Pages

29 May 2011

~Pasal Jiran oh Jiran~

Jiran bermaksud :




ORANG YANG TINGGAL BERDEKATAN DENGAN RUMAH KITA SAMADA DI KANAN, KIRI, DEPAN, BELAKANG, DI TINGKAT ATAS, DI TINGKAT BAWAH HINGGA 40 BUAH RUMAH DARI SETIAP PENJURU
kredit : here
Kita mmg la tak bleh lari dr hidup berjiran ni kan. Dan mcm aku yg duk umah takde tanah ni lagi la jiran tu dekatttt sgttt kan.

So, dulu aku ada citer pasal jiran sebelah yg entah -apa-salah-aku-asik nak menghempas pintu kalo aku lalu dpn umah dia. Smpai skang pun cenggitu. Aku baru nak senyum bammm dia hempas pintu. Itu mak nye lah. Anak2 dia kadang2 oke kadang2 tak. Yg si bapak oke la. Ada la tegur2 laki aku.

So, lantak pi la situ kan. Kalo dulu ngan jiran lama ada masak apa2, aku kasik gak cam laksa ke hapa, skang ni mmg takde la. Aku risau kut aku  bagi kang di tong sampah kan cena. So, biar dia buat hal dia aku buat hal aku.

Lps tu jiran bawah lantai aku ni plak. Lantai aku-bumbung dia. Ha.. begitu.

Aku ni kalo ada beras2 yg da berabuk, ada bubuk tu aku simpan sbb nak bagi burung2 makan. Kat sini byk burung merpati lepak. Cam aku penah citer dulu (mana tah entry tu malas nak cari balik). Kita tabur je atas atap then derang dtg makan.
Lama da aku tak bagi burung2 ni makan, so reni aku bagi.
Da ptg pun, dkt kul 5. Aku kalo tghari, dlm kul 2,3 tu aku tak bagi la sbb aku tau org nak tido  nati bising bunyi burung tu tup tap tup tap pagut makanan kan. Sbb penah skali tgh tido terjaga sbb dengar burung ni makan. Org atas bagi roti. Tp aku nak kata apa. Tkpe lah. Bkn lama pun.

So, bagi.
Skali aku dengar degang degang org bawah ketuk kayu kat bumbung.
Bertebaran la burung tu lari.
Then tak lama burung tu dtg balik. Time tu azan Asar tgh berkumandang. Aku igt org bawah tu tak la bising lagi. Ala, lagipun apa la sgt. Kejap je burung tu makan kot. Abis beras tu dia blah la.
Skali org bawah tu menjerit, time Azan tu
"hoi! jangan la bagi makan burung tu. Bodoh betul lah" lps tu entah apa dia bebel lagi.
Time azan dia boleh jerit dan bodohkan org.
Aku simpati. Simpati kat org yg menjerit dan burung2 tu.
Tk abis lagi beras tu. Burung2 tu pun duk la kat atas tali letrik. Tp aku jaga jugak. Usah la burung tu makan dulu. Nati entah apa la dia maki aku lagi.

Ye lah kot. Aku bodoh. Bagi burung tu makan atas bumbung dia. Tp aku da pikir. Time tu da Asar. Mungkin org pun da tak tido lagi time tu. Pulak tu bkn lama. Burung2 tu makan2, pehtu dia terbang la balik.

Lepas ni mesti dia tulis kat ketas A4 dan tampal kat keta dia lagi. Mesti dia tulis 'hoi bodoh, apsal kau bagi makan burung. Bodoh'

Sbb apa aku kata camni, sbb ari tu ada sekali dia tampal ketas kat cermin keta dia 'lain kali nak bukak kereta tgk kereta org sebelah'.
Secara kebetulan mmg keta dia paking sebelah keta aku. Aku tnya laki aku sbb dia yg bkk pintu keta belah keta org tu, ada ke dia bukak kuat2, laki aku kata mana ada.
Tp secara logik pun kalo kita bkk pintu mana la buleh meng effect smpai tercalar balar keta. Keta ko pakai cat minyak ke sket2 da tercalar balar? Sapa suh pakai keta tin milo tu kan. Aku nak je sound org tu. Nak kata 'abang, teruk sgt ke pintu kereta tu. Meh saya nak tgk, lps tu report polis, saya tanya peguam, lps tu baru saya bagi ganti rugi' Ha.. mmg poyo giler la smpai nak ke peguam, tp kut dia mmg tak puas ati, buleh je. Apa ada hal.

Lelaki tu mmg tak keja. Duk rumah dan bini dia yg keja. So, bila da tk  keja carik keja la kan. Mana la rezeki nak murah kalo dgn binatang pun nak berkira.
Tp nak kata dia tak suka binatang tak plak. Sbb dia bela kucing. Tp kalo kucing dia berak merata takde org bising pun. Aku bagi makan burung di bodohkannya.

Tp kalo dia tulis gak kat cermin keta dia aku mmg nak jumpa je dia. Aku nak tnya apa yg dia marah sgt dan suruh dia yg pandai sgt tu bagitau kenapa aku tak buleh nak bagi makan kat burung tu.

Tp asben aku tak bagi. Ye lah kan. Buat apa kita nak gaduh ngan orang 'pandai' camtu kan. Tp aku pelik saja. Apsal dia tak puas ati ngan kiterang eh. Hurm.... ko da mister mama tu buat la cara mister mama, tak perlu kot nak carik gaduh ngan jiran tetangga.

Aku pun bkn baru je duk komuniti sini. Dah masuk 8 thn pun. Masa tak duk sini pun, aku mmg salu je dtg sini sbb abg aku dulu duk sini. Maka, jiran2 pun ramai aku da kenal n kenal aku. Cam kak As umah bawah ni mmg salu je bertegur sapa. Kut napak lain je dia  mesti tegur, mcm kalo tak gi keja ke, tetiba pusing balik ke. Ni aku tak la kategori kan sbg kak nap yg menyibuk. Oke gak la sbb nati if jadi apa2 dia leh tau kan. Kita ni mmg la tanak cari pasal dgn jiran seboleh-bolehnya sbb kut nati nak mintak tolong ke apa kena carik jiran jugak.  Tp bila org dah bodoh2 kan kita, jerit time azan tu mmg aku tak bleh stand la.

Tkpe lah. Aku pun bkn lama lagi nak duk sini. Maleh aku nak layan kejiranan yg bijak pandai yg anggap aku bodoh ni. Biarlah derang. Org tu mesti terlebih pandai sbb tu dia duk rumah je. Bkn ada anak pun nak jaga, tp sengaja duk kat rumah. Hurmmm... 

4 juta komen

heheh..ko kena bodo..aku kena dsuruh pindah blakang hospital kalo takmo dengar anak cucu dia memekak2 lari mcm anak gajah kat ataih apartment aku..akibatnyer, GUA TERAJANG PINTU DIA! huwarhahah..! dia tatau betapa gangsta nyer org mesia nih..kekekek!

mengong betul dapat jiran dengki macam tu, kita ada pun ada je jiran sombong macam tu, satu floor. dgn lain2 pintu ok, dgn dia sorang tak boleh go, mcm la dia pgkt tinggi benar, mentangla duduk paling lama kt c2.

sabar je la kakReen. buat je hal kakReen.

peliknya, ada juga orang begitu yea. mmm, sabar je la.

tapi sedikti sebanyak kita rasa x best kan?

nasib baik kejiranan saya ok dan tersangat friendly, mungkin sebab berlainan bangsa kot.

CHE SUE :

kalo kt tpt org oke gak kalo buat camtu. tp kat sini buat kalo.. mau dia bako umah ko memalam kang. miahahaha

CHA :

Tu la pasal. Bkn dengki org camni tau Cha. Dia mcm tak leh duk bermasyarakat ni. Ala, kalo takat bising sekejap tu takde hal kalo akak. Kalo camtu pi dok bakang hospital kan? Haha

IDASZ :

Kan?? better lain bangsa kot sbb derang ni tak kecoh sgt. Hurm. Tk sbr nak pindah umah baru. :(

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign