Pages

17 April 2012

Edisi Pangkor : Course Pemerkasaan Potensi Diri

Tajuk Course : Pemerkasaan Potensi Diri.
Date : 13 - 15 April 2012
Tempat : Teluk Dalam Resort, Pulau Pangkor.

Dah HR suh pegi. Pegi je lah. Padahal aku baru je pegi course kat Morib tu ari. Kpd incik yg jaga latihan, yg duduknya sblh bilik saya je ni, lps ni takyah la bagi saya lagi yer. Ramai lagi kot org lain. Marah orang lain kang lepas saya, saya, lps saya, saya. Asik g tpt bes lak tu. Kui kui kui. Saya da dpt ilmu kecemerlangan (Morib), juga da dpt ilmu perkasa (Pangkor). Bagi la ilmu pada org lain pula yer. Bagi saya masa utk aplikasikan ilmu yg diperolehi ni dulu yer.

Dah cukup pun 7 hari course saya. Kalo tetiba dtg pekeliling kata wajib 10 hari plak, takpe lah yg 3 hari tu amik kat sini je lah. Cukup. Cukup. Cukup.

So, about the course. Sama je lah cam course lelain. Cumanya kali ni pegi atas anjuran kementerian. So, campur la jabatan n agensi lain. RTM, Warisan, Arkib, Finas seme lah ada. Tp tak la ramai. Dlm 30 orang camtu lah. Ofis aku antar 4 orang, tp sorang lagi last minit tak pegi. Actually, lama gak kot aku tak g course berhari hari dgn jbtn lain ni. Dulu masa KEKKWA dulu salu gak lah. Skang dah jarang. Ada takde, course tak bermalam. So, skang da dpt.

Kalo dulu kat Morib 60-40 (60% xtvt luar, 40% kelas), kali ni bleh dikatakan 100% dlm kelas.  Cuma time ice breaking tu je lah kat luar. Itu pun main angkat2 tong, main angkat2 besi, main sebut2 nombor sambil sebut BOM! (kalo nombor yg ada 3, atau darab 3 kena sebut BOM!). Alahai. Itu kat area ofis aku pun bleh kot kalo nak sewa. Ye lah. Ye lah. Ofis aku takde laut. Oke, alasan diterima.

Course ni utk kump PnP. Sama cam yg kat Morib tu ari. Eh. Kat Morib tu ada EO gak. So, byk berkisar pada hal kepimpinan lah. Pemimpin mesti proaktif, mesti ada matlamat, mesti pandai menguruskan masa, etc.etc.  Aku nak sharing apa isi course tu. Tp tidak lah secara direct kan. Kalo ada kaitan, aku share kan sesama. Contoh cam entry tghari tadi. Itu hasil course tu lah. Kita adalah apa yg kita fikirkan. Sbb nyer, ada sorang budak tu tanya, dia kata camna nak handle staff yg lebih berusia. Dia rasa cam dia kena pulau la apa la. So, tuan penceramah tu kata, ada ke derang cakap derang pulau kan. Ntah2 derang sembang2 tu pasal lain kot. Mana awak tau derang sembang2 tu ada cakap pasal awak. Ha, gitu. Tu la kan, kita ni salu je rasa-rasa. Padahal takde pun. Sbg pemimpin maknanya tak buleh la ada perasaan camtu. Perasaan rasa, merasa, terasa, dan perasan. Huhu.

Tp mmg bes lah. Penceramah mmg sorang je lah. Tp bes. Lawak jugak. Asik la nak gelak. Haih. Byk ilmu yg dpt mmg byk. Termasuk ilmu dlm rumahtangga pun ada. Ye lah. Yg dtg pun mostly dah kawen n akan kawen, maka dia selit2 gak la citer2 kehidupan gak.


Mmg tak rasa rugi pun.



Lps tu kami dpt la jalan2 kejap kat Pekan Pangkor. Naik teksi kaler pink tu kan. Comel. Manade tpt lain yg ada teksi kaler pink. Van plak tu. Huhu.

Ahli pembeli ikan bilis Pangkor. Hihi.
Ini kali kedua aku ke Pangkor. Ye. Walo saya ber IC kan 08 tghnya, saya mmg jarang amat ke sini. Takat Lumut tu mmg tak terkira la. Kali pertama ke Pangkor adalah ketika honeymoon pertama. Awwww...aww..ww.. Time tu duk kat Puteri Bayu Beach Resort. Dkt Pasir Bogak tu je. Kali ni ha. Tercampak kat Teluk Dalam Resort nun ha. Phew. Naik van tu pun, pegi balik RM60 (kira utk 10 orang la).

Jadi, nati aku citer pasal penginapan plak yer. Samada aku suka atau tak. Tp sapa baca twitter tau la aku tak abiss twit twit pasal resort tu. Twit yg baik atau tak, next entry yaw.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign