Pages

9 August 2012

KSU Reno : Ceiling Cornice

Sebenarnya ini mmg tiada dlm plan mahupun dlm "keberanganan".
Walo mmg hati suka. Tp memula pikir takyah la kut.

Lps tu bila didatangi oleh pelbagai kontraktor, seme pun quote harga oke la. Utk satu rumah bla bla bla. *ni utk cornice yer, bukan plaster ceiling.

Aku taknak buat sbb aku takut lambat nak masuk. Lagipun rumah aku ceiling dah oke. Tak perlu la nak plaster balik buat bunga2 bagai.

Tapi nak dijadikan citer, akibat terlalu byk tgk majalah apartment, dah bertahun2, maka, ada la terminat satu design. Jadi, masa kontraktor datang utk quote harga aku pun tunjuk la mendalah itu. Boleh buat katanya. Rega sekian sekian. Itu lah jadinya aku terbuat juga 'double step' (ke apa tah namanya) utk bhgn depan dan cornice di setiap bilik.

Mmg aku tak plaster la ceiling segala. Just tambah double step tu utk buh lampu downlight. Itu saja. Takde bunga2 kat tengah kipas segala. Kotak camtu ja. Simple.

Aku buat simple camni je. Hok tepi2 yg ada lampu. Tp aku tak guna lampu celah situ. L-box ke apa namanya tu kan. Aku buat lampu downlight sajork 8 bijik.

kredit : Here
Dan tidak juga buat begini. Ada bunga2, lampu candeliar bagai tu kan. Tiada itu seme. Walo cam bes, tp takpe lah. Esuk dah kaya, beli rumah banglo atas bukit, leh buat camni. Haha. *entah bila taktau lah kan*
kredit : Here

Itu saja lah. Eka kata balik ke aku tu ari "retu kekda kata taknak buh cornice sbb atas sapa nak tgk" Iyer, ramai pun rumah orang lain buh ja kipas trus. Tp bila dapat qoute rega yg still within bajet, apa salahnya kan. Lagipun idak smpai nak plaster bagai. Yg simple2 tu ja. Buh lampu. Tp aku rasa rumah aku ni dah penuh lampu la area dining n living. Tu pun ada hati nak beli floor lamp plak. Udah la tu kan, wall light, down light. Kang jadi umah pokok krismas lak kang. Itu tak pe lagi, kut orang igt rumah 'bangsa' lain kang, lagi haru. Huhu.

Dan sebenaunya.... mmg aku tak sesabau nak tgk hasil mendalah ni. Kata orang tu apa, teruja ya. Aww...aww..aeee... Hahaha. *pang skali... kasik sedau sket*

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign