Pages

12 February 2012

Perihal Makan di Ciku Ciku

Bila aku tulis dinner kat Ciku Ciku, kat FB tu ari, ada kawan kata uniknya nama.
Hihiks.
Yeps..unik. Sbb kedai dia byk pokok ciku.

Kebetulan masa aku dtg, byk ciku berbuah.
*eh, kenapa aku tak amik gmbr pokok ciku tu. Tah. Tak terpikir. Time tulis ni baru terpikir.


Tu ari la. Kakcik ngajak makan sini. Time yg aku lepak gi Gunung Lang tu lah. 
Oh. Kedai ni kat Chemor. Jgn carik kat KL ni plak. Kang Ciku Ciku lain plak yg kuar.
Kedai ni cam kedai2 tomyam yg lain gak. Tp oke la. Rega tak la mahal nau.

Kiterang makan.

Tomyam campo, kerabu ikan bilis, sotong kunyit n daging merah.


Ni kat buku menu dia tulis 'most popular' ke 'recommended' ke apa tah. Tp lebih kuang cam feveret dish situ la. Kerabu ikan bilis. Tp mmg bes. Not bad. Cuma kalo dia pakai ikan bilis yg ringan, garing2 tu lagi bes kot. Untuk mengekalkan ke'fresh'an nya la. Tp ni oke la. Bahan2 seme lengkap.

Mak tak follow, so, kami tapaukan nasik goreng cendawan utk beliau.

Ada free wifi uols kat sini. Berdesup2 line nyer. Bes. Bes. So, nati bleh pegi lagi. Oh. Mau exact location? Mana lah tau kan kut2 ada org da penat2 drive kan. Bleh la singgah jap. Kuar hway (exit Jelapang) dan teruskan perjalanan dlm 5km camtu jer ke arah pekan Chemor. Tp dia sblm pekan Chemor lah. Kalo dari hway, kedai ni belah kiri. Tp situ pun ada lagi satu kedai. Namanya 3 Dara. Situ pun aku tgk cam penuh manjang. Ciku Ciku ni pun sama lah. Penuh manjang gak. Kiterang pegi da lewat ptg, kira oke la gak. Kalo                    mlm, jenuh nunggu gaknya.

Oh. Kat Ipoh pun ada satu restoran yg salu org sebut2kan iaitu Restoran Tasik Raban.  Tasik Raban ni kalo dgr mesti igt kat area Lenggong, Grik sana. Tp restoran tu kat Ipoh. Dkt area Stadium, tp bkn dlm area Medan Selera Stadium. Dia oppposite Medan Selera tu. Mula mmg igt nak lunch situ. Tp masa balik dari Gunung Lang tu da kul 3pm, lauk pun cam da abis. Kat restoran tu special, ikan bakar. Ikan bakar air tawar, talapia dan ikan apa tah lagi. Yg ni aku tak leh review lagi la, since aku tak try lagi. Kalo da terai nati aku review lah yer.

Oh. Rupanya bes juga buat review pasal tpt2 menarik di negeri sendiri. Salu cam review tpt orang ja. Hikhikhikhikkk..

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign