Pages

20 January 2011

~Pasal Apakah Fobia Anda~

Anda fobia pada sesuatu?

Imej- Google
Fobia ni berkait rapat dengan ketakutan pada sesuatu perkara. Tp ketakutan tu tahap melampau lah. Bukan kata 'eh, aku takut gak ngan lipas'. Tp still lagi boleh bunuh lipas tu. Citer pasal takut pada binatang ni aku ada 2 org kawan yg mmg takut betul dgn binatang dan aku boleh kategori kan sbg fobia la kut. Satu member dok Algeria sana tu, yg amat fobia dgn lipas. Dan sorang lagi BFF aku Zirah, takut giler dgn katak. Maka boleh lah dikatakan meke itu lipasifobia dan katakifobia. Huhu.

Aku google jugak la jenis2 fobia ni. Rupanya bukan sikit jenis fobia ni. Ada memacam. From A to Z. So, boleh semak di sini- phobia - utk carik jenis ke fobia an anda. Tehehe.

Aku amik sket la jenis2 fobia yg agak menarik utk di share di sini :

1- Ada org takut mandi/mencuci? Anda boleh gelar kan beliau sbg : Ablutophobia
=It is a persistent and irrational fear of bathing, washing or cleaning. The phobia is more common in women and children, especially with people who are extremely emotional.

2. Sapa takut dgn binatang liar digelar sbg : Agrizoophobia (sng nak igt sbb ada zoo zoo)
=It is an abnormal and immense fear of wild animals. The phobia is caused by over estimating the danger due to the wild or jungle animals.

3. Ada ke org takut nak melintas smpai fobia. Meke ini digelar Agyrophobia
=It is a persistent and intense fear of crossing streets, highways and other thoroughfares. Also termed as dromophobia, the person may have a phobia of being attacked on the street and unable to protect or defend himself while crossing the street.

4. Takut nak makan daging? Carnophobia
=It is an intense fear of eating meat or any type of non-vegetarian food.

5. Pulak dah...takut tgk cermin. Rasanya kalo wanita dlm dunia takde la kut takut tgk cermin. Huhu. Catoptrophobia =It is a strange and unusual fear of mirrors in which people start fearing looking into mirrors. The fear is also known as eisoptrophobia.

6. Takut kpd jam digelar sbg Chronomentrophobia. Tp kalo org yg sker cepatkan jam nak bagi nama apa ya? Teheheheheh....
=It is an unusual and strange fear of clocks.

7. Bahaya neh. Takut kawen. Tp rasanya ada. Gamophobia
=It is an extreme and morbid fear of marriage.

8. Owh, yg ini rasanya ramai, tp takkan la smpai fobia kut. Cuma gugup tu ye la kut. Glossophobia
=It is an irrational and morbid fear of speaking or verbally communicating in public.

9. Aww...yg ni ramai ni. Mungkin 2 org kawan yg aku sebutkan di awalan tadi tergolong dalam ini Herpetophobia = It is an extreme and morbid fear of reptiles or creepy, crawly things, like, snakes, lizards, alligators, etc.

10. Takut pada tasik. Aku sebenarnya ada sedikit la fobia ni. Kalo pi kat Putrajaya tu, ada sedikit keseraman kalo lepak2 tepi tasik yg luas tu. Tah. Bukan takut menda mistik ke apa. Tp ada perasaan takut. Tp tidak la smpai meroyan royan tak boleh nak pegi. Ketakutan ini dipanggil Limnophobia
=It is an unusual and morbid fear related to lakes and ponds.

11. Motip nak takut pada kaler black. Tp yelah. Hitam itu menawan, tp hitam itu juga warna kegelapan, kehancuran. So, pada yg takut kaler black dipanggil Melanophobia
=It is an abnormal or unusual fear of the color black.

Itu shj utk di share di hari ni. Motip plak kan tetiba nak cerita pasal fobia di hari cuti ni kan. Miehehehe.

4 juta komen

maybe saya adalah Agyrophobia. ekkekekekeke

errr ku tergolong dlm Limnophobia (takut cicak) & Herpetophobia (takut bediri dekat tepi tasik)...
oh yer 1 lg ku fobia tmpt tggi2...ala2 gayat la tuu...huhuh

Lekat Lekit :
Takut lintas jalan eh. :D

Cikcha :
Gayat tu fobia yg salu org fobia. tu aku tak tepek apa nama fobia dia tu.
Ceni ko tak leh dtg umah aku la nati. huhu. :P

sy dental-phobia... hahahahah
pantang bau mcm kopok2 kari (klu skolah dulu ade satu kopok pjg, 10sen satu, plastik kaler merah) teringat la mesin gerudi tu... aargghh tetibe terbayang mesin tu..

pernah juga.. phobia tempat sempit.. tak boleh duduk dlm kain (selubung dlm selimut), dlm van yg tertutup tingkap (ni terasa sgt masa abh sy pakai van dan terperangkap dlm ujan..tgkap kena tutup)

pernah phobia dgn selekoh.. sbb baru lepas xcdent kat selekoh smpi siku patah.. tp skrg dh boleh lawan...


phobia dgn org muke cam pengantin lelaki sy amik gmbr aritu.. hahahahahha ni paling teruk

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign