Pages

13 January 2011

~Pasal Kundasang : Permulaan~

Trip to Kundasang - 9 Januari 2011
Flight kami adalah jam 9.30pagi. AK5102. So, bagaimana kami ke LCCT? Dgn kereta. Kuar umah selepas solat Subuh (lebih kurang 6pagi). Tp bkn paking di LCCT. Paking di umah adik ipar aku kat Salak Tinggi and mintak tolong asben dia antar. Mmg sgt dekat umah nya. Lagipun dia ikut shortcut. 10min sampai. 

Self Check In
Sgt mudah juga sbb aku da self in check in ari Jumaat tu. Drop beg saja then takde la rasa tergesa gesa. Tp aku cam bongok gak la sbb check in pegi je. Balik aku lupa.

Di balai menunggu. Tp bkn itu flightnya.
Alhamdulillah. Flight tak delay. Kali ni dpt makan nasik lemak Pak Nasser. Yay!. Haha. Yelah dulu masa balik dr Bandung kan tak dpt makan sbb da abis. Aku siap tnya kat FA tu dulu "nasik lemak ada?". Hehe.
Oh. Sedap gak. Patut Hana sker nasik lemak AA neh. Tehehehe.
Alhamdulillah. Selamat touch down dlm 12 lebih. Kelihatan my dear sedang menanti beg. Hihi.

Kereta Sewa
Kami gunakan keta kawan opis cawangan sana. Kancil sahaja. So, da save bajet la sket sbb dpt RM180 utk 2 ari (48 jam). Aku ada gak member keja Tourism sanun. Dia ada bagi list syarikat kereta sewa. Tp aku tak call pun. Sesapa nak buleh la mintak kat aku nati.

Kota Kinabalu - Kundasang
Perjalanan standard biasanya mengambil masa dlm lebih kurang 2 jam. Tp sbb ujan kiterang amik masa hampir 3 jam. Kawan kiterang tu hantarkan smpai jalan arah nak ke Ranau. So, tidak la kami berpusing pusing kat bandar KK tu. Dia ajar amik jalan mana, bulatan apa, traffic lite mana. Jalan mmg mudah lah. Ikut saja jalan persisiran pantai. Maka akan jumpa pantai yg cantik (tp tak benti sbb mcm takde tpt nak paking je, tp ramai je org memancing, piknik). Lalu dpn UMS. Lalu dpn 1 Borneo.

Lps tu jumpa Tuaran. Tp tak smpai pekan dia lah. Ada bulatan, amik jalan ke Ranau (ke Tamparuli eh. Lupa plak, tp antara 2 tu lah). Nati jumpa pekan Tamparuli. Ada 2 jalan. Satu dia tulis Ranau satu ke Tamparuli. Dua2 tu sama. Masa pegi aku ikut Tamparuli. Maka napak lah jambatan Tamparuli. (tetiba tingat Marsha ke sapa ke yg nyanyi lagu Jambatan Tamparuli). Jambatan Gantung yg tinggi. Dan jambatan konkrit utk keta. Hanya satu hala sahaja. Kena ikut giliran. 
Gmbr amik dari sini
Maka teruskan perjalanan. Lepas Tamparuli ni start lah perjalanan mendaki ke Kundasang. Kalo nak tau asben aku ni tak berapa minat nak bawak keta tahap pusing pusing neh (menceritakan kenapa aku tak penah ke Cameron lagi bersama beliau). Tp jalan dia tak la seteruk nak ke CH (ikut Tapah). Dan tidak la mendongak mcm nak ke Genting or Bkt Tinggi. Tak rasa pun mendaki. Cuma kalo pegi time ujan ni, kabus tebal sgt sgt. Pukul 3 lebih tu tp mcm 6 pagi kan.
Kabus
Alhamdulillah, sampai di Kundasang dlm kul 4pm. Napak la suma resort2 yg aku penah tgk namanya kat website. Tp hotel yang aku nak check in tak napak pulak. Ceh!. So, teruskan perjalanan ke Ranau. Nak beli makanan. Lapau dah kan. Beli KFC je lah jawabnya. Sbb hujan dan tak larat dah nak pusing2 carik kedai makan islam.

Wah. Dah berjela. Oke. Kita smbg lagi dgn cerita seterusnya. Owh. Aku tak buat part by part la. Mebi aku citer macam aku pi Bandung dulu la. Pasal hotel, pasal makanan, bla bla bla. Kalo bosan takpe, tgk gmbr je ye. Takyah baca aku menceceh ceceh. Hohohohoo (",)

Owh. Utk sesapa keja Tourism Sabah / Malaysia, aku ada sedikit cadangan. Masa kat airport aku ada pegi kat Tourism Information Counter. Mintak map nak ke Kundasang. Dia kata dia ada map KK saja. Kalo nak map Kundasang kena pegi beli kat kedai buku. Haha. Aku rasa mcm lawak. Dah la kita ni baru dtg kat situ. Mana la kita tau kat mana kedai buku ke MPH ke Kinokuniya ke. Apa salah nya jual je map kat kaunter tu or buat map dan jual. Cemna la nak galakkan pelancongan dlm Malaysia neh. Sila pikirkan yer!

7 juta komen

kak reen pergi tak menginap di Pine Resort tu? hehehhee

akk
nak gambar lagi..
nak lagi..

~ain :
Tak pegi Pine Resort. Tehehehe. Tp p hotel lain. Cekidout next episode. Hehe.

Nana :
Sabau..sabau..sket sket.. hihihi

ok..leh jd guide line klu mau g kundasang next time.. sy nk g sabah..tp x taw nk g mana.. byk sgt tempat nk g.... Tenom (lawat akak sy).. kundasang (lawat lembu), bla bla bla bla

CBL :
Sabah tu antara satu tpt ke satu tpt sgt jauh la. Kena pi satu satu tpt dulu. Akak nxt time target nak p pulau2 dia lak. tp kena right timing la. kalo dpt cam skang ni...rugi lorrr.. musim ujan :)

betul lah..susah sangat nak wat map kat mana2 pom susah nak dapat map... kl pom camtu gak....

cik SYANA's :
Bila ckp ke kawan yg keja tourism tu dia kata mmg info kaunter tak bley jual map.
Lps tu dia kata yg ngada2 nak map ni pelancong local je, org luar negara tak kesah pun.
Tak pe lah kan kalo dia ckp macam tu. Nak buat cena...

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign