Pages

15 September 2011

~Pasal Settle Hutang PTPTN~

Lama dah aku kata aku nak langsaikan hutang piutang aku dgn PTPTN ni kan.
Tp idak la aku smpai tak blk kg smpai bertahun2 sbb nak bayo utang cam iklan deme tu kan.
Juga, takde la aku smpai tak tido malam memikio kan utang PTPTN ni.

Ni la balasannya org berlengah2 nak bayau kan. Berapa tahun da aku abis blaja. Sendiri kira la kalo aku pun da masuk 8 thn keja sini dan setahun aku keja cikgu. Bahaha.
Ah. Malas nak pikir pasal blkg2 tu. Lantak. Kalo pikir sakit ati sbb interest byk tau. Tp sapa suh lengah2 bayau kan. Padan la muka. Aku dpt PTPTN ni masa PTPTN baru diperkenalkan. Tak minta pun rajin je dia bagi tanpa ragu ragu. Ha..skang, baru kau tau cena nak kutip balik kan. Patut kalo duk UITM tu tak yah PTPTN pun bleh je survive. Aku tak mintak pun, tau2 da masuk dlm akaun. Heh!. Masa muda remaja ko, sapa je nak bagi balik kalo org da bagi kan??. Mujo aku amik time degree je sbb diploma aku amik ngan Yayasan Perak. Plak tu, aku amik half je sbb lps tu aku dpt biasiswa JPA. Kalo tak, entah bila habis bayau gamaknya. Ngeri..
Skang ni aku nak langsaikan je sbb bln dpn aku leh gantikan dgn byr duit umah plak. Maleh aku nak tgk utang sana sini. Walo amaun bayau duit umah tu berkali kali ganda dari amaun bayau PTPTN ni, aku takmo lah bertimpa timpa plak utang.

So, pada adik2 baru abis blaja ni, kalo dpt keja tu, nasihat dari ahkak yg dah "kertu" (bak kata Eka) ni - bayar la hatta RM50 pun sbb interest tu akan menguntungkan meke je. Tu sbb leh wat iklan panjang2, masuk tv waktu peak time. Mahal tu iklan time Buletin Utama tu. Walopun ada ujrah ke hapa ke, tp deme tetap dpt interestnya sbb skang aku tau bkn sket yg kome pinjam ni. Even 1% interest pun, kalo tak dibayar...sendiri maklum ler. So, bayar tau. Kalo pun deme tak antar surat, kita yg kena proaktif sbb deme ada beribu malah berjuta kut org yg dah dibiayai.

Oh. Sblm tu, kut ada yg nak langsaikan seme hutang piutang PTPTN ni, tp tak ketahuan cemana kan. Nak tipon jenuh plak kan. Aku retu pun cam blur gak. Lagi plak bila dia kata 'takpe cik, tak perlu rush2 nak settle kan sbb cik takde kena blacklist atau tindakan mahkamah'. Ek eh. Sesuka ekau je kan. Patut org nak settle tu ko alu alu kan ler. 

Memula kita masuk website PTPTN. Klik Borang, Pekeliling & Tender
 Seterusnya klik Capaian Borang

Dan klik Borang Permohonan Baki Pinjaman (Individu) online. Ini mmg prosedur yer kalo nak settle seme. Sbb retu dulu aku penah tipon (dan aku penah citer pun, tp mana tah entry nyer. Maleh nak carik). Dia kata nak settle pun kena isi gak borang tu dulu. Tp harap bersabar yer, sbb nak capai ke borang tu mmg payah. Aku nak buat entry ni pun tak lepas gak kuar borang tu. Problem loading page katanya. So, keep trying. Kut pepagi oke kan.

Dah isi butiran dlm tu, dia akan kuar cam surat ni. So, kita print dan fax kan je. Tak perlu nak pos. Aku retu saja gatai fax time org nak balik cuti raya. Bahaha. Saja, nak tgk deme wat keja ke tak. Aku da pikir deme ilangkan dah fax aku tu.

Dah akhirnya, 13hb ada emel dari PTPTN. Menyatakan jumlah baki dan kena bayar before bile. So, nati aku nak pegi PTPTN lah. Dia bleh je bayar kat bank2 atau agen2 dia tu. Tp rasa cam tak puas lak kan. Kita nak resit rasmi. Oh. Ini bkn perkara memain. Aku keja bidang ni juga, aku tau la poblem di masa dpn kang. Better prevention than cure. Eceh! Oke.

So, lagi selamat la aku tak bleh nak beli SII ni napaknya sbb amaun aku bayau ni lebih sketttt je dari rega tipon SII tu (rega ori tanpa amik pakej skali ngan line). Bahahaha.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign