Pages

8 October 2011

Further Master??

Oke. Taip laju laju. Ni gi buat popcorn ciken salad lak nih. Nak bwk utk potluck bersama geng TTC ku ptg nati. Oke. 
Ni baca kat blog adik aku si Nita tu.
Dia tgh kompius nak smbg Master atau tak.
Maka, aku da reply komen berjela plak kat entry dia. Tp aku pun benarnya lama nak tulis pasal further study ni. So, kira mcm bagi pandangan pada beliau gak.

Me  masef pun asik nya la tertangguh tangguh nak further study.
Da beberapa kali kot aku buat entry kata nak sambung. But at the end, tak hanta pun borang. Mengong je. Tp pengumuman bajet smlm yg menyatakan bantuan yuran pengajian kepada penjawat awam, membuatkan aku semangat semula. Tp nak dptkan pun aku rasa bkn mudah - hanya terhad kepada 5000 tempat saja utk peringkat Sarjana. Berapa ramai penjawat awam kat Mesia ni yg ada degree. Tu tak kata PTD lagi. Mesti keutamaan pada derang. Apa pun, tak salah cuba kan.
Selain dari tu, kat opis aku pun ada Skim Pinjaman utk smbg belajar ni.
Tp tu lah. Aku ni asik bertangguh. Dari masuk keja, smpai la dah masuk thn ke 8 nih. Masih di takuk itu juga. Tkde peningkatan dlm hidup ni (bidang study).

Mmg susah nak buat keputusan.
Sbb kalo tak keja lagi, smbg Master, misti terpikir kang keluar takut takde keja plak. Itu mmg tak dinafikan lah. Tp itu seme rezeki kan. Insyaallah, ada rezekinya (walo skang ni org da pencen umo 60 thn plakkk.. huhu).
Cumanya, kalo dapat keja kukuh (i.e : govt sector) better keja dulu, then smbg blaja. Sbb kalo govt (rasanya utk badan berkanun kut), ada skim pinjaman. Leh wat loan dgn opis. And skim pinjaman opis aku ni pun leh jadi biasiswa kalo dpt grade yg bagus (tak igt da pointer berapa). So, ada kelebihan di situ. Belajar secara part time. 

Tp, kalo still tak keja, boleh gak la sambung belajar. Dari kita termanggu manggu begitu, better belajar kan. At least, ada sedikit 'kelebihan' di situ.

Cumanya.... satu je. Pembiayaan. Kalo sblm ni, buat diploma, buat degree guna loan PTPTN, and u shud think, not only twice, but thousand, million time. Hutang PTPTN ni seriyes aku ckp membebankan kalo abis je blaja je tp tak bayar. Aku sendiri da rasa-dgn 4% interest (sbb aku peminjam yg awai2 dulu), beribu gak aku 'sedekahkan' pada kerajaan (muju ada timbal balik sbb aku keja kerajaan kan, dpt bonus segala). Aku malas nak sentuh pasal Ujrah ke hapa tu, tp mmg poblem aku rasa. Kalo bleh, elakkan la PTPTN ni. Lega palotak aku rasanya bila setel PTPTN ni. 

Jadi, pendapat aku tentang Master ni, kalo da dpt keja stabil, bleh la buat part time. Tp kalo takde keja, bleh pertimbangkan, cuma, tang pembiayaan tu, kena pikir sket la. Mungkin kita leh wat PaMa loan plak. Hihi. :D

**** maklumat tambahan****
Ada member gitau pasal mybrain under program KPT. Kawan aku kata govt senang dpt. Tp aku tgk balik, aku adalah berada dalam kategori TIDAK LAYAK MEMOHON.
Ini adalah kategorinya.


KATEGORI CALON :
Graduan yang belum bekerja & tidak berpendapatan tetap;
Kakitangan swasta; ATAU
Pensyarah IPTS

Kumpulan TIDAK LAYAK memohon :
Kakitangan awam dan badan berkanun yang tetap/ kontrak/ sambilan semasa memohon;
Mana-mana permohonan dari pengajian secara separuh masa/ pengajian jarak jauh/ atas talian; dan
Pelajar yang sedang ditaja oleh mana-mana penaja (kecuali pinjaman pelajaran) atau mempunyai ikatan kontrak untuk berkhidmat dan tidak mendapat pengecualian/ penangguhan dari syarat untuk berkhidmat.

Tatau la samada menda valid lagi atau tak. Tp bleh tgk kat sini

https://payloan.mohe.gov.my/MyBrain15/index_mymaster.php

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign