Pages

8 March 2012

Banjir Oh Banjir

Hujan lebat btul smlm. Sebaik smpai umah lebih kurang jam 7pm tu, hujan jer. Smpai la dkt2 pukul 9. Dan as a result kawasan umah aku banjir!
Tau dah tu. Mujo la da smpai umah kan. Maka duk dendiam kat umah jer. Umah org bawah cam masuk air jugak aku rasa since paras air kat luar tu pun naik smpai lutut.
Ada aku amik gambau. Tp da masuk kat FB. Maka, tggu la time FB tak block nati baru bleh amik.

Dah jadi kerap lak banjir tpt aku tu.  Last yg teruk time aku cuti utk double celebration tu ari (anniv & befday - 13 Disember 2011).

Tp mujur kalo air naik ni cpt kering nyer. Tp kalo ujan tak berenti harus gak lantai keta aku jadi mangsa. Mungkin sblm tu SMART tutup lambat ke apa ke tatau aku.  

Tp yg nyatanya aku pasti salah satu menyumbang pada ari naik ni adalah SAMPAH.
Longkang2 kalo tak ujan, mmg ada je sampah.
Cemana air tak tersumbat dan tak bleh lalu. Segala mak nenek sampah ada dlm tu.
Gambar sekadar hiasan. Kredit : Here
Tu tak masuk lagi sampah2 yg org buang kat tepi2 jalan. Ada satu tpt ni. Hampir sgt ngan kedai makan-yg kalo pagi penuh org makan roti canai - aku tgk sampah byk giler - aku tgk dari ari Senin tu ari, smpai hari ni, pagi ni tadi masih ada. Sbb aku hari hari lalu tpt tu nak gi keja. Errkk... boleh bygkan tak? Dgn hujan lebat  semalam. Pasti ada 'makhluk2' yg akan berumahtangga dlm tu nati.  Aku pun tatau apsal Alam Flora tak kutip. Samada tpt tu mmg bukan tpt pembuangan sampah atau apa. 

Tatau la cemana nak tingkatkan kesedaran org ramai ni kan.
Smlm pun tgk air naik tu, plastik2 sampah-ada yg sekeping-sekeping, ada yg sebungkus 'berenang-renang' gembira melintasi rumah2. 
Dan kanak-kanak pula riang gembira melompat2 dlm air tu.

Erghh.... kotor wes. Kotor. 

Dalam hal ni nak salah kan sapa? Tepuk dada tanya selera.
#sambil angkat2 tangan cam Karam Singh Walia.

Oke. Hasil gugelan. Jumpa gambar ini. Ni dkt area umah aku la ni. Lps tu ada lagi gambar tpt2 lain sekitar KL yg kena banjir smlm.
Kredit : http://fitrihadi.com/2012/03/gambar-keadaan-banjir-selangor-kl-7-mac/


**hari ni ada perhimpunan penjawat awam di Putrajaya kan. Suka lew tew nak tau pasal SBPA yer. Jgn ada tak puas ati lagi plak. Dapat pelarasan bleh la kita gi Ostolia eh?. Teeeheeeee (^_^)

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign