Pages

27 January 2012

Perihal Booking Guna Agoda

Oke ada yg bertanya booking guna Agoda murah tak?
Aku rasa Agoda ni tak la murah sgt pun.

Sbb kalo kita booking thro internet direct ke hotel pun, kita akan dpt rega lebih kurang ini gak.
Dulu, aku cam tak berani nak booking thro Agoda nih.

Yelah, guna CC kan, tetiba kang duit potong, smpai sana nama takde. Acena ha??
Tp tidak lah begitu sebenarnya. Sbb smpai ke HK pun aku guna Agoda ni, Alhamdulilah, takde masalah. Ke HK dulu aku amik 2 hotel yg berbeza. Satu aku direct booking online ke Hotel (Dorsett), satu aku guna Agoda ni.

Sblm aku berjinak2 ngan Agoda ni dulu, apa aku buat adalah, aku carik2 kat Agoda, tgk review kat Agoda, pastu aku direct booking ngan hotel - thro online - sbb rega online biasanya akan rendah sket. Rega mmg lebih kuang je pun antara Agoda ngan direct online booking.

Macam ni, let's say aku pilih date 1 April utk ke Avillion PD

Rega Agoda.

 Dan rega direct hotel. (alah, halus plak, klik la kasik beso yer)
Sama je.
Cuma... Agoda ni ada rewards yg kita leh kumpul2 utk dptkan penginapan percuma nati. Tp idak la sket2 je. Kena kumpul byk2 la.
Lps tu dia ada kumpul point jugak. Katakan bila kita da balik tu nati dia ada emel suh buat review.

Nati dpt la 500points. Begitu lah.
Tp nak booking kena lah register dulu.

Retu aku baca kat forum cari, ada lagi website yg menawarkan harga lagi rendah. Tp aku tak ingat apa. Tkpe la, bkn salu pun nak gi bercuti cuti. So, booking thro Agoda pun oke dah kut.

Cuma, booking thro Agoda mmg kena pakai Card Credit. But then, senang. Masa check in tak perlu dah nak kuarkan kad lagi ke IC ke apa. Simple. Sapa yg tak sker guna CC mmg tak bleh la booking online ni. Even, aku rasa direct online booking hotel pun derang prefer guna CC rather than guna paypal (yg trus tolak dari akaun kita tu. e.g Maybank, CIMB). Sbbnya dia ada TnC yg kita bleh refund kalo kita nak cancel dlm berapa hari sblm check in. Cam Agoda ni ada certain hotel yg free cancellation. Tp kalo da hari yg sepatutnya ko tak smpai, itu mmg kena tolak la duit. Tak dapek la nak nolong nya. Huhu. Itu lah sbb dia nak guna CC kot.  Tp aku tak penah lagi la buat cancellation ni. Jadi aku tatau cemna prosedur dia.

Tp bagi aku, mmg aku prefer booking online. Samada direct hotel mahupun guna Agoda ni. Sbb aku mmg tak kesah buat transaksi guna CC nih. Tak kesah berhutang la maknanya tu. Haha. Tp hujung bln bayo la byk mana yg dah dikeluarkan tu. Lagipun bukan tetiap bln pun aku gi holiday, gi hotel. Once in a blu moon ja. Hikss.

Maka, marilah kita buat pilihan yg terbaik dalam bercuti cuti ni. Yg penting, pegi cuti hati tenang, balik dari cuti pun hati senang. Jgn smpai balik dari cuti terpaksa ikat perut plak. Itu saja tips percutian dari saya. Eh..?? Sejak bila jadi jurucakap? Hahahhhaha (T___T)

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign