Pages

3 April 2012

Tuan-Puan, Encik-Cik

Kenapa kalo perempuan - sebelum kahwin dipanggil Cik, bila dah kahwin jadi Puan?
Tp kenapa lelaki - sebelum kahwin Encik, bila dah kahwin pun jadi Encik. Kenapa tak tukar kepada Tuan?

Baru kita tau lelaki tu dah kawen ke belum kan.
Dan pasal kata ganti nama ni pun buleh menimbulkan isu sensitif (mostly utk wanita la kan)
Cik bagi org belum kahwin, kalo tgk nama dlm surat je mungkin tatau, tp bila dah jumpa org yg agak2 berumur sure jadi cam 'eh, cik lagi dia ni'. Atau kalo kita call org pun cam rasa isk, nak panggil puan ke cik ni? Nati sensitif plak.


Tp lelaki takde pun masalah tu. Dia kawen, ke tak kawen ke sama je Encik.

Biasanya menda ni kalo berkaitan hal-hal formal lah.

Takde la apa sgt, cuma saja curious. Haha.


kredit : flickr

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign