Pages

17 February 2011

~Pasal Genap 7 Tahun~

Diam tak diam, baru tak baru, akhirnya 16 Feb muncul lagi.
Tarikh ini, Insyallah, aku igt smpai bebila sbb tarikh inilah aku mula ber akujanji dan mula memikul slogan 'Berkhidmat Utk Negara' dan  'Saya Yang Menurut Perintah'.

Alhamdulillah, sejak tmt belajar aku tak penah 'menanam anggur' dlm tempoh yg panjang.
Lps tamat belajar on Okt 2002, aku mmg niat nak lepak umah je. Nak duk ngan mak ayah aku. Aku rasa ini la peluang yg aku ada sbb dari form 1 aku da masuk asrama.
So, melepak la tanpa buat sebarang keja. Eh. Ada. Aku blaja keta dan amik lesen. Ter lambat uols. Org lain suma da ada lesen aku baru hegeh2 nak amik. Tkpe. Biar lambat asal selamat.

Lps tu entah cemana, aku pegi Pjbt Pendidikan Daerah tpt aku. Sapa bg tau tah. Akak aku kut, suruh apply jadi Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT). Dan telah ditentukan rezeki olehNya dlm bulan Feb, 2003 aku dpt jadi GSTT. Ditugaskan di sekolah tpt aku pernah menimba ilmu dari darjah 1 hingga 6. Kontrak selama setahun. Tp dlm kontrak tu dah dinyatakan aku boleh diberhentikan dan berhenti dgn notis lah. Yg besnya cuti sekolah ujung thn pun gaji still jalan. Dlm pada tu aku ada jugak la minta keja tpt2 lain. Owh GSTT daerah aku, walo ada degree, dan dihantar ke sekolah rendah, gaji ikut SPM cuma.

Dpt la aku sedikit pengalaman mengajar. Masa tu mak ayah aku sker je sbb semua anak2 nya telah bergelar guru. Tp target aku mmg bukan nak jadi guru even tho aku sker mengajar. 

Bulan 5, 2003 aku konvo tp still jadi cikgu. Takde masalah lah kan. Oke je. Masih duk umah ngan mak ayah. Nak kuar pun da sng sbb da bley drive walo masih bertepek P.

Dan akhirnya kontrak tamat. Mula rasa nak giler sbb masih tak dpt memana keja. Alhamdulillah, masa tu mmg setiap ari Ahad byk btul iklan keja govt. Yg mana aku mintak plak pasti dipanggil intebiu. Penat dah ke sana sini intebiu smpai aku da immune. Bley rileks je nak masuk intebiu. Siap leh dpt kawan masa intebiu. Ni masa intebiu Risda la. Punya la lama. Dari kul 12tghari aku tggu, kul 7ptg baru masuk. Pulak tu dkt 45minit dalam tu. Hoh!

Lps tu awal thn 2004, aku nak apply balik la GSTT. PPD kata tggu derang masukkan suma cikgu btul dulu. Kalo da kurang baru dia panggil balik. Oke la. Aku pun tggu. 

Tp rezeki itu mmg telah ditentukan oleh Allah. Akhirnya aku diterima bekerja di tpt aku skang ni. Derang call je suruh lapor diri on 16 Februari 2004. Aku igt lagi masa dia call, aku baru balik dari intebiu yg Risda tu.

Makanya perjalanan kerja aku dgn taraf tetap dan berpencen ini bermula pada 16 Februari 2004.

Alhamdulillah, byk ilmu yg aku dpt di sini. Walo kadang2 aku rasa mcm down, tp sebenarnya byk da Allah bagi rezeki sepanjang aku keja sini. Pokok pangkalnya sabar. Dlm tempoh 7 tahun ni memcm aku dpt jugak.
Aku penah mengenal erti cinta di sini dan aku juga bertemu jodoh di sini. Jawatan juga telah bertukar walo masih buat keja yg sama. Huhu.

Aku sebenarnya tak patut tnya apa organisasi ni da bagi pada aku sepanjang aku berkhidmat di sini.
Tp aku perlu tnya apa aku da bagi pada organisasi ini sepanjang aku berkhidmat.

Insyallah, aku harap aku masih boleh terus berkhidmat untuk negara walau bukan di sini. Mmg ada lagi cita-cita yg aku masih belum  aku capai. 

Apa pun, terima kasih utk organisasi ini. Tempat aku mencari rezeki. Moga aku dapat memikul tanggungjawab dan amanah yang diberikan ini dengan sebaik mungkin. Insyaallah.

14 juta komen

aduh... salahlah gamaknya ni... hehehe semoga awak gembira ye keje kat situ.


p/s : dear.. exchangelink please..tq.

Tahniah PuanSTROBERI.....
sebabnye masih ampoh kat tempat keghoje sekaghang ni... asam garam keghoje gomen ni le buatkan kite lagi kuat kan??? bukan je daghi oghang luo....tpai lagi hebat dengan politik oghang dalam kan>??? kan???

ala 7 tahun ke jawpaan dia kekeke
salah la klw gitu sy jawb 8 hahaha

As salam..lama gak puan stoberi bekeje....tingkatkn produktiviti!hihi..selamat bekeje yer....

hehe..betul la yer nana teka tu:)nak FM penang....hehehe....

wah bagus... 1st time aku baca org ucap trima kasih kat tpt keje gomen... ;p

Lama dah ghupernye ko berkhidmat ye reen...Bagus3...

Hari tu aku nak join GA tapi giler tak sempat...Sowi... :(

P/S : Sapa agaknye yg bertuah menang tu yeee ;)

tahniah..
lama tu 7 tahun
siap leh jumpa jodoh..
mmg bnyak berjasa tmpat tue:)

saya dah salahhhhhhhhhhhhhhh tekaaaaaa!!!! uwwwwaaaaa, terbang melayang keychain monkey itewwwww!!!

Daleela :
Alhamdulillah, masih gembira walo kadang ada rasa down. tp itu tak la menjadi kudis.

Nati saya exchange link yer yunk.

D08 :
Ampoh ler. Walo kadang rasa mcm nak cabut p tpt lain, tp mana leh dah. Byk perkara wat kaki da 'tergari' hehe (special reason : asben pun di situ)
Apa pun, Insyaallah, takkan tinggalkan bidang gomen ini :)

Puan Su Su :
Mekasih. Alhamdulillah.

Nana :
Teheheheh...takpe la..at least da dpt GA cekelat dr akak retu kan :)

Azatiesayang :
Salam. Lama ker? masih baru lagi ni. Byk lagi yg perlu dipelajari :)

Nanakimie :
Nantikan keputusannya nati ya Nana :)

Maria :
Hehe. Tpt mencari rezeki Maria, takkan tak ucap kut. Kut tak aku tk dpt kesenangan apa aku dpt skang ni.
Lagi pun aku gomen badan berkanun, mungkin ada 'beda' la kut dgn korang yg fully-G ni :D

Adialuze :
Takde la lama. Byk lagi nak belajar.
Tkpe la tak sempat nak join. GA ko pun dari hari ke hari aku nak join tak ter join. Insyaallah, nati aku join yer :)

Shark :
Takde la lama sgt. Byk lagi menda nak kena belajar. Pengalaman pun tak cukup lagi ni :)
Huhu. Jumpa cinta di situ. Jumpa jodoh di situ. Huhu. Beza tau cinta n jodoh tu. Hihih :D

ChentaHati :
Takpe..usaha lagi nati yer :)

Kina :
Terima kasih yunk! :)

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign