Pages

13 February 2012

Perihal Perak Dan Rotavirus

Masa wat entry Air Terjun Ulu Chepor tu, ada yg tanya camni

Huhu.
Ni mesti baca seimbas lalu ni. Aku ada tulis pun penyakit tu dlm entry aku tu.

Rotavirus kan?
Jadi trus buat entry pasal Rotavirus.

Entah la. Time tu takde lagi citer pasal tu. Tapi kalo virus kencing tikus tu takut gak la.
Tapi, semuanya serah pada Allah la kan. Dan kita kenalah berhati hati. 
Aku pun takde bawa baby ke tpt mandi tu since dari hasil gugelan Rotavirus ni mudah 'hinggap' pada anak kecil bawah 2 tahun. Walo katanya sampai umo 45 tahun pun bleh kena. (eh, nak amik baby celah mana plak nak dibawa kan. Eh. Cam tak relevan ayat aku tu. Hahaha. "Baby" yg aku bawak tu da standard 5 pun. Huhu)

Rotavirus A infections can occur throughout life: the first usually produces symptoms, but subsequent infections are typically mild or asymptomatic,[30][31] as the immune system provides some protection.[32][33] Consequently, symptomatic infection rates are highest in children under two years of age and decrease progressively towards 45 years of age.[34] Infection in newborn children, although common, is often associated with mild or asymptomatic disease;[3] the most severe symptoms tend to occur in children six months to two years of age, the elderly, and those with compromised or absent immune system functions. Due to immunity acquired in childhood, most adults are not susceptible to rotavirus; gastroenteritis in adults usually has a cause other than rotavirus, but asymptomatic infections in adults may maintain the transmission of infection in the community.[35]
Sumber : Wikipedia.


Sengaja aku carik kat Wiki, kalo carik kat web yg saintific ni kang lagi ayat bombastic kuar, so kat Wiki ni mudah sket nak faham.

Ye lah, seme orang jadi takut la kan. Semua org elak gi Perak la napaknya pas ni. Huhu. Kasihan negeri aku. Tgh duk2 promote Tahun Melawat Perak dah jadi cenggini. Jadi, balik Perak nati aku bawak air segelen dari KL la napaknya kan. 

Oh, sblm tu mari kita tgk apa simptom2 virus Rotavirus yg tgh duk hangat diperkatakan ni.

Rotavirus gastroenteritis is a mild to severe disease characterised by vomiting, watery diarrhoea, and low-grade fever. Once a child is infected by the virus, there is an incubation period of about two days before symptoms appear.[28] Symptoms often start with vomiting followed by four to eight days of profuse diarrhoea. Dehydration is more common in rotavirus infection than in most of those caused by bacterial pathogens, and is the most common cause of death related to rotavirus infection.[29]

Nak baca lagi bleh la klik Wiki ni atau pun google je. Byk kot citer pasal virus ni.

Apa pun, sesama lah kita berdoa, agar semua kita dilindungi oleh Allah SWT dari pelbagai penyakit.

Maksud: Utsman B. ‘Affan radhiyallahu ‘anhu, beliau berkata:Berkata Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam: Sesiapa dari hamba Allah yang membaca (Doa/Zikir):
بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

“Dengan menyebut nama Allah, yang dengan nama-Nya tidak ada sesuatu pun yang membahayakan, sama ada di bumi mahu pun di langit. Dia-lah Yang Maha Mendengar dan Maha Mengetahui.”

Sebanyak tiga kali, di waktu pagi dan petang hari, maka tidak ada sesuatu pun akan membahayakan dirinya.

Kredit : Kulliyah

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign