Pages

27 February 2011

~Pasal Wayang Dan Astro First~

Sebelum aku berceloteh dan membebel tak tentu arah, ingin aku beritahu apa yg aku tulis ni adalah pendapat peribadi dan pandangan biasa2 je tanpa dibuat kajian secara mendalam. Takde case study ke pilot study suma tu. Kena buat disclaimer camni, maklum la kan skang memacam. Tak memasal blog aku kena antar kat SKMM plak. Ceh!. Hahahaha.
*******
Korang penah langgan Astro First tak?
Setakat ni aku belum lagi. Masa hdpn aku tatau.
Aku ada bc kat porem2, artikel2 lain pasal Astro First. Memacam pandangan dan pendapatan lah yg keluar.
And aku bc gak kat Astro punya website. Mediaroom.

RM15 satu movie boleh tgk 48jam.
Kalo ada family ramai, mmg syok lah.
Menda camni ada pro n con dia sendiri lah kan.
Dari sudut xtvt lanun mencetak dan merompak ni mungkin boleh diminimakan kut.  Tp aku rasa si lanun untung jugak. Cuma modal RM15 je dia dpt keluarkan beribu2 CD n DVD cetak rompak. Atau tak perlu modal. 'Sedut' je trus dpt gmbr berkualiti.
Sebut pasal cetak rompak ni tingat aku iklan yg bebudak ckp yg ori ke, jgn tipu ya. Lebih kuang camtu la. Aku pun tak dpt tangkap apa bebudak tu ckp. Yg ada Mawi gak tu. Tp motip iklan tu supaya kita jgn beli barang cetak rompak. Tp rasa berkesan kah iklan camtu?.

Sori la bkn nak kondem, tp takat camtu ada tak org rasa bersalah kalo beli yg cetak rompak. Patutnya buat la satu iklan yg ada satu family tgh tgk DVD. Lps tu tetiba DVD tu rosak, tak berkualiti. Langsung tak dpt tgk ending citer tu. Jadi da potong stim untuk menonton, pehtu yg isteri tanya
"abg, beli kat mana DVD ni?".
Suami lak jawab "beli kat pasar mlm la..buat apa beli yg ori, mahal je. Yg ni sekeping RM5 je".
Lps tu isteri bleh jawab "ha..itu la abg..sokong lagi cetak rompak tu, kan sekarang dah rugi. Kita mmg rugi RM5 tapi si lanun tu boleh untung 5ribu, 50ribu malah 5juta pun".
Kan...baru la kita mcm 'eh..buat apa la kita nak kayakan lanun2 tu kan'.

Aku tak kata la aku tak penah beli cetak2 rompak ni. Ada je. Tp kadang kualiti tu elok, kadang tak.

So, skang ni da ada Astro First. Bila kuar ada je yg  bleh di 'sedut' kan. Sedikit sbyk terjejas gak la pendapatan lanun tu. Dari aspek itu, aku rasa ada bagusnya walo sama je kekdah dia. Lanun gak tu. Miahaha (err...aku pun tompang gak sekaki, tp bukan aku la kaki 'sedut' tu. Bebudak ni lah. Huhu)

Bila tgk statement ini, yg aku copy dari myMetro

Pengarah Urusan KRU Studios, Norman Abdul Halim yang hadir di majlis pelancarannya baru-baru ini menyatakan, saluran baru Astro itu sebenarnya membantu penerbit tempatan yang aktif menerbitkan filem.

“Ia memberi peluang kepada penerbit filem pendapatan selain kutipan di pawagam. Contohnya, industri muzik suatu ketika dulu dikatakan hampir lumpuh kerana kaset dan cakera padat tidak boleh jual.

“Namun apabila ada pasaran secara muat turun, industri muzik kembali hidup malah lebih menguntungkan pihak lain seperti komposer mahupun penyanyi kerana perolehan terhadap pelaburan dibuat diterima secara terus.

“Tayangan di Astro First bukanlah keutamaan kerana kita masih bergantung kepada panggung. Namun Astro First menjadi pilihan selepas itu. Ia sama dengan memasarkan filem menerusi jualan hak tayangan kepada stesen televisyen dan cakera padat (VCD),” katanya.

Ada produser tak kesah. Sbb mungkin derang pun dpt keuntungan dari RM15 yg kita keluarkan. Dan aku rasa pengeluar filem tak perlu risau sgt kut dgn Astro First ni sbb ada golongan yg masih nak menonton wayang. Mcm aku yg masih takde big family, yg masih bleh berdating berdua ngan asben, mmg kami sker je nak pi tgk wayang. Sentiasa tggu2 je wayang baru kuar. Latest ni nak tggu Hikayat Merong Mahawangsa. Dan Astro First bukan keutamaan kami buat masa ni. Lebih seronok tgk wayang. Bes apa, beratur beli tiket, beli popcorn, tggu wayang nak bkk dan berebut2 masuk mcm tak cukup seat. Hik hik :D

Aku amik dari web Finas.

Tp cuba tgk kutipan Khurafat. RM7.9 juta. Mmg haibat lah. Tu duit aku pun ada tu. Huhu.  Filem ni kuar lps Astro First diperkenalkan. Takde plak org nak tggu kat Astro First. Ramai yg menonton. wayang. Filem paling laris Ngangkung. Yg ni aku tak tgk wayang. Tp Hantu Kak Limah & Khurafat aku tgk kat wayang. Dan kalo aku balik kg, aku rasa aku tak kesah pun nak beli Astro First utk kedua2 citer ni sbb nak tgk ramai2 dgn family aku lak.

Jadi memasing ada keperluan sendiri. Cuma bila baca kat web Cursing Malay pasal filem kita wajah kita, terpikir seketika la plak. Adakah aku berwajahkan Kak Limah?? 
Imej : Google "Kak Limah", maka ada la imej ini.

4 juta komen

Tak penah lagi amik astro first ni,tapi ok la bg org2 yg laki tamau tgk citer melayu pastu ada anak kecik tak leh g tgk wayang...boleh duk tgk kat umah

Sempat la melawak ko ni Reen.. Muka macam kat Limah tu kalo jenis yg emalam pakai bedak sejuk kot... Huhuhuhu

hahahaahhahaahahhahaha

errr hmm i'm against ASTRO kot.. tp x taw gak kan... skrg leh ckp cmtu sbb.. xde TV.. esok2.. bile ade tv. x taw ape nasib.. juga tidak menonton d pawagam.. krn incik suami bukan lah penonton tegar.. die akan bg alasan... kite boleh sedut je nanti.. hmm tp x sokong cetak rompak dvd .. ok kan?

HIdayah :
Yes.. recommended la utk yg camtu kan. Ada anak2 kecik tu sesuai la amik Astro 1st ni. :D

Adialuze :
Itu kalo terserempak ngah malam mau pacak mcm moto Johan tu. hihikks

CBL :
Oke..oke.. hihikkss... :D

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign