Pages

10 February 2011

~Pasal Coklat~

Lemak koko dalam coklat mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah.

Sementara asid sterik iaitu asid lemak tepu yang terkandung di dalam lemak koko pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.

(info from : here)

Retu rasa nya penah buat entry pasal kebaikan coklat ni. Ramai kata coklat menggemuk kan, tp kalo dimakan secara 'sihat' coklat ni sebenar byk juga kebaikan dia. Hihi..ada ke term makan cekelat secara sihat. Huhu.

Kalo ke Langkawi harus suma org akan borong coklat. Termasuk la saya. Hihi.

Smlm smpat la borong sket. Huhu. Mujur tak kena tax kat kastam. Dulu penah sekali wes, masa tu beli dlm kuantiti yg byk sbb nak masukkan dlm gudie bag utk majlis tunang kan. Lps tu campur ngan org kirim. Byk smpai lebih 3ratus aku rasa semuanya. So, menda tu napak sama je. Aku pun masa tu mcm bongok gak sbb tak masuk dlm luggage. Pi hand carry bakpe. Lps tu sket pun aku tak bantah dia kenakan tax tu. Walhal buleh je kalo aku nak ckp apa2. Bos aku lak masa tu tolong rayu. Aku diam je. Bayar trus. Mungkin terkesima kut. Haha.

Tp kali ni aku da plan, kalo dia tax gak aku, aku nak ckp gini je.
"Cik/encik, saya beli niat nak bagi kawan2 saya kat opis, mmg takde niat nak jual ke apa. Tp kalo encik/cik nak tax gak saya, saya tinggalkan je coklat ni kat sini, kira sedekah kat encik je lah. Makan la smpai kembong perot". Tp kali ni tak kena. Satu sbb aku sumbat suma dlm luggage, satu mmg tak beli byk pun.

Macam la kita ni hadap sgt setakat untuk seposen dua tu kan. Da lebey kuang sini dah pun rega coklat tu. Bukan kita beli smpai sekotak besau tu harus la ko tax. Aku rasa budak kastam pompuan yg amik tax kat aku dulu tu mmg tak bertimbang rasa langsung sbb masa tu bos aku da kata 'sian la kat dia, dia nak buat gift kenduri tunang dia'. Tp langsung tak didengarnya. Takpe la. Aku anggap je mmg bkn rezeki aku nak cekelat murah time tu dan lps tu aku rasa better la aku pi beli kat kilang cekelat Beryls kat Serdang tu kan.

So, kali ni mmg  takde sapa kirim pun. Dan aku beli pun mmg niat nak sedekah kat bebudak opis. Ini je lah aku beli. Tk smpai RM100 pun.

Suma aku bagi org je, kecuali yg kaler purple Milka tu n FR. Tu pun aku rasa nati aku makan kat opis gak. Bagi je bebudak nih. Milka yg kaler purple tu nikmat sungguh oih. Coklat dia ada hazel. Hazel dia tu bebudak ni panggil mcm jerawat batu. Byk giler dan timbul timbul. Takyah nak korek2 mcm Cadbury ke hapa tu. Sure tergigit nyer lah. Pastu tak manis sgt. Kalo sapa gi Langkawi sila la beli. Kat Hj Ismail tu ada je. Dia letak dpn pintu je. RM9.90 satu bar tu.

Jadi itu saja kisah cekelat. Ni pun ada lagi lebih lagi sbb suma da dpt. Sapa nak?? Meh dtg amik :D

6 juta komen

coklat??
yg saya tau makan jew:)

kita hari tu pergi satu bagasi besar, masa pergi dah bawak satu bagasi, dah borong coklat beli lagi satu bagasi besar punya, semua coklat. habis makan kat opis je.

hihih sib baik sume cekelat2 di atas wujud di sini..if not, mak meroyan leleh2 ayo liur..

cedapnya kekda...terliur kejap

nak cokelet!1huhuhu..Milka is my feveret!kt Msia ni mahal sgguh~

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign