Pages

23 January 2011

~Pasal Latok~

Alalala latok..alalala latok..tolong jangan saman.
Ha..itu aku tau. Latok itu mmg perkataan baru aku dengar. Cuba google LATOK. Maka akan kuar image ini
Kredit : Here
Ni masa ke Sabah last 2 week tu la retu. Bapak mertuaku sudah nalipon sama anaknya (suami aku la) minta dibelikan latok. Memula igt Ratok. Entah apa kemenda aku pun tak dpt nak imagine. Kata bapak mertua ku itu mcm spirulina la. Err. Spirulina itu aku tau dalam bentuk kapsul saja. Dulu aku penah makan. Rasanya... eiiwww... sgt la menghijau dan beralkali. Huhu.
Idak la aku tau spirulina itu asalnya dari Latok. Haha. 
Tp bila aku baca kat sini, betul lah Spirulina itu adalah tumbuhan laut. Ku pikirkan spirulina tu tumbuh tumbuhan tp bukan lah dlm laut.

So, ari Jumaat tgk Warung Kita edisi Sabah tu barulah kenal apa itu Latok.
Patut la masa cari kat KK retu derang kata pi kat pasar. Mana nak carik lagi time tu. Dah tengahari. Yg my dear aku ni pun mmg camtu. Idak la di kabo nya kata kami ni honeymoon ke Kundasang, duduk di kaki Gunung bkn duduk di tepian pantai. Nati bapa mertua kata sengaja tak mahu carik plak kan.
Oke Ayahanda, tkpe, nati kami plan trip ke pulau pula. Anakanda akan carikkan utk ayahanda barang sekilo dua ya. Hihi
Kat Warung Kita tu dia tunjuk kat Semporna byk la mendalah Latok ni. Makan begitu saja aku rasa. Dia adalah sejenis rumpai laut. (ni si aishah mama shamil sure tau nih). Tp kaler dia ijau. Kalo rumpai laut dia coklat kan. Ke sbb dia kering jadi dia coklat. Entah. Aku kurang pengetahuan di situ.
Latok-kredit image : Here

Rumpai laut. Kredit imej : Sini
Semua jenis seaweed. Kredit : Here
Nak tau apa khasiat dia leh tgk di web ini.
Tp aku petik sedikit dari situ ya.
Nama : Rumpaian laut.

Huraian - Rumpaian laut yang selalu digunakan ialah Porpyra, Ulva, Alaria, Chandrus, Rhodymenia dan Nastoo.

Khasiat dan kegunaan.

Rumpaian laut selalu dimakan dengan nasi, dijadikan sebagai nasi dan perisa bagi daging.Tangkai rumpai laut dimakan selepas digoreng sama dengan atau tanpa garam. Ia kaya dengan iodin yang merupakan petanda bagi tiroksina dan ia juga mengandungi vitamin B, C, asid folik dan niasin. Rumpaian laut juga kaya dengan kuprum, ferum, zink, kobolt, voradium,mangan dan kromium.
p/s : Semporna pun bes jugak ya. Terliur giler aku tgk Alex tu makan ketam. Dgn lobsternya. Tskkk...  Oke, start saving dari skang utk pegi nxt year. Hihi

7 juta komen

oooooooooooooooooooooooooooo

ala latok jgn saman

lariiiiiiiiiiiiii :B

huhuhu..dulu lkim ada buat projek tanam rumpai laut..skrg dah tutup projek tu atas sbb2 tertentu..
sempat gak la aku buat odit kat projek tu,merasa ler telan setiap spesis seaweed yg ada..rasa dia? iyaarkkss x berkenan dek tekak ni..huhuh

cikCha - kok yo pun tokak tu x berkenan janganlah menaip perkataan "iyaarkkss" kerana bila org lean bca terasa geli sedangkan ni makanan dan adalah sangat sensetif tau! cuba ambik kira perasaan org yg memang makan makanan tersebut & cuba cikCha berada d'tpt org tu, apa perasaan anda???

Ai :
Ai saman u nati tawww.... :D

cikCHa :
Ubat..mmg la susah tekak nak terima. bagus la utk kesihatan. Tu pak mentua aku suh carik.

Babah&Mama :
Owh.. maafkan la cikCha kita tu. Mungkin dia terlalu tak sker. Saya pun mintak maaf bagi pihak dia yer.

Babah&Mama org sana eh? Cemana ek rasa latok tu. Tingin gak nak rasa. Pak mentua la suh carik retu tp kami tak dpt carik. Pak mentua sker je makan.
Ubat kan.. sure la susah nak terima tekak. HIhi :)

huhuh..maaf yer Babah&Mama..
expresi diri ku telah disalah ertikan..ku tidak bermaksud utk memandang remeh selera org lain..ku hanya melontarkan ikhlas apa yg ku rasa..huhuh

dekat kl ada ka ni latok?

mr shukri :
Tk pernah jumpa lg tuan di KL ni.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign