Pages

5 May 2011

~Pasal Baby Shower~

Tentu tentu seme penah dgr pasal Baby Shower kan.
Aku dulu igt majlis Baby Shower ni pas baby lahir. Sbb ada shower shower kan. Majlis mandi babu ke hapa kan. Rupanya majlis before baby lahir. Dibuat sebulan atau 2 bln sebelum  baby lahir.
Ari ni sapa baca paper Utusan harus baca pasal ni gak. Menampilkan blogger glamer kita - Sue Anna Joe. Ekceli masa dia tulis kat blog thn lps pun aku ada baca citer baby shower dia buat tu.
Mcm bes kan.
So, apa sebenarnya baby shower tu. If ikut incik Wiki. Ni kata beliau :
In some countries, a baby shower is a way to celebrate the pending or recent birth of a child by presenting gifts to the parents at a party. The term "shower" is often assumed to mean that the expectant mother is "showered" with gifts.
Salunya baby shower ni utk anak pertama dan hanya dihadiri oleh kaum pompuan. Lepas tu ada la buat makan2 sket, game2 ke hapa kan.

Kalo ikut tradisi org lama, adat melayu kita pun ada upacara sblm baby lahir ni iaitu melenggang perut. Tp dlm paper tu tulis, adat ni menyerupai adat Hindu dan ada unsur khurafat. Kat tpt aku lak, aku igt lagi masa aku kecik2 dlu salu gak ikut mak aku gi kenduri sebelum org nak melahirkan ni. Apa namanya ek. Tak leh recall da aku. Buang dapo, angkat dapo, entah. Something like that la, tp lebih kurang cam melenggang perut. Tk silap akak aku dulu pun ada buat gak. Ada kelapa, dan entah apa lagi. Tak ingat. Tk boleh recall.

Zaman2 android ni (cea..tetiba zaman android, tau la tgh riki android phone kan), maklumat di hujung jari kan. Klik je akan dpt pelbagai idea. Paling bes aku tgk yg ni. Plan the Perfect Baby Shower. Cam comel je.

Tgk yg ni. Dpt dari web tu la. Huwaaa.... nomey... hikss


Oke. Igt, jemputan hanya perempuan. Dan aku ada ramai kawan blogger yg perempuan, jadi boleh la buat nati. Tp mana baby yg nak di 'shower' kan. Ohhh..... (nangis sendu smbil lari ke blog sebelah. huwaaaaa....)

5 juta komen

Kak Reen..
InsyaAllah.. ade baby nanti untuk buat majlis baby shower.. cam best je kan.. eyza tgk majlis sazzy falak hari tu... kiut jer....

first time tau pasal benda ni....yang melenggang perut tu pernah dengar tapi tak pernah tengok....


New Entry: Percel dari Heartbeat

Dear... u jangan lupe jemput i tau... tau tau..bulan depan adalah baby yang nak di showerkan tu.. ngeeeee InsyaAllah..Doa sesama ek..

stoberi, kita dulu masa peknen 7 bulan ada jgk buat kat umah MIL... ikut hati mmg xmo, tapi MIL teringin sgt, maka ikut aje...

eyza :
Oke..Insyaallah..ada rezekinya leh buat.. kengkawan TTC semestinya jemputan VIP kan?? :D

Zahidah :
Oh.. skang ni mmg salu la derang wat shower2 ni. Melenggang tu da kurang dah.

Daleela :
Harus dearrr... dun wori.. if i pindah pun still lagi dkt kot umah kita. tehehehe

CH :
Wah..ada buat eh? bes kan?? Nati leh tnya pengalaman. hik hik

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign