Pages

19 April 2012

Edisi Pangkor : Penginapan.

Tinggalkan citer sedih seketika.

As I told on my previous entry, course ni buat kat Teluk Dalam Resort (TDR), so, otomatik menginap pun harus la kat situ kan. Takkan tpt lain lak.

Lps tgk citer Senario Beach Boy kat Astro Ria retu, aku ada masuk web TDR ni.  Sbb tgk cam bes je kan tpt dia. Lama dah citer Senario tu, tp tk penah tgk. Bila ada kat Astro tu baru tgk. Sbb plan thn ni nak sambut anniversary ke4 kat tpt honeymoon pertama iaitu di Pulau Pangkor lah. Tp idak la aku riki bebtul. Tgk blog2 org ke apa. Sbb aku ni kalo nak booking, harus aku google ke blog2 org, baru tau cemana keadaan sebenar tpt tu.

Kalo tgk kat web dia mmg la bes. Mmg rasa nak book je terus terus. Tapi..nasib baik la aku dah pegi dulu utk course. Fuh.. kut tak......

Aku tak kata resort ni tak bes langsung. Tp nyer accommodation mmg agak 'kureng'. Kalo aku banding dgn G. Lexis yg aku pegi bulan 3 retu mmg tak adil lah kan. Mmg bagai langit dan bumi lah perumpamaannya.  Kat Gold Coast Morib masa course bulan 2 tu pun aku tak boleh compare gak. Maka, aku nak bandingkan dgn penginapan aku kat Langkawi yg aku pegi bulan 1 retu-Langgura Baron Resort. Dimana tpt aku menginap tu ari dlm RM120/nite. Kat TDR ni aku tatau rate sebenar bilik yg aku duduk ni. Tp kalo nak tgk rate boleh tgk kat web dia - TDR.  Dlm 200++ gak la. Bukan la aku sengaja nak buat comparison. Aku pun bukan la selalu tido2 hotel ke bercuti ke apa. Takat sebulan sekali je kan. Tp utk org2 lain la kut2 ada tercari info nak gi bercuti ke Pangkor ke.

Memula dpt bilik yg ada satu katil king. Tp room-mate aku napak keberatan nak jadi bed-mate. Aku tak kesah. Kawan2 pun kan. Apa ada hal. Masuk bilik aku lepak2 dulu. Mujo air-cond kuat. Tv pun oke apa seme. Tk lama pastu room-mate aku dtg, dia kata tukar bilik. Dpt bilik yg ada 2 katil single. Aku mula cam leceh je, tp sbb selang sebuah je dr bilik asal tu. Aku oke la. Tak kesah. I'm flexible. Satu katil buleh, 2 katil pun buleh.

Ekceli bukan bilik la pun. Chalet yg camni. Boleh muat 2 orang.
w/o Instagram
with instagram
Smpai bilik tu la seme jadi horror. Geram btul! Aku tak salahkan room-mate aku sbb dia tukar bilik. Aku pun selesa la dpt katil single. Suppose seme bilik harus berkeadaan baik kan. Takkan ada bilik elok- tak elok plak kan. Memula air-cond tak kuat. Kami smpai dlm kul 3pm. Bygkan la panas-peluh-tiak-segala baru pas usung beg. Air-cond plak ala-ala romantik je. Call, dtg technician. Dia godek2. Dia kata tak buleh. Tkpe lah. Takde masalah sgt. Jgn nak suh tukar bilik lain cukup. TV pun bkk kejap je sbb lps tu kelas da start kul 5pm. Sokay la. Tinggalkan je air-cond tu tak tutup (takde key-master cam bilik hotel lain. Tak perlu masuk kunci utk on kan seme switch. Aku tatau la dia rosak ke apa. Tp mmg tak function mendalah tu. Takyah buh kunci pun still on je seme peralatan dlm bilik tu).

So, abis kelas, aku pun call utk mintak iron. Boleh receptionist kata, ada iron tp kami tak janji yer boleh bagi. 
Aku cam aaaaa...???? 

So, takpe. Mandi2 dulu. Skali yg smpai sejadah. Haha. Mengong. Lantak lah. Malas aku nak bising2. Lagipun room-mate aku bawak iron. So, takde masalah la kalo dia tak hantar.
Tp lps kelas malam abis, iron ada kat luar umah tu. Skali ngan board dia. 

Malam tu tgh tgk tv, bleh plak gmbr tv gegar gegar, lps tu trus tuppp...mati abis. Haih. Lantak la. Bkn kita nak tgk sgt pun. Nak tido je pun. Canel pun ada 4 je kot. Tah. Aku tekan2, itu je ulang2.  Kot ada tersorok canel lain itu aku tatau.

Pagi, nak mandi, bukak heater. Skali, trip uols. Gelap gulita seketika. Tutup balik suis heater tu. Aku masukkan kunci dlm tpt yg konon main switch tu, mujo oke. Hampeh!

Tp tghari, lps da lunch seme, trip bebetul. Abis seme tak buleh on. Panasnya. Tuhan je tau. Budak maintenance tu dtg baiki. Dan kiterang tgglkan je dia sbb klas start kul 2pm. Mujo balik seme da oke. Tapi tv tu tetap la cam trip trip. Cam ada timer plak.


Adoi. Penat layan. Mebi bilik lain takde masalah. Bilik bertuah ni je yg ada poblem. Jadi kalo dia bagi bilik ni kata takmo yer. Huhu.

Lagi bes tu, peti ais pun takdak. Kesian. Sat aku nak pikir, ada ke hotel yg aku pegi takde peti ais. Hotel Seri Malaysia kat JB tu ari ada ke tak? Tk igt. Tp resort kat Langkawi yg murah tu pun ada. Adoiii. Please la. Bkn la aku hadap sgt peti ais tu since aku mmg tak guna. Masak air pun tak, tp tah. Common kot. Hotel sure ada peti ais. Pelik je aku rasa.

Aku rasa tpt ni kalo takde team building ke apa aku rasa mmg tak ramai org. Kawasan blkg2 dkt ngan hutan gak. Kalo sunyi mmg men-scarry gak la. Kut nak honeymoon buleh la, tp mintak seaview. Tp kang seaview takut tsunami plak. Haih. Memacam plak nak kena pikir ek?
Nak ke TDR ni ada feri lain dan turun kat jeti khas dia. Tambang pegi balik RM19 kalo tak silap aku. Kalo yg biasa, yg turun jeti kat Pekan Pangkor tu pegi balik RM10 je kan. Makna kata, nak naik feri tu org tak ramai la. Oleh krn kiterang ni dtg course maka beg seme dah ada org bawak masuk dlm feri seme la. Di tag kan. Smpai jeti pun dah ada cam shuttle amik. Senang la tang tu.
View mmg cantik la. Itu tak dinafikan. And kiterang setiap kali makan, tgk view laut. Bes la yg tu. Makanan pun oke. Sedap. Mujo itu ditimbal balik dgn service yg mmg terhapa tu. Hari kedua lunch tu ada ketam, lala. Mlm terakhir tu ada buat BBQ. Kambing, ayam, udang. Kira byk seafood la dia bagi. Eskrem pun ada. Pasal food, oke - satisfied.

Tpt makan 6 kali sehari
Ketam-lala-rojak buah pun ada
Kesimpulannya kalo ditanya aku nak repeat ke, mmg jawapannya tidak. Satu sbb nak keluar balik ke pekan apa ke, mmg jadi hal sbb tpt 'xclusif' sgt. Jauh nau. Kut gi reramai oke la amik teksi-van tu RM60 pegi balik. Ce kalo berdua?. Satu lagi malas aku nak berhadapan ngan masalah elektrik trip/blackout tu.  Kalo kita bercuti kita nak rest bebetul, tak kuasa la kejap2 call maintenance. Lantak la bilik lain oke ke apa. Byk lagi kot hotel lain kat pulau tu. Dulu 1st aku pegi tu Puteri Bayu. Oke je pun.

So, kalo korang tak penah pegi Pangkor, kut nak carik hotel, carik la area Teluk Nipah atau pun area Pasir Bogak. Puteri Bayu yg aku duk tu kat Pasir Bogak. Sbb area resort tu panjang, laut pun cam ala-ala private la. Teluk Nipah tu sng nak makan. Byk kedai2. Antara sedap ngan tak la. Tkpe la pun. Kata bercuti kan. Nak makan sedap, makan kat hotel je lah kot. Tu pun kalo sedap. Hihi.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign