang. Tak kesah lah.

Tapi bes citer tu. Walo rasa cam eh..kenapa la buat citer camni.
Kenapa la buat citer yg kejam giler camni.

Sapa yg dah tgk mungkin dah tau movie tentang apa.
Dia mengisahkan sepasang anak muda (lelaki dan perempuan)  yg dipilih dari daerah memasing utk dijadikan peserta rancangan Realiti TV bertajuk Hunger Games.
Games ni giler sket lah. Hanya ada seorang pemenang. Yang lain kena mati!

Semuanya ada 24 peserta dari 12 daerah.
So,"anchor" cerita ni pasangan dari daerah 12. Katnis Everdeen n Peeta Mellark.
Yg Katniss ni sebenarnya bukan dia yg terpilih. Tp adik dia. Tp sbb dia sayang sgt kat adik dia, dia yg volunteer ganti adik dia. 

Sblm games ni bermula derang dikumpulkan kat satu tpt utk berlatih2 dulu.
Katnis ni handal memanah. Itu lah kelebihan dia.


Jadi, bila dah smpai masa games ni, peserta ni seme dihantar ke dalam hutan.
Awal2 lagi dah ramai yg terbunuh.
Dlm hutan ni - yg sebenarnya hutan tu diprogramkan oleh sepasukan apa err... cam programmer lah. Nak pokok, buat pokok... nak binatang buas, buat binatang. Nak api, bagi terbako buat api. Gitu lah. Kira nya cam teknologi masa depan lah.
Dan orang2 lain kat daerah derang buleh tgk live kat skrin cemna peserta yg mewakili daerah derang survive dlm hutan tu.

Sepanjang aku tgk citer ni, mmg cemas je. Nak lipat kain pun tak buleh. Kena tgk je. Kan Fox takde iklan kan. Nak gi toilet pun, sanggup tangguh. Yer, mmg la buleh pause, tp takpe... nak tgk jugak. Bes!

Last last tu, biasalah mesti la watak utama menang. Kononnya dkt2 nak last tu derang tukar peraturan. Dari seorang je pemenang, boleh ada 2  pemenang which is mesti couple dari daerah yg sama. So, Katnis carik la kawan dia Peeta tu. Mujo idup lagi Peeta tu. Dah macam bercinta plak derang ni walhal Katnis ni da ada boipren. Tup2 bila dah betul2 tinggal 2 orang, buleh lak penganjur batalkan peraturan utk menang 2 orang. Sorang je buleh menang. Dah tu cemana? Katniss kata dari kena berbunuh2 lebih baik dedua mati. Derang terus nak telan buah beracun, tp akhirnya penganjur kata takpe. Buleh ada 2 pemenang. So, mereka lah pemenang.



Mmg kita akan rasa ini giler punya movie. Mustahil ada games camtu. Kejam btul. Nak kena berbunuh2 plak pasal? Apa yg cuba disampaikan? 

Tapi, ko carik la maksud tersirat dia. Di tambah plak dengan keadaan negara kita yg tgh hangat nak ber PRU ni kan. Mmg sesuai sgt ditonton.

Macam dalam citer ni, ada 2 orang dari daerah yg sama, tp hanya ada satu pemenang. Walopun kita ni kawan, tp kita akan 'makan' juga kawan kita tu. Kita sanggup jadi cam pembelot utk menumbangkan kawan kita, walopun terpaksa bersekongkol dengan lawan kita!

Pastu sebenarnya peserta ni juga diperalatkan. Hanya dengan kebijaksanaan dan sikap tidak cepat mengalah kita je yg akan membuat kita menang. Biarpun diuji, biarpun diduga, sentiasa pikir positif. Sentiasa pikir kita boleh menempuh segala rintangan. Juga, kita ni kena ber perasaan jugak. Bukan sekadar nak menang je.

Jadi, citer ni mmg bukan citer ringan. Dan kalo nak tgk sekadar hiburan, mmg bukan cerita dia lah. Aku naik syok plak tgk. Rupanya dia novel yer. Mesti bes kan? Sapa dah baca? Nak beli sure mahal tuh. Dan nati ujung thn ni akan ada sequel dia - The Hunger Games : Catching Fire. Bulan 11. Mungkin masuk Msia dalam bulan 12 kot camtu. Nak tgk lah. Kalo ada 3D lagi bes nih kot.

Pastu tahun 2015 - Hunger Games : Mockingjay

p/s : Isnin-6 May-premiere The Odd Life Of Timothy Green. Yg ni pun nak tgk. Sbb tu ari ada kuar kat Astro Best, tp tak beli lah. Skang dah kuar pun (tp tak igt samada kat Fox ke HBO tah). Kena tgk. Kena. Wajib. Sbb dia mengenai childless couple. 

29 April 2013

Edisi Mencari Book Shelf

Bukan la book shelf sgt pun.
Cuma mmg nak carik kabinet.
Nak letak kat dalam bilik tetamu kedua tu.
Retu anak buah aku yg dajah 2 datang, suh tido situ. Dia kata "tanak la tido dlm stor"
(-_-")
Hello, baik punya aku susun barang dlm tu, boleh dia kata stor.

In fact, itu kami jadikan bilik solat pun.
Cuma ada kotak2 la aku susun. Mungkin sbb tu dia ingat stor.

Buleh je tido pun. Akak n abg aku dtg tu ari pun tido situ ja.
Muat kalo nak bentang toto. Sengaja, walopun ada katil single, tp tak pasang situ. Nati napak lagi crowded.

Jadi, nak carik kabinet gak supaya barang2 dlm kotak tu buleh disusun elok.
Carik rak biasa 3 tgkt tu. Tp seme harga dkt RM30, 30 lebih.
Eh, pasal dulu aku beli rasa cam RM18 je.
Dulu... dulu tu bila? Errr.. ahahha.
Tak kira. AKu nak jugak carik yg dalam 20 ringgit je.

Tu yg bila napak iklan kat brochure Tesco ada yg RM16 hinggit aku laju2 ke Tesco nak beli.
Tapi rupanya yg kecik punya.
Patut dia letak kat ruangan peralatan kanak2.
Tapi eh.. oke ja. Amik 2 terus. Ringan pun. Mudah nak usung naik atas rumah.

Jadi, sbb dia kecik, kita buh magazines je lah.
Sedang elok muat2 je. Bes! Bes!
Mujo beli dua. Sbb satu shelf je dah penuh satu jenis magazines.
Itu mag yg mmg aku beli (bkn langgan) setiap bulan. Majalah wajib. Dari tahun 2005.
Yang ku usung dari rumah lama, smpai nak patah pinggang budak2 yang angkut barang tu. Haha. MyDH suh jual  ja. Eh. Memang tak la. Sayang oiii....
Bhgn atas muat lagi lah letak buku2 lain (yg jarang baca. Huhu).
Novel awal2 lagi dah ada tpt khas. Duk dlm almari cermin. Kesayangan katanya. Hahahai!


Saja letak melintang, instead menegak. So that ada ruang lagi bhgn atas utk nak letak barang. Dan dia tak terlalu tinggi cam dlm stor (T___T).

So, skang dah oke. Walo ada bekas2, periuk yg besar2 yang tak muat kat dapo, adiah kawen yg masih tak tau aku nak buh mana. Tp try je lah sehabis baik susun dlm bilik tu gak. Dan yang penting dah nampak cam bilik bacaan. Yeyyy...!!

Edisi PBAKL Aku Datang!!!


Dari  nak pegi 1 Mei, terpegi 1st day plak.
Petang Jumaat, lepas balik keja aku redah. Haha.
Senang sket. Orang pun tak ramai.
Bkn lama sgt nak pegi pun sbb kali ni aku dah ready "shortlist" buku apa nak dibeli.
Senang. Walau pun dari publisher yg berlainan.

Pesta Buku - mmg tpt wajib pegi tetiap tahun - without fail.
Sejak aku blaja dulu lah. Kira lah cemana pun. Aku harus nak selitkan waktu utk pegi.
Tak kira lah sorang ke cemna ke. Dulu aku sakan juga pergi sorang. Senang. MyDH hantar je, nati dia amik.
Pastu dalam 2 tahun ni, myDH dah tak kesah nak teman.
Masa yg g Jumaat tu pun dia oke. Kuar ofis dlm kul 5.30ptg
Mujo tak jammed sgt. Salu Jumaat kan 'jammed baghdad' (bukan nama tpt). :P

Tak jammed pun.... setgh jam gak smpai situ.
Parking kat tpt biasa lah - hentian putra. Senang je dpt parking.
Yelah. Dah kol 6 ptg kot.

Memula naik tgkt atas. Kali ni takde apa sgt kat atas. Byk buku budak skola. Sasbadi seme tu lah. Pastu hok yg bebudak punya tu byk la. Grolier la apa tu seme. Pastu yg blaja BI tu. Aku rasa cam nak tape sesiap je suara bila dia tanya "ada anak kecik tak?". Sekali tu myDH jawab "belum lagi". Beria dia mintak maaf. Heh! Kuasa tau.
Tapi, takyah naik pun tkpe lah. Kat situ tak byk pun tpt2 jual novel. Tapi ada Fajar Pakeer. Aku mmg ada nak beli tang situ - Mr Sirap Bandung. Oh. Buku2 agama cam publisher Hidayah, Telaga Biru pun ada la atas ni. AKu singgah booth Hidayah since ada gak novel yg Hidayah tu jual sbb publisher dia tak participate. Mujo aku dpt tau dari FB derang. Aku beli Sesaat Cukup Bagiku. NB Kara pun ada kat atas. Luar pintu masuk je. Senang nak carik. Actually ada juga buku dari NB Kara ni masuk list, tp tah..cam taknak beli plak.

Oke lah. Pastu turun. Masuk Karangkraf le. Tpt wajib jugak walopun takde apa sgt nak beli. Cari novel Asam Pedas Untuk Dia. Apsal cam takde je. Malas plak nak tnya assisstant situ. Takpe lah. Jadi cuma beli buku Cendol Pulut Santan Lebih. Ini bukan novel. Tp bahan bacaan la. Aku suka baca tulisan Datuk Jalil Ali ni. Bersahaja je. Kadang kena batang idung. Santai dan selamba. Berus jamban pun masuk. Ala, dia ada tulis artikel kat majalah SDK kalo tak silap la. Rasa cam artikel tu la pun dia buku kan. Juga beli novel Kopi Ladyku since aku ada gak baca sinopsis cam bes. Huhu.

Dah settle Karangkraf, tgk map- carik Karya Seni and Jemari Seni. Feveret - JS tu kan. Maklum la Noor Suraya kan JS. Siap myDH tanya kat kaunter pertanyaan mana bilik Mawar (JS kat situ). Adoi. AKu pun naik kompius dah dgn lokasi dia. Masuk dulu Karya Seni - good, orang tak ramai. Mmg ada buku nak di cari di situ. Tapi eh..jap.. ada plak My Precious Iris ni - ada yg kata stok hari pertama tghari dah habis. Eh..eh..kena beli nih. Tambah plak tgk org sebelah aku amik 9 buah! Ha..ni misti orang kirim. Pastu siap tergolek2 buku tu. Nyaris tak kena kaki. Kalo kena kaki - harus cagu. Haha. Aku sbnrnya takde dlm list pun nak beli My Precious Iris nih. Tapi da seme kata bes..bes.. amik je lah. Haha. Kat sini beli 2 je. Iris tu ngan Bukan Kerana Aku Tak Cinta. Dah petang - tenang la membeli. Masa masuk dlm tu, seme pompuan. MyDh je rilek sorang lelaki. Haha. Tapi takde la dpt t.tangan penulis cam rakan kita si Fahida Jelita. Eceh! Tu dari kul 8pg dia tunggu. Huhu.

Then baru gi kat Jemari Seni. Takde plak buku aku nak tu. Boleh dia kata hari ni tak bawak, esok baru ada. Ye lah kan..esoknya (Sabtu) Kak Su ada. Mungkin dia bawak utk Kak Su sign skali. Takpe lah. Da byk kali pun dpt sign Kak Su. Paling special yg ada perca kain ungu tu (Surat Ungu Untuk Nuha).

Dah habis. Round2 jugak ruang legar bawah tu. Booth kaki novel - cam nak amik buku yg rega 10ringgit. Tp takut tak bes sbb aku tak carik review buku2 tu. Kang sesia. Aku penah baca sekerat - rasa tak buleh masuk - mmg aku tak baca smpai sudah. Lantak la rugi pun.  Lepas tu beli gak buku agama/motivasi. Rasa bersalah sbb asik beli novel ja. Oke, beli.

Settle sblm kul 7.30pm. See, sejam je kan (gmbr Instaplace kat atas tu di post masa dah kuar dr parking, siap ada time kan..) Masih sempat maghrib di rumah. Alah, rumah ngan PWTC kan sepelaung cuma. Pegi ptg camni bes. Orang pun tak ramai. Santai je pilih2. Takde rebut2. Kalo pegi weekend, pepagi pun dah sesak. Nak carik parking lagi. Dgn budak rombongan sekolah lagi. Ha.. ni dtg petang. Dapat la menghidu bau buku dengan tenang. Entah ek..masuk je dewan tu - bau buku baru - terus rasa cam dpt aura tenang. Haha. Aku bukan suka novel ja, tp aku mmg suka buku.  Tp kalo nak amik signature penulis mmg kena dtg pagi2 lagi. 

Hurm. Rasa cam nak pegi lagi.
Tapi kalo ari biasa dia tutup kul 7pm. Ari Jumaat, Sabtu, Ahad je dia ttp kul 9pm (Cuti 1 Mei pun rasanya tutup kul 9pm). Kalo ari biasa takut tak sempat lah. Rasa cam ada lagi je nak beli. Ari Jumaat dpn ni dah balik kg mengundi plak kan. Tgk la. Lusa ke cemana. MyDH kali ni very supportive. Cakap nak gi lagi, dia tanya bile?? Wah. Bes nih. (mmg la bes..sok nak tggu gaji..ko tau la parahnya.. dah la nak pakai duit byk bln dpn)

Stok buku yg belum baca. Yg belah kiri tu sedia ada (ada lagi 2 sebenarnya - kat ofis nih), 5 tu baru beli.

Mmg nak buat stok masa 'bercuti' lama nati. Hihi. Tu sbb kena tambah lagi kot. :P

p/s : seme tpt ada diskaun. Paling2 dia bagi 10%, ada juga yg bagi sama rata je - diskaun RM5 (Karyaseni). So, marilah kita menyesakkan diri lagi ke sana :)

26 April 2013

Edisi Jumaat Kelam Kabut Dan Rezeki

Assalamualaikum.
Sunyi plak. Bkn mandom. Bukan merajuk. Bukan berhati lara.
Kelam kabut sket hari ni.


Dari pagi. Bangun seawal jam 5.30pagi. Apa bikin??
Haha.

Siap masa myDH kejut tu dia kata "eh..awak da bagi manifesto kat bebudak ofis kan awak nak bawak makanan"
Aku jawab (dalam mamai2 tu pun buleh) "Nanti manifesto tak jadi janji ditepati, tapi janji dicapati plak kan" Hahaha.

Oke, bangun. Basuh2 muka.
Kiub2 kan segala yg perlu dikiubkan.
Mula memasak.
Ala, aku janji nak bawak spegeti je ke bebudak aku.
Kena janji, kut tak...mmg aku malas je. Haha.


Dah tu, agak lewat pula keluar. Dgn harapan mungkin kalau terlewat pun seminit dua cuma.
Skali kau. Jalan Tun Razak cam hazabbbb hari ni.

Bukak twitter nak tau - oke. Ada xciden rupanya. Dia tulis dpn RHB dkt tunnel.
Tapi ada yg kata dkt Prince Court. Tak kesah lah. Memana lah.
Yang nyata tepat2 jam 8.24 waktu kat menara Maxis KLCC tu - aku baru ada kat trafic lite tu.
Lebih sejam hoke. Sabo neh..berbanyak la sabo.

Sampai2 adik2 aku dah bekpas. Aku da msg salah sorang, rupanya dia tak pasan msg aku.
Ah. Aku tak kira. Byk ni aku masak. Kena habiskan juga.
Tapi aku dah kata ke derang, nak makan, makan..taknak makan takpe. Boleh bawak balik. Haha.


Tapi hari ni mmg rezeki sungguh lah.
Lunch pun ada orang belanja jugak. Org2 yg dapat APC dept aku. Derang blnja nasik berlauk lah. Penuh dah perut aku. Aku makan ini je.


Pastu sebelum tu, myDH kasik aku kek. Tak kirim pun. Agaknya ada la tu dia beli kek sesapa. Kalo dia pegi kedai kek tu mmg dia akan belikan sbb dia tau aku suka kek tu. Kek apa tah nama dia. Bawah dia ada oreo. Mmg sedap.dap.dap. Tp tak bule nak sumbat dh. Petang2 lah. Atau pun bawak balik makan sesama. Ewah...

Pastu lagi, member opis,yg juga ex-osmet, bagi lagi pulut kuning.

Niat katanya. Anak dia dah sihat sepenuhnya. Dulu anak dia cam ada masalah kesihatan sket.
Oh. 

Aku tak makan pun lagi. Bawak balik rumah bole kut. Sbb dia asing kan lauk dia tu. Oke kut.

Jadi, byknya makanan ini hari.
Mekasih ya semua.
Murah rezki semua..

25 April 2013

Good Bye Celcom!


Akhirnya.
Semalam duk sesebuk tanya hal ni kat FB.
Nak switch line.
Aku dah lama guna line celcom. Dalam tahun 2005 camtu la. Sbb rasa cam leceh je ah nak topap topap nih. Huhu. Lagipun, kang nak call mak ke apa ke dah terputus kalo prepaid dah abis / tamat tempoh. Leceh! So, pakai postpaid.

Tapi dalam tahun tu manade lagi data plan ke apa. Yg ada voice plan je. Aku amik pakej RM50 - yg ada free utk call 250 minit dan 20 SMS. Yes, masa bercinta, mmg aku rasa plan ni berbaloi lah. On d phone pun selalu. Tp skrg, what for? Ofis pun dah sama, kat rumah takkan ko nak ber talipon lagi. Nak nak aku dah ada 2nd number. 

Kiralah berapa tahun aku dah setia ngan Celcom ni. Hampir 10 tahun gak la. Tapi kan, sykt2 Telco ni tak pernah terpikir tentang "Customer Loyalty" yer? Katalah seseorang pengguna ni dah guna smpai 1 tahun, apa salahnya bagi free voucher tgk wayang ke, pastu tahun ke 2 dapat voucher KFC ke dan makin lama makin tinggi voucher dia. Tanda menghargai kesetiaan kan.  Ada la konon dia bagi reward harijadi - percuma SMS rebate katanya. Alahai. Aku dpt tu ari, bulan 12 tak smpai 10sen hoke rebat tu. Mungkin derang rasa kalo bagi2 voucher ni derang akan mengalami kerugian. Oke, takpe lah. Takde hal lah. Taknak buat pun takpe. Tapi dalam 10 thn berapa byk la derang dah untung utk seorang pengguna. Dah la kalo kad rosak pun kita kena tanggung. Walau pun bukan salah kita. Hurm.

Tapi, aku malas nak pikir sgt. Aku terus guna sbb cam rasa leceh je nak pegi tukar2 atau downgrade plan. Tapi makin lama aku pikir, aku bayar buta2 je 50 tu. Tambah aku dah ada 2nd line. Mmg tak smpai 250minit dah aku buat call. Aku call pun call mak. Pastu orang lain, manade call smpai berminit2 kan. Nak terminate - sayang nombor nih. Lelebih lagi empat digit blkg tu adalah no family kiterang. Seme guna nombor tu. Dan nombor tu adalah sama ngan no plat keta aku juga plat keta arwah ayah aku dulu.

So, semalam, lepas aku tgk2 plan kat web dia, aku call Celcom. Aku tanya lah cemna aku nak upgrade kan skali dgn data plan. Paling murah pun data plan is - RM68, voice plan paling murah - RM40. Since aku dah guna pakej lama ni, dia cam tak galakkan aku amik data plan tu. Sbb dia kata aku ni dah ada free call lah apa lah. So, dia sajes maintain yg lama, dan tambah plan utk mobile internet. Buleh pilih  lah. Mlite, MBasic etc. etc. . Katalah MLite tu - paling murah - RM28. Tp aku kena tambah dgn pakej yg aku guna skrg. Yang RM50 tu. So, ko kiralah berapa tu. RM50+RM28 = RM78. Yg hanya dpt 300MB. Pastu dgn tax segala bala, dkt nak 100 aku bayar. Hohohohotak dia! :P

Itu tak kira bil yg dia antar dia caj RM5 (bil terperinci RM3 + printed bil RM2). Aku dah lama try nak buat online bil, tp entah kenapa susah sgt. Semalam pun masa call, aku suruh org tu buatkan. Pun tak mau log in gak. Entah apa hal masalah aku pun tak tahu. Kuasa ah aku nak call2 balik. Susah2 ni mmg aku malas. Bertambah lagi reason utk amik keputusan tukar line lain. Nyampah je. Umobile tu mudah je, takde register2 nih. Dia antar terus kat emel je. Apa lah susah2. Pelik  btol.

Jadi, aku pikir2, tgk yg lain. Aku cam nak pilih DG. And MAXIS pun oke, ada RM28/mth. DG mmg laki aku pakai skang. Dia amik yg basic je pun. Dia bukan pakai internet sgt. Just nak idupkan je smakfon tu. Haha. Jadi la buat w.app ngan wechat kan. Kebetulan smlm dia nak bayar bil, aku terus tanya la kat DG. Oh. Rupanya buleh buat supplementary line which is line atas nama asben aku lah. Dan bayaran serendah RM28 - dpt berapa MB ah..lupa..600MB kot. Aku tak kesah berapa byk kuota data tu sbb aku ada 2nd line pun (5GB). Aku just nak guna tu utk idupkan smakfon aku ja. Takkan ada smakfon, pastu guna utk call je kan. Haha. Ini bermakna say babai jugak to Incik Korbi. Lama dah beliau berjasa. Sejak tahun 2009 ke 2010 tah. Takde meragam apa pun Incik Korbi nih. Takpe.. biar dia berehat dulu.

Oh, bila kita amik supplemen line nih, call antara aku dgn asben nati free. Haha. Bes tu. Tapi cam la salu sgt nak call kan. Haha. Kalo dulu masa bercinta ada pakej2 camni kan bes. Dulu kemain mahal lagi. Lagi dulu tu lagi lah...tgh malam baru dpt murah. Aiyark!

Akhirnya itu lah keputusannya. Kesetiaan hampir 10 tahun terbubar jugak. Tu lah, next time consider lah jugak tentang kesetiaan customer nih, lelebih lagi bila kita dah boleh switch2 line tanpa buang nombor lama. Ari tu aku dah terminate broadband Celcom yg lembap tu (ye lah..tgk je lah gmbar kat Menara dia tu - gmbr gajah naik tangga. Haha. Aku pun pelik cemna dia buleh guna gajah sbg maskot. Naik tangga pulak tu. Buleh bayangkan apa terjadi kalo gajah naik tangga? Ha..begitu lah simboliknya pada line broadband dia. Haha. Jangan mare ah Celcom... )

Babai Celcom, welcome Digi. Utk yg ada no 019 aku, nenati bila aku dah donlod w.app and we chat, kita buleh guna itu jugak ya. Skang tak buleh donlod, abis kang kuota internet aku. Huhu. Tggu balik kg nati. Guna wifi kat umah je nati utk donlod segala game kegemaran, instagram, we chat segala tu.

Oh ya. Bila kita nak switch telco line - utk Digi lah, lelain aku tatau - dia akan registerkan nama kita - dlm pada tu dia bagi kad prepaid ngan postpaid - bila line lama dah tak aktif - masukkan kad prepaid - dlm tu ada 10 ringgit - pastu nati dia akan aktifkan line postpaid pulak - boleh guna yg postpaid tu bila line prepaid tu dah tak aktif - begitu lah.

Hoho. Berjela rupanya. Takpe lah. Biar terang2 cerita, takde la asik nak tanya2 ke laki aku lagi kan. Kuikuikuikuiii... 

Tata!

p/s : Buntu nak pilih plan mana? Korang buleh masuk web ini - http://www.consumerinfo.my/Mobile-Phones/Mobile-Plan-Recommender.aspx 
Dia akan bantu rekomen mana plan sesuai dgn penggunaan kita :)

24 April 2013

Permintaan Ku

Aku pun tatau la samada nak kuarkan ke tidak entry ni.
Tgk lah. Kalo ada - ada lah. Kalo takde - takde la kan.

Cemna nak cakap ya.
Sebenarnya aku dah takde mood nak menulis. Sbb tu lambat je keluar entry ari Isnin. Eh. Ke takde?
Kenapa?
Selain dari mmg aku ada big prob eh, bukan la prob, big matters kot. Ha, big matters, ada lagi satu yg membuat mood merudum.

Aku suka tulis blog.
Mmg dari dulu.
Dari tahun 2004 lagi. Masa tu guna blogdrive (Kan Itayanin..kita kenal awak kat sana la kan)
Lps tu smpai la pas kawen - kita bukak Dunia Baru ni.
Kira mmg hobi. Aku suka menulis. Dan aku suka juga menulis meleret. Tgk dari entry aku pun tau. Tak sah kalo takde yg berjela.

Ini mmg minat aku. Takde sapa boleh sangkal.
Lantak la ada orang baca ke tak. Ada orang komen ke tak. Dapat duit ke tak.
Tak kesah. Tp kalo ada semua tu - kira bonus.
Takde, takpe. Aku minat. Aku suka. Tak kesah.

Tapi tu lah. 

Hari tu suami macam merungut.
Jangan tulis memacam kat blog!
Semua nak cerita!

Tahu apa perasaan aku?
Padahal tak semua pun aku cerita.
Ada menda yg aku simpan. Aku tahu ada menda yg bole story. Ada yg tidak.
Pasal keja esp. Mmg jarang aku update.
Pasal family. Mak aku sakit, admit spital berhari2. Aku tak update. Even kat FB pun aku tak tulis. Sbb apahal cam nak meminta simpati sgt. Cuma tu ari aku update sbb ada org ofis dah tersalah info. Terpaksa la cam buat press conference kat FB menerangkan perkara sebenar (dan tetiba kazen aku marah sbb katanya lambat gitau.. huhu)
Dan ada la menda2 yg aku tapis. Tak cerita seme. Tapi suami aku kata aku tulis memacam. Marah benar dia. Sedih sgt aku rasa.

Dia tak suka.
Kalau boleh dia nak aku tutup blog ni.

Giler sedih rasa hati aku ni ha. Ini minat aku. Ini lah satu2nya tpt yg aku boleh menulis. Aku rasa aku takde minat lain yg aku buat bersungguh. Ini je lah.
Tetiba dia nak suruh aku tutup blog.

Sebab.
Sebab dia rimas, apa yg aku tulis dlm ni org akan tanya dia.
Dia mmg tak bagi tau siapa. Dan aku pun tak pernah nak amik tau siapa.
Sbb aku tau siapa yg baca blog aku ni. Aku tau. Tau sgt sgt.
Tapi cara dia cakap tu macam ramai bebeno lah tanya ngan dia.
Yang ni aku tk dpt nak kenal pasti. Samada dia saja exaggerated atau mmg btul. 

Cuma tu lah.
Aku pinta dan aku rayu sangat ni.
Pada sesapa yg mengenali kami. Tolong jangan libatkan dia dalam entry blog aku nih. Kalo ada apa2 pertanyaan, ada yg muskil, ada yg nak tahu ttg tpt percutian etc, tolong lah direct tanya aku. 
Mmg nampak seperti POYO sgt begini dan ada yg meng- elleh, cam bagus sgt la blog dia tu, tp aku perlu jugak ckp. Jangan benci aku. Jangan pikir aku perasan bagus. Tp situasi ini sgt meng-down kan mood aku, tambahan lagi dgn keadaan kesihatan aku sekarang. 
Mmg, btul ada kaitan dengan kesihatan aku sebenarnya perkara yg besar tu. Tapi, bukan di sini tempatnya. aku nak cerita segala. Kalau boleh kebun stoberi ni aku nak timbulkan watak ceria aku saja. Aku takmo letak segala masalah, mengadu domba kat sini.
(ha..tu..tu... toksah dok tanya laki aku plak aku sakit apa, kena apa, apa terjadi. Nak tau, tanya aku - aku jawab la. Takde aku maki hamun pun. Isk..isk..iskkkk....)

Again, aku rayu. Even dulu pun aku pernah tulis. Kalo ada yg berkaitan, yg nak tahu, sila lah tanya aku direct. Jangan libatkan dia. Aku tak mahu tutup blog ini. Dan aku jugak tak boleh nak melawan cakap dia. Dia yg memegang syurga aku. Manakan aku nak berterusan buat sesuatu yg dia tak suka walau itu lah kegemaran aku.

Jadi, aku pinta sesgt. Baca dan akhiri sajalah di situ. Full stop. Tak perlu libatkan dia.
Dia (suami) tak pernah baca blog aku. Tapi, lps ni aku dah mintak dia baca dulu blog aku sebelum balik rumah supaya dia boleh tapis entry aku dan memana entry yg dia tak berkenan aku akan delete serta merta.

Mmg nampak seperti poyo. Macam bagus2. Dan macam orang hadap sgt nak baca blog ni.
Tak kesah la. What ever it is. Mulut orang, nak tutup cemna. Terpulang lah. Pahala dosa, memasing dah faham kan.

Cuma, itu lah. Please, please, please... jgn libatkan suami saya dalam hal blog saya. Itu saja pinta saya. 

Thanks.

p/s : Aku tahu, pageview entry ini akan tinggi walo disable komen. Macam pageview entry berhati walang dulu. Biasalah. Bab gosip ni kan laju je org nak amik tahu. Klik lah selagi daya. Bercerita lah selagi mampu. Lagi ramai yg masuk dan baca lagi byk duit Nuffnang masuk. Kalo rasa taknak duit aku bertambah, jgn lah masuk baca blog ini lagi. Nati lg cpt aku cashkan cek ke 3 plak kang (-_-")

Edisi MC Selebriti Malaysia : Bila Dapur Panas


Sapa tengok???
Huhu.
Aku tgk juga lah.

Tapi smlm tak tgk - sbb ter tido. Haha. Awal giler plak ter tido. Penat puasa kot.. Haha. Puasa pun penat. Cam tak relevan je kan.


Okeh.

Dengan tagline "Bila Dapur Jadi Panas, Watak Lain Jadi Jelas"
Ramai pun kata akan ada banyak drama. Huhu.
Itu mmg lah. Dah kata ramai yg masuk pun pelakon.
Jadi berlakon lah.

Retu yg Che Ta terluka jari kena pisau tu.
Lelaju je si Zain dari grup sebelah kata "yang...oke ke yang.."
Haha.

Sajew lew tew.

Tapi bes tgk Kenchana. Lawak.
Micheal Ang pun lawak.
Kesian nasik dia tak masak tu ari.

Skang da terkeluar 2 orang.

Yasin ngan sapa tu -Keroz.
Siapakah beliau ini? Smlm myDH yg tgk, so tanya dia sapa ter keluar.

Orang Kuala Lipis katanya.
Ye lah. Sbb kiterang tak kenal pun. Tp sbb dia ada tulis Kuala Lipis tu, aku cakap la itu mungkin sedara mara dia kat kampung sana. Haha. Padahal tak mungkin lah. Apa ingat satu K.Lipis tu sedara mara derang? Haha.

Oke lah. Layan je. Dari drama2 Melayu skrang yg terlalu cliche'. Yang asik ceritanya memasing ada pakwe/makwe lain - kena kawen paksa - sebab keluarga - memula tak suka - lepas tu jatuh cinta. Hurm. Tu  jelah modal dia. Sejak citer Vanila Coklat kot. Ke sblm2 tu pun camtu dah ada. Tp tak la kerap sgt kan. Skang ni byk btul citer camtu. Bowww....ring! Novel pun mostly camtu. Pun Boww.... ringgg! So, skrang aku dah ready nak baca sinopsis novel2. Mana yg aku tgk jalan citer camtu jugak mmg aku reject awal2. Takde idea dh kata asik nak buat citer kawen paksa pastu jatuh cinta.
Cliche... cliche.


Eh. Entry ni bkn pasal Masterchef ke?? OOT sudehhh... (T___T)

23 April 2013

Edisi PBAKL : List Buku/Novel

Skrg ni tgh nak list out kan novel2 yg bakal nak dibeli kat Pesta Buku.
Insyaallah.
Tapi, aku rasa aku mmg perlu byk bahan bacaan.
Sebab nati mmg perlu buku2 ni utk menemani 'rehat' ku nanti.
Kalo buleh nak carik buku2 yg gemok dan tebal.

Baru bes. Sehari satu buku agaknya.
30? Uikh.... takkan nak beli 30 buah buku. Agak2 la kot.. Huhu.

Ini cam bes.
Aku kalo citer pasal takde zuriat ni mmg laju je.
Tapi ni bkn novel pasal takde zuriat sepenuhnya.
Ni citer pasal cine bute.
Haha.

Apa lagi yg bes eh..mari kita carik2.. 
Selain novel2 nak carik buku motivasi jugak.

Edisi Groupon : Plush Back Rest Cushion

Assalamualaikum.

Hai.
Lama pula tak masuk 'kebun stoberi' ne. Huhu.

Entah.
Ada pelbagai menda yg perlu dipikirkan.
Dan.
Perlu diputuskan.
Sesuatu yang boleh dikatakan 'besar' jugak lah.

Takpe.
Lupakan.
Bukan kita seorang je ada masalah. Seme orang, selagi bernama manusia, ada masalah dan perlu buat keputusan.

So,
ari ni tgk 'iklan' Groupon kat emel.
Tetiba cam tertarik dgn menda ni.


Dan aku rasa, aku mmg akan perlukan menda ini nanti. Sbb namanya pun rest cushion kan. Sesuai la masa utk nak 'rest rest' nanti. Huhu.

Jadi, terus beli.
Sebenarnya dah lama tak beli deal.
Pastu plak ada 2,3 deal yg ter hangus tak di claim. 
Membuat aku makin sebu nak ber deal lagi.

Tapi. Kalo deal kat Groupon mmg jarang aku ter hangus.
Jadi, yg ni dr Groupon.
Tak dpt bean bag, yg ni pun bolehhh.... Hohoho.

19 April 2013

Edisi Pou : Dah Ada Bola Malaysia!

Pou saya.
Pou saya dah ada ball Malaysia.
Hihi.

Pou saya kadang2 smpai demam.
Pastu kotor, busyuk sbb tak dimandikan.

Tapi, mujo Pou saya kuat.
Kadang dkt nak seminggu ditinggalkan.
Bila dah kasik makan Pou dah oke.
Pou ni kuat makan.
Saja saya tak bagi dia ubat slim.
Bia dia gemok. Huhu.

Oke. Itu saja.
Bertemu lagi di lain sesi Pou.

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2013

Akhirnya.
Yang ditunggu hampir tiba.
Dah nak start.
Yey!!
26 April - 5 Mei.
Derang dah cakap - walo 5 Mei tu hari PRU, derang tetap juga buka. Ye lah. Yg masih belum layak mengundi tu bule datang kan.
Memula igt tu ari nak pegi 1 Mei since cuti kan. Sbb igt 27-28hb balik kampung.
Tapi dah balik kg minggu ni and minggu PRU tu,
jadi, tukar plan kot.
Samada g 28hb (27hb perasmian sure sesakkkk)
Atau pun gi pas kerja. Sbb dia tutup kul 9pm.
Baru tenang dan senang nak memilih buku kan.
Huhu.
Tp kalo pegi weekend pun seawal pagi aku da smpai. Tak larat nak berkepam dlm tu. Sesak mesak!

Tak tau lah. Tgk dulu.
Uols peminat buku dan novel mari lah kita deting2 kat sana..kat sana..kat sana.
Hikhik.

18 April 2013

Paperless ke Papermore?

Sebok. Sebok.
Bz. Bz.

Sapa kata zaman skrg paperless?
Terutama kalo tgh bergelumang dengan paperwork.
Mmg paper-more la jadiknya.
Penuh meja. Mujo aku tak tertimbus dlm paper tu ja.

Oke lah. Takleh nak ber sosial sgt.
Esuk cuti.
Jadi, kena settle kan segala urusan sblm bercuti.
Cewah. Cam cuti lama nau.
Ini bkn nak gi cuti cuti cinta ke apa ni.
Ada urusan sket di Damansara. Then terus lajak balik kg.

Kasut phua chu kang pink tak dpt lagi neh..... (T___T)

Majlis APC KPKK 2012



Hari ini berlangsungnya Majlis APC bagi warga KPKK.
Tahniah kepada semua penerima ya. Semoga anda semua dpt mengekalkan prestasi dan terus cemerlang dalam kerjaya. 
Cewah!

Poyo sgt pasaipa. 
Hehe.

Saja la.
Sbb anak buah titew pun ada dpt. Kita suka la. Sbb kita antara yg bagi LNPT kat diyew. Hewhew.
Lps tu yg housemate titew pun dpt. Hikhik hewhewhew.
Kira buah hatiw titew lah. Hewhewhew.

Dia kalo gedik mesti ada w belakang diewww.. hiwhiwhiw..

Ah. Nyampah lak rasa tulis camtu.

Cam biasa - buat kat Istana jugak. Istana Budaya. Hihi.
Tahun ni semua penerima dapat insentif Sijil Simpanan Premium RM1,000.00 (Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 13 Tahun 2012). Bukan cash lagi dah. Fuh, mujo last year masih cash kan. 
Takpe.. biar lah dpt SSP. Mana tau, skali ada cabutan, dpt BMW ko. Muahahha.
Apa pun, ai da terbayang2 handbag nih. Handbag raya. (>.<)

Apa pun, tahniah skali lagi utk kesemua yg dpt.

17 April 2013

Positif Dan Maafkan Beliau

Yang aku pos kat Instagram 2 hari lepas.
Pikir balik. Betul ke tidok?
Kita ni, kalo pikir negatif, negatif lah ia.
Kalo pikir positif, positif lah halanya.

Oleh itu, marilah kita sentiasa positifkan minda kita.
Tak cakap orang lain, cakap untuk diri sendiri ja.
Mmg terkadang susah wo nak kontrol minda utk jadi positif.

Tengah drive, ada kereta tak bagi signal nak masuk simpang. Nyaris tak tercium bontot keretanya. Haih.  Terus rasa nak marah. Eh. Jangan begitu. Pikir positif. Mungkin dia ada kecemasan. Mungkin juga dia TAK tahu dlm kereta dia ada satu komponen yg boleh dijadikan signal. Dan mungkin juga dia mmg bengap bengong dan bongok. Tkpe, walopun maki, tetap pikir positif dan lepas tu maafkan beliau. Mesti lega.

Tengah nak beli barang, SA kedai layan acuh tak acuh. Muka masam mencuka cam limau purut. Takpe. Pikir positif. Kalo perempuan mungkin tgh sakit senggugut. Atau kalo lelaki mungkin tengah bergaduh dgn gilfriend. Takpe. Pikir positif dan maafkan beliau. Terus kan beli dan hadiahkan dia senyuman dan ucapan terima kasih.

Di dalam facebook, tgk org komen begitu begini. Tak perlu nak "elllehh...." kan beliau. Jangan duk kata "cam la bagus2 sgt". Pikir kan positif. 

Di tpt kerja, bos bagi kerja yg mana kita rasa eh, ni bukan kerja aku patutnya. Tak mengapa. Terima. Pikir positif. Mungkin ini akan jadikan lebih 'versatile' dalam kerja. Seme kerja pun jadi tahu lepas ni. Tidak la ter tonggok dgn satu2 kerja sahaja.

Kalo terima emel orang mengadu itu ini, tak perlu nak rasa gusar dan resah. Pikir positif. Eh! Cam tuju kat diri sendiri plak nih. Hahaha.... Adoiii...doi..doii....  *haaa.... utk someone - ai tau u baca ni kak dan apa yg u pikirkan.. takpe... ai ni pikir positif je kak apa org nak cakap walo rasa cam touching gak la *

Kesimpulannya, pikir positif. Mmg sukar. Aku pun sendiri sama. Terutama bab anak kan. Tapi, sesekali cuba lah. Kadang tu, aku tgk ada some words pada orang lain macam sensitif, tp pada aku biasa je kot menda ni - bila aku take it positive way. And vice versa.

Bila kita berpikiran positif, kita akan dijauhkan rasa prasangka, rasa iri, rasa 'nanti orang ingat', rasa agaknya, rasa kot dan seme yang negatif lah. Lagi pikir negatif, lagi berprasangka, lagi lah menimbulkan sengketa. Kalo ada rasa macam nak negatif, selesaikan dgn cara baik dan kalau buleh jangan lagi mengusutkan keadaan dengan saling tuduh menuduh. Takkan selesai. Tak kemana pun. Apa pun. Magic word is - maafkan beliau.


Yang penting, setiap kali menarik nafas, perlu ingat, setiap perbuatan dan tanggungjawab kita bukan hanya dikira di sini. Tapi setiap amalan, perbuatan, tanggungjawab adalah untuk dikira 'di sana' kelak. Perbuatan yang baik akan menerima ganjaran yang baik. Insyaallah. Mudah-mudahan.


p/s : Tp nak positif dgn orang telemarketing - errr... tu agak susah la. Tp I'll try...

kredit : Here
**Do follow FB Dr Muhaya - byk kata2 positif yg boleh kita ambil dan amalkan bersama. 

16 April 2013

Senarai Penuh Calon BN Selangor


PARLIMEN:

1. Selayang - Datuk Ir. Donald Lim Siang Chai (MCA)

2. Pandan - Garry Lim Chin Yee (MCA)

3. Serdang - Datuk Yap Pian Hon (MCA)

4. Kelana Jaya - Loh Seng Kok (MCA)

5. Petaling Jaya Selatan - Seah Kok Fah (MCA)

6. Petaling Jaya Utara - Chew Hoong Ling (MCA)

7. Klang - Datuk Teh Kim Poo (MCA)

8. Hulu Selangor - P. Kamalanathan (MIC) - Penyandang

9. Kuala Selangor - Datuk Irmohizam Ibrahim (UMNO) - muka baharu

10. Gombak - Datuk Dr. Rahman Ismail (UMNO)

11. Ampang - Dr. Rozaidah Talib

12. Hulu Langat - Adzhaliza Mohd. Nor (UMNO) - muka baharu

13. Puchong - A. Kohilan Pillay (Gerakan) - muka baharu

14. Subang - A. Prakash Rao (MIC) - muka baharu

15. Shah Alam - Zulkifli Noordin (rakan BN)

16. Kapar - Saktivel Alagappan (MIC)

17. Kota Raja - Murugesan Sinnandavar (MIC)

18. Kuala Langat - Sharuddin Omar (UMNO) - muka baharu

19. Sabak Bernam - Mohd. Fasiah Mohd Fakeh (UMNO) - muka baharu

20. Tanjong Karang - Datuk Seri Noh Omar (UMNO) - penyandang

21. Sepang - Datuk Seri Ir. Mohd. Zin Mohamed (UMNO) - penyandang

22. Sungai Besar - Datuk Noriah Kasnon (UMNO) - Penyandang

DEWAN UNDANGAN NEGERI:

1. Teratai - Ben Liew Pok Boon (Gerakan) - muka baharu

2. Bukit Gasing - Juan Sei Chang (Gerakan) - muka baharu

3. Bukit Lanjan - Francis Chong Tuck Chiew (Gerakan) - muka baharu

4. Kinrara - Wong Hock Aun (MCA)

5. Gombak Setia - Said Anuar Said Ahmad (UMNO)

6. Kota Anggerik - Mohd. Yusof Din (UMNO) - muka baharu

7. Batu Tiga - Ahmad Nawawi M. Zin

8. Seri Andalas - T. Mohan (MIC)

9. Selat Klang - Faisal Yahya (UMNO) muka baharu

10. Chempaka - Muhammad Faizal Sufar (UMNO) - muka baharu

11. Pandamaran - Ching Eu Boon (MCA) - muka baharu

12. Seri Kembangan - Chin Toong Kang (MCA)

13. Sungai Pinang - Lee Siew Chee (MCA) - muka baharu

14. Taman Medan - AB Wahab Ibrahim (UMNO) muka baharu

15. Sekinchan - Kek Seng Hooi (MCA) - muka baharu

16. Bukit Melawati - Jakiran Jacomah (UMNO) - muka baharu

17. Rawang - Lee Li Yew ( MCA)

18. Batu Caves - Rawisandran Narayanan (MIC)

19. Hulu Kelang - Abdul Rahim Pandak Kamarudin (UMNO)

20. Bukit Antarabangsa - Mohamad Nadzim Ibrahim (UMNO) - muka baharu

21. Lembah Jaya - Baderisham Jolly (UMNO) - muka baharu

22. Kajang - Lee Ban Seng (MCA)

23. Bangi - Mohd. Zaidi Md. Zain @ Zakaria (UMNO) - muka baharu

24. Balakong - Lai Kwong Choy (MCA) - muka baharu

25. Subang Jaya - Gan Meng Foo (UMNO)

26. Seri Setia - Tengku Rethwan Tengku Mansor (UMNO) - muka baharu

27. Kampung Tunku - Chong Seng Foo (MCA)

28. Damansara Utama - Lim Choon Kin (MCA)

29. Kota Damansara - Halimaton Saadiah Bohan (UMNO) - muka baharu

30. Meru - Sukaiman Ahmad (UMNO) - muka baharu

31. Pelabuhan Klang - Nasarruddin M.Zin (UMNO) - muka baharu

32. Kota Alam Shah - Datuk Maglin De Cruz (PPP)

33. Sri Muda - Mohd. Abdul Raof Mokhtar (UMNO) - mula baharu

34. Sijangkang - Zurihan Yusop ( UMNO) - muka baharu

35. Teluk Datuk - Tan Cheng Chai (MCA)

36. Sungai Panjang - Budiman Mohd. Zohdi (UMNO) - Muka baharu

37. Sungai Air Tawar - Kamarol Zaki Abdul Malik (UMNO) - muka baharu

38. Sabak - Abdul Halim Udin (UMNO)- muka baharu

39. Hulu Bernam - Rosni Sohar (UMNO) - muka baharu

40. Kuala Kubu Bharu - Ooi Hui Wen @ Jessie Ooi (MCA) - muka baharu

41. Batang Kali - Mat Nadzari Ahmad Dahlan (UMNO) muka baharu

42. Sungai Burong - Datuk Mohd. Samsudin Lias (UMNO) - penyandang

43. Permatang - Sulaiman Abdul Razak (UMNO) - penyandang

44. Jeram - Datuk Amirudin Setro (UMNO) - penyandang

45. Kuang - Abdul Shukor Idrus (UMNO) - penyandang

46. Taman Templer - Datuk Subahan Kamal (UMNO) - penyandang

47. Dusun Tua - Ismail Sani (UMNO) - penyandang

48. Semenyih - Johan Abdul Aziz (UMNO) - penyandang

49. Sri Serdang - Mohamad Yusof Mohamed Yasin (UMNO) - muka baharu

50. Paya Jaras - Datuk Ir. Bushro Mat Johor (UMNO) -penyandang

51. Sementa - Md Ghazali Md Amin (UMNO) - tukar kawasan dari DUN Meru

52. Morib - Hasiman Sidom (UMNO) - penyandang

53. Tanjung Sepat - Nisman Yusof (UMNO) - muka baharu

54. Dengkil - Shahrum Mohd. Sharif (UMNO) - muka baharu

55. Sungai Pelek - Ng Chok Sin (MCA) - muka baharu

56. Ijok - K.R. Parthiban (MIC)

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Pilihan_Raya/20130416/px_78/PRU-13-Senarai-penuh-calon-BN-negeri-Selangor

Senarai Penuh Calon BN Negeri Perak


Hehe. Saja nak sharing. Tpt ai mengundi khen.. Jap lagi ai sharing tpt mengundi asben aiols pula ya. Aiols ada rasa sedikit semangat lah sbb dedua - Parlimen n DUN adalah calon baharu. Hihik.

PARLIMEN:

P.54 GERIK - Datuk Hasbullah Osman (berpindah dari DUN Temengor)

P.55 LENGGONG - Datuk Samsul Anuar Nasarah (Penyandang)

P.56 LARUT Datuk Hamzah Zainuddin (Penyandang)

P.57 PARIT BUNTAR - Muammar Ghadafi Jamaludin (baharu)

P.58 BAGAN SERAI - Dr. Nor Azmi Ghazali (baharu)

P.59 BUKIT GANTANG - Datuk Ismail Saffian

P.60 TAIPING - Datuk Tan Lian Hoe (berpindah dari Parlimen Gerik)

P.61 PADANG RENGAS - Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz Abdul Aziz (penyandang)

P.62 SUNGAI SIPUT - Datuk S.K. Devamany (berpindah dari Parlimen Cameron Highlands)

P.63 TAMBUN - Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah (penyandang)

P. 64 IPOH TIMOR Kat Wong Mei Yin (baharu)

P.65 IPOH BARAT - Dr. Cheng Wei Yee (baharu)

P.66 BATU GAJAH - Loo Thin Tuck (baharu)

P.67 KUALA KANGSAR - Datuk Wan Mohamad Khairil Anuar Wan Ahmad (berpindah dari DUN Bukit Chandan)

P.68 BERUAS - Datuk Chang Ko Youn

P.69 PARIT - Datuk Mohd. Zaim Abu Hasan (berpindah dari DUN Belanja)

P.70 KAMPAR - Datuk Lee Chee Leong (penyandang)

P.71 GOPENG - Datuk Tan Chin Meng (berpindah dari DUN Kepayang)

P.72 TAPAH - Datuk M. Saravanan (penyandang)

P.73 PASIR SALAK - Datuk Tajuddin Abdul Rahman (penyandang)

P.74 LUMUT - Datuk Seri Kong Cho Ha (penyandang)

P.75 BAGAN DATOH - Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (penyandang)

P.76 TELUK INTAN - Datuk Mah Siew Keong

P.77 TANJUNG MALIM - Datuk Seri Ong Ka Chuan (penyandang)

DEWAN UNDANGAN NEGERI:

N.01 PENGKALAN HULU - Aznil Ibrahim (baharu)

N.02 TEMENGOR - Salbiah Mohamed

N.03 KENERING - Datuk Mohd. Tarmizi Idris (penyandang)

N.04 KOTA TAMPAN - Datuk Saarani Mohamad (penyandang)

N.05 SELAMA - Datuk Mohamad Daud Mohd. Yusoff (penyandang)

N.06 KUBU GAJAH - Ahmad Hasbullah Elias (baharu)

N.07 BATU KURAU - Dr. Mohamad Amin Zakaria (baharu)

N.08 TITI SERONG - Abu Bakar Mat Ali

N.09 KUALA KURAU - Mohd. Salleh Mat Disa

N.10 ALOR PONGSU - Datuk Sham Mat Sahat (penyandang)

N.11 GUNONG SEMANGGOL - Zulkarnain Ismail (baharu)

N.12 SELINSING - Sharudin Ahmad (baharu)

N.13 KUALA SEPETANG - Loh Swee Eng (baharu)

N.14 CHANGKAT JERING - Datuk Rosli Husin (berpindah dari DUN Trong)

N.15 TRONG - Dr. Zabri Abd. Wahid (baharu)

N.16 KAMUNTING - Datuk Mohammad Zahir Abdul Khalid (penyandang)

N.17 POKOK ASSAM - Datuk Ho Cheng Wang

N.18 AULONG - Soo Key Ping (baharu)

N.19 CHENDEROH - Zainun Mat Nor (baharu)

N.20 LUBOK MERBAU - Datuk Siti Salmah Mat Jusak (berpindah dari DUN Chenderoh)

N.21 LINTANG - Datuk Dzulkifli Harun (baharu)

N.22 JALONG - Liew Yew Aw (baharu)

N.23 MANJOI - Mohamad. Ziad Mohamed (penyandang)

N.24 HULU KINTA - Datuk Aminuddin Hanafiah (baharu)

N.25 CANNING - Ceylyn Tay Wei Lung (baharu)

N.26 TEBING TINGGI - Tony Khoo Boon Chuan (berpindah dari DUN Pasir Pinji)

N.27 PASIR PINJI - Datuk Thong Fah Chong

N.28 BERCHAM - Lim Huey Shan (baharu)

N.29 KEPAYANG - Chang Kok Aun (baharu)

N.30 BUNTONG - C. Sivaraj (baharu)

N.31 JELAPANG - S. Mokan (baharu)

N.32 MENGLEMBU Loo Gar Yen (baharu)

N.33 TRONOH - Yip Sze Choy (baharu)

N.34 BUKIT CHANDAN - Maslin Sham Razman (baharu)

N. 35 MANONG - Mohamed Kamil Shafie (baharu)

N.36 PENGKALAN BAHARU - Datuk Abdul Manaf Hashim (penyandang)

N.37 PANTAI REMIS - Koh Ser Yun (baharu)

N.38 BELANJA - Mohd. Nizar Zakaria (berpindah dari Parlimen Parit)

N.39 BOTA - Datuk Nasaruddin Hashim (penyandang)

N.40 MALIM NAWAR - Chang Gwo Chyang (baharu)

N.41 KERANJI - Daniel Wa Wai How (baharu)

N.42 TUALANG SEKAH - Nolee Ashilin Mohammad Radzi (penyandang)

N.43 SUNGAI RAPAT - Datuk Hamidah Osman (penyandang)

N.44 SIMPANG PULAI - Datuk Chang Kon You (baharu)

N.45 TEJA - Yew Sau Kham (baharu)

N.46 CHENDERIANG - Datuk Dr. Mah Hang Soon (penyandang)

N.47 AYER KUNING - Datuk Samsudin Abu Hassan (penyandang)

N.48 SUNGAI MANIK - Datuk Zainol Fadzi Paharudin (penyandang)

N.49 KAMPONG GAJAH - Abdullah Fauzi Ahmad Razali (baharu)

N.50 SITIAWAN - Ting Tai Fook (baharu)

N.51 PASIR PANJANG - Rashidi Ibrahim (baharu)

N.52 PANGKOR Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir (penyandang)

N.53 RUNGKUP - Datuk Shahrul Zaman Yahya (baharu)

N.54 HUTAN MELINTANG - R. Supramaniam (baharu)

N.55 PASIR BEDAMAR - Datuk Seri Dr. M. Kayveas (berpindah dari Parlimen Taiping)

N.56 CHANGKAT JONG - Mohd. Azhar Jamaluddin (baharu)

N.57 SUNGKAI - Goh Kim Swee (baharu)

N.58 SLIM - Datuk Mohd. Khusairi Abdul Talib (penyandang)

N.59 BEHRANG - Datuk Rusnah Kassim (berpindah dari DUN Hulu Kinta)



Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Pilihan_Raya/20130416/px_79/PRU-13-Senarai-penuh-calon-BN-negeri-Perak

Edisi Tupperware : Bekas Beras Dan Poslaju

Stok beli bulan ni.
Lama dah tak beli. Sblm ni beli sket2 ja.
Ada yg kirim kat consultant lain.
Tapi kali ni ada yg order rice dispenser.
So, pegi beli sendiri.

Tapi, akibat kalo beli sendiri begini lah.
Bekas beras tu je orang punya.
Lelain aku punya (-_-")

Yg beg ladybird cumil tu, aku nak kasik adik unit aku. Dia bersalin awal tahun tu ari. Cuti 3 bln, pastu aku cam tak sempat nak gi ziarah. Rasa bersalah, lalu beli hadiah. Kira set skali dgn mangkuk kecik2 tu lah. Sesuai nak buat tpt makan bila baby dia dah boleh makan nati. Hihi. Mujo ladybird. Kalo stoberi aku dah rembat satu. Lantak la anak ada ke takde lagi.

Yg kaler purple tu Soup Mug. Aku punya. Sbb aku dah buat KPI baru. Haha. Tetiba ada KPI. Giler pompuan nih. KPI aku nak mengumpul stok bekas ni kaler purple. Purple plus pink. Ada la kaler dia. Mmg tahu lah. Skrg takde la byk nau. Ada la sesket kaler purple (kat instagram ada la gmbr dlm kabinet tu).
So, skang aku nak carik yg loose je. Beli kat consultant lain je. Abis citer. Ngehngehngeh.

Pastu beli gak bekas oval tu. Tutup merah. 2 ketoi. Tu nak buh milo susu oat segala. Sbb ada satu ketoi je. skang kat umah. Tak cun bila tak std. Jadi, mau seragamkan mereka. Beli lagi. Hoho.

Aaaa.. yg kuning hijau tu naik level 1 consultant. Sbb nak naik level tu lah aku terbeli syampoo n serum halia coconut tu. Huhu. Tp takpe lah. Aku mmg nak carik syampoo yg kurangkan rambut gugur nih. Retu dah elok sket. Lps tu gugur jugak. Haih. Potong je rambut ubat dia ni kot.

So, begitu lah. Tak hehabis dgn tupperware. Sejak bila tah aku terjatuh chinta ngan mendalah ni. Nak jual balik sayang. Biasanya kalo berlebih2 tu aku bagi ke orang buat hadiah kawen ke apa. Mmg skang pun adiah wedding aku bagi barang tupperware je.

Oh. Bekas beras tu sangat hot selling item. Yg tu member tu minta pos ke Terengganu. Wah. Pos laju sgt efficient ya. Aku pos hari Sabtu pagi (post office ada yg buka hari Sabtu), pastu tup2 petang Ahad, member aku tu kata dah smpai. Erk.Tanjat gegel. Aku bajet hari Senin la baru jalan dari KL since Ahad da cuti kan. Agaknya derang jalan gak hari Ahad tu. Haa... ini lah baru dikatakan pos yang bebetul laju.

So, kalo ada sapa nak beli bekas beras tu, meh la. Nak buat installment pun boleh... Tpi tak dapat la rega diskaun. Rega katalog RM288. Nak rega diskaun boleh, tp cash buleh la. Cam member aku ni cash. Then dia bayar duit pos laju. Pos laju utk bekas gedabak ni RM37.10. Aku pun telan ailiyo masa tau tu. Huhu. Org pejabat pos tu kata kalo nak murah sket guna pos biasa. Takpe lah..kang tak guarantee ke mana plak pegi nya kan.

So, selamat mengumpul tupperware.
Kot ada sapa2 nak beli, just contact me ya.
idaramli2011@gmail.com.

Edisi Telemarketing dan Cara Marketing-nya


google

Menyakitkan hati btul bila dpt call dari telemarketer ni kan.
Rasa trus suwey satu hari. Lelebih lagi time kita tgh kerja.
Yer, aku tahu ko pun kerja. Carik makan juga. Tapi bule tak, tgk time sket nak call.
Kalo ko rasa ko call org kerja, peak hour tu jangan lah call. Mmg rasa nak siku je muka. Pakkal tak buleh napak.

Oke, last week aku dpt 2 call.
Dari sykt kerusi urut.
Ada pun aku bising2 dlm FB.
Yg pertama tu aku dgr dia nak bagi tiket flight. Lps tu ada promosi katanya. Kena dtg promosi dia bla bla bla. Tp aku potong. Aku gitau, aku takde masa nak g tpt dia tu. Aku outstation. Then takpe lah, dia kata takpe, next week dia call balik. Oke lah. Takde apa pun.
Yg kedua - yg itu gak lah. Tapi mungkin orang lain. Kali ni aku tanya bagi clear apa sykt dia. USI ke UNI ke apa tah. Tak clear sbb background sgt bising. Dari syarikat kerusi urut katanya. Sama gak lah. Nak bagi tiket flight. Aku tanya mana dpt nombor, dia kata dari sedara mara yg pernah dtg promosi, then bagi no phone. Wahh... cena sedara mara aku plak peginya. Aku sendiri tak pernah nak reveal no phone orang lagi ada orang buat camtu ke. Takde makna! Bila dia kata "tak perlu bayar apa2 ni cik". Aku jawab "kenapa perlu bagitau saya tak perlu nak bayar apa, kalo perlu bayar, saya boleh bayar je". Oleh kerana kawasan dia bising, secara tak langsung aku cakap kuat. Mungkin dia ingat aku marah (tp mmg pun, annoying btul org call camni nih). Skali dia marah aku weh.. "Cik, kalo tak minat takpe, saya cakap elok2 dgn cik" Tup. Dia off.
Aku pause.
Jap.
Aku confuse, is it me yg carik dia? No.
Is it me yg amik masa dia? No.

So, mengapa pulak dia yg nak naik hangin? Kalo bebetul dia nak promote barang, she should not pun hangin ngan "potential customer" dia. Kena la bersabar, layan bebaik. 
Oke, tu satu contoh tele marketer yg sepatutnya tak yah la jadi tele marketer. Sbb bila orang marah, ko pun turut nak marah. Sbb tu kalo big company dia siap ada "harap maklum, perbualan ini dirakam" sbb dia nak tgk telemarketer/customer service derang cemana. Adakah mereka tahan maki, atau cena. Cam Astro tu hari. Abis budak tu aku marah2 still dia tahan je lagi walo aku tau dia cam meletup jugak nak marah. Haha. Naseb la dik... jalan itu yg ko pilih.

But berlainan dgn tele marketer jual barang. Jual insurans. Mmg derang call pakai phone ofis je kot. Pastu yg nak bagi tiket flight ni no hp. Modus operandi dah berubah kot.
Aku kan, nak tanya dia satu soklan je. Dan aku terkilan sbb tak sempat nak tanya, dia dah letak telefon. Aku harap dia call balik. Aku nak tanya
"apa kaitan kerusi urut dengan tiket flight percuma"
Bagi jawapan relevan - 20 kerusi urut pun aku boleh beli. Takyah nak bagi tiket percuma aih. Ingat aku hadap nau tiket percuma mereka tu. Mana tah dpt no phone ni. Aku suspect AA je lah sbb dia kata tiket flight kan. Harus dia tau kita ni salu beli tiket flight. Jadi, pancing budak ni dgn tiket. Sbb dia suka berjalan. Gitu je aku pikir. Hancai boncai!

Satu lagi. Ni mmg tgh fresh lagi ni. Hari ni pun.
Motip betul call org time peak hour sbb nak jual insurans. Kul 11 oke. Itu kan time kita tgh kusyuk buat keja. Bebtul memotong stim aku yg tgh seronok selesaikan satu persatu hal kerja. Geram btul haku.
Aku ter layan sbb dia mention Hong Leong. Sbb aku punya loan kereta kat situ. Ingat kot ada cabutan bertuah ke apa kan. Mana lah tau.
Skali dia citer pasal insurans. Memula aku tanya lama lagi tak, sy tgh kerja nih. Dia kata tak, 5 minit je. Tapi kalo cik sibuk kita call semula. Ehhh... tak payah. Aku suh dia cakap je.
Dia pun pung pang pung pang segala. Aku diammmmm je. Lps tu dia helo helo. Haha.
Oke lah smpai part dia kata "Kalo takde claim dlm masa 15 tahun cik boleh dpt balik duit cik tu"
"Abis kalo saya mati sebelum 15 tahun"
"Duit tu akan dpt pada waris yang cik namakan"
"Kalau macam tu better saya simpan sendiri 65ringgit sebulan (since dia kata premium 65 sebulan)"
Dia terus marah. Haha. Aku saja nak uji je. Apa lah. Dia tinggikan suara
"Cik... takde satu pun syarikat insurans pun dalam dunia ni bagi balik 100% pada customer dia"
Haha.
Jadi, apa keperluan. Utk claim jer? Macam lah senang dpt claim tu pun.
Aku kata lagi "sy bagi 2 minit je lagi ni (sbb aku tgk je time kat PC aku. Sebenar lebih 5 minit dah)"
Terus dia kata "saya dah habis, takpe.. itu saja.. Assalamualaikum"
Eh. Melayu. Aku ingat cina. Style cakap cam cina jer. 

Cam tu nak jual insurans? Camtu nak promote barang ke orang? Tu pun aku tak cakap aku ni buleh terbang lagi ni. Cakap sambil terapung lagi tu. Itu pun nak marah. Org yang mmg kerja nak promote barang ke apa ke, kena sabar la layan. Pelik aku, kita ke yg call derang? Kita ke terhegeh2 nak minta derang jelaskan apa yg derang jual? Kita ke yg nak sgt bisnes dengan derang? Kenapa layan "potential customer" camtu? Org saja try dolak dalik sket dah give up. Dah marah. Camtu kita nak beli "barang" derang? Kirim salam! Kang makian je dapat dari sykt tu. Harus dia buat kita macam peminta sedekah je bila kita nak claim. Padahal duit kita tu. Pikir sendiri lah.
Hahaha. Ini mmg lawak nih. Adoii... pecah perut...
Oh ya, yg nak bagi tiket flight tu call aku balik. Dia kata dtg promosi dia, dia amik masa 30minit, then dia bayar masa 30minit tu dgn tiket flight. Aku tanya gi mana? Tiket g london ke? Dia gelak. Ha..tau pun kau. Semenanjung Malaysia sahaja kak. Haha. Ini lawak. Kalo semenanjung akak naik keta je dik. Akak pun kalo outstation mmg naik flight je pun. Bln lps outstation ke Sarawak, mggu lepas ni Terengganu seme pun naik flight. Haha. Saja aku cakap gitu. Cam kita ni kepingin nau ke tiket flight dia tu kan. Udah2 la wey. Tp budak ni baik. Tak smpai ati aku nak bash dia. Tk smpai ati aku nak tnya kaitan kerusi urut dengan tiket flight tu. Nama pun Juwita. Cam nama bff aku. Huhu.

Jadi, lepas ni, aku rasa ada call memana lagi, aku nak layan smpai lah derang give up. Aku nak tgk sykt mana yg buleh layan baik. Jadi, sykt itu lah yg boleh perkhidmatan terbaik.

Sekian, bebelan saya tengahari ini.
Patut ada entry lain.
Dek kerana geram. Ini ter keluar dulu.
Entry lain. Petang kang.
Picture from someecards.com

Edisi Pelbagai Jenis Ayam Di Hujung Minggu

Haha.
Tajuk apakebenda ntah.

*sat nak ngadu. Penat kan keja dgn orang yg asik pikir negatip. Sbb tu la gak aku revert entry hari minggu tu hari. Sbb manusia. Manusia yang susah nak pikir positif*

Oke. Tgk2 gmbr kat instagram.
Tetiba cam nak tergelak. Oh. Rupanya hari minggu tu hari aku makan pelbagai jenis ayam.

Dimulakan dengan ayam dinasor nih. Atau ayam rangka. 
Uols panggil ayam apa?

Kalo tgk ni tahu la beli mana. Pasau malam la mana lagi. Hari Jumaat kan hari pasar malam katanya.
Tapi kali ni tak beli dah putu piring. Kang jemu. Asik putuuuuu je kan.

Lps tu Sabtu. G Tesco jap. Igt nak carik rak tingkat2 tu. Nak ngomeh kan bilik tido tetamu tu. Udah ghoper bilik stor. Anak buah aku hok dajah 2 tu tak mau duk bilik tu. Katanya stor. Heloo... tpt tu dah jadi bilik solat oke. Aku mmg susun leklok barang. Cuma mungkin sbb kotak dan bekas bertindih2 dia imagine stor. Takde la aku nak rugikan bilik jadi stor plak. Stor tupperware takpe. Eh...!

Then lunch singgap KFC je. Try yg baru ni. Korean Spicy ke apa namanya.

Dia ada set dia, tp yg ni kami amik snack plate. Jadi, dia tukar ayam tu je lah.
Rasa? Boleh la. Takde la tak sedap. Takde la sedap bebeno (Faizullah..ini jawapan dia. Usah nak nanya2 lagi. Tarik tinger kang)

Kan KFC ni kalo masa promosi perisa2 lain ni, harus takde spicy kan. Jadi, order spicy dapat lah ini. Dia pun sebenarnya yg spicy tu lah. Cuma dia tambah sos manis pedas, taruk bijan. 
Tapi yg ni antara yg boleh terima dek tekak la dari perisa tomyam la oat la apa dulu tu kan.



Lps tu Ahad.
Lunch kat Ayam Penyet. Tempatnya Ampang Park.
Yer, bagaikan takde tpt lain. Ampang Park halanya. Udah la hari kerja pun salu ke situ. Eh. Dulu lah. Skrg dah jarang dah.

Sebenarnya dari Damansara. Meriki tpt. Pastu takde hala tuju. Singgah Jusco Maluri. Takde apa nak beli, nak makan pun org ramai giler. Tu yg singgah ke Ampang Park. 
Pastu lepas makan, perut jadi sebu sbb byk sgt makan sambal dia tu (T____T)

Jadi, tu lah. Asik nak mentekedarah ayam je keja nya kan.

Apa nak jadi?
Jadi ciken litel?? Hohohoi!

15 April 2013

Gerobok Hana. Follow. Share. Win Campaign

Hehe. Kalo perasan rata2 adik2 TTC Corner aku buat entry camni gak ari ni.
Entry menyokong kengkawan namanya.
Sapa nak carik shawl yg ala2 paisley/tribal ke atau apa2 yang tgh IN skrang kan, buleh la masuk blog ini - GEROBOK HANA.
Atau FB atau Instagram (find Gerobok Hana).
Dan boleh dapat special gift - free of course bila membeli. Haaa..... mana nak carik gitu. Cuma bila nak beli tu kena mention code "GHPS". Kena mention code ini bila nak beli, kalo tak...tak dpt free gift tu.

Contoh begini lah - Dah ada yg minat tu, kata nak beli dan bagitahu lah, code saya GHPS.
Pun bolehhh..... :)

Tapi bukan itu saja, tuan punya gerobok skali lagi berbesar hati nak bagi adiah GIVEAWAY plak sempena Grand Opening mereka.
Kepada yg suka join GA, yg suka shawl, tudung dan segala yg cantik2, comey2, buleh la join GA ini.
Ada rezeki, leh dpt adiah juga.

Cara-cara
1. Follow blog ini - Gerobok Hana
2. Buat satu entry yang bertajuk Gerobok Hana Follow. Share. Win campaign.

3. Share banner spti di atas.
4. Include lah blog link Gerobok Hana di dalam entry tersebut - http://gerobokhana.blogspot.com/
5. Pegi ke blog Gerobok Hana. Tinggalkan komen "I Love Gerobok Hana" bersama link entry blog anda tu di dalam entry ini - http://gerobokhana.blogspot.com/2013/04/followsharewin.html
As simple as that kan.

GA ni dari 15 April (hari ni lah) hingga 25 April 2013.
Winners pun di announce cepat. 26 April katanya.

2 lucky followers will be randomly picked to receive a mystery gift from Gerobok Hana.

Oh. Alang2 dah join GA tu kan, boleh la cuci2 mata tgk shawl2 derang ni.
Bila nak beli bagitau je lah kod dia... GHPS.

K. Itu saja. Tata

Misi Mencari Safety Boot

Atau lebih dikenali sebagai kasut Pua Chu Kang.
Haha. Apakah nama sebenarnya kasut ni weh?
Jap. Google.
Rubber boot steel toe namanya.

Kalo buleh aku nak carik kaler pink begini.
kredit : Here
Tapi mana nak carik. Nak kaler2 gini mmg tak buleh carik kat kedai hardware lah.
Kalo kedai camtu, abis2 kaler kuning lah yg lain pun.

Kalo dpt begini bes betul.
Kaler purple pun ada.
kredit : Here
Kalo ada kasut kalerful begini baru semangat nak buat kerja. Haha.
Ah. Kalo takde, pakai je lah kasut sport.
Tp takut pacat masuk. Eiww...

Hoi! Nak jadi petani mana buleh takut pacat. LOL

Haha.
Tetiba mau carik kasut gini. Apa kes?
Mau jadi petani jap.
Mengusahakan tanah sekangkang semut itu.

Miahaha.

Apa pun, doakan usaha kami berjaya.
Nati buleh beli rumah banglo. Kuikuikui.

Edisi Review Novel : Ros Biru Untuk Dia & Cintaku Luruh Di Oxford


Apa yg berlaku weekend ini?
Aku duk ngadap novel. Miahihihih.
Cintaku Luruh Di Oxford tu dlm 2,3 mggu gak aku baca. Gemok sgt buku dia. Cam takes time juga. Yang Ros Biru Untuk Dia - kurang 24jam aku baca. Settle.Haha. Gilers woh (ye lah... aku tahu lah.. aku takde anak kan.. jadi, buleh la ngadap buku tu je kejanya kan... cliche')

Nak review.
Cintaku Luruh Di Oxford.
Sebagai peminat tegar Kak Su, mana mungkin aku tak buat koleksi buku ini. Wajib... mmg dah jatuh tahap wajib beli buku Kak Su ni. Kali ni dia tulis bersama suami dia (Imaen).
Tebal buku ni. 700++ page. Haha. Tp aku boleh baca dengan penuh kesabaran dan abiskan tanpa membuka halaman belakang2 utk tahu kesudahan cerita. (Haha. Kantoi. Perangai aku mmg gitu. Kalo rasa cam eh..tak sabar aku nak tau, aku pi selak2 page belakang. Mmg cam anti-klimaks namanya). Biasa aku buat camtu, kalo buku tu membosankan. Kalo tak...mmg aku bersabar.
Tapi, buku ni sebenarnya mana buleh nak tgk blkg2. Nati kau akan ketinggalan jalan cerita. Kak Su n Imaen pandai mengolah cerita. Buatkan kita rasa berdebar2 je. Bila lah Falah nak bertemu Zuha ni. Dah 5 tahun  ni tak jumpa. Pastu tup2 duk satu tpt, pun tak terjumpa. Alahai.. (cuma... ada sedikit komen. Zuha cikgu praktikal, dan Falah pengurus estet, tapi takkan Zuha tak pernah tahu nama pengurus estet tu kan. Mesti ada tulis kat memana. Atau org ckp2 ke. Tapi mungkin Zuha tak amik tahu kut kan). Takpe lah. Tak kesah lah tu. Takde effect. Kalo org buat drama/filem tu lagi la tah perhapa kan.
Yang lelain mmg diperhalusi dengan sebaiknya. Bukit Dussek. Dari cerita tu, letaknya di Perak. Dan. Oh, aku anak jati negeri Perak pun tak tahu menahu wujudnya Bukit Dussek. Gaya macam bes je Bukit Dussek tu walopun hanya sebuah estet. Huhu.
Dan bila hati telah gembira pabila Zuha bertemu Falah, tetiba potong stim bila Zuha kawen dgn Wassim. Huwaaa... pasaipa plak kawen dgn Wasim ni. Penat aku tggu, dan sabar baca, smpai lebih dari setengah buku, tup2 hang kawen ngan Wassim, Zuha. Aduh. Mmg rasa tak nak abiskan (oh, ni pun express juga. Dalam masa 2 minggu terus kawen). Siapa Wassim? Kawan bapak Zuha. Bujang terlajak. Ha..kau tau lah jarak umur dia kan. Menyampah lah Zuha ni, tak usul periksa terus jump into conclusion. Kesian Falah tau.
Tu lah. Selalu kalo novel/drama sure lah heroin kawen dengan hero. Ni apahal kawen dgn org lain nih. Tua pulak tu. Aaa...geram. geram.

Tapi... itu bukan ending cerita ya. Ada suku lagi page yang belum habis setelah cerita Wassim kawen dengan Zuha. 
Nak tahu ending dia, marilah kita baca buku tebal dan gemok ini. 

Bagi aku bes lah. Takyah bagi berapa bintang lah sbb nati macam bias. Sure aku bagi 5 bintang punya kan. Boleh gak tgk sini utk orang lain punya komen dan review - goodread

Ros Biru Untuk Dia.
Aku start baca pagi Sabtu dan tgh mlm dah settle. Haha.
Bukan lah sehari suntuk aku ngadap buku ni sbb aku ada gak keluar g Tesco lah apa lah pagi tu. Entah cemana lah aku buleh speed reading. Haha.
Tapi... kalo aku tak sesabar nak abiskan makna buku ini bes lah juga.
Kisah arkitek - Lyanna, yg dah bertunang ngan Adam. Mmg dia cinta mati kat Adam nih. Tup2 ter berkahwin dgn Fakhrul. Bost tpt keja dia. dan Fakhrul ni plak panas baran. Dan dia tak buleh terima dia kena kawen dengan Lyanna. Mlm pertama dah kena lempang. Tk cukup ngan lempang, dia pecat gak Lyanna.
Adam plak accident. Koma. Pastu lumpuh.
Tapi novel kan. Bila dah kena lempang segala pun still Lyana sebagai isteri jadi baik juga. Last2 Fakhrul pun jadi baik. Gi honeymoon kat Australia. Tp belum lagi abis. Bila Lyanna pregnant, tup2 Fakhrul tak ngaku pulak itu anak dia. Abis la kena sepak terajang si Lyanna ni. Mengidam nak makan kek lapis Sarawak pun Fakhrul taknak belikan masa dia outstation ke Sarawak. Dan kemuncaknya anak dlm kandungan Lyanna mati dek kerana tendangan Fakhrul. Dan cam biasa, setelah mengetahui siapa yg buat onar, Fakhrul minta maaf balik.
Apakah kesudahnnya? Apakah Lyanna menerima Fakhrul semula? Adam cemna? Banyak konfliknya. Sbb tu aku laju2 baca smpai abis. Haha. Pastu macam seme orang saling kenal mengenal plak dalam ni. Huhu. Tkpe itu bukan persoalannya.

Kalo tanya bes ke tak bes? 
Jawapannya bes. Boleh dibaca. Dan dikhatam dalam tempoh kurang 24jam. Huhu.

Okeh. Hepi reading.
Dan aku masih terus bertungkus lumus nak abiskan beberapa novel lagi before tambah koleksi masa Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur yg start 26hb  April - 5 Mei nati.
Sapa nak pegi?? Mari kita deting2 kat sana. Hahaha.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign