Pages

31 October 2011

Cuti Cuti Cinta Hong Kong : Persediaan

Aku ke Hong Kong as backpackers traveller. Just me n my dear husband.
Memula mmg cam tak kompiden, tp saja aku nak cabar diri aku, bleh ke tak pegi sendiri. And, Alhamdulillah segala berjalan lancar spti di rancang kecuali terkejut dgn bilik yg ditempah kat Agoda and kena tipu ngan Pakistan ke apa tah yg simply2 mintak duit org kat Avenue Of Star. Itu nati citer yer.

Mudah amat skang ni. Gunakan kemudahan internet yg ada. Klik je seme akan ada. Sbb Hong Kong adalah modern city. Transportation mmg sgt2 convenient. 
So, meh kita cakap pasal persediaan dulu. Kalo nak pegi sendiri yg penting adalah kita kena rajin gather info. Aku gather dari blog org (esp blog adik aku tu - Eka, and 2,3 blog lain), then kat forum Cari. So, kita kumpul2 kan,  lps tu mula menjelajah secara virtual.

Oke, the 1st thing u need is this one. 

MTR route. Dulu aku penah tempek as WW, then ada yg igt LRT route kat sini. Hihi.
Bleh amik kat web ni. http://www.explorehk.com/en/
Get familiar with these route. Dia mmg cam jaringan LRT kita kat sini, tp lagi byk jenis. Cam kita ada Putra, Star, Monorel, Komuter n ERL kan. Dia pun camtu, tp dia ada 10 jenis tren!. Phew. Tp usah risau, bkn seme kita guna, dlm 2,3 je. Ikut tpt kita menginap. So, familiar kan dulu. Tp tak perlu la susah2 nak hapal. Print je mendalah ni nati.
kredit : here
Then, fahami sket keadaan geografi kat sana. Ekceli ni Hong Kong ni atas pulau2. Airport, Disneyland n Ngong Ping adalah dalam satu pulau yg dinamakan Lantau Island. So, bila kita gi main city or Central dia dah ke belah pulau lain plak. So, kalo nak pegi sendiri, nak buat itineraries sendiri, kena pegi kat google map, try and error dari satu distance ke distance yg lain. Sbb kalo katakan kita dah kat Ocean Park (kat Aberdeen), agak mustahil utk melompat ke Lantau Island. Jauh tu kedua-duanya.
Lagi, kena tau gak cuaca kat sana. Ada time yg bes utk dilawati. Leh tgk sini - discover HK. Cam aku pegi ni

Autumn
September to November
There are pleasant breezes, plenty of sunshine and comfortable temperatures. Many people regard these as the best months of the year to visit Hong Kong.

Tp kekadang cam nak ujan gak la. Sediakan payung je la. Next bln 12 tu winter. Harus la sejuk n beg pun penuh ngan baju tebal. Lagi, aku saja pegi sblm cuti sekolah sbb kalo cuti sekolah lagi ramai org.


Makanan lak aku redi seme ni. Sbb gi sendiri agak sukar la nak carik makanan halal kan. Lain kalo ada Travel Agent, pasti derang bwk tpt makanan halal trus. Ada pun mahal. Jadi utk alas perut kita makan je lah ni. Sekali sehari bleh la gi makan tpt restoran halal tu.

Waktu kat sana plak tak perlu risau sgt. Kita tak perlu tukar waktu kat jam. Sama je. Cuma dia mcm kat Sabah. Subuh masuk awal n Maghrib pun awal. Kul 6 da gelap wes. Jadi panik bila tgh syok jalan2, tiba2 mcm da malam sgt, padahal baru je kul 6 lebih. Utk waktu solat leh tgk kat link ni. Print sesiap.
http://www.islamicfinder.org/cityPrayerNew.php?country=Hong_Kong
Kalo smartphone yg dah di roaming kan tentu takde masalah nak carik kompas, cam aku, tak wat data roaming, guna je la kompas manual. Mujur my dear ada. So, sila bawa kompas juga ya.

Oh. Toilet sanun takdak paip. Ada pun kat sinki. So, jgn lupa bwk wet tissue bebanyak yer. Hihi.

Lain-lain, bleh la masuk website tpt2 yg kita plan nak pegi and bajet utk tiket masuk. Hotel pun takde masalah. Online booking je. Aku booking masa bln puasa tu ari. 

So, 1 week before pegi retu aku da siapkan itineraries aku sendiri. Cam aku tepek kat entry nih.
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/10/macam-wordless-la.html

Itu je lah persediaan before nak jadi backpackers traveller (apsal ah, bila tulis backpackers aku terbayang org yg bawak backpack besau2 tu. Huhu. Tp aku bawak beg tarik tu je. Jadi begtarik traveller la. Haha). Tak susah kalo pegi tpt yg moden2 ni. Insyaallah, tk sesat.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign