Pages

2 August 2012

KSU Reno : Progress [Part 2]

Rentetan entry Reno Progress, kira itu part 1 lah.
1 Ogos.
Waktu lunch berkejaran ke KSU. Kena tgk gak progress apa meke dah buat after 1 week dpt approval tu ari. Sbb kontraktor kata Sabtu retu pun dia da boleh buat wiring. Tp bila aku p ari Ahad tu, smpai ke sudah tak buat. Yg dia buat cuma sambungan bidet kat toilet.

Jadi, kena tgk gak, sbb kalo dibiarkan entah bila si apek tu nak buat. Haha. Apek je ku panggil.

Smpai je umah still takde apa kat umah tu. Cuma yg ada "bongkah2" utk yang nak buh downlight tu. Apa ke nama tah. Doublestep ke apa tah, kurang pengetahuan aku mendalah tu.

Sementara tu gak kontraktor KC call. Ha, just nice la kan mmg aku kat dlm umah tu. Tetiba si apek ni pun buat aku nak hangin jugak. Lagi mau mintak duit deposit. Itu tak kesah lah, dia mintak deposit sbb katanya dia nak book buat umah aku ujung bln 8. Sbb katanya schedule dia penuh. 

Hoi! Ha... tu dah buat hal la tu. Hari tu masa aku mintak quotation, idak la pulak kau kata schedule penuh. Ni baru nak kata penuh la hapa la. Kalo tak buleh buat, aku pun buleh carik yg lain. Bukan aku tak boleh nak carik kontraktor lain. Kena "harok" la kau kan. Aku dah bayar 'lock' harga RM400 tu ari [sbb material table top dia tgh promo time tu, jadi kena lock harga lah], so aku tanya boleh tak aku refund duit tu, dia kata tak boleh. Tu mmg aku tau lah, saja aku tanya. Tp aku dah geram, aku cakap, oke lah, kalo u tak boleh buat, takpe lah, burnt itu duit, i cari kontraktor lain!. Hari tu masa bagi qoutation u tak cakap pun schedule penuh apa. I bukan macam rumah biasa, ini renovation semua kena mintak approval management, diaorang bagi smpai 26 Ogos saja [sebulan lah]. Aku cakap, kalo dia nak buat waktu hari raya pun tak kesah. Aku bagi kunci ko masuk la rumah tu. Bukan ada masuk barang apa pun. Lepas tu baru dia kata dia nak book utk aku 23hb.

Heh! Leceh btul lah. Masa jumpa bagi quotation ko tak cakap plak. Bila kita dah lock harga baru nak cakap. Ni pun cam nak menipu gak ni. Tp silap la kan. Aku bukan nak menda tu segera sgt, tp kalo dah cam nak main2 ni, mmg sengaja carik pasal la kan. Kat KL ni pun takde kedai lain buat KC. Melambak kot. Ada 2,3 kedai lagi [yg mmg aku dah survey] yg aku boleh terjah anytime. Baik kehilangan 400 dari hati sakit kan. Rumah aku ni bukan sesenang. Seme pun kena mintak approval. Mmg boleh extend date tu, tapi kang bagai2 la kan. Nak kena pi lagi ofis mgt tu apa seme. Heh!

Oke, pastu berbalik pada orang buat wiring. Call kontraktor tu, tak lama pastu budak2 wiring dia turun. Sbb dia tengah siapkan rumah kat atas. Aku dah tempek sesiap tempat2 yg nak tambahan plug point, wall light segala lah. Senang derang nak refer. Lps tu bagitau sekali lagi tempat2 yg perlu nak wiring tu.

Dah. Sabtu ni kena pegi lagi. Kalo tak ditengok, tak dipantau, tak berbuat. Geram rasa. Memang btul lah, aku pun bukan nak masuk lagi, tp since ko da bayar deposit kan, harus la ko nak tgk perubahan rumah tu. Ni lah dia, amik lagi banyak2 job. Ni pun seb bek si apek  ni amek 10 buah rumah ja. Yg satu lagi tu dah 30 buah kot. Melayu. Dgn nak raya apa seme kan.

Siap dia cakap "jangan takuttt". Ye lah, bkn masalah takut tak takut, masalah duit dah bayau, jalan la keja. Harus barang dah ada kan. Aku tak la risau sgt sbb si apek ni menipu ke apa sbb segala guard, management situ seme kenal kan. Buat 'taik' kalau mmg nahas la dia. Mmg takkan dpt job dah la.

Tapi tu lah. Dgn rumah aku skang yg sekangkang kera dah tinggal sebelah kaki kera je sbb penuh dgn kotak2 lampu, kipas. Naik rimas kot tgk. Mmg takde la aku panggil sesapa pun berbuka puasa kat umah tu. Tu water heater belum ada tu. Wash basin. Kut tak, mmg jalan mengiring lah kami dalam rumah tu. Hahaha.

P/s : kami mmg dah decide sedari dapat kunci tak pindah rumah sebelum raya. Tak perlu rush rush maa... kasik settle bebtul.. motto kami adalah - biar lambat, asal perfect dan selesa utk diduduki. Hihiwwww :P
Kita dah buat Gantt Chart/checklist Projek Pindah Rumah - masa yang diberi utk segala renovation, mekap itu ini adalah adalah 3 bulan dari date dpt kunci  (1 Julai). Jadi, kalo boleh by 1st Oktober dah pindah sbb mak nak dtg utk kenduri kawen adik ipar. Harus mak kena g umah besan dia. Jadi, selesa sket la mak dtg nati

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign