Pages

5 June 2012

Edisi Robot Di Blog

Tetiba edisi robot halanya.
Waduh. Waduh. Masih ada lagi kok nya yg mahu kepastian adakah saya ini robot atau pun tidakkk.
"please approve you're not robot"
Kalo boleh jawab : Yes, I'm not robot takpe lah gak. Ini entah apa kemenda la uruf2 yg dipusing2 kan. Kengkadang rupa tulisan urdu pun ada gak.

Dulu aku penah utarakan gak pasal ni.
Tp cam, alah, tak kesah lah pun, org nak buh word verification tu sukati dia lah. Sure dia ada sebab nak buh menda tu. Mungkin banyak 'robot' yg masuk blog dia.
Tapi... kengkadang, aku ni, berkobar2 ni nak komen. Skali dia suh approve dulu kita ni robot ke bukan. Terus cam... ah, takyah komen lah. 
Btul. Mmg aku bukan robot. Boleh la baca tulisan tu. Tapi kengkadang, tak robot pun kalo tulisan berpintal, rapat2 tu, org tua kertu cam aku ni ha...salah taip balik. Udah satu hal kena retype balik. Kalo word sama takpe, ni word lain. Heh!

Last last, mmg aku tak komen. Hihi
*wah..haa.... cakap berdegar degar sgt neh. Macam kan salu benar aku tinggal komen kat blog orang. Tapi, ada la jugak aku komen per.

Skang ni dah kuar pesen camni. Pulakkkk....
Adoi. Kut la yer, kut... kut korang mmg taktau yg blog tu ada word verification, sila la check. Check kat setting. Kat mana setting? Kalo kat layout dashboard baru, dia yg dkt gmbr cam buku tu. Ha. Klik situ. Nati dia ada kuar setting. Amik setting, akan kuar camni.

First, check la balik show word verification tu samada tick no atau yes. Dia akan kuar please prove you're not robot acapkali lps orang komen bilamana show word verification ni di yes kan. Kalo mmg taknak menda tu sila la tick no. Unless mmg robot suka komen kat blog. Itu terpaksa lah tick yes. Kalo rasa manusia je komen sila la tick no. 

Oh. Takut ada komen2 tak membina?

Tak apa. Just tick kat comment moderation tu always. Jadi, kita leh filter dulu. Rasa cam komen2 yg kuar tu hampagas, delete ja trus, takyah nak susah2 hati. Tp biasanya, komen menyusahkan hati serta kepala lutut ni adalah komen anonymous. Kalo camtu, dkt 'who can comment' tu, tick la user with google account. Dah habis citer.

Tapi terpulang lah. Kot mmg nak pakai word verification tu pakai lah. Tp aku rasa tak ramai yg sker nak komen bila ada mendalah tu. Tp kalo mmg niat mmg tak suka tgk orang komen, boleh la pakai. Salah satu cara gak bagi orang takyah komen.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign