Pages

19 February 2012

1st GA by Leeyanaradhi ^_^

Seterusnya GA dari Yana pula.

1st GA by Leeyanaradhi


Soalan yg perlu dijawab :
1) Tarikh Birthday saya (Yana) - Clue *1st trimester of the year  =)
31 Mac

2) Tarikh Birthday Radhi - Clue *3rd trimester of the year =)
22 Ogos

3) Tarikh saya (Yana) & Radhi disatukan - Clue * 2nd trimester of the year (,")(",)

5 Jun 2010 
4) Cadangkan tempat untuk saya dan big family saya untuk bercuti nanti. Saya berhasrat, InsyaAllah kalau ada bonus yang mantop tahun ni, lepas bonus saya nak bawak family saya bercuti-cuti =)

Dalam Malaysia aje tau...hiih.

*********

Oke, cadangan utk family bercuti ni lain sket dari bercuti cuti cinta. Sbb akak salu gi cuti cuti cinta. Tp takpe. Meh akak bawak Yana menyusuri percutian akak ngan famili akak thn lps.
Tempatnya : Bukit Merah Laketown Resort. *akak tak pasti samada Yana da pegi atau blum. Tgk pada blog Yana takde lagi cuti2 ke Perak ni.

Apatah lagi tahun 2012 Tahun Melawat Perak, maka, tolong la support kan. Apa? Takut Rotavirus?? Takde lah, terkawal tu. Lagipun tu area belah Selatan Perak, Bukit Merah Laketown adalah terletak di Utara Perak. Berhampiran Taiping.

So, kalo ke Bukit Merah ni, percutian 3 hari 2 malam atau pun 2 hari 1 malam sudah mencukupi. Oke, skang akak andaikan Yana nak pegi 2 hari 1 malam ya.
Dan akak andaikan Yana bertolak dari umah Yana yg secara amnya dari KL la. Oke, dari KL ke BMLR ni dalam 3 jam lebih kurang. Exitnya mmg Bukit Merah.
Kadar tol (if Yana dari Tol Jalan Duta) ke Bukit Merah adalah RM36.60. Kalau Yana dari tpt lain, bleh semak kadar tol kat sini http://www.plus.com.my/calculator/index.asp

Utk bermalam, ada 3 jenis accomadation :
a) Water Chalet (Kampung Air) - yg ni kalo nak honeymoon oke la
b) Laketown Hotel (Hotel rooms) - oke, ni bilik hotel biasa la.
c) Suria Service Apartment (studio n 1 or 2 bedroom apartment) -  ni paling sesuai dgn family. Luas gak la kalo nak makan2.
Akak retu amik yg Suria Service Apartment -1 bedroom apartment. Tp dia ada katil tambahan jugak. Kira mmg sesuai lah utk family. Then ada sofa gak yg bleh dibuat tido.


So, akak cadangkan Yana n family amik apartment tu. Just nice la.Harga bermula dari RM200 ke RM400. Utk detail rate Yana leh tgk sini

atau booking thro Agoda je. Sini - Agoda

Kalo ter sampai awal (i.e : sblm waktu check in pukul 3pm), bleh la round2 kat area theme park tu. Tak perlu masuk theme park pun takpe sbb cam rugi la pulak kan. Dah lewat nak masuk. Jadi bleh jalan2. Kat situ ada Ecopark. Tiket masuk : RM14 (dewasa), RM11 (kanak-kanak) 
(info : http://www.bukitmerahresort.com.my/ecopark.htm)
Menariknya kat sini, haiwan2 dia jinak jinak belaka. Kalo beli tiket kanak-kanak, rasanya akan dpt pakej makanan haiwan (kalo tak silap la). So, kanak2 sure seronok bagi rabbit makan, rusa makan, monyet makan. Eh, nak kata kanak2, org tua pun sama. Tgk akak pun teruja ha. Hihiks.


Settle situ bleh la check in kat apartment tu then bleh gak mandi manda kat pool dia yg besau. Ada pool utk kanak2 and pool utk dewasa. Bleh la mandi. Sgt bes. Kalo duk apartment tu kena jalan kaki sket la. Dkt je pun.


Ni pool dewasa. sanun tu pool kanak2

Makan malam tak perlu kuar kut. Bila dgn famili ni, bawak bekal je. Itu pun dah sedap kot. Kiterang dulu bawak bekal je


Seterusnya xtvt utk esuknya - bleh la pegi Waterpark. Tiket masuk : RM29 (dewasa), RM25(kanak2).

Kalo nak check out, bleh check out dulu, tp kalo nak sambung utk tido satu mlm lagi pun oke juga. 
Bleh la melawat Pulau Orang Utan plak.  Tiket masuk : RM28 (dewasa), RM25 (kanak-kanak)
(info : http://www.bukitmerahresort.com.my/orangutan.htm)
Jadi, cemana?
Sesuai tak? 
Kalo dapat bonus tu bleh la Yana blanja famili utk overnite kat apartment tu ke, atau pun masuk waterpark ke.
Dan kalo nak have fun lagi, bleh lajak ke depan sket. Dah smpai Penang.
Atau bleh gak terus ke Bandar Taiping. Jalan2 ke Taman Tasik Taiping. Bleh masuk nite safari Zoo Taiping.

Oke tu je. Done utk giveaway Leeyanaradhi. Sapa nak join, leh klik sini
http://leeyanaradhi.blogspot.com/2012/02/1st-ga-by-leeyanaradhi.html

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign