Pages

1 November 2010

~Pasal Aku Tidak Keseorangan~

Aku rasa aku tidak bersendirian dlm hal nih.
Dan keistimewaan ni bukan aku sorang je rasa, malah ramai lagi.
Aku juga dikelilingi rakan2 senasib.
Mcm Cikbedahlaser, Irtiyah, Asma, Eka dan tidak lupa rakan aku yg sedari sekolah dulu mmg sesaiz dgn aku, Che Sue yg jauh di Algeria (ni sekadar menyebut beberapa nama).
Juga kat opis ni pun masih ramai yg sedang melalui apa yg aku lalui ini.
Kadang aku terpikir gak, apsal ramai yg susah nak dpt zuriat? Kalo dulu jarang2 dgr. Tp skang mcm dah perkara normal. Sbb pemakanan ke? Byk sgt telan menda yg segera skang kan. Asal lapar je trus drive thro'. Entah..mungkin la jugak kut..tp itu hnya penyebab kecil.

Aku tau ada yg tak kena dgn sistem badan aku ni walo aku rasa sihat.
Sapa yg tak terluka bila tetiap bulan cik P dtg tepat pada waktunya. Tp patutnya aku bersyukur sbb menandakan aku sihat dari segi yg satu itu.
Aku mmg nak tau sgt, apa la yg menyebabkan aku mendapat keistimewaan yg satu ini.
Memetik kata2 kawan aku yg sedang menanti hari bersalin - "hidup ni mcm puzzle, satu hari nati kita akan bertemu titik penyelesaiannya". Wah..dah pandai bermadah kawan aku sorang ni. Napaknya sejak nak menjadi ibu ni dia makin positif dalam hidupnya. Bagus.

Mmg bukan senang nak menghadapi hari hari mendatang. Mmg ada org kata 'rileks je Ida, baru 2 tahun kan'. Rilek tu mmg rilek, takkan aku nak melalak meratapi naseb ni hehari kan. Tu nasib yg kata rilek la Ida. Ada gak yg kata 'tu la ko..tak pandai main'. Wah ha ha..ini aku tak mo komen lelebih. Aku penah pun citer menda ni dulu, kat blog ni. 

Tp apa perasaan bila melihat kawan2 yg sama naik pelamin dgn aku retu dah pun riang ria bersama anak2 memasing. Ada pun yg dah menambah bilangan pun. Dan yang kawen, setahun slps aku kawen tu pun anak2 dah mula berlari-larian. Ini yg kenduri aku baru pegi smlm ni, esuk lusa dgr la citer dah berisi.

Pasrah. Aku selalu ingatkan diri aku, sebagaimana aku salu ingatkan kawan2 aku yg ditimpa musibah.
"sesungguhnya Allah tahu kita boleh hadapi dugaan ini, sbb tu lah dipilih kita yg menerima dugaan ini. Itu tandanya Allah ingatkan kita dan dia mahu kita juga dekat dgn Dia. Mungkin kalo aku dah ada segala-galanya, perfect semua, boleh membuatkan aku leka".

Sbb tu la aku byk blog keibuan yg aku tak follow. Jgn lah marah kalo aku tak follow, tp kadang2 aku sedih bila tgk memasing citer perihal anak. Tp aku..tak sudah2 citer pasal opis, pasal vacation, pasal jalan2, pasal shopping dan sesekali citer kesedihan aku nih. Mmg boring la blog aku ni, tak berseri dgn kehadiran citer si kecil.

Tapi, aku jengah jugak blog2 tu. Seronok baca citer derang. Seronok tgk gelagat anak2 memasing. Comel comel belaka dan dalam pada berharap agar suatu hari nati aku pun boleh buat entry mcm tu. 

Rezeki memasing. Pasti ada hikmah di sebaliknya yg berlaku nih. Kalo terlalu pikirkan sgt pun buleh jadi giler dibuatnya. Just rileks je. Mmg persoalan "kenapa, kenapa, kenapa" tu salu la bertamu kat pikiran nih.

Ya Allah, moga aku dan rakan2 ku yg sama menanti ini akan menerima kehadiran zuriat tak lama lagi. Aminn.

Marilah kita amalkan baca doa ni setiap pagi. Doa nabi Zakaria yang memohon zuriat. 

20 juta komen

sabor ye yunk....mungkin ade hikmahnyer....mungkin juge..allah taala mau uols bersedia...dr segi fizikal dan mental...

apepon...berusahe...insyaallah...:)

ko prasan tak wei..? kalo entry2 ko yg camni aku jarang nak komen... sbb, aku takut terslah cakap... tp kali ni cam nak tinggal jejak la jugak.
just nak ckp ni jer ~ Allah akan uji hambaNYa dari semua sudut, mebi ujian utk ko camni, tp untuk aku, lain pulak ujianNYa.. dan sampai skrang aku positif ngan ujian yang satu nih...
harap ko tabah dan jangan sedey2

ko prasan tak wei..? kalo entry2 ko yg camni aku jarang nak komen... sbb, aku takut terslah cakap... tp kali ni cam nak tinggal jejak la jugak.
just nak ckp ni jer ~ Allah akan uji hambaNYa dari semua sudut, mebi ujian utk ko camni, tp untuk aku, lain pulak ujianNYa.. dan sampai skrang aku positif ngan ujian yang satu nih...
harap ko tabah dan jangan sedey2

cik puan akish :
Mekasih ye yunk. Tu lah tu..kena redha dan think positif.

Ryn :
aku sengaja publishkan komen ko dua kali dan nak tnya "wahh...xcited yer mao komen.." ngeh h ehehehehe..
Yelah..aku tabah la neh..tabahhh.. tabahhh....

ooo patutlah u tak folo i eks ;P

tp betullah... skang ni mmg ramai... dlm family akak pon samer... kakak & abg still takde baby... lg lama dorang kawen...

tp as encek suami akak ckp, Allah mmg menduga tiap hambaNya... kalu yg ada anak dugaan dia lain pulak... hmm betul jugak!

nak tumpang amin gak...arap2 kita dapat rasa apa yg ibu kat luar tu rasa...mesti ada hikmahnya...walaupun susah utk kita terima.sabar ye...
tp kan k.reeen mengikut kata dok fertility ni mmg ada kaitan dgn pemakanan kita.zaman dolu2...tak de masalah gini.beranak je keje ko

Salam...
sama la nasib kita... mcm eyza ni lagi sedih.. bulan lepas buat iui.. tup2 bulan ni period plak..on time plak tu... sedih sgt.. tapi nak buat mcm mana.. Allah sdg menguji kita.. satu hari nnt ada rezeki utk kita... Amin....

Axelida :
Marah ke kita tak follow? But then walo tak folo ai dah buat bloglist dlm "Mari baca blog mereka ini". Mmg baca gak pepagi tu kalo sempat dan takde bebanan keja menghambat. Jgn mara eh..kan kita friend kat FB..

EKA :
Sabar dan tabah. Itu je yg terbaik utk kita skang ni Eka. Berdoa je lah agar satu hari nati kita pun dpt merasai nikmat menjadi ibu.

Eyza :
At least..Eyza da start treatment. Reen ni apa pun tak lagi neh. Mmg rilek btul lah. hi hikkss

ehh name mek paling atas la...glemer jap mek..ekekekek
sy pon x wat ape2 lg nih...
jom kite ngurut nak kak??
nk g spital wat cek up pon bile tah..bizi la.... tu la fkr keje je...wat keje x mana pon...uhuhuhuhuh

tahun pertama, excited kira tarikh.. tahun ke-2, tertanya2.. tahun ke-3, maleih dh amik ksah! hihihi..
sama la weh aku pun elak blog2 gitu n elak komen2 fb kawan2 ckp hal peknen or kelahiran.. xley bohong ati adalah a bit jeles! not gud :-(
pe2 pun skg aku nk KURUS blk mcm dulu!

Cikbedah :
Sbb kan u buat entry lebih kurang camni gak kelmarin, dat y akak tergerak ati gak nak buat entry ni.

Mengurut ??? that's d last option for akak. MIL akak tak berapa nak sajes tu sbb ada something la berkaitan kes urut2 ni n melibatkan kematian. Ada akak citer dlm blog ni kalo tak silap..ke takde..

But then opt akak skang hosp treatment either thro' LPPKN or GH trus.
N tradisional gak, makan la apa2 yg patut. Skang tgh tggu mak sedara asben akak tu, kut dia bawak balik buah zuriat tu kan.

Apa pun, kita berdoa lah agar kita dapat merasai nikmat menjadi ibu.

Che Sue :

Kan?? kadang2 mcm pilu je tgk blog kengkawan kita yg seronok bermain ngan anak2 tu kan.
Tkpe la..mungkin bukan rezeki kita yg satu tu, tp kita dpt rezeki lain kan.
Apa pun, kita terus berusaha dan berdoa :))

salam kak...
betul kak...bkn akak sorg je mcm nie..ramai lg yg alami nasib sperti akak..sama gak ngn adik za...yg dh kawen dh 8bln tp lum ada rezeki lg..tgk kawan2 dia yg lain smua dh ada anak...jeles je dia..tp apa yg jd nie maybe ada hikmahnya...mcm adik za ni..maybe dia lum ada rezeki anak sbb Allah nk dia stabilkan diri dulu dgn kewangan...spya nnt bila ada anak...xder laa berlaku mslh kewangan...

mcm akak..maybe Allah xbg akak lg rezeki anak nie...sbb Allah nk bg akak rezeki lain dulu...maybe nnt pas siap umah akak..mn tau menyusul lak rezeki anak utk akak..apa2 pn..mg akak tabah lalui smua nie..insyaallah..pasti akan tiba saat tu utk akak rasa pengalaman spt mn kawan2 akak yg lain yg dh ada anak...jgn stress2 yer...always cool ok..:-)

senasib jugakkkk.....huhuhu...

salam perkenalan puan stoberi. sori disturbing u here, i just nak bg sikit tips,if u wanna it la.. tips dia mudah je sayang, "Jangan fikirkan tentang perkara tu coz it makes u stress,fikir tu mebi dr segi 'fikir','cakap','tulis'..ok" sori tau awak,mmg senang nak ckp yang saya faham situasi awak (brckp tu kan sng),tp betul awak, jgn fikirkan dan jgn stress coz ITU ADALAH PENYUMBANG KEPADA KETIDAKSTABILAN HORMON ANDA. sy sndiri jenis period yg ikut suka ati nak dtg dan pergi, anak sy ade dalam perut dulu after 4 month i tak period,sdgkan ms tu umur dia baru 2 bulan dlm perut..see?kuasa Allah kan, even sy tak period pun dia lekat..ingat,kuasa Allah akan mengatasi segala2nya...Insyaallah..
ps: usaha tetap usaha beb,haha.. n so sori if ade words sy yang mengecilkan ati awak..saya ikhlas..

Salam...saya pun dah 5 tahun menanti anak yang ke2...sedih la jugak bila pikir...nak kata taknak pikir,bila datang Pn P tiap2 bulan...tension gak...huhuhu...
Semoga doa kita semua akan dimakbulkan Allah...

Kat blog saya pun ada saya buat entry pasal nak anak ni...huhuhu

eh ada bunyik cam marah ke? huhu tak de marah pon lah... cool jer... muahhhh.. btol kata azimah tu.. dont stress babe... cool jer okeh?

tp urut pon kadang efektif... cari mak bidan yg pandai psl ni lah.. jgn cari org yg pandai urut (belasah urut) jer tao?

buah zuriat?? buah hawa ye?? sy aritu budak opis ni bg...dia mintak mak dia belikan kat mekah... mak dia pos je....

owhh... ade kes ke dgn urut?? org ramai ckp urut boleh membantu....

salam

sabar ya.. kita usaha mana yang mampu.. doa dan tawakal. luahkan kalau ia membantu melegakan tekanan.
Yang penting sabar dan redho. ~hugs~

ye..kita sama2 "istimewa"..belom rezki kita..sebak plak daku baca entri ni...(ter'emo) plak..

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign