Pages

14 June 2012

Pinjaman Perumahan : Prosedur

Disclaimer : Entry ni merujuk kpd prosedur pada hujung thn 2010. Mungkin skrg ni prosedur dan berubah. Apa2 kemusykilan bleh terus tanya developer atau rujuk trus BPP.

Oke. Ini entry panjang. Saja buat utk rujukan diri sendiri juga dan kut kalo ada yang nak cari cara nak buat pinjaman perumahan. Tp yg nak di story ni pasal pinjaman perumahan yang dibiayai oleh govt a.k.a Treasury a.k.a MOF a.k.a Perbendaharaan. Yerp. Byk tul a.k.a nyer.
Seperti yg seme orang tau, seme penjawat awam ada kemudahan membuat pinjaman perumahan dgn treasury. Akta/SPP/PP boleh rujuk link ini - BPP [Pekeliling]
Oh. Ini prosedur kalo pinjaman perumahan pertama. Kalo kedua, ketiga tu aku blum arif sbb rumah aku baru sebijik. Ngeee....

Step dia bermula sebaik sahaja dah tgk umah yg berkenan, dan dah letak duit booking. Kalo keja govt, terus la mohon dgn treasury. Gunakanlah benefit yg kita ada. Tp kalo nak pinjam kat bank pun takde masalah.

Sebelum tu, kena tgk jugak kelayakan pinjaman kita. Masa aku beli retu, cukup2 je harga rumah tu ngan kelayakan aku. Sbb masa tu govt blum revise lagi gaji bulanan ngan kelayakan pinjaman. Pulak, time tu aku masih dlm jawatan lama. Tp mujur loan boleh lepas dgn rega rumah. Alhamdulillah. Jadi, aku amik full loan dgn tempoh pembayaran semula - 360bulan. Huhu. Tp kena refer HR dulu la, sbb takut, walopun layak tp gaji tu tak lepas plak sbb ada loan lain2. [Info : Kelayakan Pinjaman]

Jadi, bila dah layak, boleh lah isi borang.
Borang ni boleh di download saja dr web BPP - Borang. Kadang2 developer akan bagi borang ini juga. Isi dan baca peraturan dia betul2. Kena buat cpt agar tak kena 'late interest' pembayaran. Sbb borang ni kena sertakan skali SnP yg kita dah dpt. Cam aku, kena gak late interest tu. Mujo tak byk dan aku nak appeal utk waive kat developer. Tp rasa cam tak boleh kot. Sobsss..... Cerita lanjut perihal aku buat loan ni bleh tgk kat entry lama sini.

Bila dah isi, dpt seme pengesahan majikan, dah pilih sykt insurans kita nak (seme tu bersekali dlm borang), dah sertakan processing fee seme boleh la hantar. Samada nak office hantarkan, hantar sendiri atau pun developer hantarkan. Cam aku mudah ja, developer hantar. Jadi dia akan check apa yg ada, apa yg takde. Segala dokumen hakmilik bla bla bla seme ada dlm tu nati utk dihantar. So, sng. Biasanya, utk rumah pertama yang dlm pembinaan, Insyaallah, tak byk masalahnya. 

Lps hantar borang, dlm seminggu 2 akan smpai surat kelulusan yang namanya Kelulusan Pembiayaan Perumahan Perbendaharaan Secara Islam (SPPPI) - sbb aku amik yg secara Islam punya. Dia sertakan surat setuju terima dan berapa kita nak bayar tetiap bulan. Jadi complete kan seme tu dan hantar semula laju-laju yer. Kalo tak, dikatakan tak bersetuju nak terima. (memang urusan awal2 ni kena buat laju laju, kalo tak... pasti ada poblem nati). Biasa majikan akan sertakan cover letter skali.

Dan slps itu adalah dokumen2 yg akan diuruskan oleh peguam. Ada perjanjian antara kita dgn Treasury dan ada la bayar serba sedikit. Sediakan lah duit apa2 yg patut. Oh, utk seme ni, jgn risau, kita tak perlu pun memanjat treasury sanun. Seme ni deal ngan lawyer kita ja. And luckily office lawyer sgt lah dkt ngan ofis aku. Alhamdulillah.

Bila dah complete seme, maka, bermulalah sessi membayar oleh treasury. Mengikut stage rumah yg sedang dibina tu. Masa ni kita tak kena bayar lagi. Dun wori....boleh lagi berjimba jimba, bercuti cuti cinta sana sini. Haha.

Dan bila smpai surat cinta sebegini - Arahan Potongan Gaji
Kredit : Entry sini
Ha...siap la kau... lps tu tgk la slip gaji dgn muka sedih yer. Bebetul slps 18 bulan loan kita diluluskan (atau dari bulan pertama yang treasury bayar tu). Memula mmg rasa hazab. Tp lps tu.... oke ja.. dan kemudian baru la terasa, sblm bayar duit rumah ni kemana halanya allocation duit tu. Jadi, kut sapa yg rasa ragu2 nak beli rumah, sila la beli.... boleh je sebenarnya nak survive. Cam aku retu, memula mmg rasa takde la nak kemana2 dah ni. Duk jelah bersila panggung kat umah tu, tp lps 2,3 bulan, oke dah. Boleh je cuti cuti cinta. Ahaks. Gilossss.... 

Oh. Walo kita tak masuk lagi rumah kita tu, kita tetap kena bayar yer tuan puan. Jangan wat terkejut lak, eh, saya lum masuk umah saya, kenapa saya kena bayar. Itu dah termaktub dalam perjanjian yer. Jangan nak wat hal. Tp dun wori lah. Bayar mmg tetap kena bayar (dah meminjam kan, apa hal lak nak minta waive plak cam PTPTN tu kan. Eh..?) tapi..... treasury (bank pun sama aku rasa) takkan bayar 100% selagi rumah tu tak siap. Treasury bayar ikut stage. Dia tak bayar segedebuk camtu. Ada stage nya. Jadi selagi tak siap, selagi tu lah takkan habis bayar ke developer.

Jadi, bersabar lah menanti sket. Smpai lah dpt surat "collect key" tiba. Itu tandanya rumah dah sedia diduduki. Masa tu nati lah treasury akan bayar habis. Bila dah habis, boleh lah collect key dan bayar apa2 yg patut utk masuk rumah tu.

Begitu lah prosedurnya, secara rough la. Skang MOF dah laju. Dulu mmg dgr macam2 problem dan aduan. Skang dah oke dah. Dan Alhamdulillah, aku nyer prosedur pun smooth. Tapi sesket tu ada la. Biasa lah kan.

So, kepada yg nak membeli rumah, selamat membeli. Sila lah beli. Pelaburan kan kata orang tu. Aku ni ha, blum masuk lagi dah ada org SMS tnya nak jual ke idok rumah tu. Tu sok kalo dah dpt kunci lagi la byk SMS (dari property agent) masuk tu. Dlm masa setahun dua, rumah tu dah naik 100% dari rega asal. Phewww....

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign