Pages

4 November 2010

~Pasal Jagalah Kebersihan~

Ok, ini entry laju-laju. Kesian plak aku nengok seketoi je entry smlm. Jadi pg ni buat entry laju laju. Aku pun tgh duk pikir2 ni samada nak bayar je bil bband aku or terminate terus. Tp kalo terminate kena gak bayar beratus lagi utk beli line n modem baru. Caisss...aku tak reti nak pikir dah. Tkpe la..tgk cena kang. Kalo rasa nak byr, aku maybank2u terus. Caisssss.

Ini aku nak tulis pasal kesedaran sivik. Cea..tetiba jd cikgu pendidikan moral la pulak kan.

Bkn per, smlm aku ada masuk 1 toilet. Tk perlu mention la toilet mana kan yang nyata mmg bukan toilet umah aku la. Dan toilet tu mmg digunakan 99.9% oleh melayu dan semestinya perempuan. Abis takkan aku masuk toilet lelaki kan.

Ok, aku rasa korang pun tau apa berkenaan toilet tu. Ya lah..kalo toilet pompuan ni apa yg menyebabkan kita rasa geli geman. Selain pad yg di flush dlm lubang jamban tu, sure ada lagi satu yg berkaitan itu jugak kan. Seyes...tak paham aku. Apsal la dibiarkan menda tu bersepah2 di lantai. Merah segar gitu je. Eiiwww.. gelis tau gelisssss.

Dah la hasil peninggalan tu waktu petang dah nak senja. Ko tau senja ada byk apa. Aku tatau la betul ke tak tp aku di momokkan dgn citer antu isap darah tu dari sekolah lagi, so, aku mesti rasa gerun je.

Mungkin ada stgh org tak basuh pad dan stgh org basuh pad. Aku mmg basuh pad tu sbb aku tak buleh la buang2 gitu je. Aku terbayang citer yg dimomok kan tu la. Tp kalo basuh aku mesti pastikan takde sisa2 bersepah sini sana. Yelah..menda kotor kan. Apa kata org lain yg masuk.

Tu lah pelik. Nak kata budak2, suma yg dah matang2 guna toilet tu. Yg cantik bergaya je yg guna kan. Tp selekeh juga dlm bab kebersihan. Aiyarkk.. tkpe..suci hati..mungkin org tu tak perasan tertinggal sisa tu.

Tingat dulu kes budak2 asrama sekolah mana tah yg warden derang rendam dlm kolam sbb tak ngaku sapa tinggalkan pad kat dlm toilet. Btul la..kalo dulu tnya la cemana pun, sure takde yg ngaku. Ingat dulu masa dok hostel, smpai nak baca2 yasin, suh sumerang minum supaya ngaku sapa tinggal pad dlm toilet. Teheheh.. bila aku pikir2 balik cam lawak pun ada. Ada ke pad punya pasal pun siap nak kena minum air Yasin. Tp tu lah, mungkin tu je cara warden nak suh pelaku tu mengaku. Tp smpai ke sudah takde yg ngaku. Tehehehe.

Lps tu bkn je pad org tak ngaku. Baju jatuh dr ampaian pun takde org ngaku. Ari Ahad kalo spring cleaning tu kan ada mcm perhimpunan, masa tu la tunjuk baju2 sapa jatuh. Kalo mcm t-shirt tu mebi org leh kenal la sapa tuan punya. Tp kalo baju sekolah..mmg takde la org ngaku jugak. 

Mcm tu gak masa aku ngajar. Ada bebudak tinggal bekas air ke tupparware ke sure takde org ngaku. Derang ni sanggup kena marah dgn mak dari kena tegur ngan cikgu. Alah...cikgu pun bukan nak marah. Nak bagi balik je bekas tu. Tp tak ngaku gak. Aku sng je, aku tnya2 takde org nak ngaku, aku campak je dlm tong sampah. Ko nak, ko amik la dlm tong sampah.

Tu je lah citer utk pagi ni. Kalo ikutkan mmg nak citer pjg. Tp cukup2 la tu. Kalo ada masa, smbg waktu lunch plak. Tp citer pasal lain la kan. Takkan citer pasal pad tak sudah2. Tehehehehe.

8 juta komen

haiya... jgn kat public toilet... toilet kat opis pun ade 'mangkuk ayun' sengal... nak di marah semua dah tua-tua dari aku... tp perangai kalah anak aku... hoh

pepatah kata , "never turn back"

tapi bila dah hbs basuh pad atau basuh tut tut silalh turn back. kot kot ade yg bersepah sepah.

kan kan?

tetiba terunagtt masa sekolah dulu...uwaaaaaa.....nak jadi budak sekolah balik lah!!

eeeeeee mmg geli kan...kalo weols pegi public toilet nampak pad bersepah2 terus xjdi masuk haha

tu blom part sukaaa main pancut2 air kasi abihhh mangkuk tandas, lantai2 segala dinding basah..kemahin rajin lakk mencuci sambil2 menonggeng ataih jamban tu..

hish.
mmg tak paham la kenapa dorang ni suke letak camtu je. ke terlupa? kalau lupa pun takkan la ada yang merah-merah. hee.. memang geli!

waktu zaman sekolah mmg camtu kan, hehe.. semua sekolah sama kot!

Maria :
Ni kat opis la ni. Sj malas nak mention..mmg terhapa kan. bersepah2 darah..tak paham aku.

AiTotYati :
Tu la pasal. jgn sesedap gitu je nak kuar. geli tau gelisss..

Kina :
Lor...tingat sekolah pasaipa? Kak reen kan citer pasal pad n period ne.. tehehehhe

Heze :
kalo public toilet mmg la sanggup tak kencing tak berak tgk menda2 camtu. Tah bangsa apa punya kan. Eiiwww....

Che Sue :
Tu satu hal gak tu. tehehehhe..

Anita :
Deme ni bukan ter tinggal pad tp tertinggal darah tu..eiiww..gelis tau..

Ha kan..suma sekolah camtu. Tanya2 tak ngaku..tehehehehh

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign