Pages

4 January 2011

~Pasal FB : Approve or Not Now?~

Gambar ehsan google

Rasanya suma org tau pasal Facebook. Tak terkecuali tua muda miskin kaya. Kalo takde FB ni pun sure org tau apa mendalah tu. Aku mula join laman sosial ni awal thn 2008. Masa tu tak berapa nak membiak sgt friend, friend of friend dsbnya.
Tetiba dlm akhir thn 2009 ia semakin meletus dan rasa mcm suma org ada FB. Tp tidak la menjadi masalah bila takde FB. Bukan menda wajib pun kan.

Aku dgn FB ni nak kata ketagih tu tidak la. Nak kata tak buleh hidup tanpa FB pun tidak la. Dan nak kata harus kena update status setiap jam hari pun tidak juga. Ok je. TP kalo da on lappy mmg itu antara perkara pertama atau kedua utk di log in.
Opis aku mmg block FB ni which aku rasa bagus. Sbb retu dia bukak ada org salah guna. Pi menuai tanaman tak sudah2. Apa la..pepandai la nak cover, ini berjaya tanam terung, kasik apdet, berjaya beli lembu patblas eko pi publish..fadan la muka kan.Tp rasa skang suma org da malas nak main menda2 tu dah. Aku pun kafe aku tak berapa lama aku tak masuk. Tak kuasa..!
Tp dia cuma block waktu opis. After opis hr terus derang on kan balik. So, sapa balik lewat leh la jenguk2. 

Skang kita bercerita ttg approved atau tak kengkawan kat FB. Aku akui mmg aku tak ramai friend kat FB (tak ramai ke?? ada 143 je). Ala, yg kat opis tu jumpa hehari tu tak payah kawan pun takpe kut kan. Jadi kudis ker? tak la kut kan. Sbb aku rasa kita hehari jumpa. Ko leh update kisah aku secara live lagik. Tk perlu kut guna perantaraan alam maya ni. That y ramai lagi aku tak approved. Takkk..bukan aku taknak friend..tp aku rasa better kita berhubung secara alam nyata ni lah dari alam maya. Kalo ko nak tau aku masak apa mlm tadi, ko call je ext aku. Aku gitau. Dun wori. Tehehehe. 

Byk kawan2 aku dlm tu mmg dari kategori susah nak jumpa. So, buleh la berkomunikasi thru laman sosial ni. Mcm kawan aku sorang yg Algeria, kat Romania tu. Sng aku nak 'cakap-cakap' dgn derang.

Dulu aku annoy gak yg menda2 yg ada dlm FB ni. Lelama aku malas nak layan. Lantak pi la situ. Lagipun bukan ada SOP nak ber FB ni..lantakk..lantak ko lah nak updet status setiap saat ke jam ke, lantak. Lantak ko la nak tukar gmbr ke hapa.
Cumaa....satu je yg aku masih annoy dlm FB tu yg dok tanya aku mengandung ke, pregnant ke. Itu aku rasa mmg tahap selak kain aku tu. Aku penah remove friend sbb kan perkara ini. Aku penah citer dulu. Dia sebuk je nak tau aku ni da mengandung blum, lps tu bila aku mcm marah2 dia kata aku emo. Hello..ini FB aku, yg ko komen tu pun dkt FB aku. Apa ingat aku ni takde perasaan?. Dan kesudahannya..keluar ko dr list aku.. pegi la berkawan dgn org tak emo. Aku ni emo. Aku siap block suma skali supaya dia tak leh tgk pun aku ber hubung dgn kawan2 dia yg juga kawan2 aku. Lelaki tu..tp kak nap nya..mengalahkan kak nap original.
Juga aku penah keluarkan org yg nyampai2 citer aku. Aku rasa tak perlu kut dia jd friend aku. Lelaki gak.
Dan sbg langkah berjaga2, mmg ada ramai potential customer yg buat camtu aku tak approved.

Aku jugak mmg da set kan yg mana org ada friend ngan friend aku je leh add aku. Yg takde..kena tggu aku la pi add dulu. Seriau weh...terlalu open rasanya muka buku nih.

Owh. Lupa lak. Aku skang pun ramai yg request friend tp aku 'not now' kan dulu. Err...nati eh. Saya pikirkan dulu. Huhuhuhu.

Fenomena tul kan Facebook ni. Memacam menda leh terjadi.  Tapi apa fungsi Facebook ni sebenarnya??

12 juta komen

sebab tulah saya tak open sangat...
ada berpuluh rekues tapi saya pending...hahaha

cik mot :
Sama la cikmot ngan che reen ni. Maleh tul nak approved kan. Tehehehehe. :P

(eh..bes lak guna cik mot - che reen neh. hi hi)

Saya punya dah accept ker Reen? Hehehe...

Tak rajin sangat nak berFB sebenornye...lelama jadi bosan ^_^

oh now weols accept frenz yang weols kenal sajork huhu

aku pun heran... org yg minta approved tu kadang-kadang aku tak kenal pun... konpius la... dah la aku ni migrain... :p
bior la pending berzaman...

lynn pun ada gak fb...tp jarang juga buka...

salam kak,

ye.. ai juga tak shuke org2 sebegitu ghupanya.
unfriend je.
padan muka dia. jangan kwn dgn org mcm tu.

fb utk keep in touch je. nk hapdet status setiap jam tu mcm takde keje lain je nk buat. lagipun mendedahkan diri pd bahaya. on the blk kg p habaq kt org buat ape. umah kosong pi habaq kt org buat ape? ni nombor plat kereta n ic scan pun nk pi tunjuk pd dunia buat ape?

kalau rajin hapdet, kalau tak biar je lemau..

hihihiih

ummi suke entry nih!!! setujuuuu!!!

Salam

saya pun sama.. kalau x betul2 rasa perlu.. macam malas nak approve dah..

Adialuze :
Err...nati ai check eh? Tak perasan tau..Aida guna nama betul kan? nati eh nak check.

Heze :
Haros tau..jgn accept sebarangan. Bahaya neng! teheheheh

Maria :
Tak kenal tu sng citer. Ko takyah approved. Lagi sng, takyah nak tambah migrain. tehehehe

Lyn :
Lorr...awat tak buka. Ha..nati akak add Lyn eh. Akak da kenal Lyn.. yey!!! (ek eh..motip?? teheheheh)

Aitot :
Btul.btul.btul.

Kadang tu cam da tatau nak update apa. Kadang da lama sgt bosan pun ada. Baek BW lagi bes kan? teheheheh

Ummi :
Ya...maceh ummi sbb sker. Hihi :D

Irtiyah :
Saya nak 'friend' ngan awak buleh??? hik hik :P

SOP?? teringat mase mude2 dulu.. gile chatting kat IRC semate2 nak SOP.. dulu la.. zaman tengah nak naik.. hehehhe..

SOP kat IRC tu apa dia lak? Maklum la, dpt kejap zaman IRC tu. Lps tu dah 'tua' da..tak seswai nak ber IRC. teheheheh

SOP akak tulis ni - Standard of Procedure. Teheheheh

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign