Pages

31 January 2013

Bye bye Januari 2013

Baru sekejap ja rasa menjejak kaki ke tahun 2013. Dan sekelip mata juga dah 31hb Januari. Begitu pantas berlalu. Rasa nya sekejap je tahun 2013 neh (ingat ya.. puasa tak ganti lagi.. tau2 dah smpai bulan puasa je kang).

Oleh kerana last year aku tak smpat buat wrap up 2012, maka utk tahun ni aku nak buat wrap up setiap bulan. Jadi, bila smpai bulan 12, terus buat link ja (Insyallah..jika dipanjangkan umur).


Oke, 31 hari di bulan Januari. Apa pencapaian?
Mggu pertama - Sulit.. mmg sulit.. sbb mak admit spital ujung tahun tu. Pastu bawa mak appmt di IJN. Mak tak sihat. Mmg dugaan betul rasanya.

Mggu kedua - memang ada something. Satu keputusan yg aku buat setelah ditimbang tara (malas nak kata pikir masak2 sbb aku tak pikir sangat pun. Cuma aku timbang tara saja).
Mggu ketiga - Suppose aku ke Ho Chi Minh. Tiket burnt atas sebab exam. Tp kalo tak exam pun mmg aku tak pegi kot. Mak tak sihat. Rasa tak sedap pula kita nak bersuka ria jauh2 tu. Jadi, redha. Ujung minggu - settlekan treatment kat Damansara. Alhamdulillah. Moga ada rezekinya.
Mggu keempat - Keja 3 hari saja. Hujung minggu kena course - 25 hingga 27 Jan di EQ Bangi.
Mggu kelima - Uruskan hal temuduga. Pun kerja 3 hari ja.. hihik.

Permulaan tahun yg agak getir bagi kami sekeluarga sebenarnya.
Banyak yg duka dari suka utk bulan Januari nih.
Moga bulan2 berikutnya, keadaan menjadi seperti biasa.
Dan moga ada kegembiraan dalam famili kami..
Selamat datang Februari.. bulan cinta katanya.. tp yg penting.. ada org tu umur dah bertambah.. apa aku nak bagi ke beliau ni ya?? Ahaks!

Google!
p/s : Esok Wilayah is cuti.. jadi, blog pun bercuti kot. Ai balik kg. Mak buat kenduri. Mmg lama pun dah kami tak buat kenduri. Sblm balik igt nak g MV jap ah. Ada IT Fair kan. Nak carik powerbank, nak carik powerbank

Edisi Domino's Pizza : Edisi 1st Time Order


Oke. Saya agak ketinggalan bab ini.
Haha.
Orang dah lama meng order cam ini, aku baru nak ter kial kial.

Haha.
Sebenarnya, kan aku prefer Papa John kalo nak makan pizza. Sbb tu jarang nak order2 gini.
Tp hari ni cam rasa teringin nak try Domino's. Pernah la makan, tipu kalo tak pernah. Salu je makan kat ofis ni. Tp tak penah order sendiri, beli sendiri lah kiranya.

So, register. Dan terus beli.
Bes juga buleh pilih2 pizza, pilih2 topping.
Hihi.
Pastu buleh tracked dia buat apa.
Sekejapan tgk eh, dah smpai delivering. Tak smpat nak tgk dia boxing n packing tu.

Ni masa course tu hari lah. Terpengaruh dgn prof yg bagi talk tu.
Dia duk kata yg Domino's ni laju la apa la. So, aku nak tgk, betul tak dia buleh smpai ofis aku dlm masa setengah jam. 
Mmg buleh la kan. Dah kata ofis aku cam blkg dapur dia ja. Cuma jalan tu sehala ja. Kena buat satu pusingan sket baru nak smpai. Kut dua hala lagi cpt dia smpai kut. 
Aku order online 11.43. Smpai sebelum 12.15. Syabas. Lagi 3 minit nak smpai dia call. Hihik.
Order ini. Setiap satu jenis pizza. Yg jenis thin crust bawak balik. Yg lelain bagi adik2 seunit makan. Hiwhiwhiw. Sedap jugak la Domino's. Kalo nak order online oke la yg ini. 

Kalo makan terus kat outlet, tetap PapaJohn la pilihan walo kat BTS tu smpai naik kematu bontot nak tggu pizza smpai ke meja. Jgn la ko dtg time ko lapar tahap pedih perut esp waktu peak hour (weekday waktu lunch). Mmg ko akan dapat pakej meleleh ailiyo tgk meja sebelah makan.

Jadi.. mari lah makan pizza.

30 January 2013

Minum Pagi, Makan Petang

Ini lah kejadian minum pagi dan makan petang pada hari Senin yg cuti tu ari.
Makan pagi. Cucur udang segera Adabi. Dasar pemalas camtu lah. Masak cucur pun nak segera. Pastu buat sambal bilis. Makan tu ja. Cukup lah. (psstt.. myDH yg goweng cucur tu while me buat sambal tumis.. apa yg penting.. kerjaa..samaa... ahahaha)
Yang macam air tu bukan air tau... tu mmg corak dia.
Kang ada yg kata selekeh plak aku ni nak lap air pun malas.
Tp ramai je tertipu tgk meja ni. Siap ada yg amik kain buruk
nak lap meja. Ihiksss...

Lps tu tak lunch.
Jadi, trus tea-time cum lunch. (kalo pagi org kata brunch, kalo petang??)

Gi kat area Festival KL Mall tu gak la. Apa ke nama dia. Platinum Walk ke apa tah tu. Memula igt nak try kat kedai Sharin Low tu. Tp takpe lah. Next time. Nak makan Mali's. Lps tu buleh beli Tuti Fruiti. Skali tgk tutup plak. Pfttt... eh. bukan ttp buka lambat. 


Jadi, ke sini - Restoran Periuk Belanga. Ke Belanga tah. Ah. Ni pun aku tau sbb abang aku yg dari Ipoh tu retu dia dtg KL and nak makan sini. Wah. Apa kah istimewanya smpai org Ipoh pun nak return makan kat sini. Rupanya dpn kedai Flaming Steamboat yg aku pegi dulu tu ja. Alahai....


Jadi ini lah kami makan. 

Oke, nice.. buleh repeat.

p/s : Seme gmbr instagram. Maaf ler kalo ada yg dh jemu tgk dari tu hari. Huhu. Smlm tak letak, ada yg kata sbb takde insta kilo gram ni, dia tak dpt tgk. Ada yg kata kena follow pulak.. Jadi, takpe. ai tepek je lah ye...

Gift-Away Utk Kamu Semua!

Ahah!..
Kepada semua si cantik jelita yg telah men-drop komen di sini - Gift-Away, sila emel kepada saya alamat utk di give kan adiah. Semua ya.. SEMUA yang komen tu.. elok2 ja ada 20 orang. Hihikss..

Oke jap..sebelum tu.. nak pilih2 komen.. dan komen yang terpilih, gift nyer mungkin agak special sket kot. Hikhik...

Sheila Salim said...
Assalamualaikum kak reen. hee. ada Give Away? best2. Sheila suka jengah blog akak, penuh dengan kisah suka dan duka. Mostly pasal family. Sheila harap kak reen terus berblogging. Blog kak reen comel, jarang sekali sheila jumpa patern gini. hihi. Semoga mendapat zuriat yang comel2 ye kak reen & suami :)

Haha. Comel tau puanshilot kita ni bagi komen.. manade pasal family dikk... jarang akak buat entry pasal family dalam ni. Jadi, kalo bukan pasal family, pasal apa pulak aku suka update? Entah ek. Aku salu terpikir, apa tema blog aku ni. Tema caca marba mungking. Huhu. Apa je la aku salu repekkan dalam blog ni ah?? Tp mmg jarang update pasal family ni sbb aku rasa biarlah itu jadi private part. Kok semua dibagitau dalam blog, apa yg tinggal. Haha.

deqlis said...
lama dh jd silent reader kat sini..:) dulu mmg selalu komen..tp dok busy selalu...sampai blog sendiri pun terabai..hehe..

pepun kebun strawberry nie ttp diingatan..:)

Kawan lama yg di kenal dari alam blog ni- skang dia jarang update blog. Mengapa Deqlis, mengapa? Huhu. Pernah jumpa gak Deqlis ni skali-masa MLM final last year. Dia bagi kite tiket pree. Hikhik. Cantik beliau ni..

Jiha said...
Nak adiah....hakhakhakhak..

(komen jujur dr hati...huahuahua)

Ha..ni aku suka.. jujur nih.. Jadi, trus pick up komen dia. Hihikss..


Mama Mirza said...
saya nak juga.. selalu datang baca.. arinih baru komen.. hehe.. :)

Ha.... malu rasa org datang baca, tp kita tak balas kunjungan. Jadi, sudah follow blog Mama Mirza jugak..nati saya salu gi sana ya.. maceh salu datang kebun stoberi ni :)

Empat yang atas, dan 16 lagi ni yakni
ZUE, Anum, Masya, Karisma Izzah, Eida, NadMamaZN, Mikamusz, MyfaraFLK, ChentaHati, Cik Anita, Sue-Rya Qistina, Norzie, Lieya, Carmello, Joijoi80 dan Eka

Sila emelkan alamat ya. Mmg ada setengahnya alamat dah ada dalam simpanan. Tp takpe.. takde hal kalo nak bagi lagik.
Oh.. utk yg seofis tu, takyah la bagi alamat.. nati adiah smpai atas meja ja ya..

Hadiah apa ya... tunggu...  supriseeee... !!!! Hikhikhikkk...


Edisi Tengok Wayang : JUVANA

kredit : Here
Yey! At last. Setelah sekian lama tak g menonton, akhirnya dapat gak pegi. Itu pun takut2 nak cakap ke MyDH. Lps balik dari beli tea-set tu, tnya myDH nak lunch mana? Tak cakap pun nak g tgk wayang, walo beberapa hari sblm tu dah hint. Tah..dia cam taknak ja. Jadi, aku pun takmo serabut2. If dia tanak, kita leburkan jelah  RM15 tgk kat AstroFirst. 
Tetiba dia kata 'kata nak tgk wayang'
Eh.. dia nak la pulak. Ngehehehe.
"kata taknak.."
"Nak la.. jom..jom"
Jadi, terus ke Festival City. Mmg cadang nak try tgk kat MBO ja walo kiterang biasa tgk kat BTS. Sbb dkt ngan umah kan.

Smpai sana dah dkt sgt kul 2pm. Tygn mmg kul 2pm. Tah pehapa tah nak beli tiket MBO ni. Tpt beli makanan sama ngan tpt beli tiket. Kira dia nak buat cam mudah, beli tiket buleh beli makanan skali. Tp time aku pegi tu ada 2 kaunter ja. Jadi, kami nak beli tiket, beli kat kaunter tiket. Lps tu skali lagi beratur nak beli popcorn. Huh!

Masuk ja wayang dah start. Mujo org tak ramai. Lagi pun amik tpt yg ujung. Sng. Takde la nak sekius me, sekius me.

Juvana The Movie - ada yg kata tak bes. Tu aku kata, bila tgk wayang (Melayu la esp) jgn letakkan high expectation sgt. Nanti mesti rasa tak bes kalo citer tu tak meet our expectation. Aku pun mujo la tak tgk awal2. Jadi, bila dah ada org kata tak bes, aku dah set mind aku 'tak bes kot citer ni'.

Nak bagi berapa bintang? Tak reti aku bintang-bintang ni. Tp pada aku - oke ja. Kasik bebudak jahat tgk.. kalo derang masuk sekolah juvana cemna rasa jalan terkengkang (upss....!), cemna rasa duk dlm bilik gelap ngan tikus segala. Nak jumpa mak yg sakit pun tak buleh. Haa.. baru kau tahu kan.

Cuma ending tu. Mengapa begitu? Cam takde kesudahan. Ke mahu buat Juvana 2 pula? Patut citer pasal Jamal pun perlu dipanjangkan sket. Sapa yg datang melawat dia tu (lakonan Sara Ali), kakak ke gf? Ke ada dia tunjuk awal2 yg masa aku lum masuk wayang tu lagi. Pastu, mengapakah org yg dtg melawat tu perlu lalu kut sungai hutan bagai masa ada rusuhan tu. Aku rasa, secara logik aku lah, kalo sekolah juvana ke penjara ke apa ke tak semudah itu nak keluar. Selain pagar, kawad berduri penuh keliling tu. Ini dia tunjuk derang kuar kut pagar yg cam bebudak dah buat utk 'fly'. Dan rasanya mmg ada pintu/pagar kecemasan jika ada apa2 berlaku termasuk berlaku kebakaran kan. Itu aku nyer logik akal lah. Aku pun tatau lah keadaan dlm tu. Mana aku tau.. bukan aku penah melawat sesapa dalam sekolah juvana tu. Tp aku penah melawat penjara Kajang. Which, ko igt senang nak keluar gitu je. Berlapis2 pintu. Aku mmg masuk area dlm tu. Dpt lihat para banduan tu. Masa tu kiterang wat lawatan sbb nak tgk cara derang ni simpan stok kat stor. Dan org yg datang melawat sanak saudara bukan masuk kawasan dlm. Kat luar dari pintu berlapis2 tu. Itu penjara kot kan.. sekolah juvana tak begitu. Agaknya lah.

Lan Botak. Eh. Lan Todak. (eh..cam sebut nama laki sendiri plak). Aku rasa tak perlu kut dia meliuk lentok cam nak bagi org menyampah la kononnya. Tak jadi lah.. Sepanjang masa ko buat ala ala melatah tu. Naik meluat plak rasa.

Next... bebudak Wira Bakti - aku sker je. Botak masih cam dulu. Ain pun camtu. Daim cam tenggelam sket watak dia sbb dia dah bebas. Tp cute ja bini dia tu. Jadi Sara. Dia pakai kurung moden cam sweet sgt. Nak buat gitu lah walo aku tau aku tak la sweet cam dia. Haha. Tetiba.
kredit : Gua.com.
Jadi, oke ja kalo nak pegi tgk. Takde la rasa ralat kuarkan duit utk menonton. Takde seteruk citer Antu Botol Kicap (ahaha.. teruk nya compare ngan citer tu). Cuma, gmbr cam gelap kengkadang. Aku pun tatau adakah sbb MBO atau mmg citernya begitu. Siang pun gelap. Apakah?

p/s : Balik kg ujung mggu ni nak suh abg aku beli kat Astro First lah. Cam tak puas lak tgk. Ahahaha. Mesti dah kuar kot. :P

29 January 2013

Hijabista dan Hijabisters


Pepagi aku dah terbaca dari FB Wardina. Nak paste kat sini, tp tak buleh la sbb masa tu tgk kat phone. Aku try gak godek2 buleh dak copy n paste.. eh.. tak buleh plak. Tkpe.. skang dah kat umah.. leh copy and paste..
Komen aku - sama cam aku tulis kat FB juga
Memasing mengaku berhijab... Namun... 
Tu sbb aku sker guna bertudung ja.. Tk tercapai lg rasanya nk menggunakan word hijab tu. Kadang2 kita tk buleh terlalu pertahankan prinsip 'lantak la.. Aku punya suka'..
Dan aku nak tambah lagi.
Hijab ni bukan sekadar hanya berhijab menutup aurat, tp hijab dalam menjaga adab, tutur kata sebagai Muslimah.. mmg aku rasa aku masih jauh dari itu semua.. namun aku tak pernah putus  utk berdoa agar suatu hari nati aku bebtul dapat menggunakan word 'hijab' tu. Insyaallah..
**********************

Surat versi Melayu dari Muslimah risau... pendapat anda bagaimana?

Kehadapan HIjabista dan HIjabisters yang disayangi…

Saya menulis untuk melahirkan rasa risau sayan dengan cara majalah anda ‘mempamerkan’ wanita berhijab. Saya amat percaya bahawa konsep ‘kesederhanaan’ haruslah diseiringkan dengan pemakaian Muslimah (termasuklah hijab) dan kesederhanaaan ini merupakan perkara yang teramatlah penting sekali. Kesederhanaan oleh itu, perlulah diberi keutamaan dan penekanan oleh setiap wanita berhijab dan bertudung termasuklah majalah anda

Tudung ini bukan berfungsi sebagai ‘ganti’ rambut yang kami tutup. Ianya juga bukanlah hanya sekeping kain atau berkeping-keping kain di atas kepala. Hijab datang dengan pakej lengkap, ianya merangkumi akhlak, intelek dan adab. Hijab simbol wanita beriman, kesederhanaannya dalam setiap yang dilakukan, kelembutan, kesopanan. Maruah dirinya. Kebanggaan dirinya. Majalah anda tidak langsung menampilkan ‘kesederhanaan’ yang dituntut’ Islam ini dan biarlah saya berterus terang ini ternyata salah sama sekali.

Meletakkan wanita yang hanya berhijab tetapi disolek bak patung seolah model antarabangsa dalam majalah Vogue (beznya cuma tutup rambut) adalah satu bentuk penghinaan buat kami wanita Muslim. Juga menyedihkan apabila wanita berhijab tersebut sendiri rela diperlakukan sebegitu rupa, dieksploitasi dan cuma menipu diri bahawa mereka berada di jalan yang benar dan membuatkan Tuhan mereka gembira hanya dengan menutupi rambut mereka. Ya Allah, bagaimanalah anda boleh berfikir anda menggembirakan Allah dengan berhias dan bertabaruj sebegitu rupa sambil menayang kecantikan rupa paras dan tubuh badan anda?

Majalah anda seperti juga Vogue dan Cosmopolitan dan majalah-majalah seangkatan dengannya tiada LANGSUNG dimensi intelek mahupun spiritual didalamnya menjadikannya majalah ini kosong. Majalah anda secara tidak langsung berjaya ‘brainwash’ minda para hijabisters dengan menaikkan hawa’ nafsu mereka untuk berbelanja lebih banyak barang, lagi dan lagi. Hakikatnya wanita yang benar-benar beriman, seorang Muslimah sejati TIDAK perlu menayang segala aksesori kepada orang lain. Nilai wanita Islam BUKAN pada barangan tetapi keyakinan dirinya bahawa apa didalam hati mereka dan minda mereka lebih berharga dari segala gelang, kacamata hitam, kasut tinggi, tas tangan yang anda sogok di setiap muka majalah anda.

Majalah mempengaruhi pemikiran anak-anak muda yang masih mentah untuk menipu diri mereka dengan merasakan bahawa mereka akan lebih cantik dan dihormati dengan KASUT, AKSESORI dan style tudung yang merapu dan merepek.

Di dalam Quran Allah menegaskan bahawa Taqwa adalah pakaian yang terbaik. Tolonglah beritahu dan tunjukkan kepada saya dimana, di muka surat mana and tampilkan mesej ini? Malangnya tiada, tidak di satu muka pun. Ianya majalah yang menjual baragan semata, majlah berbentuk konsumer membuatkan para wanita jadi gila, menurut nafsu untuk membeli, untuk mahukan barangan material yang mungkin tidak langsung diperlukan atau mampu mereka miliki. Lifestyle yang anda tampilkan tidak berapa kena dengan syariat Islam. Masalahnya anda menggunakan Islam untuk menjual. Ini amat mengecewakan. Kemudian ramailah para gadis berangan untuk menjadi seperti covergirls yang telah pun anda tampilkan dengan badan yang ramping, barangan yang hebat dan muka yang gebu yang semestinya sudahpun anda photoshopkan wajahnya. Ianya palsu semata. 

Saya jujurnya risau anda merosakkan nilai hijab dan wanita Islam dengan majalah ini. Yang cuma diberikan penekanan adalah kecantikan yang palsu. Saya merayu, tolonglah dengan sepenuh hati nilailah dan muhasabah majalah anda dan isi kandungannya. Kami perlukan majalah yang menaikkan iman kami, yang menjadikan kami Muslimah yang lebih bertaqwa dan disayangi Allah. Majalah yang membantu kami mengubati penyakit-penyakit hati kami, bukan majalah yang membawa mesej apa yang penting adalah rupa anda pada LUARAN, baju apa yang anda pakai dan cara anda mengikat tudung. Walahu’alam

Ikhlas,
Muslimah yang Risau

Persediaan Untuk DiSenarai Pendek

Hari ni seharian aku ngadap senarai nama shorlisted utk interview.
Yang jawatan di iklan kan tu ari. 
Interview utk W17 and J17 dulu. Di samping ada 2 lagi interview yg belum buat dulu.

Berpinau bijik mata.
Yg dah di key-in kena semak semula.
So, bila aku dah semak ni, pelbagai menda la aku jumpa kan.
Yg buat aku 'semak' pulak kepala.

Kalo tgk yg J17, mostly lelaki yg mohon. Jadi, tau saja lah borang lelaki ni kan. Tapi, dari borang tu gak ada yg kita tahu mmg bersungguh nak mohon dan ada gak yg cam 'ah..lantak..nak amik..amik, taknak sudah..' Kita mmg boleh tau la. Huh! begitu kekdahnya mmg out dulu lah.. byk lagi org lain bebtul nak. 
Utk yang W17 - ramai perempuan. Tau lah bahagian kira-kira ni kan. Pompuan la mendominasi salunya kat IPT tu. Derang ni oke. Takde masalah. Cuma ada la gak yg mungkin derang terlepas pandang.

Jadi,
meh aku nak bagi tips sket ya supaya anda mudah di shortlisted utk di panggil temuduga. Ini utk permohonan yg guna borang lah. Yg direct online cam kat JobMalaysia apa seme tu, tak terpakai la. Setgh jabatan ada je lagi suh antar guna borang, salu je aku tgk iklan kat paper Mingguan tu ha. Lagipun aku rasa la, cam leceh plak guna JobMalaysia ni. Derang mohon cam secara pukal. So, bila dipanggil interview dia pun cam ter blur2 kat mana dia mintak dan kurang pengetahuan pasal tpt yg dimohon tu. 

Antara tips utk hantar permohonan dan utk mudah di shortlist... Ini secara kasar je ni. Jgn pulak bila dah ikut tips aku ni, skali tak dipanggil interview..udah aku pula dipersalahkan. Huhu.

Pertama - kekemasan borang permohonan. Maksudnya seboleh-bolehnya jangan la ada padam/potong/blanko ke apa ke. Liquid2 tu takmo ya.. selekeh nampaknya. Sbb tu masa dulu aku sedia 2,3 borang dah. Kalo silap leh isi satu lagi. Kalo tulis guna pensel pun awal2 tu, harap padam la leklok, jgn bagi napak kesan tulisan pensel tu. Selekeh. Apatah lagi kalo borang ada tumpah kuah kari ke sambal tumis ke.. lagi la jangan.. tu bukan selekeh, tu dah tahap pengotor. (T___T)

Kedua - cara susunan. Eloo... weols masa key-in nak tgk result tau..bukan nak tgk segala sijil teakwando, sumo segala tu. Elakkan la letak sijil ko-kurikulum tu paling depan. Tau ko aktif, wakil olahraga itu ini, tapi tu kira cam 'side-effect' la kata orang tu. Cara paling elok, mula letak IC n salinan surat beranak, then terus letak kelulusan tertinggi di hadapan dan baru lah diikuti dengan segala sijil yg lelain. Pijar tgn aku selak sijil yg tebal2 tu nak mencari sijil SPM and kelulusan tertinggi. Skali tgk kat blkg skali ko letak. Tskkk... Oh. Transkrip juga penting. Dun eva terlepas pandang tak letak transkrip ya. Boleh jadi tak valid permohonan ko dik...

Ketiga - Tgk apa yg diperlukan - if dalam iklan kata salinan sijil mesti disahkan, maka ko misti sahkan. Haaa.. aku dpt tangkap juga yg fotostat semula sijil yang ada pengesahan. Dah jadi tak original plak pengesahan tu dik. Kalo buleh, guna stamp pad kaler biru. Baru lah terserlah ke-originality-an dia. Aku tahu, ko segan nak amik byk2 kali cop pengesahan tu. Aku dulu pun camtu. Lagi la jumpa tok ngulu ko.. kadang aku bawak 3 salinan sesiap. Jenuh tok ngulu tu menyain smpai lenguh tangan (-_-"). Tp yg jadi mangsa meneman aku adalah arwah ayah aku. Nak harap aku.. mmg la pemalu. Huhu. Oh... sungguh besar pengorbanan mu ayah. Tp sudah terbalas sbb skang aku pun dah bleh sahkan salinan sijil. Lai..lai..lai.. sapa mau.. satu sign singgit. Miahahaha.

Keempat - Hanya yang berkaitan. Apa maksudnya? Maksudnya kalo ko mohon jawatan juruteknik, maka, jgn la pula ko hantar permohonan dgn kelayakan sijil catering. Jauh bezanya ya. Itu aku bagi contoh. Tp ada yg kiterang terima retu apa ke, sijil pertanian ke apa ke tah tu. Jauh benar tu wei larinya. Jadi, bagi lah yg sepadan dgn kelayakan yg diperlukan. Kalo tak sesia segala penat lelah peluh tiak ko gi fotostat sijil, amik cop sijil segala tu. Ada yg kata, mungkin org tu ada pengalaman kerja bidang tu sbb ada yg belajar bidang grafik tp buat pentadbiran. Oke, tu mungkin boleh dimaafkan juga. Tp kalo bidang2 yg 'specialization' ni, sendiri maklum ler yer anak-anak. Nak mohon juruteknik ni, nati keja sure la berkaitan wayar2 apa tu, ko takde kelayakan tu ko rasa buleh ke? Kang ada yg short current kang tak memasal ja (T__T)

Kelima - Sekiranya semua kat atas tu telah dipenuhi, maka, berdoa dan terus berdoa, agar borang korang di pick utk diletakkan dalam senarai shortlisted. Bukan mudah ya anak-anak. Walo kita rasa kita dah lengkap segala, result pun bes, tp dalam pada tu ada ramai lagi yg bagus. Pening woh nak cari calon ni. Kali ni tak la banyak sgt pun permohonan. Ada 1,199 permohonan ja bagi 3 jawatan yg diiklan. Tak banyak kannn??? Huhuhuhu...

Oraits. Itu saja. Jangan ambil mudah ya. Kerana sekiranya anda betul2 berminat utk merebut peluang, maka, ia bermula dari borang permohonan!

Misi Mencari Tea-Set

Cuti panjang tu hari aku peruntukkan utk mencari tea-set.
Haha. Lps satu, satu menda nak carik kan. Adaaaaa saja!
Tp cuti panjang tu ari jugak aku ada course. Cite course nenati lah. 

Lama dah aku nak sebenarnya tea-set ni. Semenjak duk umah baru la. Sbbnya.. dulu tak terpikir pun nak kena ada tea-set. Lagipun takde orang nak berziarah pun masa duk situ. Skang ni baru cam ada je orang nak datang. Lps tu kalo derang nak minum minuman panas aku dah jadi cam ter malu plak sbb takde tea-set utk dihidangkan. Haha. Dlm bebanyak hadiah masa kawen dulu, takde seorang pun bagi tea-set. Kasihannn.. kalo yg jug utk air sejuk tu mmg ber set set hingga ada yg aku hadiahkan pada orang lain pulak kan.

Ingatkan buleh la nak beli kat Langkawi. Tp family trip yg di plan tu kena postponed pulekk.. Mak kan tak sihat. So, no shopping2 kat Langkawi utk masa terdekat ni. 

Pas course tu myDH amik kat EQ. Trus ke Nilai 3. Saja tgk2. Ada jugak la kat kedai KK, kedai Claytan. Tp bila clay ni takut dia jadi cam retak seribu. Tahu tak retak seribu? Huhu. Sebenarnya dalam kepala bukan set sgt nak beli tea-set kat Nilai 3 nih. Saja la..kut2 ada. Jadi, mmg tak beli la. Panas giler woh Nilai nih. Menggelegak otak. Tu tak masuk pakej peluh tiak segala. Ada takde 'terpaksa' juga aku beli karpet. Terpaksa katanya. Haha. Mmg nak beli pun, nak letak kat bilik tetamu. Jadi, dpt la 2 helai. Beli yg kat gudang besau tepi jalan tu. Rambang mata nengok karpet kat situ. Murah2 lak tu. Nati nak tukar shaggy karpet tu, beli kat sini je lah. Retu beli kat Jakel. Huhu.

*Gambar karpet di beli ada kat Instagram*

Misi diteruskan kat Menang Glassware. Mana lagi. Cokit lah.
Mujo bukak hari Isnin tu. Tak byk pilihan.
Tapi ada la yg berkenan. Kena pilih2 jugak. Takut dia 'bone china' tu kan. Jadi, dpt yg fine porcelain. Sudah la last piece. Amik yg display unit ja. Sbb nya aku suka design petak. Cawan petak, piring petak. Ah. Aku mmg suka pinggan petak skang ni. Igt nak beli 1 set skali ngan dinner set, tp smpai 5rat. Telah dihitung kira, baik aku bersabar sket, tggu g Langkawi nati lah.

*Gambar tea-set kat Instagram*

Jadi, skang sudah ada tea-set. Tp bila up gmbar, kak Jun kata tu coffee set sbb dia tall. Oke lah. Jadi, nati kita hidang kopi je yer. Kuikuikui. Jemput lah datang minum petang rumah saya ya. Ahahaha.


Tapiii... dalam hati ni mmg nak ke Langkawi gak. Nak beli dinner set petak, Tefal n Vision. Tapi entah la bila kan. Kasihannn....


Takde gambar. Seme kat Instagram. Malas nak transfer. Huhu.

25 January 2013

Edisi Salam Jumaat 25 Januari

Salam Jumaat.
Pagi Jumaat yg mendung (d Kuala Lumpur). Hujan gerimis (rasanya dari malam tadi lagi).
Semua pun cam layu.

Layu tak layu, ai terpaksa bersemangat juga ke ofis.
Almaklum - ada course kata nyewww...
Takde entry auto-publish. Tak sempat.
Jadi, takde entry la sepanjang course tu.
Laptop tak kuasa nak bawak.
Tapi instagram harus la ber update. Hiwhiwhiw.

Ari ni pun takde idea nak citer apa.
Amik lah gmbr smlm ni. Breakfast sebelum gi jalan2 shopping di Jalan TAR.
Haha.

Seronok juga, org tak ramai pagi2 tu.
Tapi menjelang kul 12 org dah berpusu2 masuk area jln TAR tu.
Dan kami pun laju2 pulang.

Plan utk tgk Juvana postpone ari Senin.

p/s : Sebenarnya nak lunch di rest Mee Udang yg kat Batu Caves yg masuk JJCM last Sunday. Dah smpai pun. Tp parking susah. Pastu myDH tgk org tgh berdiri nak dptkan tempat - penuh! So, kami gi JJCM tpt lain. Uhuks! Tak kira... nati nak pegi jugak. Tunggu..tunggu.

*oh, utk yg drop komen kat Gift-Away tu, next week la kita umumkan sapa penerima gift yang nak di-awaykan tu yer. Jadi, sapa nak komen2 pun buleh lagi. Takde due date pun. Dah announce pun buleh lagi nak komen. Hikhik.

23 January 2013

Salam MaulidurRasul 1434

kredit : here
Selawat dan salam buat nabi junjungan kita Nabi Muhamammad SAW.

Selamat bercuti juga. Harus ada yg cuti direct ya. Sbb cuti nyer sampai senin (for those yg keja kat KL, Johor, N9, Perak, Penang n Selangor)

Me?
Got course lah. 25-27hb. Yaih. Jauh ni nak gi course nye.. nak souvenir?? ahahahahah :P


Bila aku tunjuk memo ni kat instagram my pren - Che Sue kata dia asik tgk aku g course je. A ah. Last year 17hari ya (igt 15, rupanya bila tgk buku log latihan - 17hari) Org nak 7 hari je aku dah berlebih-lebih. Itu mmg bukan course yg sehari je. Seme pun yg amik masa 2-3 hari. Mostly seme pun yg pakej 3 hari 2 malam punya course (=_=")

So, selamat bercuti panjang. Program aku. Sok rasa nak tgk Juvana tu. Atau pun nak g area jalan TAR - carik kain buat baju raya. Twehehehe...

Edisi Movie : Juvana


Lama tak tgk wayang dah.
Rasa nak tgk ini.
24 Januari-esok- is cuti. Jadi buleh tgk yg "Se-Awal Burung" punya. Hihi. Kalo rajin nak bgn awal la. Sbb rasa cam malas ja. Hauhauhau.
Nak g tgk tpt yg dkt ngan umah ja. Walo rasa cam tak bes je MBO tu. Sesekali tak mengapa lah. Malas nak masuk tetgh KL tu.
Sesekali. Layan je lah. Byk pelakon diminati dlm tu.

Mmg lama sgt dah ni tak menonton movie.
Sbb citer skang cam terhapa je. Tgk tajuk je dah takde selera nak tgk.
Wawa Semput??
Heh!
Buat tajuk ilmiah sket boleh tak?
(eh. tp Adnan Sempit yg tajuk tak ilmiah pun aku tgk jugak ye dok?? Hawhawhawhaw)

22 January 2013

Edisi Menghargai Pembaca : Gift - Away!

Wahaha. Fefeling retis kah nak buat edisi menghargai pembaca bagai. Bagi laluan la sekali sekala. 
Oke. Sebenarnya dah lama tak buat any Giveaway atau pun saja nak bagi2 adiah ke kengkawan yang berkunjung ke Kebun Stoberi ni. Nak buat edisi yang menghargai follower tu pun dah ter berhenti. Tp nati ada masa nak sambung semula. 

Jadi, skang rasa cam teringin nak bagi2 adiah ke pembaca2. Jadi, sbb tu namanya Gift-Away. Alah, takde lah hadiah grand nau. Masa gi jejalan/outstation ke mana2 tu kan ada beli cenderamata tu. Kadang ada je lagi tak abis. So nyer, rasa better di bagi pada kengkawan yang sering berkunjung ke sini. Sebagai tanda persahabatan alam maya dan penghargaan pada yg salu berkunjung ke sini.


Kali ni nak bagi hadiah ni takde peraturan apa pun.

Banyak mana nak dibagi tu tak pasti lagi.
Tapi rasanya dalam 10 orang tu mmg kompem!

Nak buat style Giveaway cam takde idea plak.
Jadi, sapa2 yg sudi, drop je lah komen kat bawah entry ni.
Cara nak memilih pun tak dapat dipastikan lagi.
Nak tulis komen apa?
Tulis je lah apa apa pun. Secara otomatik eligible lah.
Tak komen pun mungkin ada yg eligible. Hihi.
Gitu pulak ya.
Eh. Silent reader esp yg kt ofis saya ni pun ada peluang kot. Hihihiks. 

Apa pun, saya ucapkan terima kasih pada seme yg rajin berkunjung ke kebun stoberi ni.
Saya sedaya upaya akan sentiasa me-reply seme komen2 yg diberikan.
Sedaya upaya juga membalas kunjungan dan meninggalkan jejak di blog kawan2 seme.
Nah amik dulu bunga ros sejambak utk seme..
Google
p/s : rasa cam ada adiah GA dulu yg tak berhantar lagi. Eida Baharum. Igt tak akak nak bagi u something, sudahnya smpai skang tak bagi. Sapa lagi yea..sila claim kalo ada yg tak dpt lagi. Huhu.

Edisi Makan Makan : TooWooMba

Asal wiken je ada citer makan-makan. Tapi oke jugak kan. Kalo takde buat apa weekend tu, kita buat acara JJCM. Gi redah tpt makan bes-bes. Kalo taktau sgt nak gi mana, carik info kat fb JJCM Tv3 ni. Hihi. Nak la sangat myDH melayan kan.. pastu aku bukan makan sgt pun. Salu je tak abis. Saja.. suka-suka. Tapi JJCM tu banyak area PJ la, Shah Alam la, Damansara la. Jauh hoi nak pegi sekadar nak merasa. Kalo KL tu jarang-jarang ada.

Oke, takpe..meh aku buat JJCM sendiri. Kali ni kiterang redah dan try ke TooWooMba Deli & Meats Steak House. Ini dokek yo ngan umah den. Kalo nak g Festival City salu je napak. Lps tu retu napak kat drama apa ke, masa last2 tu derang ada tulis (kredit) nama kedai ni. Jadi cam nak try.

Oke la sini. Cozy je tpt dia. Tpt la rasa hingar bingar bising. Rega makanan pun cam oke la. Kalo rasa gedik nak makan steak tp duit tak berapa nak ada, buleh amik set yg biasa2. Rega belas2 je. Tp kut kalo pas gaji ke nak celebrate anniversary ke buleh la try rib eye ke segala tu. Itu rega dari puluh2 smpai ratus2 pun ada. Sbb ada kategori daging dia. Kategori grass fed, grain fed dan entah apa satu lagi.

kredit : FB TooWooMba

Oh. Satu lagi Wagyu
Kedai dia pun tak la besar nau. Tp pekerja ramai. Masa memula aku masuk tu, org tak berapa nak ramai lagi. Ramai lagi pekerja dari pelanggan. Haha. Jadi, bila dah ramai pekerja ni, yg bagus mmg la cepat servisnya. Tapi, derang ada je berlegar2 kat meja kita. Tgk kita abis je makan, terus nak amik pinggan. Tak abis makan pun tanya juga nak amik pinggan. Wah.. efisien nau korang yer. Hihi.

Kiterang order ni
Garlic bread + mushroom soup - oke sedap, tp soup tu agak masin.
Lamb chop for me - oke la. Cuma tak berapa nak pedas. Aku amik well done. Mampu nak makan rare/medium? Mmg idak la teman. Mmg aku suka menda2 yg cam nak rangup dan hangus tu. Miahahah. Biasa la lamb kan.. mmg rasa kambing la. Embekkk... aku tiada masalah utk makan lamb. Dulu ye, mmg macam tak suka. Tp skang oke ja. Oke la kan. Rasa daging dia tu cam 'unik'. 
Chicken chop for myDH - oke, ayam dia lembut (aku rasa sket).
Cuma.. derang buh salad. Aku ni kan tak suka sayo. Jadi, sket pun aku tak usik. Huhu. Mmg tak buleh nak makan real western haku ni. Salu cam kedai2 western lain kan dia buh jagung/coleslaw ke kan. Tu oke la sket aku makan. Ni mmg aku tak usik pun walo aku suka je capsicum. Mungkin olive oil tu buatkan aku tak buleh nak makan. Eh, ye ke olive oil?? huhu.

Utk 3 jenis makanan ni, plus air RM55.55. Oke? Oke la kut kan. Air tu mmg agak pricey. Tp tak kesah la. Nama pun kedai camni kan. Aku amik longan n myDH apple juice (each RM6.90). Retu kat Nailis pun amik lebih kurang ini, cuma takde mushroom soup ja, rega dlm 60++ kalo tak silap.

So, sapa2 nak makan western, nak JJCM, buleh la gi kedai ni. Info termasuk harga seme ada kat FB derang ni - Toowoomba
Tpt dia area jalan Genting Klang. Dkt ngan Columbia Hospital tu and Festival Mall. 

Oh. Toowoomba ni nama tempat kat Australia. Buleh tgk kat wikipedia mengenai tempat ni. Aku pun baru tau. Hiihihiwww....

Asia's Next Top Model

Kredit : Wikipedia

Sapa follow?
Aku mmg nak follow, tp langsung saja keterlupaan. Kadang tengok. Kadang tidak.

Asia's Next Top Model - channel 722.
La ni dah nak abis dah pun. Tinggal 5 orang saja.

Aku mmg sker program ni. Dari yg American Next Top Model tu. Season by season la aku tgk. Dulu masa zaman berporem siap ada geng2 la yg bersembang pasal prog ni.
Tapi sejak kawen, myDH is not loike plak tgk citer wanita2 cantik ni. Eh. Eh. Rugi la kan.

Ah. Dah nak final ni. Tak kira lah nak tgk jugak.
Malaysia pun ada masuk jugak.
Tapi sudah awal2 ter eliminate. 

Mari kita tgk, sempat lagi. Ada 4 mggu lagi. Hihiks.

21 January 2013

Edisi Photobook

Aku mmg suka photobook. Sebab tu masa kawen dulu, yg mana masa tu p.book baru nak ada kat pasaran, aku rela berhabis habisan. Smpai kena tipu lah. Bukan kena tipu la, tapi album tak siap dkt nak setahun. Heh! berangin. *mmg dah penah citer byk kali dah ni kan. Huahuahua.

Jadi, bila da berjinak2 dgn deal, salu je ada deal photobook. Jadi, laju je beli. Hihi. Seme pun deal pbook aku beli dari Groupon.


1st time beli adalah dari Ecazstudio. RM58.00. Mmg ini la pun 1st deal yg aku beli kat Groupon. Ngeee. Aku buat gmbr Cuti Cuti Cinta 2011. Combined seme gambar cuti-cuti dalam tu. Kat Sabah, Cameron, Penang, Bukit Merah suma aku sumbat dlm tu. Software dia hanya guna photoscape. Mmg bagi setengah orang agak leceh, tp sbb aku da biasa guna utk gmbr blog, aku mmg sker. Mudah nak design. Cara hantar ke dia pun mudah. Tp aku lupa dah cemna. Guna emel ke. Lupa plak dah.
Kualiti photobook dia oke. Senang juga berhubung melalui FB.


Second dari Photobook Malaysia. RM64.00. Gambar apa ku masuk? Campur2 gmbr. Ada gambar kat ofis, gambar ngan TTCian, gmbr g Langkawi, sambut bufday, jalan2 kat Langkawi, dan tetiba ada gmbr kat kursus. Haha. Kes tatau nak buh gambq apa la tu. Pahtu dah lambat design, jadi kena la laju2 design sbb voucher dah nak expired. Software dia ni sama macam software Pixajoy. Tp lagi banyak design.

Third is, dari Time Ventures. RM69, ku letak gambar2 kat Hongkong. Mmg satu buku tu gambar kat Hongkong saja. Ini klaka sket. Dah rupa buku budak tadika. Ngee.. Dah la aku buh gmbr kat Disneyland banyak, tema katon2. Ha, memang sesuai lah kan.
Tapi, software sykt ni bes. Giler byk design. Rambang mata. 


4th, dari Pixajoy. RM78. Mahal sket. Tp aku rasa antara 3, yg ni bes. Kualiti kulit dia, kualiti paper dia seme pun lawa lah. Suka aku. Cuma design tak banyak. Software sama macam Photobook Malaysia, tp tu lah, design lay out dia tak banyak. Cam terhad sket. Ini aku letak seme gmbr kat Krabi.

5th, Pixajoy jugak RM55. Sekali lagi dari Pixajoy sbb aku puashati dgn kualiti p.book dia cantik dari yg lain. Servis pun oke. Senang nak redeem. Sbb dedua sykt sama ni aku tersilap2 nak redeem tu ari. Haha. Masa buat yg ni, software dia da update. Dah byk design dah. Suka... Aku buat gmbr kat Redang.

Tu je lah pun. Baru ada 5 ja. Pastu 2 photobook masa kawen. Konon cam nak buat koleksi la kan kumpul photobook nih. Tapi kalo dah takde gmbr menarik, nak buh gmbr apa je pun. Takkan gmbr makanan nk buat photobook. Haha. Semua itu PO-YO! [nada Johan yer].
Oh. Lupa nak cakap, thank you Groupon, atas deal yg oh-sem ini!

**edit sket nak reply komen Nad. Akak kasik pendapat kat sini la Nad yer. Pendapat akak la kan, kalo camtu, sian akak yg takde DSLR ni tak buleh nak buat photobook. Btul, kalo guna DSLR gmbrnya cantik, tp mostly software utk buat pbook ni buleh di edit dan di kreatif kan dgn pelbagai cara. Akak amik gmbr guna kamera biasa je tu Nad. Ngan kamera phone pun ada akak letak. Nak wat cemna.. nak ber DSLR mak tak mampu nak... huhu. Takpe.. asalkan ada kenangan di setiap tempat yg di pegi tu dan abis puas hati dah Nad :)

Edisi Online Shopping : Lagi Lagi Mila

Argh... Janji Tak Ditepati!
Baru je ngomel2 minggu lepas takmo buat sebarang belian online.
Ni kejadah hapa aku dah buat??
2 helai lagi.
Aaaaaa...

Dush! Dush! Dush!

Tak buleh tahan la.... Mila ni mmg tudung feveret lah.
Dulu kan dah beli selai tu. Mmg sker sgt pakai. Nak beli lagi asik la sold out cepat. Pantang terlambat. Harus tak dapat.
Jadi kali ni bila tahu, rasa cam terpaksa beli gak. Haha.
Terpaksa konon.

Sekejapan je dah sold out kaler tudung aku amik tu.
Aku mmg tingin nak menjengah butik Radiusite ni (yg kat Rawang la. Shah Alam tu jauh nau)
Tapi tu lah, tak berkesempatan.
Jadi, ini lah jadinya.

Maka, mmg nama aku lah hehari nampaknya dapat parcel :P
Ada lagi kaler lain. Sapa berkenan - sila jengah segera ke Radiusite
Oh. Kena rahsiakan dari myDH ni. Terlalu byk sgt belian online bulan ni.
Haha. Takpe kita pakai gi course nati eh. Skali ngan dress yg beli last week tu. Aww.. ailoike.ailoike.

UiTM Lendu Ada Hantu??

Wah. Nak tumpang tajuk panas jugek keww??
Haha. Eh. Kalo takde kaitan takde nyer nak sebuk2 kesah begini.
Dek kerana aku pun penah jadi warganegara UiTM Lendu tu, maka aku terasa nak menyibuk la juga.

Laju je citer ni bertebaran. Pastu ada gak yg share gmbr awek yg di claim student Lendu tu jugak, pastu ada gmbr org tgh menari ulik mayang kat blkg dia katanya. Entah. AKu perati takde pun. Tp aku tak la perati beria. Tak nak haku.. kang ternampak lelain menda plak. Langsung teringat2. Tetambah kalo duk sengsorang.

Cerita ini berlanjutan smpai ke akhbar2 utama pun. Kat paper mingguan katanya kes ini kes terpencil. Jangan duk risau. Ni member aku pun ada amik gmbr kat paper jugak. (Zizatul.. ai pinjam gmbr u ya..buleh?? hahahaha). Baca kat porem katanya antu tu selitkan nota juga ya. Eheh!


Glamer jap unibesiti tpt aku menuntut ilmu sepanjang 5 tahun. Tu kat main entrance tu dulu takde wakaf kecik tu. Dulu cam ada tembok je. Tpt hot spot amik gambau situ tu. Tak ketinggalan aku jugak lah. Haha.

Dulu masa zaman aku blaja situ manada kampus Bandaraya la apa la. Mmg seme pun kat 'Londu' tu lah. Masa diploma (1998-2000) aku duk hostel. Dari part 1 smpai la part 6 kat blok Balqis. Pastu masa degree duk kat kwsn perumahan dpn U tu. Jalan kaki je gi kelas. Part 4 (final sem) la bes sket. Kadang2 naik keta, sbb kitew ada boifren bawak kete masa itewww... aww.. (bila cakap boipren kena gedik2)

Masa dok kat hostel tu ada la dgr citer 'misteri' situ. Citer pasal 'perkampungan' di tasik tu lah. Kira area tasik tu mmg kawasan 'mereka' lah. Entah. Sejauh mana kebenarannya aku pun tak tahu. Alhamdulillah lah kerana aku tak diberikan 'rezeki' nak tgk 'mereka' ni. Tapi aku penah demam teruk. Tak mau baik2 smpai lah aku balik kampung and berubat cara kampung plak. And orang yg mengubat aku tu kata aku dah kena 'keteguran'. Itu pun taktau la sejauh mana kebenarannya kan. Tp aku suspect, aku demam n pening kepala tu sbb aku stress belajar kot. Masa tu mmg masa exam final pun. Berat sgt kepala nak pikir nak score exam segala kan. 

Then satu lagi kejadian, jadi kat room-mate. Dia mmg cam lemah semangat sket. Ada 'pengikut' pulak. Dan itu lah 1st time aku tgk kejadian org berkomunikasi dgn 'makhluk lain'. Dan aku harap itu lah last time. Huhu. Mmg gerun oh. Tp tidaklah terlalu scary cuma itulah, kita kena percaya ada makhluk lain juga wujud di bumi Allah ni.

Agaknya skrg ni musim exam, ramai yg stress itu yg jadi citer ni kut. Apa2 pun, aku harap derang kuat utk menghadapinya, walo apa pun benda tu. Banyakkan berdoa dan baca Yasin. Insyaallah.. oke lah tu. Aku dari dok hostel masa sekolah menengah smpai la skg pun, aku amalkan prinsip - jgn takut sangat, jgn berani sgt. Sederhana. Tapi mmg byk takut.. dari tak takut.. hikhik.

18 January 2013

Edisi Berhati Hati Setiap Masa


Sebagaimana cerita yg di 'circular' kan di FB. Lama dah pun kot. Walau ada yg mempertikaikan mengenai RnR dan Exit yg diperkatakan, tp tak salah rasanya kalo kita untuk berkongsi citer ni utk jadikan kita supaya lebih berhati-hati.
Aku bab ini mmg alert, (walo kadang tu terlepas pandang jugak). Even, kalo kat stesen minyak - kalo aku nak masuk utk beli barang, mmg aku tggu dulu smpai laki aku dtg balik ke kereta. Aku takkan biar keta terbiar camtu je tanpa berkunci [tapi, aku tau, kalo laki aku sorang, harus dia tinggalkan gitu je]. Gitu gak, kalo aku duk sorang dlm keta, tggu laki aku gi toilet ke apa ke, even g beli nasik lemak je pun, harus aku lock keta dari dalam. Kata lah aku terlebih berhati2 ke apa. Tp mmg aku salu cam terbayang, tetiba ada org masuk kat tpt dreba tu, then terus bawak keta tu. Eiii.. mmg scary walo kalo dipikir sapa la nak keta cumil aku tu dan sapa la nak kidnap aku ni. Tapi... apa2 pun buleh terjadi kan? Mintak dijauhkan la seme tu. Org jahat merata-rata ada. 
Jadi, mari baca :

Sekadar berkongsi kejadian yang menimpa adik ipar saya baru2 ini.

Seperti biasa pada hari jumaat selepas pulang dari pejabat, si suami jika tidak pulang ke kampong sendiri di Perak akan mengajak isterinya pulang ke Gelang Patah (kampung sebelah isteri).

Lebih kurang pukul 8.30 mlm kereta pun dipandu dengan penuh cermat menelusuri lebuhraya Plus menghala ke Johor Bahru.

Di dalam kereta, isteri serta anak yang masih kecil duduk dibelakang (mudah bagi si ibu menyusukan anak yang baru berumur beberapa bulan) manakala anak yang sulung
duduk disebelah ayah. (menemani ayah memandu barangkali)

Disebabkan mata mulai layu (lebih kurang pukul 11.00 malam), si suami tadi pun exit sebentar di R&R Simpang Renggam untuk membeli minuman di Petronas yang ada di R&R berkenaan.

Sejurus perking kereta di dalam kawasan Petronas, disebabkan terlalu mengantuk si suami pun terus keluar dari kereta tanpa mengejutkan isteri serta anak yang sedang nyenyak tidur. Barangkali hanya untuk seketika pergi membeli minuman, kereta yang ditinggalkan tidak pula dikunci pintunya dan enjin juga dibiarkan hidup kerana air-cond masih terpasang. Diletakkan di dalam kawasan Petronas yang terang benderang meyakinkan lagi si suami tentang keselamatan keluarga yang ditinggalkan buat seketika.

Pada ketika ini sesuatu yang tidak dijangka berlaku……

Semasa si suami sibuk membeli minuman, seorang lelaki berbangsa Cina menuru masuk ke dalam kereta lalu menghempas kuat pintu menyebabkan si isteri yang sedang tidur tadi terjaga sebab kebiasaannya suami tidak tutup pintu sekuat itu.

Kereta terus dipecut laju meninggalkan suami yang masih belum menyedari isteri serta anak-anak kesayangan telah dilarikan suspek. Manakala isteri menjerit sekuat hati meminta mereka dilepaskan dan anak sulung yang duduk di depan menangis ketakutan.

Suspek yang berang dek tangisan anak tadi menumbuk dada anak supaya dia diam. Disebabkan sakit akibat tumbukan yang kuat anak kecil tadi meluru mendapatkan ibunya di belakang sambil menangis teresak-esak.

Si suami yang baru menyedari keretanya tiada ditempat mula-mula dia parking, segera mengelilingi petronas mengangkakan si isteri telah mengubahnya ke tempat yang lain. Apabila menyedari kereta memang tiada, si suami segera meminta tolong kakitangan
petronas yang ada di situ. Dan si suami segera menelefon isteri tapi tak dijawab.

Beberapa ketika kemudian isteri membuat panggilan senyap-senyap dari tempat duduk belakang suspek. Bagi mengelakkan panggilan itu disedari suspek, sambil telefon bersambung
dengan suami, si isteri tidak meminta tolong daripada suami melalui telefon tetapi menjerit meminta tolong daripada suspek supaya dilepaskan mereka anak-beranak sambil menyebut
setiap lokasi yang dilalui menerusi papan tanda yang tertera di lebuhraya. Mujur ketua stesen petronas ada ketika itu lalu meminjamkan keretanya kepada si suami untuk mengejar kereta
yang dilarikan tadi. Sambil memandu talian masih bersambung dengan isteri bagi menjejaki lokasi pada ketika itu.

Apabila sampai di tol Machap, suspek meminta duit daripada isteri untuk membayar tol tapi isteri memberitahu duit semuanya ada pada suami. Sambil membuka tingkap kereta isteri tadi
menjerit kepada jurutol memberitahu dia diculik. Tapi malangnya tanpa perlu membayar duit tiket tol, palang dibuka oleh jurutol. Mungkin jurutol pun turut panik…..agaknya

Sejurus melepasi tol, suspek memperlahankan kenderaan sambil memberitahu dia akan melepaskan si isteri tapi ingin mengambil anaknya untuk dijual bersama kenderaan yang dirampas. Selepas kereta diberhentikan, suspek menempik kepada si isteri supaya cepat keluar sambil tangan suspek mencapai anak sulung tadi.

Maka berlaku pergelutan antara isteri dan suspek untuk merebut anak yang cuba dijadikan mangsa pemerdagangan manusia. Dengan kuasa Allah swt, kereta yang diparking ditepi jalan tadi bergerak perlahan-lahan mungkin disebabkan keadaan jalan yang sedikit curam.

Apabila melihatkan kereta yang hendak dicuri bergerak dengan sendirinya, suspek segera melepaskan tangan anak kecil tadi lalu meluru mendapatkan kereta. Seketika kemudian kereta pun dipecut laju meninggalkan isteri dan anak-anak yang baru sahaja sejengkal terlepas daripada bahaya.

Ini hanyalah secebis kisah benar yang berlaku baru-baru ini yang telah menimpa ahli keluarga saya. Sekadar peringatan kepada kita semua :
i. Lengkapkan kenderaan kita dengan alat kunci tambahan (alarm security) / lebih baik lagi dipasang dengan peranti GPS untuk mengesan jika berlaku kecurian

ii. Kejutkan isteri atau orang yang duduk disebelah kita jika dia sedang tidur untuk maklumkan jika kita ingin berhenti untuk ke tandas/ membeli jajan

iii. Amalkan sikap sentiasa berwaspada (highly alert) dengan sekeliling sebelum keluar daripada kenderaan

iv. Amalkan prinsip keselamatan “turun dan kunci” serta merta. Semua pintu depan dan belakang samada dikunci dari luar atau minta orang di dalam kenderaan kuncikan kenderaan
(boleh diamalkan utk kereta dan motosikal => secara prinsipnya biar kita hilang 2 minit utk kunci kenderaan kita daripada hilang berjam-jam utk mencari kenderaan sekiranya dicuri)

v. Sentiasa simpan skru driver/ benda yang tajam selain daripada pisau di dalam kenderaan . Utk digunakan jika berlaku kecemasan

vi. Jangan cepat panik – ambil masa dan cuba fikirkan tindakan yang perlu. Faktor utama ialah “keselamatan”

vii. Amalkan radius scanning sebelum dan sejurus turun daripada kenderaan – utk memastikan tiada sesiapa sedang memerhatikan kita

viii. Nasihatkan isteri atau orang disebelah jika berlaku apa yang tidak diingini segera tekan hon (nada panjang) – Emergency Code

ix. Tindakan terjun daripada kenderaan melalui pintu sebelah kiri adalah tindakan terakhir sekiranya usaha lain gagal (jgn terjun sekali-kali ikut pintu kanan)

x. Sentiasa amalkan doa penggerak semasa dalam perjalanan. baca sebanyak mana yang boleh (at least 7 kali menurut Dr. Haron Din)

Semoga kita dipelihara daripada kecelakaan dan sentiasa Berwaspada sepanjang perjalanan…. Untuk makluman kejadian berlaku pada 5.10.2012 baru-baru ini (11.30 malam : R&R Simpang Renggam)

Edisi Maharaja Lawak Mega Finale

Kuikuikui.
Tahun ni aku ter folo pula MLM nih.
Dari epi awal smpai finale malam ni (Insyaallah)

Ye lah, tahun2 sebelum tiada Astro Warna.
Tahun ni sudah ada Astro Mustika. Muahahaha. Cam vongok je nak kata ada Mustika. Bluek :P

So, pilihan anda?




Aku mmg suka Jozan. Walo org duk kata Zizan cam suka nari goyang2 ehem dia tu kan. Haha. Johan tu yang bes. Tp last week Zizan napak lost pulak. Mggu sblm tu yg kat Ganu tu napak oke juga. Tiba kat Ipoh.. cam kasihan pula melihatnya. Esp masa yg dia terkinja2 mengajar dlm tugasan peribahasa tu. Tp dia ni ramai peminat. Harap2 malam ni Johan ada la walo dia kena rehat 6 minggu. Huhu. Kalo tidak, kebarangkalian nak menang tu payah. Kalo tgk kat buzzmeter kat web MLM ni napak Jozan masih di atas (tu pun kalo derang update la buzzmeter tu)

Dan tiba2 aku suka Shiro. Aku suka Shiro lebih dari suka Jambu. Motip?? Entah la ek, masa Raja Lawak aku tak tgk Shiro ni. Maklum masa tu takde Astro Warna. Huhu. Tp masa MLM ni aku tgk Shiro ni makin lama makin bes. Paling aku sker persembahan silent comedy last week. Haha. Mmg mampuih lawak esp tang tiru Aizat nyanyi lagu terukir di bintang. Miahahaha.. sengalllll..! Terus dan dan rasa nak undi derang. Apa kes?? Tapi tak undi pun. Tp kalo bes malam ni, yg buleh buat aku ketawa cam nak pecah usus - then I'll vote u Shiro. Dun wori.

Jambu - Spti aku katakan. Aku sker Shiro lagi dari Jambu walo derang ni buleh tahan lawaknya juga. Lawak nak kicap last week tu terhibur gak. Cuma silent comedy kureng sket. Tp derang ramai peminat n kebarangkalian nak menewaskan Jozan tu cam ada. 

Say Who - Layan juga la. Pandai amik hati org Msia napaknya. Jangan nak membongak dia tu jadi ikutan plak. Haha. Tp betul, masa tugasan loghat tu - derang ni napak berusaha pulak nak buat loghat negeri2 dlm M'sia sedangkan kump yg bebtul dari M'sia pi buat cakap Jepun la apa la. Eh. Ko dah pehal. Dah la tak lawak. Tapi, sebenarnya aku suka juga R2 tu. Tp tu lah. Yg si adik tu.. cam malu2 je. Tahpehapatah.

Boboi. Ramai dah kata kurang berbisa. Mungkin kurang kimianya bila bertiga ni kot. Kot la. Nabil ni kut ngan org lain oke kut. Dia lawak. Tp tu lah. Hampir2 terkeluar dah last week.

Eh eh.. aku pula memandai jadi juri ye. Kuikuikui.
Takpe..kita nati kan malam ni yer. Itu pun kalo aku tak ter tido lah. Aku ni skang asik nak tido je keja nya. Tp finale kut.. marilah kita tgk..

*All pic from MLM web

Edisi Shopping Online : Stop!

Stop!
Cukup tu. Bulan ni terlampau byk pembelian online aku buat.
Giler ke hapa.
Tudung, cadar, baju, photobook (eh...ni lama punya, baru redeem ja).
Asik2 parcel aku je sampai kat sini. 

Stop!
Cadar cukup dah. Kut ye pun, jgn nak menggila sgt. Tu bulan 3 nati baru beli lagi. Jangan nak giler tetiap bulan beli.

Stop!
Tudung. Cukup2 lah tu. (tp yg ni tak buleh nak kata sbb kat dealer yg aku biasa beli Fareeda tu dah tulis kt FB nak up tudung baru pas gaji. Huhuuu.. ah.. tahan je lah wahai nafsu oi)

Stop!
Baju/dress.
Yg ni sebenarnya mmg nak stop. Tetiba termasuk plak blog sweet like marshmallow ni.
Aww. Mmg sweet. Nak tambah bilangan dress peplum. Jenis yg buleh dibawa ke ofis. Ailoike je pakai g ofis ngan kain. Retu yg beli tu mmg buat pakai g ofis ja. Lagipun, labuh tutup punggung. So, tiada masalah di situ. Kain dia pun bukan jenis cotton t-shirt tu. So, napak formal dan boleh pakai g ofis. 

Ada 2 helai dress aku beli di sweet like marshmallow ni.
Baru je bayau. Hihi.
Maka, dgn itu, cukup lah dulu dress peplum ini. Lagipun bermusim kan. Cukup lah 2,3 helai.

Dah.. cukup lah dulu pembelian online bulan ini.
Apa aja la nak ngabiskan duit. Jarang g shopping mall, buat hal shopping online plak. Heh!

Dah. Bonus bulan simpan kat AHB. Ada gak pekdah. Tak sudah2 membeli.

17 January 2013

Edisi Baju Raya 2013


Korang dah tempah baju raya?

Arghh...! Dusyum...! Dusyum...! Aku tahu..aku tahu... puasa pun tak abis ganti, tetiba aku bukak citer pasal baju raya. Dusyum skali lagi!


Tp rasanya org dah start anta tempah baju raya dah ni.
Selalu, setiap tahun, semenjak keja kraf ni, baju raya aku is batik. Miahahaha. Giler kan. Napak nau org kraf nyer. Macam dah wajib plak. Yer lah. Sbb mmg kena pakai selalu kan. So, better beli pastu wat baju raya. Eh. Bukan tak raya pun ada beli juga. Muahahah (T___T)

Oke. Please. Tahun ni no more batik (ye lah tu). Oke, for the 1st day raya lah maksudnya. Raya ke2, ketiga buleh la nak ada batik (nak jugakkk... )

Tahun ni kami sefamily plan kaler purple. Tetiba ada yg nak pink pulak. Jadi, takpe lah. Pink, purple. Wah.. so sweet la kaler nya ya. Takde kaler blocking ya. Ni kaler2 comel je nih. Miahaha. Aku pun tatau. Nak pink ke purple. MyDH takde lagi baju pink. Pink yg bebetul soft pink tu. Hihi.


Dan baju fesyen apa ya. Tahun ni sure ramai peplum. Sana peplum. Sini peplum. Cam ada satu waktu tu fesyen baju vietnam tu. Yg baju labuh pastu pakai ngan suar. Sana vietnam, sini vietnam (huwaa... tetiba cam sedih tulis vietnam ni..tingat tiket burnt.. huwaaaa...) Aku pun ada tempah satu. Dah kasik ke orang pun. Sbb tetiba cam ketat giler. Tp bukan baju raya pun. 


Jadi, google baju kurung 2013. Kuar la baju2 comel.. seme pun ala ala peplum jugak.

Ini kaler dia sweet. Baju pun comel.
Piece.com.
Baju dari button my button ni pun comel2 juga.
buttons.
Begini pun cantik jugak
Butik Balqis
Nak carik kaler gini lah. Purple n pink. Hihi.
Zultimur
Tapi kalo nak buat ber riben2 tu kena pandai carik tailor. Kang dari beriben entah jadi bungkus apa. Aku pun tatau la tailor yg biasa aku antar tau ke dak buat baju moden2 sgt ni. Satgi entah jadi apa. Baru lah tahu. Tahun lps dah kena dah.. entah jadi apa sleeves puff aku. Sedih.... 

Beli dah siap lagi mudah. Tp tu lah nyer. Susah nak carik saiz oii... 

Happy Belated Bufday

Makan2 sempena bufday bulan 10 - bulan Jan 2013.
Jadi, secara otomatis ada la ai juga. Nama ai pun ado tu....

Tingat dulu, masa kat unit lama.
Mmg ni acara kami. Walo takde la makan2 besar. Kiterang beli cake then buat saprais pada birthday boy/girl tu. Memang la napak cam tak saprais sbb mesti tau dah - nati mesti derang bagi kek. Tp time tu biasanya tatau. Kadang kita bagi pagi, kadang tghari, petang. Gitu.


Saja, nak seronok2 kan adik unit aku time tu.

Dan elok pulak yg paling akhir - bulan doblas - aku lah.

Seronok time tu. Tak ramai sgt pun unit aku kan. Boleh la buat camni. Dan paling bes, setiap befday boy/girl tu akan disuap kek tu oleh seme ahli unit. Oh. Bes. Skang seme pun dah bertebaran ke mana2. Ada gmbr2 pun setiap kali bufday tu. Nenati lah. Nak masukkan.

Sebenarnya makan2 ni style potluck. Tp aku tak bawak apa pun. Malas. Cukup la bagi tembikai tu. Tu pun my DH g beli jap kat cokit. Pastu yg potong pun bukan aku. Apa punya tahap pemalas entah la. Tak tahu nak kata. Haha. Sejak bertukar unit - aku jadi pemalas. (T____T)

Edisi Menabung

google
Apsal eh. Bila google gmbr saving je misti mostly gmbr org tgh simpan duit kat tabung piggy. Hihi. Piggy bank la tu.

Oke. Nak cerita pasal menabung/saving. Tp bukan nak bagi tips ke apa. Byk tips kut org dah bagi. So buleh gugel. Nak kata aku ni berdisplin menabung, idak juga. Tp ada la yg aku terus potong gaji dan masuk ke ASB. Yerp. Bila masuk tahun baru, sana sini akan memperkatakan ttg ASB. Ye lah, dah masuk bonus ASB, harus ramai nak tahu berapa bonus yg dpt. 

Pening jugak nak ikut sebenarnya. Sana kata tak buleh, sini kata oke.
Baca kat sini, macam oke lah.
Tp baca tpt lain macam tak oke.

So, mari lah kita menabung di bawah bantal saja.
Oke. Tak lawak!

Cena nak kata ah. Aku mmg tak amik yg loan ASB ke apa yg seumpamanya tu. Sbb dulu aku ada osmet yg keja PNB. Dia kata better akak simpan je terus kat ASB tu, takyah wat loan ke apa seme tu. Oke la. Aku pun mmg takde hati nak buat cara2 tu. Mmg sejak masuk keja terus buat potongan. Dan nilai pun byk tu la tak berubah. Muahaha.


Sebenarnya situ tu simpanan kalo nak guna ketika kecemasan. Situ mmg masuk keluar la duitnya. Dan juga situ la aku simpan duit nak gi travel. Mmg tak fixed pun simpanan tu. Kira kalo dpt pendapatan/bonus pun tak la byk mana. Mmg yg menjadi persoalan yg itu lah - bonus tu. Dari mana dtg sumbernya kan. Kadang aku pun cam tertanya juga. Dan utk tu mmg aku tak peruntukkan simpanan byk dlm tu. Dan memangnya mmg simpanan tu 'bergerak'. Duit tu lah digunakan utk gi travel sana sini. Bagi aku, itu kaedah yg terbaik utk aku menabung/saving. Bukan pasal nak kan bonus/pendapatan setiap ujung tahun. Kut kalo simpan kat Maybank je... pepaham je lah. Tambah lagi aku yg suka soping online ni. Agak bahaya kalo di simpan dalam akaun biasa, langsung tak bergerak ke mana2 kang. Yer, seakan matlamat tak menghalalkan cara pulak kaedahnya ni kan. 


But, kalo utk jumlah simpanan yg minima - harusnya lah di simpan di sini. Lagi mudah skang buleh transfer thro Maybank juga. Aku dah daftar tu ari. Tp tak penah buat lagi. Rasa puas hati kalo terus ke Tabung Haji jugak.
kredit : Tabung Haji
Selain simpanan kita di zakatkan terus, ini lah tempat terbaik utk menyimpan aku rasa. Ada bonus juga.
Tapiii.... aku tak daftar untuk haji lagi nieh... nak ajak myDH, tp dia cam tak berapa bersedia je nak daftar. Walhal kalo daftar pun berpuluh tahun lagi kot baru pegi. Adeh.. aku je lagi tak daftar kut nih.. org lain aku rasa seme daftar dah. Uhuks!

Apa pun, mari lah menabung utk kesenangan masa depan. Ceh! cakap cam orang lain tak menabung. Walhal org lain duit dah juta2 dlm simpanan. Hiks (",)

p/s : sapa ada buat saving kat Amanah Hartanah Bumiputera? Oke dak? Tgh mendalami pasal tu plak. Rasa cam berminat gak tu.

16 January 2013

Edisi MAD : Relaxing Facial Spa

Haha.
Lama kot aku dah ber voucher2 ni.
Mmg gatal je segala tangan nak klik2 Buy.
Jadi buy ini.

Macam bes.
Lagipun tpt aku tau dan senang nak access. Dokek yo ngan umah den.

Ini entah aku pegi ke tak ni kang.
Tu hari, aku dah ter burnt jugak. Yg buat manicure tu. Sbb ketiadaan masa.
Yang ni, aku nak terus call utk book appmt.
Sabtu depan tak boleh.
Sabtu yg lepas hari Wilayah tu pun tak buleh.
Sabtu selepas itu lah. Yg sebelum raya cina.
Raya cina tu mmg takde plan lah. Nak duk rilek kat umah ja.
Sbb sure ramai org di sana sini. Duk umah dendiam - masak - makan - tido - tgk tv -
Oh. Heaven! 3 hari oiii... 3 hari.. tak perlu pikir apa2 dah. Bes! Ini lah yg aku mahu...!! Ahahahahah.

Lagipun lps tu dah sebuk Hari Kraf pula. Walo mungkin kali ni aku tak la bz nau. Sbb dah unit lain.

Lama pun dah tak ber facial and ber massage2 ni.
Jom, kira rilek2 kan diri. Leh tgk full detail kat sini - MilkAdeal - Jemari Spa

Edisi Pou : Mari Kenal Pou Saya


Masa baru bela. 

Dia tido

Belikan dia baju. Hihiw.

Layan juga 'bela' mendalah ni. Hihi.
Ala, cam dulu yg ada kita main masa kekecik tu. Tamagochi ke apa namanya tu. Leh bagi dia makan, mandikan dia, main game dgn dia. Gitu lah.
Paling lawak kalo dia lapar dan ngantuk. Muka tak buleh blah. Hihi.

Mari bela pou. Amik saja dia Google Apps. Hihi.

14 January 2013

Edisi Makan-Makan Hujung Minggu

Sabtu.
Tetiba teringin plak nak makan seafood.
Last week mmg asik nak makan seafood.
Kisahnya hari Jumaat tu lah. Tgk kat kafe ada ketam masak lemak. Besau. Tp nak amik kang, kena mahal, aku sendiri tak puas ati. 
Dlm hati, baik beli kat pasar, pastu masak je sendiri. Puas pun puas makan. Jimat pun jimat.

Tapi, hari Sabtu tu saja sajes kt MyDH. Nak g Bagan Lalang. Makan seafood. Lagipun lama giler dah kot tak pegi. Last pegi, last year lah. Bulan 1 pun. Mmg setahun dah. Entah. Cam takde masa je nak repeat lagi.  Tp kiterang ada gak makan seafood tpt lain cam kat Alai tu, pastu yg kat Muara K.Selangor tu. Cam kawan aku, bila aku pos gambau ni, dia kata dia selalu pegi. Tak kesah la kan. Aku nak pegi ni pun kena amik kira masa segala. Makan sejam setgh to 2 jam juga nak menyampainya. Well, i nyer pemandu kan berhemah. Kuikuikui :D

Jadi, ini adalah ad-hoc. Rasa nak pegi - jadi - siap2 pas Zohor (walaupun kul 4 juga geraknya) - zupp - terus pegi. 

Smpai dkt kul 6pm. Terus beratur pilih lauk2. Pastu terus makan la. Tu pun dkt kul 7pm gak baru makanan sampai. Biasa ler tu. Nak makan cam gini mmg kena sabar menunggu. Kalo lagi lmbt datang, lagi lama kena tunggu. Sbb tu kalo reramai, aku akan booking dulu. Mean, bukan la booking call. Dtg awal, dlm kul 5 camtu. Pilih2 lauk n bagitau nak makan kul brapa. Nati datang, duduk then sekejap je smpai. Sambil2 tu buleh la jalan2 kat pantai ke. 

Cam biasa - kiterang pilih Senandung Malam jugak. 3rd time being there. Dan orang mmg meramai sungguh kedai ni. Kiterang igt tgh2 bulan, lps orang masuk skolah, tak la ramai. Tp ramai jugakk... Mujo dtg awal. Tapi bila abis makan, jalan2 tgk kedai lain, tak berapa ramai org. Maknanya kedai ni mmg feveret lah.

Aku pun, ini mmg kedai pilihan. Tp kali ni rasanya tak berapa nak kick. Selain incik crab, aku dtg sini nak makan pepahat. Kira feveret juga ni dan bukan senang nak beli kat pasar ke apa. Tatau cemna aku terbuleh suka pepahat ni. Tp masak cili + telur lah. Lelain tak pernah rasa. Retu kat Alai, Melaka tu, aku tgk org buat rebus. Sedap ke ntah. Dulu mmg bes. Thumbs up utk pepahat cili telur dia, tp kali ni cam alahai..mana tah telur dia. Ketam masak cili pun cam dah oily sket. Tp buleh lagi dimakan la.

Tapi paling bes, cicah ikan bakar ni. Sedap! Dap! Dap!. Eh.. walo dah kali ke3 ke sini, ini baru 1st time makan ikan bakar. Haha. Makan kat kedai ikan bakar, tp tak penah makan ikan bakar. Dahtu, kang tak terabis pulak. Sotong goreng tepung pun still sedap.


Kira ni kalo keempat aku makan kat Bagan Lalang (walo ada org tu katanya dah beratus kali kot), dan sekali je aku makan kedai lain. Tu pun sbb penuh kedai2 ni, maka makan kat kedai yg cam kecik je. Tp dia ada letak meja kat tepi laut. Sedap gak tu. Serai ke apa tah nama kedai dia. Dia ada gak cam bihun sup seme. Nxt time, mau try kedai2 lain plak.

Yg bes kat Senandung Malam ni sbb rega dia affordable. Tp tpt2 lain kat situ pun sama kot. Takde la mahal. Utk apa kiterang makan berdua tu (haha. Org lain seme ramai2..kiterang berdua je.. lantak la..) RM53 cuma. Bes. Ketam 3 eko tu.

Ahad - ke Tesco jap pepagi tu. Mmg pagi la. Kul 8 lebih dah kuar. Kekdahnya nak beli Dynamo ngan minyak masak je (aku dah beli minyak jagung, pastu bila baca balik, org kata minyak jagung tak elok untuk deep fry plak..terpaksa beli Sri Murni balik. Haih). Tapi, tah berbagai plak dapat. Biasa tu... mmg biasa kan camtu. Haha.

Pastu cam dh dkt kul 11, makan trus kat tesco tu. Makan dalam kuali.



Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign