Pages

6 January 2012

Vitamin C

Batuk... huwa... tak sker. Sbb nati mesti jadi selsema. Bila selsema sure seksa. Tersumbat idung bagai. Lps tu nati mula badan rasa suam2 kuku, ngan 'dedho' (tah, tatau aku ngan ngejanye, nyebut dia camtu la. Itu kalo ikut bahasa negeri aku la, kalo di-bahasa-baku-kan jadi dedar la kut).

Tp takpe la. Kan penyakit tu kadang-kadang boleh menghapuskan dosa-dosa kecil. Eh. Ye ke? 

Aku mmg jarang kedemaman nih. Batuk2, selsema pun jarang. Tp tipu la kalo takde langsung kan. Thn lps pun rasa takde kot gi amik ubat kat klinik panel. Last aku demam masa baru pas kawen. Igt lagi time tu. Kawen bln 12, kena demam trok bln 3. Thp gigil2, siap kena amik darah sbb igt denggi. Rupanya infection. Ada nama dia. Lupa dah aku. Aiyark.... Maka, itu la last. Kira-kira 3 tahun lalu. Selain dari tu, saja-mengada-rasa-cam-demam. Hihik. Tp tak bleh la cakap beso kan, kang Allah tarik balik nikmat sihat tu, baru la padan muka kan. Cam skang ni ler.

Berbanding ngan my dear aku tu dia mmg salu la kena demam la, batuk la, selsema la. Tu aku salu kata kat dia, dulu awak kekecik tak makan Haliborange nih. Hihi. 
Kredit : Here

Ha... korang penah tak makan mendalah tu. Sure ada kan. Dia kira cam minyak ikan. Tp rasa oren. Sedap2 gitu. Gigih tu aku carik gmbr dia.. Jumpa pun gambo tu. Mmg masa kekecik dulu aku mmg makan (ke minum?) Haliborange nih. Sedap!.

Dan satu lagi yg gambo nelayan ngan ikan ter dampar kat blkg dia tu. Scott's Emulsion. Ni pun sama je la rasa dia. Mmg dedua ni mak ayah aku bagi. Haaa...

Tp ada skali tu aku sembang2 ngan my dear, pasal sakit2 ni la. Citer org sakit selalu, tetiap bln MC bagai. Tup2 dia kata
"Eh, saya pun takde la kekecik dulu makan ubat yg gambo ikan besar kat blkg orang tu, tp idak la sakit tetiap bulan"
Entah. Kalo aku tulis mcm tak kelakar, tp bila my dear cakap tu ari, giler aku tergelak, mungkin sbb dia sebut "ikan besar kat blkg org tu" la kot. Sbbnya aku salu ungkit ke dia kalo dia tak sihat, tu la tak cukup vit. C, tak makan Scott's Emulsion. Hihi.

Jadi, aku pikir ada kaitan la gak perkara nih. Antibodi jadi sedikit 'kuat'. Sbb aku dulu kekecik mmg jenis kerap demam itu ini, maka sbb tu la mak ayah aku duk  bagi memacam supplement. 

Kita dianjurkan makan 5-7 bahagian buah atau sayur setiap hari. Satu bahagian setara dengan segelas potongan buah atau sayur. Selain sumber serat dan fitoestrogen, beta-karoten (provitamin A ) dan vitamin C dalam buah dan sayur memperkuat kekebalan tubuh dan mencegah selsema. Vitamin E memperkuat dinding salur darah kapilari dan mencegahnya agar tidak pecah.

Jadi, kalo taknak makan segala minyak ikan kod ke apa ni, kita makan je la limau atau buah-buahan yg kaya dgn Vitamin C. Dah lama kut tak makan oren. Pas ni nak makan oren la balik. 

Scott's tu rasa ada lagi kut skang ni. Tp Haliborange da takde. Bila aku goggle dia kuar yg ni. Owh. Makna dia jadi Seven Seas la. Tp aku tatau la samada Haliborange tu ada jual kat sini, tp brand Seven Seas tu mmg ada la kat pharmacy
Kredit : Seven-seas

So, slmt ber vitamin C.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign