Pages

6 September 2011

~Pasal Raya.Raya.Raya 2011~

Sebelum ni aku da sneak preview kan gegambau raya pun kan.
kat sini
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/08/wordless-wednesday-31082011.html
and kat sini
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/09/pasal-xtvt-malam-raya-ke2.html

So, kali ni citer secara marathon teruih la. Takde part by part lah. Maleh.

Raya 2011. Meriah tu meriah la. Sbb seme adik badik balik ber kumpul. Tp ada part2 tak best gak. Tp tu tak perlu citer pjg lah. Susah btul kalo ada yg amik2 ati ni kan. Tp terpulang lah, kita menegur tu utk kebaikan awak juga. Kita bkn budak kecik, dah bleh pikir secara rasional, kalo pikir bebaik tentu tak amik ati. Sepatutnya tak timbul kena cakap bebaik ke tak, sendiri tau apa nak buat. Dah nama pun ari raya, byk keja, kena la tolong menolong bukan nya nak kena tunggu org pekik terlolong macam antu polong.

Oke. Lupa kan. Cuma 1 je aku nak ingatkan - air di cincang takkan putus. Igt la, kita ni sepusat sepusing. sedarah sedaging. Oke lah. Terpulang. Pinggan tak retak, nasi tak dingin.

So, bermula dgn sehari before raya. Biasa lah. Lemang, nasi impit dan rendang. Menu utama di hari raya. Jenuh juga nak idup api sbb mlm tu ujan. Kayu api basah. Kayu api basah (nyanyi cam lagu Bangau oh bangau).
-Masak lemang smbil online-

-Ini lemang-

Dan bila tiba hari raya - 30 Ogos 2011. Kami sefamili, sebagaimana yg telah di plan - maroon 5. Huhu. Seme ikut tema, walo ada yg cuma kaler calit2 maroon je. Oke la tu sbb majoriti nya adalah maroon. Mmg cunh. Seme sama hingga kena tgk muka baru tau siapa siapa. Kut tgk dari blkg je tak kenal. Haha.

Sesi wajib di pagi raya slps solat raya - bagi wit raya lah.

 -Paksu tgh kira duit raya-
-Menyengih ucu nak bagi duit raya-

Amik gmbr. (eh. bila la nak ada baby terselit tgh tu. Geram btol).

Dan serbu ke umah jiran dpn umah yg ada buat rendang apa tah yg sedap btol cam rasa nak tapau bawak balik umah.
-Maroon family in d house-
Adik ipar dtg. Ya, adik kpd my dear kawin dgn org sekampung aku jugak. Haha. Org kata - pi mai pi mai tang tu jugakkk.

Mlm raya - takdak apa - melangut dpn tibi tgk Nurkasih (aku tak tgk ya) dan sesi amik gambau famili. Tu pun lps penat lelah nak suh seme bersiap. Adehh..korang ni.. bkn sng nak kumpul se kaler camni.
Seme kelima adik badik ada. Aku ada 12 anak buah - dari 4 family - satu family ada 3 anak - sbb tu nati aku pun tak bleh lebih dari 3 (eh. sorang pun tak lepas, ada hati mau pikir lebih dari 3. Heh!) - da besau besau da anak buah haku. Seme fefeling KPOP jer atau pun Karipap pun bleh gak. (T__T)

Raya ke2. Takdak apa. Settle kan utk buat BBQ. Mlm kami berBBQ and ber steamboat. Tp not so BBQ lah. Satay je (yg aku amik kul 11.30 mlm sblm balik kg tu). Sedap plak satay Pak Ya nih. Pada kengkawan opis lain, kalo nak beli satay lum bakar, leh contact Pak Ya kita ye. Mmg setap. And sedikit ayam n udang n sosej yg awal2 lagi geng bas sekolah da telan dulu. Uhuks.


Itu je citer kiterang raya ni. Takde jalan raya pun. Sbb mak sakit kaki. Maka anak2 seme duk umah je lah. Baju raya masih berbaki 2 pasang yg blum dipakai. Acena?? Hihi.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign