Pages

14 February 2011

~Pasal Daging Masak Kicap Balun Saja~

Sori, kualiti gmbr kurang memuaskan.

Elok la. Da waktu lunch.
So, bley citer hidangan tengahari smlm.
Ku namakan beliau ini masak kicap balun saja.Haha.
Kenapa balun?
Tau balun tu apa? Sesetgh tpt mungkin membawa maksud pukul atau belasah.
So, ini pun belasah la. Tp bukan belasah pukul tu.
Ini belasah yg maknanya..... tah..aku pun tatau. Belasah je lah!

Aku jarang buat masak kicap walo mendalah ni senang walla je nak masak. Bkn mcm kari ko nak pi carik santan segala.
Oleh kerana jarang masak, aku pun trus google. Mana lagi kalo tak my resepi. Jumpa beberapa resepi. Ku amik 2 resepi berdasarkan bahan yg ada kat dapur.
Tp aku da mix kan dedua resepi tu menjadi satu. Hihi.
Satu resepi tu perlu gunakan pes cili, tp aku mls nak buh. Rasa mcm tak kena ngan tekak je.
Satu lagi tu biasa je. Yg taruk kicap n air tu.
Jadi aku 'balun' ikut suka aku.
Tp hasilnya.... entah la. Ikut tekak aku oke je lah.
Kalo ikut tekak my dear oke la kut sbb dia meratah je daging tu walo nasik da abis. Nak resepi?
Nah gi terai.

Bahan-bahan (aku takde sukatan oke, ko balun je sesedap rasa)
-Daging
-Bahan perapan : kicap pekat, kicap manis, sos lada itam n sos tiram (resepi tu kata serbuk lada itam, tp aku balun tukar jadi sos lada itam).
-Bahan tumis : bawang merah, bawang putih n halia
-Rempah 3 sekawan
-Bawang besar dipotong bulat
-Cili merah

Cara-cara :
-Memula hiris daging ikut suka besa mana nak. Jaga bebaik. Harus hiris ikut urat. Nati liat. Hihi
-Lepas tu basuh bersih-bersih, perap la dgn bahan perapan. Takyah lama pun takpe.
-Smbil tu tumbuk la bahan tumis tu.
-Dah siap, panaskan periuk, masuk minyak masak yg cukup utk menumis.
-Tumiskan bahan yg ditumbuk.
-Campakkan juga rempah 3 sekawan (tp aku buat 2 sekawan je, igt ada lagi kulit kayu manis, rupanya dah yilek.. tkpe, sok nati beli)
-Tumis la smpai kuning dan bau semerbak ke umah jiran. 
-Masukkan daging. Tak perlu masuk air dulu. Sbb air daging tu pun dah ada.
-Biarkan daging empuk. Tp kalo da agak2 kering, buh sket air. 
-Masukkan cili merah dan bawang utk hiasan.
-Oleh krn aku guna sos lada itam, mmg tak pedas, so aku potong cili padi sket. Campak dlm tu
-Tutup api. Sedia utk di makan. 
Oh, kalo sker buleh buh kentang juga. Hiris mcm wedges dan goreng dulu, then agak2 daging tu nak masak, baru masukkan.

So, mmg resepi balun je. Dihidang bersama ikan kering rangup yg beli kat Sabah retu n rebus kacang bendi cicah ngan sambal belacan. Dah. Settle. Itu pun dkt 2 jam aku kat dapo. Miahahahaha.

7 juta komen

betul la tu dah cara nya... cuma klu aku tumis rempah 3 sekawan tu dulu bagi wangi then baru masuk bhn kisar... ;p

kekda...ada urat2 pulak ke...tak tau pun.nampaknya ilmu di dada lom ckp ni...cer bt entry nak tgk urat daging camne.slalunya eka beli yg dah already di potong btk cube ... so balik umah cuci, terus masak..ngeh ngeh ngeh

chopppp...rempah 3 sekawan tu pa...saya budak baru belajar,kalu salah tolong tunjukkan..ahahha

Maria :
Tumis rempah dulu ya. Ok. Noted.

eT :
Tehehheeh..saya ni jarang masak, tu yg ter keluar resepi balun saja lah. teheheh :D

Eka :
Hihi. daging kena potong ikut urat. Kut tak liat. Kalo nak potong slice nipis2 kena la ikut urat.

Rempah 3 sekawan?? ha..nati akak buat entry yer. tkpe..baru belajar tatau buleh bertanya :D

nak cuba lah nanti. mcm best je..akk 2 jam kat dapOr kan?. kina nie mau nye 3 jam!miahahahahaha....(gelak sambil guling²)

cam nak try jek msak nie hehe

Kina :
Try ler..tentu kedabombomm hasil nya nati. hih

Heze :
Oh..uols kan tukang katering. lagi la terer masak. hik hik :D

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign