Pages

17 April 2011

~Pasal Ibu Negara Di Dunia (A-E)~

Oleh kerana aku pun kengkadang bengap tang Negara dan Ibu Negara nya, mari lah aku tempek kan list of country n their capital. Aku bab2 geograpi ni mmg fail! Tnya tgk ibu negara Australia, mau aku meredang ke Perth, Sdyney dan sebagainya. Haha. Mmg tak bleh jadi cikgu ne. Hahahah.
Ok, let's start.

A
Afghanistan - Kabul
Albania - Tirane
Algeria - Algiers *hai che sue!*
Andorra - Andorra la Vella
Angola - Luanda
Antigua and Barbuda - Saint John's
Argentina - Buenos Aires
Armenia - Yerevan
Australia - Canberra *da jumpa..Canberra yea*
Austria - Vienna
Azerbaijan - Baku

B
The Bahamas - Nassau
Bahrain - Manama
Bangladesh - Dhaka
Barbados - Bridgetown
Belarus - Minsk
Belgium - Brussels
Belize - Belmopan
Benin - Porto-Novo
Bhutan - Thimphu
Bolivia - La Paz (administrative); Sucre (judicial)
Bosnia and Herzegovina - Sarajevo
Botswana - Gaborone
Brazil - Brasilia
Brunei - Bandar Seri Begawan
Bulgaria - Sofia
Burkina Faso - Ouagadougou *tetiba tingat lecturer En. Rozali yg sker sebut negara ni*
Burundi - Bujumbura

C
Cambodia - Phnom Penh
Cameroon - Yaounde
Canada - Ottawa
Cape Verde - Praia
Central African Republic - Bangui
Chad - N'Djamena
Chile - Santiago
China - Beijing
Colombia - Bogota
Comoros - Moroni
Congo, Republic of the - Brazzaville
Congo, Democratic Republic of the - Kinshasa
Costa Rica - San Jose
Cote d'Ivoire - Yamoussoukro (official); Abidjan (de facto)
Croatia - Zagreb
Cuba - Havana
Cyprus - Nicosia
Czech Republic - Prague

D
Denmark - Copenhagen
Djibouti - Djibouti
Dominica - Roseau
Dominican Republic - Santo Domingo

E
East Timor (Timor-Leste) - Dili
Ecuador - Quito
Egypt - Cairo
El Salvador - San Salvador
Equatorial Guinea - Malabo
Eritrea - Asmara
Estonia - Tallinn
Ethiopia - Addis Ababa
*kredit : here

Oke. Nati sambung lagi. If buh segedebuk skali penuh lak blog ni ngan nama negara je. Tehehehe.

6 juta komen

waaa great info...
like patplohpat kali...
hehehe...

eh eh ada setgh nama ibunegara tu nmpk menarik...contoh mcm Yerevan, Baku, Nassau, Sofia, Havana, Dili & Asmara...

CikCha :
Aku ni buat geografi cha, kena la buat ceni.. ibu negara Australia pun aku tatau. Very Vongoks kan?? Hahaha.

Tp betul, ibu negara yg lelain tu sumpah tak penah dgr. Pas ni aku nak lekat peta dunia lak dlm blog. hahahahah

Pasni sapa-sapa yang google nama-nama negara, komfem jumpak dunia PuanStoberi..hehe :)

aku baru nk baca sume blog2 kengkawan yg gua tetinggal 4 ari ni..heheh tetiba nmpak algeria..keekek!

Cik Anita :
hik hik... konon cam nak buat SEO la. teheheh.
Eh. Dunia CIk Anita pun dia jumpa kalo dia jumpa Dunia Pnstoberi. Hi hi :>

Che Sue :
Aku kalo baca ke dgr Algeria msti otomatik tingat ko lah. Hik hik

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign