Pages

22 August 2012

Edisi Hari Raya Keempat : Ikea


Tak suka tau gi Ikea ni sbb berhantu.
Ikea berhantu ke orang yg gi Ikea naik antu? Haha.
Frankly, mmg aku jarang ke Ikea. Setahun tu beberapa kali je kot pegi. Sbb tu lah. Sbb berhantu. Biasanya aku g Ikea mmg takde la target nak beli menda besar2. Pegi salunya sbb saja jalan2. So, bila sbb nya saja jalan2, jarang la terlepas ke sana. Nak paking pun satu hal. Ramai orang pun lagi.


Hari ni tadi, pegi Ikea. Konon ingat ari raya tak la ramai orang. Tp harapan la kan.... Ramai banget. Masuk je parking dah sesak. Tp mujo kejap ja dapat parking. Ada sorang auntie cina tu bagitau ada parking kosong kat belakang. Phew! Thanks auntie. Hihi.

So, meneruskan pengembaraan. Mulakan langkah dengan niat "sahaja aku ke Ikea sbb nak beli spageti jar". Sbb susah betul nak buh spageti yg berlebih dalam plastik tu dalam bekas. Kan dia panjang. Bekas Tupperware yg panjang tu pun tak muat. Err..Tupperware, sila buat bekas panjang yg buleh masuk spageti kering tu yer. So, ada tgk kat majalah Apartment, ada rumah orang tu dia susun bottle jar cantik ja kat kitchen kabinet dia. Ada spageti, rempah bagai2. Dan aku trus rasa cam nak beli spageti jar tu.

Jalan2 dulu dalam tu, tak amik pun beg kuning tu. Konon cam ah, nak beli satu barang ja. Tapi buleh percaya kah?? Hah! Memula amik hose yg buleh masukkan wayar tu, start menda tu lah, jadi teramik itu ini. Itu lah yg dikatakan berhantu. 

Seme pun barang utk KSU lah ni. Beli lapik kaki, beli tray yg nak letak sudip bagai dalam kabinet tu. Paling bes tpt keringkan pinggan tu. Murah. RM7.90, pastu beli tray utk letak air bertakung RM9. Ramai yg beli. Amek set pisau yg siap skali ngan tpt dia tu. Frame lah, tpt letak remote yg sangkut kat sofa tu lah, lapik kaki lah, itu lah ini.

Spageti jar?? dapattt... tp bukan glass punya sbb macam berat plak. Amek yg plastik ja. Boleh baringkan dalam kabinet nati. Rega RM15.90. Kalo ikut niat tu mmg RM15.90, tp bila dah bayar apsal berlebih2 ni. Berkali kali gandanya. Padahal amik pun seme yg mostly bawah RM20. Ada satu dua menda ja lebih 20, tu pun harus tak lebih RM50. Pitam! Itu lah berhantunya kan. Ahahaha.

Orang sentiasa ramai kat Ikea ni. Lps kabinet siap segala nati kena repeat p lagi. Masa tu kena p awai2 la. Baru selesa sket. Beli frame. Pastu nak beli tray/bekas yg nak buh dalam kabinet. Nak carik blind, tp takde yg berkenan kat situ. Tgk kat Hauz Depot nati lah. 

Jadi, itu lah cerita di hari raya keempat. Tp sebenarnya kuar dari pagi lagi. Memacam urusan dibuat. Igt nak g tgk wayang citer S.A.M tu, tp tak sempat dah. Penat dah. Esuk nak keja. 

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign